Új hozzászólás Aktív témák
-
[Intel's 18A and TSMC's N2 process nodes compared: Intel is faster, but TSMC is denser]
Úgy néz ki lassan magához tér Intel. A 18A második lépcsője jó lesz már több szempontból.
14A val simán hozhatják a sok magos szörnyeket, ráadásul gazdaságosnak is fog kinézni ha tudnak vele bérgyártást is csinálni végre. -
tibcsi0407
félisten
Nem ilyen egyszerű ez.
A 14900KF-emben több száz óra Y cruncher van 300+W fogyasztással és köszöni, jól van. Egy mV-tal nem kér többet, mint amikor kivettem a dobozból.
Az tény, hogy én normálisan be is állítom a procit.
A VR max 1700mV az Intel spec szerint, ami szerintem nagyon veszélyes. 1620-1640-re mindig korlátozom, ezzel megelőzhető néhány Voltage spike a háttérben.
Valamint a V/F-et is át szoktam szabni, ha úgy tetszik finomhangolom csökkentett, de nem kihegyezett AC_LL mellett.
TVB is van, mert ingyen teljesítmény.Az, hogy alapjáraton mennyire problémás a dolog, azt nem tudom, csak olyan fórumokon mozgok, ahol mindenki belenyúl a BIOS-ba.
-
Petykemano
veterán
Az Intel túl van a szétválasztáson. A Meteor Lake ugyan nem lett különösebben meggyőző, de innentől talán tényleg több esélye van annak, hogy felgyorsuljon a termékfejlesztés, vagy legalább a kiadás, hiszen tényleg külön-külön cserélgethetők a komponensek.
Azért 2026 még elég messze van.
Az R5 3600 helyére ha bepattintasz egy elvileg nemsokára kiadásra kerülő 5500X3D vagy 5700X3D-t, akkor máris 50% teljesítményt nyerhetsz SCII-ben. -
-
Fücsök007
őstag
Van rá opció, mivel tudnak 12nm-en is gyártatni olcsó monolitikus APU-t. Bevetik hamarosan az olcsósított Zen3 "Monet" APU-t ami 4 magos. Lehet lesz folytatása AM5-ön ha áttervezik a Zen4-es architektúrát, vagy maradnak 7nm-en valamivel, mivel év vége felé jóval nagyobb kapacitás marad amint átáll az iparág 5nm-re. Most is asztali fronton Zen2 4 magos procik fognak jönni mint konkurencia, AMD-nél lépniük kell év végén is ha nem akarnak piacot veszíteni. Tuningolva az Alder Lake és Raptor Lake 4/6 magos procik simán elverik a 5600X-et ha játékról van szó, igen nem sok lapban megoldható, viszont az Intel alaplap és a proci is jobb jelenleg, persze többe is kerül együtt.
-
Fücsök007
őstag
-
-
Igen, érdekes, vagy halott a proci vagy annyi áramot kér be amit a lap már nem tud adni de a cerkának még elég.
Igen, jó a Sandy/Ivy, volt ez a G530, 3470, 2600K (2 is), 2400, 3930K
Később egy brand gép i5-6500 de azt eladtam, ment a helyére egy g4400 netezni
Aztán megint jött egy brand gép 4570-nel, abba most ment egy 4770 az i5-öt eladtam
és most jött újra ez a sandy brand gép 2400-zal de nem indul, a régi g530-ammal meg megy.
Szóval most van 1155, 1150 és 1151v1 itthon
Gyakorlatilag nagy különbség nincs, Sandy és Ivy közt van valamennyi, aztán még egy kicsi ugrás Haswellnél, utána már nagyjából semmi.
Ha elég 4 mag i5-2400 vagy i5-3470 elég. -
Petykemano
veterán
Hát igen, tudom, hogy annyi lesz, volt már ártáblázat.
De a lepényhal..."DDR5-Pci-E 5.0 és új foglalat ez majd felkavarja az álló vízet."
Nem értem, miért kavarná fel?
A DDR5 bizonyára drága lesz.Tudomásom szerint a nagyobb sávszélesség inkább a több processzormag megfelelő etethetőségét szolgálja majd, egyes magok teljesítményét kevéssé fogja befolyásolni. Legalábbis én nem találkoztam még olyan elemzéssel, ami ezzel a ígérettel kecsegtetett volna.
Tehát a magszámnövekedés benne lehet a pakliban a DDR5-től, de ez leginkább a munkaállomásokat érinti. Vagy gondolod addigra beérik a konzol 8/16 mag és szükség lesz PC-n többre?a PCIe5 is drága lesz. Szerintem az alaplapgyártók vonakodni fognak implementálni, a PCIe4-től is fáztak picit. Abu nemrég írt cikket arról, hogy idén nem is készülnek PCIe5-ös SSD-vel.
a DDR5 esetleg számíthat majd a nagyobb IGP-nél.
És a PCIe5 a DDR5-tel együtt számíthat az esetleg olyan GPU bővítőkártya, amin nincs fedélzeti ram, csak egy nagy, egyébiránt pedig úgy viselkedik, mint egy IGP, csak fizikailag külön kártyán van, de ugyanúgy a DDR5 rendszermemórát használja, amihez a PCIe5 biztosít elegendő sávszélességet. -
Petykemano
veterán
Egészen kiegyensúlyozott küzdelem várható.
Az AMD zen3 jelenleg 24%-os IPC előnnyel (cb20-ban mérve) rendelkezik a skylakehez képest.
Ebből idén farag az Intel a rocket lake-kel
És a golden cove 50%-os IPC mövekedése (vs skylake) a zen3-hoz képest már csak 20%-os távolságban van, ami talán nem elérhetetlen a zen4 számára.
Ha a rocket lake idén év elején rajtolt, akkor az alder lake bárhatóan jövő év elején kerülhet bevezetésre.
Zen4 pedig nem lesz idén, hanem egy újabb zen3-as iteráció. Tehát zen4 is legkorábban jövő év közepén várható. Fej-fej mellett.Ugyanígy az ocean cove is 20%-os előrelépest jelent, a zen5-ről meg még semmi infó nincs, de hát remélhetőleg sikerül lépést tartani.
Ez láthatólag attól fog függni, hogy melyik cégnek milyen gyártástechmológiához lesz hozzáférése.Jól látható, hogy igazán különbséget valamiféle exotikum jelenthet. Például hogy ha valamelyik cég el tud lépni AVX512 használatával, vagy IGP-s vagy FPGA-s vagy más fixfunkciós gyorsítással.
Illetve ami még érdekes kérdés... arm szekértolók azt mondogatják, hogy az Apple M1 megjelenésével az x86 az új Nokia.
-
KillerKollar
őstag
"Manapság a hardverek élet tartalma jelentősen hosszabb mint régen volt."
Ennek mondjuk részben az az oka, hogy az Intel sokáig dominálta a piacot és nem igazán léptek előre, sokáig csak 4 mag/8 szálas procikat kaptunk, jelenleg meg 2015 óta 14nm + Skylake kombó megy... Most, hogy az AMD elkezdte őket fenekelni fel fognak gyorsulni a dolgok szerintem.
AMD komoly IPC előrelépést hozott az eddigi összes Ryzen generációban talán a 2000-est leszámítva, de azt nem véletlen hívták Zen+-nak és nem Zen 2-nek.
Ha meg igazak a pletykák a Golden + Ocean Cove IPC-ről akkor végre az Intel is belehúz majd. -
KillerKollar
őstag
Mire kijön az Alder-Lake addigra a Zen 4 is a kanyarban lesz. A Rocket Lake márciusban fog csak piacra kerülni, tudom, hogy régebbi roadmapok alapján 2021-ben kijött volna az Alder Lake is, de így szerintem 2022 Q1 előtt semmiképp sem. A 8-adik generációt szokták felhozni, de ott is eltelt 10 hónap a 7700K és a 8700K között, szóval akkor is max január. Ráadásul ott csak annyi történt, hogy kapott +2 magot egy ugyanúgy 14nm-en készülő Skylake architektúrára alapuló chip, itt elvileg új architektúra, új chipset, DDR5 támogatás PCIe 5.0-ról is pletykáltak...
-
Petykemano
veterán
Nagy durranás nem lesz. De visszaveszi a legjobb gamer cpu címet. Persze nyilván több energiát fog felhasználni és ez továbbra is csak max 8 mag. De reméljük ezek a kis adok-kapok lépések talán mégiscsak konvergálják a fogyasztói árakat az emészthető szintre.
R5 1600-ról 2022-ben váltani bődületes változás lesz szerintem
-
Foglalt név
addikt
Itt azért elég egyértelmű a tojás és a tyúk esete. A 9900k régóta piacon van. Az ára annyi, amennyit egy konkurencia nélküli piacon el mertek kérni és amennyit a sok birka kifizetett.
A 3700x most jött, sokszálas teljesítményben hasonló, egy szálon gyengébb teljesítményt nyújt, mint az említett konkurens. Mivel közel sem egyértelmű a reláció a két CPU között és az Intelnek szignifikánsan nagyobb neve van, nem fogja egy árcsökkentéssel elismerni az eredményt, amit elért az AMD.
Ez annak, akinek a felhasználási profiljához illik az új proci, jó vásárt csinálhat, feltéve, hogy lemond a húzónevekről, amik ezt a torzó x570-es lapot kívánnák. -
Petykemano
veterán
A játék fogyasztást azzal az F1-gyel mérték,.amiben amúgy történetesen 50%-kal több fps-t hoz az új ryzen, mint a 9900k. A magasabb fogyasztást valószínűleg nem is a proci adja, hanem abban a játékban az Intel proci a videokártyát nem "hajtsa ki", ezért a gpu úgymond takarékos.
Ez persze fehér holló és a legtöbb játékban még orrhosszal talán az intel vezet. Kérdés, értelmes felbontásokban megér-e 1-2 fps $100-150-t? Ezt mindenki maga dönti el.
Addig is várjuk a 10 magos intelt. -
-
s.bala31
őstag
Márciusban többek között az AMD memória inkompatibilitási problémái miatt döntöttem az Intel mellett, ugye akkor még az i5 8400 4-5 ezerrel olcsóbb is volt mint Ryzen 2600. Legolcsóbb 3000 Mhz-es G.Skill ramot vettem anno, biosban beállítottam az XMP-t és ennyi, azonnal klappolt minden. Jogosan kapja a kritikát mostanában az Intel, de az AMD-nek van még min dolgozni, csak ugye a nagy hurrá hangulat elhomályosítja a problémákat.
-
-
Rick3D
senior tag
Jó lap , én is az aorus szériából csemegéztem eredetileg de végül taichi mellett döntöttem , kíváncsi vagyok asrock lapom már rég nem volt.
Nekem is ez az utolsó gen DDR5 előtt. Skippelni akartam ezt a ddr4es gent mert a 4790k jól elvoltam de máshogy hozta az élet. Visszatekintve siralmas pl 3-4 gen óta elenyésző a fejlődés. Remélem 2021~22re alkotnak valami látványosat.
-
Rick3D
senior tag
Sokat olvastam az elmúlt napokban az általad is leírt problémát. Lap és ram függő. Milyen chipsetes a lapod ? A bios frissítés pedig szinte kötelező kategória
Majd dobj egy updatet holnap , akár pm-ben érdekelne mire jutottál.
(#1885) sati Én is megvoltam lepődve , mire végigolvastam 1,5 hónap kínlódást valahogy azt vártam volna hogy az AMD lesz a ludas / lap. Végül vett egy normális elosztót és mindegyik gépén javult a probléma. Aki segített neki , elmondása szerint ritkaság számba megy de létező dolog. Te mit tudsz erről , valakinél más oldotta meg ?
-
Rick3D
senior tag
Ezt arra értettem hogy a jövő héten érkeznek a cuccok és én egyből tesztelni fogom
Egyébként abban a szent minutumban rágugliztam és akinek ilyen micro stutter problémája akadt könnyedén megoldotta. Miután végigtesztelte az egész rendszert többször is no de a lényeg az elosztójával volt probléma. Miután vett egy normálisat probléma megoldva... ezek szerint kényes erre az AMD. Mondjuk nem lepődtem meg, ehhez az új buildhez már UPS -t fogok beszerezni
Viszont abban az esetben ha ilyet tapasztalok és 1-2 nap alatt nem fogom tudni megoldni akkor wb intel
Bár remélem erre nem kerül sor , nem vagyok a pénzem ellensége.
Azonos FPS szám mellet is az intel tűnik folyamatosnak. - sarcasm vagy komolyan gondoltad ? -
Petykemano
veterán
100-200Mhz turbo, ami azt jelenti,hogy ahhoz, hogy érezd ennek szelét olyan alaplap és olyan hűtés is kellhet.
+100 mhz akkor nem ér semmit, ha a I3-8100 3,6 ghz és I3-9100 3,7 ghz dollárra nézve ugyanazt az árszegmenst fogja lefedni. ezt most konkrétan nem elemeztem, de az i3 már négymagos, nem 2+2, ha esetleg meglépnék a 4+4-et ugyanazért az árért, akkor a +100mhz már grátisz.
Érzésre azonban azt mondanám, hogy nagy mozgolódás, mármint olcsósodás nem az alsóbb szegmensben volt, hanem 4-6-8 mag terén nagyobb a dinamika.Engem az érdekel, hogy a 8 magos fogja-e tudni tartani a frekvenciákat a megadott TDP-n belül. A 8700K azért már rendesen túllépte sok esetben a TDP-t. Ez persze nem jelenti azt, hogy az AMD nem, csak kérdés, hogy a 8700K-hoz képest a +2 mag tényleg hoz-e azonos TDP keretben +33%-ot multiban. Az AMD esetén ez azért volt nagyjából igaz, mert szerencsétlen ryzen nem tudott 3.8-4Ghz-nél feljebb menni.
-
Segal
veterán
A 2800-as keves lesz a 8 magos Intel ellen de megfelelo arazassal sikeres lehet. Viszont ha AMD-m lenne en tutira nem valasztanam azt mert vagy valtottam volna mar vagy ha oszig nem akkor meg mar megvarnam a Zen2-ot.
Az mar erdekes lehet. Onnantol mar nem biztos hogy eleg lesz Intel reszerol ez a plusz 100-200mhz emeles... -
Petykemano
veterán
Vásárlói szemmel nézve tök rendben lenne/lett volna, ha egy csíkszélességcsökkentés (tick), egy mikroarchitektúraváltás (tock) után emelnek a magszámon mondjuk ha a sandy bridge-nél még nem is, de a broadwell helyett (22nm-en) és utána broadwell (csíkszélesség), skylake(mikroarchitektúra), és kabylake (8 mag)
Nagyjából ugyanitt tartanánk és mindenki boldog lenne.Ha nem árazzák fölé a 8 magost, akkor ez a 100-200mhz turbo még elég is lehet ahhoz, hogy mindenki boldog legyen. Az árazás szerintem attól függ, hogy az AMD-nek van a tarsolyában egy a 2700X-től jobb lapkája.
-
Petykemano
veterán
-
Coccer
tag
Megakasztja... ja klar!
Ha és amennyiben a ryzen refresh hozza az elvárt 10% ipc/orajel növekedést, máris ott van a kabykkal egy szinten (most csak cb single-böl egyszerüen számolva ca ~160-170 pötty a rizsának + 10% = ~185 piros pötyi ami már a stock kékek egyszálúja kb), smt hatékonyabb, magszám több. Van még kérdés? xD
Szerk: csak egy kis prevencio: tetszik a ryzen, szuper a 8400-8600k (bár a lekvár továbbra sem finom, bacsis jobban tolta anno "kicsit" kevesebb pénzböl
), de tényleg izginek tűnik a 18as esztendö cpu fronton.
-
vis.p
aktív tag
Ez mennyire hivatalos?
Ha ez igaz, akkor az r7 1800x-t lenyomja 200-300Mhz tuninggal.
Én a kiszivárgott cpu-z bencmarkokból számoltam 5,65% gyorsulást a 7700k-hoz képest.
És még kíváncsiságból azt, hogy hol lenne a határ az 1800x-hez képest. Ez jött ki 8700k@4,83Ghz=stock1800x
De ha a fentebb linkelt tesztek valósak, akkor 4,5-4,6Ghz elég lesz.Az alaplapok miért nem szivárognak, nem fura?
Szerintem a gyártók csak 1-2 verziót fognak készíteni a 370-ből. Ha nem lesz megfelelő mennyiségben eladott termék 1-2 hónapon belül, úgy gondolom jönni fog a bios frissítés a 170-re és a 270-re. -
Crytek
nagyúr
Egyre több cím.... Majd ha minden game totálisan kihasználja a 6-8-10 + magokat csakis akkor lesz érdemes váltani. Amíg 3-4 game szüttyögése van csak még véletlenül sem éri meg. 4-5 év még azt jóvilág lesz... Addigra 80k-ért olyan 16 magosokat szórnak majd bokánkat fossuk iszaposra.
-
Talán a Skylake-X hoz majd relatíve értelmes árakon több magot. Az idén nyári lga2011 eresztéssel reméltem, hogy 1000$-nál épeszűbb árakon kaphat majd az ember 8 magot, tévedtem, marad még 1 évig a 4770k.
De még a legolcsóbb Broadwell-E, a 6800K is bő 30%-kal drágább a konzumer vonalnál, nem számítva a szintén prémium árban mért lga2011-es lapokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged