- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #2867 üzenetére
Hát nem tudom, hogy ez tényleg jó hír-e a fogyasztóknak.
A magasabb marzsot elérhetik úgy is, hogy árat emelnek. Ami drágulást hoz.
Ha csak kilépnek azokról a piacokról, amik kevésbé jövedelmezők, akkor arról a piacról fog eltűnni/gyérülni az árverseny, a megmaradó szereplők könnnyebben emelhetnek árat. Ugye ez a piac nem olyan, hogy ha jövőre úgy alakulnak az árak, hogy már meglehetne az 50% marzs, akkor visszalépek, mert több éves fejkesztésnek kell megelőznie.Elsőre jónak tűnő gondolat az is, hogy kilépünk az alacsony marzsú konzumer piacokról és a zsíros piacokra fókuszálunk. Csakhogy gyakran történik az, hogy a gyík konzumer piacon terítődik a fix fejlesztési költség és a zsíros piacon való versenyképesség és/vagy a marzs csökken.
Hasonló haldoklás zajlott le az IBM esetén is.
Persze lehet, hogy a cég és a részvényesek szempontjából így jobb, mert a zsugorodás, pontosabban a versenyképtelenség nem a marzsban fog megnyilvánulni, amire a tőzsde érzékeny. A magas marzs a piaci erő, egészség, és hatékonyság benyomását kelti, az alacsony meg az ellenkezőjét a profittömeg nagyságától függetlenül, míg az alacsony a kínlódásét. Ebből fakadóan előbbi potenciálisan befektetésre javasolt, utóbbi nem, mindebből pedig részvényárfolyam változást várható, ami lényegesen nagyobb nyereséggel kecsegtet, mint az osztalék.
-
Petykemano
veterán
Pat Gelsinger azonnali hatállyal minden tisztségéről lemondott, nyugdíjba vonul
-
Petykemano
veterán
válasz
rumkola #2823 üzenetére
Elsőre jól is hangozhat, hogy a láthatólag lejtmenetben levő Intel felvásárlásával egy olyan chiptervező cég jöjjön létre,.amely a szerverektől a mobil chipekig minden területén jelen van a chipjeivel és a gyártással vertikális integráció előnyeit is ki tudja használni.
De a Qualcomm még egyetlen chipet sem gyártott az Intel gyáraiban, amit maga az Intel is épp hátrahagyni látszik. Teljesen nyilvánvaló, hogy a Qualcomm nem akarná magával cipelni, semmi kötődése nincs hozzá.
A Qualcomm épp most fejlesztett ki es dobott piacra egy olyan Arm alapú lapkát, amivel a notebookok és később akár a szerverek piacán igyekszik megvetni a lábát. Ebből kifolyólag az is valószínű, hogy az X86 is holt teher lenne számára, Amivel semmilyen terve nincs, mert van rá alternatívája.Nem marad más, mint az Intel piacai. Tehát hogy a tényleges cél csupán az, hogy felvásárlással ússzák meg azt az egyébként 5-10 évig is tartó nehéz munkát, ami egy jobb termékkel a kezedben a piaci részesedés elhódítását igényli.
-
Petykemano
veterán
Bartlett lake.
[link] -
Petykemano
veterán
Vajon az intel túléli, ha százezerszámra kellene procikat cserélni garanciában?
-
-
Petykemano
veterán
Skymont rulz
-
Petykemano
veterán
A skymont magok elég innovatívnak és ígéretesnek tűnnek [link] ezzel a 9 (3x3) széles dekóderrel és 8 széles backenddel.
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #2762 üzenetére
Az anyagban az szerepel, hogy az ARL kis volumenben épít az Intel saját A20-as gyártástechnológiájára, döntően TSMC N3-on készül. Ezt én inkább tesztelesnek, mint mainstream felhasználásnak minősíteném. Arra sincsen semmilyen garancia, hogy az ARL utáni következő terméktől már majd fullba nyomják. Az Intel 7 gyártástechnológiát is 2-3 évig próbálgatta az intel kisméretű és kis volumenű termékeken, mire maintream felhasználásra kerül, én ezzel a technológiával.kapcsolatban is hasonló felfutásra számítanék. Ebben persze semmi meglepő nincs, a TSMC is évekig tesztel egy új gyártástechnológiát - az Apple termékéivél.
-
Petykemano
veterán
Intel PowerVia
Backside power deliveryElég jól hangzik 30%-kal alacsonyabb feszültség (és/vagy) 6%-kal magasabb frekvencia, nagyobb tranzisztorsűrűség.
De még éveket kell várni
-
Petykemano
veterán
Cache on LNL
Lion cove:
L0D: 48KB
L1D: 192KB (tho I'm not fully sure)
L1i: 64KB
L2: 2.5MB
L3: 3MB
Skymont:
L1i: 64KB
L1D: 32KB
L2: 4MB
L3: no L3 for SKT on lunar lake
SLC: 8MB
[link]Perpillanat nem tudom követni, hogy a lion cove mikori termék lesz, de látszólag ez lehet az M1-hez hasonlatos.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2757 üzenetére
Tartok tőle, hogy a különbség nem csak abból fakad-e, hogy a Meteor Lake esetén csak 8 csomópont van. Ha jól emlékszem 8-nál több csomópont már korábban sem eredményezett optimális késleltetést. (Comet Lake)
Nekem a kezdetektől az a véleményem, hogy az Intel E mag nem a standby mód alacsony fogyasztását célozza,.hanem mainstream magot akarnak belőle csinálni.
Megnéznem a Meteor lake-et 6:8 helyett 4:16 felosztásban is.
Mindazonáltal ott.van a rentable units is, ami hozhat még érdekességeket. -
Petykemano
veterán
Az Intel túl van a szétválasztáson. A Meteor Lake ugyan nem lett különösebben meggyőző, de innentől talán tényleg több esélye van annak, hogy felgyorsuljon a termékfejlesztés, vagy legalább a kiadás, hiszen tényleg külön-külön cserélgethetők a komponensek.
Azért 2026 még elég messze van.
Az R5 3600 helyére ha bepattintasz egy elvileg nemsokára kiadásra kerülő 5500X3D vagy 5700X3D-t, akkor máris 50% teljesítményt nyerhetsz SCII-ben. -
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2734 üzenetére
Hát itt ez a Meteor Lake a hírek szerint nem lett kiemelkedő, egyesek szerint az IGP kivételével csalódást keltő.
Vajon mi lehet az oka?
Ennyire kifulladt volna már az Intel P core designja?
Ez csupán egy shrink volt a P magon?
Nem hozta az elvárt eredményt (energiahatékonyságot) az Intel4?
Sok energiát emészt fel, vagy nagy késleltetést okoz a 2.5D tokozású chiplet megoldás? -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2736 üzenetére
Van abból a Sierra Forestből 288 magos is
-
Petykemano
veterán
Intel Raptor Lake Refresh - október 16-17
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2735 üzenetére
Hoppá
Ez alapján a [link] a Granite rapids brutálisan nagy!
Egy compute die 598mm2, egy IOD pedig 241mm2
Tehát közel 2300mm2 az egész - ráadásul egymáshoz közel, szélessávú kapcsolattal. -
Petykemano
veterán
Ezen a képen kétféle szerverprocesszor is látható
Emerald Rapids-ot és Sierra Forest-ot említenek
Szerintem a baloldali az Emerald Rapids, amiről azt írták, hogy 2 a SPR-től nagyobb chipletből fog állni, hogy csökkentse a nem helytakarékos és késleltetés szempontjából sem túl előnyös tile-tile kapcsolatok számát [link]
A jobboldali pedig olyan, mintha a fent említett Granite Ridge IOD-jai közé valami mást helyeztek volna el. Ha az Sierra Forest, akkor az egy db E magokból álló chiplet.
Nem tudom, hogy most vajon csak demózgatnak-e, vagy ezek még tényleg készülnek.
mindenesetre az, hogy látszólag ennyire egymásra csúszott az Emerald Rapids és a Granite Rapids (amit szerintem még nem rajtoltak el), talán azt jelzi, hogy az Intel ráérzett a Chipletgyártás és a ragasztózás mikéntjére, amivel olyan sokat szívtak még a SPR idején. -
Petykemano
veterán
Granite Ridge
[link]
A Raptor Lake refresh lehet, hogy nem nagy eresztés, de ha a Granite Ridge és a mobil vonalon az Meteor Lake elrajtol a következő hónapokban, az okozhat kellemetlenséget az AMD-nek.
-
Petykemano
veterán
Ez elég szép [link]
-
Petykemano
veterán
Intel’s new Core i9-14900K “Raptor Lake Refresh” CPU shows up on Geekbench
Azt érzem, hogy elkapkodták a 13900KS-t. A brand számára jobb lett volna, ha nem sietnek vele, hanem most adnák ki a 13900KS, 13700KS, 13600KS példányokat a most elért eredményekkel.
Értem, hogy az OEM-eknek kell az új generációs számozás minden évben, de valahogy azt érzem, hogy az "Intel 7" és a "Raptor Cove" lehetőségeit kimerítették és ez a 14. generáció olyan izzadságszagú lesz, mint a Comet Lake.
-
Petykemano
veterán
Intel Xeon Sierra Forest A0 (eng sample)
Q3PB 96Core - 72MB L3 - 350w
Q3PD 144Core - 108MB L3 - 350w
[link]Így elsőre nem tűnik túl acélosnak.
-
Petykemano
veterán
Arrow Lake (lion Cove) - elvileg 15th gen
L2$ : 3MBMilyen különös, hogy az Intel már milyen nagy L2$ méretnél jár, miközben az AMD csak a zen4-gyel érte el az 1MB-ot és elvileg a zen5 is annyival fog rendelkezni.
-
Petykemano
veterán
Intel Ultra 9 with Radeon Graphics x16 [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2725 üzenetére
Hát, elég kiábrándító [link]
-
Petykemano
veterán
Közben megjelent pár leak a... Raptor Lake refresről (ami lényegében egy Alder Lake refresh refrresh)
[link]
Picit emelkedtek az órajelek és a x700-as szinten 8-ról 12-re nő az E magok száma.Ez elég sovány.
Nem tudom, hogy ezen kívül bármilyen más változás jöhet-e. Mivel még csak nem is más az architektúra neve, mint az Alder=>Raptor váltás esetén ezért erre még annál is kisebb esélyt látok.Azt a kérdést akartam feltenni, hogy vajon árcsökkentésre kényszeríti-e ez az AMD-t. De tartok tőle, hogy önmagában ez a 3-4% túl kevés ahhoz.
Úgy tűnik, hogy az Intel (és talán az AMD is) elég nehéz helyzetbe kormányta magát ezekkel a magas frekvenciákkal. Az intel 7 már vagy 5 éve van használatban és ennyi idő kellett, hogy nagyon magas frekvenciákat érjenek el. Tök jó, hogy kimaxolják, de az Intel4-en készülő Meteor lake nyilván nem éri meg el ezt a 6Ghz-es szintet. Megint az van, mint a Tiger Lake esetén, hogy van egy új gyártástechnológia és egy új architektúra, de hiába jobb a fogyasztási adat, a frekvencia deficit miatt nem lehet belőle versenyképes asztali terméket kiadni.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2722 üzenetére
Nem teljesen bulldozer/modul.
Pontosabban a bulldozer modul megvalósítása csak részlegesen felelt meg annak, amit most elvileg az Inteltől pletykálnak.A modulok esetén a frontend és tulajdonképpen a FP számítóegység volt közös, vagy részben közösen használható. De az Integer számítókapacitás teljesen partícionált volt, nem tudta a modul a benne rejlő INT számítókapacitást egy szál futtatásának szolgálatába állítani még részlegesen sem.
Őszintén szólva, ha erre képes lett volna, ebbéli felépítését tekintve nem tudom ténylegesen mi különböztette volna meg a Zen magoktól. (Nyilván a késleltetések és a cache felépítés még nagyon sokat hozzátesznek.)
Anno az Intel megvette a Soft Machines, akik a VISC ígéretével házaltak. Ez nagyjából arról szól, hogy egy a fizikai magok fölé létrehoz egy virtuális réteget és egy programszálat futtat több egyébként különálló mag erőforrásain. [link]
Elképzelhető, hogy ezt építi be az Intel.
De hogy őszinte legyek nem teljesen világos számomra, hogy mi különbözteti meg a hagyományos SMT-t, amit ugye úgy képzelünk el, hogy egy frontend képes két programszálat futtatni a mag erőforrásain, amit ebben az esetben partícionál a szálak között és azt, hogy képzeletben két mag erőforrásait összevonjuk egy szál kiszolgálásához.
Persze nyilvánvaló különbség, hogy azt gondoljuk, hogy egy mag erőforrásai az általa kiszolgálni képes szálak között eleve megosztott, míg ha úgy gondolkodunk, hogy magokat vonunk össze, azt úgy képzeljük, hogy a magok erőforrásai alapból statikusan partícionáltak.Ugyanakkor az SMT/HT esetén sem minden oszlik el a kiszolgált szálak között statikusan:
Az Intel már egy ideje szélesítgeti a magokat.
Nem ástam bele magam, de ha nem a Soft Machines-től felvásárolt megoldásról van szó, akkor szerintem csak arról, hogy tovább szélesítik a magot és igyekeznek a szálak közötti erőforrás-partícionálást még dinamikusabbá tenni. -
Petykemano
veterán
Granite rapids AP [link]
-
Petykemano
veterán
Nem lesz desktop kiterjesztése a 6P8e magos Meteor Lake-nek [link]
-
Petykemano
veterán
"According to several sources, Intel could buy Ampere Computing. At the moment, however, the price of the young company seems to be too high."
[link] -
Petykemano
veterán
L4$ = Adamantine [link]
Base tile
128-512MB
Nem-volatilis (szerintem mram)Ez elég jól hangzik.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2713 üzenetére
""On MTL, GT can no longer allocate on LLC - only the CPU can. This, along with addition of support for ADM/L4 cache calls a MOCS/PAT table update.""
Számomra most nem egyértelmű, hogy mi használhatja majd az L4$-t és mit nevez LLC-nek (Last Level Cache)
De ha tippelnem kéne, vagy tippet kéne adnom, akkor én azt csinálnám, hogy szétválasztanám a P és E magok L3$ szeleteit, külön CCX-be szervezve őket. Persze a P magok esetén hasznos a minél nagyobb L3$, de biztosan számít a gyűrűn levő megállók száma is és az E magok leválasztásával biztosan lehet nyerni késleltetést, miközben amúgy sincs semmilyen gyakorlati haszna, ha a P magról egy folyamat E magra pattan át.
Viszont hogy mégse legyen akkora penalty amiatt, hogy ilyen esetben mégiscsak a memóriához kell fordulni, ezért hasznos az L4$ bevezése.
Az egyes mag komplexumok szétválasztása lehetővé teszi azt is, hogy további késleltetési büntetés nélkül tudják növelni az E magok számát. -
Petykemano
veterán
Emerald Rapids
"2 dies of Intel 7, about 770mm² each!" [link]Ez böhöm nagy.
Összesséégben is (1540mm2 vs Genoa ~1200mm2 )
Egyenként meg különösen.
És ez már "Intel 7"
Ami abból a szempontból megnyugtató, hogy valószínűleg elég jó lehet a kihozatal, ha inkább 2db 770mm2-es lapkát vállaltak be, mint a Sapphire rapidshoz hasonlóan kisebbeket. Ez akkor is elég érdekes, ha egyébként tényleg kiváló a kihozatal. Hiszen attól még a kisebb chipletek esetén könnyebb szétválogatni a jó fogyasztással és a magas frekvenciát elérő darabokat. Ez valójában egy erős jel arra nézve, hogy az Intelnek a SPR esetén valóban a kapcsolatokkal gyűlhetett meg a baja.
Az persze biztos, hogy minél kevesebb a chiplet, minél kevesebb a kapcsolat, annál hatékonyabb a lapkaméretre nézve.2023Q4-re mondják.
A jobb sarokban elvileg egy FPGA található. -
Petykemano
veterán
E magokkal vagy nem E magokkal
40 játék teszt. [link] -
Petykemano
veterán
A meteor lake L4$-t is tartalmaz?
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #2697 üzenetére
Nem tudom.
Inkább valamiféle marketing stratégia lehet.
VAlószínűleg nagyon unalmas lenne, ha az új terméket csak úgy bevezetnék a meglevő nevezéktan generációt jelző számának billentésével.
MEg biztos ők is úgy érzik, hogy most valami nagyon frankót tettek le az asztalra.
És ha csak úgy a neveztéktan billentésésével vezetnék be, akkor hamar lebuknának, hogy árat akarnak emelni. De különféle jelzők hozzápasszintásával vagy egy másik szám billentésével jelzik, hogy ez valami különleges, magasabb szintű a megszokottól. (Max, Ultra, 3090/4090, 7950 - mindenhol lehet erre példát találni.)Egyébként a részletek személy szerint engem nem villanyoztak fel. Érdekel, de majd megnézem a phoronix-en, hogy mit tud ténylegesen.
Picit tartok tőle, hogy ez is csak egy paper launch - egy nappal vagyunk a Genoa hivatalos bemutatója előtt.
-
Petykemano
veterán
Intel introduces MAX Series CPUs and GPU featuring Sapphire Rapids-HBM and Ponte Vecchio
Bejelentették, Elindult. újra.
Egyelőre csak Inteles teljesítményértékek vannak. TErmészetesen mindenben 2x-16x mértékben ver mindent és mindenkit.Az érdekessége, hogy szerintem valami ilyesmi hardver lehet az Aurora alapja.
Egyébként persze valóban érdekes a HBM cache.
Kiváncsi vagyok hol hogy szerepel majd. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
A meteor Lake Szerintem Mobile-first lapka.
Valami olyasmire lehet számítani (nem teljesítmény, hanem termékpozícionálás tekintetében), mint a 8 magos Ice Lake.Szerintem már nem lesz visszalépés a szó szerinti monolitikus designok felé. Amit látni fogunk, az az lehet majd, hogy az AMD által használt MCM design helyett csempeszerűen és/vagy 3D irányba kerülnek egymáshoz közel helyezve a lapkák. Az egymáshoz közeli egységek kommunikációja nyilván mindig alacsonyabb energiaigényt fog jelenteni. Amihez érdemes vissza-visszatérni
Ez szerintem azt is megválaszolja, hogy az Intel csempeszerű felépítésű Meteor Lake -je esetén is tapasztalható lesz-e a több lapkás felépítés miatt magasabb alapfogyasztás: nem.
-
Petykemano
veterán
13900K
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Van valami új Sapphire Rapids származék MCC méretű lapka
Here we go, Sapphire Rapids MCC wafer
34-core monolithic on Intel 7
68 Gross Dies Per Wafer
Nearly 780 mm² Intel's largest die ever!
[link]
34 cores
68MB L2
63.75MB L3
8ch DDR5
80x PCIe5 + DMI
3x UPI
[link]Nem tudom, hogy ezen a lapkán megtalálhatók-e azok az EMIB linkek, mint a 400mm2-es tile-okon. Így első blikkre azt mondanám, hogy nem ez tényleg önálló és monolitikus.
Ez viszont azt jelenti, hogy tényleg az tile/chiplet megoldás miatt halasztódik folyamatosan a Sapphire Rapids. -
Petykemano
veterán
13900K CB23
ST: 2277
MT: 39086
[link]Van egy olyan érzésem, h talán nem véletlen, hogy ennyi szintetikus teszteredmény lát napvilágot
-
Petykemano
veterán
Intel Core i9-13900K boosts up to 5.8 GHz in a new leak, 54% faster multi-core than Ryzen 9 5950X
Kemény. Biztos lesz ára egy ilyennek. És jó, az 5950X már két éves. De azt mondják, ez üti a 64 magos 3990X-et is. Jó, valószínűleg fogyaszt is annyit.
-
Petykemano
veterán
[GB5 CPU] Unknown CPU
CPU: Intel Core i9-13900K (24C 32T)
Min/Max/Avg: 5503/5790/5770 MHz
CPUID: B0671 (GenuineIntel)
Scores, vs AMD 5800X
Single: 2212, +28.0%
Multi: 25497, +137.3%
https://t.co/PTpqMnMPOH -
Petykemano
veterán
13900: 23.8mm x 10.8mm
[link] -
Petykemano
veterán
$19b-ről $15b-re esett vissza az intel negyedéves bevétele éves összehasoblításban.
Ebből kb 2.5 a kliensgépek és 1 a szerverek rovására írható. Utóbbi valószínűleg az AMD-nél landolt, előbbi viszont szerintem vegyesen lehet az Apple, az AMD és a notebookok iránti általános kereslet csökkenése okozhatja.Mindenesetre az Intel régóta először veszteséges.
Ha ez meglepetésszerű lett volna, nem aggódnék, de az Intel már kb 5 éve küszködik ilyen-olyan problémákkal, csúszásokkal. Eddig vitte a lendület.
Remélem meg fognak tudni kapaszkodni.Most már érthető, miért jönnek a raptor lake szivárgások. Miután a sapphire rapids tovább késik, az arc első köre nem lett nagy siker és már pedzegetik, hogy lelövik a dGPU irányt, az optane-t pedig tényleg kukázták, valójában nincs más a kezükben.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2660 üzenetére
Bocsánat, egy szó kimaradt. Ezt akartam írni:
De állítólag még így is jobb lesz, mint a zen4. -
Petykemano
veterán
Ajh 13900k benchmark
Szerény előrelépés az átlagok terén, komolyabb a minimumoknál. Vélhetően ezt dobta a megnövelt L2$.
Nő a fogyasztás is.
De állítólag még így is jobb lesz, a zen4. Aztán jön a zen4-3D. -
Petykemano
veterán
Úgy kell nézni, hogy ez egy 65W-os minta egy 12900K ellen.
A CB ST -10%-ot mutat. Ami arra utal, hogy valóban alacsonyabb órajelen futhat.Ha megérkezik az órajel, akkor ennél akár 15%-kal jobb is lehet az eredmény.
-
Petykemano
veterán
Az AT cikkét olvasva úgy tűnik, pozitívan írnak róla. Konzervatív, de megbízható megközelítés, elfogadható előrelépések több lépcsőben. Egyébként a tsmc és a Samsung is így csinálja.
Nem emlékszem a 10nm-ről szóló első cikkekre? De az biztos, hogy ambiciózusabb célokat tűzött ki.
A leírás alapján nekem is jónak tűnik. Szintén a leírás alapján úgy tűnik, hogy az Intel7 esetén a gondokat a kobalt és az EUV mellőzése okozhatta. Ha igazak a pletykák, eredetileg a az Intel7 nagyobb sűrűséget célzott. Kíváncsi vagyok, ezt az "Enhanced CU" megközelítést (egyáltalán kobaltot) a tsmc használ-e.
-
Petykemano
veterán
válasz
Fücsök007 #2633 üzenetére
Azon gondolkodtam el, hogy ha az AMD esetén az 5800X3D-ben 32-ről 96MB-ra emelt L3$ 0-40%-os teljesítménynövekedést okozott memóriakésleltetésre és adatmegosztásra érzékeny alkalmazások (játékok) esetén úgy, hogy az L3$ viselkedése szempontjából victim cache, tehát csak az kerül bele, ami az L2$-ből kihullik, akkor azért a nem victim cache működésű L2$ méretnövekedésének nagyobb hatása kellene legyen 4-5%-nál.
De hát majd meglátjuk.
-
Petykemano
veterán
Az Alder Lake esetében
a P magok 1.25MB privát L2$-sel rendelkeztek és összesen 30MB L3$-sel, amiből az anandtech cikke szerint 2.5MB volt a P magokra jutó szelet.
Az E magok esetén 4 magos clusterekbe szervezve volt 2MB megosztott L2$ (/cluster) és 5MB L3$ szelet (/cluster)A kép alapján a Raptor Lake esetén
A P magok 2MB privát L2$-sel fognak rendelkezni.
Az E magok pedig 4 magos clusterenként megosztott 4MB-tal.
Az L3$ nagyságrendjében nem fog változni.Ez lényeges növekedést jelent L2$ terén, majdnem kétszerest. Néhány százalék IPC növekedést ez is biztosan fog jelenteni - főleg mivel a másik kép alapján úgy tűnik, sikerült elérni, hogy a méretnövekedés ellenére ne romoljon a késleltetés, viszont ahol a méretnövekedés haszna realizálódik, ott jelentősen javult
Érdekes, hogy ebben a generációban az AMD és az Intel is az L2$ méretét növelte (A Zen4 az 512kb-os privát L2$-t növeli 1MB-ra)
És az is érdekes, hogy méretek tekintetében az Intel az L2$ méretnövekedésére fekteti a hangsúlyt, míg az AMD az L3$ méretnövekedésével játszott az elmúlt generációk során. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #2627 üzenetére
Szerintem is.
Persze ez a szám csak a tranzisztorsűrűséggel áll valódi viszonyban. A viták sokszor abból fakadnak, amikor a szám felett a vitapartnerek ölre mennek a teljesítmény kapcsán.
A samsung gyártástechnológiája például olyan, hogy a tranzisztorsűrűségre vonatkozó követelményeket teljesíti, hogy 5-ösnek vagy 4-esnek lehessen nevezni, csak mondjuk nem ér el olyan magas frekvenciát vagy többet fogyaszt.Erre is talán ki lehetne találni valami standardot.
Ugye nyilván a Mtr/mm2 is valamilyen standard áramkörre vonatkozó érték (gyűrűs oscillátor) ahogy az SRAM density is. Lehetne az, hogy ugyanezekre nézve mérnek valamilyen frekvencia és fogyasztási értéket. -
Petykemano
veterán
/Intel gyártástechnológia/
Intel 4 vs TSMC N5
[link]
Sokáig azt lehetett hallani, hogy az intel 10nm-es gyártástechnológiájában a nehézségeket az ígéretes Cobalt okozta. az Intel 4 esetén már nem hasznának Cobaltot, ezért ha tényleg ez okozta a nehézségeket, akkor elvileg rendben lesznek.Az ábrán az is látszik, hogy az Intel 7 elvileg valóban elérte a TMSC N7-es gyártástechnológiájának tranzisztorsűrűségét (~100MTr/mm2)
És az is, hogy elvileg az Intel 4 valamivel jobb lesz, mint az N5.
Ugyanakkor szintén érdekes, hogy az SRAM density mégis az N5 esetén jobb.Kérdés persze, hogy mikor fog megjelenni.
Mert ha jól tudom, a Zen4 már az N5-öt fogja használni idén. (Itt hozzá kell tenni, hogy az N5 már kb 2 éve használatban van elsősorban az Apple által és remek kihozatallal rendelkezik), viszont a szintén idén esedékes Raptor Lake elvileg még mindig Intel 7-en jön.(Ez persze legfeljebb a lapkaméretre és a fogyasztásra nyomhatja rá a bélyegét, az elérhető frekvenciára vajmi kevés hatással lesz)
-
Petykemano
veterán
Az Intel komolyan gondolja a hibrid architektúrát
Big Core
Energy efficiency core
Small core (new)
[link] -
Petykemano
veterán
Intel @ Crossroads
Sapphire rapids
"HPE says that on applications, Crossroads will have about 4X the oomph of Trinity, which should mean somewhere around 165 petaflops at peak double precision." -
Petykemano
veterán
válasz
Fücsök007 #2606 üzenetére
"a Zen3-as árakat a jövőben nem tudja AMD megtartani. "
Ez csak közvetve függ attól, hogy az benchmarkokban hogy teljesít és hogy úgymond kínos-e drágább termékkel versenyezni.
Amennyiben az AMD az általa gyártott és a DIY piacra terelt összes Ryzen terméket azon az áron megveszik, akkor az áraikat nem fogják - sajnos - csökkenteni.
Érdemes a MindFactory adatait nyomon követni, ha ott látszik majd elmozdulás az intel irányában, esetleg akkor érdemes majd árcsökkentésben reménykedni.Persze sajnos benne van a pakliban, hogy az AMD a zen4-re váltással majd elengedi az alsó szegmenseket és elengedi a N6/N7 gyártósorokat is.
-
Petykemano
veterán
válasz
tasiadam #2601 üzenetére
A raptor lake-re kb 10%-os teljesítmény növekedést becsülnek a.nagy magok vonatkozásában és a kis magok duplázását.
A raptor lake 10%-ot ígér a nagy magokra és a kis magok duplázását. Az ADL esetében azt látjuk, hogy a játékok terén egyelőre nem sok haszna van a kismagoknak. Tehát a kismagok duplázása ezen a téren nem fog hozzátenni semmit.
Szerintem a zen4 át fogja venni az elsőséget. De persze csak pár százalékkal. A zen4+3d biztosan nem jön azonnal.
Azt nem tudom, hogy az "Intel 4" hogy áll, és hogy jövőre ki tudnak - hozni rajta Valamit. Nem zárnám ki egy újabb "Intel 7" generációs modell lehetőségét a zen4+3d ellen 2023-ban. -
Petykemano
veterán
"Improved support for Intel Raptor Lake CPU and DDR5 memory modules"
"Preliminary support for Intel Meteor Lake CPU"
Aida 6.60
[link] -
Petykemano
veterán
Nem annyira penge, mint a top tier, de végülis megelőző az előző gen csúcsát.
Én tökre sajnálom, hogy egy 4/8-as esetén nem dobták le a 8 kis magot. Top gamingre úgysem ezt veszik az emberek, viszont lehet, hogy a penetráció itt is elég magas lesz ahhoz, hogy amikor megnézi egy fejlesztő,. hogy érdemes-e erre a "BIG.shittle"-re optimalizálni, akkor sokat nyomna a latba.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
12900K: 589 USD
12700K: 409 USD
12600K: 289 USD
https://videocardz.com/newz/intel-12th-gen-core-alder-lake-s-final-specifications-and-pricing-leaks-ahead-of-launch -
Petykemano
veterán
"azt még nem írtad le hogy akkor minek kell fejleszteni időt energiát és pénzt belefektetni?"
Szerintem elsősorban azért, mert azt viszont elvárja a közönség, hogy ne csak képet adjon, hanem mindenféle enkódolásokkal-dekódolásokkal hardveresen megbírkózzon, ne a CPU-t terhelje vele, valamint futottak még kategórirában hogy kompatibilis legyen a legújabb csatlakozó szabványokkal.
-
Petykemano
veterán
Elég nagy a különbség az 12400 és az 12700K és 12900K között.
[link]
Csak az órajel alapján közel 20%-os. És akkor még nem is számoltunk a kevesebb L3$-sel, ami játékban meghatározó lehet. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #2535 üzenetére
Emlékszel még az autós kártyákra? Végsebesség, fogyasztás, hengerűrtartalom, teljesítmény,
stbAz Intel-fan kolléga úgy játssza ezt a játékot, hogy mindig abban az értékben méri össze kezében tartott kártyát, amivel győztesen jön ki az összehasonlításból.
Képzeld el a szitucáiót:
játszotok és ő épp azt magyarázza neked, hogy a végsebesség ezeknél a kocsiknál mindent visz, miközben lapozgatva gyönyörkörik a nála levő Ferrari és a Lambo kártyákban is abban a biztos tudatban, hogy lever, mint bögrét az asztalről.
Majd a nálad levő Audi kártyát fogyasztási értékkel hívod ki. Ez éles vitát vált ki. Kolléga úr próbálja magyarázni neked, hogy de az ő ferrarija 4 másik értékben is megveri a Te kártyádat és mennyire nem fair már ez és egyébként is a 300km/h végsebességű kocsik esetén a fogyasztás arányaiban a megfelelő szögből nézve még jobb is, mint az, amelyik 180-nál megáll. Majd miután nem tágítasz, rádborítja az asztalt, azzal, hogy aki nem értékeli az ilyen menő sportkocsikat ne is akarjon autóskártyázni! -
Petykemano
veterán
i9-12900K Win11 - Win10
Quad-float 53.07 - 50.94
Double-float 1,097.06 - 979.66
Single-float 1,958.74 - 1,706.60
Quad-int 131.13 - 119.56
Long-int 691.90 - 626.95
Integer 1,691.13 - 1,691.01 https://t.co/mURdQJe1Zg -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2517 üzenetére
Sajnos Abu is azt az értesülést erősítette meg, hogy gaming tekintetében az ADL nem lesz nagy durranás. [link]
-
Petykemano
veterán
"Ha megnézel a youtubon pár tesztet akkor látható az ,hogy kb 10 játékból 5-6 játéknál az intel hozza a formáját."
Senki nem mondta, hogy az intel ne hozná a formáját. Ha megnézted volna, láthattad volna, hogy nem az Intel vs AMD a teszt lényege, hanem a generációs előrelépés.
"2022 H2, Intel 4: Previously known as Intel 7nm. Intel earlier this year stated that its Meteor Lake processor will use a compute tile based on this process node technology, and the silicon is now back in the lab being tested. Intel expects a 20% performance per watt gain over the previous generation, and the technology uses more EUV, mostly in the BEOL. Intel’s next Xeon Scalable product, Granite Rapids, will also use a compute tile based on Intel 4."
Ez nincs kőbe vésve, ez egy előrejelzés csupán.
-
Petykemano
veterán
"ez nem volt köbe vésve, egy előrejelzés volt csupán"
Teljesen mindegy. Én nem részvényesként kérem számon ígéret gyanánt.
Elemzőként mondom, hogy a korábbi ütemes fejlesztés megcsúszott, lelassult.
[link]És mégegyszer mondom: ennek nem abból a szempontból van elsősorban jelentősége, hogy valamilyen versenytárs miatt kénytelen volt-e az intel fejleszteni, vagy elengedhette magát. Hanem a kapacitás szempontjából.
A partnerek évről évre fejlődést "várnak" - akkor is, ha nincs versenytárs. Ha nincs előrelépés, nem veszik meg a következő éves termékedet. Ha a fejlődést csak azon az áron tudod biztosítani, hogy azonos gyártástechnológán maradva növeled a lapkaméretet - merthogy így is lehet -, akkor vagy kevesebbet tudsz majd eladni, vagy bővíteni kell a gyártókapacitást."Minek építettek volna újat ,amikor a régi is még egész baráti volt és a teljesítmény terén sem maradtak annyira le a riválishoz képest."
Mondjuk az 5 éves kvázi-stagnálás* miatt elvesztették az Apple-t, mint ügyfelet.
Ha nem lett volna AMD, akkor valószínűleg a szerverek terén is jelentősebben előre törtek volna az Arm alapú rendszerek.Nagyjából most vannak fej-fej mellett az AMD-vel (játékokban nyújtott) teljesítmény terén.
"Most szépen kidobják a 12 gent-ddr5 el jövőre meg kidobják majd a 7nm es procit amivel könyedén átvehetik újra az erősorrendet"
Tudtommal az ADL-ket a Raptor Lake követi, ami még mindig Intel7 gyártástechnológián készül majd. az Intel4-en készülő Meteor Lake pedig 2023-ban követi.
"és a rivállis azt sem fogja tudni hol kaparja majd össze a teljesítményt mert csak megy előre ész nélkül és dobálja ki 1-2 évente az ujabb és ujabb gyártási technologiát csak ép semmi nincs mögötte teljesítményben."
Bárcsak ezt ne mondtad volna...
* Érdemes erre az ábrára vetned egy pillantást: [link] -
Petykemano
veterán
"és akkor most a semmiből..."
A 14nm 2014-2015 táján vált mainstreammé
A szokásos tick-tock szerint 2017-2018 táján kellett volna a 10nm-nek váltania.
Ehhez képest valójában 2020-2021-ben történik meg ez fokozatosan: 4 magos Tiger lake, aztán 8 magos Tiger lake és most az ADL által."a nagy kalap teljesítményt"
Azt is nézd, hogy ezen idő alatt az intel nem rukkolt elő új architektúrával. Ennek oka, mint említettem nem az volt, hogy bénák voltak, hanem az, hogy az új architektúra épített volna a 10nm kínálta lehetőségekre. De nyilván addig nem malmoztak. Az, hogy nincs a fiókban egy holnap gyártható vadiúj architektúra még nem jelenti azt, hogy ne lehetnének remek, akár jól kidolgozott ötletek a backlogbanSzerintem az elmúlt évek legnagyobb Apple és Intel tanulsága az, hogy az IPC növelése (architekturális előrelépés) újabb, fejlettebb gyártástechnológián sincs ingyen, de könnyebb, mint azonos gyártástechnológián dolgozni kiváltképp ha a megtorpanás felkészületlenül jön.
-
Petykemano
veterán
Jaj, istenem, hagyjuk már ezeket a elfogult hurráoptimizust.
"Lehet, hogy az AMD is tudna kétszer olyan gyors processzort villantani, de csak azért adagolják a teljesítményt, mert nem tudnák kiszolgálni, akkora lenne a kereslet. De szerintem ott van a fiókban és arra várnak, hogy a TSMC rendelkezésükre bocsájtsa a szükséges gyártókapacitást."Nem.
Az Intel nagyjából a Sandy Bridge idején megszerzett jelentős előnytől kezdve leginkább arra használta a gyártástechnológiai fejlődés által kínált többlet-lehetőségeket, hogy csökkentse a lapkaméretet.
A 4 magos Sandy Bridge még 216mm2-es volt, míg a szintén 4 magos skylake már csak 122mm2.
A probléma egyik felét az jelentette, hogy nem volt B terv arra az esetre, hogy hogyan fejlesszék a architektúrát, ha nem használhatnak kisebb, sűrűbb, alacsonyabb fogyasztású tranzisztorokat. 4-5 év kellett, mire ezt megszülték a Rocket Lake formájában. De ahogy mondtad, a mammutnak talán ez jelentette a kisebbik problémát.
A nagyobb inkább az lehetett, hogy mivel a versenyképeség növelése érdekében az Intel növelni volt kénytelen a lapkaméretet, ezért szűkössé vált ott is a kapacitás.Szerintem amit lehetett és amit kellett megtették.
De légyszi, hagyjuk már ezt a "tudtak volna villantani" témát.
-
Petykemano
veterán
HWiNFO gets preliminary Intel 13th Gen Core “Raptor Lake” support
- Added initial support of Raptor Lake-S and Raptor Lake-P.
Az Alder Lake első említése 2020 májusában volt
Nem tudom, hogy lehet-e következtetni ebből arra, hogy a Raptor lake-re is hasonló időt kell majd várni. (~1.5 évet) AZ intelnél nyilvánvalóan a legnagyobb problémát a gyártástechnológia (Intel7) jelentette, amin talán lassan kezdenek túllendülni. -
Petykemano
veterán
hmm-hmm...
"adl gaming perf
It can only be said that the improvement of IPC is not necessarily reflected in the gaming."
[link]Vajon ez már a Win11-re vonatkozik?
Vajon fog-e még javulni szoftveresen a release-ig? (november) -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2511 üzenetére
Intel 4 - 202 MTr/mm²
TSMC N6 - 114 MTr/mm²
TSMC N7/N7P - 96.5 MTr/mm²
[link]TSMC N5 - 173MTr/mm2 [link]
A különbség persze az, hogy a TSMC N5 már tavaly óta tömeggyárt. Az Intel4 pedig még csak most tart a kísérleti gyártásnál.
Viszont ha a CPU piacot nézzük, akkor mobil vonalon esélyes, hogy fog egymással versenyezni egy időben N5-ön készült AMD és Intel4-en készült Intel U-s apu
-
Petykemano
veterán
Intel announces Loihi 2, a neuromorphic chip based on Intel 4 process technology
A chip 31mm-es, alig fogyaszt. De végülis működik az 'Intel 4'
-
Petykemano
veterán
Eléggé sokminden tudható most már az ADL-ről. Persze elhamarkodottan nem szabad ítélni. Még nem láttuk, mit tud independent third party reviewer kezében és persze eltekintve azoktól, akik számára bármennyit megér a legjobb, az eredményt is csak az ár függvényében lehet értelmezni.
Kiváncsi vagyok, novemberig gurít-e pár info morzsát az AMD
-
Petykemano
veterán
"i9-12900K Cinebench R23 single core score: 205X. Compared to some numbers from ComputerBase Community Benchmark."
[link] [link]A 2050 persze pont +20% a korábbi ~1700-hoz képest. Tehát tökre a várható szint.
Viszont az 11900K-ból nem jött ki valós teljesítményként, amennyivel a CB-ben jobban mutatott az 10900K-hoz képest.
Reméljük a 20%-os ugrás ezúttal minimum valós -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
A Warhol (ami feltehetően talán egy N6-on gyártott zen3+ lehetett volna) feltételezett elkaszálása már régi hír.
Akkor dönthettek így, amikor összeállt a működőképes Zen3D.Ami biztosnak tűnik a szivárgások alapján az az, hogy az Alder Lake előbb fog megjelenni. Ha néhány hónapon belül megjelenne a Zen3D is, akkor arról is kéne már legyen némi infó. Ehelyett az elmúlt hetekben zen4+AM5 infók szivárogtak.
-
Petykemano
veterán
Az 12400-tól 12600K-ig eléggé jó áraknak tűnnek a mainstreamben.
(Feltéve, hogy ez msrp és nem valami 1000 darabos beszállítói ár) -
Petykemano
veterán
ADL: Nov 19
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2466 üzenetére
Apisak talált normálisabbnak tűnő 12700 eredményt is: [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2468 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2466 üzenetére
i9-12900K
Geekbench 5 Score
1893 - 17299
[link]Ezek a pontok már ott vannak, amit a közönség vár.
Azon gondolkodom, hogy nem lehet-e, hogy az Intel hasonló trükköt fog végrehajtani, mint az AMD az 5000-es apuknál, ahol is vegyítette a Cézanne és Lucienne lapkákat. Vagyis hogy a K-s példányok lesznek csak Alder lake-ek, a nem-K-s skuk pedig 14nm-en gyártott Rocket lake rebrand.
Ez magyarázná a különbséget a pontokban. -
Petykemano
veterán
Ez a teljesítmény azért nem túl bíztató. De legalábbis furcsa.
A cikkben azt írják, hogy csak nagy magokat tartalmaz.Mondhatnánk, hogy a MT teljesítmény rendben van, de elég furcsa, hogy a 14nm-es elődhöz képest (11700, ami elvileg szintén 65W-os) csak 17%-kal gyorsabb - annak ellenére, hogy elvileg nem csak az IPC magasabb, hanem a 10nm miatt a multithread frekvenciának is magasabbnak kéne lennie. Mármint biztos az, csak furcsa, hogy csak ennyivel. És hogy ezzel is csak épp beéri az 5800X-et.
Viszont ami még különösebb az a ST teljesítmény. Jó, az igaz, hogy a Cypress cove magokból nem igazán jött ki az a teljesítmény, amit a tesztek mutattak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- Delta Force (2024)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Túraautó topik
- Tesla topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest