- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ilyesmi, az alsó harmad zöld volt.
Előtétellenállás és amikor a cellák 0,7-0,8 voltra merültek épp a zöldig ment vissza a mutató, jelezve hogy kész a kisütés.
Tölteni 10-esével töltöttem egy sufnituning töltővel. Teljesen primitív de működött.
8 évig jártam az országot, piacoztam, falunapok, búcsúk.
Elemes gyerekjátékokat is árultam és elegem lett hogy a bemutató játékok zabálták a ceruzaelemeket.
Beinvesztáltam 100 darab AA NiMh cellába és évekig kiszolgáltak. -
Ágyúvel verébre...
Combosabb SI dióda, a féklámpaizzó maradhat, és ez így szépen megáll 0,7V környékén. Lejjebb ne menj, ez se bír ki mindent.
8 évig nimh-ztam, ez a kisütő volt használatba 100+ cellát használtam.
Én egy 4-es ceruzaelem tartót használtam, párhuzamosan a 4 hely, egy 6A SI dióda és kb. 2 méter vékony vezeték, ez volt a kb. 0,2ohm kisütőellenállás.
Mindez megfejelve egy valamikori magnó kivezérlésmérővel, mikor lement a mutató a zöld sávra, kész volt a kisütés.
Töltés, vagy nagyon rendes gyerek vagy és beszerzel-építesz egy direkt nimh peak-hold elven múködő töltőt,
vagy hagyod a fenébe és 0,1C-vel tolod 12 óráig.
Amelyik érezhteően hamarabb langyosodik az már erősen kapacitásvesztett. -
Dr. Szilikát
őstag
A kereskedelmi vagy profi laborteszterek sem mennek nagyjából 0,9 -0,8 V alá.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy sütöd ki mondjuk stabil 100 mA árammal, majd egy ponton elfogy belőle az energia és aránylag hirtelen letörik a feszültség.
De letörni viszont nem szabad, mert attól károsodik a kémia. Így jön ki ez a szint, amikor ereje (terhelhetősége) gyakorlatilag már nincs, csak a kémia mégis fenntart egy szintet, amitől kárt még nem szenved.
De ahogy mondani szoktam, hiába az IPC-1 / BC-700 töltő regeneráló funkciója, több ciklus alatt feltornássza a kapacitást, de hosszabb távon nem teljesít jól a cella. Nekem úgy jött le sajnos, hogy ami beteg, az beteg.
-
-
-
leweegee
aktív tag
-
-
Reggie0
félisten
-
Ehhez kapcsolódva,
supercap vonalon gondolkodok, a mini számítógépemnek kéne róla menni 6-7 másodpercig.
Ezalatt történik meg a hálózat-napelemes rendszer közötti átváltás.
Az inverter sajnos nagyon sokára, 3-4 másodperc alatt tér magához+ az átkapcoilási idő. És ilyenkor vagy hibernálok vagy ha efelejtem, teljes hidegreset van ami nem a legjobb.
Alkalmas lenne erre?
Az autós hifis szuper kondikról eléggé lehangoló videókat láttam YT-on, ezért kérdezem.
12V a tápfesz, az áramfelvétel 1,4A, max. 2A.
Mekkra kondi kéne áthidalni, a gép 9V alatt hal meg. -
Reggie0
félisten
-
-
ViZion
félisten
Mint írtam is, itt az applikáció kuka. Lehet az hasznos, ha működik...
Fogyasztást ez nem mér, de a relé előtte igen. Mondjuk a klíma nem a legdurvább fogyasztó, ha nem akarunk extrém eltérést a kinti hőfoktól.HA alatt is működik végre (okosotthon jó dolog, a megfelelő eszközökkel, a túlkapásokat itt is kerülöm), pedig kicsit lemondtam már róla.
-
PROTRON
addikt
Pedig tök szuperül működik...hogy kidobj egy rakás pénzt az ablakon.
De komolyra fordítva a szót, olyankor szerintem jó, amikor mondjuk direkt a táskádban hagyod a telefont, mert az órában lévő csipre klónoztad a sim kártyádat, füleden meg ott a BT füles, így nem kell egy féltégla a zsebedben ami miatt leülni sem lehet rendesen.
+ zenét is kényelmesebb így kezelni. Gyűlölöm az olyan füleseket ahol 2 gombbal akarnak megoldani mindent.Amúgy a sajnálom hogy a "smart equipment" szitok szóvá vállt.
Például ott az okos tükör. Semmi értelme hogy kijelzővel megtudom nézni a fürdőben a páratartalmat meg a külső belső hőmérsékletet, de ha meg teljes értékű PC-t pakolsz bele, annak megint nincs sok haszna, mert borotválkozás közben amúgy sem fogsz céges emailekre reagálni.De nekem előszoba-konyhám van, ott már van értelme a tükörbe kijelzős-PC-t integrálni (mármint nem 300k huf-ért, hanem DIY okostükröt építeni), mert mint előszoba: elindulás előtt megnézem hogy milyen idő lesz, melyik irányba induljak aszerint hogy melyik BKV járat mikor indul, de mint tükör is kell hogy megnézzem jól lőttem-e be a sérót.
Mint konyha: egyértelmű, recepetet tudok nézni főzéshez, vagy csak beindítani zenét.De a boltok valamiért ostoba módon a fürdőbe helyezett okostükörrel égetik a "smart" kifejezés jövőjét...a fürdőben alig 10-20 percet töltök + wc-zés. De wc-zéskor nem jó helyen lenne a tükör ahhoz hogy kiváltsa az okostelót. A párátlanítás helyett is inkább építészetileg kell jól kialakítani a fürdőt, szal ennek a több 10-ezres funkciónak sincs értelme, pláne amikor a bekapcsoló gombja miatt "maszat" lesz a tükrön.
Még a fűtőpaneles tükörnek is próbáltam értelmet keresni, nem sok sikerrel, mert megint csak az infra fűtéshez rossz pozícióban van, nem tud melegíteni ahogy a wc-n ülök. Amikor meg szemben állok vele és borotválkozom, vannak jobb lehetőségek. -
User_2
tag
erre van egy nagyon jó videó:
The Most Powerful Computers You've Never Heard Of
pasi bemutatja, mennyivel gyorsabb egy analóg célgép, mint egy programozott,
míg nem láttam, nem gondoltam, volna, hogy ilyesmi létezhet a mikrochipek világában -
PROTRON
addikt
De mivel terhelem le?
Akárhol kérdezem, erre senki nem tud válaszolni, azon kívül hogy visszadugom az értékes céges adatokkal megpakolt SSD-HDD-ket a gépbe, semmi egyéb eszközöm nincs.
Proci terhelésre ugyanúgy megmarad az érték.
Esetleg elindítok egy cinebench R23-at, de nem hiszem hogy akkora változás lenne...#89984 ekkold
Mivel ez gyári eszköz, így gondoltam hátha sikerül behúzni esetleg kedvezmény kupont egy másik tervezett vásárláshoz, mert tervben van a tavalyi fejlesztésük beszerezése amihez már nem kell külső ACDC átalakító, cserébe 55k huf.
Vagy hátha van valami gyári megoldás.Az eszközre forrasztást kevésbé próbálnám meg, inkább a kábelkorbács módosítást csinálnám ha már topichoz tartozik.
Tehát kikeresni a 24PIN kábelkorbács adott vezetékét(vezetékeit), elvágni és abba beleszerkeszteni.
Ilyen téren mit javasolsz?
Már csak azért is inkább ezt tartom a célravezetőnek, mert a 2 féle méret közül amit adtak gyárilag hozzá, az egyik túl rövid, a másik túl hosszú. -
PROTRON
addikt
Tegnap ugye megírta hogy a magasabb fesz érték "kvázi" tervezett állapot, a hosszú 24PIN kábelkorbács hossza miatti fesz eséssel kapcsolatban, így megkértem őket hogy ha ez tervezett állapot, akkor legyenek szívesek lenyilatkozni hogy tesztelték és nem lesz belőle baja az alkatrészeimnek. Most érkezett a válasz:
"
I can't confirm.
"lehet a következő kérdés így lesz:
És ha feltöltök egy nyilvános videót a témáról a youtube-ra, megjelölve benne a hivatalos válaszokat talán jobban átlátható lesz a probléma? -
PROTRON
addikt
Az a fura hogy nem én vagyok az első tulaja, ez a példány már vagy 5 éve kering a használt piacon 4-5 tulaj lehetett előttem.
Egyébként bekérték volna a rendelési adatokat, majd közlik hogy már rég nem garanciális termék(már support oldala sincs, csak quick installation guide), de egyébként meg user error hogy nem vette észre az összeszerelést végző személy hogy a UEFI pirosan jelzi a 3.3V ágat.
-
törölt tag
Nem semmi, 300mV??? Az nagyon soknak tűnik egy 700mVpp jelszint esetén, nem?
Mivel a jelenlegi kábelt már újra összeraktam és elég macera szerelni, mivel a DB23 műanyag házában van egy kapu IC is, ezért az a terv, hogy majd jövő héten összedobok egy próbapanelos megoldást és esetleg játszom kicsit az értékekkel.
Ezt a kondis dolgot hogyan kellene megvalósítanom?
3db 470uF/6.3V kondit kell vennem akkor? -
törölt tag
-
aujjobba
addikt
Összeraktam próbaképp ugyanezt egy forrasztásmentes breadboard-on.
Bedugtam a DIP IC-t ad jelet.
Egy SMD IC-t egy atalakito lapkára forrasztva a helyére dugva nincs jel.
Mindegy majd csinálok neki kiegészítő lapot ami órajelet ad, mondjuk 555-tel, aztán össze hekkelem valahogy.
Csak fura, nem értem mi a gond.Fun fact: ha multiméterrel dióda/vezetés vizsgálatot végzek a táp és a hármas láb között, akkor elkezd futni
Ugyanígy ha egyes és GND között. -
Reggie0
félisten
Mert bootloader nelkul:
- biztositani kell a programozo interfeszt is
- a kesz eszkozben az onprogramozas elegge riziokos es maceras
- gyartasnal nem ritka, hogy kulon self-test firmware van, ha azon atmegy, akkor toltik ra a vegleges kodot. foleg ott, ahol bist nem fer el a szukos flash miattNem veletlen az i2c bootloader is elegge divatos, mert i2c interfesz nagyon sokszor eleve van a periferiak miatt.
A mai vilagban ma mar inkabb a szukebb nemprofesszionalis felhasznaloi retegre igaz, hogy nem kell az eszkozukbe frissithetoseg.
-
lanszelot
addikt
Ezt nem értem
Vettem egy Attiny85 -t, nem volt rajta bootloader.
Nano -val tettem rá.
Majd Arduino -> File -> Examples -> Basic -> Blink
Ezt feltöltöttem rá.
Breadboard -on egy LED -et rádugtam az Attiny85 -re , 3V elem, és villog a LED.
Ezzel teszteltem, hogy sikerült-e amit csináltam.
Mivel villog, akkor kell hogy legyen rajta bootloader.
Nem?
Vagy bootloader nélkül is fel tudok rá tölteni programot?
Még sohase láttam Attiny85-t. Fogalmam sincs hogy működik.
Azt tettem amit a neten írtak.
Digispark -ra kellett bootloader, hogy a blink -et rá tudjam tölteni.
Ebből gondoltam, hogy Attiny85-re is kell. -
lanszelot
addikt
Igen, van Digispark-om.
De ez nem úgy működik.
Ha nem dugom rá és elindítom a feltöltést, akkor hibát dob:
"Arduino: 1.8.18 (Windows 10), Board: "ATtiny25/45/85, ATtiny85, Internal 8 MHz"
Sketch uses 682 bytes (8%) of program storage space. Maximum is 8192 bytes.
Global variables use 9 bytes (1%) of dynamic memory, leaving 503 bytes for local variables. Maximum is 512 bytes.
C:\Users\robag\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17/bin/avrdude -CC:\Users\robag\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17/etc/avrdude.conf -v -pattiny85 -cstk500v2 -Pusb -Uflash:w:\Users\robag\AppData\Local\Temp\arduino_build_370942/Attiny85_Blink.ino.hex:i
avrdude: Version 6.3-20190619
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch
System wide configuration file is "C:\Users\robag\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17/etc/avrdude.conf"
Using Port : usb
Using Programmer : stk500v2
avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb" (0x03eb:0x2104)
avrdude done. Thank you.
An error occurred while uploading the sketch
This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
option enabled in File -> Preferences."Ha rádugom, és úgy indítom el a feltöltést, akkor is ezt a hibát dobja.
Nincs driver, így nincs COM port. Tehát COM portot nem tudok beállítani.Ha Digispark -ot állítok be board -nak akkor igaz, hogy vár , de hiába dugom rá, mint a Digispark-ot, csak vár tovább, hogy rádugjam a Digisparkot. Tehát az se működik.
Azért ide írok, mert ez nem arduino, és a másik pedig arduino téma. A driverrel van gondom egy Attiny85 programmer board-nak.
-
lanszelot
addikt
-
HUNited
őstag
Ezt az alap feladatot még meg, köszönöm
Amúgy mi ennek a csoportnak a fő témája? Arduino/Raspberry/ESP8822 és hasonlóak? Szeretnék elindítani egy ilyen projektet a közeljövőben, de kezdő vagyok a témában, programmozni is csak JAVA-ban és Pythonban tudok egy kicsit, a C/C++ távol áll tőlem (a hideg ráz tőle), és nem nagyon találtam a témában alap infókat, még a TavIr tanfolyam is a közepébe csapós, arról nem beszélve hogy tizen x éves.
-
ekkold
Topikgazda
Biztit megpatkolni nem túl szép dolog, de nem is olyan nehéz. Fúrunk a végeire (pl. nyák fúróval) 0,5....0,8mm-es furatot. Vékony sodrott vezetékből kiszedünk 1db szálat, és ezt befűzzük, a végeken pedig megforrasztjuk... Ha jól választottuk meg a vezetéket, akkor még az eredeti funkcióját is ellátja...
Ha szétszedted a műszert, akkor nem látszott mi a gondja?
Gondolom a bizti sem ok nélkül oldott ki benne... -
Állítható precíziós áramgenerátor.
Az ampermérő helyére képzeld a terhelést ami lehet külső forrásból is táplálva, fetfüggően a kár több 100V is.
Az IC a milliohmos ellenálláson eső feszültséget igyekszik a potival beállított referenciafeszültséghez igazítani amit a fet vezérléssel tud megvalósítani azaz a kör bezárult, visszacsatolt hálózat.
Így a fet annyira nyit-zár hogy a külső körben mindig a beállított pl. 2,38A folyik.
Használható akkutöltőbe, akkukisütőbe vagy bármire ahol stabil áram szükséges.
Mivel az árambeállítás nem a hagyományos módon a figyelőellenállások cseréjével hanem egy potival történik, használata pofonegyszerű. -
User_2
tag
ezt akartam megépíteni újra:
Internet rádió építése. ESP8266 a lelke, de a tudásod is kell, hogy a kedvenc rádiód
konyhában nagyon szar a rádióvétel, azt álmodtam, hogy akkor majd webradio.pár hónapja megpróbáltam, azt hittem nem működik,
pedig igen, akkor is működött és nem is kell hozzá előerősítő.annyi volt a gond, hogy a script nem tudja kezelni a legtöbb internetcímet.
http://stream.ca.morow.com:8003/morow_med.mp3
ezt tudja értelmezni, többit amit próbáltam nem.
azt hittem megint meghüjültem, hogy megint nem mük valami, scoppal is figyeltem, de semmi random jel nem jött ki, csak az 50hz, már azthittem az oszcilloszkóp is meromlott.
de majd lesz valami, most nincs időm szétszálazni, h mi lenne a praktikus megoldás, hogy ne kelljen DAC-ot használni és elég legyen az RX jel.készletnyilvántartást a beszerzéskor rögzítem, első cél a költés nyomonkövetése volt, meghogy ne vegyem meg kétszer ugyanazt,
ilyenkor kiderül van hasznosabb haszna is. -
JLC-nél nagyon elszálltak a szállítási árak az utóbbi időben (persze nem csodálkozom rajta, de rosszul esik). Ha vannak itt még akik gyakran rendelnek onnan, összeállhatunk.
A forrszemek leválasztását thermal pad-nek hívják. A technikai oka, hogy GND fill ne vigye el a hőt forrasztáskor a forrszemtől.
aujjobba
Vas-kloridot én legutóbb még Hestore-ból vettem, annyi volt a limit, hogy csak helyben lehet átvenni. Azt úgy szoktam használni, hogy lapos edényben felöntve felfektetem rá a marandó oldalt úgy, hogy a felületi feszültség miatt ússzon a tetején. Így nem kell rázogatni, lötykölni, mert a lemart anyag leúszik alulra. Slussz poén, hogy alulról erősen megvilágítva látod a marás előrehaladtát, és pont időben ki tudod venni a nyákot.
Maszkolásra toner-transzfernél egy tipp: Ne a papírt vasald, ahogy sokszor látni, hanem fektesd fel a vasalóra a PCB-t, és hagyd átmelegedni. Aztán amikor elég meleg, tedd rá a transzferpapírt, és szilikonos spatulával nyomkodd le. Újságpapírral olyan jó így a transzfer, hogy még a papír is odaragad a nyákra ahol toner van. Ha a papírt vasalod, akkor a hő értelem szerűen arról halad a PCB felé, így előbb a papírra ég a tonerpor, és csak a maradvány tud a PCB-re sülni.
Aceton helyett én polírpapírral szoktam (volt) leszedni a festéket.
Egy időben olcsó kínai LED-es projektorból (akkoriban 8-10 ezer forintért lehetett kapni) akartam UV levilágítót csinálni. A projektor LED-jét UV-sra cserélve egy állványról szépen beállítva a nagyítást rá lehetne (?) UVzni a negatívot mindenféle fólia nyomtatása nélkül. Aztán jött a JLC ami akkor még olcsó volt, így letettem róla.
-
Dr. Szilikát
őstag
A program alapból úgy tervezi, mert könnyíti a forrasztást (kisebb hőelvezetés), viszont némi ellenállást is képez, vagy túláramra ki is éghet, ezért ki is lehet iktatni a szálakat, ha valaki akarja és úgy gondolja, hogy ő úgyis beforrasztja. Rá is kerestem, hogy ne írjak hülyeséget, de magam is így sejtettem:
https://web.ece.ucsb.edu/~yoga/capstone/Basics/Basics.html
Lehet rendelni ilyet is, ezt nem próbáltam még, valamikor én is újságpapírral csináltam:
https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-Toner-Transfer-Paper-PCB.html
-
t72killer
titán
Egy pinget beleraknék, de ne csipogjon őrületbe kergetve a gazdáját, hanem pl mérjen egy pulzust mondjuk óránként, és ha rendellenességet tapasztal, hívja a lovasságot (téged). Ehhez nem kell paks, a sportórák azért nyekkennek meg nap végére, mert pár mp-enként méretnek szerencsétlennel pulzust, véroxigént, gps-koordinátát, Húsvét-Szigeteki időjárásjelentést...
-
-
Dr. Szilikát
őstag
A söntön eső feszültséget egy LM358 noninvert módban erősíti, azaz GND-hez képest pozitív feszültséget, pozitív irányba emel a kimeneten és csak ezt képes feldolgozni az A/D konverter.
Fordított esetben a kimenet a GND-szint alá igyekezne, ami nem lehetséges, mivel itt nincs ennél negatívabb táp.
Hogy az LM358 kimenete mit bír, adatlap szerint - 0,3 V, ha jól látom. De a söntön, az előírt áramon nem sok feszültség esik, miután ez a lényege, hogy minél kevesebbet vegyen el a mérendő áramkörből.
https://www.tehnari.ru/attachments/f170/424325d1533876163-dsn-vc288-v2.pdf
Ez az LM358 belseje, noha csak egyszerűsített séma, de itt a bázisfeszültség negatív iránya okozhatna gondot, ezek szerint - 300 mV alatt. De fentebb még a 330 ohm ellenállás is biztosít bizonyos védelmet a bemeneti túláram ellen, így még az azon eső feszültség is hozzáadható.
-
t72killer
titán
-
törölt tag
Köszönöm. Hasznos infók, nem tudtam róla, hogy van szelep ezeken.
DuplaZso:
Azt írja, hogy mennyi megy bele, illetve merítésnél mennyi jön ki belőle. Utóbbi segítségével mér kapacitást. Ha jól tudom 4.15V-ig tölti ezeket, csak a merítés szintjére nem emlékszem már.baly81:
Köszönöm. Bárcsak debreceni lennék, de a "nagyfaluban" vagyok bezárva vasbeton kalitkába -
törölt tag
Nem kell tartanom attól, hogy esetleg "lángrakap" ?
Azért kérdem, mert eredetileg anno eléggé le volt merülve és akkor biztonsági okból nem mertem 3.7V-nál tovább tölteni.
Illetve gondolom érdemes volna egyesével töltene, hogy például a melegedést rendesen fel tudjam mérni.(Bocs, ha nagy butaságot kérdezetm
)
-
PROTRON
addikt
A hestore-t én is nézegettem már, elektronikából erősek, de egyszerűen nem lehet mindenből készleten tartani, mindig máshonnan rendelek mert egyszerűen pont 1-2 apróság hiányzik azokból ami náluk van.
Ezért lenne jó olyan megbízható cég akik tényleg a teljes aliexpress kínálatból válogatnak, csak korrekt kommunikációval meg nyomkövetéssel.
Az már necces hogy ugye ha MO-n bejegyzett cég elad valamit, akkor jótállási kötelezettség lép fel, amit így kínából rendelve nehéz kezelni ha nincs profit az egyes termékeken csak kezelési költség.Most ránéztem, Ebayről az adapter amit keresek 12 usd-ért érkezne VAT-el együtt ápr 2-18 között ugyanattól a webshoptól, akiktől korábban rendeltem már hasonló adaptert, szal másfél évvel korábbról van jó tapasztalat velük. Csak azóta nem vásároltam náluk, simán lehet mára leromlottak. Meg ez kínai cég ebaye-n keresztül, szal a számlát nem tudom elszámoltatni.
Szal a lehetőségekkel tisztában vagyok, csak szeretek a 21. század 21. századként tekinteni.
-
_NCT
addikt
Végül elengedtem az állandó kamerás rögzítés kívánalmát és a diódás megoldást. Habár a feszültségen szépen ejtett a 2 dióda, valószínű az áramerősségen is, emiatt 11.8V-nál is lekapcsolt a hardwire kit, másra nem tudok gondolni. Kivéve működik minden.
Valószínű másik, normálisabb megoldást fogom valasztani, Viofo-nál pl több lépcsőben lehet választani a lekapcsolási feszültséget.
demars: köszi, ez jónak tűnik! -
_NCT
addikt
Végül betettem sorba kötve egy 1N5817 és 1N5804-es diódát, ez jelenleg 0.9-1V-ot ejt a feszültségen én ez nekem már tökéletes (ezek voltak itthon, nem akartam emiatt rohangálni). Szépen működik, így már tuti biztos nem fogja leszívni az akkut. Biztosan van elegánsabb megoldás (gondolkodtam egyszerűbb feszültségosztón is), de a gyors kellett
Mikor bekapcsolt kamera mellett mértem dióda előtt 12.2V, utána 11.2-3V volt. Első-hátsó kamera van, ezek szerintem nem fogyasztanak 500mA-nél többet, a kamera akkuja is akkora.
Gondolkodtam AC/DC lakatfogón, ha mérni támadna kedvem, milyet javasoltok max 20-30 ezerig? Csak hobbi célra, néha ezt-azt mérni, semmi extra. Multiméterem van, de most pl a kameránál is jól jött volna.
-
t72killer
titán
Egészen mélyvörös, a láthatóság határán
. Sokmindenre használják: hangulatvilágítás, akvárium, növénylámpa, spéci fotós lámpa. Nálam infra+vizuálfotós kellék lesz egy 850 és egy 550nanós tesójával, ha meg nincs melója, elzavarom a paradicsomokat világítani
.
#89293: á jogos, most látom, h áramerősségből kell fix adag, nem feszkóból
. Nézek drivert.
-
_NCT
addikt
Bocs, lehet nem fogalmaztam egyértelműen (sorry), de a kamera folyamatosan be lenne kapcsolva, parkolásnál is, pont ez a lényeg. Sajnos a parking mode nem a legélesebb kés a fiókban, a g szenzor érzékelése után bő 10 másodperc eltelik,mire rögzít. Na most ez rendeteg idő,ezalatt 2x elhajt valaki.Vagy akár csak kulccsal körbe karistolják (nem, nincs haragosom, nálunk a 11.-ben ezt random autókon követik el)
-
törölt tag
Igen, az eredetiben a cellák hossza ~14mm. Szóval sanszos, hogy jó lesz.
Inkább az a kérdéses, hogy az a feltételezett "hőkapcsoló" az valóban az lehet ami hozzá volt csapva? Azt kell majd nekem is használnom?mezis:
Hely nincs. De fentebb linkeltem AAA/3 méretű NiMh akkut. Abból 4db sorbakötök majd és megkapom a kívánt méretet, feszültséget. Kapacitást túl is teljesítem. -
Dr. Szilikát
őstag
Olyan aluházas, fémréteg trimmerpotméterek régen divatban voltak, alkatrészboltokban is lehetett kapni, minőségi árunak számított, műszerekbe is stb. Akkoriban a helyfoglalás még nem volt kritikus szempont. Az is lehet, hogy magyar Remix gyártmány, de erre már pontosan nem emlékszem.
-
Ha még nincs meg a bluetooth-os erősítő, akkor inkább egy ilyen cuccot vegyél helyette.
Ez pont azt tudja, ami neked kell, bluetooth vevőegység jack kimenettel, és még olcsóbb is.
-
Dr. Szilikát
őstag
Úgy se, ha a transzmitter elemről megy?
5 méteres szmájlival sem kötheted össze két végfok kimenetét, ami a sztereó különbségi jelet hordozza, tehát ez a különbözeti áram dolgozna egymásra.
De ha ez a körülmény nem lenne, illetve ellenállásokkal monósítod, akkor sem normális megoldás, lebegő szintre kötni egy szerkezetet, zavarok forrása stb. problémák.
Ha közös tápról megy, akkor pedig a Jack GND is GND / negatív táppont / közös. Lényegében felraknál 8 ohm műterheléseket két kimenetre, ami semmi hatással nincs a másik két kimenetre.
Zárlati hatással esetleg, ha kondi nélkül kötöd GND-re az ellenállásokat (ld. féltápfeszültség).
-
Dr. Szilikát
őstag
Erősítő kimenetét nem lehet földelni egyiket sem, zárlattal egyenlő. Ráadásul attól nem nő a másik erősítő jelszintje, függetlenek ilyen szempontból.
Trafós galvanikus leválasztót szoktak például alkalmazni autóban vagy házi hifiben is, az aktív subwoofer meghajtására. Ezt arról lehet felismerni, hogy 4 szál, azaz szimmetrikus bemenete van:
Belsejében ilyen trafókat kell elképzelni, meg a két trimmert is. Csak most pont olyan képet nem látok (régebben többfélét is feldobott az eBay), de ehhez hasonló:
Amelyikben trimmer is van, az meg csak ennyi:
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem kell közösíteni. Egy hídvégfok csak két egyforma erősítő, melyek ellenfázisban mennek:
Abból felhasználhatod csak az egyiket:
Mivel a pozitív kimenet nem fordít fázist a bemenethez képest és a normál erősítőket általában így tervezik (ha egy komplett készüléket tekintünk, bemenettől kimenetig), választhatod mondjuk a + és + kimeneteket, bár általában ennek nem sok jelentőségét látod. De egyforma legyen a kettő.
Más kérdés, hogy lehetnek gondjaid a földhurokkal, de az nem emiatt, hanem az aszimmetrikus (mondhatni: "földközpontú" vagyis GND-hez viszonyított) jelátvitel sajátosságai miatt.
Ha két ellenfázisú jelet közösítesz (ellenállással lehetne), azok pont kioltják egymást.
-
-
Zolee897
tag
Nézegettem ezeket. Arra jutottam, hogy azok tetszenek, amit külső akkura kell kötni, pl egy 12 voltos autó akkura. Mert akkor nem függök az eszközben lévő akkutól, ami valószínűleg előbb utóbb tönkremegy, főleg, ha valami olcsó kínai, de 12 voltos akksim mindig lesz a környéken.
-
Zolee897
tag
Nem tudom, pontosan melyikre gondolsz. Teljesen DIY-t nem szeretnék, tekercselni pl biztos nem bár középiskolában tekercseltünk trafót, de az nem volt a kedvencem. Annyira az a terület nem komfortos nekem sajnos.
De pl egy ennyire DYI az simán jó lenne, ha tudnám, hogy működik:
https://www.aliexpress.com/item/1005005180379920.htmlDe szétnézek a youtube-on a tapasztalatokról, lehet hogy hasznosabb, mint aliexpressen nézegetni, ez igaz lehet.
-
Atos23
senior tag
Éppen 13-14 Voltról meg majd.
Amúgy a söntellenállásra én is gondoltam, de az a gond, hogy az erősítőáramkörökhöz, pl. műveleti erősítőkhöz nem értek annyira. Amikor ezen a megoldáson gondolkodtam, elakadtam ott, hogy ebben az esetben a söntellenállás mindkét kivezetése tápfesz potenicálon lesz, viszont a legtöbb műveleti erősítős kapcsolás egyik bemenete földre van kötve.
Vagy használjak egy kivonó áramkört?
Apropó, ha a műveleti erősítős megoldás marad, akkor egy uA741 megteszi? Ha két motorom lesz, akkor két uA741, vagy van valami népszerű, dupla opamp IC is a piacon?Az áramátalakítóra amiatt gondoltam, mert az galvanikus leválasztást adna (nem követelmény, csak éppen ez esetben jól jönne).
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem trollkodás, csak a fogalom kedvéért, amikor az elektromosságban / elektronikában "söntölünk", akkor párhuzamosítunk, átkötünk.
https://jelentese.hu/idegen-szavak-szotara/sont
https://topszotar.hu/idegen-szavak/söntBár a soros áramfigyelő ellenállásra szokták mondani, de elvileg nem a legjobb szó erre.
-
Igen, szoktam ilyen fogalmazni szokatlanul
@demars : Igen, pongyola volta kapcsoló, pillanatkapcsolót kell érteni alatta.
"Egy ilyen rendszerhez elő kell készülni: csövezés, dobozolás, nagy kötődoboz, stb."
Igen, most van villanyszerlés fázisban a lakás, annak során pont ez történne. Álmennyezet fölé nyilván úgy épülne be, hogy van szerelőajtó, mert amúgy is kellhet hozzáférni (a szerelhetetlen megoldások a halálom amúgy is).
Na pont ilyesmi érdekelne, ami elhelyezhető egy sima kötődobozban, és szabványos.@PROTRON : "tehát valójában a felfúrás után nem igényel "villanyszerelést" csak be kell dugni az elmenő köröket...."
Nem, beépítésre értettem, a felfúrás arra értendő, hogy konkrétan fabla fúrt csavarok tartják, de a sín sem megvetendő, tök mindegy, csak valami tartsa. -
-
törölt tag
Miután nem tudtam, hogy nem fog futni rajta a hivatalos FW és ráeresztettem, már scope-ként nem. Van open-source scope FW, azt lefordítottam, de az sem fut.
Szóval saját project-ként tudok a panelon használva a kijelzőre (ILI9341-PAR8 lib jó hozzá) ezt-azt megjeleníteni és a gombokat is kezelni, de igazából nem vacakoltam vele tovább. A kijelzőjét felhasználtam más mikrokontrolleres hobby projektemhez.
De egy bluepill-el akár újabb scope is készíthető vele. Vagy a panelon le kell cserélni az MCU-t STM32-re és az open-source menni fog, de elképzelhető, hogy a hivatalos FW is.Viszont nincs kellő ügyességem kicsrélni a kontrollert.
Ez a lábsűrűség már meghaladja a tudásomat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Siguro AC-C140W Cool 9 Mobil klíma, mobilklíma + ajándék
- Lenovo Ideapad3 Ryzen3-3250 MAGYAR Billentyű IPS FHD 12gb ram 256 ssd windows11
- PIROS Lenovo Ideapad Ryzen3-3250 IPS FHD 8gb ram 512gb ssd windows11
- Lenovo YOGA L13 Gen2 / Intel i7-1165G7 / 16gb ddr5 / 500gb ssd / FHD TOUCH / Ceruza / windows11
- Lenovo ThinkPad L390 / Intel Core i3 / 8gb ram / 256gb SSD / FHD lcd /Windows 11
- Új Asus F16 TUF WQXGA 165Hz G-Sync i7-14650HX 16mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 5050 8GB Win11 Garancia
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- Eladó karcmentes Apple iPhone 11 128GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest