- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- A Lite-nál is lájtosabb Honor 400 érkezett
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
Reggie0 #93378 üzenetére
Nálunk van hálózati zavar, nem kevés... Nyár óta küzdöttem a Démásszal, h a fesz sokszor 253 V felett van, decemberre oldották meg. A szomszédban CNC műhely van, valami zizegés hallható periodikusan néhány doboznál (főleg a kamrában hallani, ott több kötés van, viszonylag nyitottan de csendes helyen). Volt teljes vezetékcsere, kapott új trafót ez a rész, de a jelenség maradt (sokkal jobb, mint egy éve, de néha hallani, ha dolgoznak este).
És ezek ellenére a keringetőt SSR viszi, körítés nélkül (mert a védelem benne van, nem kell erre extra alkatrész). kopp-kopp, semmi baja. De a cégnél is használunk SSR-t, elég sokat. Voltak hibásak, volt, amit cseréltek, mert ha már ott cserélnek ezt-azt, akkor az belefér (így van itthon egy marék 24 VDC SSR, amit kb. nem tudok használni).
Nem mondom, h a "kattogós" relék rosszak, de ide, ekkora igénybevételre... -
4D4M
senior tag
válasz
Reggie0 #93376 üzenetére
Ha napi 1-2 alkalommal kapcsol es be van epitve valahova en lehet inkabb a relet valasztanam
~
Üzemszerűen nem fog kapcsolni, tehát ha szigorú lennék, akár el is engedhetném ezt, de csak akkor ha megbizonyosodtam, hogy nem járható az eredeti út./leegyszerűsítve ez a megoldásom az okoslámpa - butakapcsoló vs butalámpa okoskapcsoló gordiuszi csomójának átvágására... alapból az okoslámpát a HA kapcsolja, de ha nincs HA, akkor az okoskapcsolók sajnos nem butakapcsolókká válnak, hanem halott kapcsolóvá. Amit csinálok butakapcsolóvá válik HA kiesés esetén is/
-
4D4M
senior tag
válasz
Reggie0 #93356 üzenetére
En a tap adatlapjaban nem talaltam erre vonatkozo infot
~
OJB fórumtársra hagyatkoztam ezügyben. Imigyen szólott:A tápegység bemenete varisztorral kezdődik jó eséllyel PPTC -vel folytatódik és a NYÁK-nak van egy olyan szakasza , ami úgy van kialakítva, hogy max 1 - 2 A áramerősséget bír ki. A hálózati visszaszórásokra RC védelemmel rendelkezik. A kimenete tartalmazza a DC szűrőköröket. stb
Persze ez a kiegészítő varisztorra volt válasz, de ettől még megnyugtatott. Most szét is szedtem, a java ugyan ki van öntve, de azért a lényeg látszik:A problema a tranzisztornal elvi...
~
OK, OK...a PNP elengedése természetesen nem okoz problémát nekem (:Azert 230V AC-nel nem kell 5mm szigetelotav, de minimum 1.25mm
~
Az 1.25 és 4 mm közé már nem kihívás eljutni és köszönöm a progit. Nagyon úgy tűnik, hogy nem fogom megúszni, hogy ráálljon a szemem a mils-re a mm-ről. (nem lehet átállítani, ugye?)
Amúgy, ha valóban 2kV-os zavarra kellene ezeket tervezni, akkor eszerint is 5 mm jön ki.Ha a helyemben lennél, akkor a söntölt bázisú npn meghajtást vagy egy NC relét keresnél a feladatra npn tranzisztorral? (ezekre látok esélyt, hogy meg tudom magamtól oldani – idővel) Tegyük fel, hogy te se szereted a relé kattogást (:
#93359 ViZion:
Én egyszerűsíteném azzal, h a már linkelt 3-32 V SSR-t raknék (keresni kell, biztosan van NC változat is: még egyszerűbb szitu), amihez semmi nem kell gyakorlatilag
~
Azért írtam, hogy felesleges az egész, mert ojb szerint az 5V-os relét is meghajtaná a wemos saját gpio-ja 3,3V-tal mindenféle varázslás nélkül 10mA alatti árammal, aminek már az első plénum elé tárt pcb verzió is megfelelt (a 230V-os rész szigetelését leszámítva persze)Esetleg 3D nyomtatott tokozást neki?
~
Az mindenképp lenne neki – azért is van rajta furat.Az NC ötletet te adtad, sajnos eddig eszembe se jutott, hogy létezhet olyan is, és ahogy arra #93346 bagarol rámutatott, nagyon rosszul illesztett példányt választottam a feladatra a 202PL személyében az adott 10-80W-os tartományra.
Bár nem tudom mi történik, amikor a kritikus tartomány alá esik az áram. Szakadozni kezd valamilyen frekvenciával? Lehet, hogy egy jobb tápegység észre se veszi?#93361 tordaitibi:
Vagyis, várjál, mit ad ki a vemos, ha működnie kell a ssr-nek, pozitívot?
~
Ez szerintem választható, de a történet szempontjából szerintem indifferens.
Nem akarom, hogy a wemos bármilyen kiszámíthatatlan állapotától függjön a relé. Kizárólag akkor kell neki beavatkozni a relé állapotában, amikor bebootolva működik és nem kapcsolódik szerverhez.És azt szeretnéd hogy mindig működjön, akkor is ha vemosbol nem jön pozitív, viszont akkor engedjen ez a ssr amikor a vemos lehúzza a vezérlő lábát negatívra?
~
Ha jól értem, akkor igen. -
mezis
félisten
válasz
Reggie0 #93143 üzenetére
Akkor vadkacsára marad a szegényített urános...
-
válasz
Reggie0 #92973 üzenetére
Ha mégis, rögtön kiderül. Ha nem, akkor egy próbával nemigen tesz kárt a "végfokban". Legalábbis Arduino-val kapcsolatban láttam sokféle bekötést piezo-hoz és szinte mind tartalmazott soros áramkorlátozó ellenállást. A piezo-ban az a praktikus, hogy egy uC kimeneten direktben meghajtható, nem nagyon lesz ott szerintem nagyobb áramgenerátor.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #92956 üzenetére
igen mar ilyeneket olvastam en is, ragasztopisztoly, szilo, rago...
az kulon gond hogy ahhoz hogy hozzaferjek a lukhoz, ahhoz miszlikbe kell szedni, egyszer mar megcsinaltam. jobb lenne valami cucc amit raforrasztok, mert az aljahoz konnyu hozzaferni. talan meg szetszedni sem kell mert majdnem felette van egy takarolemez ami leveheto. valaki kondit irt. de ha nem lesz jobb szetkapom meg egyszer
-
aujjobba
addikt
válasz
Reggie0 #92936 üzenetére
Jah, az emitter degeneraciora es az emitter ellenallasra gondoltam, 34 Ohm illetve 12 Ohm
Oke most latom a 12 speciel szabvány, 34 helyett a 33, de ezek olyan kicsik ha megpiszkálom borul az egyensúly.
Valami jobb bias modot kellene erre találni, a franc se akar változtatható potikat tekergetni.Egyebkent érdekes, mindenhol kerestem olyan ellenállás pakkot, ami mondjuk minden E24-beli ertekbol ad pl. 50-50 darabot, sajnos sikertelenül.
Ugy kellett egyesével osszeraknom mikor vettem, ertekenkent. -
janos666
nagyúr
válasz
Reggie0 #92623 üzenetére
Ja, közben találtam itthon két potenciális megoldást:
1: egy régi 3.7V telefon akksit (fel tudom tölteni nullátór is külső Lit. ceruzaakksi töltővel).
2: egy USB<->TTL adaptert, amin a felirat szerint van 3.3V kimenet
Ahogy nézem, az akksit később akár a GPS modultra is rá lehet kötni tartalék áramforrsának, bár nincs túl sok értelme, mert flash-be is menthető a konfigurációja.Szerk.: Aha. "Működik" is 3.3V-al. Bár a konzol "unknown" üzeneteket dob. De innentől ez már inkább szoftver. Kösz mindenkinek.
-
-
válasz
Reggie0 #92534 üzenetére
Negatív
NEM hálózatra akarok rászinkronizálni, nem is tudnék mert a házam mikor akkuról megy, teljesen le van választva a hálózatról. Lehetetlen hogy 1mikrowattóra is visszamenjen egy kétáramkörös 25 amperes kapcsolón.
De tegyük fel a Te verziódat.
Egy 2kW szinuszinverterem van, amit már a mosógép is letilt ha mellé véletlenül bekapcsolva marad a hűtő vagy a tv.
Ez nem fogja ellátni az utcát az biztos, tilt rögtön.
Ha meg triakos az átkapcsolóm, az igaz hogy hogy hiba esetén azonnal meghalna az inverterem mert a hálózat erősebb és azonnal eldurrannának a H híd fetek a kimeneten.
Elvetettem a megoldást, bár bár 4 darab 800 voltos 35A triak meg némi intelligens vezérléssel megvalósítható lenne.
Az ötleted jó, pont így képzeltem csak még nincs meg a 23,5V/10A CC-CV töltőm amit egy komparátor fog ki-be kapcsolgatni.
Lehet nem szórakozok hanem veszek egy 24V/10A tápot, 7-8ezerért kapható, és megcsinálom CC módra mert a gyáriak sajnos túlterhelésnél nem mennek át áramgenerátorba hanem letiltanak. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #92344 üzenetére
Csak megjegyezném, hogy ipari szinten szoktak rézvegyületekkel (pl. rézszulfát oldattal) permetezni, gyakorlatilag köbméterszámra. A réz nem egy kategória pl. az ólommal és más erősen mérgező nehézfémekkel. Nyomelem szinten az emberi szervezetnek is kell réz, (de pl. ólom, higany és hasonlók nem igazán).
-
Tamy
őstag
válasz
Reggie0 #92211 üzenetére
Igen, ez egy lehetséges magyarázat. Az ellenállás növelésén már gondolkodtam, jellemzően 8 V-nál nagyobb bemenő feszültségről üzemeltetem, nem hinném, hogy gond lenne, ha kicsit megnövelném. Bár most kiváltottam Zener diódával, így ez a része rendben van (ezt inkább ideiglenes megoldásnak szántam), de lehet, hogy visszaalakítom.
Viszont a fenti hsz.-em második része fájóbb, és bármikor reprodukálható: ha lassan emelkedik a bemeneti feszültség, akkor hiába ér el bármekkora szintet, nem kpcsol be a táp. Mindenféle elékötött LVC modullal próbálom elérni, hogy csak a megfelelő feszültségszint elérésekor kerüljön rá a step up/down modulra, de így sem minden esetben működik. Jó lenne tudni ennek is az okát.
-
biker
nagyúr
-
V.Stryker
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz
Reggie0 #91977 üzenetére
De ő nem feltétlen vesz minden újonan, lehet volt itthon ez az, okosba... Amit egy cég gyárt ott meg sok szállítás benne van, a tervezők órabére, a profit, a garancia. Ott egy terméket pontosan olyanra terveznek amilyenre ők akarják, ezzel belevéve a kell annál kisebb és nagyobb termék is dolgot. Csak pár alkatrész kispórolásával lefelezik a tartósságot, mert hát gondolni kell a jövőre is. Mindkét oldalnak van előnye és hátránya. Amit leírsz az elméletben igaz, de sajnos nagyon sok ponton a pénz mást diktál.
-
válasz
Reggie0 #91977 üzenetére
Hát nem tudom.
Ha meglesz egyszer, még idén az amit elgondoltam,
ez egy 24V 3,5kW, csúcsba 10-20 másodpercig 4,5kW inverter, eddig 58 ezrem bánta és még kb. 30ezer lesz ráköltve.
Akkor az azért nem olyan rossz, álljon meg 100.000Huf-ba.
Szeintem még így is megéri, nem beszélve hogy ez, a LF trafós is teljesen érthetetlen volt nekem eddig, mióta ezzel molyolok, rengeteget megtanultam ezekről.
Ez sem elhanyagolható előny. -
válasz
Reggie0 #91974 üzenetére
Tudom hogy fújsz rám mert a te életfelfogásoddal én homlokegyenest szembemegyek de legalább a szakmai csoportba ne pikkelj rám ennyire feltűnően.
Congratula a végzettségedhez, én meg vasutas vagyok papíron, 12 éve meg vagyonőr, ez a kettő természetesen idióta hülyét feltételez, ráadásul duplán.
És most 1 éve mindennapos nálam a "tákolmány" inverter babrálás.
Amúgy nem lehet házilag 25x jobbat összehozni mint a gyártó, ezt megindokolnád? Simán lehet mert nekem van időm a hobbimra és a maximumot hozom ki a tákolmányaimból.Soha nem írtam HF invertert, én olyt életembe nem csináltam mert a nagyfrekis trafók nem mennek, ezt szó nélkül elismerem.
Hogyhogy "hogyan mértem"...?
A bemenőt a Dc ágon, söntellenállás, 2 darab digit. voltmérő.
A kimenőt meg egy teljesen primitív Lidlis fogyasztásmérővel ami mér cosfi-t is.
Mit lehet ezen a mérésen elrontani?
[lEz ] [és ez] alapján indultam el. -
válasz
Reggie0 #91966 üzenetére
" melle veszitesz 20% akkukapacitast a rosszabb hatasfok miatt"
Biztosan tudod nap mint nap ezekkel foglalkozol.
1 éve amatőrködök egy félsziget projekten, 8 hónapja megy a házam 90%-a akkuról.
2kW gyári HF inverterem üresjárat 19W
Építés és teszt alatt álló házi
3,3kW LF trafós, üresjárat 36W, le tudom faragni 30W alá úgy néz ki.
Házi készítésű 600W LF trafós, 9,1W de ha az analóg stabokat kiváltanám akkor 6-7W-ra le tudom vinni mert itt már a trafó annyira keveset, pár wattot fogyaszt hogy mérhető arányú az elektronika saját fogyasztása ami 4-5W körüli.600W LF fusi inverterem, kissé túlterhelve, ahol a hatásfok már gatya, ráadásul elég szarul sikerült megtekernem a primert,
felvett 860W, leadott 665W azaz a hatásfoka 78%.
Gyári 2Kw HF inverterem 2100 watton a hatásfoka 80%Teljes terhelésen a mérési hibán belül szór LF és HF hatásfok, sokszor mértem. Megynyugtatlak hogy a DC-DC inverteres GYÁRI HF inverterem is teljes terhelésen 80% körül van meg a sufnituning LF is.
Mivel a nagyfrekis trafók a saját frekvenciájukon ugyanúgy viselkednek mint egy mezei toroid 50Hz-en.
+dupla konverziós veszteség, 24V--->400V
majd 400V DC---> 50Hz pwm szinusz.Van még kérdésed a hatásfokkal kapcsolatosan?
"Egy lakossagi felhasznalasnal, foleg szigetuzemben, nem igazan beszelhetunk tranzisztorokat szetverdeso tranziensekrol. "
Hogyne, pont háznál nem jellemzőek random zárlatok, berohadt betonkeverő indukciós motor indítási tranziensei, ami durván visszarugdos, indukciós főzőlap a létező legrettenetesebb terhelés, félhullámú terhelések hajszárító, hőlégfúvó, dimmelhető fázishasításos fogyasztók tömkelege, régi kompresszoros hűtőszekrény a maga 10-20x indítási tranziensével stb.Ezek egyike sem fordul elő valóban lakossági környezetbe, dehogy. Szigetüzembe mindenki izzólámpát és kizárólag ohmos fűtőtestet használ, semmi mást.
"Szoval ja, rolls royce, csak abbol eppen traktor."
Gondolom ezt a kijelentésedet tudattad már a Victronnal, a Growattal a Froniussal meg a többi nagyobbacska gyártóval is, hogy ideje lenne befejezniük a trafós inverterek gyártását mert Te tudod a tutit.[biztosan ez is ] azért 660ezer Ft meg 18 kiló mert a Victronnál az összes mérnök színhülye és nem hallgatott rád hogy nem kell trafó.
-
válasz
Reggie0 #91962 üzenetére
Mindenbe cáfollak, az utolsót megválaszolom.
A HF inverter az Opel, vagy az Audi, az LF pedig a Rolls Royce.
A fentebb amlített Victron inverterek nagy része LF trafós, áruk igen mgas és a tömegük is.
Oka hogy a jó öreg transzformátor erősen csillapít, azaz a hálózat tranziensei nem egyből a HF H híd fetjeit vagy az IGBT-ket verdesik agyon,
valamint nem egy Dc-Dc konverterrel indít, aminek a nagyfrekis bemeneti pufferei a 100kHz nagyságú kapcsolófrekitől, meg az esetleg vetetékelési trehányság miatti ripple ezeket az elkókat hamar megöli.
Egy transzformátor igen strapabíró.
Az említett Victron gyárt ilyen LF invertereket (más cégek is ), áruk bizonyára nem azért 4-5szerese a hagyományosénál mert a cég nem akarja ezeket eladni.
Éppen most vagyok LF projektbe.
SPWM mdul, 4 fet+trafó+1 simitó fojtótekercs.
csak a trafó 21 kiló.
Faéknél egyszerűbb, semmi nagyfrekis alkotóelem. Ezzel egyenes arányba nő a karbantartási igény hiánya és az üzemidő. -
válasz
Reggie0 #91956 üzenetére
Nagyon kíváncsi vagyok, az az ups hogyan birkózna meg a 2100W mosógépemmel, a hidroforszivattyúmmal, a mikróval porszívóval, 7/24-be.
Nem hülyeségből külön vonal a szigetüzemű inverterek.
Valamint mutatok neked 2kW invertert félmilláért is, ha esetleg meg akarsz lepődni az árakon, kesess rá a Victron Energy termékeire.
És veszik.
Annyit tud hogy most elindítod és 15 év múlva még működik.
Kollégának biztosan nem ilyen állandó üzemű kell, a linkelt Greencell egy alsó-középkategória.
Bátran megveheti ha alkalmi használatra kell neki.
Ennél aljábbak a noname gagyik, ismertetőjelük hogy a kb. 1 kilós dobozra szemrebbenés nélkül rámatricázzák hogy 5000W.
Az én 2000W inverterem majdnem 5 kiló, egy valódi LF trafós 2000W inverter 20 kiló.
Itt igaz hogy a nehezebb az jobb. -
ViZion
félisten
válasz
Reggie0 #91915 üzenetére
Cserélnék, de sem a diódán, sem a tranyón nincs infó. OK, tranyón ez az A8A és a fekvő 9...
A diódát leforrasztottam, az minden irányban szakadás, szal. az kuka szerintem.leweegee: áhh, köszönöm.
...Hestore-on hogyan keressem? Védődiódát (SMD) meg ezt is kicserélem, 'oszt kiderül.Mérésekkel az a baj, hogy mindent IS rá kell dugni, hogy működjön. Vezetékek meg olyan rövidek, a panel egyik felén meg egy halom 230 V-os motyó, szal nem vagyok bátor/botor, amit mérek, arra forrasztok egy vezetéket. De itt a sok kis bizbasz smd alkatrésznél ez már necc.
-
válasz
Reggie0 #91903 üzenetére
Igen de ha már vagdalkozunk a számokkal,
a mari nénik havi villanyszámlája 50-80Kwh, vagyis az én példámba a 10.000kWh/1 ingatlanból 180-200 Marinéni jön ki. A te példádnál maradva, marinéninként 10W az 2000kW, ez a megtakarítás, míg ha emberünk, 1 darab ember a 10ezret csak a felére venné az 5000Kw spórolás.
Vagyis 1 ember éli fel 200-ét. Amihez szerintem nincs joga mégha meg is fizeti.
Nem tudsz meggyőzni, ismerem ebben a témában az álláspontodat, én meg téged nem tudlak meggyőzni -
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Reggie0 #91711 üzenetére
Amcsiknál úgy láttam pár videón, hogy a rizikósabb helyeken (fürdőszoba, konyha) benne van a konnektorban (GFCI/DzsiEfSzíÁj).
Maszek kérdés:
Meglévő villanykapcsolókat hogy lehetne "gyerekbiztossá" tenni? Sajnos már eléri és kapcsolgatja csak nem nagyon beszél. Bár ért dolgokat, de nem is igazán szófogadó. Nem nevelési tanácsot kérnék, mielőtt még egy trollhangulatú egyén idejönne. -
-
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #91193 üzenetére
Nem vacakoltam, szétbontottam az akku-t teljesen. A problémás cellapárosból most mérve az egyik 0.6V, a másik 0.00V. Ez utóbbi húzta le gondolom az egészet.
Lehetne vacakolni, hogy azt amelyiken még mérhető valami, megpróbáljam lassan tölteni, de tartok tőle, hogy véglegesen degradálódott már. Szóval hagyom a fenébe.
Viszont így lett most 4db működő cellám.Hogyan kellene tesztelni?
Arra gondoltam feltöltöm őket és lemerítem teszteléssel. Ezzel megméri a töltő a kapacitást. Aztán újra feltöltöm, majd hagyom 5 napig és rámérek. Ha nem isik nagyon a feszültség, akkor használhatóak.
Viszont milyen töltőárammal töltsem és mennyivel merítsem?
-
kisi
aktív tag
válasz
Reggie0 #91175 üzenetére
Szerintem ezt kétszer kellene elképzelni, pályánként a tűzoltóknak egy-egy ilyen kapcsolással, Valószínűleg a táp közös.
Nem lehet, hogy a víz a ludas? valahol vizet kap a cucc, és indikál egy fals jelet?
Amúgy javasoltam egy ilyet, szerintem ne keverd a 12 voltos cuccokat az 5 volttal..Nem túl szerencsés. Az IC, meg a kondik egy sör árából megvannak...
Szerintem dobj egy rajzot, hogy van kötve mindkettő, hogy egyben láthassuk az egész rendszert.
-
Erwinke
aktív tag
válasz
Reggie0 #91175 üzenetére
Bocsi. Ez egy tercsre van. Es 2db 12VDC relebol csinaltam az az 5V os rele aztan rajottem, h nem lesz jo es meg egy 12V osbol kell csinalni.
A szamlalon van itt a kepen egy 5V, az az 5V os signal kifele. Es ami lenn van meg a szignal in. Abbol van ketto,egyik a jobb oldali masik a bal oldali tercs idejet allitja meg.Szerk.:
Ha ugy van holnap megprobalom szetszedni a szamlalot, h mi ban benne. Lehet ugy egyszerubben rajottok hol verzik el a rendszer.
De az is nagyon erdekes, h az egyik jel allitja csak meg mind2 idot. A masik csak a sajatjat. -
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Reggie0 #91135 üzenetére
Zsír új 12V/9Ah aksik kerültek bele, de ha akkumulátor probléma lenne, akkor a 2*60W-os izzónál is előjönne a probléma, de ott nem jön elő semmi ilyesmi, megy, mint a bolond. Amint rákerül a kapcsolóüzemű táp, abban a pillanatban megnő a terhelés, aztán átmegy túlterhelésbe, amitől elköszön és le is kapcsolja magát. Elektronikában nálam jártasabb ismerőseim is csak széttették a kezüket...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #90863 üzenetére
A szabvány szerint min. 5mm felületi kúszóútnak kell lennie a fázis nulla között a panelen, az érinthető részek felé pedig min. 7,5mm. Egy olyan sorkapocs, ahol a lábtávolság kb 5,08mm (és ránézésre a panel többi részén): nincs ekkora távolság. Ez a probléma úgy oldható fel, hogy fel szokták hasítani a panelt (bemarást készítenek) a kritikus részeken, mert így a felületi kúszóáram csak kerülövel tud folyni, és hosszabb lesz az útja mint 5mm. A másik lehetőség spec szigetelő bevonattal biztosítani, hogy ne alakuljanak ki felületi kúszóáramok.
És a miértekről: Az elektromos hálózatról működő készülékekben azzal kell kalkulálni, hogy rövid idejű max 2kV-os impulzusok előfordulhatnak. Pl. valaki kikapcsol egy nagy áramfelvételű fogyasztót, akkor a hálózat induktivitásán impulzus keletkezik. Légvezetékes hálózat esetén villámcsapás másodlagos hatása (EMI által átindukált energia) miatt is keletkezhet túlfesz impulzus. Ezt ki kell bírnia a készülék szigetelésének, átütés, kigyulladás, és hasonlók nélkül (többek között pl. ezért szokott a zavarszűrő Y kondija is legalább 2kV-os feszültségtűréssel bírni). A panel felületére pedig kerülhet szennyeződés, pl.: por, páralecsapódás stb.. amelyek a kúszóáramot növelhetik.
Tehát a képen szereplő szerkezet elvileg nem kaphatna EU forgalombahozatali engedélyt ebben a formában - és pl. én nem bíznám rá, hogy ebben a formában felgyújtja-e a padlást valamikor... Lehet, hogy általában nem üt át egy ilyen panel, de sok év alatt bizony előfordulhat.Vannak kivételes/speciális esetek, amikor el lehet tekinteni a szigetelési távolságtól, de ez a panel nem az a kategória.
Amúgy lehet kapni olyan lakkot, ami direkt ilyen szigetelési célra való, irgalmatlanul nagy átütési szilárdsággal.
-
demars
addikt
válasz
Reggie0 #90654 üzenetére
Ez van tervben. Hely van bőven
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Reggie0 #90621 üzenetére
Ha az alsó tagot 0 ohmra tekeri:
https://circuitdigest.com/calculators/lm317-resistor-voltage-calculator
1,25 V
Persze, ehhez nem feltétlenül kellene kalkulátor, de egyrészt manapság szinte mindenre található egy webes kalkulátor, meg így önmagunkat is lehet ellenőrizni, a biztonság kedvéért.
Iadj, egy áramgenerátort szimbolizál, elvileg nem okozhat zárlatot:
-
-
chrome11
csendes tag
válasz
Reggie0 #90549 üzenetére
Koszepen, akkor terjunk a gyakorlati reszre:
Leptetomotoroknal azert sokmindent megadnak, csak nem a webshopokban, hanem az adatlapon.
Azokat hol lehet megtalalni?
Van valahol katalogus, vagy adatbazis?Amiben nagoyn elterhetnek a teljesseg igenye nelkul:
Ezeket nem ertem, tudtommal a lenyeg az, hogy adott ido alatt adott szamu impulzulssal megtortenjen a kivant pozicioba eres
Lehet kapni altalanos celu vezerlessel egybeepitett, ugynevezett smart leptetomotorokat is, ahol mar csak par parametert kell beallitanod es kuldeni a vezerlest.
Linket tudnal adni, hogy ezeket hol es milyen neven lehet megtalalni?
Valamint erre vonatkozo leiras, oktatoanyag, hogy ezeket hogyan kell kezelni?
MAris jobbnak nez ki, mint megtanulni C meg H programozasi nyelveket. -
chrome11
csendes tag
válasz
Reggie0 #90504 üzenetére
Koszonom, de elso lepesekben a gyakorlati dolgokat szeretnem tisztazni.
Ugye, analog torpefeszultsegu motornal a feszultseg es a fordulatszam a lenyeges parameterek, esetleg a teljesitmeny, ha erore is szukseg van.
Ezek alapjan kell egy tapegyseg, egy potmeter a fordulatszam szabalyozasara es egy kapcsolo az iranyvaltashoz es kesz.Leptetomotornal csak a Nm-t adjak meg a webaruhazban, ahogy neztem, kb. 20-25eFt-re vannak belove az arak fuggetlenul a kialakitastol, es kell hozza vezerlo elektronika, amit mar eleve nem ertek, miert nem azzal egyutt adjak?
Ha azert, mert az elektronikak univerzalisak, akkor miert van olyan nagy kulonbseg koztuk arban?Webes informaciok szerint ezzel eddig nem erek semmit, kell hozza nemcsak egy tapegyseg, hanem egy mikroszamitogep, ugy tunik, valamilyen Arduino KIT a megoldas, itt megint jon a kerdes, hogy honnan lehet tudni, melyik a jo a sok kozul?
Vegul jon a trukk, az egeszet programozni kell tudni, tehat C es H programozasi nyelv ismerete nelkul nem er semmit az egesz.
Ez igy also hangon egy par hetes kepzesi anyagnak tunik, ezert kertem itt segitseget, hatha van valahol egy leiras, ami ezeket a "melyikbol melyiket es miert pont azokat egyutt" kerdeseket megvalaszolja. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #90452 üzenetére
Egy barátommal fejlesztettünk saját labortápot. Sok kitűzött cél között az egyik az volt, hogy a kimeneti kondenzátor a lehető legkevesebb energiát tárolja, hogy az áramgenerátoros üzemmód is a lehető legjobb lehessen. Jelenleg egy 10uF-os foliakondi, van a kimeneten, ennél kisebb kondi már erős kompromisszum lett volna, mert nélküle bizonyos (pl . erősen induktív) terhelések már tudtak gerjedést okozni.
Ez a 10uF már elég egy led kinyírásához. De ha nem sokkal nagyobb feszültséget állítok be, mint a saccolt nyitófesz, akkor már nincs gond, mint ahogy nyilván akkor sem, ha lassan emelem a feszültséget.
Sok gyári cuccba is belenéztem, mindben volt (több-kevesebb) kondi a kimeneten, de táp teljesítmény / kimeneti kondi arány tekintetében jobbak vagyunk mint a gyári cuccok jó része. -
leweegee
aktív tag
válasz
Reggie0 #90451 üzenetére
"Amugy hol szereztel diplomat?"
Ha csak ezért jártál oda, hogy ezt meg tudd kérdezni bármikor is, kár volt.
Valóban van ott kondenzátor, a nagyfrekvenciát szűri, de így ránézésre pár 10 nF, szerinted ez mennyi töltést képes tárolni? Nagyon elkanyarodtunk a témától tv háttérvilágítás LED vizsgálatról volt csupán szó, arra tökéletesen megfelel az általam ecsetelt módszer, én ezután is így használom más meg csináljon amit akar. Písz, béke, töltőgáz.
-
leweegee
aktív tag
válasz
Reggie0 #90439 üzenetére
Teljes frekvenciatartomány? Te miről beszélsz? Egyenáramról van szó, és egy áramszabályzás semmilyen zajt nem visz bele az egyszer már szűrt feszültségbe, hullámosságot el tudok képzelni de azt is csak amíg szabályoz, ha beáll az adott értékre akkor az is megszűnik. Honnan jön a zaj amit említettél?
-
válasz
Reggie0 #90428 üzenetére
Támogatom mert így van.
Én módszerem,
beállítom amennyire kell, pl. a 6-7V/30mA, majd egy ellenállást teszek a kimenetre párhuzamosan ezesetben kb. 560ohm és feljebb állítom ennyivel, 10mA-rel a korlátot.
Így a szabályzási tranzienseket lenyeli az ellenállás.
Amúgy is ilyen kis áramoknál az én saját kivitelezésű labortápom már nem a legmegbízhatóbb de így még elmegy. -
aujjobba
addikt
válasz
Reggie0 #90215 üzenetére
Ezt a multitesztert hasznalom egy ideje kb. mindenre, tranya, fet, ellenallas, kondi, induktivitas.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Reggie0 #90190 üzenetére
Vagyis nem kap onnan bázisáramot, de ez megoldható úgyis, hogy kihagyjuk a bázist (mármint a felesleges tranzisztort teljesen).
Betettem a szimulációba egy ellenállást, amit úgy lehet változtatni, hogy rákattintunk és módosítjuk az értékét. Itt sem látszik különbség az egyszerűsített változathoz képest. 10 k még elmegy, 100 k értéknél már nem billen megfelelően a kimenet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Reggie0 #90187 üzenetére
Diódát láttam én is, csak értelmét nem nagyon. Linken írja:
a vizsgálathoz használt feszültség és áram (5 mV, illetve 0,6 mA)
Ha megnézzük egy gyors szimulációban, bemenet nyitva 1,3 V, zárva a mérőáram 0,2 mA.
Nézzünk egy másik szimulációt, felesleges alkatrészek nélkül, így 1,3 V és 0,027 mA. Itt a kimeneten a munkaellenállás helyett képzeljük oda a hangkeltőt.
Aki nem ismerné, egérrel a kapcsolóra kell kattintani a záráshoz. Értékeket a kurzorral érintett pontokon mutatja.
Az igaz, hogy a diódaként kötött tranzisztor nélkül sem működik jól a kimenet, de ha kihagyom a feleslegesnek látszó részeket, akkor már jó lesz.
-
t72killer
titán
válasz
Reggie0 #90172 üzenetére
Körülnézek, de továbbra is minimálktgvetés a cél
. A kis neon glimmlámpa nekem ránézésre nem úgy tűnik, mintha tele lenne nyomatva mindenféle kontinuum-generáló cuccokkal - szép átlátszó darab bevonat nélkül (hacsak a katód-anód nincs vmivel megsózva).
Az Argon lenne egy spektrométerkalibráló aranybánya, de abból nem látok ilyen kis filléres lámpácskát.
-
aujjobba
addikt
válasz
Reggie0 #90121 üzenetére
‘munkapont beallitasara szolgal kizarolag’
Úgy tudom a bemeneti/kimeneti impedanciát is ezzel számolod, és a becsatoló/kicsatoló kondenzátorok kapacitását.
más:
Kis feszültségű AC motort miben lehet találni elfekvőben levő kibelezhető régi háztartási eszközök közül?
Ki akarom próbálni a mini félhidas inverteremet valamivel
Kis hangszórót kötöttem már rá, de nem nagy élmény mivel a hordozó frekvenciát képtelen vagyok kiszűrni.
A legnagyobb tekert toroidom is csak 440uH és max. 1uF nempolarizált kondim van, ezekkel kb lehetetlen. -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #89936 üzenetére
Köszi neked is meg #89937 Dr. Szilikát -nak
Egyelőre nem méregettem tovább.De a fentieket megírtam a gyártónak.
Első körös válaszuk (megszólítás, fejléc, aláírás egyéb nélkül) idézem:
"
My engineer said this is to compensate for possible voltage loss from long 24PIN cable. No method to lower it.
"
Még azért futok velük még egy kört, mert akármelyik hosszúságú gyári 24 PIN kábelt használom, mind a két esetben ezt a 3.648V értéket kapom.Szal direktbe megírtam hogy legyen szíves az engineer lenyilatkozni hogy nem megy tönkre SSD-m, sem PCIe 2,5G Lan kártyám emiatt a kiugró fesz érték miatt.
A többi értékes fesz értéket rendesen szolgáltatja, csak ez csúnyán piros sávban van.
-
And
veterán
válasz
Reggie0 #89928 üzenetére
Addig oké, hogy a Microchip-nek is van bootloader megoldása szinten minden sorozatra, de még nem találkoztam olyannal a nagyobb forgalmazók árlistáján, hogy pl. egy 8-bites nyers PIC tokot - nem valamilyen kész modult, amin több alkatrész is van - előre installált bootloaderrel együtt áruljanak. Ettől még létezhet, mert miért ne, a korábbi Atmel-es termékvonalat is a Microchip viszi tovább.
-
t72killer
titán
válasz
Reggie0 #89761 üzenetére
Szép GUI, viszont ebből nem derül ki, hogy van-e valami firmware-szintű korlát. Érdekes, közben rátaláltam a gyári oldalára, ott már 32sec-ig írja az expólehetőségeket. Még ez is sovány, de már közelít. Írtam a supportnak, hogy vélekednek a dologról
Annyi bökkenő van a kamerával, hogy PoE etetőm még nincs
.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Reggie0 #89732 üzenetére
Hmm, nagyon baba, viszont nagyobbat szeretnék
, mmint az 1/3"-os szenzornál+8bit dinamikánál. Ha nagy különbségek vannak egy spektrumon belül, számíthat, hogy 8 vagy 10bitet tud megtölteni és digitalizálni a kütyü.
"hogy egyszerre menjen az UV es IR vagy ket kamera kell vagy cserelheto szuro, mert a masodrendu torestol atlapolodas van a ketto kozott."
Igen, észrevettem. Nézegetem a CFL lámpa spektrumát a fotógép képernyőjén, ott van két határozott csík bőven 800nm felett. Benyomom a 850nm-er szűrőt: mind2 eltűnik. Bizony bekopogott a másodrendű spektrum
. Egy szűrő elég, és van is: az elsődleges spektrumot nézem, annak az UV-jébe nem szutykol bele semmi. Minőségi 630nm-es longpass szűrőm (B+W 091) van, azt legegyszerűbben a spektrométer elé tudom rakni (nagy batár 82mm-es), problem solved
.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Battlefield 6
- Autós topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- További aktív témák...
- Eladó karcmentes Honor 20e 4/64GB / kék / 12 hó jótállással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Újszerű, Karcmentes,256GB
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest