- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#17416704 #91195 üzenetére
Ha tudod, hogy nem túl régóta van mélymerülésben a 0.6V cella, akkor akár még menthető is lehet, a degradáció időarányosan nő. Neked csak pár napja van ilyen állapotban, ha jól olvastam.
Nekem van olyan akkupakkból bontott cellám, ami hónapokig volt 1V alatt, mégis használható maradt. Feltöltés közben enyhén langyos, ami azt jelzi, hogy már károsodott, de feltöltve tartja a töltést és egyszerűbb feladatokra még jó lehet (ahol nem kell másik cellát mellé tenni, pl zseblámpa, 1cellás powerbank stb). Kis árammal kell tölteni. -
Reggie0
félisten
válasz
#17416704 #91187 üzenetére
Nem para, oda lehet nyomtatni muanyagot. Van aki komplett akkupakkot nyomtat-gyart regi lapcsihoz: [link]
Probalj meg kulsoleg ovatosan ratolteni a rossz akkukra. Ha visszament 2.5V fole es ugy sem hajlando indulni a gep, akkor az akkupakban levo vezerles orokre letiltott. Talan ki lehet cserelni vagy resetelni/atprogramozni(nem ismerem ezt a konkret tipust, utana kell keresni), de egyszerubb masikat venni, ha kaphato.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#17416704 #91187 üzenetére
Akkor ez vagy másképp működik ilyen szempontból, mint az általam vizsgált HP, vagy nem emlékeztem már pontosan, hogy töltés hatására bekapcsolhat a BMS még akkor is, ha egy tag 2,5 V alatt van.
Az biztos, hogy terhelés közben ezen a ponton letilt, ezt pontosan követtem műszerrel is, hogy mi történik.
A 2,5 V alá került cella sajnos már beteges, belső átvezetés okozta önkisülésre is utal, hiába is emeled fel rátöltéssel. Meg elvben ilyenkor már olyan károsodást is szenvedhet, amitől feltöltve kigyulladhat. Nyilván nem a fém gyullad meg, csak előbb kifúj a nyíláson, majd felizzik, láttam már ilyet. (De az nem belső, hanem külső zárlat miatt történt.)
0,68 V főleg súlyos állapot, mert az már túl távol került a minimális értéktől.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#17416704 #91185 üzenetére
Ha bármelyik cella 2,5 V alatt van, a BMS kikapcsolt állapotba kerül, így az akkun nem mérhető semmi. A letiltódott védelem töltőáram hatására kapcsol vissza.
Ha van feszültség, az inkább arra utal, hogy a töltőáramtól akad ki felfelé irányba, ahogy említettem. Szétszedős videók találhatók némelyikhez, már amennyire megoldható.
-
törölt tag
válasz
#17416704 #91180 üzenetére
Közben beugrott valami.
Mintha a 1-2 hete használatbasn lett volna az említett gép és az akku benne volt.
Sejthetőleg fel is töltötte talán.
Mi van, ha ez a 8.2V jelenlegi töltés azt jelenti, hogy a 3x2 cella közül az egyik páros lement zárlatba és gyakorlatilag 2x ~4.1V teljes feltöltést látok?
Létezik ilyen, hogy egy cella meghibásodás esetén ezt láthassam?Dr. Szilikát:
Most olvasom amit írtál.
Igen, én is arra gondolok, hogy jó lenne szétkapni a pakkot, hogy kiderüljön tényleg mi a helyzet.
Egyelőre nincs ötletem, hogy miként tudom szétszedni. (Asus A32-K53) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#17416704 #91180 üzenetére
10,8 V névleges, azaz 12,6 V töltési végfeszültség, amit külső tápról (CC / CV modul, labortáp) is rá lehet akasztani, esetleg lehetne játszani kevesebbel is.
De a töltés inkább azért szokott leállni, mert amikor egyik soros tag belső ellenállása megnő, a töltőáram hatására azon rögtön 4,2 V fölé ugrik a feszültség, viszont 4,25 V-nál a BMS lekapcsolja az egész telepet.
Ez ellen kisebb töltőárammal, azaz finomabb emeléssel lehetne fellépni (a laptop saját szabályzója nem "finomkodik", max. árammal akarna tölteni), de a hibás cella attól úgysem javul meg.
A terhelést is kevésbé fogja bírni, így hamar 2,5 V alá bukik, ott meg azért dob le a BMS.
Ha azt mondod, hogy jelenleg is 2,5 V alatt van valamelyik tag, lehetne éppen külső táppal adni neki, hátha a BMS "szivárogtat" rá annyit, hogy lassan felhúzza. De ez sem jelent megoldást. Szét kellene szedni akkut, mérni, cellákat cserélni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#17416704 #91126 üzenetére
Ilyen egyszerű tápegységet nem lehet meg nem javítani (ha kavarom a szavakat).
Termikus igénybevétel miatt a 7805 valószínűleg belső, hőtágulással is összefüggő hibában szenved. Szokott lenni ilyen hiba, nem most találom ki (ha nem a lábának forrasztása tágult ki, ami már vicckategória is).
Nem véletlen, ha a (bizonyára) nagyobb hőterhelésnek kitett 7805 adta fel előbb és már barnára is elszíneződött.
Kondenzátorok itt nincsenek kitéve impulzusterhelésnek (nem kapcsolóüzemű táp), de esetleg azok is megnézhetők. Nem mintha az okozna ilyen hibát, csak mégis legyen jó állapotú. Emiatt kár kidobni.
-
válasz
#17416704 #91124 üzenetére
Szia!
Az RID izolált kimenettel rendelkezik. Ha egyébként ez lesz az egyetlen kizárólagos tápegység, akkor jónak kell lennie. Ha marad a készülékben egyéb betáplálási forrás (bocsi nem bújtam át túl mélyen az eszköz struktúráját) akkor esetleg lehet gond az izolált tápból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged