- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Yettel topik
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Erős, de energiahatékony lesz a Dimensity 9500
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csongi
veterán
válasz
Dr. Szilikát #97165 üzenetére
Nem tudom, csak holnap fogom kipróbálni.
Reggie0_ Nulla, vagyis a DC kimeneti oldalon a negatív?
Lehet nem jól értem-
Táp DC kimenet. + izzóra, - izzóra és az akksi negatívra.
Akksi+ és - meg az erősítőre.
A földhurok így hogyan derül ki? -
válasz
Dr. Szilikát #97134 üzenetére
Köszi. Akkor csak egy másik ilyen tranzisztor kell. A motor egy színes kis műanyag bizbaszt mozgat amúgy.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #97133 üzenetére
Vagyis M-, azaz a negatívot GND-re természetesen (kötheted próbára is).
-
válasz
Dr. Szilikát #97131 üzenetére
Köszi. Közben így sikerült az imgurról áthúzva
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97120 üzenetére
nah, az első link, olyat vettem 730ért... király.
Aryes: fene se érti a nőket... 20 éve élek együtt egyel, de minden nap tud sokkolni vmivel...
Desoldering pákát írtam már? 9-10k Aliról. istenkirály, ennyire szépen és gyorsan még soha nem forrasztottam ki alkatrészeket. Fiam 5 perc alatt megtanulta, szal. kezdő műszerésznek is áldás lehet.
-
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #97031 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az infókat.
Az este feltöltöttem a 14500 cellát 4.2V-ig 200mA-el.
Majd kapacitásmérésbe tettem szintén 200mA merítéssel.
Az eredmény 559mAh lett, ami talán nem is rossz eredmény egy 2016-os gyártású, eredetileg 600mAh-ás cellától.
Ha valahogyan tudnék csinálni/venni valami AA méretű, dummy cellát, amibe 2db diódát tehetnék, akkor lenne ötletem, hogy mibe tegyem ezt a cellát.
-
válasz
Dr. Szilikát #96962 üzenetére
Sajnos így van, a hosszan nyomva tartásával egy power ledet tud ki-be kapcsolni.
Próbálkoztam műterheléssel, de sajnos 50mA még nem elég az ébrentartásához. Amúgy is pazarlás lenne. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96962 üzenetére
Az a "Triggeres" kimenet nálam pont fordítva működik! A beépített ledet látja el árammal. (lámpa)
-
válasz
Dr. Szilikát #96951 üzenetére
Annyit hozzátennék - és a tévedés jogát fenntartom - hogy a rugós Wago kapcsok legjobb tudásom szerint szabadon használhatóak forrasztott kábelvégekhez. Valahol mintha olvastam volna erről, de lehet, hogy csak a Wago wire-to-board termináljaira volt ez igaz.
-
z2solti
tag
válasz
Dr. Szilikát #96923 üzenetére
Igen elolvasva hídkötés elméletét én is erre jutottam ( 180 fokos fázis eltolás).
Tehét a kondi azért kell , hogy az egyenáramú tápfeszt ne jusson át, csak a hangfrekvenciás fesz, Értem.
Köszönöm! -
z2solti
tag
válasz
Dr. Szilikát #96915 üzenetére
Kicsit visszatérve a válaszodhoz, amit mégegyer nagyon köszök:
Átnézve a végfokok híd kötését talán megértrttem a múködését.
A második kép azt jelenti, hogy a hangszóró kimenet megfelelő ágát
( R+ és L+) külön külön a hangszórókon keresztüül rá lehet kötni a testhez, de kisebb lesz a jelerősség, teljesítmény ( kb a fele?)!
A 470uF kondit miért kell elé kötni?
Valószínúleg marad a B terv( a másik fejhallgatót alakítom át), csak érdekel a kondi szerepe. -
z2solti
tag
válasz
Dr. Szilikát #96915 üzenetére
Köszönöm szépen a kimerítő választ: nem lehet összekötni! Meg óvtál egy elfüstöléstől.
Akkor marad a b terv. -
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #96837 üzenetére
Jah, határeset, de terhelés nélkül nem is 24 V...
De van 5 V USB bemenet is, azt mondja nincs messze a konnektortól, megoldja azzal. Egy gonddal kevesebb. -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96834 üzenetére
[link] 100ah cellakbol ezt kovetnem el. a bms ki lete meg eleg homalyos nem tudom mi az ami passzolni fog.
ugye zenehez fog kelleni -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96804 üzenetére
Többszörös élettartamot jelent,ha nincs kihajtva.
-
gabor9991
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96768 üzenetére
Igen, de ilyen méretű az eredetivel megegyező kapacitású kondenzátor az AliExpressről rendelhető, az úgy 2-3 hét mire ideér, ezért kérdezem hogy a helyettesítésére használható -e valami itthon is kapható alkatrész aminek a mérete mértanilag nem egyezik meg a gyárival.
Ezeket külön klíma kondenzátorként árulják és jól látható hogy sokkal nagyobbak mint egy általános itthon kapható fehér kondenzátor. -
Zοltta
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #96754 üzenetére
Rendben köszönöm a segítséget
-
Zοltta
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #96751 üzenetére
Használtan vettem, már akkor ilyen volt
Akkor csinálhatom úgy ahogy elképzeltem a külső részhez oda rögzítem?
-
válasz
Dr. Szilikát #96745 üzenetére
Ez tiszta, de hogy egyszerre mindkét lámpatest tönkremenjen?
-
válasz
Dr. Szilikát #96651 üzenetére
Akkor ez a mérés így normálisnak tekinthető? Bár nem tudom, honnan kaphat potenciált, amikor csak a lámpákhoz megy a kapcsolt szál. :/
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96634 üzenetére
Ebből is a régit kell használni,mert az jó. Nekem még van hibrid mechanikus jeladós,digitális kijelzős is.
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #96631 üzenetére
Személymérlegből én eddig amit próbáltam mind össze-vissza mért. Volt egy, ami teljesen fals értéket mutatott, felnőtt emberre talán 25-30 kg-ot. A többi ennyire nem csalt, de hiába tettem látszólag ugyanarra a vízszintes helyre (igyekeztem pont ugyanoda, a járólap ugyanazon sarkába), mint előtte, már több kg eltérést mutatott. Elvettem, visszaraktam, megint tök más érték. Nem tudom, csak én fogtam ki csupa ilyen gagyit, vagy tényleg mind ilyen?
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #96620 üzenetére
És Reggie0.
Köszi a válaszokat!Az 5 ágú mennyezeti lámpában vegyesen volt LED-es fényforrás és hagyományos izzó, ezért írtam. Így kaptunk számunkra megfelelő színhőmérséklet mellett (hideg és meleg együtt) elég fényerősséget.
Ilyeneket használtunk vegyesen (3 LED és 2 izzó):
És most ilyet vásároltam, aminek a fénye és a színhőmérséklete is ideális. És még talán szebben is néz ki a csillár búrája vele, mert így jobban hasonlít egy virághoz / bibéhez. Bár nem ez az elsődleges szempont.Azt nem értettem, hogy miért jelent meg nyitott áramkörnél 127V az E14 foglalatokban.
-
amargo
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96531 üzenetére
Igen, miután kibontottam és ránéztem észrevettem, hogy tovább kellett volna olvasnom a SONOFF adatlapját, így ezt el is felejteném, inkább ESP vonalon mennék tovább.
ViZion:
köszönöm az iránymutatást. Ez RF-es távirányító és controller van is itthon ilyen adó/vevőm (visszatudom fejteni, hogy mit küld ezzel nem is lenne probléma), de szeretném ESP vonalra terelni, ha lehetséges.
-
Oryctolagus
tag
válasz
Dr. Szilikát #96350 üzenetére
Kicseréltem és minden rendben ment. Középiskolai tanulmányaim ismét kifizetődtek.
Köszönöm szüleimnek, tanáraimnak. Világbéke, iddqd.
-
Beni2360
félisten
válasz
Dr. Szilikát #96483 üzenetére
Köszönöm de annyit nem ér az egész.
Gondoltam olyan tekerhető kütyüre mint a hőfok szabályzó, valami ellenállással. Vagy elég volna simán csak egy 50%-s fordulat csökkenés. -
Beni2360
félisten
válasz
Dr. Szilikát #96480 üzenetére
Tehát akkor az az elképzelésem, hogy a mother felé üenő szál közé egy ellenállással potméter beépítése nem megoldható.
Ezek szerint Nem véletlenül olyan drágák azok a sütők ami ilyen funkcióval rendelkeznek.
Köszi , hogy utána jártál. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #96398 üzenetére
Igen, tudom, hogy le lehet venni (másik felhasználásnál 500mA-re korlátoztam).
De egyrészt nagy ez a modul most és talán a zárt ház miatt a melegedés is gond lehet.Egy ilyen jellegű, filléres kis habosítót képzelj el: [link] (nem pont ez)
Az elemeket eszi (félig merülve már nem megy velük rendesen), a NiMh akkuk pedig állásukban is merülnek annyit, hogy a napi 5-10perc használat esetén is hetente töltögessem. Persze előtte merítsem le teljesen, hogy a "memória effektus"-t elkerüljem.
Az asszony pedig heti 1 alkalommal panaszkodjon, hogy "már megint alig megy"Már arra gondoltam, leszedem a habosító részt és rászerelem a villanyborotvám motorjára. Abban Li-Ion akku van, elmenne vele egy hónapot biztos.
-
Oryctolagus
tag
válasz
Nahát hogy pont legyen egy ilyen videó a youtubeon. ( :
Középsuliban tanultam elektronikát, forrasztottunk is gyakorlaton.
Később is forrasztottam munkában, szóval ennyit megtudok csinálni.Van valahol szippantóm és ónszívó szalag is.
Igazából csak egy normális páka kellene mát évek óta, mert ami van az már eléggé elhasznált. (hasonló mint ez csak fharenheit a márka, azt hiszem)
-
válasz
90-es években egy gyárban diákként kezembe adtak egy ónszippantós pákát, hogy szedjek ki vele alkatrészeket
Jóvót'
-
válasz
Dr. Szilikát #96292 üzenetére
Én 2 füllel születtem
-
moma
őstag
válasz
Dr. Szilikát #96154 üzenetére
Köszi!
Neked is leweegee.
Akkor telefont töltök vele. Most rájöttem, hogy ez utazásnál is jó, ha viszem a laptopot nem kell teló töltőt berakni.
Viszont az egészen tuti biztos, hogyha telótöltőfejjel próbálom a laptopot nem fog kigyulladni a töltőfej?
Bocs, hogy még egyszer rákérdezek, hogy mennyire vagy biztos benne, de elég kritikus dolog
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #96139 üzenetére
Tegnap vásároltam a HQ-ban egy másik 1F/5.5V SCap-ot, amit azonnal be is szereltem.
Azóta gyakorlatilag ~50 alkalommal próbáltam a hibát előhozni, de nem sikerült.
Minden alkalommal olvassa és lejátssza a lemezt. Volt, hogy kihúztam a fali aljzatból lejátszás közben, de visszakapcsolva akkor is beolvasta/lejátszotta rendben. Nem tudtam mit kitalálni, de most működik. Úgy tűnik esetemben is ugyanaz volt a hiba, mint a linkelt videón.
Persze még azért semmi nem 100%, de remélem a tartós használat igazolja.Közben kicsit nézelődtem a Digital Board-on a CPU környékén. Egyetlen helyen van jelölve +5V, a 24-es lábnál, ami a szuperkondiból kap tápfeszt. Van egy VRef pont még, ahol szintén kap 5V-ot, de az a rendszer többi pcb-jét táplálja és a CPU esetében input portként van megjelölve.
Fórumokon nézelődve kiderült, hogy a teljes CPU-t látja el táppal a szupercap és igen, valóban van a cpu-n belül egy RAM, ahol a TOC (table of contents), azaz a disc és számok adatait tárolja. Van ugyan a board-on egy RAM IC, de az a lejátszási cache ~8mp adatnak.
A CPU úgy működik, hogy induláskor a különböző egyéb elemektől vár jelet ahhoz, hogy indíthatónak találja a start folyamatot. Például ellenőrzi az System +5V feszültséget is (VRef), a szervó motor indulását, a fejoptika olvasási képességét, mágnestekercs (írási művelethez) hőfokát, stb.
Enélkül kizárólag a szerviz menü indítható (rotary benyomva + így áram alá helyezve)Mindegy, a lényeg, hogy valami oknál fogva nem volt jó neki a tápfesz, de az 1F/5.5V kondi csere megoldotta.
Ez egyébként jellemző hiba ez a Sony MD Deck-ekre, mert nagyon hasonló a felépítésük vezérlés szempontjából. Legalábbis az alsó szegmensben.(Mások írnak arról is, hogy a digiboard-on lévő smd kondikat is illene cserélni, különös tekintettel az egyetlen 22uF-ra, ami a VRef ágon van, mert alattomos módon képesek kifolyni. Mondjuk 25-30 évesek, szóval simán lehet.)
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #96137 üzenetére
Jelen esetben ezen a körön 5V helyett 4.7V-ot mérek, ami képes kicsit még ingadozni működés közben. Arra gondoltam, talán szerepe van a hibában.
Minden egyéb helyen megvan az 5V, de a processzor erről kevesebbet kap. Ezért gondoltam, hogy talán szerepe lehet a "bolondozásban".
Nálam is ilyesmi problémák vannak, mint ezen a videón: [link]
Viszont nálam nem tűnik ennyire problémásnak a kapacitor.
[kép] - C532 a kapacitor, ami az IC511 5V-ból kap feszültséget 34ohm-on.
A B.UP +5V ágon mértem a 4.7V-ot. Esetleg a D532 miatt eleve kevesebbet kell mérnem? -
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #96102 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Tudom,h milyen vagyok, engem idegesítene,h melegszik...
Jelenleg a másik project az a megszakító szekrény hűtése, ott a cuccok 60+ fokosak, elvileg 90ig bírják... de ehhh....
csak nem jöttem még rá, h hol fújjak be luftot, mert hely az kevés. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #96055 üzenetére
Én ezekkel a hővezető "gumilapokkal" nem vagyok teljesen kibékülve. Szerintem nagyobb hőhöz (60-70°C +) nem éppen ideálisak, mert rosszabb hatásfokkal vezetik a hőt, mint egy paszta. Neked/nektek mik a tapasztalaitok ezekkel?
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #96051 üzenetére
Szigeteltnek tűnik, mert mindkét felén fekete. Akkor lehet csak valami pasztát dobok alá és kész.
A fentebb linkelt bordákból már berendeltem, egyelőre kipróbálom azokat.
Mondjuk úgy a teljesen zárt házban marad a meleg.
De legalább lesz időm kitalálni, hogy a készülékházra hogyan/mivel rögzítsem őket.
Nyilván egy fémlemez furattal egyszerű megoldás lehet, de még nincs meg az említett fémlemez és egyelőre nincs ötletem honnét szerezzem be -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96004 üzenetére
Valószínű rosszul keresem de nem találok olyat ami az AC t szakítja (pedig úgy emlékszem én is láttam).
Esetleg egy linket küldenél?
Köszönöm! -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #96010 üzenetére
Ez is jó megoldás lehetne, csak a kapacitás miatt sokkal rövidebb lenne egy "D"-hez képest az üzemideje, nem? Ha azt nézem kb. 50%-a.
st6969
Aliexpress Choice-ban (bazarasban) szoktak olyan olcsó DC-DC modulok lenni, aminek a bemeneti oldala USB C vagy Micro. Ez a legegyszerűbb, ha vezetékes megoldásban gondolkozol. 3-5 db típustól függően 700-1000 Ft, összesen. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96004 üzenetére
Alin olyat látok, ami DC t kapcsol.
Ebayen viszont találtam olyat, amit írtál az AC oldalt szakítja.Tibi, este írok!
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96001 üzenetére
Igen, talált!
Traktort töltenek ezzel.
Mivel lehetne helyettesíteni a gyári trafót? -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #95926 üzenetére
Mondjuk rámérhettem volna,bár pukkant,mikor kipróbáltam.
-
válasz
Dr. Szilikát #95874 üzenetére
Asszem tisztul a kép.
Ismerem a li-ion töltési görbét, de én abból indultam ki, hogy az elektronika 4,4V-os feszültséget állít elő, ami a CC szakaszban beesik 3,2V-4,4V közé.
De most utánaszámoltam: 9V*1,64A=~15W-al tölt, ami lemerült akksi esetén (3,4V) ~4,3A töltő áramot jelent (100% hatásfokkal 😏). Ami ha jól tudom egy 4,3Ah akksi esetén reális, legalábbis jó állapotú/új akksi esetén.Innentől marad a kérdés: vajon ebből mennyit disszipál az elektronika/akksi a töltés során? A CC szakaszban eléggé fel tud forrósodni az egész készülék, de olyan 70% töltöttség környékén már érintésre hideg.
-
válasz
Dr. Szilikát #95868 üzenetére
Igen, én is így számoltam, kivéve ezt:
Példa kedvéért legyen 17 Wh energia az akkuban, átlagfeszültségre vetítve esetedben az 17 / 3,8 = 4,5 Ah töltésmennyiség nagyjából.
Én úgy okoskodtam, hogy nem 17/3,8, hanem 17/4,4 adja meg a bemenő töltésmennyiséget, mivel a kapcsolóüzemű CV töltő elektronika 4,4V-ra konvertálja a bemenő 9V-ot (ahogy a régi disszipatív töltő is az 5V és a 4,2V közti különbséget fűtötte el). És így már kijön 3850mAh körüli töltés, ami szerintem reális.
De lehet, túl kevés veszteséggel kalkuláltam
Ez a kérdés, vajon mennyi lehet a veszteség valójában. Azt nem gondolom, hogy az elektronika 10%-nál nagyobb veszteséggel dolgozik, sőt, ha jól tudom egy jobb fajta stepdown konverter 97-98%-os hatékonyságú is lehet. Viszont a telefon gyorstöltés közben eléggé melegszik, és feltételezem, hogy az akkumulátor az, ami melegszik, de ez nem újkeletű, a vásárlás óta csinálja, szóval nem hiszem, hogy az akku belső ellenállása nőtt volna az új korihoz képest. Szóval valamennyit az is elfűt. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #95719 üzenetére
Nem a dugvillával volt a baj, a dugalj N csavarja lazult fel. És emiatt fűtötte a dugvilla csapját, azért látszik így. A dugaljról nincs fotóm sajnos, de az belülről is csodásan, ettől sokkal rosszabbul nézett ki!
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #95639 üzenetére
Igy van. Mar eleve a halozati feszultseg hasznalata sem jo irany, levalasztott akkumulatorrol vagy elemrol kell taplalni mindent. En neha meg azt is hallom, amikor pakson valamelyik dolgozo bedugja a telefonjat tolteni, jobb napokon meg a kijelzoje tartalmat is.
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #95665 üzenetére
Meglepődtem hogy egyben maradt, de egyenlőre működik.
Bár persze gondolom ha az első csavarral találkozik, majd szét is hull.
De kipróbálni jó volt.
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #95665 üzenetére
Na akkor nekiesek, mivel halott, rosszabb nem lehet nagyon
-
Audience
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #95639 üzenetére
Lehet hördülni de van amikor ezzel megoldod a melegedést és még lábkompatibilis is. Nyilván nem mindenhová való.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #95600 üzenetére
Köszi a választ! Akkor tordaitibinek igaza volt abban, hogy külső tápegységről nehéz lenne megoldani az üzemeltetést.
Gondolkoztam egy kondenzátoros ponthegesztő megépítésén, de úgymond a szabályozhatatlanság miatt eddig nem vágtam bele. Meg kicsit veszélyesebbnek is vélem. Valami jól szigetelő dobozba, csatlakozókkal ellátva építeném meg. Akkor használat után még ki sem kellene sütni a kondikat, elég lenne a zsinórok eltávolítása.
Neked / nektek mi a véleményetek egy ilyenről?
-
maestro87
őstag
válasz
Dr. Szilikát #95587 üzenetére
Ez még nem jutott eszembe, de most lemértem. Folyamatosan 0,8 mA-rel meríti az elektronika az akkumulátort kikapcsolt állapotban. Ok, lehet ez nem nyírta ki és tényleg zárlatos lett, de attól még sok ez az érték is, mert van egy másik vadiúj ponthegesztőm is aminek nincs háza, csak az elektronika meg az akku, kb. 2 éve vettem és azóta is 3,7 V-on van az akku, tehát semmit se merült, pedig rá van ugyanúgy csatlakoztatva az elektronikára.
Egyébként azért furcsállom a zárlatot, mert összesen 8-szor lett használva a beépített számláló szerint, ebből kb. 4-szer voltam én, míg kipróbáltam, a másik 4 alkalom már gyárilag benne volt, és ugye fel sincs púposodva az akku...
Amúgy erről a készülékről lenne szó. Videót elnézve lehet sok az a 360A-es hegesztőáram ennek az akkunak. Ráadásul, kommentben más is panaszkodik az akku minőségére...baly81: Nem sok az egy nagy terhelhetőségű akkunak, ezzel nem lehet teljesen kinyírni. De legelőször még beforrasztva kevesebb árammal is próbáltam "bebikázni", de arra se reagált semmit.
-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #95550 üzenetére
Az értem szép ez alapján keresek.
Kellene a 12.6 13 V a lényeg illetve ha állítható a kimenet az a legjobb -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #95543 üzenetére
Akkor szerintem teszek vele egy próbát
Beállítottam 3.3V-ra és labortápról nézve gyakorlatilag 3.3V betáptól kezdődően tartja a feszültséget.
Nyilván helytakarékosabb volna egy ilyen, de szerintem a 2.8A nagyon a tűréshatárán lehet ennek az apróságnak.Pötyi:
Nem töltöttem fel képet, de ahogy írtam, semilyen más borda és szellőzés nem játszik. Nem mihez képest, hanem sajnos egyáltalán nincs lehetőség változtatásra.
Tehetek rá akármekkora bordát (de nem tudok), ha a hőt nincs hova elvezetni.
Nem tudok a szellőzésen javítani. Ezért kellene pwm-es megoldás.
Ellenkező esetben az eredeti fesz.stab is megfelene. -
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #95537 üzenetére
Az LM7833-as létezik úgynevezett "TO-220" -as tokozásban:
Ahhoz meg van fasza gyári hűtőborda:
(Hiszen köztudott, hogy ez egyszerűen elfűti a felesleges áramot...)
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #95537 üzenetére
Én amúgy az XL4015 modulra gondoltam. Elég neki >=4V bemenő és a 10 fordulatos potival jól szabályozható.
A pwm zajról nincs infóm, ez amúgy egy pci vga kártya csak nem pc-ben van használva.
A pcb-n az EZ1585 szokásos alkatrészei vannak.
A bemenő 5V vonalon 10uF, a kimenő 3.3uF vonalon 10uF. (mindkettő elko)Ezek közé jönne be a XL4015 modul.
Szóval, ezzel tehetek így egy próbát? -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #95515 üzenetére
BL mint Black? (sötét) Én erre tippeltem.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #95515 üzenetére
STB szerintem is Start Buttont jelenthet.Ellenálláson keresztül is kapcsol,vagy csak direktben? Szóval nem lehet zárlatot csinálni? Valami kicsi soklábú SMD alakatész hezkapcsolódik,ha jól néztem.
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #95459 üzenetére
Emlékszem, a '00-ás évek elején volt egy olyan akció a Media Marktban, hogy egy X típusú nyomtató került 9900,- játékpénzbe, és járt hozzá egy induló toner. Viszont egy új toner ára 15 000,- játékpénz volt. Szóval jobban megérte venni egy új nyomtatót, mint egy új tonert...
Kiegészítés:
Az idevonatkozó vicc megvan?
Két milliomos beszélget:
- Látom, megint új kocsid van!
- Igen, sajnos kénytelen voltam venni egy újat, mert az előzőnek megtelt a hamutartója... -
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #95443 üzenetére
Megnyugtató, h ilyen van az XXXX millás autókban, a folyamatos korlátlan mobilnet kapcsolat mellett.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #95421 üzenetére
Helyhiány miatt egy stepdown nem fér el sajnos. A vezetékezéshez tudok zsugorral beilleszteni vékony alkatrészt. A dióda jó ötlet, köszönöm.
Barret001: Köszönöm, szerintem dióda lesz a megoldás. Az említett típusból van is pár darab biztosan.
-
válasz
Dr. Szilikát #95310 üzenetére
Ez kemény
Akkor mégsem én vagyok a hülye, volt már TV, amibe egyszerűbb volt bedobni egy 3,3V-ra belőtt step-down-t
Itt telefontöltő. Pufferkondik jók (cseréltem is), kimeneten a dióda jó, különben egyszerű, Graetz, puffer, vezérlő (ebben van a FET is), trafó kisfesz oldal, flyback.
Bedugom, próbál indulni, de nem. Megjelenik valami a kimeneten egy pillanatra, és off.
Mondjuk a vezérlő IC-n nincs felirat, lehet elbontom. Úgyis kéne 4,7uF 400V... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #95310 üzenetére
Kínaiak erről nem bírnak leszokni, amikor fordítógéppel teszik angolba, FET-tube, Nixie-tube (utóbbi a LED-kijelző szerintük) és hasonló hülyeségek, Class D.
De itt látszik szebben:
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #95241 üzenetére
köszönöm a válaszokat. Cserélem mindet ha már egyszer szétszedtem
-
válasz
Dr. Szilikát #95198 üzenetére
Nem az. Vagy amit betettem, az is rossz
Rádugom laposra.
Lapos jelzi, hogy tölt. Izzó off. Lapos bekapcs, izzó periodikusan felvillan, a kialvásoknál kattanó hang.
Gyanúsan valami zárlatos a kisfesz oldalon... Vagy trafó áthúz? -
válasz
Dr. Szilikát #95198 üzenetére
Jónak tűnik... mondjuk az nem jelent semmit. Szerintem holnap cserélem.
-
válasz
Dr. Szilikát #95152 üzenetére
Nem kerestem vissza, de van a tápkörében (vagy közel hozzá) egy 100 ohm és egy 100k. Mind a kettő jó... És a referenciakapcsolásban is asszem 100k van.
(Köszi a rajzot, ez kb. 1:1 az ami a képen van
Én nem láttam ezt.)
-
válasz
Dr. Szilikát #95148 üzenetére
Ja, jó módszer
Nekem inkább az a bajom, hogy nincs leválasztóm, így a bármi hiba az itthoni 220 levágása, ami nem szerencsés mert asszony estig szokott dolgozni
Na de akkor neked mi a tipped?
FET-et keresnem kell... TL431 talán van itthon... Opto van, csak nem tudom, jó-e helyette -
Babetta-X
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #95060 üzenetére
Ez az elektronikában lévő üveg 230as biztosíték ami kimegy sajnos, köszi a segítséget, sajnos ez külföldön van de megpróbálom hazavinni akkor és megnézetni.
-
[w]
őstag
válasz
Dr. Szilikát #95049 üzenetére
igen, ez ilyen homlokracsapós "húbazmeg" dolog lett, miután olvastam egy jó régi hozzászólásban is, hogy "ha már körtüzes, rendellenesen melegszik, szokatlanul nagy áramot vesz fel, lehet kidobni a hibás forgórész miatt" és "Megtévesztő lehet például a kommutátoron tapasztalt beégés is, amikor naiv dolog azt hinni, hogy szépen felpolírozzuk és milyen jó lesz. Miután épp a menetzárlat, illetve körtűz égeti be ilyenkor."
csak hát amíg nem tudja az ember mit kell keresni, addig általában teljesen mást talál meg
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #95049 üzenetére
Az a kommutátorszelet nem véletlenül van megégve.És írta,hogy erősen melegszik. Egy jó motor gyakorlatilag szikramentesen forog.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #95039 üzenetére
" szegecs helyett süllyesztett fejű csillagcsavarral rakom össze, így bármikor könnyen szétszedhető lesz." Enyém is ilyen,5-ös rozsdamentesekkel
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #95021 üzenetére
Persze, az nem is kérdés, nekem amúgy is kötelező felismerni ilyen motorokat, tanultuk is régen. Hengeres permanens mágnes állórész, kommutátoros forgórész.
De volt már ilyen téma, Moulinex kenyérsütő motorjára ráírták, hogy 230 AC, holott vak is látta a DC-motort, meg a Graetz-hidas táplálást (pufferelt tápost máshol láttam valószínűleg, nem ennél). De szerintem az csak az alkatrész rendelési azonosítását szolgálta:
- AC 230 V-os kenyérsütőbe rendeljük.
- AC 115 V-os gépbe rendeljük.Hogy kefés DC-motor valójában, kereskedelmi szinten senkit nem érdekel.
-
[w]
őstag
válasz
a videó már azután készült, hogy megtisztogattam a kommutátort, mert két helyen ilyen beégés-szerű volt rajta, ez látszik is 0:20-0:30 között, többször feltűnik kétcsíknyi fekete érintkező (pedig ez már a tisztított állapot, most már hallhatóan szikrázik is)
engem az zavar, ahogy rögtön az elején jól láthatóan 0:03-nál megáll a motor, próbálkozik, de nem tud továbblendülni
az ilyen meg-megakadásokból több szokott lenni, kihagy ütemeket, elveszti a ritmust, bár ebben a közel 1 percben sajnos pont csak ez az egy ilyen látszik (tipikus "murphy")...van ugyan 3-4 kondi, de külsőre épnek tűnnek, a méréshez ki kellene forrasztanom őket, az pedig sokszor nem sikerül nekem
majd teszek még fel képet, de ránézésre néhány relé, középen pedig egy tranzisztor csücsül
@fatpingvin: persze, este megmutatom a paneljét, de tegnap annyira örültem, hogy valamennyire megint működik, hogy egyből összeszereltem!
-
fatpingvin
addikt
válasz
de, ha nem tévedek ez DC motor. a betápnál lesz valami galiba. a panelről kaphatunk esetleg képet? preferált mindkét oldalról, de ha csak az alkatrészek felől sikerül az is elég.
-
válasz
Dr. Szilikát #94979 üzenetére
ACS712-20 van itthon, elsőre azzal futottam neki.
80-100mA az annyira kicsike hogy millivoltok a változás, és nem is atomstabil ebben a tartományban.
10mV/100mA lenne de nem ennyi mert alacsony tartományban nem ilyen precíz.
Ráadásul a kimenet ugye a 2,5V közép körül mászkál +- tartományban, ember legyen a talpán aki ebből a 2,5voltra ráültetett 7-8mV változásból korrekt kimenőjelet állít elő.
4-500mA felett már teljesen jó az ACS. -
válasz
Dr. Szilikát #94959 üzenetére
A ledek jól vannak szerencsére. Csak bosszantó mert ez egy 120€ lämpatest, és éppencsak elmúlt egy éves.
Persze írtam a gyärtónak de valszeg elengedi a kezem... -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #94936 üzenetére
Mennie kell, de gyorsabban oregedik.
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #94936 üzenetére
. Valahol nagyon mélyen van elásva egy félholt winyóm, felrakom rá.
Szerk: rosszul néztem, az egyik hozza a könyv szerinti feszkókat
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #94916 üzenetére
Nem tudom miért száradhatott ki, lehet tényleg valami elektromos/vegyi dolog.
De az is lehet, hogy nem tett jót neki a fűtőtest melletti pár hónap. Elfelejtettem, hogy abban a dobozban van, amit oda tettem. Lehet én szúrtam el, bár már nem volt új az akku.
Mindegy, egy próbát adok neki. Aztán, ha nagyon nem tartja magát akkor nincs mese, elválnak útjaink.Aryes: Értem, de nem feltétlenül. A tükrös fotómasinámhoz például van a makro lencse köré makro körvaku. Ami gyakorlatilag pár led a lencse körül, diffúzor mögé rejtve.
(csak minta, nem pont ilyen)
A lényeg, hogy ~2-5cm távolságból fotózva a telefonon, az optikától 4cm-re lévő led nem bevilágít (derít), hanem pont árnyékot vet. Ezért hoztam fel, hogy csak elhelyezés kérdése lenne. Mert így csak árt sajnos. -
halalfalo
tag
válasz
Dr. Szilikát #94799 üzenetére
Köszi az infókat!
Valószínűleg belekényszerülök, hogy ezt rendeljem, mert az egész erősítő egy alu tömbből van CNC-zve és egy meghatározott helyre, meghatárott módon csúszik be a poti. Még az Alps-tól sem férne be olyan, ami egy tized mm-rel szélesebb pl.
Viszont kínai oldalakon nem találtam sehol, pár nagykereskedőnél van, de ilyen 50 dolláros szállítással meg 1000 darabos rendelés esetén.
A legolcsóbb a Mouser lenne "csak" 30 dolláros szállítással. Viszont találtam egy Maus Electronics Kft-t, ami importál Mauser cuccot, de nagyon budget oldala van, semmi érdemleges infóval. pl. hogy hogy kell rendelni... Erről tudtok valamit?
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #94803 üzenetére
Nagyon remélem ez a "trigger" kőbe van vésve a szabványban, és nincs "bibibí, nem ismerem fel a másik gyártó töltőjét" cirkusz: ma hozok el egy Dell usbc töltőt a lenovo laposhoz.
-
halalfalo
tag
válasz
Dr. Szilikát #94795 üzenetére
Köszi!
Alps honlapján és az összefoglalóban lévő oldalakon is keresgéltem, egyet találtam, ami specifikációkban elég közel áll és fizikai méreteiben is tök ugyanaz, de ez sem tökéletes, mert a tekerős pöcök része hosszabb (bár nem olyan nagy gond, ha kijjebb lóg, csak belül legyen rendben) Ez jó lehet szerinted?
https://tech.alpsalpine.com/e/products/detail/RK0971221Z0X/
-
PHM
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94762 üzenetére
Csak a pontosság végett:
Ezek a ledek 2835-ösek, modernebbek, valamivel jobb hatásfokúak, mint a 3528-asok. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94762 üzenetére
Mármint a LED-eken eshet kicsit több, ezért kevesebb jut az ellenállásra a 12 V-ból.
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #94750 üzenetére
Jó ötlet megforgatva mérni. Igen, tudom, hogy normális az alacsony ellenállás, rámértem pár elfekvő 21v motorra itthon amit ebből abból bontottam, mindenhol mértem legalább 0.2ohm-ot. Ez meg 0.000, teljes rövidzár. Még a szomszédos érintkezőkön is ami elvileg a hosszabb belső tekercs útvonala.
Holnap megpörgetem -
Babetta-X
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #94724 üzenetére
Köszönöm a válaszokat! Nem, ez csak egy előkészítési lehetőség, egy elég modern távolról is vezérelhető villanyóra van a külső szekrénybe, innen jön a fázis és a nulla, és itt van egy szabadon lógó föld vezeték ami bemegy a házba, de jelentősége ugye így nincsen. Ez egy óvárosi rész a hegyen, sajnos nem igen hiszem hogy itt vállalkozik valaki földelő szonda telepítésére nem heroin áron.
A villanyóra szekrényből két vezeték megy a lakás kapcsolószekrenybe ahol a fi relé is van, de a földet ide nem hozták be, azt vitték tovább egyből a lakás első nagyobb elosztójába, ott van szerintem a nullával egyesítve de őszinte leszek ott kicsit kesze kusza volt a helyzet, annyit csináltam hogy az összes kötést wagora cseréltem és kicsit azt éreztem ha eddig működött talán nem lesz gond. Küldök egy fotót róla, szinkavalkadKedvencem az a kötés ahol a barna a kék és a zöld sárga találkozik
-
válasz
Dr. Szilikát #94724 üzenetére
Ott is kötelező minden mérőhelynél megtámogatni a nullavezetőt, vagyis azt a földet (ami nagy valószínűséggel egy levert földszondától jön fel) össze kéne kötni a bejövő nullával.
Nem ismerem a digók elektromos rendszerét de kizártnak tartom hogy a régi orosz mintára épült ki, vagyis nincs kivezetett csillagpontja az elosztó transzformátornak, kvázi földfüggetlen a rendszerük. -
válasz
Dr. Szilikát #94717 üzenetére
De nála nincs PE vagyis a nulla lesz az üzemi védővezető.
Ilyenkor nagyon atomstabilan kell kötni-toldani a nullát.
Szerintem ma már nem is szabványos épp emiatt. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #94676 üzenetére
most szerencsere kicsit jegelodott a projekt mert a cucc folyamatos hasznalatban van, ezert nem kell kuzdenem vele.
az akkut kiszedve kulon tolton toltsuk az nem gond, ott akar lehetnek leagazasok is a cellak kozott hogy ha ugy egyszerubb tolteni.
szoval a toltese es a hasznalata teljesen kulon valik, igazabol a toltest megoldani mar barhogy lehet abban nicsenek korlatok.
a cucc 4.5V alatt lekapcsol az ala nem lehet menni, en mar tettem ra egy kis ledes feszultseg mero modult ami allandoan mutatja mennyi van benne, 5V fole nem megy feltoltve se (ezert gondolom hogy 5.5 fole nem szivesen mennek), 4.5-nel meg kikapcsolja magat.
ha lenne ket 3.7V-os cella modul sorosan, az ugye max 8V korul, e moge beteszek egy step down modult az leveszi 4.8V-ra az mar prima lenne.
itt az a kerdes milyen akksik leteznek, honnan lehetne ilyet szerezni. mondjuk vannak ezek a szabvanyos hengeres cellak, azokban van valami vedelem a tulmerites ellen?
nem ismerem a lion dolgokat. lehet hogy lehetne epittetni ilyen belemeretu akkucellat valami akkus ceggel. de azert szimpibb lenne valami szabvany (18650?). nyilvan fontos hogy az adott helyre minel nagyobb kapacitas bemenjen, jelenleg kb 9000mAh (errol 6 órát elmegy). -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94631 üzenetére
Itt bontják! [Akku trancsírozás
]
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94625 üzenetére
Lithium polimer nem tartalmaz nedves elektrolitot. Ellentétben a lithium ion akkuval.
-
4D4M
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #94594 üzenetére
Én is gondoltam erre, de érdekes módon amikor a kábel már 60°C-os, a panelen még semmi nem érzékelhető ujjal.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94596 üzenetére
" töltés közben nem mutatja a százalékokat?" De mutatja! 0-100% között százalékonként. Csak hazudik.4,1V-nál már azt hazudja,hogy teljesen lemerült. Mutatja az akku feszültséget pontosan,de a százalék nem valós. És még kultúráltan fogalmaztam.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94591 üzenetére
"A Windows kapcsol ki?" Igen.Előtte figyelmeztet,hogy kritikus az akku töltöttsége. Viszont az akku tele van! Ekkor le is állítja a gépet pár perc múlva.Én meg újra indítom hálózatról! Mert akkuról NEM indul,ott le van tiltva. Miután bootol,már húzom is ki a konnektorból a tápot. Innen számítva 5 órát gond nélkül megy a laptop, akár 100%-os terhelések beiktatásával is. Ekkor az akkut már induláskor 0%-nak mutatja,de nem foglalkozik vele. Mikor lemerül 9V alá az akku,csak akkor áll le.Így ki lehet venni a teljes akku kapacitást.Valamiért az akku elektronika már nem foglalkozik a saját programjával,mert egyszer beavatkozott. Lehet hogy ez egy bug? De ki lehet használni.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94581 üzenetére
Igen,be vannak kötve még két vezeték van,ami nem látszik a képen. 5 óra üzemet lazán bír,ha az elektronika már tiltott! Mert az lekapcsol mindenképpen.Egyszer .
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94578 üzenetére
Igazad van,de sajnos ezt nem lehet visszacsinálni a régi elektronikával.Mert az elektronika felülbírál mindent. Van egy beépített ciklus számlálója. Megsaccolja az akku állapotát. Az akku állapota hidegen hagyja.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94578 üzenetére
Bekapcsolom a gépet,10 perc alatt kikapcsol,0 töltöttségre hivatkozva. Újra indítom táppal,majd akkuról megy tovább! 5 órát simán,ami több mint a gyári üzemidő! Te meg tudod magyarázni,mert értesz hozzá.Mutatom az akkut,hegeszteni lehet róla...
Nem degradálódott hulladék.Háromszoros kapacitásra van bővítve. De az akku elektronika nem vette észre a beavatkozást.Szerinte 30% alatti az akku kapacitás. Kívülről is tölthető,mert van napelemes rendszerecske.Azért van rajta a plusz csatlakozó.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94574 üzenetére
Elsiklottál a mondat második része felett! Újra indításkor az elektronika beavatkozása ki lesz iktatva! Utána engedi merülni az akkut,nem csak mondjuk 3,9V-ig. Remélem így érthető.
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94573 üzenetére
Ezzel én is tisztában vagyok, nem az elhasználódásra írtam a 4 V/cella értéket, csupán annak kapcsán, hogy amik nálunk vannak 10+ éves laptopok folyamatosan hálózatra csatlakoztatva még mindig bírják valameddig akkuval, pedig ezek még 100%-ra töltik. Erre írtam, hogy elvben elképzelhető, hogy azért bírják még mindig, mert valójában a laptop töltőelekronikája eleve nem tölti őket 4,2 V-ra, hanem csak mondjuk 4 V-ra. Nyilván ez valójában nem 100% töltöttség, de, hogy mit mutat annak a gép, az csak szoftver kérdése. Ez nem az elhasználódás függvénye, hanem újkorától működhet így. De ezt nem tartom életszerűnek, a gyártók üzletpolitikája inkább az, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználják az akkumulátor kapacitását, jobban muata az adatlapon az, hogy milyen sokáig bírja egy feltöltéssel, mint az, hogy az akku élettartama hosszabb lesz. Bár én így sem látom ezt olyan tragikusan, munkám során elég sok laptop megfordult már nálam, a tapasztalatom az, hogy hosszú évek kellenek ahhoz, hogy tönkremenjenek.
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94544 üzenetére
"HP javaslata szerint, asztali használatnál ne használd asztalon, hanem a szekrénybe tedd el az akkut, félig töltött állapotban."
Ezt ismerettségi körömben is sokan csinálják, én meg mindig megkérdezem tőlük, hogy oké, nem megy tönkre az akkud, és mit csinálsz a jó akkuval x év múlva, amikor tönkre megy/elavul a laptopod? Előveszed az akkut és nézegeted? Sohasem voltam ennek a híve, tapasztalatom szerint még régebbi laptopokban is elég sokáig bírja, munkahelyemen most is van jópár 10+ éves laptop folyamatosan hálózaton. Maga a laptop már elavult, de a benne lévő akku némelyikben még mindig bírja. De ha tönkre is megy, legalább azalatt a pár év alatt volt némi haszna áramszünet esetén., nem a szekrényben porosodott.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3070
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3084, 95% Akkumulátor
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest