- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Európa exkluzív Edge 60 Fusion színe a Mocha Mousse
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Oryctolagus #98121 üzenetére
300 V a szakadt ágon van gondolom, ilyenkor felszabályoz maximumra az áramgenerátor, bár le is szokta tiltani magát, ha olyan konstrukció. Sokféle típus, sokféle megoldás van, fejből ezeket nem lehet tudni.
149,5 / 26 = 5,75 V azaz utalhat névlegesen 6 V-os LED-re. Valószínűleg párhuzamos kötésben kap áramot két 26 darabos szakasz, ennek köszönhető, amikor egyik ág megszakad, a másikra dupla áram jut és az is megszakad.
Igazság szerint ez csak a működés fejtegetése, sok jelentősége nincs. Amikor beépítetted az új alkatrészt, rendesen működött, azaz belevaló volt, nem is szoktak többféle variációt gyártani, egy típuson belül. Továbbá a LED-sor meghajtása áramra stabilizált, azaz nincs ilyen irányú lehetőség:
vajon készíthető lenne valamilyen feszültség korlátozó kapcsolás az utángyártott alkatrész részére?
Itt inkább arról lehetett szó, hogy a rendelt alkatrész nem bírta sokáig.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Oryctolagus #98118 üzenetére
Honnan jött az infó, nem szoktak ilyen eltérések lenni, azonos típuson belül. Eleve, egy LED-tok lehet névlegesen 3 vagy 6 V. Ha jól látom, itt 52 tok van egy sávon, ami valószínűleg 2-2 szakaszra oszlik.
Ezért van az, amikor 1 db LED szakadása esetén mondjuk a sáv fele sötétül el. Ha pedig trükkös módon a másik oldal másik felével kötik sorba, akkor az is kialszik.
Igyekszem magyar szavakat használni, mert én még magyar irodalmon nőttem fel, ez az én nyelvem.
Legyen mondjuk 3,3 V nyitófeszültség az adott munkaáram mellett és 26 soros tag, akkor 85 V-ra áll be az áramgenerátoros driver. Ha dupla chipes tok (6,6 V), akkor lehet 170 V, olyan is létezik. De olyan nem, hogy egy adott készüléktípus létezne 3 vagy 6 V-os tokokkal egyaránt. A teljesítmény még hagyján, a feszültséget lehetne árammal kompenzálni, de ez nem így szokott menni.
Itt a tápegységen 2 db step up áramgenerátor látható elvileg, mint LED-driver. Piros nyíllal jelöltem azt a két puffert, ahol a fent említett meghajtófeszültség mérhető. Hogy hány voltos a puffer, az is elárul ezt-azt.
Ide csatlakozik a LED-sávok + pontja általában. Negatív ágon történik a PWM-szaggatás, áramfigyelés. Lényeges, hogy utóbbi PWM csak a 100 % fényerő opcionális csökkentését végzi, míg a pufferen a DC-szintet (100 % csúcsáramot) az áramgenerátor állítja be (nyilván az is PWM elven).
Mindezekből talán érzékelhető, van egy adott típus, ami meghatároz bizonyos paramétereket. Azt is, hogy 3 vagy 6 V-os tokokra épül, utána ebben már nincs átjárás általában. Vagy az már egy másik TV-típus.
A LED-sávon van egy azonosító, ami meghatározó, olyan kell bele.
-
Barret001
addikt
válasz
Oryctolagus #96359 üzenetére
Nem a pákától függ...Az csak hőt ad át,ami ha megfelelő erősségű,akkor megolvad az ón. A többi már gyakorlat kérdése.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Oryctolagus #96342 üzenetére
Itt a videóban ónszívó fonattal szedi fel az ónt, ami nem mindig válik be, de sikerülhet, folyasztószerrel is megsegítve.
https://www.youtube.com/watch?v=NOT-Z8XqI9A
Pillanatforrasztó pákára lehet hajtani rézhuzalból olyan alakzatot, amivel egyszerre melegíthetők a kapcsoló lábai. Vagy megpakolni ónnal és egy ilyen Hakko heggyel átmelegíthetők érzéssel.
Régen volt használatos az ónlefújás trükkje, amihez a szervizben mindig akadtak teleszkópantennából származó darabok. Végét kicsit szűkíteni kell, hogy jobban fújjon. Hasonló egy golyóstoll csöve is. A fújás hatására persze szétröppennek a forró óncseppek, azzal is számolni kell.
Ennek ellenére, főleg szükséghelyzetben egy működő dolog volt.
-
válasz
Ha nincs hozzá semmi profi készséged, mármint szerszámilag, szippantós páka, ónszívó harisnya ilyenek,
elmondom a barbár módszerem.
Egy kicsike éles csípőfogóval szétcsipkeded a mikrokapcsolót, ezután a 4 lábát ki tudod szedni bármilyen páka+csipesz.
Vagy nagy óncseppet csináélsz 2 lábra, közbe a másik oldalról feszíted a mikrokapcsolót. Ezt felváltva 2-3 ilyen után kijön.
A lukat melegítve áttolsz a lukon egy megfelelő vastag varrótűt, erre ráérzel mikor kell megmozgatni és megvan a furatgalván is. Mármint megmaradt
Majd beépíted az újat. -
válasz
Gázost ne, azzal csak szétégeted.
-
válasz
Inkább kérjél meg valaki,hogy cserélje ki Neked.
1-2 forrasztáshoz venni pákát?Ha meg gyenge minőségű a páka akkor szétéghet a rézfólia a nyákon.... -
rednifegnar
senior tag
válasz
pakat nem tom en villanyost hasznalnek erre.
mindenkeppen erdemes szerezni egy onszippantot (esetleg harisnyat) plusz folyasztot. nem nagy tetelek de sokat segitenek es evekig kitartanak. -
nyunyu
félisten
válasz
Oryctolagus #79663 üzenetére
Szabvány szerint a PCken használt C13/C14 csati csak 10A-ig, szervereken szokásos C19/C20 16A-ig terhelhető!
-
törölt tag
válasz
Oryctolagus #79663 üzenetére
Elméletileg ez az.
20A amit írnak rá, igaz én nem hiszem el. -
Oryctolagus
tag
válasz
Oryctolagus #78873 üzenetére
volt időm elkészíteni a bekötést.
ha a telefon jack kábelen keresztül van csatlakoztatva akkor pattogás hallatszik, ha elindul a zene már nyílvan nem hallatszika bluetooth modullal megspékelve már a pattogás sem hallatszik
végül egy RCA kábelt forrasztottam a pinekre
-
válasz
Focus2-be szereltem AUX bemenetet, az se volt egyszerű, de a Focus3 esetében nem biztos, hogy neki mernék állni.
Nézd meg alaposan ezt a videót, itt elég jól bemutatják a teendőket. Biztos kéz és jó forrasztópáka kell hozzá
Ha elrontod, túlmelegíted a tüskéket, akkor mehet a levesbe a fejegység
Az biztos, hogy az árnyékolt kábelt nem tudod áthúzni a nyíláson, sima egyeres kábelekkel tudod megoldani a kivezetés elkészítését.
-
törölt tag
válasz
Én kocsiba mindenképp ilyen zárt jack aljzatot tennék. Van ugyanitt kábel is.
-
Oryctolagus
tag
válasz
Oryctolagus #78865 üzenetére
akkor így mehet a dolog, gondolom.
ki tud ajánlani egy jó 3,5" jack aljzatot?
female és menetes amit az usb mellé tudok rögzíteni.
vezeték is kellene valami normális. -
válasz
Oryctolagus #78861 üzenetére
leweegee2 jól írja,
mieőtt szétborítod az autót, meg kéne bizonyosodni hogy a fejegység szoftveresen, azaz van-e aux bemeneti lehetőség a menübe,
és hardveresen, azaz egyáltalán ki vane vezetve az aux helye és a bemeneti választó ic vagy a dsp, vagy bármi ami ezt kapcsolja, egyáltalán tudja a funkciót?
Ha bármelyikre nem a válasz akkor sajna felejtős.
Nagyon gyakran több széria, több modell nyák lapja teljesen egyforma, és a beültetett alkatrészektől függ a majdani tudás. -
darvinya
titán
válasz
Nincs meg a lengő csatlakozódban a kivezetés, így annélkül nem lehet bekötni.
Ha jól emlékszem, ebbe IDC, molex érintkező kell.(nem ugrik be pontosan melyik) -
törölt tag
válasz
-
HoTaZo
addikt
válasz
Oryctolagus #59090 üzenetére
Én elég felháborítónak tartom, hogy ezeken a lapos tévéken minden van, csak egy normál, vezérelt, akárcsak sztereó kimeneti hangjel nincs.
Nekem van rca fül- fejhallgató kimenetem, de ha rádugok valamit, akkor elhallgat a hangszóró (ez még logikus, igaz külön vezérelhető hangszóró és fülhallgató, nem kéne, hogy extra legyen). Van optikám, az se vezérelt, van scart, ott se jön ki hang. Persze létezik cél cucc, hogy távirányító (hangerő +-) jelét az erőlködőhöz is eljuttassam, de nem lenne elegánsabb, logikusabb a kimeneti hangjelet a hangszóróval szinkronban szabályozhatóvá tenni, alapból?U.i.: Természetesen nem tőled várok erre választ, csak kapcsolódni kívántam a témához. Igazán csak költői kérdés volt.
Talán eme topik szakemberei már rég túl vannak a probléma megoldásán, de egy átlag user, szerintem, csak dünnyög, hogy modern tévé, de ezt a (s ahogy észreveszem az enyémnél drágább tevéknél is fennálló) hiányosságot nem kívánják orvosolni a gyártók.Bocs a hosszú OFF-ért!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Oryctolagus #59088 üzenetére
Viszonylag egyenes úton haladsz a TV végfokának tönkretétele irányába, amit legfeljebb annak védelme gátolhat meg.
Ezek ugyanis általában hídvégfokok, tehát szimmetrikus kimenettel. Például itt is volt szó róla, hogyan lehet ilyenkor jelet levenni:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_58684-58684.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Motoros topic
- Sweet.tv - internetes TV
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3089, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3062, 100% Akkumulátor
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest