- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blackmate
őstag
válasz
darvinya #81472 üzenetére
A Daniella nem "világító test árusító hely". Kaphatsz ott mindent IS, ami villanyszereléssel kapcsolatos, van a 11. kerben üzletük és vehetsz méterre 3x2,5 MT kábelt:
https://daniella.hu/villamossagi-szakuzlet-budapest-ujbuda
https://daniella.hu/h05vv-f-3x-25-feher-(0)-300500v-hajlekony-tomlovezetek-(mt)-id-vez1800051
-
pjen
félisten
válasz
darvinya #81465 üzenetére
A profi az inkább nagyker és kivitelező. Rengeteg villszer bolt van. Határúton az Elektró Feri, a Bosnyák u ban a Rix kft, a Pázsitos, Haluxvill a Vajda péter u ban. Budai oldalt nemismerem annyira.Szerintem a Mentavill csepeli és a kőbányai boltjában is vágnak. Ha utazni akarsz a Pesti úti Tesco mellett van a Villszer ott is vágnak, ott szoktam vásárolni.
-
válasz
darvinya #81042 üzenetére
Munkapontú...?
Nem ciklikus vagy munka akku, esetleg meghajto akku...?Ha igen akkor,
ugyanaz a nevleges kapacitas mint egy inditoakku, a sulya masfelszeres mert nagyobbak es vastagabbak az aktiv olomlemezek.
Vagy nincs, vagy nagyon keves es egeszen mas jellegu az olomracs szennyezese ( az inditoakku jellemzoen sok kalciummal,.a munkaakku keves antimonnal dusitott olomlemezekbol all) mert nem a pillanatnyi nagy inditoaram hanem a folyamatos kis-kozepes kisutoaram jellemzo.
A hagyomanyos inditoakku 70-80% DOD azaz 20-30%-ra merites mellett kb. 80-150 ciklust bir mig a munkaakku kb. 500-800 ciklust, a páncéllemezes zseles AGM munkaakku akar 1200-1500 ciklust is kibir.Az egesz belso felepites es az edeny robosztusabb, idotallobb.
Mindez tukrozodik az árban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #81042 üzenetére
Munka akku lemezei vastagabbak, hogy jobban bírja a tartós áramot, azaz több anyag van beépítve. Tipikus példa egy lakókocsi, lakóhajó stb. tartós terhelése (nyilván nem pár kis LED-lámpával, hanem valami megerőltetővel).
Indítóakkuban kevesebb anyag van, rövid ideig bír csak nagy áramot, míg tartós terheléstől a relatív vékonyabb lemezei akár deformálódhatnának is. De itt azért nem mindegy a tartós áram nagysága, ami az akku melegedésén köszön vissza. Túlterhelés --> túlmelegedés.
-
válasz
darvinya #80860 üzenetére
Nekem egy T530-as laptop ebben a pillanatban is erről a gagyi tápról megy:
- 30000 mAh-s PD szabványt tudó 65 W-os PowerBank (a PD azt jelenti, hogy tud 20 V-ot kiadni),
- szabványos type/c -> type/c mobil töltőkábel
- aliexpressről vett type/c -> szögletes Lenovo tápcsatlakozó átalakító,
- aliexpressről vett szögletes Lenovo -> kerek Lenovo tápcsatlakozó átalakító.(Azért van kettő tápcsatlakozó, mert egy X1 Carbon laptopom szögletes tápcsatlakozóval működik, szóval erről a powerbankról mindkét laptopot tudom használni.)
Ha erről a szedett-vedett kombinációról működik a T530, akkor egy 20 V-os akkupakkról is mennie kéne a T410-nek, ha a csatlakozók egyébként jók
-
-
válasz
darvinya #80860 üzenetére
Nem érthetetlen. Az ID chipet azért írjuk, mert a táp kommunikál a géppel, asszem az a középső érintkező. Tehát a tápcsatin ha beadod a 20V, és nem indul a gép (pedig kéne neki), akkor oda kell neki adni az ID chipet is. Azt is lehet, hogy az akkut a döglött táp 20V + - ára kötöd, és akkor olyan, mintha a tápról kapná a feszkót. (Ahogyan @tordaitibi írja.
Nem mellesleg általában a primer szokott eldurranni...) -
válasz
darvinya #80857 üzenetére
A legtöbb esetben szerencsére az I2C vonalon a töltést lekommunikáló chip a töltőbe a kimeneti 19 voltról kapja a tápját, egy 3,3V stabon keresztül.
Azaz ha a döglött töltődnek a primer része halt meg, nincs szekunder puffer vagy a trafó szekunder schottky zárlat akkor próbáld ki ezt:
Ne vágd le a vezetéket. Csupaszold meg és polaritáshelyesen kösd be az akkut, párhuzamosan a töltővel.
Így a csip megkapja a tápot, kommunikál a laptoppal és elindul a töltés.
Mivel ebben a felállásban tökmindegy a hogy a tápot az adapter vagy az akku adja.
sos-be ennél egyszerűbb megoldás nincs.Ez megoldható lengőcsatlakozóval jó töltővel is, semmi baja nem lesz mert a szekunder körben csak a pufferek és a visszacsatolás ledje van, a trafó diódával leválasztott.
-
válasz
darvinya #80854 üzenetére
Jó, ha bonyolítani akarod az életed, hát nyugodtan
De attól még tartom, ha tölt mindenféle plusz dolog nélkül, akkor indulnia is kéne. (BTW a T410 is visszaveszi a teljesítményt, ha a kisebb tápok vannak rádugva, és nincs benne akku. Tehát ha ilyet akarsz, akkor 90W töltőt kell emulálnod. És az ID chip a legjobb kókány a döglött tápból.) -
Pötyi
őstag
válasz
darvinya #80851 üzenetére
"...Parkside akku meg van feltöltve."
Nekem is hiába van egy mobilhoz három töltő (otthon, melóhelyen, kocsiban), csak azért, hogy ne kelljen magammal hordanom, egyszer eljött az a pillanat, amikor egy kávézóban megkérdezte a szomszéd asztaltól az "A" osztályú manökenalkatú nőci, akkora bögyökkel, mint egy vezető- és utasoldali légzsák, hogy bocsi, nincs nálad egy mikroUSB-s telefontöltő? Na és kénytelen voltam nemet mondani - rábasztam. Pedig ha adok neki, biztos jobb esélyem lett volna nála.
Ééérted, csak arra akarok célozni ezzel az életből lopott példával, hogy ha egyszerűsíteni akarsz és túl akarsz járni az élet eszén, akkor az élet úgyis túljár a tiéden. Sehogy se jó.
-
-
-
-
-
válasz
darvinya #80597 üzenetére
Ha a nulla-védővezető között halványan izzik a próbalámpa akkor az nagyon rossz omen mert minimum 50-60V van közöttük.
Az amit leírtál az a 3 fázisú rendszerek próbalámpája, 2 darab 25-ös égő sorba. Mivel 1 darabbal nem lehetett 380 (400) voltot indikálni mert kb. 1-2 másodperc alatt égett ki az izzó. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #80595 üzenetére
Ez arról szólt, hogy régen a 380 V (azóta már az is felment 400-ra) ne nyomja ki a 220-as izzót, ha véletlenül vagy szándékosan két fázis közé nyúl vele az ember.
Legfeljebb azt látta a fényéből, hogy 220 vagy 380.
Fázis-nulla és fázis-föld között normális esetben 220 (230) V-nak kell lenni, noha a dolog biztonsági részét, aggályát már említettem.
#80598 tordaitibi
Nem úgy gondoltam. Ahol a konnektornál a nullát és védőföldet összeköti és emiatt lenyomja a FI-relét, azt nem köti össze, hanem rámér. Ha minimális feszültség is, de érdekes lehet.
-
törölt tag
válasz
darvinya #80214 üzenetére
Minden tiszteletem a tiéd, de még mindig baromságokat írtálsz. Zárt rendszer van egy hűtőben mindig egyforma a benne lévő nyomás a nyomóágon amíg jár a kompresszor. Nem hogy 1 bar de még 5 is lóf@sz egy ilyen kompresszornak. Ha nem hiszed járj utána. Részemről lezárom a történetet, látom neked csak a saját igazad az igaz.
-
válasz
darvinya #80214 üzenetére
Az F osztálynak vajmi kevés köze van a motorhoz, kivéve ha inverteres, akkor igen, akkor lehet vele spórolni.
Az F az a hőszigetelésen, ajtógumin, idejében történő automata leolvasztás és ilyesmiken múlik.
Én kezeim között megfordult jópár átlagos felépítésű hűtőszekrény és a hagyományosba, legyen az akár egy 340 literes mammut hűtő, 180W volt a legnagyobb teljesítményű aszinkron motor. A 400-as hagyományos fagyasztóládákba is 160-180 wattos kompresszormotorok vannak.
Valószínűleg elég ez a motorteljesítmény mivel akkor a gyártók nem erőltetnék hanem 3kW motorokat tennének...
"700mA -es motor mit kezdene min.1bar-os nyomással."
Szedtél szét hűtőkompresszort?
Gyűszűnél kisebb a dugattyú,1- 2 négyzetcentin az az 1 bar az lóf....asz.
Nem egy 20 centi átmérőjű dugattyún kell leküzdeni a sűrítési ellenállást.
Valamint amikor megindul, a sűrítési ellenállás nulla, az csak pár 10 fordulat után alakul ki, ezalatt a motor már majdnem felfutott. ennek is nézz utána ha nem hiszed. -
-
törölt tag
válasz
darvinya #80182 üzenetére
Hogy mi van? Mi köze a belepakolt hűteni való súlyának a felvett pillanatnyi áramfelvételhez? Ezt fejtsd már ki kérlek. A hűtők mindig ugyanannyi áramot vesznek fel működés közben(kivéve az indulást), a bepakolt hűteni valótól legfeljebb a kompresszor ki/be kapcsolási ideje változik, ezzel a fogyasztásuk. Ez alól kivétel az inverteres hűtő, ott mindig jár a kompresszor, néha 100% on ha meg nem kell hűtenie akkor a névleges fordulatszám 10%-a alatt. A nofrost hűtőknél még bejön a képbe az időnkénti leolvasztás fogyasztása is, de az minimális aramfelvételt jelent, meg ugye olyankor a kompresszor áll, mind a hagyományos mind az inverteres hűtőknél.
-
törölt tag
válasz
darvinya #79533 üzenetére
De mi az a tengely hang?
A csapágyak amik hangosak, vagy a lapatozas, vagy a tekercseket lehet hallani.
Én akkor hallottam tengely zajt amikor a csapágy lekopott a tengelyrol és a tengely a csapágy házban evickelt.
Ott viszont nem a tengely volt a ludas, hanem a hiányzó csapágy.Különben attól is függ a tekercs bugása, hogyan méretezett a motor lassításáért felelős kapacitás.
Érdemes kipróbálni a direkt erre a célra készült "dimmer"-t vagyis fokozat mentes motor fordulatszám szabályzó. -
Skillet
addikt
válasz
darvinya #79533 üzenetére
Nekünk westinghouse Vegas van. 6500m3/órát tud. Hangtalan, mindhárom fokozaton. Hármason valamennyi (minimális) szélzaj már van, de motorhang egyiken sincsen! Hozzátenném, hogy aludni szoktunk mellette... vagyis alatta
és 3-ason sem akkora a szélzaj, hogy ne lehessen aludni. Halk, na.
-
PROTRON
addikt
válasz
darvinya #79529 üzenetére
"Akkor hogy linkeljek?"
Tényleg megárthatott a szélzaj...vagy a meleg.
Nem azt kérték hogy a magyaországit linkeld, hanem azt a forrást, ahol a világban bárhul másutt találkoztál ilyennel(hisz írod hogy létezik), mert szeretnének rendelni, csak úgy tudták nem létezik.
Kifejezetten a Te segítségedet kérték, mert elveszett báránykák és az erdőben nem találják.No de viccet félretéve.
Amúgy én is gondolkodom csillárventin, az a tervem hogy amíg kénytelen vagyok mobilklímázni, addig a venti talán segítene a hideg egyenletes szétterítésében.Najó megláttam az árakat...stornó.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #79526 üzenetére
Kérdés, hol van ilyen, ha rákeresel:
Magnetic Levitation Fan --> számítógépes alkalmazásra létezik
Magnetic Levitation Ceiling Fan --> nem található
Mennyezeti ventilátornál az aszinkron motor helyett alkalmazott BLDC, elektronikus vezérléssel, ami elveszi a motor 50/60 Hz búgó hangját.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #79520 üzenetére
A direct drive motornak vagy hajtásnak (nevezzük akárhogy) is van tengelye, így nem világos, mire gondolsz:
https://www.google.com/images?q=ceiling+fan+motor
A mágnes forog, tekercs az állórész, viszont kívül van a mágnes, nem belül.
Később láttam, amit írtál.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #78904 üzenetére
Egy darab (permanens) mágnest és egy vezetéket egymás mellé teszel, nem történik semmi.
Egy mágneses vezeték (felmágnesezett ferromágneses anyag) sem generál feszültséget, csak úgy magától.
Még előbbihez: közös árnyékoláson belül futó bal-jobb csatorna áthallását értelemszerűen befolyásolja a vezetékhossz is. Főleg rövid vezeték és alacsony forrásimpedancia vonatkozásában az áthallás ember által érzékelhetetlen szintű lesz.
Hogy neked mi tiltott és miért, az így követhetetlen, hiszen a kontextus minden részletét ismerni kell. Milyen földhurkot csináltál stb., de egy szimpla földhurok nem is szokott ilyennel járni.
Földhurok egyik érdekes példája az is, amikor a szomszéd szólt egyszer, hogy bedugja a TV-kábelt és lemegy az automata "biztosíték".
Persze, hamar feltűnt, hogy a FI-relé akad le valójában és a központi antenna GND-szintje, valamint a hálózati védőföld találkozásának eltérő szintje okozta a tiltást, miután a TV is földeléses rendszerű volt. Set top box is volt, de az a HDMI-kábelen keresztül vitte át a szintet.
Koax. galvanikus leválasztóval megoldottam.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #78901 üzenetére
Illetve a teljesebb kép kedvért, alapvetően érpáras (földfüggetlen) mikrofonokhoz ajánlott a kábel, míg sztereó átvitelhez bal-jobb egymástól árnyékolt kábel való, az áthallás minimalizálására. De az áthallást befolyásolja még a forrásimpedancia is.
Alacsony forrásimpedancia esetén kevésbé képes "keveredni" a két oldal jele, ilyenkor több-kevesebb kompromisszum árán mehet együtt is a két ér.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #78901 üzenetére
Amiből a téma kiindult, a képen szerepelt, hogy ónozott réz (tinned copper), de ha vastartalmú lenne, az sem számítana, mármint valamennyi permanens felmágneseződés nem szól bele a jelbe.
Az analóg aszimmetrikus jelátvitel legnagyobb problémája, hogy az árnyékolás maga is részt vesz a jelátvitelben, így az árnyékoláson létrejövő nem kívánatos áramok közvetlenül bekerülnek a hasznos jelbe.
Kétféle módon kerülhet be: a külső elektromágneses terek áramot indukálnak a harisnyában, mint egy szál vezetékben (annak számít csak, mint egy trafó menete stb.), de ilyen szempontból mindegy, hogy réz vagy vas. Ellenállás sem számít, a nagyságrendek miatt.
Másik zavarforrás a földhurok, amikor a két végponton AC feszültségkülönbség jön létre (pl. két készülék táppotenciálja / GND-szintje eltérően alakul), az is beszűrődik a hasznos jelbe.
Meg amikor a földhurokban indukál áramot a külső tér, az még nagyobb súllyal esik latba.
Az érpáras (szimmetrikus, azaz földfüggetlen) jelátvitel kapásból más téma, ami az analóg telefonvonal, illetve a szimmetrikus mikrofonok világából is ismerős, a többféle digitális alkalmazás mellett.
Noha a digitális átvitel a jelformálás lehetősége miatt amúgy is kevésbé érzékeny a zavarokra, de ezt javítja a földfüggetlen átvitel, aminek pedig nem feltétele az árnyékolás, viszont az még tovább javíthat azon is.
-
-
törölt tag
válasz
darvinya #78895 üzenetére
Sajnos már kiszálltam, nem segíthetek, de még mindig azt mondom jól nézz szét azon a linken, megtalálod a megoldást. Amúgy meg ez a videó jutott most eszembe az egészről.
-
-
törölt tag
válasz
darvinya #78880 üzenetére
Ferkvenciatördelés? Hogy mi?
Ez szimmetrikus mikrofonkábel, ahol két meleg ér van, plusz a föld ami egyben az árnyékolóharisnya is, de bátran felhasználható stereo vonali jelátvitelre is mivel az asszimetrikus. Méterenként 60pF/100Pf a parazita kapacitása, ha a vonalkimenet impedanciáját vesszük alapul (legyen 1Kohm de inkább 600 Ohm ) akkor is 1,6 MHz körül kezdi levágni a magas hangokat ekkora hosszon. A vonalkimenet elméletileg 20Khz de tudjuk, hogy a valóságban az inkább 16Khz tehát a százszorosát képes atvini ez a kábel. Ha mind a két vége megfelelően van földelve, semmilyen zajt nem fog felszedni, ha kimegy a "brumm" a jack aljzatra az a telefon sara. Ha nem hiszed járj utána!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #78875 üzenetére
Földhurok szempontjából mindegy, hogy mono vagy sztereó. Problémák, zavarok, zúgások a földhurok miatt lesznek, ha lesznek.
De egy telefon rádugása nem hurkol sehová, már amíg nem adunk neki töltést is. BT-adapter (belső akkus) sem képez táphurkot, amíg nem kötünk rá töltést is.
A videóban szereplő csatlakozót meg talán ilyen is megoldaná:
https://www.aliexpress.com/item/32872148939.html
Tehát a fémhüvelyre gondolok, ha esetleg berakható az eredetibe, amiből kihagyták, ezek szerint.
-
törölt tag
válasz
darvinya #78875 üzenetére
Na miért nem jó testnek az árnyékolás? Ezt fejtsd már ki bővebben kérlek. Én ilyen xlr mikrofon kábelt szoktam használni, akár 10 méterig is alig van veszteség, bármi mással próbálkoztam, csak rosszabb volt ennél. Nagyon masszív vastag kábel, és örök élet + 1 nap. De kinek mi vált be.
-
runner 125
nagyúr
válasz
darvinya #77718 üzenetére
Esetemben kizárólag a LED index bonyolította meg a dolgot.. ha sima izzós indexeket raktam volna, akkor a kontroll lámpával sem lett volna semmi gond.
Az említett verziód sajnos sokkal komplexebb, mint összelegózni külön külön mindent. Hisz eleve azok egy adott műszerfalban vannak (vagy eleve megbonthatatlan, komplett műszerfal, amihez kb kell annak a motornak is a gyári kábelkötege, stb..), ezek az "utólag" beépíthető kontroll lámpák pl meg bármibe könnyen installálhatóak, befúrhatóak néhány perc alatt. -
-
válasz
darvinya #77586 üzenetére
De, nagyon hamar elfárad
@Aryes : Akkor még mindig ott van az a gond, hogy ha a user töltőről nyomkodja a kapcsolót, kinyírhatja a töltőmodult. Valamilyen vdelem kéne.
@Dr. Szilikát : Meglátjuk, remélem jó lesz dióda nélkül is
Illetve megnézem a 3 állású középső állását, hogy ott mi van - esetleg azzal kapcsolni a töltést, azaz ha forog a motor, akkor nem tölt.
Viszont érdekes módon a Ni-CD-s elektronikában (ami kb. 3 alkatrész) is volt egy dióda.Köszi mindenkinek
(Közben szerencsére eszembe jutott : 5V van a töltőre írva. És bingó, hogy 7,4V-ot mérek
)
-
PitLee
őstag
válasz
darvinya #77545 üzenetére
QS motort nézegettem, akik keleten nyomják ezt a felnibe szerelt hub motorokat
https://youtu.be/N3GxERaohhQhttp://www.qs-motor.com/
Van nekik ilyen pofás vezérlőjük is több féle -
válasz
darvinya #77531 üzenetére
Szerintem mire megcsinálod, meg megveszed az akkupakkot meg a vezérlőt és a két agymotort, ezzel minimum megduplázod, de inkább triplázod az autó értékét és még szolídan számoltam.
Anyagi totálkár.
Ha hobbi akkor az más de sokat nem fogsz vele nyerni, és gyenge is lesz, hacsak nem E-motorcycle motorokat szerelsz be 5-10kW teljesítménnyel.
Ennek az ára eléggé megdöbbentő, ennél meglepőbb már csak a hozzájuk való akkupakk ára.
Elektromos bicaj 250W motorokkal meg el se tudsz indulni.
Azt kétlem hogy csak úgy ad-hoc felpattintod a két motort és nem kell semmiféle átalakítás.
Mihez rögzíted az állórészt? -
kovaccss
tag
válasz
darvinya #77383 üzenetére
Van még 1 dolog, a 77377-es 1. linkes trafólistával. Minél kisebb VA-es, annál nagyobb az üresjárati fesz, de nem egyenes az arány, össze-vissza van, a listában fentről lefelé sorrend, ahogy vannak.
307 8011, 144mA, 15,7V.
201 0136, 39mA, 14,4V.
305 2051, 334mA, 17,3V.
344 0057, 555 mA, 12,6V.
345 0070, 888 mA, 11,6V.
422 1285, 667mA, 13,0V.
481 1167, 1111mA, 11,5V.
482 1237, 1333mA, 12,4V. Itt miért nagyobb, mint az előzőnél?
483 1246, 1667mA, 12,0V.
540 1141, 1333mA, 12,2V.
542 1155, 2223mA, 11,4V.
543 1170, 2445mA, 10,7V.
600 1054, 1889mA, 11,1V.
601 1060, 2223mA, 10,5V. Ez van, de nincs készleten, és többet nem is lesz. [link] Amúgy is 5e Ft felett van, de 2e körül kéne, mint az 1111mA-es.
602 1020, 3111mA, 10,6V.
660 1064, 1889mA, 10,8V. Ez a legkisebb Amperes, ami 10,8V-os.
665 1129, 5556mA, 10,0V.
Stb. A 2×9V-osoknál se jobb a helyzet. Miért kell feleslegesen nagy teljesítményűt venni a normális üresjárati feszültséghez? A 660 1064 az 1., aminél nem kéne műterhelés, persze pont ez nem létezik a TME-ben. -
kovaccss
tag
válasz
darvinya #77381 üzenetére
Dr. Szilikát, razorbenke92, stb, válasza kéne. Ha Agyturbina és VIPowER csak beszólni akar, akkor tényleg kár hozzám szólniuk. Tudom mi az a névleges feszültség, egyenáramú tápoknál simán megvan az 5,3 és 12,3V minden terhelésnél, meg potival is tudom állítani, mert Meanwell táp.
A 77377-ben minden paramétert leírtam, az 1. linken ott van az összes Hahn trafó. A 3. és 4. linkes más gyártású trafó üresjárati feszültsége is kéne.
A trafóknál nem értem ezt a túlméretezett feszültségeket. Miért van szükség 13-16V-os üresjárati feszre egy 9V-os trafónál? Nem lehetne 11V-nál több sehol. A 100%-os terhelésnél kéne kb 9,2-9,5V-ra csökkenni. Nem? Ez lenne a normális. Ez 11V-os üresjárati fesszel is simán megoldható. Az eszköz régi tápja 10,8V-os üresjárati feszes, ez bőven elég nekem a modern új trafónál is. Váltófesznél alig esik valamit (0,1V) a feszültség még 2m-es 0,75 mm2-es vezetékeken is, 0,5A-nél is. -
PROTRON
addikt
válasz
darvinya #77368 üzenetére
Haveromnál is hasonlóképp oldották meg annak idején a 20. század elején épült 6 emeletes társasházban...mármint az óra mögötti elágazás 2 lakást látott el és persze hogy a másik lakáshoz tartozó kapocs volt az amelyik szikrázott, csak a bérlők hiába szóltak a tulajnak a villódzó lámpák miatt.
Az elműs "szagember" elvágta a szétégett vezetéket, majd közölte hogy hiába nincs gond a haver lakásához tartozó vezetékkel, a teljes javításáig( vagyis szabványosításig, amihez véletlenül a környéken dolgoznak a haverjai) mind a két lakást kiköti és semmit sem tehetett a haver...jó is az amikor a cirkós rendszer szivattyúi is árammal mennének. -
törölt tag
válasz
darvinya #77356 üzenetére
Csak hogy tudjad, nálunk tilos a keresztmetszet változtatás, kivéve, ha feszültség esés miatt van nagyobb keresztmetszetu vezető húzva egy szakaszon.
Vagyis a legkisebb vezető keresztmetszetu vezetőkhöz kell a védelmet meretezni. Ami igen csak logikus, hiszen nem csak a szimpla túlterhelés okoz gondot, hanem a hiba áram károsítja a vezetőket és annak szigetelését, ha nem megfelelő a védelem. Vagyis ha te a 4mm²- és vezetőt véded, akkor a leágazás végén lévő zárlat után, a leágazás részt cserélni illene.
-
Reggie0
félisten
válasz
darvinya #77354 üzenetére
Mamar az emberi munka a legdragabb resze. Melleseleg szerintem ez nem tulmeretezes, mert honnan tudna az ember, hogy melyik konnektorban hany amper mehet? Ugye 16A a konnektor kapacitasa, ezt mindenki tudja, eloszokra is jellemzoen 16A van irva. Persze amig sajat a lakas/haz addig nincs gond, a kovetkezo tulajvaltasnal vagy az alberloknel azert mar kellemetlen lehet. Ezert is mondam, hogy ha valamelyik konnektor nem tudja a 16A-t azt matricazni kene, hogy mennyire van korlatozva.
-
Reggie0
félisten
válasz
darvinya #77319 üzenetére
Szerintem sosem felesleges 2.5mm2 vezeteket huzni a dugaljakig, mert sosem tudhatod elore, hogy melyik konnektorbol akarnak majd 16A-t felvenni. Marpedig koztudott, hogy CEE 7/3-ba 16A-ig mehet. Szerintem ahol nincsen 2.5mm2 azt a mai vilagban mar jelolni kene a dugaljnal.
-
törölt tag
válasz
darvinya #77326 üzenetére
Azon múlik mit engedélyez a szolgáltató.
Anno amikor tanultam 12 vagy 16 kW beépített teljesítménnyel számoltunk lakó épületenkent, amit 3 fazisra osztunk szét és talán 0.5 az időbeni együtt járás vagyis a gerinc hálózat tervezésében 1/6 od át vették figyelembe a beépített teljesítménynek ( 2005 ben terveztem utoljára ilyen hálózatot, nagyon halovány emlékek ) akkor a legvezetek minimális telepítési mérete 95mm² volt amit ajánlott a tanár mint okolszabaly.
Az hogy az élet színvonal emelkedik és azzal a fogyasztás is, természetes dolog, baj ott van, ha ezt mesterségesen korlátozni akarják. Ne menjünk bele ennyire.
-
törölt tag
válasz
darvinya #77319 üzenetére
2 házra jut egy trafó
Mégegyszer NEM MO.n élek, nincs korlátozás, max annyi ezek a trafok 2X240V kimenetel rendelkeznek vagyis 180° a két fázis között. Vagyis lehetne 480V is hálózat is nálam és fazisonkent 100 amperig enged a szolgáltató külön CT mérő hely nélkül
Tudod villany szerelő vagyok, ebből is élhet az ember igaz most nem ezt csinálom.
Leírtam nálam mi a helyzet, a többi a TE dolgod
-
törölt tag
válasz
darvinya #77317 üzenetére
Aha, a bejövő 10mm² nél kezdődik rézből, kapsz 50A/fázis és a dugalj áramkört 16/20A re biztositod.
Minimum 2 áramkör szokott lenni, csak a dugalj nak, nálam 4 van, meg egy a világítanak, de az is szaporodni fog. Van 4 db klíma meg 2.2kW vízmelegítő. Ez csak a házban, a mellék épületeket nem reszletezem.Tudod nem MO-n élek
Ja napközben 40 fok nem ritka.
-
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #76842 üzenetére
Szószerint a fekete vezeték Termisztorba van kötve
De ha szétszednéd az akkut, valószínűleg kiderülne, hogy B- ugyanaz, át van kötve.Tehát áttekinthetőbben:
Gépen 3 érintkező
+ T −Akkun 4 érintkező
+ T jelöletlen −Töltőn 3 érintkező
+ jelöletlen −Vagyis az akku és töltő egy jelöletlen ponton kommunikál egymással. Úgy néz ki, hogy van ilyen, pl. LGT8P22A mikrokontrollert alkalmazzák töltőben, BMS panelben, USB-C többportos tápban is:
https://imgur.com/gallery/Tp5B4
https://static.elektroda.pl/attach/IMAG0893_5725925.jpg
https://www.programmersought.com/article/6091600225/Tehát ugyanazon (nem dokumentált) áramkör, eltérő alkalmazások, eltérő szoftver. Így érthetővé válik, mire kell az 5V, ha azon a panelon is egy kis processzor van. Pedig vannak önálló IC-k (szoftvermentes), védelem és töltésszabályzó céljára egyaránt, sokféle. Nem lenne fontos processzorokat használni erre.
Parkside töltők belseje: https://www.youtube.com/watch?v=H_b9D9WPff8
Parkside akku: https://www.youtube.com/watch?v=CN0q4wZBnBo
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #76840 üzenetére
— Termisztor és akku negatív (B-) közös szokott lenni.
— Külön van egy B+.
— Termisztor másik lába lenne a 3. kivezetés, ha van beépítve.5 V minek, azt talán egyedileg kellene lekövetni, alapesetben nem igényli a BMS:
Itt lehet látni a lényegi felépítését az ilyen típusú paneloknak:
— Töltés a D2 diódán keresztül halad, ami a visszirányú zárlat ellen véd (töltő, kábel, csatlakozó zárlata).
— Q1 a túltöltés ellen tud védeni, ez csak kisebb áramra méretezett alkatrész.
— Q2 a terhelést képes kapcsolni, nagy terhelhetőségű MOSFET. -
-
-
-
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
darvinya #76754 üzenetére
Akkor így már értem a q5-q6 feteket, gondolom azok kapcsolják rá az akkura a feszkót amikor tölteni kell. Na de a fetek előtt lévő c7 es kondin így is úgy is kell lennie egy 20 volt körüli fesznek. Én kiszedném a szekunder diódát, és a c7 re egy 20 volt körüli fesszel leprobálnám, hogy melyik rész a ludas. Ha így tölt, akkor a táp rész a gond, ha nem a töltő résszel van valami, esetleg mindkettő.
-
válasz
darvinya #76666 üzenetére
Ez csak egy sima pata molex apa csati sajnos.
Ami a képeken van, az egy olyan furcsa állat, hogy egy anya és egy apa közvetlenül egymás seggében van, és közülük kibújik a három vezeték. Ilyen leágazásos közdarab, a Zalman rakta bele egy gépházába, én is keresem ugyanezt a fórumtársnak, ha valaki tud ilyet, ne tartsa magában.
Sh*t, nem frissítettem, és nem láttam, hogy már elhangzott.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya #76654 üzenetére
18/20 V, ezek csak ilyen marketinges hülyeségek.
Ha például 5S konfigurációval szerelt, akkor 5 x 4,2 = 21 V a töltési végfeszültség.
5 x 3,7 = 18,5 V a névleges középérték. Ennyi és pont.Hogy egyiket 18, másikat 20 V-osnak hazudja a marketinges, mert a laikusokat így próbálja megvezetni, azzal nem kell foglalkozni. Aki szétszedi, 5S csomagot talál benne, mint kérlelhetetlen fizikai valóságot.
Feszültséget csökkenteni DC-konverterrel szükséges, már csak az energia pazarlásának elkerülésére is, ami akkunál korlátozott.
Az akkuba épített védelem cellánként figyel, ha bármelyik beesne 2,5 V alá, lekapcsolja az egész pakkot.
#76653 Blackmate
Potméterrel, illetve tirisztoros áramkörrel szabályzott páka, amelyik hőfokot nem mér és nem csatol vissza a szabályzáshoz, szerintem nem igazán vállalható már manapság. De ez nem probléma, mert többféle 900M szabványú páka rendelhető Kínából, ami tudja a visszacsatolt szabályzást.
900M hegyekből pedig sokféle kapható, még rézhegy is, bár az nem olyan tartós, ámbár kellemesebb lehet vele a forrasztás.
Cseh pillanatpákából a 75 W-os viszont jobban bevált nekem, ilyen célokra. Az egy laikus mítosz szerintem, hogy a páka impulzusai kárt okozhatnak érzékeny áramkörökben, de a szervizgyakorlatban példátlan. Nem mondom, voltak olyan próbálkozásaim, amikor darab dróttal összetesteltem a pákahegyet és a forrasztandó panelt, de lehet, hogy az is csak bohóckodásnak volt minősíthető. Azaz nem vagyok meggyőződve róla, hogy volt értelme (egyébként ugyanazt elvégeztem később testelés nélkül is, többször is).
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Goddess of Victory:Nikke
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Elkészült a Mafia: The Old Country
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NBA és kosárlabda topic
- Formula-1
- BestBuy topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Update 06.24. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest