- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyöször
senior tag
válasz
*Ropi* #52180 üzenetére
Mire odaért lejárt a gari, tehát az már nincs. ;-) írtam nekik, hogy feladtam, covid van, nem tudok mit tenni. Mondták semmi gond várják megjavítják, rendik voltak.
Ezért kérdezem mire lenne ez jó mert mióta kérdezem áprilisban azóta itt vagyok és olvasom a topikot, sok hasznos infó rámragadt pld ez is amit írtál. Gondoltam adattárolás nem fingatja annyira és akár megbízható is lehet. Nem? Persze pont adattároló nak egy feltámasztott vinyó nem jó ómen. Marad a dvr ... -
-
pelyib
tag
válasz
*Ropi* #52108 üzenetére
Kapcsold ki a HDD-ken az erőszakos power managementet
Egy helyen talaltam lehetoseget allitani: ControlPanel -> Hardware -> General -> "Enable disk standby mode" 1 ora van mar honapok ota beallitva. Sajnos nem segitett.
hdpram-t neztem, de ott nem lattam semmit (ha kell, be tudom masolni a kimenetet).Vagy állíts be kisebb cache méretet, hogy sűrűbben kelljen a HDD-khez nyúlnia és ne álljanak le!
Ezt gondolom a Kodiban kene, ugye? -
Czmorek
aktív tag
válasz
*Ropi* #52099 üzenetére
Az adatokat lementettem azonnal, szóval emiatt már nem aggódok.
Majd holnap felveszem telefonnal az első bekapcsoláskor a hangját és felrakom ide. Aztán lassan nekiállhatok keresni valami utódot sztem.Amúgy alaplapi intel sata portra dugva rengeteget 'klattyogott', de külső gyártóén meg nem csinálja... Ezek valami fej alap helyzetbe állítási hangok voltak, nem éles. Viszont ezt szinte egész életében csinálta.
-
TomiLi
addikt
válasz
*Ropi* #52087 üzenetére
Sajnos így ahogy mondod!
Tegnap újra telepítettem a Windows 10-t, de gondoltam, hogy amit nem látok a bios-ban, arra nem sok hatással lesz. Így is lett. Kipróbáltam megint mind a négy sata port-ot. Semmi előre lépés. Még a hétvégén részletesebben próbáltam a variációkat, mert a másik 2TB-os (szintén Samsung 2.5") hdd-vel is körbe mentem a sata portokon, közvetlenül bekötve a lapra (nem hot swap rack-en keresztül), több adat és táp vezetékkel. Ugyanez volt az eredmény sajnos.
3rd party vezérlő alatt mit értesz?
Egyelőre csak az AMD chipset driverét töltöttem fel a gépre, amit az AMD oldaláról szedtem le. A windows eszköz kezelőben minden ok, nincs hiányosság a drivereket illetően.Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal!
-
TomiLi
addikt
válasz
*Ropi* #52085 üzenetére
Egyáltalán nem tudom a nagyobb lemezeket "kapcsolatba" hozni a lappal/rendszerrel SATA interfészen keresztül. Csak külső USB-s ház használatával.
A legkisebb 500-as viszont gond nélkül működik akármelyik módon, természetesen látszik a bios-ban is. Nagyon fura egy hiba.
Gondolom itt valami bios gebasz lesz. (kipróbáltam már úgy is, hogy visszaállítom alapra a bios-t, de úgy is fenn áll a hiba) -
törölt tag
válasz
*Ropi* #52072 üzenetére
Köszi szépen.
Pont adatmásolás közben jött ez elő, amikor lefelé szedtem róla az adatokat.Van egy WD 500-as is, amire áttettem a cuccokat és az is hasonlóan kezdett viselkedni. Ahogy egyre jobban telt meg a lemez. Nem új lemez egyik sem, de túl sokat sem mentek.
Azt hiszem frissíteni kellene a HDD parkot.
Tudnál ajánlani megbízhatóbb szériából? -
bexinho23
őstag
válasz
*Ropi* #52045 üzenetére
Családi VHS-ek voltak rajta digitalizálva. 2 hónapja a NAS állt be úgy, hogy hiába volt raid1ben a két hdd, sehogy nem tudtam elindítani. Fórumban tanács nem jött, külföldin hardveres hibára utaltak. Végül helyreállítottam, de minden adat elveszett róla. HDD-k tökéletesek. Lehetséges, hogy valami vírust bekaphattam, mert ki volt engedve a netre. Nem aggódtam annyira, mert a fontos adatok külső hdd-n voltak biztonságban. Eddig...
Nem otthoni módszerről olvastam. De inkább újradigitalizálom a kazettákat. Igaz nem kis idő lesz.
Amúgy ez a hibaüzenet mitől keletkezett? Hűvös, zárt helyen volt tárolva a hdd egy usb-s rack-ben. Ütés nem érte. Több hdd teszt lefuttatása is hibamentességet hozott. HDSentinel pl. 100%-ra hozta a teljesítményt és az állapotot. Nem értem.
-
Gyöször
senior tag
válasz
*Ropi* #51973 üzenetére
Szerencsére még csatlakozót se kell cserélni, plug n play a dolog. Majd azért kerítek egy nagyobb, 3 v 4 Amperos ilyen bizt kamerához való adaptert, nem azért mert nem lenne elég a 2 hanem mert a 3 Amperos felirat talán tud is másfelet.
Dekódolva a kínai feliratokat, szoktam osztani kettővel, pláne ezeket, elég gagyi cuccok.
-
-
cooi11
senior tag
válasz
*Ropi* #51914 üzenetére
Úgy látom nem egyedi a problémám,
youtube
Antivibrációs HDD-tálcák
be quiet HDD keret
Csak tartó
Nincs valami egyszerű megoldásra a rezgés megszüntetésére,
kis helyigénnyel? -
arcitec
addikt
válasz
*Ropi* #51921 üzenetére
Most reggel annyit tettem,hogy a környezeti hőmérséklet indításkor min 22C fok volt és most nem jelentkezett. Egyébként érdekes ám a technika, tegnap indítás előtt levettem az gép oldalait, hogy tüzetesen megvizsgáljam mi ciripelhet. No akkor épp,hogy hallatszott,vagy nem is a fene tudja már. Ellenben az oldalakat feltéve, talál kissé erősebb volt. Az akusztika egy ördöngös jelenség.Köszönöm a válaszod .... Maga a gép még csak 5 hónapos, még bizonyítania kell, remélem a majd 1 éves HDD is bírni fogja...
-
Stitch
őstag
válasz
*Ropi* #51898 üzenetére
Ez nem hangzik jól.
Azt a pár száz MB friss adatot sikerült leolvasni róla, ami az utolsó backup óta rákerült. Ezután partíció törlés, ellenőrzés, formázás, stb.
Éjjel egy felület teszt alatt nem dobta el egyszer sem, ez lett az eredmény:
Most a backupról indítottam rá 600GB írást, egyelőre gond nélkül megy 70-80MB/sec-el.
Nem értek a HDD-k lelki világához, de nem lehet hogy valami pl. a partíció táblában kavarodott meg? Mindenesetre ezek után fenntartásokkal kezelem a vinyót. -
Stitch
őstag
válasz
*Ropi* #51890 üzenetére
Rosszul fogalmaztam, nem kerreg, a normál hangjával teker, de szaporábban, mint szokott. Most viszont már olvasni is nagyon lassan tudok róla. Megpróbálom lementeni a fontos dolgokat.
@liksoft: lehet, hogy erről van szó, gyanúsan akkor dob egy hátast mikor írni kezdek rá. Szerintem 8-9 éves lehet, HD sentinel ezt írja:
Közben megjelent 28 hibás szektor, illetve SMART-ban felkiáltójel:
Ez amúgy hogy megy, pár hibás szektorral még együtt lehet élni vagy az már a vég közeledtét jelenti?
-
Stitch
őstag
válasz
*Ropi* #51888 üzenetére
Kerregő hang, gondolom a fejet járatja ide-oda, egy kis idő után pedig "leálló" hang. Szóval igen, úgy hallom leáll a pörgés. Aztán mintha vissza akarna indulni és ezt eljátssza párszor. Viszont a Windows már az elején eldobja, "lemez nem írható" vagy valami hasonló üzenettel és csak teljes újraindítás után férek hozzá a meghajtóhoz.
A Windows töredezettségmentesítő 3% töredezettséget ír. Ez soknak számít? Okozhat gondot?
Szerk.: Defraggler már 54%-ot ír.
-
Lugi01
tag
válasz
*Ropi* #51866 üzenetére
Ez szomorú, mert van még 2db Seagate a gépben.
Nem vettem észre még a lassulást sem, mert csak adattárolásra használtam (filmek, stb).
Ennél fogva semmilyen értékről nem tudok nyilatkozni, mert egyszerűen nem néztem őket.
Akkor ez így kuka? Vagy donor vinyóval még lehet próbálkozni? -
Ranger^41
aktív tag
válasz
*Ropi* #51723 üzenetére
Valszeg nem a saját moduláris kábelével kaptam a tápot... Milyen jó, hogy standardizálva van a moduláris pin kiosztás....ja nem.
Egyébként ahogy nézem, én még lól jártam, mások sata eszközök tömkelegét sütötték már meg nem megfelelő moduláris kábellel...
Szerencse, hogy az ssd csak az 5v-ot használja, és mivel az a középső, az a helyén van... -
Ranger^41
aktív tag
válasz
*Ropi* #51719 üzenetére
Hopphopp... SATA szabvány szerint a power connector pin kiosztása a notchtól nézve: 3x 3v 3x com 3x 5v 3x com 3x 12v, és a com pinek a hosszabbak, hogy azok érintkezzenek először.
Ehhez képest az én SATA csatim így néz ki:
[link]
Jelent ez bármit?Közben látom, hogy a pre-charge pin-ek hosszabbak még
-
Ranger^41
aktív tag
válasz
*Ropi* #51717 üzenetére
Sajnos nem garis a táp
USB3 ház beszerzése folyamatban, sajnos épp nincs itthon, de én is ebben reménykedem, lebackupolom a vinyót a nasra, aztán nyugdíjazom.
A rámérés jó ötlet.
Az elképzelhető, hogy a vinyó kora miatt, esetleg döglődik a motor, és nagyobb áramot venne fel mint ami szabványos, és az újabb táp valami védelem miatt nem ad neki akkorát? -
Croft-21
őstag
válasz
*Ropi* #51703 üzenetére
A gépemben egy Asus P5QLE alaplap, Corsair 450 wattos táp, Intel Core 2 duo 3 GHz proci, 4GB ram, 160 GB Western Digital vinyó, a VGA-t pontosan nem tudom. Tudom ez egy 10 éves konfig, de pont ezért kezdeném el a gép felújítást. Szerettem volna beletenni pluszba egy Seagate Barracuda 500 GBos vinyót.
-
trialboj
őstag
válasz
*Ropi* #51704 üzenetére
OK, köszönöm.
"hány lemezből áll, azok mekkora blokkméretre és paritásra lettek formázva, és ahhoz viszonyítva mekkora fájlokkal dolgozol"Ezt én valahol ellenőrizhetem vagy tudni kellene? Nem voltam még itt mikor ezt vették. A darálás azért ilyen hangos, mert az egyik előlapi műanyag fedő kicsit lötyögött, most hogy visszanyomtam a helyére már nem olyan ijesztően hangos
Annyi még érdekelne, hogy ezt nem kell(ene) néha defragmentálni vagy valahogy rendet tenni rajta, mint a régi hdd-en? RAID 0 ra van állítva.
Kösz még egyszer!
-
ot93
senior tag
válasz
*Ropi* #51685 üzenetére
Hát a probléma az, hogy van 3 hdd is a gépben, és nemtom, hogy most melyik van leállva
és az az érzésem, hogy egyik hdd sem áll le, pedig van köztük ami szinte napokig sincs használva, az gondolom nem kell hogy menjen folyamatosan. De meg amúgy is hangosabb lesz tőle a gép.
-
Foley101
tag
válasz
*Ropi* #51403 üzenetére
Szia!
King Unique-nak írtad, ezért nem is figyeltem
Bocsánat, kicsit túlterhelt vagyok mostanában a kisbabánk miatt.
Kicsit OFF:
Nem tudom lehet-e köze a kialakult hibához, de leírom. Van egy Lenovo tabletem, aminek a billentyűzetén lévő USB-re dugtam a WD winyót két hete óta többször. Egy idő után nem működtek együtt, mintegy tucat alkalommal egyszerűen ledobta a gép a winyót (vagy a winyó a gépet), és a winyó olyan - kvázi holtpontba, végtelen ciklusba - állapotba került, amiből csak úgy lehetett megszüntetni, hogy kihúztam a tápot belőle. Ezt követően két másik notebook-on viszont órákig működött a winyó, látszólag jól, és utána halt be.
Nem tudom, hogy a nem együtt működés, a magába fordulás, a táp lehúzás okozott-e benne olyan lelki sérülést, ami idővel ide vezetett. -
-
-
King Unique
titán
válasz
*Ropi* #51395 üzenetére
Egyrészt még az sem derült ki, hogy pontosan melyik My Book sorozatról van szó, az hardveresen tényleg titkosít-e (SES), mert annál sem mindegyik, pláne a régebbiek közül. De potenciálisan benne van a pakliban, az igaz.
Másrészt ha sikerült elolvasni ez eredeti hozzászólást, akkor a HDD eredeti külső házból kivétele és kipróbálása máshol már megtörtént, egy dokkolóban. Aztán valószínűleg magával a HDD-vel is gond lehetett, ha csak kattogott és az eredeti külső házban + máshol sem működött, már a Windows sem ismerte fel.
Harmadrészt érdekes ez az "összekócolás", mert arra ezen fórumon is volt több példa, hogy amikor nem stimmelt egyeseknél a logikai szektorméret, vagy épp hardveres titkosítás volt, akkor máshol csatlakoztatva nem, ellenben utólag visszarakva a HDD-t az eredeti külső házba újra hozzá lehetett férni az adatokhoz. Meg vagy RAW, vagy nem lefoglalt, nem inicializált szokott lenni ilyenkor a lemez. + Gyakran maga a user szokta "összekócolni" azzal, ha "véletlenül" rányom az inicializálásra, formázásra, nem teljesen magától az OS.
Ja, elnézést, elfelejtetten aláhúzni és kivastagítani... -
-
dugo_
veterán
-
-
-
Krystal_s
addikt
válasz
*Ropi* #51261 üzenetére
Azt nem gondolnám, hogy false jelzés lett volna, mert a Windows is nagyon belassult és akkor lett pár gyanús szektor. Restartnál nem akart elindulni a rendszer, mintha megsérült volna. Újratelepítettem. A gyanús szektorok megmaradtak. A chkdsk /f /r nem talált hibát, de futtattam pár tesztelő, javító programot és most ez az eredmény.
A HDD új volt, amikor vettem a gépet 2 éve. 599 napja működik a HD Sentinel szerint... Nem volt rajt nagy adatforgalom. A notebookot sem mozgattam, nem érte ütődés. A HDD parkolást is tiltottam. Sokszor van bekapcsolva a gép üresjáratban, vagy csak netezek főleg... -
junior11
veterán
válasz
*Ropi* #51234 üzenetére
Ez még Samsung Spinpoint M8-as lemez, igaz, már a Seagate-től. Amúgy még arra jöttem rá, hogy ezek a hibák, amiket a HDS a naplóba jegyzett tegnap akkor keletkezett, mikor felraktam és kipróbáltam a Seagate SeaTools programot, ma kiváncsiságból ismét kipróbáltam, telepítés után mikor beolvasta az adatokat, ismét 2 új bejegyzés került a HDS naplójába, fura...
-
bot1978
senior tag
válasz
*Ropi* #51182 üzenetére
Ó ez már az űrben is nyomtató nyomtatót fejlesztünk kategória, én meg olyan embert kerestem, aki egy ceruzát javasol megoldásnak. Akkor már inkább váltóáram és meglököm, de az sem, nem valahol biztos meg lehet ezt hülyíteni, majd utána nézek, köszi
Darálást sikerült megoldani, kiderült hogy csak nagyon töredezett volt egy raid kötet és emiatt szenvedett
-
bot1978
senior tag
válasz
*Ropi* #51180 üzenetére
Azzal tisztában vagyok, hogy nem sima DC motor. Ha viszont már felpörgött állapotban elég csak mittom földre tenni a bemeneten az egyik pint akkor két pontra oda lehet pöttyözni egy kapcsolót, amit menet közben átkapcsolni nem kicsit egyszerűbb, mint átépíteni bármit. Nekem tökmindegy mit csinál éppen program szerint, csak a motor ne álljon le.
Láttam már HDD-t, ami csak pörgött, miközben a BIOS sem látta. Gondoltam hátha valaki ért itt a HDD-khez. -
Mexildos
aktív tag
válasz
*Ropi* #51087 üzenetére
Szia,
Köszönöm a választ. Az mondjuk tény, hogy ezek a HDD-k már sohasem fognak úgy működni mint előtte.
A nagy kérdés azaz, hogy ideiglenesen, amíg lementek róla mindent működhet-e az elektronika és a bios csere?
2 db 1 tb-osról van szó (Samsung)
1 db 6 tb-osról (WD)A 4 HDD-t úgy sikerült kiütnöm, hogy egy régebbi tápom elromlott. Mivel az új táp is moduláris és mind a két táp pin out-ja megegyezett látszólag ezért mivel sietni akartam a régi táp sata kábeleit használtam. Ami hiba volt mert a kábelek kötése más volt mint a régin. Ezért arra gyanakszom, hogy ahol 12V kellett hogy legyen ott volt 3V és fordítva.
Szóval a nagy kérdés még az, hogy ezzel nem e nyírtam ki a PCB-n lévő BIOS-t is? Mert akkor nincs értelme a cserének. Akkor adatmentés segíthet csak.
Nagyon örülnék némi tippnek, segítségnek. Csak mert 4 hdd adatmentése nagyon drága lenne magánszemélyként, elég ha a 12TB-ost kifizetem.
-
lócitrom
őstag
válasz
*Ropi* #50473 üzenetére
semmi ilyen
nem sok értelme van annak, hogy valamilyen segítséget kérek és titkolom, mint egy hülyegyerek a körülményeket, hogy amúgy ezzel bontottam le falakat. cél volt a biztonságos és stabil üzemeltetés.
ez egy teljesen biztonságos környezetben üzemeltetett darab volt. az íróasztal túloldalán van egy polc, aminek annyi a funkciója, hogy oda van behúzva ONT, router, elosztó, HDD. itt aztán kényelmesen le volt rakva egy külső HDD házban, ami vízszintesen élére állva tartotta. a talpa gumírozott. nemigen érheti erőhatás, max ha az asztalra csapok mint egy állat. de mivel utólag kiderült a router naplójában, hogy mikor halt le az egész, így azt is tudom, hogy akkortájt senki sem volt itthon. a router ugyanis rögzítette a lecsatlakozás pontos időpontját, amiből az derül ki, hogy éppen munkahelyemről adtam hozzá valamit P2P letöltésre. pár percre rá ismét próbáltam elérni és akkor volt egy sanszom, hogy valami nincs rendben.
ugyan az elosztó, amibe csatlakozik az egész kupleráj az egy APC elosztó, de a külső házak tápegységén földelés nem szokott lenni. ettől eltekintve nem volt semmi olyan tényező, amiket említesz. számomra végképp érthetetlen laikusként is, hogy mért pont ez hasalt el és mégis mi a bánattól. úgy tudom ezt a terhelést egy WD Red röhögve elbírja, célnak megfelelőt próbáltam anno választani. ráadásul messze nem volt annyira terhelve, mint azt eredetileg terveztem.
-
liksoft
nagyúr
válasz
*Ropi* #50474 üzenetére
Azt ne felejtsük el, hogy maga a drive a legkoszosabb, vagyis bontásakor por fog belemenni a mechanikájába. Ha nincs megfelelő eszköz amivel azonnal ki lehet takarítani, eleve halálra ítéljük a mentést. Még a hőmérséklet és a páratartalom sem mindegy, ugyanis a por tapadását a lemezhez nagyban befolyásolják ezek a környezeti tényezők!
Vagyis ha nincs megfelelő feltétel és gyakorlat hozzá, ne bontsa ki senki, akinek az adat fontos !!!
-
*Ropi*
félisten
válasz
*Ropi* #50473 üzenetére
A lényeg, hogy ha nem pörög fel, akkor jó eséllyel szét kell szedni, hogy belenézzen az ember, de ezt viszont csak tiszta térben lehet megtenni, mert egyébként a bekerülő porszemek problémát jelentenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mesterséges intelligencia topik
- Nintendo Switch 2
- Bittorrent topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Spórolós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- AliExpress tapasztalatok
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Samsung 860 Evo/ 850 Pro 1TB SSD-k állapottól függően 18-28k között
- Samsung 990 Pro 1TB M. 2 2280 NVMe with Heatsink!
- Seagate BarraCuda 3.5 8TB 5400rpm 256MB SATA3 (ST8000DM004) új, original, recertified 3 év gar
- SATA 500GB Bazár (Kingston A400, Crucial MX500, Adata SU800 stb.) frissítve:06.19
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest