- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dhcodoki
senior tag
-
BBéci
legenda
válasz
nadtom #129962 üzenetére
A végfok listaára 1 millió forint volt, ebből és az általam is tapasztalt hangminőségéből következik, hogy az a Jamo hangdobozpár fényévekkel el van tőle maradva. Van köztük vagy 3 kategória.
Pár tipp: quaral AURUM, DALI RUBICON, ELAC LINE 260, Triangle Quartet, stb.
Tehát 800000 és 1,2 M között kell keresgélni, azokkal lesz arányban a NAD hangminősége. -
-
Csabroncka
addikt
válasz
nadtom #129818 üzenetére
A baj az, hogy ez azért nem ennyire egyszerű. Saját tapasztalatból tudom, hogy a hátsó dobozok elhelyezése nem egyszerű. Nekem például rohadt sokat segített az, hogy Norbi honfitárunknál a 7.1-et hallva tudtam, hogy mihez kell közelítenem az 5.1-el. A szög és a gyári előírás egy dolog, mindent eldob az otthoni egyedi akusztika.
Nálam például a két hátsó 110 fokban nyitott, a magasságot Norbi segítségével lőttem be, de a konkrét pozicionálás (irányítással még heteket bajlódtam) több kalibrálást és próbát kíván. Tamoo sem egy tapasztalatlan kolléga mégis kérdések merülnek fel benne a két leghátsó tér elhelyezését illetően.
Ez sajnos Atmos esetén sincs másképp
(valahol meg kell hallgatni, hogy hogyan kell jól szólnia)
-
szepi0808
senior tag
-
BBéci
legenda
válasz
nadtom #129755 üzenetére
Hallottam, nagyon jó. Viszont vakteszt és mérés nem volt.
(#129745) DJMDJM
Volt nálam AVR-X7200 és AVR450, mindkettő nagyon tetszett, fogalmam sincs, melyik a jobb hangú. Ha a szolgáltatásokat (Atmos), erősítő csatornákat nézzük, akkor Denon a nyerő.
Mindent egybe véve, az élményfaktor valamivel magasabb értékre emelkedett, amikor a Denont használtam. -
Ear001
addikt
válasz
nadtom #129743 üzenetére
A vaktesztről csak annyit, hogy mire statisztikailag értékelhető eredményt adna, addigra a legtöbb ember hallása már annyira kifárad, hogy valóban nem tud helyes válaszokat adni. Meg van millió egyéb probléma is, de erről már tényleg volt itt szó. Mérési eredmények is vannak, csak az értékek meg a hallás közötti közvetlen korreláció hiányzik, de ez kismillió audio készüléken mért dolognál is így van.
-
Quetz
őstag
válasz
nadtom #129739 üzenetére
Ez az a helyzet amikor elmondhatod, az igazság odaát van. És ezt szó szerint értem. A fejlett nyugati országok vásárlói nem csak tehetősebbek, hanem többen is vannak. Ott simán belefér, hogy a többség nem délibábokat kerget, hanem olyan eszközöket vásárol ami kielégítik az igényeit. Ezzel szemben nézd meg, milyen sok házimozis/hifis cég van itthon egy roppan speciális, szűk piaci szegmensre. Egyiknek sem érdeke, hogy tanítsák a vásárlókat, mert ki venne akkor vonali karbonizálót meg fluxuskondenzátort, 300 watt/csatorna erősítőt a 120 wattig terhelhető hangfalaihoz....
-
Tamoo
nagyúr
válasz
nadtom #129739 üzenetére
Elcsépelt, újra és újra előhozott téma, de a két oldal soha nem fogja meggyőzni a másikat, fölösleges vitázni rajta. Mindenki biztos a saját igazában, minek töltene időt vakteszttel.
Ha meg veszed a fáradtságot, megcsinálod ... és "véletlenül" elbukod, akkor sajnos nincs elég kifinomult hallásod és lehet lapozni.
(HDMI és egyéb digitális kábel téma ugyanez) -
BBéci
legenda
válasz
nadtom #129729 üzenetére
A házimozi és hifi megszállottak döntő többségét semmiféle érvek és mérések nem érdeklik, kizárólag az, amit hallanak. Egy jó tápkábel hatása már 200000 forintos erősítőn és szubládán is egyértelműen hallható. Aki nem hiszi, próbálja ki, vagy menjen el egy szaküzletbe és kérjen demonstrációt.
-
arcitec
addikt
válasz
nadtom #129705 üzenetére
Egyébként, abban is lehet valami, mivel a tápegységen keresztül igen is összeszedhet zavaró jeleket, amit tovább adhat ... Ezekkel az a baj, hogy kellene tudományos magyarázat hozzá, azzal lehetne egyértelműsíteni.Mint pl a feszültség az 228.5 V egy adott helyen mérve. Kár, hogy a hangot nem lehet így mérni, valami nagyon finom műszer kellene hozzá, sokkal jobb mint az emberi fül ... Akkor össze lehetne vetni miből mi jön ki és persze az illető azt a különbözetet hallja-e.
-
kezo0
addikt
válasz
nadtom #129707 üzenetére
Hát ez az, hogy egy hosszú, angol nyelvű levelezés nem hiányzik most nekem. Mert ugye már a probléma leírása sem túl egyszerű – lásd, milyen hosszú kommenteket írtam csak magyarul is...
A hangja amúgy tetszik, de pont a szóban forgó probléma megoldására tett erőfeszítéseim miatt még nem volt időm finomhangolni a beállításokat. (Meg most még kicsit ideges is vagyok ahhoz, hogy nyugodtan leüljek zenét hallgatni.)
-
kezo0
addikt
válasz
nadtom #129704 üzenetére
Erre azzal a _szakmai_ érvvel tudok felelni, hogy szerintem az Onkyo SZEBB.
De viccet félretéve, jó lenne tudni, hogy tudnék-e valakivel ebben az ügyben konzultálni Magyarországon. Olyannal, aki annak ellenére szóba áll velem, hogy az erősítőt nem itthon vettem. Gondolom, egy hazai márkaszerviz azonnal elhajt...
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
nadtom #129050 üzenetére
A kábeleknél az anyagminőség és az elektromos jellemzők mellett a szigetelés anyaga,felépítése és a kábel kivitelezése is hatással van a hangra,ami egy alsó-középkategóriás cuccnál is hallgató,max nem olyan mértékben.
Megolgás lehet,hogy a front & center hsz-kat jobb a többit gyengébb kábellel kötöd össze,mindezt neked kell eldöntened,hogy számodra mi éri meg.
(beszélj “Lacielvtars”-al,ő most benne van a kábelezésben ilyen szinten
)
-
Quetz
őstag
válasz
nadtom #129053 üzenetére
A qed, kácsa, van damme vagy épp az inakustik kábelek jó minőségüek. 99.9999% tisztaságu ofc rézdrót praktikus védőköppenyben. Ami szerintem most vacilálsz, hogy megéri-e a látványos külső a több ezer forintos felárat. Ha ettől jobban érzed magad, akkor vegyél ilyet. Az biztos, hogy a kábeled elektromos tulajdonságait nem fogja befolyásolni.
Csak halkan jegyzem meg, hogy amíg a van-damme, qed vagy a blue jeans kábelek weboldalán részletes technikai specifikációt találsz, addig az audioquest weblapján a legszembeötlőb információ a "vigyázat, hamisítják"... -
Quetz
őstag
válasz
nadtom #129051 üzenetére
Az avsforumon kiszámolta egy ember, milyen hangszóróhoz max mekkora az ajánlott kábelhossz, a kívánt minőség és átmérő függvényében. A linkelt táblázatok alapján betudod lőni, miből mennyi kell. A 2.5-es qed valósiínüleg korrektül kiszolgálja a rendszeredet, ráadásul féláron nagyon jó vétel.
Mondjuk nekem kb 30m kellett ay 5.1 bekötéséhez, ha neked a duplája kell, akkor lehet, hogy a leghoszabb kábeleket már 4mm-esből kell berendelned.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
nadtom #129006 üzenetére
Van különbség. Nem csak a +2 csatorna és a + 20-30W miatt drágább a nagyobb.
De ez igy leirva nem adja vissza,ezért ajánlott meghallgatni mindent,még ha nem is “azonos” dobozokkal,mint amivel lesz használva is hallgató különbség van a tipusok között.
Mellesleg 300e környékén már beszerezhető a nagyobb is (7009/7010) de nem hazánkban.
-
BBéci
legenda
válasz
nadtom #128944 üzenetére
Idézem az egyik hozzászólás első mondatát: "Absolute rubbish."
Kicsit lejjebb: "The picture quality on the cheapest cables was dire."
Ezekkel egyetértek. De mindjárt jön Liszi és megkapom a magamét.(#128948) adamssss
Szerintem romlást, ki lehet húzni a Pioneert a listáról.(#128946) szepi0808
Miért kellene a virágokat transzportálni a szobából?
Nagyon is kellenek, mert jó hatással vannak az akusztikára. A müncheni HIGH END szinte mindegyik szobájában szoktak lenni növények, nem véletlenül. -
Quetz
őstag
válasz
nadtom #128938 üzenetére
Én három lépcsőben fejlesztettem a hangfalaimat, az elsők még régi huszonéves videotonok voltak, rugós/csiptetős csatlakozóval, amiből a vékony kábel tényleg szó szerint kiesett. Gyorsan kellett hát valami vastagabb, és a qed volt ami éppen elérhető volt. Amikor meglett a teljes 5.1 akkor már csak kipótoltam a kábelezést és maradtam a qed 79-nél mondván, ha előre jó volt, akkor hátra is jó lesz. Addigra már megtaláltam a linkelt táblázatot is és ott leellenőriztem a vastagságot.
Az jutott még eszembe, hogy kácsa audió vagy esetleg van damme kábelekből még olcsóbban ki tudsz jönni. -
Quetz
őstag
válasz
nadtom #128924 üzenetére
Itt nézheted meg, hogy milyen vastag kábelre van szükséged. Nálunk vastagságot szoktak megadni awg helyett, de a kettő között van összefüggés. Minél vastagabb a kábel, annál alacsonyabb az awg értéke. Összehasonlításképpen
- Qed profile 42: 1.5mm2 keresztmetszetü, awg 19
- Qed profile 79: 2.5mm2 keresztmetszetü, awg 14Ezek a kábelek 500-1000Ft között mozognak, elegendőek egy normális rendszer összerakásához. Én is média markt-os 0.75-ös kábelről váltottam qed 79-re, és ég és föld a különbség a hangzás között. Leginkább azért, mert a régi hangfalamból kiesett a pirincka kábel és nem szólt sehogy
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
nadtom #128922 üzenetére
így is van,ártani tuti nem árt neki.
anno én is - mint írtam - a biztonság kedvéért, rátettem, csendes volt, nem zavart.
a mostani vasamhoz, meg már nem kell, mert van benne gyárilag ventilátorvolt már itt a topikban erről "vita" hogy szükséges e, és ha elég jó a szellőzés, akkor elvileg nem.
persze vannak olyan állványok, bútorok, mely pont ezen szempontból, használhatatlanok.
az enyém is ilyen, sajnos -
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
nadtom #128825 üzenetére
Az erősítőben be tudod állítani hogy pl. 5.1 + zone 1, Atmos 5.1.2, stb, állítsd be az Atmos-t, (mutatja is, hogy mit hova kell kötni), a plafonra tegyél 2 hsz-t az Atmosnak és hallgasd ....
A Dolby Atmos-nál amúgy (ha jól tudom) már nincs is PLz vagy PLx, ami ezeket a "virtuális csatornákat csinálta, csak Atmos vagy Surround, ami a plafon hsz-kat használja, ergo felesleges az FH és az FW is. (ha szélesebb vagy magasabb "szinpadot szeretnél, ahhoz jobb dobozok és elektronika és/vagy jobb beállítások kellenek, nálad már az "alap beállításokkal" már alapból gond van, ehhez nem kell "magassági" vagy "szélességi" virtuál csatorna)
egy kis olvasmány: [link]
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
nadtom #128822 üzenetére
Ha atmost akarsz,akkor nem kell a fh (az addig “növelte” a teret,amig nem volt atmos és dtsx) a 4 plafon hsz akkor előny,ha több üléssor van egymás mögött,jelen esetben szinte felesleges (inkább vegyél 2 jobb minőségü hsz-t mint 4-et,de gyengébbet)
.... és ha atmos,akkor át kellene tenni a hsz-kat a kanapé fölé,van ajánlás hozzá a dolby oldalán.
-
-
access_denied
senior tag
válasz
nadtom #128789 üzenetére
Sajnos a 6010/6011 kis kijelzővel rendelkezik, olyan erősítőt keresek amelyiknek nagy, olvasható kijelzője van. A mérete viszont jó lenne
.
#128790 Quetz
Hasznos a link, köszönöm, bár most nincs nagy érkezésem valami komolyabb USB mikrofont vásárolni. Nekifutok még egyszer ennek a kalibrálásnak, hátha a csillagok állása kedvez a jobb hangzás elérésében
.
A szoba akusztikáján nem, úgy gondolom, hogy a hangfalak elhelyezésében sem tudok változtatni (privátban küldhetek pár képet a jelenlegi állapotról, hátha valakinek van építő jellegű javaslata). Az erősítő cseréjében viszont látom a potenciált.
-
rappit4
őstag
válasz
nadtom #128400 üzenetére
- Nincs valami olyan festék vagy festékbe kevethető anyag (pl. fűrészpor, vagy valami más) ami javítja a csupasz falak miatti hangzásproblémát?
Olyan ami ér valamit is hangelnyelés szempontjából nincsen. Illetve egyáltalán nem mindegy milyen akusztikai elemeket hova teszel, előtte ki kell mérni a termet mielőtt elkezdesz hangelnyelőket vagy diffúzorokat betenni, mert könnyen ronthatsz is akár a hangzáson vagy a sok hangelnyelővel simán megölöd a termet. Mindenképp kérj meg egy szakembert a mérésre!! -
BBéci
legenda
válasz
nadtom #128400 üzenetére
Plafonra is fel lehet szerelni akusztikai paneleket, még akkor is jó szolgálatot tesznek, ha nem konyhapadló van a szobában.
Létezik olyan szalagfüggöny, ami kellően vastag és nehéz ahhoz, hogy ne engedje az üvegre a hanghullámokat.
Nálad a plafon a legveszélyesebb kontraszt-rontó, mert túl közel van hozzá a vászon. Jobb lenne fél méterrel lejjebb helyezni.
Miért csak egy háttérsugárzód van és miért a hátsó falon? -
devil-k
nagyúr
válasz
nadtom #128400 üzenetére
"- Nincs valami olyan festék vagy festékbe kevethető anyag (pl. fűrészpor, vagy valami más) ami javítja a csupasz falak miatti hangzásproblémát?"
A vetítős topikban szoktak ajánlani egy specifikus festéket, ami erre a célra való. Sajnos, a pontos megnevezését nem tudom, nézz át a topikba.
"- A kontrasztvesztés szempontjából melyik felület a legfontosabb? Vászon melleti falfelület? Plafon? Oldalfalak? Azért kérdezem, hogy melyik legyen lehetőség szerint a legsötétebb?"
Ugye most vetítésről beszélünk? Egyébként a plafon és a vászon melletti felület az egyik legfontosabb. A legsötétebb pedig a fekete. Bár nem mindenki vállalja be a denevérbarlangot, de alternatív megoldás az is, ha fekete fényzáró függönyt szereltetsz fel mindenhova, amit ki-be húzhatsz a tetszésed szerint. Akusztikai szempontból sem rossz megoldás.
"- Van valami olyan plafonpanel vagy egyéb megoldás ami javítja/tompítja a járólapos felület miatt hangzásromlást?"
Ezt nem igazán értem. Most a plafon miatt visszhangzik a helyiség vagy a járólap miatt? Az utóbbira megoldás a szőnyeg/padlószőnyeg.
"- Ha már átalakítok akkor gondoltam viszek a falban hangfalkábelt egy esetleges későbbi bővítéshez. (A korrábban linkelt képen látható hangfalakon kívül egy bipol hangsugárzó van a hátsó falra feltéve kb. 1m magasságban surroundként.) Hová vezessek még hangfalkábelt szerintetek egy későbbi bővítéshez?"
Attól függ, hogy mi lesz a későbbiekben. 7.1, Atmos... stb.
"A helységben 2 ablak van amire motoros redőny lesz felszerelve, belül pedig szalagfüggöny van (ez most elég világos, esetleg sötétebbre cserélném). Ezzel van valami probléma?"
A szalagfüggöny semmit sem ér, főleg akusztikai szempontból. Itt is mehet egy jó vastag függöny. Az ablaküveg is örök ellensége a jó/jobb hangzásnak.
-
Patice
nagyúr
válasz
nadtom #128359 üzenetére
A képen ugyan nem látszik, de az ablakok előtt a függöny is lehet vastag anyagból, hogy az is segítsen csillapítani a visszaverődéseket.
A "first order" lehet benne is lenne.
(Ha már ilyen a függöny, akkor nem szóltam.)
Amúgy a módosítások (doboz áthelyezések) után tapasztaltál változást? Ha igen, milyet?
-
devil-k
nagyúr
válasz
nadtom #128320 üzenetére
Ebben semmi rossz szándék nem volt. Egyetértek BBéci hozzászólásával. A legmostohább körülményeket teremtetted meg így, DE ezeket könnyen lehet orvosolni Hajrá! A NAS akár mehet a spájzba is vagy az asszony gardrób szekrénye felé.
(#128342) xxxxxxxxx
Te miről beszélsz?Szepi nem a szobát rendezte be, max a vásznat és a vetítőt biztosította. A rosszindulat valami kéjes érzést kelt benned?
(#128356) Dorian
Akár ott is jó, legalább a szagokat is elszívja. -
Norbi 72
veterán
válasz
nadtom #128327 üzenetére
Akár itt is kereshetsz neked tetszőt a sötétebbek között.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
nadtom #128320 üzenetére
"...bár érzek némi rossz szándékot a szavaidban..."
BBéci Urunk, ilyen, nem úgy vedd hogy rossz szándék van a szavai mögött, hanem szakmai szemmel néz...
úgy tűnhet, de inkább fog fel úgy a szavait, mint amikor egy tanár, oktat és/vagy tanáccsal lát el.
én rendszeres olvasója vagyok a topiknak, már már "ismerem" az itteni Urakat, nincs itt rossz szándék...
szerintem ők is már végig járták azokat a bizonyos létra fokokat, és nem akarják hogy mi is végig menyünk rajta
és ez nem hátsó nyalás, csak nyitott szemmel járás, illetve olvasás -
access_denied
senior tag
válasz
nadtom #128320 üzenetére
Szerintem nincs, csak hirtelen túl sok lett az észrevétel. Sok az olyan adottság, amely nem kedvez a jó hangzásnak vagy a képi világnak.
Amin gyorsan tudsz változtatni, az a frontok elhelyezése (túl közel van a hátsó és oldalsó falakhoz is és a virágok sem segítenek), NAS, router áthelyezése akárhova (szekrény).
-
BBéci
legenda
válasz
nadtom #128310 üzenetére
A falak nagyon világosak a vászon közel van a fehér plafonhoz, ezért a vetítő valós kontrasztjának 60-70 %-a megy a levesbe.
A sarokba állított frontsugárzók valóban rémesen szólhatnak, jogos a többiek megjegyzése. A centernek nagyon nem jó, hogy hátra van tolva a falhoz.
A csupasz falak és a kőpadló durván ellenségei a jó hangzásnak, még egy hangos nevetés is zavaró, bántó lehet.
Csodálom (vagy mégsem), hogy Szepi ezekre nem hívta fel a figyelmedet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest