Hirdetés
- Képek és Geekbench eredmény a Red Magic 11 Airről
- CES 2026: Makrókhoz is jó táplálkozáskövetőt jelentett be a Garmin
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Bemutatta a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatóját a JLab
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Magisk
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
I'am Dony
őstag
válasz
mr. bryan
üzenetére
Ne kapkodd el! Attól függ, hogy elég lesz-e, hogy milyen szubokat használsz és azonak mennyi tartaléka marad. Pl egy 12 NSD szintű szubot elég gyorsan kiherél az EQ, főleg ha mellé az AVR nek van egy gyengébb kimeneti jelszintje.
A HD biztosan jó lesz a sima kérdőjeles. -
Tamoo
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
Azért ezt így általánosan nem jelenteném ki.
Nekem jelszintben kevés lenne az Ultimaxhoz is (végfokhoz), jelszintben kevés lett volna a Monolithoz is és késleltetésben kevés lenne úgy is, hogy az egyik sub elől van a másik meg oldalt. De ez csak a saját példám.
De pl. ha elől lenne 2db R115SW, ahhoz tökéletes lenne. -
python1
veterán
Újabb fejlemény a DIY projekt kapcsán.

Megérkezett az összes tölcsér a magassugárzók elé B&C ME90 és B&C ME20, ezek alu tölcsérek a régiekkel szemben amik műanyagból voltak.
Megmértem mindhárom tölcsér frekvenciamenetét a legnagyobb B&C alacsonyabb frekvenciatartományban kiegyenlítettebb, míg a kisebb kicsit magasabbról indúl viszont nagyon hasonló a ferkvenciamenetük, így szépen illeszkednek majd az LCR-ekhez.
Amivel viszont azonnal szembesültem az az, hogy a műanyag tölcsér, nagyon egyenetlen frekvenciamenetet produkált, nagyobb torzításokkal és hallhatóan rosszabb minőségű hanggal párosult.
Kicsit meg is nyugodtam, hogy eddig az olcsóbb tölcsér okozta a kissé torz magastartományt, és a "klón" driverek az új tölcsérekkel szépen dolgoznak.
Tehát még egy lépéssel közelebb kerültem a jó hang irányába. -
mr. bryan
tag
Sziasztok!
Valaki kolcson tudna adni egy sima (nem HD) miniDSP 2x4-et, akar letet elleneben? Meg szeretnem nezni, hogy eleg-e nekem a sima, vagy mindenkepp HD-t kene vennem.
Budapest kornyeken mobilis vagyok. -
törölt tag
Abban tudtok segíteni, hogy ha a szub nem az erősítőből, hanem a lejátszó analóg kimenetéből kapja a jelet, akkor a crossovert a ládán milyen értékre kell állítani?
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
denesdr
üzenetére
Ahogy nézem y.tubun a szakik videóit a pro végfokok méréseiről, vannak ám hazugságok a rá írt és a valós kimeneti teljesítmények között.
Olyan táblázatot meg nem nagyon láttam még, ahol megadják, frekvencia/ellenállás fügvényében a valós értékeket.
Legalább, 4 és 8 ohm-ra.Olyan nagy dolog lenne🤔
-
denesdr
addikt
válasz
ctrlaltdel13
üzenetére
Nehéz pontosam megállapítani, meg nyilván hanganyag függő, de a maximális kimeneti szint az adott teljesítményfelvétel és a hatásfok ismeretében nagyjából meghatározható.
Szerk.: na meg persze függ a hangsugárzó impedanciagörbéjétől is a dolog, csakhogy ne legyen olyan egyszerű a feladat.

-
skippper
senior tag
válasz
denesdr
üzenetére
Igen, SW és erősítő bekapcsolva, csak stoppolva van a zene. Meglepően magas ECO mód nélkül az erősítő fogyasztása. (ezért vettem többnyire a fogyasztásmérőt, gyanúsan meleg volt az egész erősítő, amikor véletlen bekapcsolva maradt, az meg wattok nélkül nem melegszik)
-
Tamoo
nagyúr
-
skippper
senior tag
Kis fogyasztási adat, hátha érdekes lehet valakinek:
Denon 3700, Dali Oberon 5+1+Vokal, Klipsch 112SW, 4*Magnat IC82Idle: 86W
Halk háttérzene: 95W (30 a 0-98 skálán, emellett tudsz úgy beszélgetni, hogy nem zavar)
Közép hangerő: ~110W (55 a 0-98 skálán, itt már nem kényelmes beszélgetni, de még hallod a másikat)
Hangos zene/buli mód: ~180W (70 a 0-98 skálán, 85-90db az spl kb itt, beszélgetni már nem igazán lehet) -
denesdr
addikt
válasz
skippper
üzenetére
Vagy mégegyszerűbben: [master-slave elosztók] .
-
skippper
senior tag
Nagyon jó kis megoldást sikerült találnom arra a (még nem létező) problémámra, hogy egy végfokon nincs 12v trigger. Smart konnektort (GoSund P1 például az én esetemben) Hass.io-n keresztöl rákötöttem egy automatizmussal az erősítő power statere, így gyakorlatilag amikor az erősítő bekapcsol, bekapcsol az adott socket is a hosszabbítón (azon meg csücsülhet majd a végfok). Ráadás az egészhez, hogy még fogyasztásmérő is van benne (így jutottam ide alapvetően, csak egy egyszerű fogyasztásmérőt szerettem volna venni, aztán bekapcsolt a gadget geek üzemmód...)
-
python1
veterán
Mondjuk ebben is van igazság.
Most, hogy új 3db minőségi tölcsér lett, és a dobozok is speckó méretre lesznek legyártva, lehet valóban jobb lesz a kapott végeredmény. A centersugárzóm az biztos, hogy most szárnyal az új tölcsérrel.
Tegnap azzal ment el a napom, hogy lejjebb került a vászon, így most a hangsugárzók valóban a megfelelő magasságba kerültek, eléggé látványos, vagyis valahogy közvetettebb lett a hang a vizuális élménnyel.
A THX fal kialakításra kerül az biztos, akkor majd minden kiderül. -
python1
veterán
válasz
BBéci
üzenetére
Igen, nagyon összetett a jó hang fogalma, vagy másként, mi lenne a jó.?
Egy biztos, a legjobb megoldás az lenne, ha szabadon lehetne minden hangforrás, hangsugárzó, d ez jelenlegi tudomány szerint nehezen kivitelezhető.?
Az tetszik, hogy a centersugárzó velem szemben van a vászon horizontális középpontjában, és tulajdonképpen a két front is pontosan vele egyvonalban, van is sztereó tér, de valóban inkább csak 2D-s a hatás a frontoldalon, tényleg alig észrevehető a színpad mélysége.
Következő projektem ezt fogja kideríteni, hogy ez valóban mit takar pontosan. -
BBéci
legenda
válasz
Vikthor
üzenetére
Igen, bármennyire jó a vászon, mindenképpen hendikep, valamennyire visszafogja, befolyásolja a hangot. De ha nem a vászon mögött vannak azok a falba épített hangsugárzók, nekem akkor sem tetszett még soha annyira a hangjuk, mint a szabadon állóké.
Erre is mondhatjuk, hogy ízlés dolga, de szerintem nem csak arról van szó. -
-KP-
veterán
válasz
Vikthor
üzenetére
Audioholics vagy Erin vagy valaki foglalkozott egyszer ezzel a kérdéssel. Ki lett mérve és kiderült, hogy nem a takarószövet rontja le a hangot,mikor fent van a hangszóróselymed a hangfaladon, hanem magáról a keretről pattog vissza a hang amire a szövet fel van fogatva. Ha belegondolsz, egy hangsugárzó tervezésénél pont ezért számolnak doboz szélességgel, pont ezért kerekítik le a széleket stb.
-
lacoszka
tag
-
lacoszka
tag
Szép napot!
Milyen alternatívát tudtok ajánlani philips házimozi jelenleg bluetooth kapcsolattal van össze kötve a média boxal és a "nagyok azt mondják"hogy így felejtsem el az 5.1-et optikai kábel jelenleg nem megoldott
Tudtok rá valami megoldást?Köszönöm
-
python1
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Igen, lehet az is probléma, de lehet áthidalni valóban azzal, hogy tulajdonképpen csak a centersugárzót helyezik vászon mögé, a frontokat meg közvetlen a keret mellé beforgatva.
Pl. itt ezen a videón (25:40-nél) is jól megoldották ezt, így nem kellett a helyiségből nagy területet leválasztani.Vikthor
Nem is a magas hangok hiánya ami hiányos, inkább a 3D-s térleképzés, hiányzik a színpad mélysége. Asszony is mindig mondogatta, hogy monón szól az egész. -
VoidXs
nagyúr
válasz
python1
üzenetére
A THX fal trükkje az, hogy nem lapos. Lapos vagy nem elég mély fallal, amiről ő beszél, tényleg esélytelen jó sztereót csinálni. A THX viszont egyrészt íves, másrészt azon túl még van egy gyakran akár fél méteres mélysége, ahol a hangszóró az íven felül is forgatva van, illetve rengeteg csillapítást tesznek köré.
-
-
BBéci
legenda
-
python1
veterán
Üdv!
Újabb felfedezést tettem a saját mozimban, de lehet ez általános is.
Az asszony ismét domborított, vagyis világított rá a lényegre, kiderítettük közösen, hogy tulajdonképpen mi hiányzik, mikor teljesen jó a frekvenciamenet, tulajdonképpen nem érzi, hogy lenne sztereó tere a rendszeremnek. Hiányolt belőle mindig valamit, és ez lett belőle, na de most jön a csavar, haversrác el is mondja.
Most lehet át kell értékelnem a korábbi kijelentésemet miszerint, csak lehet mozizni 2 csatornával, vagyis kombinálni a két műfajt, zene/mozi?Most akkor mi az igazság a THX falak körül?
-
mimic1979
aktív tag
Jelenleg 5.2.1 rendszer van, mennyezeti hangszoróval. Melyik tipusú MiniDSP lehet számomra megfelelő. Ha jól gondolom HDMI - MiniDSP- HDMI az erősítőbe. Az erősitőben pedig minden korrekció kikapcsolva.
-
skippper
senior tag
Történik bármi gonosz dolog, ha egy erősítő balanced inputjára egy unbalanced pre-outot kötök azon túl, hogy halkabb lesz és potenciálisan földhurkos?
-
mimic1979
aktív tag
Üdv.
Olvasom a forumot, ès felvetödik bennem a kèrdès. A rengeteg mèrèst korrekciót, szüröt hova töltitek be? Aktív eszköz? MiniDSP? Pc ? -
skippper
senior tag
Ha végfokolok néhány csatornát (nem az összeset), az segít valamennyit az erősítőnek, hogy a maradék csatorna egészségesebben szóljon? Vagy ilyenkor csak max több erő marad a többire, vagy egyik sem és pont nem számít semmit? Azt olvastam valahol, hogy a Denon X3700-nak nagyon jót tesz, ha teljesen ki tudja kapcsolni az erősítő áramköröket és csak processzorként működik, de akkor is tetten érhető valami javulás ha csak pár csatornát választok le?
-
devil-k
nagyúr
Azt vettem észre, hogy ide még nem ért el ez a vonal.
Amíg nem mentem az AVX-re okosodni, itt rákeresve erre a kifejezésre, hogy előtétfal, esetleg "baffle wall" nem sok találatot hozott. Ettől függetlenül szerintem korrekten be lehetne építenie egy nappaliba is szerintem, nem csak egy dedikált moziszobában állja meg a helyét. Bár a nappalis megoldás erősen barátnő/feleség függő dolog, szóval csínján az ötletelésekkel.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
python1
Mutatnál róla fotót? A hátsóról is?
-
python1
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
+1
Èn nem bántam meg,hogy a nappaliba ilyen megoldást terveztem, büntetlenül vandálkodhatok a vászon mögött .
Arról nem is beszèlve, hogy szinte 0 helyet foglal, ès amit kapok, azt más " hagyományos felállás" meg sem közelíti.
Èn a hátsóknak is ilyet telepítettem.
Szóval csak pozitívan tudok nyilatkozni. -
Bishi
tag
Sziasztok!
Szeretném kérdezni a véleményeteket, segítségeteket.
Van egy Cambridge Audio 5.1 szettem - Azure 351r erősítő, hangfalak: s30 s50, s70, s90.
Nagyon szeretem, nekem nagyon megfelel a hangja, és idén terveznék egy 4Kra váltást, ezért gondolkozom egy házimozi erősítő cserén. A hangfalakat megtartanám, csak az erősítőt cserélném. Maximum a Denon AVC-X3700H-s ársávjában nézegetnék, de ha olcsóbban elérhető legalább CA-s szintű hangminőség, akkor az is megfelelne nekem.
A lényeg:
- legyen jó hangja zenére és házimozira is. Számomra a mostani szett hozza azt a szintet, amire én már ezt mondom. Ez alá nem mennék.
- 4k 120 Hz, Hdr 10, Dolby Vision képesség fontos lenne
- legyen 4+ hdmi bemenete, újabb kodekek támogatása,
- előny ha tud modernebb funkciókat - spotify, stb. - , de nem lényeges
Mit tudnátok ajánlani, merre érdemes menni? Panel lakás nagyszobában lenne, 5.1ben. Nem bolygatnék semmit a mostani felállításban, csak az erősítőt cserélném.
Érdekelnének a véleményeitek, tippjeitek!
A válaszokat előre is köszönöm!
-
python1
veterán
Nos kicsit térjünk már át a THX előtétfalakra.
Olvasgattam a kialakításról, és MDF lapot ajánlanak a hangszórók helyének pontos kivágásával.
Többek között azt is olvastam a jótékony hatásukról, hogy még lakásokban is előnyösen használható, kevesebb zaj jut ki a lakásból, de a fő cél az lenne, hogy valamennyire egyenletesebb legyen a frekvenciatartományom. -
python1
veterán
válasz
mettek
üzenetére
Klotz, Roland én utóbbit vettem. jó robosztus kábel, simán használhatod önvédelmi fegyvernek, akár asszony ellen is.

Csokorban a leghatékonyabb, nagyobb a szórása, biztos siker.
-
mettek
addikt
Proci végfok összekötésére milyen XLR XLR kábelt ajánlanátok nagyon nagyon budget kategóriában? Roland, Klotz mikrofon XLR megfelelő lehet?
Ezeknél Ami aggaszt az a 2x0,2négyzetmili. Mondjuk a hifi márkáknál nem is nagyon láttam keresztmetszetet feltüntetve.
1.5m-t kell áthidalni. Köszönöm -
python1
veterán
válasz
python1
üzenetére
Na kérem szépen!
Így a fázis optimalizálása után, valóban egy újabb lépést tettem a bokalefuzsagtc hang felé.
Tulajdonképpen annyi történt, hogy sokkal precízebbek lettek a hangok, jobban elkülönülnek hangszerek, és jobban tudom pozícionálni a helyzetüket, majd filmmel is kipróbálom.
Simán tudok most olyan zenét is hallgatni, amiben 1 hangszernél több van.
-
python1
veterán
Köszönöm srácok!
Tisztulni látszik a köd, viszont jött a következő zuhany.
A szoba közepén készítettem a méréseket, most, hogy visszatettem a centert a "falba" , jól összekuszálódott minden, most arról szól majd a következő lépés, hogy az LCR sugárzókat be kell süllyesztenem valami hangelnyelő anyagba.
Pont hasonló méréseket láttam, csupaszon a fal elé tolva LCR sugárzóknál vászon mögött, tehát kell nekem a THX előtétfal kialakítás. -
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr
üzenetére
Nem csak azért, a késleltetés a legdominánsabb itt. Simán told balra-jobbra időben, és látod a változást a meredekségben. A t=0 gomb való arra, hogy ezt a faktort leszedje róla. Fun fact, hogy az 1 mintánál kisebb késleltetéseket (például újramintavételezéshez) úgy szoktuk csinálni, hogy felrajzoljuk ezt a fűrészfogas fázisgörbét. Az ilyenek miatt soha nem nézünk rá a fázisra magában.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Haditechnika, harcászat
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- Óra topik
- LEGO klub
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Battlefield 6
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- ÚJ könyv: Gloviczki Zoltán - A holnapután iskolája
- Sony TA-F830ES erősítő + Sony ST-S730ES rádió tuner
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04s / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- LG 55C4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Budapest kornyeken mobilis vagyok.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)