-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz
Andris... #13050 üzenetére
Szerintem az 1 napos lecsót ha felforraljuk akkor mehet bele a felvert tojás, szerintem nem rontja el.
A paradicsomot a lecsóba én félbe vágom, kikanyarítom ahol a szárhoz csatlakozik az a rész íztelen és kemény is. Aztán a vágási lapjával a vágó deszkéra fektetem és keresztbe 4 szeletre vágom, majd a szeleteket is keresztbe 4-5 darabra vágom -nem vagyok hajlandó meghámozni, így viszont elég kicsi lesz a héja.
Azt mondod íztelen lett. A mésfél kg paprikából készült lecsóhoz a Pennys ételízesítőből tehetsz kb másfél evőkanálnyit, egy 8-10 tekerésnyi őrölt tarkaborsot, és fél evőkanál kristálycukrot. Minjárt jobb.
A Lidlben lehet most betárazni füstölt pirospaprikát és Chipotle-t ez utóbbi füstölt tört chili 🌶️ paprika. A Lucullus mindkettő gyártója. A chhipotle ból 1 mk (mokkás kanál) a füstölt piros paprikából 1 tk (teás kanál). Elég az egyikből rakni bele. Esetleg ázsiai bolból vegyél Sirarcha szószt link vagy ugyanennek a gyártónak a Kakasos verzióját az kicsit gyengédebb. A fenti mennyiségű lecsóba mehet egy kis teáskanálnyi a kakasosból.
Én most a síró tigrisből teszek egy @ ilyet a vajas zsemlére a felvágott alá. Én szeretem a csípőset. -
Moleman
addikt
válasz
Andris... #13050 üzenetére
1. Lehet utólag, így fél nappal később is csinálni a lent említett tojásos upgrade-et?
Igen, mi is úgy szoktuk, hogy a nagy adag lecsóból kiszedjük, amit elrakunk másnapra, és csak az aznapit tojásozzuk meg.Aztán a másnapi adagot újramelegítjük egy kisfazékban, és frissen megy rá a tojás.
2.
Én sose főztem még üvegesből, de feltételezem, hogy benne van az a konzerv-íz, amit nagyon nem szeretek. Amúgy ugyanezek a lépések lennének azzal is.Minden receptbe kéne legalább egy tág időintervallum, mikor van kész
Ez tényleg jó lenne, de sajnos nem működik, minden tűzhely más.
Én pont most költöztem új helyre, az elmúlt 4 évben 3.5 kilowattos dupla gázégőn főztem mindent, ehelyett most egy 20 éves villanytűzhellyel szenvedek (fele indukciós, fele sima). A gázon 30-40 dekányi kockázott húst simán le tudtam pirítani egyszerre 3 perc alatt, most az indukción 10 dekánként 10 percig kell szerencsétlenkedni vele, különben kiengedi az összes levét.A sima villany főzőlapon a világon semmi nem történik 9-esen sem, 5 deka hús is csak megszürkül és kiengedi a levét.
Még nem tudom mi lesz a megoldás, egyszer majd ha felújítom a konyhát, veszek egy újabb indukciós lapot, de már nincs sok bizalmam felé. Egy ilyen gázégő jó lenne, de nincs a konyhába bevezetve a gáz, át kéne vinni a szomszédos helyiségből, vagy helyet csinálni egy gázpalacknak. -
totron
addikt
válasz
Andris... #13051 üzenetére
Annyi *mentes hülyeség jött szembe, hogy egyszer izomból rákerestem a mindenmentes szaggifejezésre. Voltak találatok. Sok találatok. Nem hittem el. Már elhiszem.
Levesbe pl. egészben teszünk paradicsomot, hagymát. Lecsónál elég harmadolni, felezni akár vagy csak bevágni, a többit intézi a hő, nem kell túlgondolni. A fokhagymagerezd is van, hogy egészben megfőzve, megsütve adja ki a tutit a végén. Remélem a rizst nem külön főzted. Rutinnal ez is javul, látod már, hogy x levet y mennyiségű rizs vesz majd fel, úgy, hogy közben el is készül és nem is fő túl. A túl sok levek semlegesíthetők továbbfőzéssel, ha olyan a konstrukció, hogy nincs benne tészta vagy rizs, bármi, ami szétfőhetne. Nem is baj, ha adsz pörkölteknek, szaftoknak időt, annál zamatosabb lesz a redukció.
A lényeg hogy összeérjenek, összefőjenek a komponensek, az ízek. Ez idő. Az alapanyagok tekintetében lehetsz lezser, elnagyolt, sőt, úgy a jó ilyen esetben.
Spegettiszósznál is kialakul, hogy a mekkorára vágott friss petrezselyem zöldjét mikor rakd bele. Elaprózni nem érdemes, ahogy szétfőzni sem, de túl nyersen hagyni sem, eggyé kell, hogy váljon a paradicsommal, de úgy, hogy pont kiadja a saját olajait, ami ugye frissen megy a legjobban és felaprítva, de nem túlaprítva. Mindig ezek a fránya kötéltáncok. De a gyakorlatban egyszerűbb.
Az ipari megoldások bénák, kiváltképp a "lecsó". Te tudsz főzni, teljesen más ízvilág. A boltival csak a jó eledelt spórolod meg, nem is szólva a tartósítószerekről. Húzd szét a lecsót és középen zsíron süsd meg a tojásokat valameddig vagy teljesen. Ha nem teljesen tetted, akkor félig lágyra hagyott sárgájával már belekeverheted. Ha túl nyersen kevered szét, okozhat gondokat, pl. hascsikarás.
-
avl
senior tag
válasz
Andris... #13041 üzenetére
á, persze, hogy kérdezz !
csak nagyon meglepöeket kérdezel, mintha szakmai ártalomból, "agyberendezésböl" fakadna
pl. hogy milyen alakúra vágjad a paprikát ? amilyenre szeretnéd ! nem gömbhal ezsárgarépa kapcsán olvastam már, hogy nem mindegy, hogy keresztbe (karikakra) vagy inkabb hosszaba (hasábszerü) vágjuk-é
szeretnék Neked való párhuzamot írni rá, csak nem tudom mi lenne az
az inget alulról vagy felülröl kezdjük begombolni ? esetleg minden masodikat majd utana a kimaradtakat ? elöször a bal vagy jobb zoknit húzzuk fel ?
hajmosáskor így vagy amúgy mozogjon a kezünk ?
abszolut nem szivozas, cikizes a szandekom, inkabb csak ramutatni, hogy tényleg "szabadság van", ahogy jól esik, merev szabályok ritkák; finom, egészséges, tápláló kajákat! -
Essejó
veterán
válasz
Andris... #13041 üzenetére
Nehogy ne kérdezz, itt mindenki volt kezdő csak valaki már annyira régen, hogy még Bem apó is hátulgombolósban járt akkoriban.
Lecsóben ninncsenek kőbevésett szabályok, ahány ház annyi féle. És természetesen a másé nem olyan jó mint a sajátod.
Én részemről karikára szoktam vágni a paprikát hozzá, úgy hogy előtte kés nélkül kiveszem a csumályát.
Nálam az arányok hármunkra:
1,5 kg paprika
1 kg paradicsom
0,5 kg vöröshagyma(Meg 1 szál karikára vágott füstölt kolbász) De ezt csak titokban írtan ide.
A hagymát és a paradicsomot meg kockára, és a paradicsomot nem szoktam hámozni. Viszont mi tojásosan esszük, felütök 6 db tojást, egy villával alaposan felkavarom és azt csurgatom folytonos keverés mellett a lecsóba és teszek bele 1 tk kristálycukrot is, jobban kiemeli az ízét
-
Andris...
tag
-
avl
senior tag
válasz
Andris... #13039 üzenetére
kicsit felmerül bennem, hogy trollkodsz ...o.k., nem, de mégis
matek hozzám is közel áll, ott vannak egzakt szabalyok, de ezt nem kell atvinni mas területre (mi a szakmád, mivel foglalkozol ??)
a fözesben, plane lecsoban: nincsenek köbe vésett szabalyok, arányok
izlesek masok, nyugodtan kiserletezz, terj el a receptektöl, az arányok olyanok, amilyenek (ami epp van, amilyen az izles, stb.)
en sokkal kevesebb paradicsomot teszek bele, mint szokasos, mert igy szeretem
-
válasz
Andris... #13037 üzenetére
Lehet rizzsel is enni, mi is szoktuk úgy is, meg nokedlivel, tarhonyával, bele egyiket sem szoktam főzni, mindig mellé. Legritkábban talán kenyérrel fogyasztjuk.
Konkrét receptet nem tudok adni, én is keresem még azt, ami a leginkább olyat ad, amit szeretnék.
Valahol olvastam egy olyan ökölszabályról, hogy érdemes az alábbi arányokkal csinálni:
4 rész paprika
2 rész paradicsom
1 rész hagyma
Mi ennél paradicsomosabban szoktuk amúgy.
Lecsóból tényleg annyi recept van, mint égen a csillag. Itt elég jól körbejárták a témát, a cikk vége felé írt recept szerintem simán vállalható (itt is ez a 4-2-1 arány van úgy látom).
A benne írt tobanjan (rosszul írják, valójában doubanjiang) és az aszalt paradicsom kihagyható, ezért ne vegyél, annyit nem ad hozzá. A szalonnazsír helyett mehet akár nyugodtan sima zsír vagy étolaj is szerintem, bár utóbbi miatt lehet erre majd megkapom itt nemsokára a magamét.
Én szoktam rakni a lecsóba kis fűszerpaprikát is amúgy, szebb a színe, ha van füstölt, akkor az is mehet bele, egy Sparos lecsópaprikához egy puposabb teáskanálnyit szoktam kb, de többek szerint ez is szentségtörés. Mi még cukkinit/patiszont/tököt is szoktunk bele rakni elég gyakran, szeretjük benne. -
Essejó
veterán
válasz
Andris... #13027 üzenetére
Én apróra vágott húsos szalont is teszek a hagyma mellé és úgy főzöm.
Ha a Pressure cooker-ben, akkor csak kb 20 percig, akkor rakom bele a leszűrt sárgaborsót.
A sárga borsót lehet rántani és amikor kész akkor keverni hozzá 2-3 ek tejfölt, vagy tejfölös habarással készíteni. Ja és ne feledjük el a babér levelet se, hogy senki ne reklamáljon, hogy pont ő kapta, ezért évek óta őrölt babért használok.
Viszont a sóskát mindig habarással sűrítem.
-
Essejó
veterán
válasz
Andris... #13020 üzenetére
Van aki áztatott és szétnyomkodott zsenlével sűríti a spenótot, mások meg fokhagymás zsemle színűre pirított rántással.
A sóskát nem rántani hanem habarni szokás.
A sárgaborsót előző este átválogatod és öntesz rá 3-4xes mennyiségű vizet.
Másnap felkockázol egy tojás méretű vöröshagymát felteszed 0,5 liter vízbe, van aki ilyenkor rak bele egy maréknyi kockázott bacont az íze kedvéért, és ívesíted az Aldiban és a Penny-ben kapható 40% zöldség tartalmú "vegetával" sajátmárkás a cucc. Némi őrölt borssal. Én 1 zacskó 4 színű borsot keverek 1-1 zacskó rózsa és zöld borssal és abbó frissen darálok az ételbe. Kb 1 órát főzöd kis lángon a hagymát az ízesített vízben, majd hozzárakod a leszűrt sárgaborsót és annyi melegvizet ami épp még nem lepi el. És lassú forralással fedő alatt puhára főzöd. Időt nem tudok mondani, szinte minden tűzhelyen más.
Időnként megkavarod, ha elfőné a vizet azt pótolod. Ha megfőtt akkor tejfölös habarássak sűríted. -
válasz
Andris... #13015 üzenetére
Azért szélesedik a reperotoárod úgy látom, alakul ez.
Mi is elkezdtük visszafogni az állati fehérjét, érdemes sok babot, csicseriborsót, lencsét, stb fogyasztani.
_____
itt egy elég egyszerű babos recept, olívaolajban úszik paradicsommal, fokahagymával, pici csípőssel, bazsalikommal, nagyon szeretjük. (youtube)
Kikotortam neked az instagram oldaláról az írott receptet, aztán beadtam egy LLM-nek fordításra:HOZZÁVALÓK (1-2 adaghoz): (ha dupla adagot csinálok, akkor párommal elég vacsorára és valamelyikünknek jut ebédre is)
1 db 400g-os konzerv cannellini bab, leöblítve és lecsepegtetve (Lidl/Aldi/Spar, szoktak tartani konzerves formában ilyen fehér cannellini babot)
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva (nem kell túllihegni, fog sülni elég időt, hogy az esetleges nagyobbacska darabok is megpuhuljanak)
1 piros csili, finomra vágva (szárított csípős paprikával is jó, nem kell sok belőle, de ez tényleg ízlés dolga)
egy kis marék friss bazsalikom, apróra vágva (csináltuk már szárítottal is, azzal is finom volt)
5 szem koktélparadicsom, félbevágva (csináltam sima mezei paradicsomból, 8-12 darabba vágtam, abból is finom)
extra szűz olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
tálaláshoz: extra friss bazsalikom és pirított ropogós kenyér (friss bazsalikom nélkül is jó, sima kenyérrel is jó, de tényleg ad hozzá a ropogós)ELKÉSZÍTÉS:
1️⃣ Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses)/390 °F/gáz 6-os fokozat.
2️⃣ Egy kisebb sütőtálban keverd össze a babot, fokhagymát, csilit, bazsalikomot, paradicsomokat, egy jó csipet sóval és fekete borssal. A sütőtál legyen olyan méretű, hogy a keverék majdnem teljesen kitöltse.
3️⃣ Öntsd rá az olívaolajat úgy, hogy szinte ellepje a babos keveréket (kb. 1 cm maradjon szabadon a tetején), majd süsd 30–40 percig, amíg a teteje aranybarnára és ropogósra sül.
4️⃣ Tálald extra friss bazsalikommal és egy adag frissen őrölt borssal. Bőséges mennyiségű ropogós pirítóssal fogyaszd.
_______
Ráfeküdhetnél az indiai vonalra is, tele vannak finom hüvelyes ételekkel.
Pl Steiner tollából egy kis vöröslencse dahl. Hozzávalókat ide citálom, Aldi/Lidl/Spar stb helyeken beszerezhető minden.1.00 csésze vörös lencse (nem méricskélek, veszek egy fél kg-os vöröslencsét, aztán a felét csinálom meg)
2.00 gerezd fokhagyma
3.00 ek. kókuszzsír (a szerző vegán, ez gondolom a tisztított vaj helyett van, de olajjal is csináltam, azzal se volt rossz)
0.50 szem vöröshagyma (ezzel nem segít sokat, mert elég különböző méretűek a vöröshagymák, közepesnél kisebből mehet szerintem nyugodtan egy egész)
1.00 dobókockányi friss gyömbér vagy 1 ek. őrölt gyömbér (ezt nem kell elhinni, 1 evőkanál gyömbérpor az nagyon sok ide, egy csapott teáskanál elég szerintem)
1.50 db babérlevél
1.00 kk. só
1.00 kk. bors
0.50 kk. őrölt kömény (ha veszel római köményt, azzal még jobb)
1.00 ek. kurkuma (ebből is tegyél elsőre kevesebbet, mondjuk egy teáskanálnyit)
1.00 ek. curry vagy valamilyen indiai maszala, azaz fűszerkeverék (csináltam már többfélével, minddel jó)
1.00 l víz -
krizmo_
Topikgazda
válasz
Amúgy is azt mondják, hogy a húsnak önmagában kb semmi íze...
Szerintem nem így van.Minden húsnak van egy alapíze.
Plusz, mindkettő egészségtelen...
Nem egészségtelen, csak mértékkel kell fogyasztani, és odafigyeléssel kell elkészíteni.plusz semmilyen olyan tápanyag vagy vitamin nincs benne, ami nélkülözhetetlen a szervezetnek, és/vagy mással ne lehetne pótolni, plusz hormonkezelt állatok
,
Dehogy nincs benne olyasmi.A kisgyerekeknek kimondottan fontos, hogy fogyasszanak halat, húst, májat stb...
Szerencsére a növényeket nem kezelik semmivel.plusz és FŐLEG egyszerűen szar érzés hogy egy élőlényt megölnek csak azért, hogy én megegyem, amikor annyi de annyi minden mást is lehet enni, ami finom, egészséges, tápláló... Egy állatnak is ugyanannyi joga az életéhez, mint nekem, szerintem.
Csakhogy ezek az állatok pont azért lettek tenyésztve, hogy megegyük őket... Persze, ettől függetlenül még rossz érzés, és rossz belegondolni. Felvágottakat sem eszel? Miket szoktál reggelizni vagy vacsorázni? Nem azért kérdezem, mert nincs ötletem, csak kíváncsi vagyok. -
Andris...
tag
-
totron
addikt
válasz
Andris... #13012 üzenetére
Az jó, mivel az elvek úgyis csak az első üres gyomorig tartanak.
Túlmagyarázod, a legreménytelenebb konyhai antitálentum is képes a tészta+szósz kombó ehető lehozására, így ez inkább egy pszichikai blokk. Gondolj az első fórumbejegyzésedre, nem tudom hogy ment és hány karakterből állt, de írni most már elég jól tudsz. Ennek az odafigyelésnek és energiabefektetésnek a töredékéből elkészül a jó tészta.
Tipp: főzd meg úgy harmad állapotig a tésztát majd lapos formátumban fagyaszd le. Később vagy hagyod hűtőben kiengedni vagy zsíron megpirítva gyorsan kiengeded, finalizálod, hehe. Ezzel én is csak most kísérletezem, hogy hogyan nem lesz túlkészült. Az biztos, hogy fontos a laposság a makacs jégmag elkerülése miatt. -
(ex)Cat
senior tag
válasz
Egyrészt a víznek nem kell zubognia a tészta főzés közben, épp csak gyöngyöznie, de persze ez részletkérdés. Másrészt mi az a tészta, ami 2 perc alatt hűl ki? - Kiveszed, megfújkálod, vagy ha nagyon extrém, akkor engedsz pici hideg vizet rá és már kóstolhatod is. De utóbbi azért nekem eddig még sosem kellett. Max 10-20 sec-ről beszélünk...
Amúgy ez olyan, hogy érdemes uazt a tésztát használni mindig és nagyjából a 3. alkalommal már kóstolás nélkül is tudod a pontos időt. már ha figyeled persze.
-
válasz
Andris... #13012 üzenetére
Nem kell az instrukciókat teljesen elfelejteni, ökölszabálynak jók, de nem mindig arra az eredményre vezetnek, mint amit szeretnél.
Pl a tészta főzési ideje, tegyük fel, az van ráírva, hogy 10-12 perc, azaz a gyártó szerint 10p alatt is már ehető, de ha 20%-kal(!) tovább főződ, akkor is. Már maga az instrukció sem egzakt, de gondolom ez nem is véletlen, hiszen különböző ízlése van az embereknek.Én azt csinálnám pl tésztánál a helyedben, hogy a minimum főzési idő előtt kb 1 perccel megkóstolnám, aztán ha kemény, akkor főhet tovább, később újra próba, ha tetszik az állag, akkor szűrni. Kóstolni mindenképp kell, jártam már úgy, hogy az előírt főzési idő maximuma alatt sem puhult meg kellően a tészta, szóval kellett kapjon még időt.
Eddig miket próbáltál főzni? Csak érdeklődöm, hátha eszembe jut nekem vagy valaki másnak még recept, amivel próbálkozhatnál. -
totron
addikt
válasz
Andris... #13010 üzenetére
Az igaz, hogy jobban viselkedik a durum és élből jóval kevésbé emeli a vércukrot, a túlfőzést azért annál is kerüljük, mindegyiknél. Legjobb, ha elfelejted a zacskón lévő értékeket és érzésből cselekszel. Ez nem valami nagyzoló háziséf attitűd, hanem így következik el a túl nem főzött tészták kora.
Hogy nem azonnal, az ne zavarjon.
A megfelelőre dagasztott (főtt), de mégsem túlfőzött végeredmény között akár másodpercek döntenek, úgy, hogy nem is emel feleslegesen, de telít is. Nagy láng, gyors menet, 1-2x megkavarás közben. Vannak, akik azt tanácsolják, hogy zárd el alatta a gázt és fedő alatt puhítsd, na az hülyeség, akkor keletkezik a legjobban emelő tésztadagadék.Hagyma esetén: a pároláshoz fedő kell, a pirításhoz fedőtlenség. Pirítás esetén is dinsztelődik valamennyire, de el van tolódva a folyamat a pirítás felé, igen. A dinsztelés a kettő valamilyen elegye akar lenni, igazából egy tartományt jelöl a kifejezés. Túlpárolni a hagymát blö, a pirítás közelében maradni jobb. Itt is van egy kis kötéltánc: ne pirítsd túl, azaz ne égesd le.
-
Ajándékok
aktív tag
-
-
Essejó
veterán
válasz
Andris... #12938 üzenetére
Mondjuk szerintem a kolbász fűszerezése kicsit túl van tolva. A bazsalikomos tofut 1x próbáltuk, nekünk nagyon nem jött be. Jobb a natúr.
A húsból készült kolbászba alapból csak pár fűszer kell a húson és a szalonnán kívül. Fűszer paprika, őrölt bors, jód mentes só, tört fokhagyma, fűszer kömény.
A tofus verzióhoz én még tennék paradicsomport is. link Na meg folyékony füstot. -
Essejó
veterán
válasz
Andris... #12932 üzenetére
Kérlekszépen itt van néked a Tofu kolbász receptje Hogy még inkább hasonlítson a lángolt kolbászra, keverj bele folyékony füstöt. link
Fóliába csavarás helyett ha van húsdarálód és töltő csöved akkor műbélbe is töltheted. Esetleg ha belefér a húsmentesbe a kollagén, akkor ehető műbélbe is mehetne.
-
Essejó
veterán
válasz
Andris... #12930 üzenetére
De ott írtam, hogy helyettesítsd Tofuval, kb ugyanannyi fehérje van benne mint a húsban és még is növényi származék.
De tessék 1xű vegán receptek linkEgyébként szoktam készíteni , csicseriborsó pörköltet, cukkíni fasirtot bár ehhez rakok reszelt sajtot is, sőt zölborsó pörkölt is készül néha. Általában egy húsos napot egy húsmentes követ itthon.
-
Essejó
veterán
válasz
Andris... #12925 üzenetére
Húsmentes? Távozz innen Sántán.
Legjobb hüvelyes a kolbász, legjobb lepény a rántott hús, legjobb főzelék a pörkölt. Oszt nokedlit tudsz-e szaggatni? Én még deszkáról késsel tanultam, aztán lett nokedli szaggatóm. Kényelmesebb, de apróbb a végeredmény.
Itt van néhány agglegény étek, de egyiksem tartalmaz húst, csak kolbászt bacont csirkemellet etc. De megpróbálhatod helyettesíteni őket tofuval. link
-
Moleman
addikt
válasz
Andris... #12925 üzenetére
Ha nem bánod, hogy a főzelék inkább leves lesz, próbáld meg a habarást minimális liszttel. Én sokszor csak 1 evőkanál lisztet keverek egy nagypoharas tejfölhöz, hőkiegyenlítem, aztán beleborítom. Én amúgy jobban szeretem a sűrűbb főzelékeket, de a feleségem kifejezetten szereti ezeket a leves-szerű kajákat, még akkor is, ha történetesen tökfőzeléknek indult.
-
Essejó
veterán
válasz
Andris... #12873 üzenetére
A hagyma pucolásakor az egyik végét hagyd meg, vagy a gyökér vagy a szár felöli részét az kissé össze fogja szétcsúszás ellen. Kell egy jó éles kés is, én mostanában egy Paudin Shef kést használok link
De ha gond a vágás akkor skár egy ilyet i beszerezhetsz link link
A benne lévő kés kb 4x4 mm-es, ami mellette van a pulton az kb 10x10 mm, van hozzá julien vágó fej is. Ezt tavaj azután vette nekem a család amikor sikerült a balkéz gyűrűs ujjam végéből kb 2,5 mm-t levágnom, édesburgonya hasáb vágása közben. A piros felirat komoly, borotva éles a pengéje, a nagyobbal Tabuléhoz szoktam zöldséget aprítani, a kicsivel hagymát ha sietek. linkA krumplit csak 2x hosszába szoktam a paprikás krumpliba vágni
-
Ajándékok
aktív tag
válasz
Ha gondolod, ezekre van "lusta" megoldás is.
1 Lehet kapni konyhakész kockára vágott burgonyát. Azt hiszem hagymát is.
2 Lehet kapni hagyma port, bár állítólag nem az a végeredmény, mint a friss hagymával.
3 A hagymát reszelheted is, vagy ahogy tetted, turmix gép.Én is bajban vagyok a krumpli kockázással, de léteznek olyan robotgépek, amik megcsinálják. pl Bosch mum sorozathoz van ilyen kiegészítő - a komplett gép 100k felett. Vagy kifejezetten zöldség aprító 150$-tól aliexpress-en.
Ha van szalma burgonya nyomód, azt is használhatod.Én is kérdeznék.
Paprikás krumpli mitől lesz sűrű? Ha 1 órát forralom, akkor is híg a leve. Burgonyapehely megoldja, de elég drága megoldás. -
Moleman
addikt
válasz
Andris... #12877 üzenetére
Vannak jóféle aprítógépek, néha én is használom, de abban túl gyorsan lesz túl pépes a végtermék, ezért én csak akkor használom, ha ez nem baj.
Pörkölt jellegű dolgok alá, ahol számít a textúra, mindig kézzel kockázok mindent.
+ ha aprítógéppel dolgozol, nagyon vigyázz, a feleségem azzal kezdte az ismerkedését vele, hogy az első mosogatásnál elvágta a kezét a pengéjével. -
Moleman
addikt
válasz
A hagymát úgy felezd meg, hogy a gyökér része még rajta van, és addig csíkozd be. Az egyben tartja, amíg felkockázod, akkor is, ha életlen a késed.
Elég éles késsel pedig semmi ilyen problémának nem kéne lennie, de én is lusta vagyok kést élezni.Az egész krumplit pedig ne ketté vágd, hanem olyan vastagságú szeletekre, amilyen oldalhosszúságú kockákat szeretnél - nekem általában 4 szelet lesz belőle. Aztán azt csíkozd-kockázd.
-
Andris...
tag
válasz
Andris... #12813 üzenetére
Megint én, megint paprikás krumpli készül, és megint nagyon kezdő kérdéseim vannak. Az első természetesen megint a hagymáról szól. Múltkor a dinsztelésről kérdeztem, most még eggyel visszaléptem és többek között magára a hagyma "felkockázására" szeretnék gyakorlati tanácsokat.
1. Viszonylag régóta próbálkozom alap dolgok főzésével, nyilván 90%-ban hagymával kezdődik minden. De szinte minden alkalommal másfél perc alatt ott tartok, hogy mindjárt eldobom az egészet. Alapból semmi kézügyességem, főzésben pedig még kevesebb rutinom. Egyszerűen nem tudom normálisan, flottul felvágni. Most is, 5 darab hagyma fél órába tartott, és már majdnem feladtam. Félbe vágom, oké. A fél fej hagymát csíkokra vágom, nagyjából még oké. Aztán ugye fordítok rajta, hogy négyzetrács legyen, és innentől káosz. Szétcsúszik az egész, félkarikák maradnak kockázatlanul, ahogy haladok, a vágódeszkára merőleges félfej csúszik ki azt ujjaim közül, és a végén már vízszintesen fekszik az egész. Pedig még egy ilyenem is van, de semmivel nem jobb ezzel. Az első fele oké, a fordítás után ugyanúgy csúszik szét az egész.
Az utolsó fél fejet már fogtam és egyszerűen bedobtam a turmixgépbe, annyira felidegesített. Nem hiszem, hogy standard módszer, de valamit csinált vele...2. Krumpli felkockázása. Akár nagy, akár közepes méretű krumplival csinálom, sehogy nem lesz kocka alakú. Hosszában félbevágom a krumplit. A fél krumplit megint hosszában csíkokra vágom, fordítok rajta mint a hagymán, és a keskenyebb felét is csíkozom. A végeredmény sehol nincs a kockától, bőven téglalap, már-már hasábburgonya. Most így néz ki. Nem tudom, hogy a puhulás szempontjából számít-e az alak, vagy csak esztétika.
3. "Félig lefedve főzzük" - Ez azt jelenti, hogy a lábas feléig érjen a fedő, vagy hogy mondjuk egy fakanalat alá téve legyen egy pár centis rész az egyik oldalán, ahol a gőz távozhat? Gondolom, nem mindegy.
-
válasz
Andris... #12822 üzenetére
Hűha
Lesz itt háború
A kérdésed részben hitvita.
Most a szakács-nindzsák már húzzák is elő a borotvaélesre fent fakanalakat, mert a zsír-étolaj-vaj-kókuszzsír vallások hívei meg vannak győződve tanaik igazáról
Akkor kezdem is, én csak kacsazsírban dinsztelek hagymát, mert egy az igazság és a kacsazsír az egyetlen próféta
Amúgy a dinsztelés középső egyharmadát vízzel felöntve csinálom.
-
válasz
Nincs általános recept a hagyma dinsztelésének idejére.
A dinszteléssel a cél az, hogy a hagyma állaga passzoljon a készítendő ételhez. Hagymás rántotta esetén az a jó, ha a hagyma teste még éppen érződik, ott elég 2-4 perc dinsztelés.
Pörkölt esetében a hagyma a szaft sűrűségét adja, ott jobban meg kell dinsztelni.
De pörköltnél se egyforma az idő, mert a csirkepörkölt gyorsan megfő, jobben meg kell dinsztelni a hagymát (15-20 perc!), de egy marhapörköltbe szinte nem is kell dinsztelni, mert mire 2-3 óra alatt a marhahús megfő, addigra a hagyma teljesen szétmegy.
Kb. a következő időket szoktam alkalmazni:
Hagymás rántotta: 2-3 perc
Marhapörkölt, birkapörkölt, osso buco: 3-5 perc
Sertéspörkölt: 10-12 perc
Csirkepörkölt, milánói alap: 20 perc
De ha fröccsözöl közben, akkor hosszabb ideig is mehet
-
pohár
félisten
válasz
Andris... #12815 üzenetére
mivel én nem szívlelem a csípőset, kihagynám alapból
pirospaprika, és egy pici füstölt pirospaprika menne bele, meg talán egy pici cayenne, azt még elviselem
(sőt, lehet tennék bele sűrített paradicsomból is egy picikét az elején, mikor a hagymát már majdnem készre pirítottad, és azt is pirítanám egy kicsit, aztán jöhet bele a többi hozzávaló
-
cattus
addikt
válasz
Az időtartamokat a recepteknél érdemes mindig fenntartásokkal kezelni. Én általában egy másfeles szorzóval szoktam számolni, de ahogy belejössz és rutinos leszel a konyhában úgy fog ez az idő csökkenni.
Elsőre kicsit idegesítő lehet hogy sok dolognál az van írva, hogy "érzésre", de azt tudom mondani hogy nem szabad túlaggódni, a legtöbb esetben nem fogod nagyon elrontani ha nem 100%-ban követsz egy receptet.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest