- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz
Moleman #13030 üzenetére
Száraz babot, lencsét, sárga borsót érdemes piacon venni kimértet. Ott tuti nem 5-10 éve termett bezacskózottat kapsz.
A száraz hüvelyes szinte bármeddig tárolható. Ha nem esik bele a zsizsik akkor főleg. Szóval könnyen lehet, hogy egy 10 éve száradót próbáltál megfőzni.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Moleman #12907 üzenetére
Tárolásnál biztosan nagyon kényelmes, sose próbáltam, de én félnék tőle, hogy idővel meglazul.
Szerintem is a tárolás szempontjából jó lehet, viszont a levehetőség miatt kérdéses a kilazulás, és kicsit macerásnak érzem, hogy folyton össze kell rakni.rozsdamentes acél serpenyőket fogom kipróbálni,
Nekem annyira nem jöttek be, több zsiradék kell mindenhez, és még úgy is nagyon leragad bennünk minden. Bár már rég próbáltam, de nem voltam elégedett. -
totron
addikt
válasz
Moleman #12844 üzenetére
Semmi baj nincs a savas iránnyal ha a gyomrok és a fogzománcok bírják, egyes húsoknak meg kifejezetten jól is áll. Személy szerint nagyon tudom kívánni a savanyúságot, bizonyos időszakokban elementáris erővel. A lassú erjesztésű, vegyszermentes verziók a legtermészetesebb mikrobiom-tomágatók ráadásul.
Az előbb majdnem írtam, hogy összességében javult az élelmiszerbiztonság. De javult a fenét, a sok tartósítószer miatt pont nem tett ilyet. Kellenek a korszakos megoldások persze, de nem mindegy mi az ár.
A lényeg, hogy ne féljünk kezelni a húst. Az elmúlt 10 évben 2 alkalom volt, mikor alapból kiemelkedő disznóhús élmény tudott kerekedni, de ilyen toronymagasan kiemelkedő. Sokat törpöltem aztán mit csináltam másképp, de semmit, ennyivel jobb volt a hús pácolás, sem semmilyen kezelés nem volt. Aztán megint vissza a sajnos jól megszokott, átlag szintre. Régen mintha az átlag is fentebb lett volna ízben, élményben. Forgolódhat az ember hentesek között, variálhat, reménykedhet, de ritka a jó széria. Erre csak azért térek ki, hogy inkább javul a hús, mintsem hogy pótolhatatlan élményről maradnánk le a merítgetéssel. -
válasz
Moleman #12824 üzenetére
Mi se vesszük a kacsazsírt, hanem otthon sütjük.
Piacon veszünk kacsahájat, kisütjük, a töpörtyűt megesszük, a zsírt meg eltesszük a hűtőbe.
Így garantáltan mentes tartósítószertől, színezőanyagtól, stb. Persze nem is áll el olyan sokáig, mint a nagyüzemi kacsazsír, de azt a 6-8 decit, ami egyszerre kisül, azt megesszük pár hónap alatt
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Moleman #12567 üzenetére
Ez a sütőtisztító hab is nagyon hatékony,
Nekem is ez vált be eddig a legjobban. Nincs olyan bántó szaga, mint a többi zsíroldónak, és valóban nagyon hatékony. Rá van írva, hogy serpenyőknél is lehet használni, talán beválhat.#12561 prime_adam
A kép alapján egyszerű, olcsó serpenyőnek tűnt. Sok szerencsét a megmentéshez, remélem sikerül! -
-
totron
addikt
válasz
Moleman #12422 üzenetére
Teflonról írsz gondolom mindvégig. Pont a nagy hővel való felhasználás a legrizikósabb annál a kopás-karcolás mellett. A wok meg tipikusan erről gyorsan nagy hőről szól. Teljesen valid egy tapadásmentes felületű, vékony, olaj, zsír úgy is van a felületén. Legyünk már haladók. Hogy egy - súly/felhasználás tengelyen való - oximoron is szerepeljék: öntöttvasból is vannak wokok.
-
xavix13
őstag
válasz
Moleman #12218 üzenetére
Egyetértek, ha már optimumról van szó, akkor akármilyen gyorsan elkészülő szelet hús (csirkemell, combfilé, sertéskaraj, szűz, kacsa-libamell-pulykamell, valamilyen marhasteak etc.) serpenyőben biztonságosan fogyaszthatóra hőkezelve, szigorúan nem kiszárítva (maghőmérő power) és ami még sokat dob rajta valamifajta pan sauce.
[link] [link] Kis inspiráció, ezt ha nem lehet variálni legalább 100 féleképpen, akkor sehogy.
Szósz megvan szintén nagyon max 10p alatt, a hús szintén, és ha nem kell sok főre főzni, 1-2 főnyi egyszerűbb köret is elkészül a rendelkezésre álló 20p alatt. (Airfryerben krumpli, zöldség, brokkoli, egyerűbb vinegrettes vagy majonézalapú salik, valami zöldség vagy krumplipüré, rizs, bulgur etc.)
Esetleg még 5p nettó munkaidőt hozzá lehet számolni ha előre, trimmelünk, szeletelünk és lesózzuk a kiválasztott húst, vagy lehet kényelmesben előre ilyet venni sokpénzért. -
Essejó
veterán
válasz
Moleman #11658 üzenetére
A Kreol módszer. Kiméred a rizst, nem kell öblögetni szűrőben. Berakod egy méretes edénybe és a rizs mennyiségének megfelelő 6x-os mennyiségű sós vízben főzöd míg felforr + még 2-3 percig. Elzárod alatta a tüzet, fedő rá és letakarod egy konyharuhával. Piszka és kukucs nélkül hagyod 20 percig. Akkor átöntöd egy szűrőbe és átöblíted melegvízzel. (alaposan) Hagyod lecsöpögni és tálalható. Garantáltan minden rizsszem külön pereg. Nincs az a kínai aki pálcikával tudja enni. Na max evő tálbol bekotorja. 😆
-
Beni2360
félisten
válasz
Moleman #11641 üzenetére
Pedig van a gázra is megoldás. Nálam is a legkisebb égőfej néha sok, ilyenkor elzárás felé csavarom és kisebb lángot tudok csinálni mint a takarék láng. Még sosem aludt el. De az én indukciós rezsóm termosztátja ezek szerint vacak, éreztem szerint 10c fokkal többre szabályoz és a 20c Skála bizony keki. Nem tudom, hogy lehetne e belül állítani rajta.
-
Beni2360
félisten
válasz
Moleman #11639 üzenetére
Nincs az alja középen ki puposodva? Ha nem fekszik fel akkor kikapcsol vagy el sem indul.
Én nem igazán boldogulok evvel ai indukciós lappal. Feltettem 4l vízben két tyúk aprolékát és a farhátat, szépen gyorsan elérte a források pontot de 100c fokon zubogott, 80 C fokon meg semmi még fedővel sem volt hajlandó főni. Átraktam a gázra és gyönyörűen bugyborékolt. -
#82860288
törölt tag
válasz
Moleman #8642 üzenetére
Bátor vagy hülye?
Többségében friss húst veszek, fagyasztva van 1-1 adag csirkemell / csirkecomb / sertéscomb, ha vész esetén gyorsan kellene valami és a friss már elfogyott.
Illetve van még a szokásos Lidl bundázott fagyasztott bécsi + csirkemell, de azok elfogynak 2-3 hónap alatt.
Most úgy tűnik annyira tudatosan vásároltam, hogy el is feledkeztem a fagyasztott húsokról. -
totron
addikt
válasz
Moleman #8239 üzenetére
Gálvölgyinek volt erről egy paródiája, hogy ha büdös valami, miért azt készítjük?
Arról lehet szó, hogy nem vette be a serpenyő az olajat vagy zsírt, amivel kezelted így csak kvázi pang a külső felületén, erőltetésre meg csak szenesedik, büdösködik vagy a legutolsó kaja maradéka tart ellent ilyen módon a vasfelületnek.
Nagygenerálért kiált, avagy suvickold át nagy szemű, durva sóval, ami nem tartalmaz csomósodást gátló anyagot (E-számmal jelölt), nem tudom hol lehet kapni, aki tudja, közölje nagylelkűen kérem. De jó minőségű mosogató fémdörzsivel is nekieshetsz a filléres esik szét, mint egy ezüst színű karácsonyfagirland a serpenyő meg a mikroegyenetlenségeivel/közé magába gyűjti. Ezután áztasd pár napig, majd megint egy kis suvick, új víz, abban is ázzon, a végén annak a kioldódását is sikáld le, ezután jöhet az új réteg, kenegesd be valamivel, különféle videók a netten különféle olajokra esküsznek, ebben már magad kell felfedezned magad és a serpenyőd, melyikőtöknek mi válik be valamelyest az elkészült étel karakterébe is bekúszik a felvitt, ráégetett olaj.
Majd a kiégetés sütőben. Ami tulajdonképpen el is hagyható, de hosszú távon jobb, ha kívül-belül kap már az elején egy ütősebb páncélt, pld. fröccsenő víz kevésbé okoz rozsdásodást.Vannak időmilliomosok, akik minden egyes használat után sósuvickkal megkínálják, bár létjogosultsága nyilván van, én ebben annyira nem hiszek, nagyon melós. A benn maradt, ízes zsírréteg is feldobhatja pluszban még a következő étket, persze akadhatnak szerencsétlen áthallások, pld. egy rántott húst nem feltétlenül, hogy halas felharmonikussal képzelünk el, de a pár ilyen szembenállást leszámítva szépen, egészségesen és zamatosan lapolódik egymásra előző és rákövetkező sütés. A másik véglet meg soha nem mossa el. Huszárvágás is létezik, instant módi: teljes formattálást - winyó után szabadon - is lehet neki küldeni, ami történhet egy polírkoronggal, egészen le a szürke fémfelületig. Látványos videók erről is vannak, ajánlom, akár napvégi levezetésnek is, ahogy a sütős videókat is. Azután már csak kenni kell és kisütni. A kisütések ismételhetők közvetlen egymás után is, van értelme, de itt már érdemes összevetni, hogy mennyi gázt/elektronyosságot eszik meg ezalatt a sütő. Az 1 is elég, a többit bízhatjuk a használat közbeni patinásodásra. Ha gondosan ráégetjük, sós kezeléssel sem jön le érdemben, ami főleg azoknak jó, akik minden használat után sikálnak.
Az olívaolajat nálam nem vette be az oven, a disznózsír/szalonnazsír bevált viszont. Körülményesnek és csuklómegerőltetőnek tűnik (kisgenerál az ovenre alsó hangon fél óra, fedővel együtt), szeretni kell, ennyit tudok erre a részére mondani. Patinát nem folyamatosan feloldva a fenti regula ritkán/kedv szerint hajtandó végre, s nem számít munkának, ha van kattanás ebbe a rusztikusan hangulatos irányba.
Tippz:
- süt, mindenhol, kivéve dutch oven esetén a fogantyú, az kevésbé - tanulható, memorizálható az egész, s onnantól nem ellenség (kezdők gyakori érve a sutba dobásra)
- ne ejtsük lábra, ha érezzük, hogy ebből dobás lesz, mindig csak elfele (dutch ovent járólapra küldve pusztul a lap is, tehát inkább előre gondolkodjunk)
- főleg elégtelen patina esetén jön elő a porózussága, kényessége vagyis tojásrántotta, mint szétkent nyers tojás vagy ugyan iható, de egyébként bacikban dús vízzel való főzés után marhára be tud büdösödni az olyan fajta vizet egyébként se erőltessük, nagyban rontja az általános szájhigiéniát, hosszú távon a fogak esélyét egy szép életre még 2 fogmosás között, napon belül szájban hagyva is a bacikultúrát, homokkal való suvick esetén is tartalmazhat a kvarchalom előnytelen élőlényeket, ez területfüggő => jó patinával ezek megkerülhetők, s ez a 3 csak, amiből említésre méltó kellemetlenség lehet, egyébként ööm é' bódottá' van.Főzésre zománcozottat vegyünk, amiből van elszállt árú, de a Tesco gazdaságos HomePerfecten felül is találhatunk fajlagosan olcsót, színátmenetes, nagyon szép kacsasütőt például, ez a szemnek is jó fajta táplálék.
Remélem sikerült kedvet csinálni.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Moleman #8211 üzenetére
Fontos, hogy acélban leragad pl. a rántotta. Olcsó, de jó edények például a GoCook edények. Nálam már szinte minden új edény bevonatos. Nekem az öntöttvas nem annyira jön be. Acél elég sok van. Fazékban általában acélok, főzéshez megfelelnek. Bár levest is inkább bevonatosokban főzök pár éve. Tészta/krumpli/tojás főzéséhez drága a bevonatos. Héjában főzéshez (tojás,krumpli) külön edényt érdemes használni. Serpenyőkből már több mint tíz éve nem használok acélt, lábasból is elég régen csak bevonatosokat. Zománcos edényeket meg már vagy húsz éve lassan nemigen veszek, a zománc kopik és olyankor sok a hátránya. Sima mosogatószerekkel nehéz mosni, a vegyszereket meg nem bírja.
Méretben fontos, hogy hány személyre főzök, nekem vannak nagy edényeim, mert tizenöt-húsz főre is szoktam időnként. Ilyenből nem létezik bevonatos, itt van egy-két zománcos és acél fazék, lábos.
Méretben fontos még, hogy egy fedőt többhöz is tudj használni, fedőben az üveget szeretem, lehetőleg olyat, aminél van lehetőség a gőzt szabályozni, sajnos ebből csak Tefallal találkoztam. Neten is érdemes nézelődni, vettem már olcsó, de használható készletet, ráadásul kisebb méretben.
Készlettel amúgy annyi a baj csak, hogy nem mindig sikerül eltalálni a gyártónak, hogy milyen formájú és méretű edényeket használnál. Kezdésnek érdemes inkább egyedileg vásárolni. Nyeles fazekakat/lábasokat például szinte sosem használok, csak füleseket.
Fontos az is miket főzöl, a wok és a serpenyő például nem teljesen ekvivalens, mint ahogy a lábas és a fazék sem. Wokban például lecsót lehet csinálni, pörköltnek nem az igazi. Maga a főzés amúgy jó dolog, kreativitást fejleszt, mindig lehet kicsit másképp csinálni mindent. Negyven éve művelem amatőrként.
Majd elfelejtettem, sütéshez, sütőben pároláshoz igen jó a hőálló üveg, mosogatás könnyítéséhez sütőben a sütőpapír, sütőfólia(zacskó) utóbbiban úgy sül sok hús, hogy nem szárad ki. Legújabban a szuvidálásra kaptam rá, nem csodaszer, de érdekes elkészítési mód, ez ellenben drága, bár nagyon könnyű csinálni, a szuvidált húsokat már csak átpirítom serpenyőben, grillen, nem száradnak ki, nagyobb "embertömeg" esetén rettentően megkönnyíti és felgyorsítja a vendéglátást. -
válasz
Moleman #7695 üzenetére
Köszi, ezt a Lakshmit ki fogjuk próbálni.
Frisset vágottan szoktam venni, szerencsére lehet kapni nagyobbacska ázsiai vagy közel keleti boltokban, bezacskózva így vágottan is kibír kb egy hetet a hűtőben. Cserepeset is próbáltam a Lidlből, de azok mintha túl zsengék lennének, hamar kipurcannak nálam.
-
válasz
Moleman #7687 üzenetére
Köszi a receptet, az ilyesmiket nagyon kedvelem, teszünk is majd vele próbát.
A szárított koriander ér valamit? Ha igen, hol veszed?
Amit próbáltam aldis fagyasztva szárított koriandert (ázsiai tematikánál kapni), nem jött be, alig van íze a frisshez képest.Sambal Oelek meglepő volt nekem is, nem hittem volna, hogy ennyire Erős Pista íze van (vagy lehet a Penny-s nem olyan ízű, mint kéne), úgyhogy sztem nem is veszek többet.
-
ladybug
őstag
válasz
Moleman #7637 üzenetére
Én is kevés sót használok. Másokhoz képest kimondottan sótlanul főzök.
Igyekszem minél kevesebb mesterséges aromát használni főzéskor. Szeretem, ha érzem az étel ízét, nem csak a fűszereket.Többnyire bio zöldségleves port használok - pl. [link] ilyet - kis mennyiségben , mellé jó minőségű fűszereket.
Szerintem a minőségi alapanyagokon van a hangsúly, azok teszik ízletessé az ételt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- OLED TV topic
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Synology NAS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest