- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andris...
tag
válasz
solfilo #13038 üzenetére
Köszi, ezeket is lementem magamnak. Most értem haza a boltból, ezt már csak akkor olvastam. Én végül ehhez a recepthez várásoltam be, de kicsit elszámoltam. Dupla adagot akartam, de 2 csomag 750 g-os lecsópaprikát vettem, a recept szerinti dupla adag pedig 2 kg. És ehhez mérten vettem paradicsomot. Így végül másfélszeres adagot tudok csinálni a 1,5 kg paprikából, viszont így kimaradt 3 szem paradicsom. Szerinted azt is belerakhatom, ezek szerint annyira nincsenek kőbe vésve az arányok?
A másik kérdésem, hogy ez a recept, amit találtam, karikára vágja a paprikát, de nekem régről az rémlik, hogy én csíkoztam és aztán kb. téglalapokra vágtam. Most állnék neki, melyik módszer a jobb? Vagy mindegy?
-
Andris...
tag
válasz
solfilo #13014 üzenetére
Persze, a főzés közben kóstolás eddig is megvolt. Csak épp az a baj, hogy ha kiveszek egyet a zubogó vízből, akkor le kell tennem 1-2 percre, amíg annyira kihűl, hogy ne égesse szénné a nyelvemet. Az az idő meg pont tökéletesen elég arra, hogy a közben a fazékban
"fővő" (?) tésztaállomány már egész más állagú legyen. Nincs szinkronban a kóstolás, nem olyan, mint egy paprikás krumpli, ahol a krumplinak nem oszt nem szoroz az a két perc. Egy tésztánál ez az 1-2 perc az pont annyi, mint a Tökéletes és a Tökéletesen sz.r közötti differencia.Van egy folyamatosan bővülő txt-m olyan receptekkel, amikkel már próbálkoztam, de igazából csak 3-4 fajta kaja az, ahol igazán sikerélményem volt, és ezeket váltogatom. Lencsefőzelék, paprikás krumpli, zöldborsópaprikás (nem tudom, hogy ez-e a hivatalos neve; szegény anyukám a 80-as évek elején a Magyar Konyha magazinban találta ezt a receptet, úgy adta át nekem, kézzel írva, már a kórházban, 30 évvel később...), palacsinta, chilis bab, gombapörkölt, lecsó (régebben, amíg még nem csak a felső tízezer tudta megengedni magának a paradicsom+paprika kombót nagyobb tételben - azóta már nem)... Kb. ezek mennek.
A Telexnek indult régebben egy "Elronthatatlan receptek a Telexen, kezdőknek" *** rovata, azt egy csomó ideig lementegettem magamnak, próbálgattam. Sajnos egyrészt egy ideje nagyon ritkán ír új cikket a csaj, másrészt az "elronthatatlan" és "kezdőknek" kulcsszavak ellenére sajnos csomószor előfordult, hogy magyarázat nélkül hagyott olyan "alapvetéseket", mint rántás, habarás, meg egy csomó minden, ami most nem jut eszembe, és ez nem kicsit felbosszantott... A habarás mondjuk már megy (lencsefőzelék túltolva tejföllel, mert azt imádom sajnos), de pl. egy rántást az életben nem mernék megkockáztatni. Plusz, mindkettő egészségtelen, és amennyire lehet, még ezzel a minimális tudásommal is próbálok odafigyelni, hogy minél kevésbé legyen egészségtelen, amit csinálok. A húst is kerülöm, amennyire lehet (amiket felsoroltam fent, csak a zöldborsópaprikásban lenne csirkehús, de azt is tudtam helyettesíteni szójakockával, >>>nekem<<< kb semmi különbség az íz között. (Amúgy is azt mondják, hogy a húsnak önmagában kb semmi íze, csak a fűszerek hozzák ki belőle plusz semmilyen olyan tápanyag vagy vitamin nincs benne, ami nélkülözhetetlen a szervezetnek, és/vagy mással ne lehetne pótolni, plusz hormonkezelt állatok
, plusz és FŐLEG egyszerűen szar érzés hogy egy élőlényt megölnek csak azért, hogy én megegyem, amikor annyi de annyi minden mást is lehet enni, ami finom, egészséges, tápláló... Egy állatnak is ugyanannyi joga az életéhez, mint nekem, szerintem. De ebbe végképp nem akarok belemenni, mert tudom, hogy nagyon megosztó téma, és semmi kedvem, hogy itt most mindenki hitvitába szálljon velem,nagyon nem.)Plusz, ami most nagyon tetszik, #12937 lumpy92 kézzel írt, lefényképezett receptjei a koleszos időkből, szintén abszolút kezdőknek. Az elsőt a múltkor egész jól megcsináltam (krumplis tészta), és ma vettem meg az alapanyagokat a másodikhoz, a holnapi spenóthoz (a Tesco-ban meg kellett kérdeznem az árufeltöltő nénit, hogy a "paraj" az a spenót vagy a sóska, ilyen szinten vagyok...)
*** Közben megtaláltam a könyvjelzőim között a rovatot. A kedvencem a 03 - sült csirke, 05 - töltött káposzta, 19 - foszlós kalács - ilyenek KEZDŐKNEK, érted... És nem, nem úgy volt leírva, hogy szájba rágja, mi az a sült meg mi az a csirke... rákereshettek, szerintem fogalomtévesztés ez a kezdőknek dolog, vagy szemfényvesztés. Vagy én vagyok az életképtelen.
-
totron
addikt
válasz
solfilo #13006 üzenetére
Így van és minél nagyobb lángon/fokozaton tenni ezt. A geometriától is függ, egy farfalle közepe tud makacs lenni, ahogy a csavart is. Ezeknek 600 Wattot szoktam adni valamivel több időn át, egy cingár spagetti viszont 800-on készül jól, de hamar. Az al dente egy jó cél, túlfőzve csak a vércukrot tolja fel és többet eszünk, mint akartunk eredetileg.
-
-
Ramoskaa
senior tag
válasz
solfilo #12662 üzenetére
Első kiégetés.Beavatás
A fentinél akkor még nem kapott olajat. Nem is értettem mi égett ott. Az alján nem értem a foltot, hogy ott miért nem kapott réteget, meg pár helyen. Még nem használtam, mert nem tetszik az eredmény.
Az olaj egyébként sok tuti, mert a papírtörlővel ,ahogy kenegettem égett le a papírtörlő is aztán, gyorsan kapott még olajat. Sok olajat -
-
bugizozi
őstag
válasz
solfilo #11864 üzenetére
köszi, szal kb bármit belerakhatok aztán meglátom jó-e
"I've used almonds, walnuts, pistachios, cashews, pecans, and hazelnuts, all depending on the character you want the pesto to have."
Tibicsucsu: a beszerzés a másik bajom, de úgy látom a sparban lehet kapni, ha lesz lehet teszek vele egy próbát mégis. [link]Köszi!
-
válasz
solfilo #11590 üzenetére
Gázon és indukcióson is használom. Főleg indukción, mert az van a teraszon, bent ritkábban főzök.
A Hexclad biztos jobb, érzetre is minőségibb, de úgy vélem inkább a professzionális felhasználáskor tudja visszahozni az árát, otthoni körülmények között nem.
A wokot vettem ebből először, akkor botor módon kidobtam a papírját és nem néztem meg, hogy a fekete rész az valami tapadásmentes bevonat. Nos emiatt kb. 10-15ször fém dörzsivel lett elmosva, de az sem látszik rajta
Azt már használtam vagy 50-szer. Egyelőre itt tart a teszt. Pár közeli kép arról a dörzsis takarítás és az 50 használat után (lényegében semmi változás nem látszik rajta):
A legutolsónak még megvan a papírja, azt is iderakom: -
jerry311
nagyúr
válasz
solfilo #11085 üzenetére
Igen, azok az összetevők. Semmi olyan, amit egy falusi disznóvágáson ne tennének bele.
Na jó, a bőrkaparék valószínűleg nem létezik "falun", mert senki sem áll neki a bőr belső feléről zsírt kapargatni, de cserébe belefőzik másba azt a bőrt a rajta maradt vékony zsírréteggel együtt. -
-
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
solfilo #8964 üzenetére
Van csilis topikunk. Magam nem élek túl csípős cuccokkal, így nem akarok tippelni. Gondolom van a csípősségén kívül más aromája is az egyes fajtáknak.
-
-
-
perempe
veterán
válasz
solfilo #8777 üzenetére
Az említett Egertej mintaboltban a hatóságis Mizo UHT 2.8% 289Ft, nagykerben 400Ft felett.
Vettünk Hard-West bab chilis 400g konzervet, ami nem is lenne rossz, csak bonthatatlan, ill. a 2. konzervben egy 2-3 centis kavicsot találtunk; ennek ellenére megettük.
-
törölt tag
válasz
solfilo #8494 üzenetére
Gugliztam sós zabkását, zabpelyhet.
Azt javasolják, hogy a zabot áztasd be és utána vízben jól főzd fel, a lényeg, hogy legyen pépes.
Utána piríthatsz olajon kis hagymát, mehet bele zöldség, amit szeretsz, gomba, paradicsom, répa, akármi, és amikor ezek összesültek, akkor tedd bele a zabpelyhet. Meg persze fűszer, amit szeretnél, só, bors, chilli, akármi.
Érdekesek, lehet kipróbálok néhányat.
Olyan, mintha csinálnék egy jó gazdag rántottát vagy omlettet csak tojás helyett zab megy bele. -
törölt tag
válasz
solfilo #8494 üzenetére
Van ahol felfőzik a zabpelyhet, de én is meleg tejet szoktam használni.
Én szoktam bele tenni fagyasztott gyümölcsöt is és akkor nem nagyon kell cukor vagy más ízesítő.
De van amikor megy bele kicsi fahéj, gyömbér.Beni2360: ehetsz sok zöldséget, gyümölcsöt, azokban is sok a rost és segítik az emésztést is.
-
válasz
solfilo #8494 üzenetére
Egy időben sokat csináltam zabos fasírtokat. Hús helyett zöldségekkel, pl.: répa, cukkini - még túrósat is csináltam
Mondjuk ezeket sütni is kell szal nem pont reggel készítős kajapl.:
Zabfasírt
ZABFASÍRT FŐTT KRUMPLIVAL ÉS KRÉMES PARADICSOMSZÓSSZAL
Gombás zabfasírt sütőben sütve - filléres és egyszerűTényleg jót tesznek az emésztésnek, legalább egy héten egyszer enni kellene ilyesmit...
-
törölt tag
válasz
solfilo #8008 üzenetére
De értsétek már meg, hogy a kókusznak nincs íze.
Valaki segítsen már, mert megőrülök.
Amit ti kókusz íznek gondoltok / hisztek, az a túlcukrozott kókusz. Sajnos(?) ez nem olyan gyümölcs, mint az ananász, hogy természetesen van benne 3 kiló cukor.
A kókuszvíznek nincs íze, a kókusz fehér belseje is fűrészpor ízű.
Amit ti kerestek, az a cukros verzió, ha ízben az kell, akkor sajnos nem tudtok cukor nélküli megoldást használni, de még a kissé cukros kókusztej sem édes.
Illetve vehettek cukor nélküli kókusztejet és használhattok mézet, de azzal ugyanott vagytok, mint a cukorral.
Talán édesítővel ez megoldható?
Ízben a kókuszhoz a legközelebb a kókuszreszelék áll, ami íztelen, száraz. Ebből induljatok ki. -
törölt tag
-
Moleman
addikt
válasz
solfilo #7693 üzenetére
Kevesebb íze van a szárított koriandernek, mint a frissnek, de a frisset sose tudom életben tartani.
De ér valamit, egyszer túlságosan is zöldkoriander íze lett valaminek, amibe megborult.
Azt hiszem, hogy a sárkánycenterben vettem, Lakshmi.
Nekem ez a sambal van, Ausztriában vettem, kicsit jobb ízű/illatú, mint az aldis erőspista, úgyhogy nemrég a húslevesbe is inkább sambalt tettem.
De semmi extra fűszerezése nincs ennek sem, csak a ledarált paprika fajtája lehet más.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
solfilo #7674 üzenetére
Köszönöm!
Apróra vágott karajt, cukkini és padlizsán kikapart belsejét hagymán megpirítottam, aztán hozzáadtam a fokhagymát, kevés fűszerpaprikát, sót, borsot, oregánót, kakukkfüvet, majd felöntöttem konzerv paradicsommal, és addig főztem, amíg be nem sűrűsödött. Ezzel a raguval megtöltöttem a kikapart padlizsánt és cukkinit(előtte besóztam őket), és végül sajtot reszeltem a tetejükre.
#7675 body007
Szépek voltak ezek a padlizsánok, és nagyon ízletesek is.Maradt még néhány, lehet csinálok padlizsánkrémet belőle, vagy csak simán megsütöm, fokhagymás pirítóssal, pici majonézzel nagyon szeretem.
-
válasz
solfilo #7667 üzenetére
Aki hozta annak van saját húsfeldolgozó üzeme, így sajnos nem tudok segíteni. Szerintem olyan nagyobb húsboltokba, ahol van feldolgozás is esetleg lehet, de ne, egyszerű dolog szerezni az biztos.
Esetleg falun, hűvös napon, egy üveg jó minőségű pálinkával reggel sürgölődő embereknél, hátha nem kell nekik az összes. -
-
válasz
solfilo #7393 üzenetére
A fűszereket húsokhoz használom, a kínai ízesítésú húsokhoz pirított tésztát szoktam csinálni.
Egyébként valamikor sok-sok évvel ezelőtt lehetett kapni egy bizonyos Uncle Bens mártást, valami aszalt szilvás maláj mártás volt a neve, azt annyira szerettem, hogy még a rizst is hajlandó voltam megenni vele.
De sajna mostanában nem látom a boltokba, van valakinek tippje arra, hogy hol lehet ilyet kapni (vagy otthon hogyan lehetne hasonló ízű mártást készíteni) ?
SZERK:
Ilyen volt:
-
válasz
solfilo #7385 üzenetére
Donki Hóte
ti hogy főzitek a rizst?Itt valami félreértés lesz
Legalábbis remélem, hogy nem szóltam hozzá semmilyen rizsfőzős témához, mert én nagyon nem szeretem a rizst, a töltött káposztát is úgy készíttetem el az asszonnyal, hogy ne lássam, hogy van benne rizs
(Tejberizs helyett is inkább a tejbegrízt preferálom
)
-
-
batagy
őstag
válasz
solfilo #7385 üzenetére
Szia!
Köszi a hasznos válaszokat!
Nem mostam meg a rizst, mert tasakos kiszerelésű. Gondoltam, ezt nem kell mosni. Ezt csak próbaképpen vettem amúgy mielőtt nagyobb adag, rendes , nem tasakos rizst vennék.
Viszont a csomagolás (Riceland Basmati Rizs) teljesen félrevezetett, mert 1 tasakhoz (ami kb fél bögre) ír 1.5 liter vizet! Az nagyon sok. Szerintem a liter helyett arányt kellett volna írni.
Szóval tegnap a kis rizsfőzőben 1 fél bögrényi rizshez, kb 1 bögrényi vizet tettem, azaz kb 2x annyit. És előtte nem volt áztatva sem. Ez köpködött.
Ma, próbáltam a gőzölős készülékben. (Alulra is tettem vizet a gőzfejlesztőbe). Itt egy fél bögrényi rizshez (kb 1.5 dl), öntöttem 1 liter vizet. De ez is nagyon sok lett, a végén állt a vízben.
Ennél sem áztattam előtte.
Oké, akkor:
"1. rizst átmosni
2. 1,4x hideg vízzel edénybe tenni
3. alágyújtani (maxon mehet) és lefedni (ezért vettem üveg fedeles edényt IKEA.ban, hogy lássam mi történik, persz eltörtem)
4. ahogy felforrt, legkisebb lángra tenni, ~9-10 percig így, aztán elzár.
5. innentől pihenjen még kb 15 percet lefedve, végén villával érdemes lehet kicsit fellazítani"A rizsfőzőn van főzés és melegen tartás. Szerinted amikor felforr a víz, már vissza kell venni melegen tartásra?
Illetve annyi, hogy pároló készülék esetén 10 perc helyett kb 30 perc kell, mert ott nem éri közvetlenül a hőmennyiség, csak a gőzön keresztül.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
solfilo #7324 üzenetére
Dobogókőn a Zsindelyesben ittam először forró gyömbér italt, akkor nagyon megtetszett, azóta nagyon sokszor készítettem itthon is. Én mindig lereszelem a gyömbért, mert úgy erőteljesebb az íze, és így főzőm néhány percig, citrommal, naranccsal, fahéjrúddal szoktam még ízesítni.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
solfilo #7122 üzenetére
Nagyon jó menü.
Mi se nagyon variálunk.
24-én mindig sült lazac szokott lenni, a köret szokott csak változni. 23-án megcsinálom a bejgliket, karácsonykor azt szoktuk reggelizni tejjel. Aztán pedig Wellington bélszínt készítünk, egészben sült burgonyával és gombamártással.
Apóshoz is szoktam főzni, tavaly töltött káposztát csináltam, sütöttem mellé friss kenyeret(nagyon szereti a kenyereket, amiket sütök, mindig elmesélni, hogy gyerekkorában evett ilyen finom kenyeret, így ha megyünk mindig sütök neki), idén még nem tudom mi legyen, csak a bejgli biztos, szóval, igazából most ötleteket is gyűjtök.
-
krizmo_
Topikgazda
-
Ispy
nagyúr
válasz
solfilo #6963 üzenetére
Én szeretem citromhéjjal, csak nehéz olyan citromot kapni, amitől nem kapsz májhalált, így sokszor kimarad, de azért citrom és mazsola nélkül is meg tudom ám enni, én nem vagyok válogatós.
Illetve azt szoktam, hogyha nincs héj, akkor egy pár csepp citrom bele, ami persze nem ugyanaz, de el azért nem rontja.
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
solfilo #6627 üzenetére
Én szeretem.
Mindig a főzési idő végén adom az ételekhez, de magában is szoktam fogyasztani, van hogy csöppentek rá egy kis szójaszószt és úgy eszem hús mellé körettel, kínai leveshez nem keverem hozzá, hanem utólag teszem bele, mint a tésztát. Egyébként, üvegtésztát is szoktam venni az ázsiai heteken.
-
-
-
krizmo_
Topikgazda
-
válasz
solfilo #6583 üzenetére
Érdekes ez a büfés recept, a szakács széles mosollyal rak az ételbe egy nagy kanál kínai sónak nevezett fűszert. Ha valaki utánanéz, akkor bizony megtalálja, hogy a "kínai só" (MSG) az nem más, mint színtiszta nátrium glutamát.
Ez a szer a kínai konyha egyik alapvető összetevője, szóval ha káros lenne az egészségre, akkor nagy üres pusztaság lenne Kína területén.
-
válasz
solfilo #6580 üzenetére
Kína akkora területű, mint Európa (az Uraltól Portugáliáig, Norvégiától Ciprusig), ennek megfelelően a gasztronómiájuk is eléggé változatos, szóval biztosan kijelenthető, hogy van olyan hely, ahol szeretik a fehérborsot. De azért az is biztos, hogy van olyan hely, ahol alig használják, mert pl. az ún. szecsuáni borsot használják (a normál) bors helyett.
Általában a kínai konyhára csak az az igaz, hogy a kínaiak mindent megesznek, ami mozog, ami nem mozog, azzal meg fűszerezik
-
FerNandor
őstag
válasz
solfilo #6578 üzenetére
Valóban nem ír bele borsot, pedig eddig mindegyikbe kellett, amit találtam... Mondjuk fehérbsot írnak, amit én nem bírok, mert szerintem disznóbép szaga van
, múltkor azért megpróbáltam, el is rontottam vele....
Az én szójaszószomban nincs azt hiszem nátrium glutamat, de lehet, hogy rosszul emlékszem. A gőzgombóc sem sikerült, olyan semmilyen íze lett a tölteléknek...
pedig pont úgy csináltam, mint a recept. Bár lehet, hogy a készítőnek is ugyanolyan lett, mint nekem csak baromi jóízűen ette a kamera előtt
Vagy kihagynak valami titkos összetevőt.... -
krizmo_
Topikgazda
válasz
solfilo #6338 üzenetére
Ázsiai ételeket, és fűszereket is szoktam használni, így nekem már ez sem jelent gondot, ezeket is érzésre fűszerezem. Szeretek mindenféle ételt kipróbálni a világból, ritkán vannak ismétlődő ételek nàlunk.
Ha először készítetek valamint, akkor is inkább az illata és ízre hagyatkozom, és nem méregetek, de ettől függetlenül azt javaslom, hogy kezdetben mindenki mérjen, ha nem biztos magában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos cigaretta 🔞
- Call of Duty: Black Ops 7
- Vírusirtó topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Death Stranding (PC)
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- További aktív témák...
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- YEELIGHT Cube Smart Lamp spot + base moduláris RGB okoslámpa
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest