- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
BTom1970
aktív tag
hibaüzenet:
The reverse name of your IP address does not map back to the same IP
MAGYARÁZAT:
A levelezőszervereink megpróbálják feloldani a velük kapcsolatba lévő gépek reverse nevét (PTR), amelyet felhasználva újabb névfeloldással kinyerik a névhez tartozó IP címet. A két névnek léteznie kell és a kapcsolódó IP címnek meg kell egyeznie a névfeloldás eredményével. Ezt a hibát akkor kapja, ha ezek a feltételek nem teljesültek, azaz a DNS nincs megfelelően beállítva.MEGOLDÁS:
A jelen állapot szerint az ön által használt levelezőszervernek nincs reverse neve a DNS-ben, vagy ez a név feloldva nem egyezik meg a szerver IP címével.
Kérjük vegye fel a kapcsolatot szolgáltatójával és kérje meg azt a xxx.xx.xx.xx IP cím DNS-ben való megfelelő beállítására.Fedora 11 szerver.
Miért?
Nálam van a mail server (postfix, sendmail, squirrelmail).
Nálam kell a PTR, MX rekordokat állítani. Vagy a DNS szolgáltatónál? -
csendes
addikt
Igen lényegében hasonló a kettő, ahogy nézem. Az Omega projekt [link] legfrissebb kiadása 2010. júniusban jelent meg és a Fedora 13-on alapul, a Fusion [link]14 Béta pedig már értelemszerűen a 14 Bétán. A Fusion Linux szerepel a Distrowatch listáján [link], az Omega nem. A Distrowatch-on ránéztem a képre és látom, hogy a Fusion Linux nem a hagyományos Gnome menüt használja. Ez a mintmenu vagy valami más? Erre már közben jött válasz, tényleg a mintmenu Nem lassítja nagyon az indítást? Azért kérdezem, mert egyszer kipróbáltam egy rakás ilyen menüt és egyik se jött be igazán, maradtam a réginél.
-
rokefeller
senior tag
Nem nevezném hivatalosnak, írtam a srácnak, de még nem reagált, de remélem nem lesz semmi para, és akkor a miénk a hivatalos torrent. A koncepció ahogy én értettem olyan mint az Omegáé volt. Aztán lett a neve Fedora Community Remix, de el kellett hagyni a Fedora nevet azt hiszem. Az Omegához képest annyi a plusz, hogy belekerült a mint menü, ha jól tudom az az alapértelmezett, meg a notify-osd is. És talán lesz Nautilus elementary. Eléggé gyerekcipőben jár még, szerintem még akár bele is lehet pofázni, hogy milyen legyen, bár szerintem sok kezdőnek már az hatalmas előny hogy alapból benne van az rpmfusion :-)
MOD: ja, ahogy nézem, ami az oldalon van, az még a 13-as. Én a 14 beta-ból csináltam torrentet,
-
Zolien
csendes tag
Na csak nem sikerült képet feltölteni, de elmesélem mi is van:
'Felosztás típusa' képernyõn járunk, text mode. "A telepítés a merevlemez partícionálását igényli." <bla, bla...> ... Válassza ki ...
- Teljes eszköz használata
- Meglévõ rendszer lecserélése
- Szabad hely használata.
Alant meg be lehet jelölni az egyszem winyóm mint használni kívánt eszköz. És ENNYI. Ezzel letudja.
Tehát text módban nincs lehetõség se VLM állítgatásra, se bootfinomhangolásra, se partíciók méretezésére, tetszés szerinti számú létrehozására. Elvileg elég is lehet, bár mást szoktam meg Debian alatt. Plusz van egy 100GB+ terület, ahol az inode-ok ugyan át lettek már firkálva, de újraírva a terület még nem, GetDataBack látja is még az adatokat, csak nincs jelenleg másik winyó átmentegetni. Na például egy ilyen esetben nagyon nem jó, hogy nem ad szabadkezet, meg hogy pont text módban hiányzik ez, egy elvileg karakteres alapú OS-en.. Meg egyébként is egy rakat speciális igény és eset fordulhat elõ egy harddisken, amikhez bizony az effajta kötöttpálya bizony kevés. Tudom, az én esetem pont peches, na de akkor is.
Igen, azt észrevettem, hogy lassú a konzolablakok közti váltás pl. Miért ilyen megoldású ez? Mit jelent, hogy mélykonzol? Most látom elõször.
A linket és az utánajárásodat köszönöm. -
Zolien
csendes tag
Köszi, jól esik.
Sorry, csak fárasztó "sms"-t írni, tömörítem a gondolatokat.
Tehát a fedora alatt jó volna 800x600, 100Hz-re belõni a konzolt. A Potatora pedig azért gondoltam, mert alapból felteszi a wvdialt, ami mûködne is, ha látná a 2.2-es kernel az USB modemem. De nem, tudatlan az még. Ezért gondoltam azt, hogy egy újabb, mai kernellel szerelve használható lenne. Ami kernelt pedig a fedoradiscrõl szippantanék le. Lévén ugye fent tárgyalt 2 telepítõlemezen kívül más itt nincs. Meg se haver, se net. Szóval hagymából, kolbászból szeretnék dobostortát. Lehetõség szerint. -
Zolien
csendes tag
Elmegy azért rajta. Fluxbox párti vagyok amúgy. A függôségeket nem tudom beidézni, - de ~fél képernyõnyi hiánya volt - mert idôközben Debian Potato váltotta, ami tutira nem lát semmilyen USB eszközt. Most aznn agyalok, hogy a fedora kernelét átültetni ebbe. Forrásból még csak csak, de így... elég sci-fi ötlet, nem?:-)
Vágom én, hogy netközeli az egész, de az a pár lib igazán nem foglalna sok helyet, akár rá is kerülhettek volna a lemezre. Vagy ha nem, akkor meg ne legyen ott az alkalmazás sem. Nem sopánkodni akarok, csak valahogy az én logikán ezt diktálja. Netre való felkúszás tekintetében nem képes saját magát saját hajánál fogva kiemelni a mocsárból (lsd. a 'boot' kifejezés eredete), ez nem szimpi. Mert ugye nem csak a LAN-osok vannak, fõleg ma már. Az sem az, hogy nem engedett particionálni. Grafikusban is így van ez? Itt kb nálam le is írta magát. De lehet, hogy én vagyok a béna. Telepítés elõzõ linux partícióra, meglévõ rendszer lecserélése - ennek ellenére ugyanúgy az egész winyót használja. De cáfoljatok meg. Régen a Red Hatot szerettem, ezt most csak próbálom szeretni.:-) Még nem adom fel.
-
Zolien
csendes tag
Elmegy azért rajta. Fluxbox párti vagyok amúgy. A függôségeket nem tudom beidézni, - de ~fél képernyõnyi hiánya volt - mert idôközben Debian Potato váltotta, ami tutira nem lát semmilyen USA eszközt. Most aznn agyalok, hogy a fedora kernelét átültetni ebbe. Forrásból még csak csak, de így...
-
Zolien
csendes tag
Intel Pentium III 500MHz
Fel van települve, konzol van. Netezésre használnám, felfedezném. Tárolók nem játszanak, PC-n nincs netkapcsolatom, mobilnet van csak, most is telóról írok. Wvdial valóban van a DVD-n, függõségek már nem. Repóba is úgy kellett külön belemûteni a DVD elérést, miért nincs benne alapból?
Na. Itt és ezért vagyok most elakadva. Utólagos X installnak mi lenne amúgy a metodikája?
De elõször a wvdialt kéne életre kelteni, onnan már menne a többi is. .deb -> .rpm konverzióra van ötlet? Jelenleg ezt látom a legreálisabb útnak. -
morvo
csendes tag
Igazatok volt. Valóban a network manager tett be. Amint kilőttem rögtön ment.
De most megint van egy problémám. Feltettem a SQUID-et és el is érem meg minden
de valamiért minden címre ezt a hibát dobja:The requested URL could not be retrieved (ERR_CANNOT_FORWARD)
transzparens-ként van beállítva.
Miért lehet ez?
-
csendes
addikt
Ha lefordítod végig szépen, feldobjuk a nevedben a sys-adminra. No?
Jó, majd pár nap alatt, mert elég hosszú, meg a német annyira nem megy. GNU licensz alatt jelent meg a cikk, szóval nyugodtan lehet vele bármit csinálni, a forrás megjelölése mellett. Ha kész van, milyen formátumban, hová küldjem?
-
rokefeller
senior tag
"Megmégegy. Azért az uborka fedora/redhat hozzájárulása a közösséghez valami 1:1000 arányú, ezt én nem hangoztatnám a helyükben."
Nekem is itt robban el az agyam :-)
Az Ubuntu legnagyobb érdeme a marketing. És ezzel nincs is baj. Kernel, X meg DE fejlesztésben nem ők a húzóerő. Viszont sok jó program jelenik meg először náluk. És egy csomó olyan döntést meghoznak, ami jó a végfelhasználónak (pl nautilus browser mód, értem én a gnome-ot, de a userek fele aki winről jön át, sikítva menekül, és nem keresi az okokat, meg usability tanulmányokat). Még a friss enyhén metroszexuális designjuk is ütős, divatos, ami vonzóbbá teszi a rendszert. -
rokefeller
senior tag
"Még valami: ettől, hogy valakinek bonyolult a multimédia fedórán, én falnak megyek. Ez az első bénázás amit kezdő elkövethet, innentől annyira azért nem hiteles az író."
Ezaz, kettősmérce. Elfelejtik hogy bármilyen oprendszeren utána kellett nézni annak hogy mit mivel és hogy használnak. Ugyanúgy utána kell nézni drivereknek, ha az ember használni akarja a gépet.
Van egy sztorim arról hogy mit ér a proprietary driver kezelés alapból az ubuntuban (ami egyébként dicséretes, de a fedora filozófiájába sosem fog beleférni):
Nekem annak idején fedora 6-om volt, egy szuttyadék broadcom bcm4318 wlan-nal.
Ndiswrapperrel kellett belőnöm, neworkmanager alá. Épp az egyetemen voltam, új volt a laptop, be voltam sózva, nem bírtam hazáig várni, nekikezdtem a konfigolásnak. Probléma: csak wifi volt. Meg egy előre telepített xp, amit még nem zúztam le. Néztem a leírásokat, fórumokat, lementettem a html-eket, reboot, fedora alatt próba, és ha nem megy, vissza xp-be. 1 óra alatt ment a cucc.
Aztán fedora 7-ben jött a bcm-fwcutter, firmware, és már nem kellett ndiswrapper. 10 perc google, meg elolvastam a release notes-t.
Aztán 8 alatt már b43-fwcutternek hívták, de addigra cserélődött a laptop, addigra megtanultam hogy intel wifi, intel videó, és akkor nyugi van (utána jött a beta X-es fedora 9 amihez 2 hónapig nem volt nvidia driver)A broadcomos időkben az ubuntus kollégák feszt azzal jöttek hogy a fedora sz*r, használj ubuntut, mert nekik milyen simán megy (természetesen olyan open source atherossal, amivel a fedora is simán ment)
Kis idő múlva, a kolléga lucid upgrade után nem tud csatlakozni a wifihez, nem is látszik a wifi adapter. Kérdik tőlem vajon mi lehet, mert én sokat szívtam fedórán, biztos tudom. Mondtam hogy 2 éve nem szívok a wifivel. Kiderült hogy broadcom wifi. Kérdeztem hogy firmware van fenn? Á, itt nem kell ilyennel sz*rakodni, itt a driver manager megoldja. Hát pont nem oldotta meg. Nem tudom a karmicban hogy volt (gondolom ndiswrapper), de a lucidban változott, és a lucid nem szedte le a firmware-t, meg a cuttert hozzá. Miután rájöttek, feltették és ment, akkor jött a tapsolás, hogy milyen király a lucid. Én meg csak néztem és ültem tovább, a sz*r oprendszeremmel, ami milyen rosszul csinálja a dolgokat :-)
És folyton meg kell hallgatnom azt is hogy az rpmfusion-t feltenni, és onnan installálni gstreamer plugint, az mennyire gagyi, miért kell ezt.
Azt hiszem teljesen frusztrálódtam :-)
-
rokefeller
senior tag
"Egyébként érdemes megnézni, hogy fedora fórumokon - pl nálunk is - mivel szopnak a userek. Na azzal fognak az ubuntusok 05, 1 év múlva."
YEP :-)
Ebben mondjuk az a legjobb hogy amikor beleszaladok valamibe, akkor a fedóra az szar, aztán fél év múlva ugyanaz amikor előjön ubuntunál, akkor mekkora király, és mekkora upstream, és hogy ŐK csinálták, és adták vissza a közösségnek. LOL (empathy addig volt sz*r amíg csak én használtam)
-
rokefeller
senior tag
A régi yumex jó volt, az új szerintem nem jó kvázi semmire.
Indoklás:
1. Az új elképesztően lassú, a packagekit is gyorsabban befrissíti a metát mint a yumex
a packagekitet elsőre nem tudtam mérni, de olyan 40 másopercre saccolom, ami mondjuk totál szégyen, a yumex viszont kemény 67 másodpercig indul, onnan hogy beírtam a root jelszót. A packagekit másodikra azonnal működik, a yumexnek másodszor elég kb 25 másodperc
2. nem lehet egyszerre filterezni és szűrni
3. nem lehet sorrendezni semmilyen listát
4. a filter random kifagyNamost innentől kezdve a yumex funkcionalitása egyetlen dologgal tud többet, éspedig hogy lehet vele a tranzakciókat piszkálni, ami köszi, hurrá, de szerintem az egész új gui egy bazinagy regresszió az előzőhöz képest. Ha csak csomagnév alapján akarok telepíteni, vagy eltávolítani, arra jó a PackageKit-gui is, meg a yum pláne.
Amit szerettem a yumex-ben, az az hogy az elszemetelődött rendszert lehetett vele kipucolni. Le tudott az ember szűrni úgy hogy telepített csomagok, és azokon belül ha nem is rendes sorrendezés méret szerint, de legalább kategóriák.
De tényleg, a mostani yumexet a tranzakció menedzsmenten kívül mire lehet használni? Még a yum plugineket sem tudja ki/be kapcsolni.
Namindegy, a yumex miatt baromi mérges vagyok, ahelyett hogy követte volna a gui a yum fejlődését (sebesség, downgrade-ek, history, pluginek), ehelyett egy buta, de legalább még lassú is izé lett. Jó dolog újraírni valamit, de szerintem ez még bivalyf0s, nem package manager
-
rokefeller
senior tag
Na, gyorsan bepróbáltam, el sem indult az X :-)
Gondolom nomodeset-elni kellene, de most arra lusta voltam, meg nem is akarom eldobni azt a cseppnyi 3d-t
szerintem inkább bepróbálkozom a oo oldaláról leszedett cuccal, és ha abban nincs para, akkor reportolom a fedora package specifikus bugot, ha azzal is szar, akkor meg csekkolok egy ubuntu live-cd-t, és ha azzal is szar akkor a liba az én készülékemben van -
rokefeller
senior tag
Alapvetően nincs vele szenvedés
Játékra gyenge, de a compiz meg gnome-shell prímám megy vele, nem kell semmit reszelni, mert alapból fenne van, csakhát néha van bug.. egyébként nem tuti hogy ez az ok, de gyanús... elkezdek scrollozni az oo.calc-ban és, 100%-ra szalad a procihasználata, meg hallom ahogy beindul a turbina :-) -
rokefeller
senior tag
Intel. Asszem gma x3100 az egyik elnevezés, chipsetileg i965gm
sanszos hogy valami ilyesmi dolog az ok, csak gyanúsan nincs semmi hasonló probléma sem bugzillában, sem a google nem dob olyat ami hasonló lenne. márpedig elég gyakori laptopokban ez a grafikus cuccami a fura, hogy sokáig semmi baj nem volt, a 3-as szériával jött a szívás, de akkor kezdődött a kms-es átírogatás is, fene tudja mi hozta a regressziót, de mostanra oda jutottam hogy feltettem egy gnumeric-et, hogy ha nagyritkán meg kell néznem egy xls-t, akkor tudjam legalább elolvasni normálisan
szerencsére ritkán van szükségem, és csak az alapfunkciókra, de azért elég tré hogy egy kétmagos laptop 4 giga rammal nem képes egy 400 soros 6 oszlopos táblázatot kezelni, miközben képes egy db2 elfutni rajta virtuális gépben hiba nélkül :-)
-
-
ntomka
nagyúr
Mivel ubin az fglrx hibátlan nekem (szó szerint), ragaszkodnék hozzá. Ahogy olvastam fedorás fórumokat, ennyi csak az akadálya, hogy felmenjen. Fc12-t nem raknék, hisz miért rakjak régit, ha itt a küszöbön az új?
Szóval most ráállok, és megnézem tudom-e az xorg verziót visszafejteni. Asszem elfogadható kompromisszum lenne (ha működik).
A boot problémát megoldtam még az éjjel.
-
floatr
veterán
Bubi alatt a következőket tapasztaltam egy laposon. Install fasza, géphasználat szintén, compiz megy alapból, mindez a nyílt driverrel. Gyakorlatilag egy panasz nem lehet rá. Aztán kezdtem egy kicsit kényelmetlenül érezni magam, mert feltűnt, hogy a venti állandóan a maxon pörög. Aztán pár nap után az is feltűnt, hogy eszetlenül melegszik a bal kezem tájékán, pedig inkább jobb kézzel gépelek gyorsabban
Tartottam a gyári drivertől, de végül felpakoltam, és egyrészt minden működik, persze maradt a compiz lag (kbf), leszámítva azt h a power manager a fényerőt nem tudja szabályozni. Mellesleg gyanakszom egy kicsit erre a melegedésre, hogy nem-e megfőzte az akksit is, mert novemberi csekkolás óta gyanúsan leesett a kapacitása (38Wh-ról 16-ra). Mondjuk úgy h nekem nem jött be a nyílt meghajtó. -
ntomka
nagyúr
Ez megy f13-mal?
"Some of the Desktop and Mobility GPUs supported are the
Radeon HD 2000 series to the Radeon HD 4800 series." - Eszerint az enyémet nem tudja.Viszont megnéztem most direkt, és nekem is a 10.4-es catalyst van fent, ami azért érdekes, mert a hivatalos oldalon nincs a támogatott listán. Ennek ellenére tökéletesen üzemel és maga a rendszer ajánlotta fel telepítésre is.
-
ntomka
nagyúr
Most újra töltöm a 13 bétát, mert meguntam a vacakolást, és töröltem. Egyébként disztró felfedezésen voltam, és volt vagy 5 image fájl a gépen már.
Melyiket szedjem?
Egyébként ez szerintem nem támogatja az enyémet: mobility radeon hd 5470-em van. Azért lestem ezt az ubi asztal alatti forrást. -
törölt tag
nem, a fedorával nem sikerült még ennyire sem zöldágra vergődni. illetve sikeresen valami olyat csinált a /home tartalmával (valami selinux beállítás), ami után az ubi már nem tudta rendesen használni. illetve a bootloadert is jól megcsinálta, mert utána már csak ő tudott bootolni, más nem
most ki kellett kapcsolni a compizt, így szerintem a fedora sem fagyna, úgyhogy szerintem visszateszem majd. csak már szeretnék egy működő rendszert végre... -
-
törölt tag
hát, nekem a frissítéskezelő 5xx MB-ot írt ki, de mostmár nem tudok utánanézni nagyon
legfeljebb, ha előről kezdem.
ez a ventillátor probléma szerintem azt takarja, hogy nincs még megfelelően implementálva az új hardver (ugye ez már core-i5) kezelése a kernelben, vagy az acpi-vel van gond, mert kb semmilyen megoldás, ami a thinkwiki-n volt ne mmúködött. a programok, amiket próbáltam vag yazt mondták, hogy a hardver nem támogatja a manuális beállítást, vagy eleve el sem indult a cucc, amit feltettem.
a nyelvi támogatás alatt azt értem, hogy a nyelvi csomag betűtípusait tegye fel, nem kell, hogy kínai vagy japán legyen a rendszer, de a fontokat tegye fel, ami a megjelenítéshez kell. de gondolom akkor ezt manuálisan kell majd kivadászni...
nah, azt hittem, hogy lesz yumex is alapból, de akkor majd felteszem.
én nem csináltam semmit a fájlrendszerrel, csak egy nem szabályos leállítás volt, azt hittem, hogy ezt túl kéne élje egy ext4-es partíció... mondjuk már annak a rendszerállapotnak lőttek, de azt írta, hogy adjam be az admin jelszót, vagy nyomjak ctrl+d kombót a továbblépéshez, de akármilyen billentyűt nyomtam, csak ezt ismételgette.
aztán egy 10 perc kikapcsolva, és már bebootolt, csak aztán kifagyott megint valamitől, aminél nem láttam semmi indokát.most hagytam neki helyet, egyelőre amíg béta, addig biztosan így lesz, aztán legfeljebb átmegy majd elsődleges rendszerbe... igzából az uborkában most tetszik az új design többyire, lehet hogy rávarázsolok majd fedorára valami hasonlót
-
ntomka
nagyúr
Na jó, de akkor mire véljem, hogy ubuntun most jelenleg tökéletes?
Vagy csak a sejtésem igazolja, miszerint az ubi egy bazi nagy közösségi tesztrendszer a linux fejlesztőknek?
Tehát ha itt beválik, akkor kiteszik a honlapjukra is, vagy mi?
Szóval én csak azért kérdezem ezeket, mert ha az egyik disztrón megy valami, akkor azt elvileg másokon is össze lehetne hozni, nem? Főleg fedora-ubuntu vonalon, mert a csomagkezelésen kívül egetrengető különbségek talán nincsenek. -
ntomka
nagyúr
Sorry, mi is az az evergreen?
Itt úgy látom igyekeznek a 13-ba megfelelő ati támogatást betenni, de az egyik tester szerint, aki pont az én típusommal is nézte, nagyon nem megy neki.Egyébként mi nem jó az fglrx-szel? Nekem most ubin muzsikál, minden megy vele pöpecül.
(Meg kell mondjam, kellemes csalódás, mert nagyon nem bíztam az atiban (persze most sem bízok, de legalább ubin kipipálva a támogatás
).)
-
ntomka
nagyúr
A csomagkezelés az másabb kicsit. Csak halkan jegyzem meg, hogy a yum pluginekkel olyan dolgokat tud, amitől aptget után állad fog leesni, de psszt.
Az biztos. Tavaly ilyenkor nagy fedoras voltam, de megcsapott az ubuntu féle "just works" szele, hogy akármerre megyek, van deb csomag.
Viszont szívesen kísérleteznék vele újra, mert jó tapasztalataim voltak vele (a csomagkezelés miatt is, hisz lassú nethez jobban illeszkedik a fedora
), csak nemtom az ati mobility hd5470-et kezelné-e ahogy illik, ugyanis valahol olvastam, hogy a canonical és az amd között van egy driver fejlesztési megállapodás, így lehet az, hogy a kártyámhoz repóból húzza a friss támogatós drivert, az amd honlapon pedig a legújabb 10.4 catalyst sem támogatja hivatalosan.
De ha meggyőzöl róla, hogy fog menni... -
törölt tag
azért szerintem ennél több kell, hogy elijesszen. az eddig olvasottak alapján sokkal megrázóbb élmény volt annó a vistáról váltás, amikor 3 estén át próbáltam hangot és egyéb hasznos perifériákat életre kelteni a kis genyó gibbon alatt. azóta azért sokat javult a helyzet. ubuntut már-már unalmas használni, ha nem valami szutyok konfigja van az embernek, mert "just works". ezért is fárasztom magam az alpha kiadásokkal néha
és amúgy 13 bétát szedtem le, de pssszt
majd megnézem egyelőre live-ban, mert most nincs hely hova feltenni (illetve nincs kedvem vinyót csavarozni a laptopban).
majd meglátjuk a csomagkezelést. igzaából az apt-get esetében is inkább az alap dolgokra használom, de néha kényelmesebb beírni egy sort, mint tökölni a synaptic-ban a kattintgatással. viszont maga a csomagkezelő az alap. amíg nem csinálnak valami hasonlót win alá, addig biztos, hogy a közelébe sem megyek... apropó, jól néztem, hogy gentoo alá nincs ilyen értelmeben vett csomagkezelő, hanem amit telepítessz, azt forrásból forgatod? vagy én olvastam valamit félre?
-
rokefeller
senior tag
Igen, a yum vicces, mert alapból ugye lassúnak tartják, ami elég felemás, mert a yum alapértelmezetten frissíti időközönként a cache-ét, az én kis debianos gépemen az apt-cache update & apt-get install akármi nem sokkal gyorsabb mint egy sima yum install... Emellett a presto (delta package, nem az egészet tölti le csak változást, egy openoffice frissítés 200 mega helyett sokszor csak 5-10) és a fastestmirror (automatikusan a leggyorsabb mirror), de a legjobb hogy van yum downgrade, egyszerűen, függőségekkel, és yum history-val tranzakció rollback.
-
törölt tag
hmm, hát ezt átolvasgatom, elég sok dolog le van írva, eléggé részletekbe menően, kicsit el is lehet veszni benne, annyi a dokumentáció, ahogy elnézem.
mondjuk igazából szerintem a szemléletét kéne megérteni, mert az a baj, hogy még mindig nem látom át, hogy milyen különbségek vannak az egyes disztrók közt, és miért jó vagy éppen rossz valamelyiket választani.
a PPA-s repókban van általában a "cutting edge technology"
tehát péládul a chromium daily buildeket innen frissíti nekem magától, meg általában már bétaként felkerülnek cuccok (pidginnél is hónapokat, vagy néha egész új kiadást kell várni, mire friss verzió felkerül a zubuntus alap repókba). illetve ugye vannak ilyen projektek, amik nem kerülnek (még?) bele, mint péládul a unetbootin.
igazából az az egyik, ami idegesít az Ubiban, de nagyon, hogy nem rolling update rendszerű, tehát viszonylag ritkán kerülnek bele frissítések (általában csak fél évente, az újabb kiadásnál). ezért is használom a PPA-s repókat. szóval gondoltam ki kéne valamit próbálni valami újat is. mondjuk lehet, hogy megvárom akkor már a 13-at, addig meg olvasgatok kicsit róla, hogy jobban képben legyek.
-
törölt tag
szerintem elsőre megpróbálom úgy, hogy a vinyó végéből lecsípek egy pár gigát neki, aztán ott ellessz /home-ostul, és ha bejön, akkor bekerülhet elsődlegesnek. már régóta piszkálja a csőrömet, csak valahogy sosem tudtam rászánni magam.
tudsz amúgy valami ismertetőt adni újabb kiadáshoz? az utolsó, amit láttam logouton az még a hetes, dehát azóta lefoly némi olajfolt a Dunán
illetve olyan kérdésem van, hogy Ubuntunál feltettem néhány PPA-s repót, hogy a legfrissebb csomagokat kapjam (pidgin, chromium, stb), ilyesmi van Fedora alá is? -
kovaax
őstag
Én nem ssh-zok be, mert ki van tiltva mindenki minden gépemről. De az az érdekes most, hogy nem megy a SysRq medzsik sem, mert annyira lefagy.
-
rokefeller
senior tag
Ilyenek sajnos vannak, nekem suspend-ből nem volt hajlandó felállni a gép egy kernel frissítés után. Reportoltam a bugot, semmi válasz, hónapokon át keresgéltem, ettem a kefét, majd egy fórumon fél év után megtaláltam a magic kernel paramétert, és azóta minden szép és jó.
Azóta az én hajam sem korpás :-) -
kovaax
őstag
Lekapcsolta a képernyőt, de a monitort már nem sikerült neki (ez lett gyanús). Mondjuk nem néztem semmi logot, mert a másik gépemen dolgoztam éppen. De azUbuntu meg az openSUSE úgy fagyik ezen, hogy vagy az első pár percben, vagy sose. És a reisub az megy. Most meg sokára fagyott ki, és nem volt reisub sem.
-
kovaax
őstag
Már késő, lement a yum update yum rpm, most megy a yum update.
De valahogy mindig a parancssornál kötök ki ezekkel a nyomorult desktop linuxoknál... Bár mintha az openSUSE-nál sose kellett volna, csakhát a yast teljesen az agyamra ment...
Mindenesetre köszönöm a gyors segítséget mindkettőtöknek!
-
cigam
titán
Értem. Letöltöttem a telepítő DVD-t, és már erről írok.
A Telepítőben máris találtma egy elgépelést. Mikor ki kell vállasztani, hogy Sima háttértárra, vagy Különleges eszközre telepítem:
SAN (Storage Area Aetwork)
gondolom Network akart lenni.Mikor kiválasztom a merevlemezt, akkor a (merevlemez) gyártó oszlopnak miért Fedora a neve?
A csatolófelület nem lett lefordítva (Interconnect) -
cigam
titán
Csak próbálkozom, de mint a vak a labirintusban, álandóan falakba ütközöm.
szimpi, hogy alapból titkosítható az egész lemez, már működik a 2 monitoros mód is
Viszont nemtalálok iPhone szinkronizáló progit. Itt elsősorban a címjegyzékre gondolok. Az iTunes azért is hiányzik, mert van 1-2 dalom az ITMS-ből, ill. az AppleTV szinkront se látom megoldva nélküle. -
cigam
titán
-
cigam
titán
Nohát, ez érdekes. Mint kiderült van kép is, de csak akkor, ha nincs rádugva külső monitor.
Megy a stream lejátszása, van kép és hang. Rádugom a külső monitort, és miután felismerte, bekonfigurálta, eltűnik a kép. Amint lehúzom, megint van képe a videónak.Vmi turpisság van itt, de mi?
-
rokefeller
senior tag
Gyors a tranzakció, de olyan mintha minden indulás után frissítené az összes meta-adatot, ami miatt lassan indul nekem. A yum már elég okos, ritka a meta-adat frissítés, de nincs belőle para, és jól begyorsult.
A packagekit jó, de inkább arra amit egy új felhasználó csinál. Ha mondjuk fel akarsz rakni egy gui-s alkalmazást, akkor kényelmesen klikk-klikk, felajánlja hogy indítsd el, okos, és szép. Ha mondjuk 10 csomagot akarsz felrakni, a yumex jobb. Friss installra én is yummal vagy yumex-szel rakom fel a sok csomagot. Az update-elő cucca a pk-nak nagyon kényelmes, és már nem bugos.
-
rokefeller
senior tag
a 20 sec boot szokott nekem is menni friss installal...majdnem üres nulla fragmentálódású vinyón, aztán kicsontozok egy csomó service-t, de felmegy virtualbox, libvirt, meg vmware, meg ezaz, teleszemetelődnek a home könyvtárak mindenféle konfigokkal, a gconf is telemocskolódik, megtelik a vinyó, össze vissza fragmentálódik a cucc, és eljutok oda hogy hogy full vinyópörgéssel 40-50 sec lesz, meg vagy 15 csak a gdm-től a desktopig.
Ezért szeretek suspendelni, és ezért idegesít hogy a 2.6.30-as kernelek óta nem megy a resume, reportoltam bugként, és b*szik bárki is válaszolni, vagy egyáltalán foglalkozni a dologgal.
Szerintem a jó megoldás nem a boot reszelés lenne hanem működő suspend/resume, meg fast user switching. De ez csak az én véleményem. -
rokefeller
senior tag
Nem akarok gonoszkodni, csak egy kicsit.
Az első lol az az hogy nem tervezték a plymouth adoptálását, mert hogy leviszik 10 sec körülre a bootot, és akkor nem kell a fancy... namost ez jó, hogy 10 sec, de mi van ha nekem van egy csomó service ami elindul... vagy az amúgy elég erős laptopom vinyója tele van, nem is gyors, és egyszerűen a 20 seces boot is mindig 40 volt inkább.
Aztán jöttek az xsplash-sel, és a végén mégiscsak az lesz amin nagyon jót röhögtem bő egy éve. Miszerint valaki az ubuntu brainstormon vagy phoronixen érdeklődött, hogy az ubuntu tervezi-e hogy átveszi, és ha igen, mikormár... erre egy vicces válasz az volt, hogy ki kell várni még a fedorás srácok kifejlesztik és letesztelik, aztán jöhet :-)
A solar meg über vicces, legalább a fade plugint írták volna át, az nem annyira feltűnő :-) -
ecaddict
senior tag
glxgears-es eredmények (nem igazán tudom mihez viszonyítani),
Fedora 12 install:
1727 frames in 5.0 seconds = 345.313 FPS
1761 frames in 5.0 seconds = 352.048 FPS
1754 frames in 5.0 seconds = 350.620 FPS
1763 frames in 5.0 seconds = 352.391 FPS
1777 frames in 5.0 seconds = 355.228 FPSxf86-video-radeonhd
2232 frames in 5.0 seconds = 446.270 FPS
2277 frames in 5.0 seconds = 455.286 FPS
2277 frames in 5.0 seconds = 455.231 FPS
2277 frames in 5.0 seconds = 455.214 FPS
2277 frames in 5.0 seconds = 455.266 FPSmesa-dri-driver
7543 frames in 5.0 seconds = 1508.455 FPS
7811 frames in 5.0 seconds = 1561.741 FPS
7821 frames in 5.0 seconds = 1564.132 FPS
7791 frames in 5.0 seconds = 1558.164 FPS
7824 frames in 5.0 seconds = 1564.640 FPSAlap játékok mint pl. Extreme Tuxracer teljesen jól futnak (3450 nem egy játék kártya), de pl. Alien Arena el sem indult, persze lehet ez nem a driver miatt volt, mások is panaszkodtak ilyesmire.
Feltettem kölön tesz install-ba a Catalyst 9.11-et is. Bejelentkező képernyő helyett egy nagy feketeség fogadott reboot után (Ctr+Alt+Fx-es terminálok még megvoltak). Legalább annyit tudhatott volna, hogy a glxgears-el megnézzem.
-
rokefeller
senior tag
-
ecaddict
senior tag
Köszi, a mesa-dri-driver tényleg jó, mindent tud ami nekem kell.
Nagyon nem teszteltem, még csak ma raktam fel (első körben egy teszt install-ba). Vsz. külön nem is fogom tesztelni, használom(használjuk) a gépet aztám majd meglátjuk.
Nem is értem a Fedora fórumon miért az ATI proprietary driver-t ajánlgatják. Azzal nekem (ahogy vsz. a többségnek) csak a baja volt, fejlődést meg nem láttam.
Ez, ha nem is tökéletes, legalább van esély rá, hogy jobb legyen.Most, hogy ez is OK, nem bántam meg, hogy áttértem a Fedora 12-re. A TrueCrypt-en kívül (amit forrásból kellett fordítsak+előtte egy kis szerkesztés, mert úgy ahogy volt nem fordult) mindent repo-ból fel tudtam tenni.
-
csendes
addikt
"Semmi gond a selinux kilőtt valamit ami nem tetszett neki."
Hát én meg a selinux-ot lőttem, ki mert nekem meg az nem tetszett.Csak a 12-ben ehhez már a SELINUX management GUI csomagot utólag kellett fölrakni. Nem kicsit paranoiásak. Nem elég, hogy alapból be van állítva, még lelőni sem egyszerű...És ugyanígy a "Services" GUI sincs fönn alapból. Lehet, hogy a hadseregnek készült ez a verzió?
-
-
cigam
titán
Hát ez nekem még magos (kendermagos
)
Viszont a Totem plugin dobott 1 hátast, és ezt jelenteni szerette volna. Mikor próbálta összeszedni az infókat hozzá, jött es SELinux Security Alert:
Összegzés:
SELinux is preventing /usr/bin/python "create" access on fedora-debuginfo.
Részletes jellemzés:
[yum has a permissive type (abrt_t). This access was not denied.]
SELinux denied access requested by yum. It is not expected that this access is
required by yum and this access may signal an intrusion attempt. It is also
possible that the specific version or configuration of the application is
causing it to require additional access.
Hozzáférés engedélyezés:
You can generate a local policy module to allow this access - see FAQ
(http://fedora.redhat.com/docs/selinux-faq-fc5/#id2961385) Please file a bug
report.Ez sem tűnik 1 összehangolt dolognak. Report bug-ot nem küldök mert nincs azonosítom, és nemtom hogyan működik. Az automata hibabejelentőt meg csak lőjjem le?
-
rokefeller
senior tag
Szerintem meggondolni, és engedni kevésbé ciki, mint amikor mondjuk a pidgin-nél kitalálták hogy ne lehessen átméretezni a szövegbeviteli mezőt, aztán ezerszámra riportolták bug ként, kérték, a pidginesek meg teljesen ignorálták hogy mit akar a user. A dokumentációt meg nem tudom, kevesen olvasunk release notes-ot, meg pl ezt... [link]
és ha jól olvastam a bugriportban richard hughes, aki a packagekitet fejleszti, írta hogy erről volt egy elég komoly értekezés még márciusban, az hogy mi nem nézzük a levlistát, ő meg nem blogolt erről a planeten... hát ez olyan hogy fel lehet neki róni az utóbbit, nekünk meg az előbbit. -
rokefeller
senior tag
ne pazarold rá az időt, vihar a biliben, trollkodás, poros homlokú unix adminok hisztije... merugye ha valaki leül a nem lelockolt gépem elé, nyilván teleinstallálja majd repóból az egészet, ha gonosz, és ért hozzá, nem pedig tol egy rebootot single módba és gyalu, vagy elkezd hevenyészetten gyerekpornót kutatni, esetleg a dokumentumaim között megtalál valami érdekes adatot... nem,nem, hanem fogja, és feltelepít három free torrentklienst... és igen, a default meg legyen olyan, hogy ha valaki admin, és a munkája az hogy policyt hozzon létre, akkor neki ne kelljen semmit csinálni, hanem majd az egységsugarú user editáljon file-okat... agyrém.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest