Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• csendes

addikt

válasz totyax #2180 üzenetére

Szerintem ha elindítod életedben egyszer ezt a progit, meglátod hogy tucatnyi állítási lehetőséget ad és rájössz, ezeket máshol állítani nem lehet.
    Már párszor elindítottam :). Hárman javasoltuk ugyanazt, de természetesen a te dolgod, hogy mit csinálsz és mi az eredménye. :R

• csendes

addikt

válasz totyax #2179 üzenetére

Ububtu 10.04. Szét*ta a partíciós táblát
    Párszor telepítettem már, nálam sosem fordult elő, de valóban bármikor előfordulhat, bármelyik operációs rendszer telepítésekor. Erre mindig figyelmeztetnek: minden adatról készüljön biztonsági mentés, mielőtt hozzákezdesz a telepítéshez

Nem tudok internetes kapcsolatot létrehozni
    Sajnos a NetworkManager még nem 100%-os, bár nekem működik. Ha ADSL-t használsz, a legegyszerűbb feltenni az rp-pppoe csomagot és pppoe-setup-pal beállítani.

Mint fel. Na tényleg, ebben szinte minden benne van ami kell.
    Igen, főleg multimédiát tekintve (ez jogi okok miatt nem lehetséges, például a Fedora-ban és az Ubuntu-ban). Valóban az egyik legjobb Linux kiadás kezdőknek. Egyébként az Ubuntu-ra épül, kisebb változásokkal. A Mint repository-ban (itt) több, mint száz csomag érhető el, jól összeválogatva, ez elég is az alapdolgokhoz. A többit az Ubuntu repo-kból lehet a Mint alatt is letölteni.Régebben volt kisebb zavar amiatt, hogy a Mint a saját és az Ubuntu repo-kat is használja, de mára ez megoldódott. Csak összehasonlításként: a csomagok száma a Fedora és Ubuntu repo-kban is húszezer fölött van.

Összességében, nálam gond nélkül megy a Fedora, Ubuntu, Arch (és még sorolhatnám a többit, amiket kipróbáltam). Minél pontosabban leírod, hogy milyen rendszert használsz (hardver, szoftver) és mi a gond, annál valószínűbb, hogy kapsz választ a megfelelő fórumokban. Az Ubuntu-nak és a Linux Mint-nek (kettő is) van saját fóruma itt is, oda érdemes elküldeni az itt leírt tapasztalataidat; biztos vagyok benne, hogy sokan válaszolnak majd.

• rokefeller

senior tag

válasz totyax #2179 üzenetére

Ja, hallok sokfelől ilyet, amikor az ember beleszalad a f*stengerbe térdig, egyáltalán nem megkérdőjelezni szeretném a tapasztalataid csak elmondani pár dolgot. Az ubuntu meg a mint marhaságai nem az én az asztalom, eszem ágában nincs megvédeni, de szidni sem célom.
    A DSL-es hiba tényleg ciki, nekem az egyetlen PPoE-s gépen ment, de nem emlékszem hogy azért mert meghagytam a nevet, vagy még régebbi, épp bugmentes állapotú volt az NM. Viszont a gigabyte USB-s wifi adaptert amit hozzám vágtak, fedora alatt rögtön lehet használni, winen meg ment a driver telepítés, amihez azt hogy milyen ralink chip van benne, azt a NetworkManagerről puskáztuk, majd percek alatt egy kínai oldalról leszedett drivert próbált felvarázsolni a cimbora, minden karakter helyén kérdőjel...a felhasználói élmény gagyi volt :-)
    A másik a vodás mobilnetem volt. Neten nem volt infó hogy az a bizonyos huawei fog-e menni, ezért kikönyörögtem hogy hadd próbáljam ki. A srác elmondta hogy milyen adatok kellenek, majd elkezdte magyarázni hogy majd ott lesz a cuccon a driver, meg a voda mobile connect és akkor... na amikor itt járt, akkor én megnéztem speedtest.net-en hogy van-e 7,2 megabit, majdnem volt, a srác nézett, aztán üzleteltünk. Ilyet semelyik winen nem sikerült reprodukálni. A stick-en lévő driver XP-hez van, Vistához meg 7-hez varázsolhatsz, ami ugye nem triviális.
    A zárt videó témát felejtsd el :-) Meg lehet csinálni, de itt baromira nem ez az irány. Ezt vagy elfogadod, vagy a fedora nem neked van kitalálva.
    A csomagkezelő, hát ja, nem egy észkombájn. Egész használható ha tudod mit akarsz telepíteni. A csillagos rendszer, meg a sok infó egyébként szerintem nem rossz ötlet, de az én személyes felhasználási szokásaim például teljesen másak. Amikor zenelejátszó kellett, akkor nem nagyon érdekelt hogy kinek miért tetszik, vagy hogy mit tud, én felraktam az összes gtk-s lejátszót, ami fenn volt gnome-files-on, meg repo-ban, és ami tetszett az megmaradt.

Na mindegy, sajnálom hogy az egyébként két oldalú éremből önhibádon kívül csak az egyiket látod.

• csendes

addikt

válasz totyax #2175 üzenetére

Nem a hangkártyát nem tudta kezelni a fedora, hanem a hangbeállítást nem tudta megjegyezni, így nem volt hang.
    Azért érdekelne, hogy próbáltad-e pulseaudio-val kiválasztani, hogy a két hangkártya közül melyiket akarod használni. De ha másik disztro-val megy, akkor végülis minden rendben.

• rokefeller

senior tag

válasz totyax #2175 üzenetére

No problem, nekem úgy jött le hogy a szokásos windowsos szemellenzős dolog jön elő a hangkártyáddal kapcsolatban.

A probléma egyébként elég komplex, egyrész a linux sosem reklámozza magát, kb sehogy, inkább a felhasználóknak van egy olyasmi identitástudata mint a mac felhasználóknak. Nem tudnak(unk) elmenni szó nélkül amellett hogy a mi döntésünket a többiekénél jobbnak állítsuk be.

Amit kevesen ismernek fel, de a hozzászólásodból kiderül hogy nagyjából te érzed ezt, az az hogy az OS választásnak kellenek legyenek indokai, tisztában kell lenni a pro és kontrákkal. Mindenkinek olyan OS-t kellene használni, ami kielégíti az igényeit, amit tud használni. Eleve az első szokott már megbukni sok linuxos kezdőnél (többek között nálam is jópár éven át), aztán jön a második.

Viszont a 2010-es tapasztalatokat lesújtónak semmiképp sem tartanám, de tény hogy olyan alapvető problémák mint a korszerűtlen grafikus alrendszer, és alapvető hardverek támogatásának a hiánya megmételyezik az felhasználói élményt.

De a 2010-es helyzetről annyit, hogy a barátnőm laptopjára nem mászott fel a win 7, kapott egy ubuntu-t, és használja, tetszik neki. Hugom is elvan a fedorával. A kicsit kiöregedett hardvereknél, aminél megborul az xp és belassul, a vista viszont nem megy rajta rendesen, esetleg a win 7 fel sem kúszik rá, na ilyen helyzetekben meglepődve tapasztalom hogy a felhasználók fellélegeznek a linux használhatóságát látván, és boldogan mondanak le wines berögződésekről. Persze ezek a felhasználók rendszerint azok, akik nem buherálják a rendszert, feltelepíti nekik valaki, és használják.

• rokefeller

senior tag

válasz totyax #2173 üzenetére

Mintha windowsnál nem fordulna elő sosem hogy alapból nem ismeri fel a hangkártyát... de hát a kettős mérce ugyebár.

• csendes

addikt

válasz totyax #2158 üzenetére

Én csupán azt kérdeztem tőletek, hogy miképp lehet megoldani hogy ezt a rendszer autmatikusan oldja meg, tehát logoff/shutdown-ra mentse el a beállításokat (alsactl store) rendszerindításkor/login-ra pedig töltse vissza (alsactl restore).
    Fedoránál talán a Pulseaudio a legegyszerűbb, ahogy írták. Vagy valamelyik hang daemon. Ha nem akarod használni, akkor ezt a két egysoros script-et kell automatikusan futtatni. Hogy ezt hogyan érdemes megoldani az attól függ, hogy milyen környezetben dolgozol, milyen Display Managert, milyen asztali környezetet, ablakkezelőt használsz. Például Gnome-ban GUI-n keresztül is be tudsz tenni startup script-et, vagy GDM-mel lehet a /etc/X11/gdm/{Pre, Post} Session-ből futtatni,stb.

Ennek alapvetően így kéne működnie szerintem. Az már más kérdés hogy ezt ráadásul szeparáltan illene tennie, minden felhasználónak külön mentve/visszatöltve.
    Alapból az alsactl store az /etc/asound.state fájlt használja, de az -f kapcsolóval más fájlba is tudsz menteni, illetve máshonnan is be tudsz olvasni, így több mentést is lehet tárolni és visszatölteni.

Ugyanis azt mondja hogy az "alsactl" az "/usr/bin"-ben legyen
    Ez disztro függő, nem egységes. Nem ez az egyetlen dolog sajnos.

• rokefeller

senior tag

válasz totyax #2155 üzenetére

szóval két kártyád is van? na az szivás, nekem a debianos kisgépemben van kettő, és ott is evidens hogy bármit állítok, az alaplapi az elsődleges.

Viszont a pulseaudio okos, próbáld megnézni ott a kimeneteket, hátha ottvan mindkettő.

• Vladi

nagyúr

válasz totyax #2155 üzenetére

Ezt inkább pulseaudióból kellene megoldani.
    Rendszer - Beállítások - Hang

Ott beállítod az eszközt és a kimenetet.
    emu10k1 a kernel modul, ami a driver.

• rokefeller

senior tag

válasz totyax #2153 üzenetére

lsmod | grep snd* -ből kimazsolázhatod hogy mi a drivered

Grafikus szabályzó meg van, nem tudom ho, kerested ha nem találtad, de elvileg gnome-panelon ott kell lennie, gnome-volume-control-applet a neve, de használhatod a pavucontrolt is, pulseaudio-hoz az is jó

az alsamixert meg megpróbálhatod az alsamixer -c0 -lal indítani, mert lehet hogy le van némítva valamelyik "hardver" mixered

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés