- Feltalálta a Google a keresőmotort
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
- Megvan a Xiaomi 17 Max bemutatójának dátuma is
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 17 - alap
- iPhone topik
- Bemutatkozott az iQOO első T-szériása
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Milyen codec csomagoknak kell lennie? Mi az a RPM-fusion repo? KDE van fent ezt biztosan tudom. Egyéb jó tanácsokat szivesen fogadok. és természetesn itt megköszönném mindenkinek aki segít nekem ebben. Nagyok vagytok. Nem tartom szégyennek egy okosabbtól tanulmi, mégha sokkal fiatalabb is nálam.

5 ével idősebb vagyok

Azért kellene elolvasni a könyvet (vagy valamelyik Linux-os oldal bevezető leírásait) mert akkor kicsit képbe kerülnél. Mi a kernel, hogyan lesz "felette" egy ablakkezelő, és amit látsz, az a grafikus felület. [link]
Aztán ott vannak a repository-k. Linux alatt az esetek 99%-ban az adott distro, saját repo-jából telepítesz programokat. Ez kb olyan mint a Windows áruház. Több ezer programot/csomagot találsz benne. Természetesen az áruházak listája könnyen bővíthető, ezek a külső repo-k, amik olyan programokat tartalmaznak, amiket jogi vagy más okokból nem tartalmazza a gyári repo. Ilyen "külső áruház" pl. az RPMFusion
Ez hozzáférhetővé teszi mindazt, ami hiányzik alapból a Fedora áruházából. Itt is van free és non-free tároló. Természetesen egyikért sem kell külön fizetni, csak a jog (licence) miatt vannak kettészedve.
Tudsz angolul? https://fedoramagazine.org/third-party-repositories-fedora/ A Fedora alapból tartalmaz utólag bekapcsolható repo-kat. Ezeket bekapcsolva a szoftver áruházból telepíthetővé válik a Chrome böngésző, az Nvidia (zárt)meghajtóprogramja, vagy a steam, ha éppen játszani szeretnél.Anno a Fedora-ról írtam egy pár gondolatot. Bár a Gnome-ról van benne szó, érdemes átolvasni, mert sok általános, más felületet (KDE) használva is hasznosítható magyarázatok vannak benne.
Pl. ez is nagy difi a Windows-hoz képest. Nem a mindenhonnan összevadászott programokat telepítesz. Linux-on az esetek 99%-ban a saját áruházban keresel, onnan telepítesz programot. Ez fontos. Így biztosítható, hogy az adott rendszeren tesztelt, garantáltan működő programokat kapsz (elméletileg). Nem lesznek benne meglepetések, vírus/kém programok, nem jelentenek biztonsági kockázatott, egy ellenőrzött környezetből válogathatsz a programokból. Természetesen az ördög nem alszik, itt is becsúszhatnak hibák, de sokkal biztonságosabbak, és megőrzik a rendszer integritását.
-
cigam
titán
Ezt nem growler-nek lett volna válasz?
Csak mert szerintem is maradjon Fedora-n. Már fel van telepítve, működik, már csak használnia kell. Ha már használt GUI-t, az egérkezelésre nem kell megtanítani, és a KDE tud magyarul. Kattintgatni kell csak, és megismeri, felfedezi mi-hol van. A programok meg ugyanazok, pl. a Firefox, a LibreOffice,... az minden rendszeren ugyanaz.Ha kat10 megírja mire használja, milyen programokat használt eddig, tudunk tippeket adni mi a Linux-os megfelelője. Igaz elég régi könyv, de bevezet a Linux alapjaiba, és a KDE-be. Ráadásul papír alapú, vagyis bárhol olvasgathatja, nem szükséges hozzá a gép előtt ülni. De vannak újabbak is, pl. a Linux asztali gépen - Tippek, trükkök a felhasználói felület beállításához
-
cigam
titán
Sziasztok, teljesen kezdő vagyok a Linuxban kb 2 hete kapott a gépem egy Fedorat és azon ugye rajta van a KDE. Mivel sehogy sem ismerem ezt a rendszert, kérnék egy kis segítséget. Hol találok olyan oldalt ahol bemutatják a Linuxut lépésről lépésre. Szeretném megismerni és használni. Előre is köszönöm bármilyen segítséget.
Elméletileg a súgóban elég sokminden le van írva. Általánosságban elég nehéz tippeket adni. Használd, próbálgasd. Abból tanulsz a legtöbbet. Ha valamiben elakadtál, Vagy egy programot keresel, tedd fel a konkrét kérdést.
Magyarul pl. a szabilinux oldalán van egy elég átfogó leírás a Linux rendszerekről. -
cigam
titán
Hát kinek mi a "kiforrott". Pl. KDE-ben két kattintás kiválasztani, hogy a NASA APOD legyen a háttérképem (Minden nap új csillagászattal kapcsolatos fotó). Gnome-ban ehhez engedélyezni/telepíteni kell a GNOME Shell Extensions-t, aztán letölteni a szükséges bővítményt.
-
cigam
titán
Valaki próbálgatta a kde változatot komolyabban? Valóban nevezhető teljes értékű flagship változatnak,vagy inkább csak spin?
@Albert.Tamás
Erősen kétlem,hogy az Ubi pattogósabb lenne mint a fedora hiszen a fedora egy sokkal csupaszabb rendszer gyakorlatilag a gnome felületre optimalizálva. Mondom ezt mint teljesen elégedett Ubuntu 26.04 felhasználó.Mire vagy kíváncsi? A kérdésed nem értem.
Mi az, hogy flagship? Itt nincs olyan, egyéni ficam kérdése, hogy ki melyiket használja.
A Spins, csak azt jelenti, hogy nem az alapértelmezett Gnome-al érkezik a Fedora, hanem egy másik asztali környezettel. Ez olyan mint Ubuntun a Flavors.
A lab pedig adott témakörben (csillagászat, multimédia szerkesztés, játék,...) kínál előre telepített programokat. -
cigam
titán
-
cigam
titán
Valószínűleg egy, vagy több folyamat megakasztja, nem válaszol időben, és megvárja míg timeoutra fut. a kernel naplójában (pl dmesg) kibogarászhatod melyik folyamat akasztja meg.
De ajournalctl -b -1 | grep -i "waiting for"parancs is segíthet a bűnös megtalálásában.Az
/etc/systemd/system.conffájlban állíthatod mennyire legyen türelmesDefaultTimeoutStopSec=90sDefaultTimeoutAbortSec=90s
Otthoni gépen elég 30mp is. -
cigam
titán
Egyelőre nem sokra jutottam. A működő rendszert nem akarom legyalulni egy teszt miatt, virtuális gépen normálisan működött (nyilván más a hardver környezet), live rendszeren meg hát nincs elég hely a telepítéshez.
Egyelőre csak átméreteztem a rendszer fájlrendszerét, hagytam kb. 50 GB helyet egy második oprendszernek, csak az a gond, hogy ha oda telepítem, az simán felülírja az EFI partíciót és a konfigurációt (boot bejegyzések, 'efibootmgr').
Tudom, visszaállítható, csak vannak buktatók...Már miért írná felül? Mellé tesz egy újabb bejegyzést. De ha nagyon parázol, az új rendszernek készíts egy új 1GB-os FAT32 partíciót, és bejelöld rajt, hogy boot, esp. Ekkor a települő rendszer ide teszi az EFI bejegyzését.
-
cigam
titán
Túl hamar frissítettél. A külső tárolók is felfrissültek?
A sudo dnf upgrade --skip-broken parancsot/opciót ajánlják.Készítettél mentést a 42-ről? Én azt tenném vissza.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
NIncs kicsúszva/elszakadva a kábel? Valamelyik szimpatikus hálózat monitor profit futtasd a háttérben, hátha kiderül valami. Esetleg a kernel üzenetek között keress rá a hálózati csatlakozás felépítésére/eldobására.
Plus a resolv.conf-ba tegyél egy új sort kedvenc dns szervered címével: 9.9.9.9
-
cigam
titán
Vezetekes. Nem telepitettem semmit. Abszolut semmit. Csak frissites volt mostanaban. Dinamikus IP, alapertelmezes szerinti DNS kiszolgalo. A ping folyamatos, 3ms alatt van.
dmesg-nek van itt valami hasfajasa
[ 2.801590] hub 6-0:1.0: USB hub found[ 2.801595] hub 6-0:1.0: config failed, hub doesn't have any ports! (err -19)[ 7.413159] usbcore: registered new interface driver uvcvideo[ 7.416160] usb 3-1.1: 1:1: cannot get freq at ep 0x1[ 7.480220] usb 3-1.1: 1:2: cannot get freq at ep 0x1[ 7.544150] usb 3-1.1: 2:1: cannot get freq at ep 0x82De en nem latom ezeket problemanak.
avahi-daemon.service:
● avahi-daemon.service - Avahi mDNS/DNS-SD StackLoaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/avahi-daemon.service; enabled; preset: enabled)Drop-In: /usr/lib/systemd/system/service.d└─10-timeout-abort.conf, 50-keep-warm.confActive: active (running) since Mon 2025-04-28 19:02:01 CEST; 3h 37min agoInvocation: 66c71cbafb2e4607ac5dd0b9c04e15d9TriggeredBy: ● avahi-daemon.socketMain PID: 1030 (avahi-daemon)Status: "avahi-daemon 0.8 starting up."Tasks: 2 (limit: 37797)Memory: 1.4M (peak: 1.8M)CPU: 597msCGroup: /system.slice/avahi-daemon.service├─1030 "avahi-daemon: running [fedora.local]"└─1105 "avahi-daemon: chroot helper"Jut is eszembe, utoljara picoscope-ot akartam telepiteni. Megszivatott. De ez mar regebben volt, nem azota rossz amugy.
Esetleg a cat /etc/resolv.conf kimenete?
-
cigam
titán
Pontosan milyen a hálózat? Vezetékes vagy WiFi? Nem telepítettél, valami biztonsági/reklámszűrő programot? A router milyen DNS beállításokkal fut?
A ping folyamatos? Ha megy 1-2 percig, nem dobálja a csomagokat?
Az nagyon érdekes, hogy már a localhoston futó mDNS-el sem hajlandó kommunikálni.
A sudo systemctl status avahi-daemon.service nem panaszkodik (esetleg maga a kernel -» dmesg) -
cigam
titán
Olyan problema jott elo, hogy nem tolt be oldalakat a browser, (chrome is, meg a firefox is ezt csinalja,) azt irja, hogy azz oldal nem elerheto. (pl. google.com-ra is irogatja.) Ha rafrissitek parszor, egy ido utan bejonnek az oldalak, de van, hogy pl. a kepeket akkor sem tolti be, es az oldal szetesik. Ugyan ekkor, ugyan az az oldal, telefonon, laptopon meg teljesen jo. Kb. egy hete frissiteskor jott ez elo, es azota ezt csinalja. Remeltem, hogy megoldodik egy ujabb frissitessel, de nem. Amugy, ha sikerul neki betolteni a speedtest-et, akkor 500/500-at ir, es 1ms pinget, ami szerintem eleg jo. Hogy tudnek a vegere jarni, mi a gyikja? (Fedora 41, kabeles csatlakozas.)
Ami meg fura, hogy ez a dnfdragona allandoan lefagy ha elinditom, siman bezarni sem hagyja magat. Ha parancssorbol inditom az update-et, akkor meg ezt csinalja:Updating and loading repositories:GitHub Desktop ???% | 0.0 B/s | 0.0 B | 00m00s>>> Curl error (60): SSL peer certificate or SSH remote key was not OK for https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml [SSL: no alternative certificate subject name matches target hostname 'rpm.packages.shiftkey.dev'] - https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml - repomd.xml>>> Curl error (60): SSL peer certificate or SSH remote key was not OK for https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml [SSL: no alternative certificate subject name matches target hostname 'rpm.packages.shiftkey.dev'] - https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml - repomd.xml>>> Curl error (60): SSL peer certificate or SSH remote key was not OK for https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml [SSL: no alternative certificate subject name matches target hostname 'rpm.packages.shiftkey.dev'] - https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml - repomd.xml>>> Curl error (60): SSL peer certificate or SSH remote key was not OK for https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml [SSL: no alternative certificate subject name matches target hostname 'rpm.packages.shiftkey.dev'] - https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml - repomd.xml>>> Librepo error: Cannot download repomd.xml: Cannot download repodata/repomd.xml: All mirrors were tried
Kosz a segitseget!Mijeza rpm.packages.shiftkey.dev/ Egy lehalt tükörszerver? Válassz másikat!
-
cigam
titán
Fedora 40 ARM verzióból nincs telepítő ISO, vagy csak én nem láttam? Fedora 38-hoz találtam hithű ON ISO-t majd frissítettem a Szoftvertelepítőben Fedora 40-re. Ezzel kapcsolatban lenne még egy kérdésem. Parancssorban a sudo dnf upgrade —refresh parancsra miért nem talált frissebb kiadást?
https://alt.fedoraproject.org/alt/
A refresh után kell még a
sudo dnf system-upgrade download --releasever=40
[link] -
cigam
titán
Sziasztok!
Csak egy általános kérdést szeretnék feltenni, hogy a Fedora miként áll az SSD-k trimmeléséhez?
Mi a default beállítás SATA SSD, M.2-SATA, M.2-NVME meghajtók esetében?
Ütemezetttrimm.servicevagydiscardkapcsoló azfstab-ban?
Hagyományos HDD-re már sikerült átmigrálnom Fedora-ra, de megyek tovább SSD-re és fő rendszernek a Fedora lesz egy jó ideig.
Köszi előre is.Állítólag az fstrim.timer fut alapból, ami hetente futtatja az fstrim.service-t.
-
cigam
titán
Arra is ott a megoldás: Using the GRUB2 boot prompt
ls-el kilistázod a partíciókat, aztán a megfelelőt behelyettesítve
set root=(hd0,3)
linux (hd0,1)/vmlinuz-3.0.0-1.fc16.i686 root=/dev/sda3 rhgb quiet selinux=0
initrd (hd0,1)/initramfs-3.0.0-1.fc16.i686.img
boot
De ott szépen le van írva minden.Persze az is opció amit linkeltél, hogy chroottal kelted életre.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Nem akarom látni, mert gyűlölöm látni,
nem akarom látni, mert reszketek látni,
nem akarom látni, mert fáj, ha látom,
s nem akarom azt, hogy újra fájjon. -
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
A BIOS támogatás kérdése nálam megoldódott. Meghalt a D630-as notim
-
cigam
titán
Kellett mint egy falat emoji
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azért az maxi gáz, hogy a fejlesztők azt tartják munkájuk kiemelkedő eredményének, hogy már van szakállas nő emoji, vagy napszakfüggő dinamikus háttér.Még elégedetten csettintenék is ha mindeközben nőne a stabilitás, csökkenne az erőforrásigény, és 1-1 új kiadás érezhetően fürgébb lenne ugyanazon a HW-en. Helyette már ott tartunk hogy látom hogyan rajzolja ki apránként egy ablak tartalmát.
Amúgy mi indokolja a Legacy megszüntetését? Most tényleg vegyek egy másik gépet, mert olyan régi hogy BIOS-os, nincs benne elég RAM,... És nem, nem lesz választás, ahogy a Systemd-t, úgy a legacy megszüntetését is átveszi a többi bisztró.
Brim bram brum. A gépemnek már véres a torka, de nem gondoltam volna, hogy a Fedora teszi lapátra.
-
cigam
titán
A 33 újdonságai dióhéjban: [link] Alapértelmezett lett a
- nano
- btrfs
- zRAM-os swap
- systemd-resolved (Hiszi a pisz, majd pont ez fogja megoldani a néveloldás problémáját)
- 64bites ARM támogatás (Az új Apple gépeken is?!)
- GNOME 3.38
- animált napszakfüggő háttér (hol is láttam már ezt?
)
- talán ez lesz az utolsó/első legacy BIOS támogató/nem támogató kiadás
Ja, és a Telepítő(az Anaconda) ismét tud magyarul ;-)
-
cigam
titán
A 33 újdonságai dióhéjban: [link] Alapértelmezett lett a
- nano
- btrfs
- zRAM-os swap
- systemd-resolved (Hiszi a pisz, majd pont ez fogja megoldani a néveloldás problémáját)
- 64bites ARM támogatás (Az új Apple gépeken is?!)
- GNOME 3.38
- animált napszakfüggő háttér (hol is láttam már ezt?
)
- talán ez lesz az utolsó/első legacy BIOS támogató/nem támogató kiadás
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Mi a helyzet a 33-al? Elég nagy változás lesz az alapértelmezett fájlrendszer. Vajon a magyar nyelv visszakerül az anaconda-ba?
-
cigam
titán
Letöltöttem a BaseMarkGpu, gondoltam kipróbálom, hogy mit bírnak a videokártyák a fedora32-s laptopban. Viszont nem tudom az AMD gpu-t kiálasztani a tesztprogiban. Nem értem, hogy miért nem látja az amd-t, hanem csak az intel prociban lévő gpu-t? Nem egy mai csirke a gép, nem is csúcsokat akarok döntögeni, hanem csak kiváncsiság hajt. A gép i5-3xxx+HD Graphics 4000 és mellette egy AMD HD 7670M.
Pontosan ezt írja:
lspci -k | grep -A 2 -i "VGA"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
Subsystem: Dell Device 056a
Kernel driver in use: i915
--
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series]
Subsystem: Dell Radeon HD 7670M
Kernel driver in use: radeonValamit kéne még telepítenem, hogy működjön az AMD is?
Laptop? BIOS-ban nem lehet kijelölni melyik VGA legyen az elsődleges?
A dual VGA és főleg annak menetközbeni átkapcsolása necces, még Windows alatt sem mindég jön össze, gyakran a spéci gyári driver-nél kell maradni. -
cigam
titán
Hello mindenki. Elég sokáig nem foglalkoztam a VM-el, de annak akit érdekel, az ÁNYK a legegyszerűbb módon úgy telepíthető fel, hogy a szoftverboltból az OpenJDK-t telepíteni kell. Ez hajlandó megnyitni a NAV oldalán alapértelmezetten felkínált .jnlp fájlt, és innentől már sima ügy, mintha windows lenne a történet. Apró siker, de nekem nagy előrelépés a bankolós, ÁNYK-s hordozható VM felé.
Továbbra is meggyőző számomra a rendszer, tetszik a tisztasága, egyszerűsége a felületnek. Tudom, a többi Gnome is ilyen, de ez valahogy más.
Ahogy fentebb írtam, a családi bankolást is Fedorán keresztül szeretném művelni. Emiatt, meg a munkám miatt is kicsit IT paranoiás vagyok, szeretem magam biztonságban érezni. Véleményetek szerint szükséges valamilyen antivirus? Szerintem valami kellene, de nyilván Ti sokkal tapasztaltabbak vagytok e téren. Ha igen, mi lenne a megfelelő? Válaszotokat köszönöm
Üdv,
Sanya
Felesleges.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Gratula! Már ahhoz is kitartás és szerencse kell, hogy a nav.gov.hu oldalon bármit megtalálj.
2 perc alatt nem találtam meg azt az rpm-et amire hivatkozol
Csak meg kellett írni, és megtaláltam...
Amúgy ezek a java programok szinte soha nem készítenek parancsikont a különböző asztalkezelők más más helyen eltérő módon tárolják a program listát. Azt neked kell elkészítened. -
cigam
titán
Sziasztok. Kérnék segítséget attól a tisztelt fórumtárstól, aki Fedora alá telepített ÁNYK-t. Készítettem a feleségemnek egy Fedora VM-et a későbbi hordozhatóság végett, ide kellene tennem. Elvileg sikerült is, hiszen a NAV oldalán van RPM csomag, de azt felrakva csak az OpenJDK megy fel, ÁNYK sehol. Ha az AbevJava.jar csomagot telepítem terminálból, gyönyörűen felmegy, a telepítő végigvezet úgy, ahogy windowsban, de indító megint sehol. A telepítési mappában ott az abevjava_start.jar, de az meg nem indul, az OpenJDK-t pedig nem tudom hozzá társítani, mert nincs a listában. Mi az, amit eltolok?
Gyorsan hozzátenném, hogy nem vagyok linux guru, és tudom, hogy a Fedora nem kezdőknek való, valahogy mégis ehhez húz a szívem, mert "tiszta" rendszer, nem pedig a valami valamijének a leszármazottjának a valamije. Így inkább ezt a vonalat erőltetném.Köszönöm, ha valaki megtisztel a válaszával
Üdv.
Bár nem ismerem a NAV programját, de hogyan akarod indítani? Terminálból? Mit mond miért nem indul el?
-
cigam
titán
-
cigam
titán
32-n is? És belinkeled a 23-s telepítését? Nem hogy magyar nyelv nincs az Anacondában (more than 70 Language, persze ...), de root jelszó opciót is kigyomlálták a Workstation verzióból. Sőt! Az user-t is újraindítás után lehet csak létrehozni.
Vladi
Lehet. Ne a server installját mutasd, hanem nézd meg a Worstation verzió telepítőjét. -
cigam
titán
1. Beállt a többi mögé, le van tiltva a root? Nem adminisztrátor, csak automatikusan bekerült a sudoers-be, vagyis kiadhat emelt szintű parancsokat a sudo segítségével.
2. A W10-hez hasonlóan a Gnome-osok is keresik mit hova kellene csoportosítani a beállításokon belül. Nekem az új elrendezés logikusabbnak(kézreálónak) tűnik.
3. A VNC egy megfejthetetlen állatfaj. Kereső első találata a hibára: Kapcsold ki a titkosítás megkövetelését.
gsettings set org.gnome.Vino require-encryption false
4. Nem értem a kérdést, átfogalmaznád?Tuti vino? Az Ubuntu (Xorg) alatt szokott előferdülni, Fedora32 Gnome alatt szerintema gnome-remote-desktop-daemon adja a VNC szolgáltatást, de lövésem nincs hol a konfigurációs beállítása. (Próbáltam a gnome tweak-et, de hiába telepítem, el se indul
) -
cigam
titán
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem:
1. Feltettem a 32-es fedora-t a gépre, fel is ment, viszont a telepítés közben hiányoltam a root jelszó megadást, illetve a user létrehozása opciót. A user-t ugye első bejelentkezéskor tudom létrehozni, viszont root jelszót jól gondolom, hogy így tudom létrehozni: sudo passwd root paranccsal tudom? Miért változtattak vajon a telepítésen? Igazából nem zavarna a dolog, ha az előző verziókban nem lett volna ez a lehetőség. Illetve jól gondolom, hogy az első bejelentkezéskor létrehozott felhasználó az adminisztrátor lesz?
2. Igyekszem olvasni a témában, de jól érzékelem azt, hogy sok leírás (akár fedora oldalon lévő doksi) elavult a 32-höz képest? Pl. szerettem volna engedélyezni a VNC-t, de a leírások mind azt írták, hogy a System --> Preferences alatt találom meg a lehetőséget, miközben a 32-őn a Settings --> Sharing alatt van az engedélyezés.
3. VNC-vel kapcsolatban: azt olvastam, hogy a vino app felel fedora alatt azért, hogy be tudjuk kapcsolni a VNC-t, és ennek a bekapcsolásához kell a screen sharing-et engedélyezni. Sajnos nálam nem megy a dolog. TightVNC-vel próbálok felkapcsolódni a rendszerre (illetve MultiVNC-vel próbáltam még android alatt), de "No Matching Security Types" hibaüzenettel kidobnak. Most én csinálok valamit rosszul, vagy valami tényleg nem kerek? Sokaknál olvastam a problémát más verzió esetében is... Vagy kellene keresnem más VNC programot fedora alá?
4. Most egyelőre visszaálltam 31-re. A gnome desktop nem annyira jött be, van bármilyen hátrányom ha Cinnamon-al használom a rendszert?
Előre is köszönöm a válaszokat!
1. Beállt a többi mögé, le van tiltva a root? Nem adminisztrátor, csak automatikusan bekerült a sudoers-be, vagyis kiadhat emelt szintű parancsokat a sudo segítségével.
2. A W10-hez hasonlóan a Gnome-osok is keresik mit hova kellene csoportosítani a beállításokon belül. Nekem az új elrendezés logikusabbnak(kézreálónak) tűnik.
3. A VNC egy megfejthetetlen állatfaj. Kereső első találata a hibára: Kapcsold ki a titkosítás megkövetelését.
gsettings set org.gnome.Vino require-encryption false
4. Nem értem a kérdést, átfogalmaznád? -
cigam
titán
Nem értünk egyet. Más koncepció, prioritások. Tudom felháborító, de SE Linux sincs rajt. Mondjuk ha már a biztonság annyira prioritás, akkor az nem zavar, hogy Fedora tűzfala alapból beengedi az ssh-t, és nyitva minden 1025 feletti port?
Sehol nem ajánlják, hogy emeltszintű felhasználóval használd a rendszert, és ha létrehozol egy valódi mezei user-t raspbian alatt (merthogy az alapértelmezetten létező pi az nem az), akkor annak még sudo-zni sem lesz joga
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Mondjuk lehetne benne annyi okosítás, hogy dob egy warningot, ha ilyen merényletre készül a tudatlan/figyelmetlen/fáradt/stb felhasználó. Az pedig már csak utópisztikus gondolat, hogy a változást szépen átvezethetné akár magától, de a root-al "együttműködve".Köszi a linkeket, éjszaka álmomban ráeszméltem, hogy mi hibázik, és valóban, ahogy le van írva... viszont ezekben csak a változtatás lépéseit látom, a javítást nem.
Aki eljut addig, hogy kiadja a vgrename parancsot, tisztában kell(ene) legyen azzal, hogy az összes rá hivatkozó dolgot is módosítani kell. Ha nevet változtatsz, nem csak a névjegykártyádat kell módosítani, az összes hivatalos dokumentumodat is le kell cserélni, ami a régi nevedre hivatkozik.
Pedig ott van leíra részletesen, hogy az fstab-ban át kell írni a hivatkozásokat, a grub-ot is módosítani kell, ill. az initramfs-t is újragenerálhatnád. -
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Vannak kompatibilitási gondok, egy appimage vagy zero install nem feltétlenül ellenőriz bármit, sandboxolva sincs, és valójában a snap és flatpak sincs teljesen izolálva.
A flatpak-hez a flathub-on kívül külső tárolókat is lehet adni és elég sok egyéb biztonsági kockázata van, különösen a rendszeres biztonsági frissítések kérdése: [link]
A snap működik Fedroa-n, de alapvetően Canonical szoftver, az AppArmor kell a sandbox-hoz és sok alkalmazásban egyszerűen ki is van kapcsolva a sandbox [link]. A Gnome software-ben Fedora 31-hez a snap plugin-t le is tiltották [link]
Nyilván üzleti notebookra RHEL vagy esetleg CentOS kerülhet. Személyes célra meg kellenének harmadik feles hivatalos tárolók és legalább hároméves támogatás, ha komolyan gondolják a Lenovo-Fedora párosítást. De ez egyrészt pénz kérdése, másrészt nem illeszkedik a Fedora szabad szoftver filozófiájához. Annyi értelmét látom, hogy talán így valamivel olcsóbb lehet a notebook.Azért ez a szabad szoftver filozófia elég sokat csorbult az utóbbi években. Lásd Chrome, Nvidia, Steam,... repo-k gyárilag benne vannak, csak be kell pippantani.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Természetesen megkérdezi. Ugyanakkor még előtte készíts egy mentést a jelenlegi állapotról pl. clonezilla, vagy Windows beépített, esetleg külsős megoldásával. Egyrészt az ördög nem alszik, másrészt a Windows-os rendszerbetöltőt le fogja cserélni a grub-ra.
-
cigam
titán
Sziasztok. 15+ éves Debianosként tegnap a gyerek céges laptopjába betoltam a legújabb Fedora Workstation iso-t (USB kütyü), Live mód, na mondom megnézem.
Be is jött, szép, csini, minden szuper, de a laptop Intel Wifi-jét nem látta. Backup-olni gondoltam vele egy gyors dd + gzip-en átpörgetéssel a másik gépemre.
Hát nem sokáig élt a dolog így, nem volt vele kedvem küzdeni. (Debian live iso le, usb-re ki, boot, wifire felcsatt és művelet megold).
Amiben tudnátok segíteni: ennyire default hiányos az alap Fedora iso ? Vagy van esetleg olyan ebből, amiben van már non-free motyó, bővebb firmware csomag, hogy helyből lássa az intel/realtek wifi-k zömét például ?
Szeretném kipróbálni, kicsit beleásni magam jobban a Fedora/RedHat/CentOS vonalba, csak egy kicsit nehezen száll fel a rakéta
Pontosan milyen kártya/eszköz? Mert elég sokat ismer alapból, és persze jópárat nem.
-
cigam
titán
Szia!
Ez is jol mukodik, szo se rola, csak a panel kozepen a notification center minden bootnal dobja egy ezredmasodpercig rola a hibat. Akkor inkabb hozzaszokok.
Az nvidia driver "siman" nem jo, nem eli tul a kernel frissitest.
Udv. core2Ahogy az rpmfusion féle sem
-
cigam
titán
Sziasztok!
RPMFusion-bol valo nvidia drivert hasznalok: a terminalos leirasuk alapjan adtam hozza a rendszerhez.sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpmAzt vettem eszre, hogy az 5.5.5 kernelre valo frissites ota "tainted" lett a kernelem. Ha jol ertem, ez azert van, mert az nvidias kernelmodul nincs alairva?De... de... hivatalos repobol van.
Mit tudnek ezzel kezdeni?
"A kernel problem occurred, but your kernel has been tainted (flags:POE). Explanation:
P - Proprietary module has been loaded.
O - Out-of-tree module has been loaded.
E - Unsigned module has been loaded.
Kernel maintainers are unable to diagnose tainted reports. Tainted modules: nvidia_drm,nvidia_modeset,nvidia_uvm,nvidia."
Meg olyanom is van, hogy:
"dleyna-renderer quit unexpectedly"
Ez utobbit be tudtam jelenteni, holnap a bugzillas reportot belinkelem.
Koszi!
Udv. core2Használd a régi, jól működő kernel verzióval. Vagy próbáld ki az nvidia driverét.
-
cigam
titán
Persze, csak ha nem tudja mit lő ki, az később hiányozhat.Ezért is írtam le, inkán core2-nek mint neked
. Valamit valamiért. -
cigam
titán
Biztos jó dolog ez? Igaz nem írta, hogy van-e belső hálóján több gép is, amit névvel szeretne elérni.
The daemon registers local IP addresses and static services using mDNS/DNS-SD and provides two IPC APIs for local programs to make use of the mDNS record cache the avahi-daemon maintains. -
cigam
titán
Úgy alakult ma mégis lett időm újratelepíteni. Az Activities menü megjelenik a live-ban. Utána ismét feltelepítettem a gépre a Fedorát. Amikor végig ment a "csík", ráböktem a jobb alsó sarokban a kék gombra, amire a "konfiguráció befejezése" vagy valami hasonló volt írva. Ez után nem történt semmi, cserébe most az Activites menü még mindig látszódott. Restartoltam a gépet, és megjelent a Welcome ablak, ahol lehet konfigurálni... cserébe az Activites menü már nem látszik, csak a fekete sáv van, mint korábban.
Ha nem a vállalati beléptetést választom, hanem a másikat, akkor utána ismét megjelenik... tehát így jó. Most megnézném a vállalati beléptetés után is, de a grafikus felületen nem találok már erre lehetőséget.... hol van?
De végigvitted a varázslót? Mert az még a telepítés része. A Windows gombra bejön a kereső? Írd bele "beállítások" Indítsd el a programot. Azon belül is az Eszközök -»Kijelzők menüpontot. Mit mutat?
Vagy ha az nem, akkor terminálban az xrandr parancsnak mi a kimenete? -
cigam
titán
-
cigam
titán
Szerintem ebbe valami alaplapi vga van, semmi extra. 1 db az biztos.
Live módban nem próbáltam, de arra emlékszem, hogy a telepítés befejeződésekor is fent maradt ez a kék háttér, és bal oldalt egér hatására előugrott egy 4 ikonos menü, ott voltak alkalmazások."Esetleg próbáld ki, hogy nem a Wayland-al indítod, hanem Xorg-al" - ezt hgyan el?
Ott a fotó! A bejelentkező ablakban a fogaskerékre böksz, és ott a "Gnome on Xorg" pontot választod, majd ugyanúgy bejelentkezel mint eddig.
-
cigam
titán
Igen, gnome3. Előkaptam egy szinte új 24 colos DELL monitort, restartoltam is, de a helyzet változatlan, felül ott a fekete sáv üresen. Eddig csak konzolon használtam a korábbi fedorákat, ez az első, hogy ilyen grafikus felületet használnék, úgyhogy kb fingom sincs mit csináljak. Telepítsem újra úgy, hogy az újabb monitor van rákötve?
(jaja, van néhány ilyen ócska leselejtezett monitorunk, ha valamit rájuk kell dugni...kevés helyet foglalnak
)Hány (és milyen)VGA van a gépben? Nem lehet, hogy eleve Dual módban indul? Live módban még rendben volt?
Esetleg próbáld ki, hogy nem a Wayland-al indítod, hanem Xorg-al:
-
cigam
titán
Szia!
Hirtelen ket kerdesem is lenne. Biztost tok trivialis dolgok, de nem akarnam szetverni a rendszert:
1. A zart nvidia control panelben ha beallitom a kijelzoim fenyerejet, akkor azok jok lesznek a kovetkezo ujrainditasig. Akkor ugy tesz a rendszer mintha soja semmit nem allitotam volna. Ha megint behuzom a csuszkakat (ez harom monitornal elegge idoigenyes
) akkor megint jo...
Hogy lehetne veglegesen megmondani neki, hogy mit hasznaljon? Ha felhasznalokent elmentetem az nvidia-settings-rc-t (mivel a home-omban van, es az en felhasznalomra vonatkozik igy ugy gondolom eleg...), azt nem veszi figyelembe. Meg nem is menti bele a beallitott fenyero ertekeket.
2. Jelenleg a Simple menu plasma widgetet hasznalom. Fantasztikus, am tul komplex az izlesemnek. Szeretnek egy olyan widgetet amit kituzhetek a panelra, ellathatom a sajat ikonjaval (akar csak a simple menut) majd pedig felvehetek bele alkalmazasokat amiket egyedi ikonokkal lathatok el illetve sajat nevvel.Nem kell bele sem kereso, sem semmi egyeb.
Van ilyen?

Koszi!
Sajna nem tudok segíteni, se Nvidia kártyám nincs, se KDE-m.
-
cigam
titán
Holgyek, Urak, jelentem hazaertem. Legalabbis nagyon ugy fest ez a Fedora 31 KDE-vel.
Az rpmfusion-bol minden tovabbi nelkul felszaladt az nvidia driver az elso szora.
Utana meg nekilattam a rendszer testreszabasahoz:Ezt sikerult eddig osszehozni (ez a video adta az ihletet):

Meg akad nemi finomitani valo, de nagyon hasit a rendszer.
Eddig GNOME-os voltam. Latva ezt az oruletes testreszabhatosagot es a gyonyoru animaciokat... hat mar nem mennek vissza.Kernel verziom: 5.4.13-201.fc31.x86_64
A vas amin hasit, pedig megtalalhato a profilomban (a Ryzenes az), de cimszavakban:- Gigabyte X570 AORUS ELITE
- AMD Ryzen 3700X
- 64 GB 3200 MHz RAM
- GTX960 4GBUdv. core2
Üdv itthon
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Köszi a tippet, nekifutok még1x úgy...
sudo su -
Nem terminálból akarom indítani, hanem GUI-ból, pl. rákattintok partícionáló progira, és már kéri a root jelszavát. -
cigam
titán
Belefutottam egy logikai bukfencbe. Telepítéskor megadom a root jelszavát, de bepipálom, hogy tiltsa le. Ugyanakkor az user-nek meg bepipálom, hogy ő is legyen admin.
Ha egy programnak admin jog kell, akkor hiába adom meg az user jelszavát, nem fogadja el (pl. se a partíciókezelő, sem az idő állító). A root-ét meg ugye azért nem fogadja el, mert le van tiltva.
Értem én hogy menni akarnak a többi rendszer után, ahol alapból le van tiltva a root, de megtehették volna a 2. lépést, hogy az admin jogot igénylő programok elfogadják az ("admin") userek jelszavát. -
cigam
titán
De miért kéne újratelepíteni?
Folyamatosan, maguktól jönnek a frissítések, ha megjelenik az új kiadás, akkor egy egyszerű upgrade, és 99% hogy minden megy tovább, mint eddig.
Ez közel sem W10, hogy gyomorideged legyenminden egyes frissítéskor, hogy na vajon most mi nem fog működni. -
cigam
titán
"ez a laptop az utolsókat rúgja."
Olyan nincs. Lehet, hogy csak takarítás kell, meg a slotokat is kipucolhatnád. Ha van otthon izopropil alkoholod, akkor azzal. Meg a ramok érintkezőjét is.
(#6686) core2:
Ne örülj. Most, hogy forkolták a yumot dnf-be, gyorsan forkolták is a dnf-et vissza yumba. Szal lesz még itt galiba.

1-2 éve volt nagytakarítás (újrapasztázás/portalanítás) sajnos nem ilyen "egyszerű" a probléma. Tippem szerint az alaplap a melegtől(a kortól, végülis egy több mint 10 éves gép) megvetemedett, vagy kiszáradt 1-2 kondi,....
Azért az elég hihetetlen hogy egyszerre romik el/csúszik szét két egymástól független (alaplap egyik/másik oldalára forrasztott) foglalat. Ráadásul úgy hogy ha az egyik slotba van modul rakva, már a BIOS-nál lefagy, vagy el sem jut odáig.Amíg bekapcsol nincs szívem kidobni, ugyanakkor használni se nagyon tudom. Általában csak a distributed.net kliens fut rajta.
-
cigam
titán
Ezt nem hiszem el! Évek óta azzal kezdtem mindenik Linux indítását, hogy a boot paraméterek közé bevarázsoltam a "video=SVIDEO-1:d" paramétert. Nélküle mikronfagyások akasztják meg a rendszert. [link]
Már azon voltam hogy a 31-es live-ot is felparaméterezve indítom, de mondom adok neki egy esélyt. Hát majdnem könny szökött a szemembe. Pöcc-röff beindult. Semmi mikronfagyás, a kernel nem akad ki, gördülékenyen működik(Bár pont ebben a pillanatban csontra fagyott, de ezt a memória(vezérlő) hibájának tudom be).
A dolog iróniája, hogy ez a laptop az utolsókat rúgja. 2x2GB RAM-al már el sem indul, és egy 2GB-os modullal is megbukik a memóriateszteden (mind a beépítettel, mind a memtest-el vizsgálva). -
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Tudom 1 fecske nem csinál nyarat, de nálam problémamentesen lefutott a frissítés. Neked milyen problémád volt vele?
-
cigam
titán
Sziasztok!
Fel kell húznom egy környezetet Java fejlesztéshez, amit egy kisebb cég használna változatos java-s fejlesztéseikhez. Úgy 30-32 gépen futna. Eclipse és Netbeans is lenne fent, meg közepes mennyiségű java-s komponens (amihez kevéssé értek).
A nagy kérdés, hogy Fedora, vagy Centos legyen a választásom.
A fedora a naprakész csomagok miatt lenne jó (nem vágom, hogy a java világban ez mennyire fontos) a Centos meg amiatt, hogy nem kell félévente újrahúzni. Vagy már van olyan stabil a DNF disztro update-elője, hogy rá merjek bízni ennyi céges gépet?
Backup van, meg minden, és az előzetes tesztelés is megoldott főverzió frissítések elött, de ha esélytelen, vagy nagyobb az esély a problémás frissítésekre, és nincs is rá mindig workaround, akkor nem erőltetném a fedora-t.Kössz!
Fedora-t is elég évente 1x, de általában problémamentes a frissítés. Java szempontjából irreleváns a friss csomagok megléte. A java-ból is annyi van mint csillag az égen. SE, ME, EE,..[link] + ott az OpenJDK, de általában csak ki kell csomagolni, és beállítani környezeti változó(ka)t, hogy rá mutassanak. Szóval én azt mondanám CentOS.
-
cigam
titán
Lehet, hogy a KDE spin hibás? Nem tudom telepíteni. Van 64GB üres hely az SSD-n mégis azt írja a telepítő, hogy hiba a tároló összeállítás ellenőrzésekor.
-
cigam
titán
#6639 Mert játszik....
-
cigam
titán
Miért nem jó az ami gyárilag benne van?
Amúgy - elméletileg- az /etc/dnf.conf-ba kell egy új sor, vagy a meglévőt kiegészíteni. Pl. az alábbi sor az mc csomagot nem engedi frissíteni:
exclude=mc -
cigam
titán
Ha terminálból telepítettem a steamet (szóval nem böngészőből szerzett rpm-ből
) és a folyamat során egyszercsak puff kirakott a rendszer, akkor tudok valamit tenni annak érdekében, hogy a félbeszakadt folyamatok ne okozzanak később gondot?Mert tegnap próbáltam terminálból frissíteni a rendszert, amire ugyanezt csinálta és többet már a Software*-ből sem engedte a frissítéseket és ekkor inkább újraraktam a rendszert.
(* Igen, váltottam időközben Gnome-ra, azaz Spinről rendes WS-re. Fedora-n egész kellemes élmény.)
(#6628) csendes: Nem megkérdőjeleztem, csak nem tudtam.

Pontosan hogyan? pl.
dnf config-manager --set-enabled rpmfusion-nonfree-steam
dnf install steamMit értesz azalatt, hogy "egyszercsak puff kirakott a rendszer"? A terminált zárta be, vagy a teljes rendszerből léptetett ki, vagy? A /var/log/dnf... környékén nincs napló fájl? nem írt bele semmi érdekeset?
-
cigam
titán
Ez a kimenet:
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
devtmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /dev
tmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /dev/shm
tmpfs 3,9G 1016K 3,9G 1% /run
tmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/mapper/vg_main-root 98G 13G 81G 14% /
tmpfs 3,9G 104K 3,9G 1% /tmp
/dev/mapper/vg_boot-boot 240M 206M 19M 92% /boot
/dev/mapper/vg_main-temp 4,9G 20M 4,6G 1% /temp
/dev/mapper/vg_main-home 20G 167M 19G 1% /home
tmpfs 798M 4,0K 798M 1% /run/user/1000A linket még nem volt időm átnézni, de rajta leszek

Így találnám el a lottószámokat ... Tele van a /boot kötet:
/dev/mapper/vg_boot-boot 240M 206M 19M 92% /bootVagy tisztítás, vagy egy kis méretnövelés szükséges.
-
cigam
titán
Fél év után frissíteni szerettem volna a fedorat, erre ezt tolta a képembe:
Hiba: Tranzakció ellenőrzési hiba:
installing package kernel-core-5.0.7-100.fc28.x86_64 needs 17MB on the /boot filesystemHogy tudok neki még helyet csinálni, ha telepítésnél a HDD teljes kapacitását felosztottuk, anélkül, hogy újra kelljen telepíteni.
A /boot egy külön partíción van? Valószínűleg betelt. Mi a df -h parancs kiemenete?
Egy tipp a régi már nem használt kernelek eltávolítására: [link] -
cigam
titán
Üdv.
Dracut-os Boot log-ot hol lehet látni? Grub2-ben kiválasztom az új 5-ös kernel mint boot lehetőséget de lefagy az egész, csak a 4.20-assal megy a fedora.
Csak mikor ctrl + alt + del-t nyomok akkor látom, hogy a dracut csinálja össze magát,mount: /oldsys/sysés valami/run, meg/devés még 2db, szal összvissz 4-re írja ki az 5-ös kernel, hogy"does not exist", rohadt nehéz elkapni, mert egy pillanatra tűnik fel. Ehhez hasonló a kírás, de mind4 sor "mount"-tal kezdődött.Hiába néztem meg a "Logs" Gnome programmal, meg a "
journalctl -b -1", egész egyszerűen nem talál a kereső az "oldsys"-re, "mount"-ra meg köze sincsa a kiírt hibához, mintha nem logolná ezt a hibát.Szeretném reportolni a hibát, de jó lenne ahhoz a pontos output. (Hardware hibát kizárnám, mert 4.20-as kernellel megy, csak az 5.03 és 5.04-es-nél krapál be a boot, sőt még a Windows 10 is elindul)
Ezt nézted?
-
cigam
titán
S3 Trio
Bocsi ez magas labda volt. A listában elég sokféle GT710 szerepel. Szerintem nem lesz gond vele, de ha WEB-en rendeled, lesz rá 2 heted, hogy kipróbáld. -
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Hát kérlek én csak kiadtam a fedy oldalán lévő parancsot:
dnf install https://dl.folkswithhats.org/fedora/$(rpm -E %fedora)/RPMS/fedy-release.rpmIgazából meg is dögölhetne az egész fedy hamár így szétk.rta a rendszert (vagyis ahogy látom már meg is tette). Csak szerettem, h ott össze van/volt szedve egy csomó hasznos dolog. Mindegy, reinstall lesz, úgyis egy új belépőnek lesz a gép a linux világába

szerk.: a dnf az új "király"

Szinte biztos, hogy nem a csomagtároló hozzáadása tüntette el.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Soas vs xfce?
Semmi erőforrást nem foglalna kitenni az összeset torrentre. Hiszen ők csak egy trackert üzemeltetnek, töredék sávszélesség(és egyébb erőforrás) igénnyel. -
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Indítsd újra a gépet.
-
cigam
titán
Ott a linken van az rpmfusion repo. Abban van a kártyádhoz tartozó driver. Böngészőből, és parancssorból is engedélyezhető ez a csomagtároló:
sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -
cigam
titán
Sziasztok!
Fedora workstation x64-et telepítettem ma Dell vostro 3460-as notebookomra, de sajnos a wifi nem megy. Egyszerűen azt írja, hogy nincs elérhető wifi kártya.
lspci látja mindkét ethernet eszközt.
Gondoltam egyszerű lesz, a pontos típussal rákeresek a neten.... hát nem
Broadcom bcm43412 azt hiszem a tipus.
rendszerfrissitést ráküldtem, sudo dnf install -y broadcom-wl kmod-wl -tpróbáltam de sajna nem jött össze.
Esetleg valaki jártas ebben?Mit értesz azalatt, hogy "nem jött" össze? Mi a parancsod kimenete? Nem lehet, hogy még nincs engedélyezve az rpmfusion repo?
-
cigam
titán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Samsung Galaxy A26 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GIGABYTE GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G GDDR6X Videokártya! BeszámítOK!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Laptop dokkoló bazár - Lenovo - HP - DELL dokkolók
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 - Intel Core U9 275HX, 64GB, 2TB, RTX 5080(16GB), OLED 240Hz
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez csak egy mítosz, egy legenda. Had ne kezdjek bele újra milyen buta megoldásokkal, hibákkal van tele. Amit hibajelentések után sem javítanak.

ipewire as default sound daemon
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

), az automata által készített bevallásban nem sok hiba lehet.
És aszem a tűzfala se megy alapból, vagy ha megy akkor nagyon engedékeny