- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
NIncs kicsúszva/elszakadva a kábel? Valamelyik szimpatikus hálózat monitor profit futtasd a háttérben, hátha kiderül valami. Esetleg a kernel üzenetek között keress rá a hálózati csatlakozás felépítésére/eldobására.
Plus a resolv.conf-ba tegyél egy új sort kedvenc dns szervered címével: 9.9.9.9
-
cigam
titán
Pontosan milyen a hálózat? Vezetékes vagy WiFi? Nem telepítettél, valami biztonsági/reklámszűrő programot? A router milyen DNS beállításokkal fut?
A ping folyamatos? Ha megy 1-2 percig, nem dobálja a csomagokat?
Az nagyon érdekes, hogy már a localhoston futó mDNS-el sem hajlandó kommunikálni.
A sudo systemctl status avahi-daemon.service nem panaszkodik (esetleg maga a kernel -» dmesg) -
cigam
titán
válasz
#63718632 #7059 üzenetére
Arra is ott a megoldás: Using the GRUB2 boot prompt
ls-el kilistázod a partíciókat, aztán a megfelelőt behelyettesítve
set root=(hd0,3)
linux (hd0,1)/vmlinuz-3.0.0-1.fc16.i686 root=/dev/sda3 rhgb quiet selinux=0
initrd (hd0,1)/initramfs-3.0.0-1.fc16.i686.img
boot
De ott szépen le van írva minden.Persze az is opció amit linkeltél, hogy chroottal kelted életre.
-
cigam
titán
Örömhír! Az új Fedora 36 telepítőjébe (Anaconda), végre visszatért a magyar nyelv támogatás.
-
cigam
titán
A BIOS támogatás kérdése nálam megoldódott. Meghalt a D630-as notim
-
cigam
titán
Kellett mint egy falat emoji
Azért az maxi gáz, hogy a fejlesztők azt tartják munkájuk kiemelkedő eredményének, hogy már van szakállas nő emoji, vagy napszakfüggő dinamikus háttér.Még elégedetten csettintenék is ha mindeközben nőne a stabilitás, csökkenne az erőforrásigény, és 1-1 új kiadás érezhetően fürgébb lenne ugyanazon a HW-en. Helyette már ott tartunk hogy látom hogyan rajzolja ki apránként egy ablak tartalmát.
Amúgy mi indokolja a Legacy megszüntetését? Most tényleg vegyek egy másik gépet, mert olyan régi hogy BIOS-os, nincs benne elég RAM,... És nem, nem lesz választás, ahogy a Systemd-t, úgy a legacy megszüntetését is átveszi a többi bisztró.
Brim bram brum. A gépemnek már véres a torka, de nem gondoltam volna, hogy a Fedora teszi lapátra.
-
cigam
titán
A 33 újdonságai dióhéjban: [link] Alapértelmezett lett a
- nano
- btrfs
- zRAM-os swap
- systemd-resolved (Hiszi a pisz, majd pont ez fogja megoldani a néveloldás problémáját)
- 64bites ARM támogatás (Az új Apple gépeken is?!)
- GNOME 3.38
- animált napszakfüggő háttér (hol is láttam már ezt?)
- talán ez lesz az utolsó/első legacy BIOS támogató/nem támogató kiadás -
cigam
titán
Mi a helyzet a 33-al? Elég nagy változás lesz az alapértelmezett fájlrendszer. Vajon a magyar nyelv visszakerül az anaconda-ba?
-
cigam
titán
válasz
drsanya #6940 üzenetére
Gratula! Már ahhoz is kitartás és szerencse kell, hogy a nav.gov.hu oldalon bármit megtalálj.
2 perc alatt nem találtam meg azt az rpm-et amire hivatkozol
Csak meg kellett írni, és megtaláltam...
Amúgy ezek a java programok szinte soha nem készítenek parancsikont a különböző asztalkezelők más más helyen eltérő módon tárolják a program listát. Azt neked kell elkészítened. -
cigam
titán
32-n is? És belinkeled a 23-s telepítését? Nem hogy magyar nyelv nincs az Anacondában (more than 70 Language, persze ...), de root jelszó opciót is kigyomlálták a Workstation verzióból. Sőt! Az user-t is újraindítás után lehet csak létrehozni.
Vladi
Lehet. Ne a server installját mutasd, hanem nézd meg a Worstation verzió telepítőjét. -
-
cigam
titán
válasz
Véreshurka #6908 üzenetére
1. Beállt a többi mögé, le van tiltva a root? Nem adminisztrátor, csak automatikusan bekerült a sudoers-be, vagyis kiadhat emelt szintű parancsokat a sudo segítségével.
2. A W10-hez hasonlóan a Gnome-osok is keresik mit hova kellene csoportosítani a beállításokon belül. Nekem az új elrendezés logikusabbnak(kézreálónak) tűnik.
3. A VNC egy megfejthetetlen állatfaj. Kereső első találata a hibára: Kapcsold ki a titkosítás megkövetelését.
gsettings set org.gnome.Vino require-encryption false
4. Nem értem a kérdést, átfogalmaznád? -
cigam
titán
válasz
body007 #6905 üzenetére
Nem értünk egyet. Más koncepció, prioritások. Tudom felháborító, de SE Linux sincs rajt. Mondjuk ha már a biztonság annyira prioritás, akkor az nem zavar, hogy Fedora tűzfala alapból beengedi az ssh-t, és nyitva minden 1025 feletti port?
Sehol nem ajánlják, hogy emeltszintű felhasználóval használd a rendszert, és ha létrehozol egy valódi mezei user-t raspbian alatt (merthogy az alapértelmezetten létező pi az nem az), akkor annak még sudo-zni sem lesz joga -
cigam
titán
válasz
Foley101 #6878 üzenetére
Aki eljut addig, hogy kiadja a vgrename parancsot, tisztában kell(ene) legyen azzal, hogy az összes rá hivatkozó dolgot is módosítani kell. Ha nevet változtatsz, nem csak a névjegykártyádat kell módosítani, az összes hivatalos dokumentumodat is le kell cserélni, ami a régi nevedre hivatkozik.
Pedig ott van leíra részletesen, hogy az fstab-ban át kell írni a hivatkozásokat, a grub-ot is módosítani kell, ill. az initramfs-t is újragenerálhatnád. -
cigam
titán
Szívesen.
Más.
Lenovo laptopokon gyárilag Fedora lesz telepítve, természetesen opcionálisan, de kíváncsi lennék mikor gyűrűzik be hozzánk a lehetőség.
-
cigam
titán
Természetesen megkérdezi. Ugyanakkor még előtte készíts egy mentést a jelenlegi állapotról pl. clonezilla, vagy Windows beépített, esetleg külsős megoldásával. Egyrészt az ördög nem alszik, másrészt a Windows-os rendszerbetöltőt le fogja cserélni a grub-ra.
-
cigam
titán
válasz
Dißnäëß #6819 üzenetére
Pontosan milyen kártya/eszköz? Mert elég sokat ismer alapból, és persze jópárat nem.
-
cigam
titán
válasz
Neil Watts #6793 üzenetére
Ahogy az rpmfusion féle sem
-
cigam
titán
válasz
Neil Watts #6791 üzenetére
Használd a régi, jól működő kernel verzióval. Vagy próbáld ki az nvidia driverét.
-
cigam
titán
Biztos jó dolog ez? Igaz nem írta, hogy van-e belső hálóján több gép is, amit névvel szeretne elérni.
The daemon registers local IP addresses and static services using mDNS/DNS-SD and provides two IPC APIs for local programs to make use of the mDNS record cache the avahi-daemon maintains. -
cigam
titán
válasz
Foley101 #6747 üzenetére
De végigvitted a varázslót? Mert az még a telepítés része. A Windows gombra bejön a kereső? Írd bele "beállítások" Indítsd el a programot. Azon belül is az Eszközök -»Kijelzők menüpontot. Mit mutat?
Vagy ha az nem, akkor terminálban az xrandr parancsnak mi a kimenete? -
cigam
titán
válasz
Neil Watts #6728 üzenetére
Sajna nem tudok segíteni, se Nvidia kártyám nincs, se KDE-m.
-
cigam
titán
válasz
Neil Watts #6726 üzenetére
Üdv itthon
-
cigam
titán
Belefutottam egy logikai bukfencbe. Telepítéskor megadom a root jelszavát, de bepipálom, hogy tiltsa le. Ugyanakkor az user-nek meg bepipálom, hogy ő is legyen admin.
Ha egy programnak admin jog kell, akkor hiába adom meg az user jelszavát, nem fogadja el (pl. se a partíciókezelő, sem az idő állító). A root-ét meg ugye azért nem fogadja el, mert le van tiltva.
Értem én hogy menni akarnak a többi rendszer után, ahol alapból le van tiltva a root, de megtehették volna a 2. lépést, hogy az admin jogot igénylő programok elfogadják az ("admin") userek jelszavát. -
cigam
titán
válasz
Di Natale #6702 üzenetére
De miért kéne újratelepíteni?
Folyamatosan, maguktól jönnek a frissítések, ha megjelenik az új kiadás, akkor egy egyszerű upgrade, és 99% hogy minden megy tovább, mint eddig.
Ez közel sem W10, hogy gyomorideged legyenminden egyes frissítéskor, hogy na vajon most mi nem fog működni. -
cigam
titán
1-2 éve volt nagytakarítás (újrapasztázás/portalanítás) sajnos nem ilyen "egyszerű" a probléma. Tippem szerint az alaplap a melegtől(a kortól, végülis egy több mint 10 éves gép) megvetemedett, vagy kiszáradt 1-2 kondi,....
Azért az elég hihetetlen hogy egyszerre romik el/csúszik szét két egymástól független (alaplap egyik/másik oldalára forrasztott) foglalat. Ráadásul úgy hogy ha az egyik slotba van modul rakva, már a BIOS-nál lefagy, vagy el sem jut odáig.Amíg bekapcsol nincs szívem kidobni, ugyanakkor használni se nagyon tudom. Általában csak a distributed.net kliens fut rajta.
-
cigam
titán
Ezt nem hiszem el! Évek óta azzal kezdtem mindenik Linux indítását, hogy a boot paraméterek közé bevarázsoltam a "video=SVIDEO-1:d" paramétert. Nélküle mikronfagyások akasztják meg a rendszert. [link]
Már azon voltam hogy a 31-es live-ot is felparaméterezve indítom, de mondom adok neki egy esélyt. Hát majdnem könny szökött a szemembe. Pöcc-röff beindult. Semmi mikronfagyás, a kernel nem akad ki, gördülékenyen működik(Bár pont ebben a pillanatban csontra fagyott, de ezt a memória(vezérlő) hibájának tudom be).
A dolog iróniája, hogy ez a laptop az utolsókat rúgja. 2x2GB RAM-al már el sem indul, és egy 2GB-os modullal is megbukik a memóriateszteden (mind a beépítettel, mind a memtest-el vizsgálva). -
cigam
titán
Fedora-t is elég évente 1x, de általában problémamentes a frissítés. Java szempontjából irreleváns a friss csomagok megléte. A java-ból is annyi van mint csillag az égen. SE, ME, EE,..[link] + ott az OpenJDK, de általában csak ki kell csomagolni, és beállítani környezeti változó(ka)t, hogy rá mutassanak. Szóval én azt mondanám CentOS.
-
cigam
titán
Lehet, hogy a KDE spin hibás? Nem tudom telepíteni. Van 64GB üres hely az SSD-n mégis azt írja a telepítő, hogy hiba a tároló összeállítás ellenőrzésekor.
-
cigam
titán
válasz
leviske #6629 üzenetére
Pontosan hogyan? pl.
dnf config-manager --set-enabled rpmfusion-nonfree-steam
dnf install steamMit értesz azalatt, hogy "egyszercsak puff kirakott a rendszer"? A terminált zárta be, vagy a teljes rendszerből léptetett ki, vagy? A /var/log/dnf... környékén nincs napló fájl? nem írt bele semmi érdekeset?
-
cigam
titán
Mondom én hogy kikerült a pixisből: unofficial
-
-
cigam
titán
Ott a linken van az rpmfusion repo. Abban van a kártyádhoz tartozó driver. Böngészőből, és parancssorból is engedélyezhető ez a csomagtároló:
sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -
cigam
titán
Elképzelhető, hogy a 29-es XFCE kiadást elfelejtették kitenni torrentre?
-
cigam
titán
Hát pedig én csak az itt leírt lépéseket követtem. Persze az "apróbetüs részt" nem olvastam el. will update the entire system using packages from the updates-testing repository De akkor miért "Enabling the repository temporarily" a fejezet címe?!
Ez nekem így már bonyolult, megvárom míg magától frissül.
C:Hanem mit csinálok?
csendes
Nekem egy fokkal jobban tetszik, mint a 28-as kék optikai(?) kábelei. Egyszer(kétszer?) sikerült elindítani a Gnome Disks programot, de azóta homokórázik egy ideig, aztán:
[ 7350.781642] do_trap: 6 callbacks suppressed
[ 7350.781646] traps: gnome-disks[3831] trap int3 ip:7f94ad67d3c5 sp:7ffd7ea9b5e0 error:0 in libglib-2.0.so.0.5800.1[7f94ad644000+7f000] -
cigam
titán
Próbáltam frissíteni a crypsertup-ot a testing repo-ból, egy bizonyos hibája miatt.
A dnf update --enablerepo=updates-testing lefut, de nem engedem hogy bármit is frissítsen, hiszen nem akarok áttérni a testing ágra, csak ezt az egy programot szeretném, de a sudo dnf install cryptsetup --enablerepo=updates-testing parancs nem rakja fel a 2.0.5-ot.
[link] Mit csinálok rosszul? -
cigam
titán
válasz
Neil Watts #6497 üzenetére
Aztán kinyírja mint az OS/2-t
-
cigam
titán
Nem kell szuper biztonság, nem a földönkívüliek titkát bízták rám. Elég annyi, hogy illetéktelen kezekbe kerülve ne csámcsogjanak a privát adataimon(képek, videók, jelszavak) A cryptosetup verziója 2.0.4, és már találtam is benne egy hibát
.
Nem kell grep, a dmsetup ls-nek elég szűkszavű a kimenete:
fedora_localhost--live-home (253:3)
teszt-adatok (253:4)
luks-c2b5d094-225e-4be3-ade7-77e2794ddb5d (253:0)
fedora_localhost--live-swap (253:2)
fedora_localhost--live-root (253:1)LVM restaurálásra van tipped? PL. átkerül egy másik gépbe a lemez, hogy építem fel megint, hogy olvashatóak legyenek az adatok? Addig eljutottam, hogy a pvs mutatja, hogy az adott partíció LVM-es. Ha csak simán készítek belőle egy VG-t, üresnek mutatja. Ha készítek rá egy akkora LV-t, amekkora eredetileg volt rajta, már sikít, hogy ezen vagy egy fájlrendszer, felülírom-e. Ha nem, akkor már lefut rajt az fsck, és felcsatolva már látom az adatokat(vagy azok egy részét). Van ennél korrektebb megoldás, vagy ez egy ilyen lutri?
-
cigam
titán
Köszi! Közben jobban megnézve a dolgokat:
lsblk -f
NAME FSTYPE MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ntfs
├─sda2 ntfs
├─sda3 ext4 /boot
├─sda4
└─sda5 crypto_LUKS
└─luks-c2b5d094-225e-4be3-ade7-77e2794ddb5d LVM2_member
├─fedora_localhost--live-root ext4 /
├─fedora_localhost--live-swap swap [SWAP]
└─fedora_localhost--live-home ext4 /homeArra jöttem rá, hogy az sda5 partíció van lekódolva. Majd a kódolástól teljesen függetlenül, azon van felépítve az LVM. Vagyis ha nem kértem volna kódolást, ugyanígy építette volna fel, csak az sda5 nem crypto_LUKS lenne, hanem LVM2_member. Kb így:
lsblk -f
NAME FSTYPE MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ntfs
├─sda2 ntfs
├─sda3 ext4 /boot
├─sda4
└─sda5 LVM2_member
├─fedora_localhost--live-root ext4 /
├─fedora_localhost--live-swap swap [SWAP]
└─fedora_localhost--live-home ext4 /home
Jól gondolom? -
cigam
titán
Ismertek LVM zsonglőrt, aki tisztában van mélyebben is dolgokkal? Pl. a titkosított LVM már a PV létrehozásakor titkosítja azt, vagy a VG esetleg LV kerül titkosításra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest