Új hozzászólás Aktív témák
-
ecaddict
senior tag
Franc se ragaszkodik a F12-höz, hanem az összerakott konfighoz.
Próbáltam egy két dolgot forrásból felrakni (pl. libdrm-2.4.19 sikerült is), viszont gyorsabb egy működő kompatibilis kártyát találni mint ezt összerakni.Vladi
Gondoltam én is, hogy az új kártya nem az ötödét tudja mint a régi... -
ecaddict
senior tag
Lehetne nvidia is, de mostmár aligha:
cat /proc/version
Linux version 2.6.32.26-175.fc12.i686.PAE (mockbuild@x86-17.phx2.fedoraproject.org) (gcc version 4.4.4 20100630 (Red Hat 4.4.4-10) (GCC) ) #1 SMP Wed Dec 1 21:45:50 UTC 2010
Xorg -version
X.Org X Server 1.7.6
Release Date: 2010-03-17
X Protocol Version 11, Revision 0
insmod --version
module-init-tools version 3.9
ls -la /lib/libc.so.*
lrwxrwxrwx. 1 root root 14 2010-11-01 14:42 /lib/libc.so.6 -> libc-2.11.2.so
size --version
GNU size version 2.19.51.0.14-37.fc12 20090722
make --version
GNU Make 3.81
gcc --version
gcc --version
gcc (GCC) 4.4.4 20100630 (Red Hat 4.4.4-10) -
ecaddict
senior tag
Na simán kicseréltem a 3450-et 5450-re.
Bíztató volt, hogy elindult.
Viszont a 3D nem megy.glxgears ezt adta (elég siralmas):
1289 frames in 5.0 seconds = 257.697 FPS
1317 frames in 5.0 seconds = 263.260 FPS
1322 frames in 5.0 seconds = 264.219 FPS
1307 frames in 5.0 seconds = 261.246 FPS
1316 frames in 5.0 seconds = 263.156 FPS3450-nél meg ezt:
7543 frames in 5.0 seconds = 1508.455 FPS
7811 frames in 5.0 seconds = 1561.741 FPS
7821 frames in 5.0 seconds = 1564.132 FPS
7791 frames in 5.0 seconds = 1558.164 FPS
7824 frames in 5.0 seconds = 1564.640 FPSValami komolyabbat elindítva meg ezt kapom:
Szóval jön a driver túrás (maradnék F12-ön)...
Akinek van tippje ne fogja vissza magát. -
ecaddict
senior tag
Tudom én, hogy elavult kb. mint az ext4 fájlrendszer amin van meg még vagy 100 egyébb dolog.
Viszont nem ölnék valamibe rengeteg erőfeszítést amit az idő 95 vagy még több %-ban nem én használok.De az újratelepítés nem feltétlenül kínszenvedés. a /home-ot meghagyod, akkor a felület lényegében ugyan az lesz amit megszoktál, meg a programok beállítása. Néhány konfig kell majd a /etc-ből, meg a repókat beállítani. Programokat feltelepíteni meg a vga drivert, ha kell és lényegében kész vagy.
Aha, meg miután feltetettem a kiherélt Fedorát akkor elkezdem a fontokat, a kodekeket meg a media cuccokat meg a videószerkesztőket meg a forrásból fordított progikat meg amit kifelejtettem (eddig mindig volt, csak pont megmaradt a régi HDD-n)... na hagyjuk.
Ilyen nálam egésznapos programba akkor kezdek, ha minden kötél szakad. Titkon reménykedek, hogy van valami minimál megoldás is. Hétvégén kiderül. -
ecaddict
senior tag
Köszi, kb. ilyesmire gondoltam.
Egyébként mesa driver-t honnan tudok felrakni Fedora 12-re, merthogy repoban nem találtam (innentől kezdve meg nekem annyira nem sima ügy)?
Pano
Ha egyszer már bevásároltam ATI-val akkor most reményeim szerint nem kell szétturni a konfigot. Nem vagyok annyira a deszktop Linuxban benne és vannak emlékeim problémák láncolatáról a videó driver kapcsán.Ha saját konfigot raknék össze akkor bármi opció lenne, erre viszont nem vesztegetném az időm.
Egyébként mivel saját konfigon is gondolkodom, ha ajánlasz nvidia-t, azt is szivesen veszem (szigorúán másik konfigba). Ebben az esetben opció a legújabb Fedora is, viszont továbbra is passzív hűtésü, minimális fogyasztásu kártya kell.
Vladi
De, azóta megy. Nem is tudom hol olvastam: if it ain't broke, don't fix it
Röviden: azon a gépen ahova ez a kártya kell marad a F12. A legjobb lenne, ha csak kártyát kellene cserélni, de ha több kell akkor több. Viszont se időm, se energiám egy arra amire kell teljesen jól működő konfigot széttúrni.Igény: Nem játékgép. A legrosszabba ami történhet vele fotó és videó szerkesztés.
-
ecaddict
senior tag
Kis segítségre lenne szükségem.
Van egy Fedora 12-öt futtató gépem amiban van egy ATI Radeon HD 3450-es videó kártya.
Sajnos ma úgy tűnik részben behalt a videókártya, legalábbis a DVI kimeneten nincs jel, VGA-n megy. Ez annyira nem szimpatikus.Anno még 2009-ben (nem röhög
) Vladi kitűnő tanácsára feltettem a mesa-dri-drivers-experimental-t.
Bár nem én vagyok az elsődleges felhasználója a gépnek, úgy érzem eljött a videókártya újítás ideje.
Nem titkolt vágyam, hogy minimális SW változtatással.
Tudom, hogy ez nem a melyik videókártyát topik viszont a Fedora miatt bátorkodom itt feltenni a kérdést:Mit ajánlanátok?
Célok:
- Passzív hűtésű minimális fogyasztású kártya (méretileg is szerény legyen)
- DVI kimenet kell, nem lenne gond, ha más is lenne rajta (pl. hdmi)
- Jobb lenne, ha többet tudna mint a jelenlegi kártya, de nem kell valami csúcskártya legyen
- Minimális SW változtatás a Fedora 12-ön -
ecaddict
senior tag
válasz
rokefeller #1906 üzenetére
Nekem max. kb. 15s most a tiszta boot (+a BIOS meg kb. 10s) Virtualbox, KVM stb mind fent van. Nem ezért, de WD raptor 300-as van a gépen short stroking-al, ext4-el (a WD zavaró sípolásától egy Sychte Himuro-val sikerült megszabadulnom, ami bár hűtőnek árulják, hűteni nem igazán hűt, cserébe viszont valamit visszafog a zajból).
Többször átfutott már az agyamon, hogy még RAID-el is lehet jobban jártam volna (árban), de mivel sokat megy a gép fogyasztás/minél kevesebb elem (kevesebb hibalehetőség) indokkal mindig meg tudtam magam nyugtatni, hogy ez volt a legjobb választás.
Az igazi megoldás fragmentáció ellen persze a flash drive lenne, de ma még elérhetettlen árban vannak (legalábbis a jobbak mint pl. Intel) és ki tudja idővel ezek is nem-e lassulnak be (ez az amit nem igazán publikálnak). Az is számit mennyire esik ezeknek az ára. Ha valamiért hirtelen elkezdene esni, flash-el azért a jelenlegi magas ár miatt nagyot lehet bukni.
Önmagában nem is értem mi ez a felhajtás a boot idő miatt. OK, le lehet vinni, és azután senkit sem zavar az adattárolók lassúsága? Itt kéne már valamit lépni.
-
ecaddict
senior tag
glxgears-es eredmények (nem igazán tudom mihez viszonyítani),
Fedora 12 install:
1727 frames in 5.0 seconds = 345.313 FPS
1761 frames in 5.0 seconds = 352.048 FPS
1754 frames in 5.0 seconds = 350.620 FPS
1763 frames in 5.0 seconds = 352.391 FPS
1777 frames in 5.0 seconds = 355.228 FPSxf86-video-radeonhd
2232 frames in 5.0 seconds = 446.270 FPS
2277 frames in 5.0 seconds = 455.286 FPS
2277 frames in 5.0 seconds = 455.231 FPS
2277 frames in 5.0 seconds = 455.214 FPS
2277 frames in 5.0 seconds = 455.266 FPSmesa-dri-driver
7543 frames in 5.0 seconds = 1508.455 FPS
7811 frames in 5.0 seconds = 1561.741 FPS
7821 frames in 5.0 seconds = 1564.132 FPS
7791 frames in 5.0 seconds = 1558.164 FPS
7824 frames in 5.0 seconds = 1564.640 FPSAlap játékok mint pl. Extreme Tuxracer teljesen jól futnak (3450 nem egy játék kártya), de pl. Alien Arena el sem indult, persze lehet ez nem a driver miatt volt, mások is panaszkodtak ilyesmire.
Feltettem kölön tesz install-ba a Catalyst 9.11-et is. Bejelentkező képernyő helyett egy nagy feketeség fogadott reboot után (Ctr+Alt+Fx-es terminálok még megvoltak). Legalább annyit tudhatott volna, hogy a glxgears-el megnézzem.
-
ecaddict
senior tag
Köszi, a mesa-dri-driver tényleg jó, mindent tud ami nekem kell.
Nagyon nem teszteltem, még csak ma raktam fel (első körben egy teszt install-ba). Vsz. külön nem is fogom tesztelni, használom(használjuk) a gépet aztám majd meglátjuk.
Nem is értem a Fedora fórumon miért az ATI proprietary driver-t ajánlgatják. Azzal nekem (ahogy vsz. a többségnek) csak a baja volt, fejlődést meg nem láttam.
Ez, ha nem is tökéletes, legalább van esély rá, hogy jobb legyen.Most, hogy ez is OK, nem bántam meg, hogy áttértem a Fedora 12-re. A TrueCrypt-en kívül (amit forrásból kellett fordítsak+előtte egy kis szerkesztés, mert úgy ahogy volt nem fordult) mindent repo-ból fel tudtam tenni.
-
ecaddict
senior tag
Régóta használt Fedora 10-et cseréltem 12-re. Amúgy is HDD-t akartam cserélni, így aztán nulláról tettem fel. MInden OK, egy dolgot leszámítva: Az ATI 3450 video kártyámat alig használja a gép. Persze a proci izomból mindent megcsinál, de nem így kellene menjen (kicsit magas a load ott ahol a video kártya kellene dolgozzon).
Ez már 10 alatt sem volt sima ügy. Így aztán óvatosságból Ubuntu 9.10 alatt tettem fel az ATI 9.11-es drivert. Simán felment. Switch user-> fekete képernyő, totál fagyás. OK, ez semmit sem javult az elmult 1 év alatt.
system-config-display-t elindítva. Hardware fülön Video Card/Configure. Látom van radeonhd is.
Kérdés: Merjem lecserélni? Nyerek vele valamit? Fedora 10 alatt OO behalt tőle (később sikerült valahogy helyrerakni).
Nézegettem a Wiki-t, de nem lettem tőle okosabb.
Van erről a témáról valami jobb leírás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Erő és sebesség? Most az Öné lehet! Ráadásul kamatmentes rèszletre is!
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest