- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszi a tippeket!
Ezeket a lépéseket már végigtoltam, sajna ugyanazt csinálja a OS is installkor, így nem lett változás.A fotón csak a grub file látható, ami alapján (és sok egyéb template file alapján) generálja le a grub2-mkconfig a grub.conf file-t, ami a valós menüt tartalmazza.
A fő gond, hogy nem tudom, hogy hol dől el, hogy egy menüpontból menu, vagy almenu lesz.
Végignézem az /etc/grub.d/ mappában lévő templete-eket, gyanús, hogy ott lesz valami fedora specifikus dolog. -
tvamos
nagyúr
Vezetekes. Nem telepitettem semmit. Abszolut semmit. Csak frissites volt mostanaban. Dinamikus IP, alapertelmezes szerinti DNS kiszolgalo. A ping folyamatos, 3ms alatt van.
dmesg-nek van itt valami hasfajasa
[ 2.801590] hub 6-0:1.0: USB hub found
[ 2.801595] hub 6-0:1.0: config failed, hub doesn't have any ports! (err -19)
[ 7.413159] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[ 7.416160] usb 3-1.1: 1:1: cannot get freq at ep 0x1
[ 7.480220] usb 3-1.1: 1:2: cannot get freq at ep 0x1
[ 7.544150] usb 3-1.1: 2:1: cannot get freq at ep 0x82
De en nem latom ezeket problemanak.
avahi-daemon.service:
● avahi-daemon.service - Avahi mDNS/DNS-SD Stack
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/avahi-daemon.service; enabled; preset: enabled)
Drop-In: /usr/lib/systemd/system/service.d
└─10-timeout-abort.conf, 50-keep-warm.conf
Active: active (running) since Mon 2025-04-28 19:02:01 CEST; 3h 37min ago
Invocation: 66c71cbafb2e4607ac5dd0b9c04e15d9
TriggeredBy: ● avahi-daemon.socket
Main PID: 1030 (avahi-daemon)
Status: "avahi-daemon 0.8 starting up."
Tasks: 2 (limit: 37797)
Memory: 1.4M (peak: 1.8M)
CPU: 597ms
CGroup: /system.slice/avahi-daemon.service
├─1030 "avahi-daemon: running [fedora.local]"
└─1105 "avahi-daemon: chroot helper"
Jut is eszembe, utoljara picoscope-ot akartam telepiteni. Megszivatott. De ez mar regebben volt, nem azota rossz amugy.
-
-
zoli62
addikt
Köszönöm. Én nem kerestem az altarnatív letöltések között. Egyébként minden rendben a telepítés, frissítés után. Utoljára akkor használtam, amikor Red Hat 8 volt, és még éppen nem volt Fedora. Ez volt az első Linux disztribúció, amivel valaha is találkoztam, egy gatewayen desktop nélkül futott.
-
kovaax
őstag
Már túl vagyok rajta, mint üveges tót a hanyattesésen, de azért köszönöm!
-
csendes
addikt
A legacy BIOS támogatás két hivatalos (és egy nem hivatalos) okból fog megszünni: egyrészt Intel sem fogja támogatni [link] , másrészt nem biztonságos. A Secure Boot viszont valószínűleg ezután sem lesz kötelező (UEFI Class 3+).
Mivel Ubuntu 20.04 LTS támogatja a Legacy BIOS-t [link] , ezért még majdnem öt év még biztosan van a hivatalos támogatásból és így gyakorlatilag a Fedora indítása is elvileg megoldható, attól függöen, hogy mennyire keményítenek be az UEFI mód ellenőrzésénél az indításkor. Várhatóan Ubuntu nem fogja két év múlva sem megszüntetni a támogatást, hiszen nekik kiemelten fontosak areménytelen helyzetű, szegény és elmaradottfejlődő országok. És egyébként a FOSS közösségben biztosan lesznek még akik felkarolják a régi hardvereket.
Fedora most már közvetetten IBM tulajdona [link] . Addig rendben van, hogy Fedora a RHEL teszteléshez hasznos, de egyébként nyilvánvalóan a költségcsökkentés ott is a zászlóra van tűzve. -
Vladi
nagyúr
Sajnos régóta érződik, hogy fejlesztenek, hogy fejlesztve legyen. Kicsit májkroszoftosodik a dolog.
Lassan érik nekünk egy bsd-re váltás.
Nekem is 10+ éves gépem van. 8 procmag 16 szál, meg amikor épp működik 16 giga ram. Ne nézzenek már hülyének! Ebbe férjen bele az összes szarom + 4 féle cad program amit szoktam használni.
-
-
csendes
addikt
Ja, akciósan ÁFA-val kb. annyi. Mondjuk a cikkben a 8MB RAM elég vices elírás. De egyébként is, aki ennyi pénzt hajlandó elkölteni egy notebookra, az miért pont Fedora OS-sel venné meg? Akinek meg ez a notebook kell és mellé Fedora, az megveszi OS nélkül és felrakja.
Az tényleg érdekelne, hogy egy ilyen notebook-on hogy működik az automata frissítés. Egy Fedora verzió csak viszonylag rövid ideig támogatott, az upgrade-nél meg mindig törtlnhet valami váratlan. Vagy lemaradtam a Fedora LTS-ről? -
drsanya
aktív tag
Ha az RPM-et indítom sima dupla kattintással, akkor a Szoftver alkalmazás elindul, és az abevjava_install települ, de sehol sem látom, hogy honnan lehetne indítani. Én azt hittem (
), hogy megjelenik az alkalmazáslistában az ÁNYK és örülök. De nem, mert csak az OpenJDK jelenik meg (az mindenképpen kell hozzá), de ott meg nem tudok csinálni semmit. Ha a .jar csomagot indítom terminálból, akkor feltelepül szépen, de indító itt sincs, viszont az abevjava_start.jar sem indul. Esetleg terminálból kellene ügyködnöm valamit hozzá? A kérdésedre válaszolva, nincs semmi hibaüzenet.
-
Vladi
nagyúr
1. nem láttam a telepítőt, de a doksi szerint lehet beállítani rootot.
Amikor telepíti a csomagokat, akkor közben lehet megcsinálni. Lehet ezt kihagyni?2. Azért ne álljunk már be winre.
Akkor megyek bsd-zni. Egyébként nálam gnome 3 olyan 1 hetet bírt anno, mikor bekerült valami fedora tizenakárhányban. Azóba maté van.
-
Véreshurka
senior tag
Hálás köszönet a vlaszokért!
1. Bár még csak kezdő felhasználó vagyok, de szerintem elérhető a root user is, csak gondolom terminalból kell engedélyezni. Hogy őszinte legyek nem próbáltam ki a parancsot és vissza is tértem 31-re, de biztos valaki jobban hozzáértő meg tudja majd válaszolni. Egyébként azért is hiányoltam telepítés közben a root jelszó megadását, mert ami alapján telepítettem múltkor a fedorát a Raspi-ra, akkor ott volt a lépések között, hogy adjunk meg egy root jelszót és ki is emelte a cikk író, hogy ezért is szereti a fedorát, mert itt még meg maradt a root jelszó.
2. Sajnos így egy kicsit nehezebb a kezdők élete ha leírások alapján próbál evickélni GUI-s beállítások között, lehet ezért nem is volt szimpatikus a gnome. Meg azért sem mert az istennek nem találtam arra lehetőséget, hogy ne 2 tálcám legyen (alul, fölül, szeretem ha csak 1 van, de nem tudtam megoldani, hogy ha több programot indítok akkor azok megjelenjenek a felső tálcán), a utilities mappát nem tudtam megszüntetni, hogy tényleg minden program egy helyen legyen (az activities több pöttyös menüjében), illetve furcsállom, hogy a gnome tweak tools-t +ban telepíteni kell, de igazából az sem hozott olyan bődületesen sok beállítási lehetőséget
(olyan sok helyet és erőforrást fogyasztana?).
3. Ez alapján próbáltam a VNC-t beállítani. Ebből én arra következtettem, hogy amikor írja, hogy: "It is possible that remote desktop support was not installed by default. If it has been installed, a Remote Desktop option will be available in the desktop System->Preferences menu. Another useful way to check whether this package is installed is to run the following command from a terminal window (Applications->System Tools->Terminal):
rpm -q vino
. És mivel itt a parancsra nekem kiadta, hogy melyik vino verzió van fennt (remélem jól gondolom, hogy ezt jelenti a parancs kimenete) arra következtettem, hogy a "Screen Sharing" engedélyezése a vino-hoz kapcsolódik. Nem jól gondoltam? A titkosítás kikapcsolását én is olvastam, de hogy őszinte legyek jobban örülnék olyan módszernek aminél nem kell kikapcsolni, illetve most nincs előttem a menü, de 2 lehetőségem volt: 1: ami be volt jelölve, B: password beírása. Na most a password nem volt kitöltve, más titkosításra utaló dolgot nem találtam, illetve azt is furcsállottam, hogy csak max. 8 karaktert tudtam beírni jelszónak. Ha esetleg konfigurációs beállítás alatt a beépítettre gondolsz (amit most nem tudok, hogy a vino vagy a gnome-é), akkor azt én a settings --> sharing alatt találtam meg, de elég karcsúak voltak a lehetőségek.3.a. Ha nem a beépített VNC, akkor milyen progival tudnám távolról elérni a gépet, mint az RDP win alatt?
4. Igazából csak az érdekelne, hogy nem gond-e a Cinnamon használata Fedora alatt, vagy tök mindegy milyen desktop-al nyomulok, hiszen a motorháztető alatt ugyanaz van. Linux Mint-el kezdtem az ismerkedésemet, és megszoktam a Cinnamont, meg ott már elég jól kiismerem magam, nincs activities, csak a programcsoportok, ha megnyitok több programot nem lesznek egymás fölött a tálcán úgy, hogy a nem használtat nem érem el újra, illetve még nehezen tudok elszakadni a win-es dolgoktól
Bár kipróbáltam az LXDE-t, de ott azért már voltak gondok nálam, pl. feltelepítettem a vino-t, de nem találtam meg sehol. Sem a programok között, sem a beállítások között.
Elnézést a hosszú hsz. miatt!
-
-
Na az tuti, h más a "célközönsége", ezzel egyetértünk
Egyébként hol / mikor szól a rendszer, h ugyan csináljak már egy másik felhasználót mert a pi nem az / nem biztonságos? Mert ha szól énkérekelnézést(#6904) ∂яσнυη: Beveztetés a shell-scriptek csodálatos világába
Adj neki futtatási jogot:
chmod +x ./scripted.sh - abban a könyvtárban állva ahol a file
./scripted.sh - és már fut is és dobálja kifele a hibákat -
Foley101
tag
Amikor megáll a betöltésnél, akkor belép az emergency mode-ba, ott bekéri a root jelszót. Utána alig van olyan parancs, amit elfogadna, és például az fstab "sincs" az etc-ben. Így nem tudom megcsinálni.
A forgatókönyv a változtatásról szól. Ha már megtörtént a baj, akkor utólag hogy tudom ezeket a parancsokat kiadni?
-
Dißnäëß
nagyúr
Intel Dual Band Wireless-AC 8260. Úgy voltam vele, hogy egy 2017-es laptop, nem is egy sufnigép amit összedzsunkázunk, hanem amiből több tízezret gyártanak DELL-ék + a Fedora bleeding edge környékén van, csak látja akkor. Nem baj, ha nincs benne minden
csak érdeklődöm, vannak-e itt is alternatív live iso-k, amik ki vannak egészítve - például ilyen - firmware-ekkel.
-
-
Foley101
tag
Szerintem ebbe valami alaplapi vga van, semmi extra. 1 db az biztos.
Live módban nem próbáltam, de arra emlékszem, hogy a telepítés befejeződésekor is fent maradt ez a kék háttér, és bal oldalt egér hatására előugrott egy 4 ikonos menü, ott voltak alkalmazások."Esetleg próbáld ki, hogy nem a Wayland-al indítod, hanem Xorg-al" - ezt hgyan el?
-
Szia!
Hirtelen ket kerdesem is lenne. Biztost tok trivialis dolgok, de nem akarnam szetverni a rendszert:
1. A zart nvidia control panelben ha beallitom a kijelzoim fenyerejet, akkor azok jok lesznek a kovetkezo ujrainditasig. Akkor ugy tesz a rendszer mintha soja semmit nem allitotam volna. Ha megint behuzom a csuszkakat (ez harom monitornal elegge idoigenyes
) akkor megint jo...
Hogy lehetne veglegesen megmondani neki, hogy mit hasznaljon? Ha felhasznalokent elmentetem az nvidia-settings-rc-t (mivel a home-omban van, es az en felhasznalomra vonatkozik igy ugy gondolom eleg...), azt nem veszi figyelembe. Meg nem is menti bele a beallitott fenyero ertekeket.
2. Jelenleg a Simple menu plasma widgetet hasznalom. Fantasztikus, am tul komplex az izlesemnek. Szeretnek egy olyan widgetet amit kituzhetek a panelra, ellathatom a sajat ikonjaval (akar csak a simple menut) majd pedig felvehetek bele alkalmazasokat amiket egyedi ikonokkal lathatok el illetve sajat nevvel.Nem kell bele sem kereso, sem semmi egyeb.
Van ilyen?
Koszi!
-
-
-
-
Vladi
nagyúr
"ez a laptop az utolsókat rúgja."
Olyan nincs. Lehet, hogy csak takarítás kell, meg a slotokat is kipucolhatnád. Ha van otthon izopropil alkoholod, akkor azzal. Meg a ramok érintkezőjét is.
(#6686) core2:
Ne örülj. Most, hogy forkolták a yumot dnf-be, gyorsan forkolták is a dnf-et vissza yumba. Szal lesz még itt galiba.
-
leviske
veterán
Rosszul foglalmaztam. Csak a RPM fusion-ből érhető el. Igazából ez kapcsolódik az első itteni kérdésemhez, mert a dropboxról van szó.
Nincs különösebb bajom a repon elérhetővel, csak látom, hogy egy januári verzióra szeretne visszaváltani a telepített februári helyett.
Köszönöm a választ! Ha csak .conf fájlból kikényszeríteni lehet, akkor inkább hagyom, hogy rendezze a rendszer.
-
leviske
veterán
dnf install -y steam --enablerepo=rpmfusion-nonfree-steam
, úgy értem, hogy kijelentkeztetett (nem a képernyőt zárolta, hanem kirakott és meg is szakadt minden folyamat). A napló fájlt most megnéztem, az alapján úgy tűnik a folyamat lefutott gond nélkül. Így végképp nem értem. Bár tény, hogy a Steam végül nem vacakol.A mesa downgrade amit végrehajtott, okozhatta a kijelentkeztetést? Mert abból a rawhide-féle csomagokat használom és a Steam telepítésnél downgrade-elt 19.0-ra.
(#6631) Vladi: Köszi! Ezt a
dnf clean all
parancsot bármikor elsüthetem és nem csinál galibát, igaz?Igazából eredetileg külön partícióra került a / és a /home, de most így a hónapban a ~6. linux újratelepítést (végignéztem a Manjaro és Fedora különböző verzióin) követően elengedtem a dolgot, mert a fájlokat úgyis egy külön lemezen tárolom amit a jelek szerint nem bánt a telepítő, ha nem figyelmetlen ökörként kezelem.
Így a /home mappa csak a linkelt doc/pic/vid/etc mappákat tartalmazza a rendszerre telepített progikon túl.
-
Herati
csendes tag
-
Herati
csendes tag
Ez a kimenet:
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
devtmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /dev
tmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /dev/shm
tmpfs 3,9G 1016K 3,9G 1% /run
tmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/mapper/vg_main-root 98G 13G 81G 14% /
tmpfs 3,9G 104K 3,9G 1% /tmp
/dev/mapper/vg_boot-boot 240M 206M 19M 92% /boot
/dev/mapper/vg_main-temp 4,9G 20M 4,6G 1% /temp
/dev/mapper/vg_main-home 20G 167M 19G 1% /home
tmpfs 798M 4,0K 798M 1% /run/user/1000A linket még nem volt időm átnézni, de rajta leszek
-
Mondom én hogy kikerült a pixisből: unofficial
-
Vladi
nagyúr
Jajj ne rinyálj már.
sudo dnf update cryptsetup --enablerepo=updates-testing
és kész vagy.
Attól átmeneti, hogy csak a parancs lefutásának idejére engedélyezi. Ha végigolvasod a parancsot akkor megérted:
sudo: szuper júzer, do, vagyis a szuperfelhasználó csinálja. (Mondjuk ettől a hajam az égnek áll. Az ubuntusok találták ki, a többiek meg közösségi szinten átveték. Én su - parancsot alkalmazok, az rendes root terminált nyit neked.)
dnf ezzel indítod a csomagkezelőt
update vagyis frissítést kértsz.
cryptsetup a csomag neve amire frissítést kérsz.
--enablerepo=updates-testing: Ezzel meg átmenetileg engedélyezed az updates-testing tárolót.
(#6504) csendes:
Teccik a marketing dumád.
Igen, a modularitás. Most hallom először, de nem rossz elképzelés. Hogy maradna a core kiadási ciklusokra, a többi csomag meg egy közös tárolóban használva, akár kiadásokon átívelve. Így a disztró update is biztonságosabb lenne.
Tehát lenne core tároló mondjuk meg egy fő fedora tároló. Core és FEdora.... hm...
Vagyis Fedora Core. spanyol viasz... anyám.
De ez régóta probléma, hogy van fél évente a fedora, max 1 év életciklussal, meg van a rhel 10 éves ciklussal, mostmár 4-6 éves kiadási ütemben és a kettő között semmi.
-
Vladi
nagyúr
1: Az első paranccsal az egész cuccot akarod frissíteni.
2. kettő dolgot teszet:
A: Engedélyezed a repót a /etc/yum.repos.d könyvtárban és utána updateled csak azt a csomagt. Aztán kikapcsolod vissza. Csak ne downgradelje neked.
B: Csak azt a csomagot updateled install helyett a repót engedélyezve.
sudo dnf update cryptsetup --enablerepo=updates-testing
Tulajdonképpen a két megoldás ugyan az.
C: nem sudózol redhat cuccokon.
-
Lacc
aktív tag
Pasz, gondolom az LVM decrypt megoldja ezt nem? Ha ott is van a gépen LUKS akkor simán felismeri, ha nem akkor ez segíthet.
De ehhez teljesen le kell állítani a gépet, mert ha van pre-boot authentikáció, akkor célszerű ezt megcsinálni.Másik, hogy a Luks esetében le kell szokni az alvó módrol meg a hibernációról
. Bár lehet azóta javították azt a hibáját.
Bár másik kérdés, hogy használja-e az NSA titkosító eljárását
Többet nem tudok nyilatkozni. Én elsősorban már Windows 10 Bitlocker és Veracrypt-et használok.
-
Lacc
aktív tag
Igen, jol gondolod.
Annyit hozzatennek, hogy szerintem erdemesebb telepites utan kulon az sda5-t titkositani, vagy ha tudod telepites kozben a titkositas parameteret valtoztatni akkor ugy is jo.
(a default titkositas csak sha256-ot hasznal 256 kulccsal, persze ez az alap, de ez eleg alap, egy 512-es ma mar erosen ajanlott - szerintem) a masik meg hogy a kerdeses, melyik verzio van a telepitoben a CryptoSetup-bol, az 1.6 es 1.7-es default ertekei kulonboznek, utobbi erosebb titkositast hasznal egy-ket helyen.
Ezzel a paranccsal tudod csekkolni:
dmsetup ls | grep crypt | cut -f1 -d_
-
Lacc
aktív tag
Azt nem tudom, hogy a Fedora mit tud. A Fedora 28 az utolsó nálam - Ubuntu jobban megfelel nekem - Fedorán meg nem próbáltam PV a titkosítást.
Ha Encrypted PV-t választasz, akkor minden az LVM-ben már titkosítva lesz - bár egy-egy disztró máshogy kezelheti ezt, a lényeg, hogy a disztró installerjének legyen LUSK vagy valami más- ha extrém paraniós valaki, akkor külön utólag a VolumeGroup és LogicalVolume-t is lehet még extrában encryptelni.
Ha VG vagy LV encryptet akarsz, akkor az utólag, ennek előnye, hogy nem az egész mindenség lesz kódolva, szóval tudsz nem encryptet adatokat is tárolni.
Tipp: PV titkosítás esetén az egész merevlemezt használd fel, ne legyen rajta 10Mb szabad formázatlan hely, mert akkor könnyebb visszafejteni.
Az is kérdés, hogy miért akarod ezt a titkosítást? Ha azért mert laptopot elhagyod és nem akarod, hogy a merevlemezről könnyen visszafejtsék akkor jó. Csak az LVM mindig fel lesz csatlakoztatva boot-olosnál, szóval elérhető, és akkor más formában lehet megszerezni az adatokat.
Én csak kétszer próbálkoztam vele, mert nekem nem volt szükségem teljes titkosításra - semmi fajtalankodásra nem vágyok, meg nincs bennem, hogy emberiség elleni büntetet kövessek el - szóval én hatékonyabb módszereket használok. De biztos lesz itt, aki segít
-
Vladi
nagyúr
20.-a óta ez már a végleges. Max 1-2 csomag válgozhat. Ilyenkor már csak nagy pániknál van hozzányúlás. Telepíccsétek nyugodtan a béta vagy nighli iso-kat, gyakorlatilag a véglegesre frissít.Istenem hol vannak már azok a régi szép népi játékok, hogy keresd a nyitott szervert....
-
brugo
aktív tag
Már a fc-27 óta, olyan "berobanások" voltak a hangfilek beinditásánál mind amikor benyomsz 1 mikrofon csatlakozót egy előre felerősitett erösitőbe . Rákerestem a googlin azt kaptam, hogy egy kerneltől kezdve nem birja a Realtek ALC 889 hang IC-ét. kölcsön kértem 1 hangkártyát ( Sound Blaster ) és tényleg ezzel gyönyörüen megy . Most azon agyalok, hogy megéri vegyek 1 hang kártyát vagy haggyam az egészet mert úgy is kéne egy új gép. Vagy vegyek 1 DAC -ot, mert az optikai csatlakozás kikerüli az alaplapi hang IC-ét (ALC889) csak egy valamire való DAC jóval drágább lenne mint 1 hangkártya ?
-
Vladi
nagyúr
Jajj ne vedd már magadra. Nagyon jó, hogy írsz ilyeneket, mert sokaknak hasznos.
Én meg már olyan régen tolom a fedora/redhat vonalat, hogy nem nagyon olvasok már ilyeneket.Ha valami kell 2 perc alatt megoldom.
Megasztán az elmúlt 4 évben nem nagyon használtam fedorát, de most kell a bleeding edge.
mod: nade tudod mit! Jogos, úgyhogy nekiállok és alaposan elolvasom.
-
OddMan
őstag
Pontosan ezért kérdeztem, mert régebben jó pár olyan játék volt ami simán működött Nvidia kártyával, viszont AMD-vel meg nem. Ilyen játék volt pl. az XCOM2. Találtam jó pár cikket, amit most elolvastam és úgy látom, hogy nagyon sokat fejlődött az AMD.
A lényeg, hogy nem szívesen vennék egy drága AMD VEGA 64 kártyát, amivel bizonyos játékok nem működnek, ellentétben mondjuk egy NVIDIA GTX 1080-al.
Bocs a sok hülye kérdésért, de a Linux ezen részével mostanában egyáltalán nem foglalkoztam és teljesen hiányos a tudásom.U.I.:
Köszi a linkeket. -
csendes
addikt
Azért, mert a modern SSD-ken már van garbage collection, ami önmagában a bekapcsolt TRIM-hez képest ugyan rendelkezhet egyelőre némi hátránnyal az élettartamot és teljesítményt tekintve, de nyilván stabilabb és a felhasználó nem tudja piszkálni.
Hibás SSD firmware mellett a TRIM adatvesztést okozhat.
Titkosított fájlrendszereknél a TRIM biztonsági rést jelenthet.
Nem minden fájlrendszer támogatott, illetve van amelyiknél vagy a folyamatos vagy a periodikus TRIM támogatott. Viszont manuálisan így is működnek bizonyos TRIM utasítások.
SATA 3.1-nél régebbi hardvernél a folyamatos TRIM fagyást okozhat, nem ajánlott. Illetve régi SSD-knél a folyamatos TRIM lassulást okoz, nem gyorsulást. Viszont modern SSD-nél a folyamatos TRIM biztosítja a legnagyobb sebességet.
Források: [link][link][link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gyúrósok ide!
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest