Hirdetés
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
- CES 2026: Cserélhető akkumulátoros Bluetooth fejhallgatót mutat be a Fender
- Qi-töltő és szinte bármivel kompatibilis billentyűzet a Clicks új fejlesztése
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Qi-töltő és szinte bármivel kompatibilis billentyűzet a Clicks új fejlesztése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
Szerintem én ki fogom hagyni...A laptopozásnál lett lokális megvilágosodásom, mert rengeteget frissít a Fedora, és mivel a laptopot gyakorlatilag böngészésre használom, és mindent (=amit lehet) memóriában tartok, ezért a frissítések írják a lemezt leginkább. Két ünnep között összevetettem a csomagok verzióit a Debian testinggel, és mivel nagyjából egyeznek, le is cseréltem rá. És kevesebbet frissít a D testing, mint az stabil F33!!! A torrentezős gépen marad a Fedora, de megnézem, hogy mennyit frissít ha már nem ő az aktuális stabil.
-
kovaax
őstag
Már túl vagyok rajta, mint üveges tót a hanyattesésen, de azért köszönöm!
-
kovaax
őstag
Más: Hogyan lehet a laptopom biosát frissíteni Fedora alól, ha a gyártó win10-es progit ad? Csinált már valaki ilyet? Lenovo Ideapad 3-14ADA05-ről van szó.
-
kovaax
őstag
válasz
drsanya
üzenetére
Ma reggel azt gondolnám így a Fedorás laptopom előtt ülgögélve, hogy ha deszktopnak használod és nem zavar az állandó frissítgetés, akkor inkább a Fedorára szavazok, mert a Gnome ezen van a legjobban összerakva. Ha szervernek, vagy zavar az állandó frissítgetés (és/vagy hajlamos vagy aggódni az ssd-d élettartama miatt), akkor Debian. Ha Redhat vizsgára készülsz, akkor Centos (Redhat/Centos kernelben nincs benne egy rakat driver mindenféle hibrid csipszetekhez, meg ilyenek, lehet velük szopni rendesen, de egy idő után belejön az ember). Ha KDE-t szeretnél, akkor még lehet mindig inkább openSUSE-t kéne, csak azt elég kevesen használnak felénk, így lehet többet kell magadnak szüttyögni (külföldiűl nem tudom mennyire vannak jó fórumok rája).
-
kovaax
őstag
válasz
drsanya
üzenetére
"Paranoiás vagyok kicsit IT biztonság terén, úgyhogy én örülök hogy ilyen gyakran frissül."
Nem azért frissül gyakran, mert a Fedorások f@szább gyerekek és jobban ügyelnek a biztonságra, hanem mert újabbak a programok, és ezért tele vannak hibákkal. Szóval ha nagyobb biztonságra vágysz, akkor Debian stabil, vagy Centos (mindkettőben régebbi a kernel szerk: kernel is és a programok is). Én az itthoni "fő" gépemen Debian stabilt használok, most lett egy laptopom, arra viszont Fedorát raktam.
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Örömhírt hoztam! F33-ban működik a dnfdragora!
-
kovaax
őstag
válasz
Véreshurka
üzenetére
Az a baj, hogy a szervert nem én üzemeltetem, csak a klienseket telepítem, így elég limitált a tudásom szerver oldalon...
-
kovaax
őstag
válasz
Véreshurka
üzenetére
Szerencsés esetben az agent-tel nem kell mást csinálni, ezzel a konfiggal megtalálja a szervert, és ott kell beállítgatni mindenfélét. Bonyolultabb mérésekhez az Include könyvtárba kell rakni újabb konfigokat, redhaton példaként userparameter_mysql.conf van ott, bele kell nézni, hogy hogyan is néz ki egy ilyen.
-
kovaax
őstag
válasz
Véreshurka
üzenetére
Szia,
A zabbix agent-nek nagyjából ez kell a konfig fájljába (/etc/zabbix/zabbix_agentd.conf):
PidFile=/var/run/zabbix/zabbix_agentd.pidLogFile=/var/log/zabbix/zabbix_agentd.logLogFileSize=0Server=zabbix_szerver.valami.huServerActive=zabbix_szerver.valami.huHostname=zabbix_kliens_gep.valami.huTimeout=30Include=/etc/zabbix/zabbix_agentd.d/ -
kovaax
őstag
válasz
csendes
üzenetére
Nem online repoból ment az upgrade? Mert akkor eleve a legfrissebb csomagokat rakta fel. Én meg dvd-ről installáltam, és lehet nem szedte le közben a frissítéseket a live média.
A dnfdragora még mindig agyhalott folyamatosan, megjelenik kis ikonnak mindig, de ha elindítom, csak csigabigázik vég nélkül, kilépni se lehet belőle. Parancssorban meg nem talál frissítést az első óta (akkor is parancssorból sikerült csak frissíteni).
-
kovaax
őstag
válasz
Neil Watts
üzenetére
systemctl stop avahi-daemonsystemctl stop avahi-daemon.socketsystemctl disable avahi-daemondnf remove avahi-daemon -
kovaax
őstag
Hát, hogy mennyire fasza, azt nem tudom, mert kb. tudja azt, amit a debian installer már ezer éve. De egyszeri használat után nem vonnék le ennyire messze menő következtetéseket inkább.
Arra meg hogy ezelőtt hogy raktam fel az F29-et, már nem emlékszem...

De az imént legalább kiderült, hogy hány fedorát raktam már fel eddig:
kovaax@otthon:~/Dokumentumok/linux/fedora$ ls -ltr
összesen 52
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 577 szept 25 2011 fedora15.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 953 nov 19 2011 fedora16.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 20 júl 28 2012 fedora17.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 150 jan 4 2014 fedora20.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 613 febr 1 2015 fedora21.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 637 máj 28 2015 fedora22.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 695 nov 9 2015 fedora23.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 692 júl 23 2016 fedora24.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 531 nov 28 2016 fedora25.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 628 aug 13 2017 fedora27.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 628 aug 13 2017 fedora26.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 817 máj 2 2018 fedora28.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 1460 jan 8 19:53 fedora29.txt
kovaax@otthon:~/Dokumentumok/linux/fedora$E örö e bódottá!

-
kovaax
őstag
Elírtam, helyesen: "blivet-gui"

Már minden szép és jó, helyre állt a világ renggye!

-
kovaax
őstag
HELP!!!!!
Sziasztok,
Nem tudom hányszor raktam már fel Fedorát, és most nézek, mint a moziban! Beraktam egy ssd-t a gépbe, és oda akarom felrakni, a hdd-n lévő /home -mal együtt. Az ssd-re létrehoztam gpt particiós táblát install előtt a live dvd gparted-jével. Most erre installálnám, de képtelen vagyok rávenni, hogy megtalálja a particiókat, vagy az üres részre akar újat csinálni, vagy az egész lemezt akarja újraparticionálni... Hol rontom el???
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
A zavarodat valószínűleg az okozza, hogy szimplán rámutattam egy problémára, de nem kértem segítséget.

A problémát leírtam: a selinux nem engedi a dnsmasq-nak, hogy beolvassa a konfigját a /etc/NetworkManager/dnsmasq.d/ könyvtárból.
Közben azt agyaltam ki, hogy valószínűleg azért, mert minden egyes konfig fájlt külön kell engedélyezni neki, nehogy valaki odacsempésszen valami csúnya dolgot, ha mondjuk a teljes könyvtárra engedélyeznénk az olvasást. Csak most nincs időm kitalálni, hogy hogy lehet szabályt felvenni, mondjuk a selinux ad rá megoldást, de mivel nem használtam még sosem, nem tudok egyelőre mit kezdeni vele. Majd ha lesz rá időm, utánanézek. Ha elakadok, akkor meg majd kérdezek.

-
kovaax
őstag
Hell! \m/
Felraktam a 28-at (részletek a kezdő linux topikban). Tekerném be a kedvenc dolgaimat, dnsmasq elnyeklik, mert a selinux nem engedi, hogy hozzáférjen a konfigjához a /etc/NetworkManager/dnsmasq.d/ könyvtárban. Hát nóóórmáááális???

-
kovaax
őstag
válasz
csendes
üzenetére
Ha kiírja fent balra, hogy x frissítés van, és jobb klikkre azt választom, hogy Frissítés, úgy jön föl, hogy a frissíthető csomagok vannak csak a listában. Viszont a Check all-t úgy magyarosították, hogy "Összes ellenőrzése", ott van szépen középen... Gratulálok nekik!
Mondjuk én meg egy gyáva nyúl vagyok, hogy eddig nem mertem megnyomni... 
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Dnfdragorában hogy lehet az összes frissíthető csomagot kijelölni???
-
kovaax
őstag
dnfdragora. Én amúgy sosem voltam boldog a (dnf-)yumexszel, mert ritkán használom a Fedorát, és ha sok frissítendő csomag összegyűlt, rendszeresen összecsinálta magát. A dragora egyelőre még nem csinált ilyet, csak nagyon lassan történik vele valami, elindítom az update-t, és akkor feljön az ablak, majd vár 1 percet, aztán kezd bármit is csinálni...
-
kovaax
őstag
Egyébként rájöttem, hogy le vagyok maradva, úgyhogy behoztam a lemaradást, de kivételesen upgradeltem, így:
https://fedoramagazine.org/upgrading-fedora-26-fedora-27/És működik!

-
kovaax
őstag
Kijött a legújabb Fedora!

-
kovaax
őstag
-
-
kovaax
őstag
A tanítvány felkereste mesterét, és így szólt:
- Borzalmas a meditációm! Megőrjít, hogy hol a lábam zsibbad, máskor a hátam fáj, vagy pedig minduntalan elalszom! Ez rémes!
- Majd elmúlik - válaszolt a mester tárgyilagosan.
Egy hét múlva a tanítvány visszatért a mesteréhez:
- A meditációm csodálatos! Olyan ébernek, békésnek és élőnek érzem magam! Ez fantasztikus!
- Majd elmúlik - válaszolt a mester tárgyilagosan.
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Találkoztatok már olyannal, hogy a
Yumexfüggőségi probléma miatt lehalt frissítéskor, de adnf updategond nélkül megcsinálta az updatet? Vagy adnf clean allszűntette meg a problémát? Ki kellett volna próbálni anélkül előbb... -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Ha a Plasma 5 érdekel, próbáld ki az openSUSE Tumbleweed-et, vagy várd meg a stabil openSUSE-t.
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Nem tudja valaki véletlenül, hogy a Fedora mit ír a sudoers-be, ha rendszergazdai jogkörrel rendelkező felhasználót veszek fel?
-
kovaax
őstag
Írtam egy ilyet, ha valaki esetleg még mindig nem tudja, hogy hogy kell Fedorát telepíteni.

-
kovaax
őstag
Na, nekiálltam olvasgatni a barátommal (kugli), és kiderült, hogy van a dnf-nek fastestmirror opciója (fastestmirror=true), és így már jobb valamivel a helyzet:
[root@sarge ~]# dnf update
determining the fastest mirror (25 hosts).. done.
RPM Fusion for Fedora 22 - Free 1.7 MB/s | 551 kB 00:00
determining the fastest mirror (18 hosts).. done.
RPM Fusion for Fedora 22 - Nonfree 875 kB/s | 148 kB 00:00
Last metadata expiration check performed 0:00:00 ago on Sat May 30 10:07:15 2015.
Függőségek feloldva.
Nincs tennivaló.
Kész!
[root@sarge ~]#De ez a háttérkép...

-
kovaax
őstag
Ja, és ami leginkább meglepett... Debianon régóta IceWM van fent mint "desktop environment", de a Jessie bétában volt egy bug, ami miatt elkezdtem nézegetni az LXDE-t, és végül is egy minimál LXDE lett a Jessie-n, de azt is inkább a csupasz openbox-szal szoktam indítani. Ehhez ugye először felraktam a full LXDE-t, hogy mit lehet rajta alakítani. A kisebbik gépemen XFCE Fedora volt már rég, és most az LXDE-s kalandon felbuzdulva, LXDE-t raktam fel, és hát elég gagyerákul van összerakva a Jessie-hez képest, még ilyet se pipáltam!

-
kovaax
őstag
Szóval. :-)
Már a 21-ben is rendszeresen olyan reporól próbált frissíteni a yum, ami hibás volt, vagy nem elérhető, vagy nem voltak meg a szükséges fájlok, akármi. A xfce-n a yumex kezelte a problémát, a workstation-on a packagekit-ről meg nem derült ki, mert a háttérben letöltés a gyakorlatban nem működött, kénytelen voltam kézzel yum-mal frissíteni.
Na, most ehhez képest a dnf oltári nagy szopás, míg a yum dobott egy rakat hibát, de belátható időn belül megoldotta a problémát, addig a dnf percekig csak ácsorog... Per pillanat lxde spin van még csak fent, azt raktam most az xfce helyére, innen a lenti mese. A yumex továbbra is működik rendesen.
Szerk.: Yumexszel felment simán a vlc.
-
kovaax
őstag
[root@sarge ~]# dnf install vlc
Fedora 22 - x86_64 301 kB/s | 41 MB 02:20
RPM Fusion for Fedora 22 - Free - Updates 4.4 kB/s | 399 B 00:00
RPM Fusion for Fedora 22 - Nonfree - Updates 5.6 kB/s | 399 B 00:00
A(z) 'rpmfusion-free' gyorsítótár szinkronizációja meghiúsult a következőnél 'http://mirrors.rpmfusion.org/mirrorlist?repo=free-fedora-22&arch=x86_64': repomd.xml parser error: Parse error at line: 7 (mismatched tag), letiltás.
Fedora 22 - x86_64 - Updates 29 kB/s | 3.6 MB 02:09
A(z) 'rpmfusion-nonfree' gyorsítótár szinkronizációja meghiúsult a következőnél 'http://mirrors.rpmfusion.org/mirrorlist?repo=nonfree-fedora-22&arch=x86_64': repomd.xml parser error: Parse error at line: 7 (mismatched tag), letiltás.
Last metadata expiration check performed 0:00:05 ago on Fri May 29 07:24:38 2015.
Nincs ilyen csomag: vlc.
Hiba: no package matched: vlc
[root@sarge ~]#Majd elmondom a mesét is hozzá, csak most rohanok...

-
kovaax
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- Milyen processzort vegyek?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ingyen és modern rendszerekre szánva tér vissza az Unreal Tournament 2004
- Gyúrósok ide!
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Akció! ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év gar
- Eladó igazi ritkaság! LG G7 Thinq 4/64GB / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958
- Honor Magic 4 Pro 512GB,Újszerű,Dobobzaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De ha ennyire fontos neki az idő, akkor törli az avahi-t, és felveszi a többi gépét a /etc/hosts fájlba. Én azért szoktam törölni, mert nem használom, és ráadásul telefossa a tűzfalamat.

), de debian-on a gvfs-backends csomag kell androidhoz, fedorás forumokon azt talátam, hogy gvfs-mtp, ezt kéne megnézni, hogy fent van-e. Ha nincs, fel kell rakni és örülni.