- One mobilszolgáltatások
- iGO Primo
- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ny.janos
tag
válasz
dellfanboy #51835 üzenetére
Nincsenek egynél kisebb értékeim, így csak az első felére lenne szükségem kettő tizedessel, de a
#,#0
formátummal mindenképpen van legalább 1 tizedes ott is, ahol egész az érték, sőt az egy tizedes helyett pedig megjelenik még egy 0 a végén eképpen:227,20
Ha csak#,##
-t használok, akkor pedig ez lesz az eredmény pl.240,
. Ugyanakkor a vessző már nem kellene. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #51818 üzenetére
Szia!
Szerintem érdemes lenne kimutatásban (pivot) is gondolkodnod. Itt lehet szeletelőt (slicer) hozzáadni, amivel könnyen és gyorsan lehet változtatni a vizsgálandó dolgokat.
Üdv. -
lappy
őstag
válasz
dellfanboy #51818 üzenetére
ezt nézd meg
-
lappy
őstag
válasz
dellfanboy #51816 üzenetére
egy példát mutass mert nem tudom elképzelni mi az elrendezés amit összegezni kell
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #51767 üzenetére
Szia!
Rendezni lehet sorok szerint (vízszintesen), szűrés szerintem nem megy.
Transzponáld az adatokat és úgy szűrj.
Üdv. -
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #49589 üzenetére
Szia,
vagy vmi jo YT csatorna?/blog?
YT-on ExcelisFun-t javaslom, ahol gyakorlati példákon keresztül mutat be megoldásokat. Évekkel ezelőtt volt egy sorozatuk MrExcel-el, Dueling with MrExcel, ahol Mike függvényekkel, míg Bill VBA-val oldotta meg ugyanazt a problémát.MrExcel-t is érdemes nézni YT-on, az elmúlt években inkább az új funkciókat magyarázza el.
Még tudom javasolni az alábbi csatornákat:
- MyOnlineTrainingHub
- Leila Gharani
- Excel Macro Masterytudtok olyan hirlevelet, ami excel feladatokat kuld gyakorlas cellal?
Nem ismerek ilyet, de nézegess fórumokat ahol láthatod a problémát és megoldás(oka)t is.
pl. ExcelForum.com, MrExcel.com, Chandoo.orgSzerintem azzal nincs gond, hogy csak ~20 függvény van rendszeresen használva.
1. Érdemes megnézni, hogy ugyanazt az eredményt el tudod-e érni máshogy/segédoszlopok nélkül.
2. Ha új Excel-ed van vagy Microsoft365-öd, akkor vannak új függvények amelyekkel ismerkedj. pl. XLOOKUP VLOOKUP helyett, FILTER AGGREGATE helyett.
3. Power Query-vel ismerkedj, főleg ha sok adattal dolgozol.
4. Készíts saját függvényeket (UDF) vagy addon-t hogy megkönnyítsd az ismétrlődő feladatok végrahajtását.Végül itt egy kis feladat.
Az Excel-ben kettes számrendszerből tízesbe értékeket a BIN.DEC függvénnyel lehet átváltani, de a függvény csak 511-ig ad helyes eredményt. Kellene egy képlet, amellyel bármilyen számot át lehetne váltani. -
válasz
dellfanboy #49216 üzenetére
Ha esetleg úgy érted, hogy nem a cellakurzor mozog, hanem az egész munkalap sorai és oszlopai "csúsznak el", akkor a Scroll Lock lett bekapcsolva.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #49216 üzenetére
NumLock billentyű vált a számok és a nyilak funkció között.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
dellfanboy #48414 üzenetére
Én már párszor belefutottam abba, hogy egész oszlopok meg voltak formázva, esetleg egy szóközzel kitöltve, ami 1millió sornál már sokat is jelenthet. Főleg, ha képlet, amit mindig újraszámol és "nincs is látható eredménye".
Én ilyenkor először minden tabon nyomok egy CTRL + End-et, ami az utolsó használt oszlop utolsó használt sorára ugrik. Ha ez irreális, akkor ott a törlés segíthet (nem mindig, csak bizonyos esetekben) -
válasz
dellfanboy #48414 üzenetére
XLSX és XLSM az azonos, kivéve, hogy utóbbi makrót tartalmaz, ezért kell ilyen formátumban menteni.
Elsőre az XLSB-t (bináris) mindenképp érdemes kipróbálnod, mert ezt pont azért használják, hogy kisebb legyen a fájl mérete ill. a bináris "tárolási eljárásnak" köszönhetően gyorsabban is nyílik meg. (XLSB automatikusan menti a makrókat is)Azt nem tudom milyen verziójú Office-t használsz, természetesen folyamatosan vannak újabb és újabb függvények avagy régebbi függvények összevonás (pl. amit korábban 2 fx-el oldottál meg, azt meg lehet 1 fx-el).
Viszont az Office 365 megjelenésével az MS xarral kente meg a palacsintát, ugyanis az O365 (így az abban lévő Excel is) folyamatosan kapja a funkciófrissítéseket, míg a békebeli Office-ok meg nem...Magyarul O365 Excelben már most is van olyan függvény, ami az Excel 2021-ben nincs és nem is kapja meg...
Ebből jól lejön, hogy csak óvatosan a legújabb függvények használatával, mert egy Excel 365-ben legújabb függvényeket felvonultató munkafüzetet a hajadra kenheted egy Excel 2021-ben is akár... (Bravo bravissimo Microsoft, hogy a villám sose vágjon mellétek, pöcsötökre meg nőjön köröm...) -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #46502 üzenetére
-
Delila_1
veterán
válasz
-
válasz
Sima HA fx-el megoldható pl.
Munka1 munkalap A1 cellájában vannak a hónapok a legördülőben
Munka2 munkalap A5-L5 tartományban a módosítandó cellák, akkorMunka2 A5-be:
=HA(Munka1!$A$1="április";0;"nem április")
és ezt másolod egérrel D5-ig (azt nem írtad, mi történjen az A5-D5 cellákkal, ha Munka1 A1-be nem április van, ezért tettem a képletbe a "nem április"-t)Munka2 E5-be:
=Munka1!$A$1
és másolod egérrel L5-ig -
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #44500 üzenetére
Szívesen!
(a második miatt ne gyötörd magad. 1 fekete pont pedig nem a világ)
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #44498 üzenetére
Szia!
A KÖZÉP és SZÖVEG.KERES függvény kombinációja segít:=KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(";"; A1)+1;SZÖVEG.KERES(";";A1;SZÖVEG.KERES(";";A1)+1)-SZÖVEG.KERES(";";A1)-1)
Másik lehetőség:
Adatok, szövegből oszlopok - tagolt - határoló jel pontosvessző. A második oszlop tartalmazza a számodra szükséges értékeket.
Üdv. -
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #43371 üzenetére
-
lappy
őstag
válasz
dellfanboy #43371 üzenetére
Valaszt(véletlen.kozott(1:3);a1;a2;a3)
-
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #42411 üzenetére
Szia,
Mivel neked vízszintesen vannak az adataid ez a képlet kell:
=SUM(OFFSET(AH5,0,0,1,MATCH(AZ2,$AH$4:$AT$4,0)))
Volatile függvény nélkül pedig a SUMIF-et tudom javasolni:
=SUMIF($AH$4:$AT$4,"<="&$AZ$2,AH5:AT5)
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #42411 üzenetére
Szia!
Szerintem felcserélted az offset-nél a magasság és a szélesség számát. Az 1 legyen a magasság (ami az új sorok számát jelenti) és a Match képlet a szélesség (ami az oszlopok számát jelenti).Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #42361 üzenetére
Szia!
Angol Excelben nem pontosvessző, hanem sima vessző a paraméter elválasztó.
Üdv. -
sztanozs
veterán
válasz
dellfanboy #42353 üzenetére
És akinek A-12345, AB-1234, ABCD-12, ABCDE-1 vagy CD-12345 formátumú rendszáma van (illetve a külföldiek)?
-
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #42353 üzenetére
Szia,
Talán élhetünk azzal a feltételezéssel, hogy az első kötőjel a szövegben a rendszám része, akkor ez a képlet tud segíteni:
=KÖZÉP(A1;SZÖVEG.TALÁL("-";A1)-3;7)
üdv
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #41186 üzenetére
Nem Windows, hanem Workbook, majd a következő sorban az A3-ra állás előtt aktívvá kell tenned a lapot is, ahonnan az adatokat másolni akarod.
Sheets("Munka1").Select
Mivel nem kell az A3-ra állnod, a Range("A3").Select sor nem is kell.
A következő sorban másolod az eredeti lap A1-hez tartozó teljes tartományát, és a 2. lapra, az A1 cellától kezdődően beilleszted.
Range("A1").CurrentRegion.Copy Sheets(2).Range("A1")
-
lappy
őstag
válasz
dellfanboy #40660 üzenetére
=ELTOLÁS(C5;0;HÓNAP(MA());1;1)
például -
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #40660 üzenetére
sorry megtalaltam
hlookup -
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #40470 üzenetére
Szia!
Nyilván munkalapot védtél le (protect sheet).
A cella szerkeszthetősége attól függ, hogy zárolt-e vagy sem. Alapból minden cella zárolt de a zárolás csak akkor lép életbe, ha a munkalapot levéded.
Felételezhető, hogy az inkriminált, védelem után is szerkeszthető cellákról a zárolás valamilyen ok miatt már korábban lekerült. Ezért engedi szerkeszteni a lapvédelem után is.
Állj rá a cellára. Jobb egérgomb - cellaformázás - védelem fülön látható a Zárolt és a Rejtett állapotot jelző "kocka". Ha nincs kipipálva a Zárolt, akkor szabadon szerkeszthető védelem esetén is. Be kell jelölni a lapvédelem bekapcsolása előtt. Egész cellatartományokat is bejelölhetsz egyszerre - kijelölés után.Üdv.
-
Pityke78
őstag
válasz
dellfanboy #40278 üzenetére
Szuper, köszi!
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #40195 üzenetére
Próbáld meg így
ActiveWorkbook.SaveAs utvonal & "\" & FN & ".xlsb", FileFormat:=xlExcel12
-
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #40023 üzenetére
esetleg vmi excel fv, makro, letezik ami azt adja hogyha a5 cellaban cim szerepel akkor az a6-ot adja eredmenykent?
if-el probaltam "idezojelbe" rakni a szoveget de value-ra fut -
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #39949 üzenetére
Szia,
Munkalaponként kb. 1 millió sorod lehet, szóval egy fájlon belül csak több lapra fog ráférni az adat. Bináris formátumban (XLSB) beférhetsz a 100MB alá, de éppen csak.
Power Pivot/Query-vel lehet több adaton is dolgozni, azonban a gond hogy csak reportálni tudsz ezekkel, vagyis nem tudsz adatot (cellát) közvetlenül módosítani.
Kérdés, hogy mit kell a felhasználóknak a sok adattal kezdeni?
Ha módosítani is kell, akkor az Excel felejtős. Ennyi adatot többfelhasználós környezetben nem mernék Excel-re bízni.
Ha csak reportok kellenek, akkor Excel-ben a Power Pivot/Query/BI (ez utóbbi külön telepíthető).
Kérdés: Miért nem használható a Power Pivot? Excel 2010 előtti van a gépeken? Excel 2013-től része a rendszernek, vagyis ha van Excel akkor ez is van.Access-t azért nézd meg, mert lehet formokat csinálni, amikkel a felhasználók tudnak adatot keresni/módosítani. Illetve gombokkal lehet kész riportokat/grafikonokat futtatni. Multiuser-ben is megy, ennyi adatnál sokkal gyorsabb mint az Excel. Kérdés hogy a 2 millió sor az belefér-e 2 GB méretbe, mert az lesz a probléma.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39949 üzenetére
Szia!
Az adatokat tarthatod Accesben, azzal csak neked kell foglalkozni. A felhasználók pedig használhatják az Excelt.
Az Adatok menücsoport alatt többféleképpen is elérheted az Excelből az Accest (külső adatok átvétele, új lekérdezés).
Szerintem nem kell hozzá Power Query.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39947 üzenetére
Szia!
Most miben vannak az adataid nyilvántartva? Mert elég sok adatformából lehet lekérdezést csinálni Excelben is. Nem kell az egész adattömegnek az Excelben lennie.
Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39222 üzenetére
Szia!
Szerintem is a Kimutatás a megfelelő. Egyszer kell megcsinálnod.
De szuper a javasolt tömbfüggvény is.Üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #39219 üzenetére
Szia,
FFeri50 által javasolt megoldások mellett
- Kimutatás vagy
- Power Query vagy
- tömb-függvény is megoldás lehet.Az új Office 365-ben a UNIQUE képletet lesz majd a legegyszerűbb használni.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39219 üzenetére
Szia!
És mi legyen az eredeti oszlopoddal? Szükség van rá mert tartoznak hozzájuk eltérő sorok vagy csak maguk az oszlopok vannak egyedül. Hova kerüljenek az egyedi azonosítók?
Csak azért, mert az Adatok - ismétlődések eltávolítása helyben is működik, nem kell átmásolni.
Ugyanezt tudja az Adatok - Speciális szűrő is.
Mi a végcélod?Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39179 üzenetére
Szia!
Mindezzel együtt, továbbra is azt kérdezem, szükség van-e rá, hogy minden sorban mindig ott legyenek a képletek?
Gondolom használsz makrókat, amik szükség esetén a képleteket is beírhatják a megfelelő helyekre.
Aztán át lehet gondolni a szerkezetet is.
De talán valóban egy valódi adatbáziskezelő lenne a megoldás.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39176 üzenetére
Szia!
Feltétlenül kell minden "alapadat" egy Excel fáljban? A számítások eredményét nem elég a fájlban tárolni? Az alapadatokat pedig másik fájlban, esetleg havonta szétválasztva.
Azt ne várd, hogy a naponta növekvő fájl nyitása és számolása, mentése majd meggyorsul valami isteni csoda folytán.
Sok adat esetén bizony tud lassú lenni, ezzel barátkozni kell, vagy szabni-varrni az adatokat/fájlokat, vagy egyszerűen áttérni adatbázis kezelőre.
Értem én, hogy a főnökök Excelre vannak rágyógyulva, de nem hiszem, hogy minden egyes apró adatot egyenként is meg szeretnének nézni.
Tedd a közlésre szánt információkat egy fájlba, az adatokat pedig egy másikba. Naponta egyszer frissíted az "élmény" fájlt - ezt te kibírod. Másoknak pedig gyorsan megnyílik a nekik szánt adag.
Tudom, mit beszélek, én is voltam ilyen helyzetben - bár igaz, csak havonta frissültek az adatok -, minden hónapban kismillió adat érkezett, ebből kellett és lehetett emészthető állapotot csinálni némi gondolkodás után.Üdv.
-
ny.janos
tag
válasz
dellfanboy #39169 üzenetére
Megpróbálhatod a fájlt xlsx helyett xlsb formátumban menteni, a megnyitáson, mentésen biztos gyorsítani fog.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39169 üzenetére
Szia!
Az Acces jó ötlet. Természetesen ott is vannak jól használható függvények, lehet számított oszlopokat betenni, de nem kell vele az adatbázist növelni, elég lekérdezésként megcsinálni. Érdemes rajta elgondolkodni sőt más adatbázis kezelőben is.
Az Excel tekintetében:
Biztosan vannak olyan adatok a táblában, amik már nem módosulhatnak a számítások során - bár be vannak képletezve, minden számolás ugyanazt az eredményt kell, hogy adja - pl. múlt idők adataiból számítottak.
Ezeket én sürgősen átalakítanám értékké (kijelöl - másolás - irányított beillesztés saját magára értékként), ekkor nem fogja a számítási kapacitást terhelni többé. Szerintem elég, ha csak az újonnan bejövő adatokhoz tartoznak képletek.
Vannak olyan képletek is, amelyeknek az "eredménye", ha megnézed az fx gombra nyomva, frissítés (pl ilyen az indirekt függvény is és jó pár másik). Ha lehet, az ilyen képleteket próbáld más - ugyanazt az eredményt adó képlettel helyettesíteni - persze lehet, hogy ilyenkor segédoszlop vagy másik munkalap is kellhet.De a képletek átalakítása értékké a szükségtelen számításokat elhagyva szerintem kellő gyorsulást fogsz észlelni az előbbi bekezdés nélkül is.
Üdv.
-
kutga
félisten
válasz
dellfanboy #39088 üzenetére
Lehet. 1-2 tételnél van csak, majd megnézem őket. A többi kb száz darab okés.
-
kutga
félisten
válasz
dellfanboy #39086 üzenetére
Köszi meg is csináltam. Érdekes hogy pár tételnél rossz értéket ad, azokat kézzel javítottam.
-
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #39080 üzenetére
Szia,
Az ikonkészlettel nem fog menni, ezt a kerülő megoldást javaslom.
1. Keress egy olyan betűkészletet, amelyben van a neked tetsző pipa és kereszt. pl. a Wingdings betűtípusokban vannak ilyenek.
Én a "HoloLens MDL2 Assets" betűtípust használom, mert abban egyszerűbbek ezek az ikonok.
Egy cellába rakd be a két ikont (Symbol -> Insert), hogy onnan ki tudd másolni, mert sokszor olyan karakterhez vannak ezek rendelve amelyeket billentyűzetről nehéz bevinni.
2. Az adatsorod mellé kell egy segédoszlop, ebben a képlet ennyi:
=IF(vmiadat=0;pipaikon;keresztikon)3. Most már csak színformázást kell adnod ehhez a tartományhoz.
A példában zöld illetve piros hátteret és fehér betűszínt választottam.üdv
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #39056 üzenetére
Állj a megjelenítendő (cím)sor alá, majd kattints a Nézet | Panelek rögzítése menüpontra.
Mit szeretnél még megjeleníteni a hivatkozásban?
-
GreenIT
tag
válasz
dellfanboy #39023 üzenetére
Vegre valami, amire en is tudok valaszolni.
Tipikus hardver hiba, hdd vagy pendrive szektora hibas es a fajlt hibasan olvassa be a program.
Adott hardveres forumokban (pendrive vagy merevlemez) bongeszve rengeteg javaslatot talalsz a megoldasra, evtizedek ota ismetlodo problema.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #38791 üzenetére
Szia!
Nagy eséllyel vagy az egyik vagy a másik - esetleg mindkettő - nem dátum, csak annak látszik.
Állítsd át a cellaformátumot általánosra (vagy számra) mindkettőnél. Amelyikből nem lesz szám, az nem dátum.
A szöveget alakítsd át dátumfüggvényekkel dátummá és akkor működik. A cellaformátum is legyen dátum, de ez önmagában nem elég.Üdv.
-
Aladaar
tag
válasz
dellfanboy #38000 üzenetére
törölve
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #38731 üzenetére
Szia!
Az Excel beállításainál kiteheted a gyorselérési eszköztárba az értékek beillesztése parancsot (vagy akár a menüszalagra is).
Ha a Ctrl+C után lenyomod az Alt billentyűt, meglátod az értékek beillesztéséhez a további billentyűt. Nálam ez a 4 volt. (tehát Alt+4).
A formátum másoló pedig ott van fent általában a menüsoron. Az Alt után még néhány billentyűvel (nálam Ő FO aktíválható).Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #38537 üzenetére
Szia!
Nem a cellaformátum a lényeges (sajnos). Ebben az esetben nem egyforma a két cella tartalma. Vagy nem látható karakterek vannak benne, vagy szóközök a végén, vagy más.
Legjobban úgy győződhetsz meg róla, ha a keresendő cella értéket átmásolod a találatod helyére. Ha így megtalálja, akkor hiába láttad egyformának a két értéket. A ctrl+F beállítástól függően akkor is megtalálja, ha csak részben egyezik a tartalom.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #38523 üzenetére
Szia!
e4 cellát keresi először a ck2:cm3147 táblában, ha nem találja akkor a d4&e4-et a másikban.
Üdv.
-
föccer
nagyúr
válasz
dellfanboy #38468 üzenetére
Szerintem az egyik formátum valójában szöveg és nem dátum. Csak a szöveg úgy van bevíve, hogy egy dátumként kinőző karakterhalmaz.
Simán másold át az egész oszlopot érték beszúrással egy segéd oszlopba. Ha van ahol megmarad az eredeti "dátum formátum", akkor az csak szöveg lesz. Ahol számok lesznek, azok lesznek a keresett dátum értékek.
Namost a szövegeket kell szöveg függvényekkel lesz neked bajod. Ezeket kell valahogy dátum értékre átalakítani. Talán van valami olyan függvény hogy DÁTUMÉRTÉK. Ennek nézz utána, ez fogja neked megoldani a bajodat.
üdv, föccer
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38326 üzenetére
Cseréld ki a makrót erre
Sub Masolasok()
Dim WBE As Workbook, WSM As Worksheet, ide As Long
Dim FD, utvonal As String, FN As String, valasz
Set WBE = ActiveWorkbook
Sheets(1).Copy '1. lap másolása
Set WSM = ActiveWorkbook.Sheets(1)
WSM.Name = "Eredmény"
ide = WSM.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1 '2. lap másolása
WBE.Sheets(2).Range("A1").CurrentRegion.Offset(1).Copy Range("A" & ide)
ide = WSM.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1 '3. lap másolása
WBE.Sheets(3).Range("A1").CurrentRegion.Offset(1).Copy Range("A" & ide)
'Másolt fájl neve és útvonala
valasz = MsgBox("Megfelel a riport 1 cím a mentendő fájlnak?", vbExclamation + vbYesNo, "Fájlnév")
If valasz = 7 Then
FN = Application.InputBox("Add meg a mentendő fájl nevét kiterjesztés nélkül!", , , , , , 2)
Else: FN = "riport 1"
End If
MsgBox "Válassz útvonalat", vbExclamation
Set FD = Application.FileDialog(4) 'mappa választás
With FD
.AllowMultiSelect = False
.Show
If .SelectedItems.Count = 0 Then
MsgBox "Nem választottál útvonalat, befejezzük.", vbInformation, "Értesítés"
Exit Sub
Else
utvonal = .SelectedItems(1)
End If
End With
ActiveSheet.DrawingObjects.Delete
ActiveWorkbook.SaveAs utvonal & "\" & FN & ".xlsx" 'mentés
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38314 üzenetére
Működő kódot adtam, de látom, ki sem próbáltad, amit írtam. Felvetetted egy másik fórumon is, ahonnan eltanácsoltak.
Majdcsak kapsz valahonnan olyan választ, amit legalább kipróbálsz, addig másolgass kézzel.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38311 üzenetére
Küldd el privátban a fájlodat, másképp elő kellene vennem a látnok szemüvegemet – ami nincs.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38294 üzenetére
1. Tedd a personalba a színösszegzőt (Téma összefoglaló), akkor minden fájlodban működni fog. A függvények között a Felhasználói kategóriában találod meg.
2. A színezéseket "gyalog" viszed be, vagy feltételes formázással? Fferi már írt erről, itt.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38291 üzenetére
WBE.Sheets(1).Range("A1").CurrentRegion.Copy Range("A1")
Szintén Sheets(2)-re és sheets(3)-ra.
Azt írtad, új füzetben működik. Mi lenne, ha az újba átmásolnád a régi fájl 3 lapjának az adatait?
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38283 üzenetére
Lehet, hogy az egyes lapokon a táblázatokban üres sorok vannak. A Range("A1").CurrentRegion utasítás azt a műveletet adja, amit az A1 cellán a Ctrl+jobb nyíl, majd Ctrl+le nyíl eredményez.
Vegyük, hogy az adataid az A1:F20, majd az A22:F50 területeken vannak. A kurrens régió segítségével csakis a felső táblázat lesz kijelölve, mivel a 21. sor üres az A:F oszlopokban.
Ha új fájlban jól működik, de a meglévőben nem, akkor a meglévőben kell keresned a hibát.
-
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #38280 üzenetére
nah megneztem #1-rol minden sor atjott
#3- duplikaltan jott at az osszes sor
#2 hianyzikmi okozhatja ezt a hibat? foleg ugy hogy az elso sheet adatai pontosan atjonnek
-
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #38278 üzenetére
bocs, most nezem 30k sor helyett a makro csak 20k-t hozott at
atirtam a makrot mert nekem az adatsheet-ek pontos nevei: #1,#2,#3 erre irtam at WBE.Sheets("#1") de akkor ezek szerint rosszul? -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38272 üzenetére
Szín szerinti összegzés
Function SzinOsszeg(Mintacella As Range, Tartomany As Range)
'Összegzi a Tartomany-ban lévő, mintaként jelölt háttérszínű cellák értékét
Dim osszeg, CV As Range
Application.Volatile
osszeg = 0
For Each CV In Tartomany
If CV.Interior.ColorIndex = Mintacella.Interior.ColorIndex Then
osszeg = osszeg + CV.Value
End If
Next CV
SzinOsszeg = osszeg
End Function -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38274 üzenetére
A másolandó fájlban modulba másold a makrót, majd adj rá mentést másként, makróbarátként.
Sub Masolasok()
Dim WBE As Workbook, WSM As Worksheet, ide As Long
Dim FD, utvonal As String, FN As String
Set WBE = ActiveWorkbook
Workbooks.Add
Set WSM = ActiveWorkbook.Sheets(1)
WBE.Sheets(1).Range("A1").CurrentRegion.Copy Range("A1") '1. lap másolása
ide = WSM.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
WBE.Sheets(2).Range("A1").CurrentRegion.Offset(1).Copy Range("A" & ide) '2. lap másolása
ide = WSM.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
WBE.Sheets(3).Range("A1").CurrentRegion.Offset(1).Copy Range("A" & ide) '3. lap másolása
FN = Application.InputBox("Add meg a mentendő fájl nevét!", , , , , , 2)
MsgBox "Válassz útvonalat", vbExclamation
Set FD = Application.FileDialog(4) 'mappa választás
With FD
.AllowMultiSelect = False
.Show
If .SelectedItems.Count = 0 Then
MsgBox "Nem választottál útvonalat, befejezzük.", vbInformation, "Értesítés"
Exit Sub
Else
utvonal = .SelectedItems(1)
End If
End With
ActiveWorkbook.SaveAs utvonal & "\" & FN & ".xlsx"
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38272 üzenetére
Még mindig nem egészen tiszta a dolog. Az 1. lapról A1-től másolsz, ami a fejlécet is másolja az A oszloptól. A másik két lapról már csak a B oszloptól másolsz, érthetően fejléc nélkül. Ebben az esetben az első másolat A oszlopa alá a másik kettő B oszlopa kerül. Nem elírás ez? Szerintem mindegyik lapról a teljes táblázat kell, csak a második kettőről fejléc nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38267 üzenetére
Pontosítanod kell. Azt írod, az eredeti füzet 3 lapjáról akarsz másolatot készíteni .
Az A1-gyel kezdődő teljes tartományt másolod egy új füzet első lapjára, A1 cellától kezdődően.A másolat alá bemásolnád az eredeti füzet 2. lapján lévő táblázatot, de csak a B oszloptól kezdődően?
Mit másolsz és hova a 3. lapról? -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38267 üzenetére
A második kérdésre gyorsan tudok válaszolni. A
Dim cSum As Long
sor végéről hagyd le az As Long-ot.Az első kérdést át kell rágni.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38253 üzenetére
A makró elején letiltod a képernyő frissítését, a végén engedélyezed.
Application.ScreenUpdating = False
'makró lépései
Application.ScreenUpdating = True -
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #38243 üzenetére
meglett
-
lappy
őstag
válasz
dellfanboy #38217 üzenetére
a gugli segít ebben (csak pár szót kell beírni)
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38093 üzenetére
A ThisWorkbook laphoz kell rendelned a makrót.
Private Sub Workbook_Open()
Dim honap As String
honap = Chr(Month(Date) + 64)
With Sheets("Munka1") 'Írd át a lap nevét
.Columns("A:N").Locked = True
.Protect Password:="TitkosJelszó", UserInterfaceOnly:=True 'Írd át a jelszót
.Columns(honap & ":N").Locked = False
End With
End SubA füzetben Alt+F11-gyel bejutsz a makró szerkesztőbe. Bal oldalon kiválasztod a füzetedet, majd azon belül a ThisWorkbook lapot. A jobb oldalon lévő üres felületre másold be a makrót. A füzetbe visszalépve makróbarátként kell elmentened.
Mikor megnyitod a füzetet, ez a makró automatikusan lefut, és elvégzi a feladatot.
-
modflow
veterán
válasz
dellfanboy #38009 üzenetére
Ez a fancy dashboarding az ecxelen belül van?
-
0P1
aktív tag
válasz
dellfanboy #38000 üzenetére
Legegyszerűbb, ha az eredeti értéket használod, Format cells, Custom, és yyyy/mm .
Igy persze megmarad az eredeti datetime érték, csak ÉV/HÓNAP-ként fogja megjeleniteni .
HA szövegként akarod, akkor =YEAR([Date])&"/"&MONTH([Date])
-
lappy
őstag
válasz
dellfanboy #37997 üzenetére
=ROUND(IF(AH1="BS",VLOOKUP(Z1,FX!A:MV,VLOOKUP(L1,'FX columns'!A: F,4,0),0),VLOOKUP(Z1,FX!A:MV,VLOOKUP(L1,'FX columns'!A: F,6,0),0)),5)
3 részből áll a ha fgv. két részeVLOOKUP(Z1,FX!A:MV,VLOOKUP(L1,'FX columns'!A: F,6,0),0))
VLOOKUP(Z1,FX!A:MV,VLOOKUP(L1,'FX columns'!A: F,4,0),0)
és a kerekítés
az első fkeres- hamis ág
L1 -et keresi meg a tartományban majd ezen értéket használja fel az előtte lévő fkeres is
a második fkeres- igaz ág
hasonló a működése mint az elsőnek
kerekítés
vlamilyen érték kijön vagy az igaz vagy a hamis és kerekíti 5-el -
Bati0501
őstag
válasz
dellfanboy #37569 üzenetére
Igen, próbáltam ezt is, csak sajnos az az átlag, ami nekem kell már ki van számolva, és az a cella, ahova ki lett számolva, az egy olyan oszlopban van, ahol még van két másik átlag is, így nem tudtam kiszedni a nekem kellőt.
(Ezért se jó ez a táblázat, amit adtak nekem.) -
Bati0501
őstag
válasz
dellfanboy #37562 üzenetére
Köszi szépen!
Az átlagokat sajna még így is kézzel kellett másolgatnom, de a pivot táblával sikerült a szállodaneveket megoldani, így fele annyi meló volt csak, és nem is tartott olyan sokáig.
Köszi. -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #37529 üzenetére
Nem elég a formátumot átállítani, a cella értéket is újra le kell enterezni a szerkesztőlécen.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #37527 üzenetére
Szia!
Valószínűleg mégsem azonos a keresett érték a táblázatban levővel. Erről meggyőződhetsz, ha a táblázatból átmásolod az értéket a keresőhöz, vagy fordítva.
Az Fkeres 0 negyedik paraméter esetén pontos egyezőséget keres, míg a Ctrl+F -nek elég a részleges is.Üdv.
-
kopogo
tag
válasz
dellfanboy #37481 üzenetére
szia!
2016 excel ben Véleményezés--tartományok szerkesztésének engedélyezése ott melyik cellát szeretnéd engedélyezni illetve az engedélyek gombnál Kinek engeded Lapvédelemnél MIT engedel meg
-
föccer
nagyúr
válasz
dellfanboy #37299 üzenetére
mármint szöveggént van megadva? Segésdtáblával, ami tartalmazza, hogy melyik szöveg milyen jegynek felel meg. Utána simán az átlagba beágyazni az fkeres függvényeket.
=ÁTLAG(Fkeres();Fkeres();Fkeres())
-
lappy
őstag
válasz
dellfanboy #37299 üzenetére
Tömbképlettel lehetne megpróbálni
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #37297 üzenetére
Szia!
1.A Ha függvényeket bátran ágyazhatod egymásba több szinten is.
2.Egyszerűbb megoldás:
Egy segédtáblát csinálsz az alábbiak szerint:
0 elégtelen
1 elégtelen
2 elégséges
3 közepes
4 jó
5 kiválóEzután a képlet a B1 cellába:
=FKERES($A1;$F$1:$G$6;2;1) ' nálam az F1:G6 cellákban van a táblázat, ezt módosítsd a tiedre.
A képletet húzhatod végig a B oszlopon. Az A oszlopban tizedestört értékek (pl. 2,3 is szerepelhetnek).
Üdv.
-
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #32187 üzenetére
ill ha #N/A-t kapok eredmenynek hogy tudom automatikusan 0-va varazsolni?
elozo HSz-hoz a1 cella erteke A b1 cella erteke 2
a2 cella a b2 erteke 3 -
ny.janos
tag
válasz
dellfanboy #30452 üzenetére
Kijelölöd mindkettő oszlopot, feltételes formázás, cellakijelölési szabályok, ismétlődő értékek pontot választod. A felugró ablakban az ismétlődőt átállítod egyedire. A formázásra szűrni is tudsz. Ezen felül használhatod a DARABTELI függvényt is, de a feltételes formázás szerintem egyszerűbb.
-
PETEE78
senior tag
válasz
dellfanboy #29961 üzenetére
esetleg újraszínezés? kép formázása/kép színe/újraszínezés
-
PETEE78
senior tag
válasz
dellfanboy #29959 üzenetére
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #29935 üzenetére
Szia!
A végeredményben nem látom, hogy összegezve lennének az értékek. Ez nem kellene?
Egyébként javaslom a kimutatás készítését - szerintem az megoldja a kérdéseidet.
Üdv.
-
sztanozs
veterán
válasz
dellfanboy #29935 üzenetére
Kicsit barbár, de én ezt csinálnám elsőre, makróval:
- Cégnév mezőből kiszűrni az egyedi neveket
- végigiterálni a neveken
-- programozottan leszűrni a táblát a cégre
-- a leszűrt táblából a kívánt részt kikopizni és beilleszteni egy új munkalapraKb ennyi. Ehez még célszerűcsinálni egy template sheet-et és annak a másolatába másolni az eredményt érték szerint.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
dellfanboy #29921 üzenetére
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
dellfanboy #29919 üzenetére
A filter az szűrést jelent, neked rendezés kell. Az angol verzióban talán Sort. A képen bekarikázva az ikonja.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
dellfanboy #29907 üzenetére
A képen a kétszintű rendezés konfigja látszik. Az első szint Sorrendjénél az Egyéni listát kell választani ahol ki lehet választani a hét napjait. Ha az igazi munkalapodon is ékezetek nélkül szerepelnek a napok akkor előbb létre kell hozni az ékezet nélküli egyéni "hét napjai" listát és azt kell kiválasztani.
-
poffsoft
veterán
válasz
dellfanboy #28167 üzenetére
jobbklikk a diagramon, "előrehozás", "hátraküldés"
-
poffsoft
veterán
válasz
dellfanboy #28161 üzenetére
-
poffsoft
veterán
válasz
dellfanboy #28161 üzenetére
így nem lehet.
azt a bonyolultabb másik megoldással lehetne (két diagram egymáson) -
poffsoft
veterán
válasz
dellfanboy #28156 üzenetére
igen, el kell csúsztatni a sorokat.
Így valójában 24 halmozott oszlopod lesz, de mivel a párosoknak nem adsz címkét, a páratlanokat pedig egyesével számozod, így úgy látszik, mintha... -
poffsoft
veterán
válasz
dellfanboy #28151 üzenetére
ha jól értem, egy diagramban szeretnéd látni az első két sor halmozott oszlopát,
és a második két sor halmozott oszlopát?trükközéssel mehet (2 diagram egymáson, elcsúsztatva, az egyiknek minden területe átlátszóvá téve, kivéve az oszlopok maguk, rögzített tengelyhatárok, stb) ...
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #27250 üzenetére
Ez a formátum jobbra igazítja az ezres csoportosítású számot, a jobb szélén 1 szóköznyi behúzással, hogy ne másszon rá csúnyán a szegélyre.
Sub EzresCsop()
Selection.NumberFormat = "#,##0 _ ;-#,##0 _ "
End SubSzóköznyi behúzás nélkül
Sub EzresCsop()
Selection.NumberFormat = "#,##0;-#,##0"
End Sub -
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #27247 üzenetére
Szia!
Szerintem makró. De: Ha egy számot jobb egérgombbal leformáztál, utána a formátumot akárhányszor másolhatod más cellákra, szerintem az sem tart tovább, mint a makró...(és van formátummásoló gomb is)
Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #27245 üzenetére
Szia!
Kiteszed a kívánt "gombot" a menüszalagra vagy a gyorselérési eszköztárra.
Fájl - beállítások - menüszalag testreszabása vagy gyorselérési eszköztár - megkeresed a gombot és kiteszed rá.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #27022 üzenetére
Szia!
Sajnos ez így nagyon kevés ahhoz, hogy érdemi segítséget tudjak adni, csak találgatok (mint az egyszeri rabbi...)
Ott kezdődik a dolog, hogy a 2007-es fájl már xlsx kiterjesztésű és nem xls. Ha xls a kiterjesztése, akkor az még egy korábbi verzió.
A "summary-k" azok kimutatás formájában léteznek? Ha igen, akkor az növeli a fájl méretét, ha mentéskor a forrásadatokat is "menteted" a fájlban (ez egy opciós lehetőség a kimutatás beállításai között), ennek előnye, hogy a fájl megnyitásakor azonnal látod a kimutatást, sőt "hordozható is", mivel nem "nyúl vissza" megnyitáskor az eredeti fájlhoz. Hátránya viszont a fájlméret növekedés.
Ha már xlsx (vagy xlsm) kiterjesztésű a fájlod, akkor más módszer is van annak kiderítésére, hol van a nagy méret.Javaslom, hogy priviben tárgyaljuk meg a témát, akkor olyat is mutathatsz, ami nem tartozik a nagy nyilvánosságra valami miatt.
Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #27014 üzenetére
Szia!
PC-fórumon írtam választ, nézd meg lsz.
Üdv.
-
azopi74
addikt
válasz
dellfanboy #26746 üzenetére
Legegyszerűbben úgy tudnád lekicsinyíteni az egészet, ha nem rántanád le Business Warehouseból az egész adattáblát, hanem külső adatkapcsolatot létesítenél, és úgy eresztenél rá mindenféle riportokat és nézeteket
Akár "old school" módon Microsoft Query-vel, vagy a korszerű PowerBI-vel (PowerQuery-vel, PowerPivot-tal, PowerView-val, PowerMaps-szel,stb.) Minden, amit el tudsz képzelni, megoldható ezekkel az eszközökkel.Szinte minden szélesebb körben használt adatforráshoz ( a legtöbb BI rendszerhez, data warehouse-hoz, SQL szerverhez, ERP-hez, CRM rendszerhez, felhős szolgáltatáshoz stb ) van PowerBI connector. De az a lehető legrosszabb megoldás, ha egy ekkora adattáblát lerántasz Excel-be, hogy utána abban manipuláld az adatokat, mert az bizony méretes lesz....
Bár a 30 megát sokallom egy kicsit, elképzelhető , hogy lehetne a képletek optimalizálásval faragni rajta egy kicsit (de csodát ne várj)
-
azopi74
addikt
válasz
dellfanboy #26740 üzenetére
AZ nem vészes. És miért kell hatvan oszlop, abban mik vannak? Feltétlenül szükséges mind? (ehhez már tényleg látni kéne a táblát)
-
azopi74
addikt
válasz
dellfanboy #26737 üzenetére
5 millió sor? Az tényleg nem kevés. Külön munkalapokra szét van szedve? (mert 1.048.576 sor a maximum egy munkalapon)
És mik az adattípisok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Óvodások homokozója
- Futás, futópályák
- Path of Exile (ARPG)
- Videós, mozgóképes topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest