- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
oke
senior tag
Köszi, próbáltam értelmezni, de nem nagyon ment, viszont találtam egy ilyet, úgy tűnik egyelőre, hogy jó lehet:
=KERES(2;1/(elöző!A:A=A2)/(elöző!L:L=L2);(elöző!D:D))
Illetve van egy Index függvényes, azt még nem alakítottam át a saját tábláimra:
=INDEX($C$7:$C$22;HOL.VAN(1;($A$7:$A$22=G7)*($B$7:$B$22=H7);0))
-
oke
senior tag
Fkeresben szeretném a segítségeteket kérni. Van két táblám, aminél "A" oszlop alapján hozok át megjegyzéseket, adatokat több oszlopba is. Kiderült, hogy az "A" oszlop azonosítás nem elég, mert lehet több is belőle, ezért valami olyan megoldás kellene, hogy az "A" és a "B" oszlopot együtt figyelje mindkét táblában és ennek megfelelően hozzá át az ode tartozó adatot. El akarnám kerülni, hogy külön oszlopba összefűzzem ezeket, mert akkor a másik táblában is ezt mindig meg kellene tenni.
-
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #52653 üzenetére
Köszi. Amire használnám, az hetente többször készülő tábla, kb 40-45 ezer sorosak, egy részénél fkeressel mozgatok át adatokat és az ott keletkezett 0 és Hiányzó értékeket szeretném törölni, hogy "szebb" legyen az eredmény. Ezt most kézzel csinálom, 5 oszlopon. Nem tudom mennyire tudnám beépíteni, hogy mindig táblázattá alakítsam.
Amit Én bemáésoltam, az nem lenne jó erre a célra? A2-re álláson kívül. Nem töröl esetleg olyan adatokat is, amit nem kellene? -
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #52651 üzenetére
Köszi, sajnos Run time error '9'-el elszáll az első sornál nálam.
Én ezzel próbálkoztam egyébként, csak nem tudom jó e a
Range("A2").Select
megadása, hogy onnan kezdje a törlést, ha az első adat mundjuk az A4-ben van:ActiveSheet.Range("A2:A" & utolso).AutoFilter Field:=1, Criteria1:="=0", _
Operator:=xlOr, Criteria2:="=#HIÁNYZÓ"
Range("A2").Select
Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
Selection.ClearContents
ActiveSheet.Range("A2:A" & utolso).AutoFilter Field:=1
Range("A2").Select
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék makróban megoldani egy egyszerűnek tűnő dolgot, de nem boldogulok:
- "A" oszlop szúrése két értékre: 0 és #HIÁNYZÓ
- A szűrés álatl felhozott cellákban a fenti értékek törlése. Csak az értékek, nem a sort vagy cellát.
- szűrlés feltétel törlése.A sorok száma változhat, nem fix.
-
oke
senior tag
válasz
föccer #51610 üzenetére
Köszi, elsőre ezek nekem elég "megfoghatalanok" hírtelen, értelmeznem kell még
.
Végül némileg manuálisan és FKERES-el oldottam meg, az első javaslatod segítségével.
Beraktan egy segédoszlopot a fő táblába, ahol 1-től kezdődően sorszámoztam a sorokat az utolsóig. Egy másik fülön pedig hozzárendeltem a nevekhez egy-egy egész számot az alapján amennyi az össz sor és hogy hány embernek akarom kiosztani. Így kijött az, hogy 20 sor jut egy embernek, így 20-asával rendeltem hozzá neveket:1 - Géza
21 - Attila
41 - István
...Majd a fő táblába beraktam még egy oszlopot és FKERES-sel a számok alapján hozzárendeltem a neveket, a függvényben a nem pontos egyezést beállítva.
Nem tudom mennyire érthető, amit írtam...
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Feladat kiosztásban kérném a segítségeteket, van egy változó mennyiségi sorokat tartalmazó tábla, nagyjából 1000 és azt szeretném, hogy ezek azonos mennyiségben kerüljenek kiosztásra nevekre. A nevek ugyan abban a táblában vannak, csak másik fülön. Más szabály nincs csak az, hogy egyenlően kerüljenek elosztásra a feladatok, pl: ha 1000 sor van és 10 ember, akkor mindenkinek 100 feladat jusson. A nevek az A oszlopba kerüljenek.
Köszönöm. -
oke
senior tag
Abban kérném a segítségetek, hogy van-e arra egyszerű megoldás, hogy egy kimutatás alapján egy-egy tételhez tartozó darabszámból egy mellette megadott darabszámú (cella értéke alapján) sor kijelölésre kerüljön az analitikus listából, mindegy hogy milyen módon, csak utána szűrhető legyen.
Példa, de a valós táblában kb 40 tétel van. Az ADATOK1 lenne a mennyiség, amiből ki kellene jelölni a C oszlopban megadott számú sorokat az analitikát tartalmazó fülön.
Kimutatás:
Ez lenne a szükséges eredmény az analitikus fülön (Munka1), itt most sárgával jelöltem ki az adott számú sorokat, de lehet az utolsó akár a d oszlopba egy X jelölés is:
Köszönöm!
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék bizonyos érték tartományok alapján egy kategorizálást csinálni, ebben kérném a segítségeteket. Az alábbiról lenne szó:
Ha egy érték 0 és 9,99 közötti -> akkor a kategóriája a sor végén: "10 alatti"
Ha egy érték 10 és 19,99 közötti -> akkor a kategóriája a sor végén: "10 és 20 közötti"
Ha egy érték 20 és 29,99 közötti -> akkor a kategóriája a sor végén: "20 és 30 közötti"
Ha egy érték 30 feletti-> akkor a kategóriája a sor végén: "30 felettii"Hogyan lehetne ezt megoldani? Kb 600 sor érintett.
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Egy FKERES-hez hasonló megoldást keresnék, csak nekem nem csak egy azonosító+ a hozzá tartozó oszlop elsőre megtalált adata kellene, hanem az összes olyan sor adatára, amiben megtalálható még az azonosító, mondjuk egymás melletti oszlopba kerüljenek:
Példa:
1.tábla, amiből kellene a B oszlop adata:
2. Tábla, amibe az azonosító alapján minden olyan adat kellene, ahol az azonosítók megegyeznek az első táblával és ezt az eredményt hozná, azaz a G oszlopba bekerülne az első találat, a H-ba a második stb.:
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Van egy ilyen formátumú oszlopom:
2022.02.16 19:05:48
(éééé.hh.nn ó:pp)Ebből szeretném kinyerni két külön oszlopba az év, hónap, napot, a másikba meg az óra, perc másodpercet. Az óra, perc, másodpercet az új oszlopában átlagolni is szeretném. tudtok ebben segíteni?
-
oke
senior tag
válasz
Pakliman #48307 üzenetére
Szia,
Köszi a segítséget, hát igen, hadilábon állok a makróval, néhányban volt részem, a fórum hathatós segítségével
Az AC oszlopban szótöredékekre keresek, cellán belül kell keresni, mert több érték, szó is lehet benne, de szerencsére nincs több jelentésük.
Példa az AC oszlop tartalmára:
2.sor: cica, alma, körte, körteleves
3.sor: cica
4.sor: alma, körteleves, hógolyó
5.sor: autó, autómárka, foci labda, cica, almaTehát:
- ha előszór rászűrök a "*körte*" részletre az AC oszlopban akkor 2. és a 4. sor kerül kiválasztásra, mert azokba szerepel a "*körte*" szó vagy szórészlet és beírom melléjük a G oszlopba mondjuk, hogy gyümölcs, és a H oszlopba, hogy finom.
- összesen két sor maradt így, azután rászűrök a következőre szórészletre az "-alma*"-ra, akkor a 4. sor jelölődik ki és itt is kitöltöm a a G és H oszlopot valamivel és marad a 3. sor. És így tovább.Remélem így érthető a folyamat
Egyszerűbb megoldás lehet az, ha egy külön táblázatba összeszedném a feltételeket és a hozzájuk tartozó G és H oszlop értékeit és arra hivatkozna a makró? -
oke
senior tag
Sziasztok,
Az alábbi feladat automatizációjában kérném a segítségeteket, akár makró formájában:
Van egy kb 700 soros táblázat, amit bizonyos időközönként fel kell dolgoznom. A táblázat formátuma, oszlopai nem változnak csak a tartalma és a sorok száma. Amire kellene a segítség dióhéjban az az, hogy egy oszlop cellának tartalma alapján két másik oszlop cellába kell beírnom a hozzá tartozó adatokat. Ahol már beírtam adatot, az ne íródjon át egy következő szűrésnél.Ezt most így csinálom „analóg” módon:
-Beállítom az autoszűrőt
-Az „AC” oszlopban rászűrök az első feltételre (szóra, mondatra, mondat részletre),
-Az így keletkezett kijelölt soroknál, a „G” és a „H” oszlopba beírom a hozzá tartozó adatokat
-A „H” oszlopban rászűrök a csak üres cellákra ez azért fontos, hogy a „G” és a „H” cella már beírt tartalma ne íródjon fel a következő szűrésnél, mivel az "AC" oszlop celláiban több keresendő adat is lehet, de ha már szerepelt egyszer, akkor arra már nincs szükség.
-Ismét visszaugrom az „AC”oszlopra és rászűrök a következő feltételre és innen kezdődik élőről az egész, kb 40x -
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #44047 üzenetére
Szia,
Igen, nagyon sok információ van a táblázattal kapcsolatban, nehéz eldönteni, mi az ami számíthat a későbbiekben.
Van egyedi azonosító. A Te segítségeddel eljutottam oda, hogy az aktuális munkalap V oszlopába, ami alapban üres, már belekerült a legördülő lista - kiválasztás nélkül. Mellé a W oszlopba meg sikerült beforgatni az előző napi lista beállítást, de csak mint értéket. Ez alapján gondoltam, hogy valahogy be lehetne állítani a cella értéket a V oszlopban, mindenhol a mellette lévő alapján.
Ezzel a részlettel hozom át az adatokat a "régi" fülből a V oszlopból, de ez nem listaként másolja át:
' "Előző kategória" másolása
sor = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
Range("w2").Select
Application.CutCopyMode = False
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=VLOOKUP(RC[-22],régi!C[-22]:C[-1],22,0)"
Columns("w:w").EntireColumn.AutoFit
Selection.AutoFill Destination:=Range("w2:w" & sor)
-
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #44039 üzenetére
Szia,
Változik az aktuális tábla naponta, de nem teljesen, ahogy írtam jönnek be új sorok, illetve van sor, ami már nem szerepel benne az előzőhöz képest, de a nagy része megmarad az előző napiból. Amelyik sor mind a kettőben szerepel, ott kellene az előző napiból áthozni az aktuális táblába a V oszlopban szereplő legördülő lista alapján beállított értéket az aktuális tábla szintén V oszlopába. A legördülő lista elemei megtalálhatók mindkét táblázat 'lista' fülén.
Az "A" oszlop tartalmaz egy egyedi azonosítót.Remélem így már érthetőbb.
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #44035 üzenetére
Az aktuális tábla sorai napi szinten változnak, kerülnek ki sorok, illetve érkeznek újak. Emiatt nem lehet a V oszlopot egy az egyben átmásolni.
Úgy működik az egész, hogy van egy sablon munkafüzetem, amiben elvégzem a szükséges műveleteket, majd az eredményből egy szűrő által kiválasztott eredmény alapján 3 másik excel hozok létre - eddig a füleket másoltam át nem az excelt mentettem más néven, mivel a sablonban van a makró. Ezekben dolgoznak a többiek. Másnap ez a 3 táblázatot bemásolom a sablon egyik fülére és ennek bizonyos értékeit, eredményeit másolom be az aktuális táblázatba.
"w2-es cellában: körte --> ez alapján a v2-es cellában az alma érték kerülne kiválasztására"
Mondjuk ezt nem egészen értem, hogy miért így kellene.
Bocsánat, ezt elírtam, körte érték kerülne kiválasztásra, tehát a megegyező adatok. -
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #44033 üzenetére
Köszönöm, akkor így javítom majd.
Még egy kérdés ehhez kapcsolódóan, be lehet-e állítani a lista értékét a cellákban a mellette lévő cella alapján?
V2 oszlop listájában mondjuk ezek vannak, alapértelmezetten nincs kiválasztva semmi:
alma
körte
szilvaw2-es cellában: körte --> ez alapján a v2-es cellában az alma érték kerülne kiválasztására
és így tovább. A W oszlopban csak olyan értékek vannak, ami a listában megtalálható. Ha W oszlop cellájában valahol nincs érték, akkor ne kerüljön kiválasztásra semmi.Erre azért lenne szükség, mert nem találtam arra megoldást, hogy egy előző napi legördülő listát és a kiválasztott beállítást áthozzam az aktuális táblába. Így most úgy csinálom, hogy a ÍW oszlopba áthozom VLOOKUP-al, majd ott manuálisan rászűrök az egyes értékekre és ez alapján a V oszlopba beállítom a lista értékét.
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #43987 üzenetére
Szia,
Ezzel sajnos nem jutok előrébb, nem akartam bevonni plusz munkalapot, akkor a listát pakolom át a "Sablon" munkafüzetembe, amibe a többi adat is van.
Átalakítottam így a makrórészletet, viszont érdekes dolgot produkál, szinte mindegyik oszlopba berakja a legördülő listát, nem csak a V oszlopba. mi a rossz benne?
Dim ucell As Range
Set ucell = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp) 'itt átírtam A-ra a V-t
With Range(Range("V2"), ucell).Validation
'Range("V2").Select
'With Selection.Validation 'az eredetiben benne volt, de ha bennhagyom,kiakad
.Delete
.Add Type:=xlValidateList, AlertStyle:=xlValidAlertStop, Operator:= _
xlBetween, Formula1:="=Lista!$A$2:$A$17"
.IgnoreBlank = True
.InCellDropdown = True
.InputTitle = ""
.ErrorTitle = ""
.InputMessage = ""
.ErrorMessage = ""
.ShowInput = True
.ShowError = True
End With
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #43978 üzenetére
Szia,
Köszönöm!
1, van Personal, az nem gond,
2, nem is új sor volt a jó szó, hanem az eredeti 6000 sorból törlődött más műveletek alapján jó sok sor és a maradék, illetve az eredeti 6000 sor közötti üres sorok megjelentek a szűrőben, mint üres sorok. Egy autószűrő fel, le megoldotta.
3, így kellene berakni? Megakad ezen a soron:Dim ucell As Range
Set ucell = Range("V" & Rows.Count).End(xlUp)
With Range(Range("V2"), ucell).Validation
'Range("V2").Select
'With Selection.Validation
.Delete
xlBetween, Formula1:="=[Munkafüzet3.xlsx]Lista!$A$2:$A$17"
.IgnoreBlank = True
.InCellDropdown = True
.InputTitle = ""
.ErrorTitle = ""
.InputMessage = ""
.ErrorMessage = ""
.ShowInput = True
.ShowError = True
End With
Ezen a soron megáll, pedig egy könyvtárban vannak és stimmel az elérés::
xlBetween, Formula1:="=[Munkafüzet3.xlsx]Lista!$A$2:$A$17"
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Három kérdésem is lenne:
1, Hogyan lehet átrakni egy makrót egy excel fájlból a Personal-ba?
2, Szeretném a W oszlopban lévő értékek közül a „lakás” és a szoba szavakat törölni, hogy üres legyen a cella. Csak magukat az értékeket, nem a sort. Az alábbi kódrészlettel próbálkoztam, de üres sorokat generál:Selection.AutoFilter
'ActiveSheet.Range("$A:$W").AutoFilter Field:=23, Criteria1:="=lakás", _
Operator:=xlOr, Criteria2:="=szoba"
Range("W2").Select
'Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
Selection.ClearContents
ActiveSheet.Range("$A:$W").AutoFilter Field:=23
3, szeretnék egy legörülő lista válastót berakni a V oszlopba,. A lista ugyan abban a könyvtárban, de egy másik táblázatban szerepel, ezzel próbálkoztam, de nem akar működni, illetve csak a második csellába rakssal próbálkoztam, nem tudom hogy lehet kiterjeszteni az eész oszloba addig, amíg van adat:Range("V2").Select
With Selection.Validation
.Delete
xlBetween, Formula1:="= [Munkafüzet3.xlsx]Lista!$A$2:$A$17"
.IgnoreBlank = True
.InCellDropdown = True
.InputTitle = ""
.ErrorTitle = ""
.InputMessage = ""
.ErrorMessage = ""
.ShowInput = True
.ShowError = True
End With
Columns("v:v").Select
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #43885 üzenetére
Szia,
Köszönöm, Igen, egy-egy szó szerepel a D oszlopban. Én "analóg" módon közelítettem meg a dolgot, ahogy excelben csinálnám: a D oszlopban az x feltétel közül kijelölném azt az 5-öt, ami kell (vagy kevesebbet, ha épp nincs valamelyik), a szűrés alapján kijelölném az A oszlopban lévő szűrt listát és beszínezném sárgára. Látszik az agyam nehezen áll rá a makró más lehetőségeire
Hétfőn kerülők exceles gép közelébe, ki fogom próbálni. -
oke
senior tag
Sziasztok,
Olyat szeretnék makróval, hogy a D oszlopban leszűrt 5 feltétele alapján - legyen ez alma, körte, eper, csoki, autó - Az A oszlopban szinezze sárgára a cellákat. Egyszerűnek tűnik, de nem boldogulok vele.
Még egy kérdés, ha az 5 feltétel közül hiányzik valamelyik, akkor kiakad a futás vagy nem okoz gondot? -
oke
senior tag
válasz
Fonthy #43874 üzenetére
Sziasztok,
Van egy táblázatom, a "w" oszlopban szeretnék rászűrni két tételre a "0"-ra és a "#HIÁNYZÓ"-ra és szeretném ezeket a tartalmakat törölni a cellákból. Nem a sort, csak a cella tartalmát. Makróval hogyan lehetne ezt kivitelezni? A sorok száma folyamatosan változik, nem állandó.
-
oke
senior tag
Az az ötletem elhasalt, hogy a legördülő lista az érvényesítés/lista szerint lenne létrehozva, úgy néz ki, nem bír eltárolni 15 tételt, melyek közül több is elég hosszú szöveget tartalmaz. Így csak a táblázatból történő lista jöhet szóba és annak az átmakrózása az aktuális excelbe.
Makróban hogyan lehetne egy ilyen legördülő listát létrehozni - konkrét választható tételekkel - a "V" oszlopba, minden olyan sorba, amiben van érték ((ol. "A" oszlop alapján?). Még sosem került képbe ilyen feladat,
-
oke
senior tag
Kiegészítés, vannak olyan sorok, amik újak, így ott is meg kellene jelennie a választó listának. A lista értékei az érvényesítés/lista alatt vannak beírva, nem táblázatból.
Ha manuálisan szeretném ugyan ezt, azaz a lista elemet tartalmazó cellát másolni, a lista eredeti értékével, azt hogyan lehetne kivitelezni? FKERES-el csak az értéket viszi át.
Előre is köszönöm a segítséget. -
oke
senior tag
Sziasztok,
Van egy napi táblázatom, amibe mindig bemásolásra kerülnek ugyan ennek a táblának az előző napi verzióból bizonyos adatok, egy makró által, az "A" oszlop egyedi azonosítói alapján. Most jött egy olyan kérés, hogy a V oszlopba egy lista kellene. Kérdés, milyen makró részlettel lehet ezt úgy megoldani, hogy az előző napi táblában már a listából kiválasztott érték is átmenjen, de továbbra is listaként működjön az oszlop, azaz lehessen változtatni, ha kell. Remélem érthető, mit szeretnék
.
Office 365 -
oke
senior tag
Sziasztok,
Van arra valami jó módszer, esetleg segédprogram, amivel több, egymásba ágyazott függvények működését ki lehet bogozni, szét lehet szedni? Néha jól jönne.
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Van makró részletem, ahol az alábbi Dátum formátumot hasonlítja össze a mai dátummal, és ha mai vagy későbbi, akkor a mellette lévő oszlopba beírja hogy Törlendő:
Ez a dátumformátum: 1~2019.07.15 09:15:47usor = Range("L" & Rows.Count).End(xlUp).Row
With Range("M2:M" & usor)
.FormulaR1C1 = _
"=IF(LEN(RC[-1])<10,"""",IF(DATEVALUE(MID(RC[-1],3,10))>=TODAY(),""Törlendő"",""""))"
Viszont most változott a kiinduló táblában a dátum formátum erre:
2020.02.04 16:00:00Hogy kellene a fenti részletet átalakítanom, hogy működjön a makró?
Illetve lehet kombinálni a kettőt?
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Ebben a szövegben milyen képlettel tudnám megszámolni, hányszor szerepel az Alma szó? Szöveg szétszedés nélkül kellene, ez csak egy példa, ezek a szövegek különböző hosszúságuak lehetnek:
__Alma__Körte__Dinnye__Eper__Alma__Eper__Banán__Alma__
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Ki lehet vonni két dátumot és órát tartalmazó cellát egymásból úgy, hogy az eredményben csak a hétköznapot tartalmazó napok számolódjanak, a szombat, a vasárnap és esetleg az ünnepnap nem?
Pl:
A1: 2018.08.15 11:48
B1: 2018.08.28 10:12 -
oke
senior tag
Sziasztok,
Van egy kimutatásom, ahol összegeket számolok, a végén van egy végösszeg oszlop. Megoldható az, hogy a végösszeg oszlop átlagot számoljon, de a kimutatáson belül maradjon az összeg?
Ha most átállítóm az összeget átlagra, akkor belül is átlagra állítja.Excel 2016
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Egy közös használatra megosztott excelt lehet statisztikázni? Az érdekelne, ki az, aki megnyitotta, dolgozott benne, mentette. Esetleg ha az is látszik, hány cellába írt, az még jobb lenne.
Excel 2016
-
oke
senior tag
Sziasztok!
Van az alábbi makróm:
Sub hozzarendeles()
Dim sor As Long
sor = Range("B" & Rows.Count).End(xlUp).Row
Range("e2").Select
'Application.CutCopyMode = False
ActiveCell.FormulaR1C1 = _
"=VLOOKUP(RC[-1],összerendelés!C[-4]:C[-3],2,0)"
Columns("e:e").EntireColumn.AutoFit
Selection.AutoFill Destination:=Range("e2:e" & sor)
End SubGyakorlatilag egy Fkeres, mely egy másik fülről veszi a hozzárendeléseket. Viszont több helyen nem talál egyezést, emiatt értelemszerűen "#HIÁNYZIK" kerül be az aktuális cellába. Van e arra lehetőség, hogy ha nem talál egyezést, akkor a "B" oszlop adott sorának értékét rakja be, ne HIÁNYZIK-ot ?
Itt egy mintafájl:
[link] -
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40901 üzenetére
Köszönöm, a kitöltés így már működik, az eredeti képlethalmazból most már csak ezt kellene hozzáigazítani:
'Képlet N2-től N alsó sorig
Range("N2:N" & usor).FormulaR1C1 = _
"=IF(RC[-1]<TODAY(),""Régebbi"",IF(RC[-1]=TODAY(),"" Mai"",""Jövőbeni""))"Most a "." esetén a Jövőbeni értéket rakja hozzá az M oszlopban, rá lehetne bírni, hogy a Régebbi-t írja?
-
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40897 üzenetére
Nem, csak akkor működik, ha Dátum van benne:
Ha L2-ben ez szerepel "1~2019.02.11 11:55:12" akkor a .FormulaR1C1 = "=DATEVALUE(MID(RC[-1],3,10))"
átalakítása után ez lesz az M2 értéke 2019.02.11 és ezt már az oszlop kitöltése után mindenhol jól működik az általad leírt megoldás:'Képlet másolása és érték beillesztése irányítottan
.Copy
.PasteSpecial xlPasteValues
.NumberFormat = "m/d/yyyy" 'Cella formátuma
.FlashFill 'VillámkitöltésHa ettől eltérő adat van az L2-ben, akkor nem. Pl.: ezek esetén:
'-'
"1~"
"0~"Tehát emiatt gondoltam arra, hogy az "L" oszlopban rászűrök a dátum jellegű adatokra és csak a szűrt adatoknál alkalmaznám a megoldásod az M oszlopban. Csak nem tudom, azt hogyan kell.
-
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40653 üzenetére
Szia!
Szerettem volna az általad leírtat egy másik excelben is alkalmazni, viszont az alap "Dátum" oszlopom ás kaptafából készült. Az első gondom, hogy nem minden sorban van adat, amiből dátum kinyerhető és ha a 2. sorban pont nincs, akkor nem működik. Így néz ki a dátum oszlop tartalma:
Dátum
0~
1~2019.02.11 11:55:12
0~
-
0~
3~
-
1~2019.02.04 19:13:08Arra gondoltam, hogy leszűröm a "Dátum" oszlopot értelmes adatra:
ActiveSheet.Range("$A:$X").AutoFilter Field:=12, Criteria1:="=*~2*" _
, Operator:=xlAndViszont nem tudom azt megoldani, hogy a szűrt oszlop első értékétől kezdje el kitölteni, ne a 2. sortól.
A formulát már átalakítottam, hogy a ~ jeltől vegye ki az adatokat:
.FormulaR1C1 = "=DATEVALUE(MID(RC[-1],3,10))"
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #40731 üzenetére
Szia!
Ezzel kapcsolatban kérdeznék:
A szűrés után látszó cellákat megkaphatod a SpecialCells tulajdonsággal:
set latszo=Intersect(Cells(1, 9).CurrentRegion, Cells(1, 9).CurrentRegion.Offset(1, 0).Columns(9)).SpecialCells(xlCellTypeVisible).EntireRow
A 9. oszlop látszó celláinak sorait tartalmazza, az első sor (fejléc nélkül).
Ezt ezután egy lépésben törölheted, vagy másolhatod.latszo.Delete
vagylatszo.Copy Destination:=celrange
Ha a 9. oszlop mellette még szűrném a 10. oszlopot is (tehát mindkét oszlopban lenne szűrés), akkor hogy tudnám a létrejövő sorokat kijelölni, másolni, áthelyezni?
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #40812 üzenetére
Szia!
Most jutottam el oda, hogy kipróbáljam. Ha csak a fejléc van a "mappa" nevű fülön, akkor kiakad futás közben, ha van még egy sor legalább benne, akkor jól működik. Mi lehet az oka?
Dim sormeghat As Long
sormeghat = Range("a1").End(xlDown).RowAthelyez.Copy Destination:=Worksheets("mappa").Range("A" & sormeghat + 1)
-
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40856 üzenetére
Azt gondoltam, egyszerű, amit szeretnék, megpróbálom összefoglalni:
- C oszlopban vannak a dátumok
- D oszlopban vannak a megnevezések, kb 300 fajta, de egy többször is előfordulhat
- A- tól X oszlopig vannak adatok.
- összesen 50 000 sorExcelben így nézne ki a megoldás amit szeretnék:
- autószúró bekapcsol
- C oszlopban a dátumnál kiválaszt csak a mai, a tegnapi és a tegnapelőtti nap
- az így létrejött szűrt listában a D oszlopban a megjelenő téttelekből, 8-10 elől kivenni a pipát (ezek dedikáltak), ezeknek maradniuk kell, bejelelölve marad a többi 290 megnevezés.
- a bejelölve maradtakat kell törölni.Ezt kellene makrósítani.
Ha kell még minta, igyekszem ma felrakni.És még egyszer köszönöm a segítséget.
-
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40854 üzenetére
A #40485-es üzeneteben lévőt akartam az imént kiprübálni, de hibára futott owerflow run time error 6.
Gondolgodtam azon, amit írtál hozzá, Ha jól értelmezem, dátumot kellene megadnom az L oszlopban, viszont nekem megnevezéseket kellene törölnöm/meghagynom, dátum függvényében.
Nekem a dátumok a "D" oszlopban vannak, a megnevezések a "C"-ben. -
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40847 üzenetére
Azokat rakom át és vissza, amiket nem akarok törölni. A "mai" nap és 3 nap közöttiek nagy részét akarom törölni, de az átmásolandókat nem. Máshogy nem tudom megmenteni ezeket, az autószűrövel ugye nem tudtam kivenni a sok sor miatt. További feladatok is vannak a tábában még vele.
Köszönöm ezt is, ki fogom próbálni.
-
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40845 üzenetére
Köszönöm, kipröbálom. 50 000 sornál ez nagyon lassú lehet?
Még arra gondoltam, hogy amiket nem kell törölni, azokat ideiglenesen áthelyezem egy másik fülre, majd a törlés után vissza. Kb 15-20 fajta megnevezésről van szó, azokra rászűrök és átmásolom, majd töröm az eredeti táblámól.
-
-
oke
senior tag
Még egy kérdés, miért nem tudok egy dátum oszlopon a mai napnál 5 nappal korábbi adatokra szűrést végezni? Nem hoz fel adatot, ezzel próbáltam:
ActiveSheet.Range("$A:$X").AutoFilter Field:=4, Criteria1:="<MA()-5"
-
oke
senior tag
Ehhez a táblázathoz kapcsolódóan lenne még egy dolog, amire nem tudom a megoldást:
Van egy leszűrt rész, amit át szeretnék másolni a "mappa" fülre. Ez jelenleg meg is van, a 2. sortól illeszti be. Viszont úgy kellene átalakítanom, hogy a "mappa" fül utolsó szabad sorától másolja be:Set Athelyez = Intersect(Cells(1, 3).CurrentRegion, Cells(1, 3).CurrentRegion.Offset(1, 0).Columns(3)).SpecialCells(xlCellTypeVisible).EntireRow
'Athelyez.Copy Destination:=Worksheets("mappa").Range("2:2")Próbálkoztam ezzel, de nem tudom, hogy a változót hogyan rakjam be a fenti részbe:
Dim sormeghat As Long
sormeghat = Range("a1").End(xlDown).RowIlletve hogyan kellene úgy "megcímezni/meghatározni" az utolsó sort, ha másolás előtt nem "lépek" át a "mappa" fülre.
-
oke
senior tag
Sziasztok!
Szerettem volna egy makrórögzítéssel egy kb 50 000 soros táblában szűrni. Kb 300 féle megnevezés van, ebből szerettem volna csak néhányat kivenni a szűrésből, tehát a nagyrésze, kb 41 000 sor bejelölve maradna. A a makrórögzítés viszont kiakadt - Too many line continuations. Mi a megoldás erre?
-
oke
senior tag
Egy oszlop szűrt sorait hogyan tudom makróval törölni, ha a sorok száma változó? Hogy tudom mindig az aktuális számú sorokat törölni?
Makrórögzítéssel készült, már némi átalakítással:
ActiveSheet.Range("$A:$X").AutoFilter Field:=9, Criteria1:= _
"=nem kell", Operator:=xlOr, Criteria2:="=ez sem kell"
Rows("1999:1999").Select
Range("B1999").Activate
Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
Selection.Delete Shift:=xlUpIlletve lenne egy B verzió is, hogy a fenti szűrt sorokat nem törölném, hanem áthelyezném egy másik munkalapra.
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #40713 üzenetére
Sejtettem, hogy nem egyszerű, de hogy ennyire
.
Annyit nem ér a dolog. Valószínűleg úgy oldom majd meg, hogy a tevékenységeket két "blokkba", külön excel fülre szedem (elvileg megoldható) és a két blokkhoz külön hozzárendeléseket készítek. Így blokkonként elég lesz az irányítószám a név beazonosításához.
-
oke
senior tag
válasz
Lasersailing #40707 üzenetére
Szia!
Kicsit megfordítom, hátha így jobban érthető:
A példából kiindulva:
Attila a 1111 és 1112 irányítószám alatt végez Mázolást
Géza a 1111, 1112 és 1113 irányítószám alatt végez festést és a 1112-ben tapétázást stb
Ezek vannak a segédtáblában.Az "A" és a "B" oszlop a fő tábla, ahová a "C" oszlopba kell hozzárendelni a segédtábla segítségével.ki is a munkavégző. Azt a csatolt képen meg is van oldva összetűzéssel, látszik a szerkesztőlécen a függvény.
Amivel gondom van az a segédtábla kialakítása. Ha a példában látható módon szeretném hozzárendeléseket elvégezni, az emberkéket a tevékenység+irányítószám pároshoz hozzárendelni, akkor rengeteg variációt kellene elvégeznem, mivel a tényleges táblában 300 féle feladat 100 irányítószám és 20-30 ember van.Tehát hogy a valóságban meg tudjam állapítani, hogy Attila végzi e az adott munkát az adott irányítószám alatt- feltételezve, hogy ő 50 típusú feladatot végez mind a 100 irányítószám alatt - 50*100 sort kellene felvennem a segédtáblába. Ezt hogy lehetne egyszerűsíteni.
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #40698 üzenetére
Szia,
A nevek is egy segédoszlopban vannak (lesznek), de most igazából a tényleges hozzárendelésnél vannak a "segédtáblában".
A 300 tevékenység az adott (bővülhet is, de az külön téma), de mind a 40 000 sornál meg kellene határozni irányítószám segítségével a hozzá tartozó nevet.
Itt egy kép, mini kivitelben, jelenleg hogy tudnám megoldani. Hogy melyik tevékenységhez melyik név tartozik, azt az irányítószámmal együtt kell előre meghatároznom, csak ennek variációja nagyon sok egy segédtáblához, szerintem.
Remélem így érthető
-
oke
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi megoldásában kérném a tanácsotokat:
„A” oszlop: - kb 300 fajta tevékenyég szerepel itt, többször is előfordulhatnak, a jelenlegi táblázatban 40 000 sor van, azaz elég sok
„B” oszlop: - irányítószámokat tartalmaz, ebből is van 100 féle. Az „A” oszlop tevékenységeinek az elfordulásainak a helye. A tevékenységek melyek bármelyik irányítószámhoz tartozhatnak.
„C” oszlop: - itt lennének a név hozzárendelések, amit az „A” és „B” oszlop együtt határoz meg. kb 30 névről lenne szó-ezt kellene megoldani
A tábla naponta készül.Tehát a név hozzárendelések meghatározásában kellene a segítség. A megoldását úgy gondoltam, hogy létrehozok segédoszlopokat, ahol az egyikben a tevékenységek a másikban az irányítószámok vannak, ezeket összefűzném és így hozzárendelném a neveket. Majd a fő táblában Fkeressel megkeresném a neveket. Ez menne is, itt a hozzárendelések/variációk számosságával van a gondom. A 300 fajta tevékenységet minden irányítószámmal össze kellene rendelni (ez 300x100 sor kb), majd ezek még a nevekkel is. Így a segédoszlopok több tízezer sorra is rúgnának, aminek az elkészítése és karbantartása is nehézkes. Van erre valami egyszerűbb módszer?
-
oke
senior tag
Ismét egy kérdéssel jönnék,
Van egy oszlop celláiban a lenti képen látható felépítésű adat, melyekben azonos struktúrában vannak szövegek, illetve azonosítók, de a szövegek egy részének hossza változó. Hogy tudnám kinyerni az azonosítö2 melletti 8 számból álló adatot egy külön oszlopba? "Bal" függvény nem jó, mert az előtte lévő "üzenet" bármilyen hosszú lehet.
Így néz ki az összes cella kb az oszlopban:
Próbáltam szövegből oszlopot kreálni, de ha kiválasztom, hogy tagolt, akkor csak az első sort hozza fel. Ha a sortöréssel több sorba pipát kiveszem akkor is.
Kb 30 000 sorról van szó, egyszeri alkalom, úgyhogy több lépésben is megfelelő lenne -
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40655 üzenetére
Köszönöm, áttanulmányozom.
Kicsit ide tartozik, akartam makróval egy fkerest csinálni, de valamiért hibaüzenettel elakad az első sor kitöltése után:
Dim utolso As Long
utolso = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=VLOOKUP(RC[-7],C[-7]:C[-1],7,0)"
Selection.AutoFill Destination:=Range("H2:H & utolso")Makrórögzítővel készült, annyit akartam variálni rajta, hogy az utolsó sorig/celláig töltse ki a függvényt.
Mit csinálok rosszul?
-
oke
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen tartalmú, Általános formátumú oszlopom:
"2019.04.02 12:00:15 - 2019.04.02 14:00:15"
"2019.03.19 12:00:00 - 2019.03.19 14:00:00"
"2019.04.28 09:00:30 - 2019.04.28 19:40:00"Hogy tudnám képlettel megvizsgálni, hogy ezek a dátumok egyenlőek-e a mai nappal vagy későbbi dátumuak?
Esetleg makróban hogy nézne ki? -
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40611 üzenetére
Köszönöm
Létezik arra megoldás, szintén makróban, hogy két nyitott munkafüzetre hivatkozzak, konkrét név nélkül?
--> Van egy munkafüzetem, aminek a neve naponta változik, ebbe szeretnék másolni egy másik munkafüzetről adatokat, amit netről nyitok meg, CSV és mindig más a neve. Emiatt nem jó, ha a konkrét fájlnévre hivatkozok. -
oke
senior tag
Sziasztok!
Egy makró szűrésben kérnék segítséget. Makró rögzítéssel készült egy egyszerű szám szerinti szűrés egy oszlopban, de a makró lefuttatásánál nem szűr le értéket:
ActiveSheet.Range("$A$1:$X$703").AutoFilter Field:=6, Criteria1:=">25", _
Operator:=xlAndIlletve mit kellene átalakítani rajta, hogy ne csak a 703. sorig szűrjön, hanem addig, amíg van adat a munkalapon.?
-
oke
senior tag
válasz
Delila_1 #40301 üzenetére
Köszönöm, ez így magában működik, össze lehet kapcsolni valahogy a régivel? Ha az abban szereplők érvényesülnek, akkor az lépjen érvénybe (Kerüljön X az N oszlopba vagy nem.)?
Ez az eredeti képlet, ennél a "P" oszlopban van a képlet, illetve nem volt külön összefűzés oszlop, de ha van az sem gond:
=HA(HA(DARABHATÖBB($E:$E;$E2;$F:$F;"Elemeire szétszed";$N:$N;$N2)*DARABHATÖBB($E:$E;$E2;$F:$F;"Szolg*";$N:$N;$N2);DARABHATÖBB($E$2:$E2;$E2;$F$2:$F2;"Szolg*";$N$2:$N2;$N2)>1;HAMIS);"x";"")
Nekem ez már nagyon bonyolult képlet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Spórolós topik
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Energiaital topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Steam Deck
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest