- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bjørgersson
félisten
-
Shurycen
tag
Delila_1 és lappy, Köszönöm zsenik vagytok
egyébként azt a két dolgot kellene valahogy egybe fonni amit csináltatok, nekem az tökéletes lenne, ha így változna csak ne a dátumot kellene módosítgatni, hanem ugye egy listából választott hónap miatt változna így..
Illetve az a baj hogy hiába nyomok F2-t nem értem a működést
-
-
-
bozsozso
őstag
Szia,Nem tudom, mert most kézzel megcsináltam, összevontam a 2 oszlopot és úgy csináltam meg fkeressel, ez így megy rendben. Ugyan azokat vontam össze. Sőt most 2 ugyanolyan táblázattal próbálkozom csak 2 munkalapra másoltam. Mindegy próbálkozom hátha sikerül, de egyelőre nem látom mi lehet a gond mivel ha 1-et rakok fkeresbe akkor az összevontat beírja helyesen, csak ha a 2-öt írom akkor hivatkozási hibával nem rakja be.Azért köszönöm a segítséget, de esetleg ha van valami tipped akkor szólj légyszi.Szuper köszi, akkor az oszlopokat \-el kell elválasztani, se nem , se nem ;.
-
bozsozso
őstag
Köszi megpróbálom értelmezni. Egyelőre a választ függvényt próbálom értelmezni. Ott kell meghatározni, hogy melyik cellatartománnyal akarom összehasonlítani keresendőt és onnan melyik értéket kell kivenni?
Hát nem nagyon sikerül(#HIV! hiba)
Munka1 G2 cellába
=FKERES(A2&E2;VÁLASZT({1,2};Munka2!$A$2:$A$7420&Munka2!$E$2:$E$7420;Munka2!$H$2:$H$7420);2;0)Munka1-en szeretném a G2 cellába beilleszteni. A Munka1-en lévő A2 és E2 cellákat össze kell hasonlítani a Munka2 A2 és E2 stb celláival ha egyenlőséget talál akkor a H2 cella tartalmát kellene beírni.
Azt értem, hogy összemásolja az A2 és E2 cella tartalmát és így kezdi el keresni. A választ függvényt nem értem teljesen, illetve mi szükség a kapcsos zárójelre. Az {1,2} azt jelenti, hogy a Munka2-ön összefűzött A2 és E2 az első oszlop a H2 pedig a második? Ezért kell az FKERES-ben a 2-es oszlopszámot megadni? Ha ez így van akkor szerintem jó adtam meg mindent, de mégis a fenti hibát találta.
Légyszi egy kicsit még segíts.
-
-
KaliJoe
tag
Szia lappy,
Sajnos a SORSZÁM függvény sem jó megoldás. Annál a NAGY többet tud. A SORSZÁM csak megmondaná, hogy hányadik a sorban az adott szám..., de nekem az kellene, hogy a rendezetlen számsorban - ahol ráadásul 2 vagy több ismétlődés / azonosság is lehet - azt mondaná meg az alkalmazandó függvény, hogy hol van az az érték, amit éppen vizsgálok. Különösen akkor mondja meg helyesen, ha már találtunk egy vele egyező értéket korábban = ne ugyanazt találja meg, hanem az egyező "másik" értéket.
Sajnos, erre a HOL.VAN függvény sem jött be nekem... vagy nem találtam ki a megfelelő képletet.
Más ötlet?
-
szöszi29
csendes tag
Köszönöm a választ, ilyesmire gondoltam!
tökéletes arra, ha az E2 cella üres, viszont az a gondom, hogy ha az E2 cella nem üres, akkor nem szeretném ha írna bármit is, tehát hagyja üresen a cellát, ahol a függvény van..
ez is megoldható valahogy? vagy ez már bonyolult excel szinten? -
Ez sem nyitotta meg..
Viszont rájöttem hogy valószínű nem a programmal van a baj, mert más .xlsx fileokat jól nyitott meg, csak az OTP-től letölthető .xls kivonatokba tört bele a foga..de rájöttem arra, hogy ha ezen .xls fileokat átnevezem .html -re akkor a Crome egész jól meg tudja jeleníteni.. (csak azt hittem a becsatolt file-tartalom kép alapján ti erre hamarabb rájöttök)
-
mivannem
csendes tag
Nem, a súlyozás az kategóriák, a sorösszeg pedig adott. Pl van 132 almám, van 16 nagyon éhes, van 26 közepesen éhes, 19 kicsit éhes és 50 jóllakott gyerek, akik között elosztom, de adhatok egyet-egyet a jóllakottnak is, ha ennyi almám van. Aztán ugyanennyi között próbálj meg elosztani 40 almát, ekkor a jóllakottak tuti nem kapnak belőle.
-
Rcsi
csendes tag
Szia!
A lóerőt nem számolom ki, mivel az adott, csak nincs benne a táblázatban.
Úgy gondoltam hogy ha lehetséges több oszlopos fkeres, akkor csinálok egy táblázatot amibe megadom a márkát, hengerűrtartalmat, üzemanyag fajtáját, és manuálisan beírom a hozzá tartozó lóerőt.
Ebből a táblából kellene kiszednie a függvénynek az értéket, azaz a lóerőt. -
Zola007
veterán
Működik a teljes táblázat, mint írtam, kiraktam külön az FKERES függvényt, ad értéket, tehát tárolva van a fájlban az utolsó beolvasás értéke, jelen esetben pl. 57.5
Ezzel kellene behelyettesíteni a cellaképletben, tehát ehelyett:
=(B7*0.01*FKERES(B2;'D:\2017\TP\[derv14.xlsx]Inputs'!$A$2:$D$23;4;HAMIS)*(B3*B4/(100-B7))ez legyen
=(B7*0.01*57.5)*(B3*B4/(100-B7)) -
Zola007
veterán
Köszi, de mondom, hogy nem jó úgy
pl.=(B7*0.01*FKERES(B2;'D:\2017\TP\[derv14.xlsx]Inputs'!$A$2:$D$23;4;HAMIS))*(B3*B4/(100-B7))
Ha erre nyomok egy "csak értéket", akkor lesz ugyan egy végeredményem, csak éppen buktam a képlet többi részét, ami a saját munkalapon belüli egyéb adatokkal dolgozik.
Tehát ha a B3, B4 vagy B7 értékét változtatom, akkor ez nem fog változni.Olyan megoldás kellene, ami dokumentumszinten a külső forrásból importáló cellákban csak az importált értéket tartsa meg
Jelen esetben azFKERES(B2;'D:\2017\TP\[derv14.xlsx]Inputs'!$A$2:$D$23;4;HAMIS)
-nek aktuálisan megfelelő értéket
Mert tárolni biztosan tárolja valahol, mivel a fájl nem elérhető -
Zola007
veterán
nincs olyan, csak unicode szöveg vagy szöveg.
Nem most másolom és nincs meg nekem a fájl, amire hivatkozik.
Az összes kisebb táblázatot sem szeretném egyenként felülírni saját magával, mert van olyan adat, ami ugyanebben a fájlban lévő másik munkalapra hivatkozik és azok meg kell, hogy maradjanak. -
-
Amennyire két köhögőroham között bírtam próbáltam úgy megalkotni összemásoláskor hogy a második (2comapreW) tábla hasonlítson az elsőre. A oszlop az egyedi azonosító, az E elméletileg (ruhákról van szó) méret jelölő ami egyedi, a H pedig a darabszám.
Nagyon szépen köszönöm a képletet, most bedrogozok egy lavór tűzforró neocitrán+Rubophen itallal, és utána megnézem mit tudok elbszni a kész megoldáson
MOD:
kérdés, mert ugye taknyosan még magyarul is elfelejtek vlookup és choose, ugye? -
Reahand
újonc
-
-
-
s7evcsenko
addikt
Nekem pont, hogy a mellette lévő cella lenne a lényeg, hogy zöld legyen, vagy mindkettő.
Nem az x-en van a hangsúly, hanem a számokon.
Gyűjtöm a sorszámozott kártyákat, és szeretném egyértelműen látni, hogy melyik van meg melyik nincs.Mondjuk ha úgy nem lehet, akkor ez is jó lesz így, csak erősebben kell figyelnem, hogy melyik mellett van a zöld
-
Delila_1
veterán
Fussunk neki újra.
A1-B1 összevonva, a tartalma tűzoltó anyag 13.c Szóköz van az anyag és a 13.c között?
Ebből kell ta_13.c-t összehozni a szövegfüggvényekkel, és ez a rövidített változat az egyik lap neve.
A következő leendő-, vagy meglévő lapnév az A2-B2 cellák értékéből adódik?Minden cella megnevezése 2 szóból áll? Ez fontos a rövidítés létrehozásához.
A képlet, ami létrehozza a rövidített nevet
=BAL(A1;1)&KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(" ";A1)+1;1)&"_"&KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(" ";A1;SZÖVEG.KERES(" ";A1)+1)+1;10)
-
EmberXY
veterán
Igazából arról lenne szó, hogy egy adott munkalapon van nagyon sok különálló táblázat, egymás mellett és alatt elrendezve (ez tulajdonképpen egy gép használati napló, ami azt rögzíti, hogy egy bizonyos gépet mikor ki használt, minden gépnek van egy külön táblázata, ami szükség esetén szűrhető dátum, brigád, név szerint).
A lap első oszlopaiban kategóriánként fel vannak sorolva a gépek, gyári számmal, egyéb adatokkal, és mindegyik géphez tartozik egy hivatkozás, ami az ő saját táblázatának fejlécére ugrik, legyen az bárhol a lapon, és minden táblázat fejlécén van egy vissza link is, ami a lap legelejére (bal felső sarkára) visszavisz.A nehézségek ott kezdődnek, hogy bár a hivatkozás hiába visz jó helyre, a sok táblázat közül nem mindig egyértelmű, hogy melyik is kell éppen, mivel sokszor teljesen random, hogy éppen hogy áll a lap, valahol ki van jelölve a kívánt cella, de mindig máshol, középen, szélen, vagy éppen legalul vagy legfelül, ezért szerettem volna, ha legalább más szín kitöltést kaphatna a hivatkozott cella, így rögtôn kitűnne, hogy melyikről is van szó.
Egy másik nehézség, hogy ahogy egy táblázat egyre inkább bővül, és új adatot kell felvenni, egyre többet kell legörgetni a fejlécről, miután a hivatkozás célbaért.
Elég érdekes megvalósítás, az biztos, de fontos, hogy egy munkalapon belül legyen megoldva ez a terület, mivel az egész excel tábla egy összetett nyilvántartás, minden lapon más-más fajta adatok, kimutatások vannak.
Próbáltam egy "ömlesztett" táblázattal megoldani, ami szűrhető lett volna minden adat szerint, de annál minden új adat felvételekor újra fel kellene vinni a gép nevet, gyári számot, stb, ugyanazon gép többszöri használatakor ugyanúgy ismételten el kéne menteni az alapadatokat is, hogy szűrni lehessen.
Szerintem már én is belekavarodtam, de remélem, hogy érthetően írtam le, hogy mi a gondom.Ha már mindenáron makró kell, mennyire bonyolult ezt összehozni, érdemes egyáltalán, vagy elvetélt ötlettel próbálkozom?
Ha van ötlete valakinek, azt előre is köszönöm. -
Jazz
veterán
Sajna nem jó. Ha átmásolom munkalapostól az rendben van hogy most már a cél excelen belül lesz, de továbbra is arra a munkalapra fog hivatkozni ahova áthelyeztem.
Innen nekem még át kéne helyezni az eredetileg szánt munkalapra. Mivel ott van a környezet ahova bekéne építeni.És ott vagyok ahol a part szakad. Ugyan úgy máshova fog hivatkozik. Csak annyi változik hogy már nem egy másik file-ra, hanem már az adott file-on belül de egy másik munkalapra.
(És nem lehet azt játszani hogy akkor legyen a diagram fix, és köré építek mindent, mivel ahova szeretném másolni ott ugyan úgy vannak diagramok/adatok csak sokkal több) -
Lipton
őstag
Minden adatbevitel egy dátum de naponta maximum egy bejegyzés van.
Mit kellene még tudni?1. 2016.01.01 AAA111 adatok
2. 2016.01.01 BBB222 adatok
3. 2016.01.01 CCC333 adatok
4. 2016.01.02.AAA111 adatok
5. 2016.01.02.BBB222 adatok
6. 2016.01.03.AAA222 adatokInnen a 6. 5. 3. sorok kellenek nekem valahogy.
Az is jó, ha egy oszlopban valamilyen függvénnyel "jelölni" tudom, hogy ez egy utolsó sor egy rendszámhoz.Gondoltam arra, hogy visszafele átforgatom az egész táblázatot egy külön lapon, majd egy külön rendszám lista alapján hol.van függvénnyel megkeresem az elsőt (mert ugye forditva vannak a sorok) és bejelölöm az eredetiben vissza valamilyen idexes módon.
-
excelproblem
újonc
Ezeket az adatokat mérte a műszer, ezért nem lehet növelni a felbontást. De amúgy ez is 3-szor pontosabb, mint amit hasonló mérésekhez használnak. Ha növelnénk a felbontást, a diszkrét időpontokban történő mérés miatt ez a kis intervallum egy idő után szintén túl nagy lenne az apadás üteméhez képest, és az adatsor ugyanúgy lépcsőssé válna.
Ránézésre egyik recessziós görbén se lehet látni törést, de jó gyakorlati érzékkel le lehet választani a felszíni lefolyásból származó árhullámot. Több módszer is van rá a szakirodalomban, árhullám-szeparálásnak hívják (hydrograph separation), de csak elméleti leírások, a gyakorlatban nem működnek.
De amúgy minden apadási görbe ilyen törésmentes:Ugyanakkor az adatsor magában rejti az árhullám szeparálásához szükséges információkat. (Persze nem a JPG kép, amit először csatoltam, hanem maga az adatsor.)
-
bumlet
csendes tag
Köszi szépen, közben kitaláltam egy másik megoldást és úgy néz ki ez jobb lesz nekem. A két nyílgombhoz hozzárendelt makrókat bővítem tovább, úgy hogy egy másik munkalapon rögzített adatbázisból adja vissza az adatokat, ha pedig van változás akkor beleírja őket az adatbázisba. Viszont ehhez biztos lesz még egy-két kérdésem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Honor Magic V2 - Purple - Használt, szép állapot
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest