- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azopi74
addikt
válasz
Kloden #27577 üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy "fél óra 375Ft, egy óra 750Ft" ?
Hiszen ha fél óra 375Ft, akkor mi a mennyisége kedvezmény az egy órában? Miért kell ezt külön kezelni? Nem teljesen értem ,ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy másfél óra 1125, két óra 1500 Fr, stb...
Azt sem értem, mit értesz az alatt, hogy "kerekítenie kell 30 perces pontossággal"
Nem úgy működnek a kölcsönzők, hogy ha pl fél órát meghaladta az adőtartam, akkor már 1 órát kell fizetned?
Na mindegy, ha jól értelmezem a feladatot, akkor az időtartmot így tudod kiszámolni, HA B1-ben és A1-ben vannak az időpontok
=INT(B1-A1)*3000+MIN((B1-A1-INT(B1-A1))*48*375,3000)
=INT(B1-A1)*3000+MIN((B1-A1-INT(B1-A1))*48*375;3000)
-
Mutt
senior tag
válasz
Kloden #15866 üzenetére
Hello,
Adatok érvényesítésével tudod megoldani, az Adatok csoportban van az Érvényesítés.
Itt egy video hozzá.A listának több módon lehet megadni az elemeit:
1. pontosvesszővel felsorolod a választható elemeket a forrásba2. kijelölsz egy tartományt, amely tartalmazza az elemeket (pl =A1:A11)
üdv
Amit elfejtettem a második leírásnak a végén, hogy a D16-ban lévő függvényt húzd le addíg amennyi találatot megakarsz jeleníteni (én D26-ig tettem, vagyis az első 10 találatot fogja mutatni).
-
Mutt
senior tag
válasz
Kloden #15853 üzenetére
Hello,
Már javasolták a HOL.VAN és INDEX opciókat, itt láthatod műkődés közben amit összeraktam (főleg HOL.VAN és ELTOLÁS-t használva).
A fájlban az Órarend munkalapon van amiben keresünk, A-oszlopban vannak a hetek, a B-ben pedig az időpontok, a C-G oszlopokban a napi (hétfő, kedd, sb.) tanórák.
Két megoldással is készültem:
Az első nagyon egyszerű, mivel az aktuális hetet megjeleníti és elrejti egy egyszerű feltételes formázással a ki nem választott tantárgyat. A képernyő mentésen ezt látod felül.Ide elég kevés függvény kell:
1. C1 cellában az aktuális hét sorszáma: =HÉT.SZÁMA(MA())
2. C2 cellában van egy függvény: =HOL.VAN(C1;Órarend!A:A;0) , ezt egyszerűen fehér alapon-fehér betűszínnel elrejtettem, de megmondja, hogy az adott hét az Órarend táblának hanyadik sorában kezdődik.
2. E2-ben van egy egyszerű adat érvényesítés (data validation).
3. C4-ben ez van: =ELTOLÁS(Órarend!C$1;$C$2+SOR()-3;0)A C4 függvényt másold C4:G12 tartományba, ezzel eléred hogy mindig az aktuális teljes hetet fogod itt látni.
A végső simítás már csak hogy elrejtsük feltételes formázással azon cellákat, amelyek nem egyenlőek E1-el.Én még itt kavartam egy kicsit, vagyis amikor nincs kiválasztva egy tantárgy, akkor mindent mutasson, így a függvényem: =ÉS($E$1<>C4;$E$1<>"")
Ha ez a függvény igaz, akkor a cella betűszíne a háttérszínre állítódik.Készen is van.
A második megoldás a képernyőn alul látható, amely szövegesen kiírja hogy melyik napon, melyik órában van a kiválasztott tantárgy. Ennek a megoldása már sokkal bonyolultabb, mivel az Excel számokban érzi jól magát és szövegekkel dolgozni sokkal nehezebb.
Kell egy segédszámolás, hogy tudjuk melyik nap/melyik óra érintett. Ezt a számolást én a H17:M26 tartományban végeztem.
1. H17-ben ez a függvény: =HOL.VAN(C1;Órarend!A:A;0)+1
2. I17:M17-ben számok 1-től 5-ig vannak (1 hétfőt jelenti, 2 keddet stb).
3. H18:M26-ban számok 8-tól 16-ig vannak az időpontok.
4. I18-ban egy összetett függvény van: =HA($E$1="";(I$17+$H18/100);HAHIBA(HOL.VAN($E$1;ELTOLÁS(Órarend!C1;$H$17;0);0)*(I$17+$H18/100);""))
Ezt 2 részből áll:
- a második része (a HAHIBA-tól kezdődő) ugyanazt csinálja, mint az első megoldásban, vagyis az aktuális hét egy adott időpontját kiírja és ha az megegyezik a kiválasztott tantárggyal (ami E1-ben van), akkor ad egy számot. Ez a szám a tantárgy poziciója (pl. 2,09; amely azt jelenti hogy a második napon 09 órakor van a tantárgy).
- az első része akkor ugrik be, amikor nincs kiválasztva E1-ben tantárgy.
5. Az I18-ban lévő függvényt másold át I18:M26 tartományra.A segédtábla kész, esetleg rejtsd el majd
Jöhet a kiíratás, hogy mikor vannak találatok.
D16-os cellába tettem egy hosszű függvényt: =HAHIBA(VÁLASZT(INT(KICSI($I$18:$M$26;SOR()-15));"Hétfő";"Kedd";"Szerda";"Csütörtök";"Péntek")&" - "&INT((KICSI($I$18:$M$26;SOR()-15)-INT(KICSI($I$18:$M$26;SOR()-15)))*100)&" óra";"")Ennek a magja a KICSI(tömb;k) függvény, amely a tömbből a k-adik elemet adja vissza.
Esetünkben a tömb a segédtábla, amelyben vagy üres mezők vagy poziciókat jelölő számok (pl. 4,12) vannak.
A függvény többi része ezt a számot alakítja át. Előbb veszi az egész részét és az annak megfelelő napot kiírja (pl. 4 - Csütörtök), majd az időponthoz veszi a maradék részét (0,12) megszorozza 100-al hogy egész legyen.Vége.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged