- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lenkei83
tag
válasz
Fferi50 #35656 üzenetére
Szia!
De van, közben rájöttem mi a gond, de a megoldást még nem találtam ki.
Combobox change-hez van hozzárendelve a színezés, viszont amikor kiválasztok a comboboxban egy másik értéket, az csak end sub után lesz aktív point. Vagyis amíg nem fut le teljesen a chang event, addig a diagram előző point értékeit veszi figyelembe és ez alapján színez. Viszont az előző dián lévő point az új combo választás szerint szerepelhet teljesen más helyen a diában és így teljesen bután néz ki a dia.Érthető ez így?
üdv:
P. -
bb.bocs
őstag
válasz
Fferi50 #35495 üzenetére
hivakozások vannak. de végül úgy oldottam meg hogy egyben kimásoltam a linkeket,igy a sorrend is megmaradt(átnéztem utána) éééés egy külön prugival leszedtem az urleken lévő képeket. mappába tette és kész
ez a makrós dolog micsoda? ez nekem új
köszi a segítséget
objektumokra nem talál semmit. a linkek nem kékek! (már ugye megoldottam de egy próbát megér hogy ha legközelebb iylenbe futok hátha könnyebben is megoldhatombár a végleges megoldás is fényévekkel könnyebb mint egyenként leszedni.a makró sem talált semmit
-
Cicero
őstag
válasz
Fferi50 #35445 üzenetére
A hszem másodszori elolvasásra valóban nem sikerült valami érthetőre. A cellatartomány (a cellák száma) változik a min-max által határolt intervallumban, amit egy lépésközzel osztanék fel. Azt szeretném elérni, hogy az oszlopot ne manuálisan kelljen "lehúzni", hanem min-től indulva húzza le magának az excel, a lépésközzel mindig inkrementálva a következő cellát. Ez az automatizálás miatt lenne fontos.
-
csferke
senior tag
válasz
Fferi50 #35434 üzenetére
=IF(SUM(akármi)=0,"",SUM(akármi))
Ezzel megoldódott az A és B oszlopban a feltételes formázás/színezésDe mivel az A és B oszlopban tömbképlettel kapott adatokkal tovább kell számolnom az E oszlopban
=A52-B52
a következő vizsgálatot is el kell végezni az E oszlopban=IF(ISTEXT(A52);"";(A52-B52))
eddig OK
de hogyan lehet egyszerre vizsgálni azA52:B52
tartományt, mert mindkettő lehet szám vagy üres is de az E oszlopban a megfelelő érték kell, hogy legyen szám # üres -
butch3r
senior tag
válasz
Fferi50 #35340 üzenetére
Szia
A cél az volna, hogy relatív dinamikus legyen a tábla. Frissítem a háttérben az értékesítési adatokat, és azon a sheeten amire kérem a képletet oda csak beillesztem a termékek egyedi azonosítóit, beírom, mely dátumok közotti időszak érdekel és kiköpi az adott időszakra összesített adatokat, amiket csak a másik fileomba amiben dolgozom velük be kell illesztenem.
Kimutatásnál ki kéne választgatnom a termékeket, ami modnjuk 70dbnál túl sok idő.
üdv
-
norbika84
csendes tag
válasz
Fferi50 #35239 üzenetére
Grafikon beszúrásánál új munkalapra tettem egyből, és ezt másoltam át másik munkalapra, de így is csinálta azt, hogy nem maradtak meg a formázások. Illetve azt is csinálta még az eredeti grafikon, hogy ahol nem volt érték (mert a képlet szerint nem kellett), akkor oda 0 vett értéknek, nem pedig semmit (pont grafikonnál), ezért onnan ki kellett törölnöm a képletet. Erre valami megoldás lenne?
-
Zimmy88
tag
válasz
Fferi50 #35144 üzenetére
Szia!
Egyféle költségről van csak szó, mindig csak tárgyhavi adatokkal, a 10 oszlop csak részletezés (hány db, milyen méret, milyen egységár), de nekem csak az összeg a lényeg a telephelyenként. A felosztási % éves szinten fix. Úgy képzelem, hogy valahogy meg lehetne adni a pivotban, hogy a gödi telephelyek összesített költségét 2 sorban mutassa, egy előre beírt arány alapján bontva.
A számított mezőt eddig csak arra használtam, ahol a pivot minden soránál ugyanazt a műveletet kellett elvégezni, pl eredeti összeg nettóját akartam látni, vagy éves összeget átlagolni munkanapokra (elosztva 250-nel). De itt úgy lenne az igazi (csak nem tudom, meg lehet-e valósítani a pivotban), ha a gödi, budapesti, stb adatok esetében nem egy plusz oszlop lenne, hanem egy (kettő, három, stb) plusz sor, ahányfelé bontani kell. -
Zimmy88
tag
válasz
Fferi50 #35142 üzenetére
Azért gondoltam a számított mezőre, mert meg lehet adni képletet (csak azt nem tudom, hogy ennek milyen korlátai vannak, pl ha-függvényt használhatok-e).
Alaptábla: külső forrásból származik, 10 oszlop és kb ezer sor, minden hónapban megkapom. Ebből kell készítenem egy listát, hogy melyik telephelyen mennyi költség merült fel az adott hónapban.
A probléma, hogy egy településen lehet több telephely is, és az alaptábla csak település bontású. Ahol több telephely van egy településen, ott adott egy felosztási %, ami alapján az adott teleülésen felmerült költségeket osztanom kell. Eddig "manuálisan" csináltam a bontást, tehát ahol nem kellett arányosítani ott a pivotbeli értéket másoltam a végleges táblába, ahol pedig osztani kellett, ott a pivot értékét 3-6felé bontottam a megadott %-ok alapján, és így került a végleges táblába.
Ezen szeretnék egyszerűsíteni, ha lehet.
Ja és '13-as excelt használok. -
Zimmy88
tag
válasz
Fferi50 #35139 üzenetére
Az a baj, hogy az alaptábla közel 1000 sor, és több olyan település is van, ahol bontani kellene, van ahol 5-6felé. Így elég körülményes minden hónapban végignézni az alaptáblát, hogy melyik az a sor amelyik bontandó, és beszurkálni alá a bontásokat. Ezért gondoltam, hogy a pivot számított mezőit csak 1x kell megcsinálni, utána már minden további hónapban számol magától a pivot frissítésével.
-
Dilikutya
félisten
válasz
Fferi50 #35102 üzenetére
Hello! Ez tökéletes! Először nem értettem, minek az osztás bele, de világos, hogy autokitöltéssel csak így fog működni, mivel a két képletet felváltva írja be az Excel, és a szám páronként növekszik. Szükség szerint csak az OSZLOP() utáni értéket kell módosítani, ha nem az első oszlopból indul a számolás.
-
BullZeye
veterán
válasz
Fferi50 #35070 üzenetére
Köszönöm, érthető, viszont ezzel az a bajom, hogy kiírja azokat is, amikkel semmi baj nincs. (Alma, Eper)
És most csak 1000 soros a tábla, de lesz amikor 10ezer soros, és az elétérések száma csak 2 lesz, és lesz 7000 féle termék, de végig kell nézni az összeset, ami több órás művelet, és emberi hibából nem 100%-os.szerk.:
Hmm, végül is lehet egy HA fügvényt is odarakni, hogy, HA $M1=N$1, akkor nincs változás, ha nem, akkor van. és erre lehet szűrni.Köszi a tippet, most használom.
-
BullZeye
veterán
válasz
Fferi50 #35067 üzenetére
Bocsi, egy picit már befáradtam, szememig alig látok, ha van pár perced, megtudnád mutatni, hogy hogy gondolod? Mert esküszöm nem értem. :\
Itt egy példa XLS, amiben minden oké, csak a narancs értéke hibás.
Most kis szünet, pár órán belül visszatérek rá sajnos közbejött még valami -_-, éljen a munka ünnepe
-
Mentavirág
újonc
válasz
Fferi50 #35026 üzenetére
Köszönöm a választ! Sajnos nincs konkrét dátum, csak adott napok, és annyit tudni, hogy az 1. nap hétfő volt. Maga a munkalap így néz ki:
Ebben szeretném kicserélni a számokat arra, hogy hétfő, kedd stb.
A másik táblázat, amit készítettem hozzá, így néz ki (az eleje):Arra gondoltam, hogy valahogy ez alapján szeretném kicserélni tömegesen a számokat a másik munkalapon, de nem tudom, hogy erre van-e lehetőségem Excelben?
-
Traxx
őstag
válasz
Fferi50 #34992 üzenetére
Az a baj, hogy kevésbé van benne logika
Három 1-5ig terjedő szám összeszorzásából kapom meg azt, ami nekem kell - viszont épp ez a metódus jelenti a gondot. Általánosságban annyi, hogy a szorzótagok között ha van 4-es, akkor sárga a szín (de ez sem mindig igaz), viszont ha 5-ös is van, akkor még 1x1x5 esetében sem lehet zöld. Ezért színezem manuálisan a cellákat, mert nincs egyértelmű megfeleltetés. Az exceles logika hiánya miatt gondoltam én is arra, hogy itt a makró lehetne esetleg a megoldás, ahhoz viszont sügér vagyok még mindig sajna
Illetve a jövőbeni változtatásokhoz is jó lehet, mert elő fog fordulni, hogy az egyik cella színe a "kedvező" értékek miatt zöld (tehát nem kell beletennem az átlagba), az a következő alkalommal sárga vagy piros lesz.
Kb. így néz ki, és a G oszlop végére kerülne az átlagolt érték.
-
Doki16
addikt
válasz
Fferi50 #34994 üzenetére
Köszi. Ez jól működik. Azt még meg lehet oldani, hogy amikor lehúzom és az első cellában nincs érték akkor a második cellába ne automatikusan a segédtábla legelső értékét írja be? Az lenne jó ha csak simán üres maradna és csak akkor tenne bele értéket ha már hozzá van adva az RSL* stb. szöveg.
-
Bjørgersson
félisten
válasz
Fferi50 #34976 üzenetére
Ez viszont egyszerűen csak lecseréli az adott cellában a tollat valami másra, nem?
Ah, egyre nagyobb a kavarodás.
Tehát az adott cellákban nagyon hosszú terméknevek vannak, amiben az utolsó előtt szó a toll, az utolsó pedig egy hétjegyű cikkszám. A cikkszámot már sikerült megoldani, most viszont arra vagyok kíváncsi, hogy az utolsó előtt négybetűs szót ki lehet-e onnan vágni valahogy egy másik cellába. Tegyük fel, hogy nem mindegyik cellában toll az utolsó előtti szó, viszont minden esetben négybetűs.
-
ZaiKo
csendes tag
válasz
Fferi50 #34613 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!
Azt hogy tudom automatizálni, hogy a második ilyen sémát hányadik karaktertől keresse?
Ugye a két számlaszámnak a pozíciója totál változó lehet. Lehet hogy azonnal egymás után vannak, lehet hogy az első előtt van még 10 karakternyi valami, lehet a kettő között 10 karakternyi valami (a 10 itt most egy random szám). -
HREH
senior tag
válasz
Fferi50 #34611 üzenetére
Köszi!
A frissítő rutin kifejezést nem értem pontosan, ugyanis automatikusan frissít percenként (így van megadva a külső adatok átvételénél), nem én csinálom manuálisan.
Átírni pedig nem szeretném pontra, jobban szeretem a vesszőt elválasztóként.
Most próbáltam úgy is, hogy egy makróba beteszem a dolgokat, a rögzítéssel rögzítettem is, de abszolút nem azt csinálja, amit kellene neki(adatok frissítése, majd cseréje)
na mindegy, még elszórakozok vele egy kicsit(#34610) pigster: Ez bevált, nagyon köszönöm
-
bsh
addikt
válasz
Fferi50 #34466 üzenetére
tudom hogy kell elmenteni egy fájlt. ez szándékosan van így csinálva, hogy más néven is lehessen menteni, ha nem akarja a user felülírni a fix nevű fájlt. ha nem menti el a user, akkor a mégse-re kattintva megjeleníti az excelt. és nyilván a show-val mutatom meg a dialogot. a kérdés az, miért a háttérben jelenik meg, és hogy tudom előtérbe hozni. appactivate-tel nem megy.
-
lenkei83
tag
válasz
Fferi50 #34421 üzenetére
Közben megtaláltam.
Ribbon meghívásnál száll el a CopyMemory sornál.
#If VBA7 Then
Function GetRibbon(ByVal lRibbonPointer As LongPtr) As Object
#Else
Function GetRibbon(ByVal lRibbonPointer As Long) As Object
#End If
Dim objRibbon As Object
CopyMemory objRibbon, lRibbonPointer, LenB(lRibbonPointer)
Set GetRibbon = objRibbon
Set objRibbon = Nothing
End Function -
adik
őstag
válasz
Fferi50 #34367 üzenetére
Köszi a linkeket, megvoltak, ezekkel is kezdtem, csak nekem ez túl elméleti, bár kétségkívül hasznos. pl a MS oldalán feltüntetett eygszerre 2xx ember, stb... ezért kérdeztem volna, h mik a valós tapasztalatok, egy Magyarországon működő, átlag cég, átlag IT környezetében. Előző munkahelyemen egész combosba hajló file-okat használtunk, amiket 10-20 percenként frissítettünk+mentettünk és remekül működött minden, de azt is hozzá kell tennem, hogy erősen túlméretezett és jól karbantartott volt az infrastruktúra, annak perpill minden előnyével. Ezért inkább azt akartam megtudni, hogy inkább volt-e az helyi előny, hogy rendesen működik, itt meg a gyengébb vállalati IT háttér miatt már nem.
-
scott_free
senior tag
válasz
Fferi50 #34342 üzenetére
akkor félreérthető voltam:
G3-től G300-ig, és elég sok oszlopban van bejegyzés, amit cserélni kellene (5446 db)
szóval egyesével nem megoldható.próbáltam helyettesítő karaktereket használni, de valahogy nem jó.
és mivel képlet, ezért több lépésben sem tudom módosítani. (pl. hogy először csak beteszem a kerekítés szót)valami ilyesmi kellene, de ez nem jó: HAHIBA(KEREKÍTÉS(*;2);*)
ahol a csillag a meglévő szövegrész lenne. -
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #34319 üzenetére
Dinamikusan kell a szűrőről leszedni a feltételt.
Egy picit bővebben leírom, hogy miről szól a játék.
Éves vizsgálati adatsorok. A 4 jegyű az egy anyag azonosító. Az időszakban több alkalommal is vizsgáljuk ez anyagot és minden vizsgálati eredményt ebben a táblázatba viszek fel. Nyilván az év során sok féle anyagot vizsgálatunk, össze vissza. Ezért is jó az autoszűrő párosítva az összesít függvénnyel. Leszűröm a megfelelő anyagokat és a táblázat alján, (elszeparáltan, hogy az autoszűrőt ne hülyítse meg) összesít függvénnyel szedem ki a szükséges adatokat (min/max, összegek, darabszám stb).
Viszont vannak olyan adatok, amit a fenti táblázat nem tartalmaz. Termelési adatok pl. ezekre is szükségem lenne. Egy másik táblázatból ki tudom ezeket szedni, de ehhez kellene a anyag azonosítója.
Tehát leszűrnék az adott anyagra, mindent kiszámolok, és már mentem is a szűrt eredményt. Havi szinten több száz ilyen kiértékelést kellene megtenni, szóval a lehető leghatékonyabbra kell összekalapálni a cuccot.
üdv, föccer
-
ngyk90
újonc
válasz
Fferi50 #34228 üzenetére
Szia!
Ezt szeretném elérni az egész munkalapra érvényesen! Tehát, ha pl.: B11
12 cellatartományba begépelem az adatokat, majd a B12 cellába "B"-t írok akkor azt szeretném, ha automatikusan a B11
12 tartomány kitöltőszíne szürke lenne, ha "T" akkor fehér!
Remélem így már érthetőbb a dolog!
Köszönöm szépen az eddigi segítségeket!
Üdv
-
KaliJoe
tag
-
0P1
aktív tag
válasz
Fferi50 #34241 üzenetére
Hello,
Igen, valami ilyen tákolásra gondoltam én is a "rendívül körülményes" módszer alatt, de nem voltam halandó kiagyalni
, főleg , hogy van ezerszer egyszerűbb és átláthatóbb megoldás is (Beolvasás/átalakítás)
Régen valóban ilyenekhez kellett folyamodni ilyen feladatokhoz, (vagy VBA-hoz , az ilyen függvényezésnél még az is szebb megoldás ), de ma már hála istennek nem vagyunk rászorulva.
-
ngyk90
újonc
válasz
Fferi50 #34162 üzenetére
Szia!
Már majdnem jó, köszönöm a segítséget! Annyit kellene még változtatni, hogy ne csússzon el a képen látható módon:
Tehát, ha "B" betűt írok akkor ne az alatta lévő cellákat színezze be, hanem a hozzá tartozókat!
A fenti szabályt úgy hoztam létre, ahogy mondtad, B és C oszlop kijelölve teljesen és beírtam, amit ajánlottál!Köszönöm!
Üdv,
Krisz -
0P1
aktív tag
válasz
Fferi50 #34201 üzenetére
Szia, ez szerintem nem azt csinálja, amit ReSeTer kért (én legalábbis nem így értelmeztem)
Ez így ebben a formában az adott cellában szereplő érték összes előfordulás számát adja ki az oszlopban, ha az három vagy annál több.
ReSeTer szerintem úgy szeretné, hogy azt adja vissza, hogy hány olyan cellatartomány van, ahol háromszor vagy annál többször szerepel AKÁRMILYEN érték egymás után (vagyis nem üres).
"Azt számolja, hogy hányszor fordult elő az, hogy egy oszlopban egymás után 3 vagy több cellában is szerepel bármi (szöveg) megszakítás nélkül."
34200-as válaszom ezt csinálja , de ha meg tudnád egy kicsit módosítani tömbfüggvénnyel, hogy ne legyen szükség egyáltalán segédoszlopra, az jó lenne
-
ngyk90
újonc
válasz
Fferi50 #34156 üzenetére
A példánál maradva, a képen összetartozó cellák alatt a B21
22-re gondoltam egyszer, annak kellene "automatikusan" szürke színűnek lenni, ha a B22-be "B" betűt írok! Másik ilyen a B37
38, aminek fehérnek kellene, hogy legyen, ha a B38-ba "T" betűt írok! Azért kell a fehér is, mert minden szürke cellának van egy párja is annyi különbséggel, hogy "T" betű szerepel ott és, ha begépelem a szürke tartalmát és átmásolom akkor szürke marad, de ha a "B"-t "T"-re változtatom lehetne fehér és nem kellene "manuálisan" változtatni vissza!
Nem tudom mennyire érthető a dolog így ebben a formában! A cellák nincsenek egyesítve, a szürke és a fehér részen belül is 4db külön álló cella található!
-
poffsoft
veterán
válasz
Fferi50 #34063 üzenetére
o.k.
Fránya makrórögzítő csak így hajlandó rögzíteni.ráadásul a "H" még hibás is volt, csak most vettem észre:
Sub Rendez()
Dim usor As Long
Dim lusor As Long
Dim ms As Long ' max sor'
Dim sm As Long ' aktualis sor'
Dim i As Variant
Dim Ls() As String
Dim Ts As String
Dim valasz As String
Ls() = Split("B.C.D.E", ".") ' a neveket tartalmazó oszlopok'
Ts = "H" ' a szűrt lista oszlopa'
sm = 1
ms = Rows.Count
usor = Range(Ts & ms).End(xlUp).Row
If usor > 1 Then
valasz = MsgBox("Nem üres a cél """ & Ts & """ oszlop." & vbCrLf & "Folytatod?", vbYesNo, "Figyelem!")
If valasz = vbYes Then Range(Ts & "1:" & Ts & usor).Clear Else Exit Sub
End If
For Each i In Ls
usor = Range(i & ms).End(xlUp).Row
If usor > 1 Then
Range(i & "2:" & i & usor).Copy Destination:=Range(Ts & sm)
sm = sm + usor - 1
End If
Next i
'duplicate remove'
usor = Range(Ts & ms).End(xlUp).Row
Application.DisplayAlerts = False
Range(Ts & "1:" & Ts & usor).RemoveDuplicates Columns:=1, Header:=xlNo
Application.DisplayAlerts = True
With ActiveSheet.Sort
.SetRange Range(Ts & "1:" & Ts & usor)
.Header = xlNo
.MatchCase = False
.Orientation = xlTopToBottom
.SortMethod = xlPinYin
.Apply
End With
Range(Ts & "1").Select
End Sub -
mivannem
csendes tag
válasz
Fferi50 #34023 üzenetére
Ok, köszi, én megoldottam, csak pontatlan, most még épp a pontosításán dolgozom. A végtelen megoldás az világos, és nem is probléma, a lényeg, hogy hasonlítsanak egymásra.Jó lett volna, ha az excel tartalmaz olyan függvényt, amely szétosztja a cella értékét több cella között, mert így 150%-os hiba is beesik néha. Sajnos ezen feladatom alatt kellett rájönnöm, hogy mennyire buta és mamut ez a program. Egy darab fájl (3 db egymillió cellát tartalmazó lap, két lapon csak számokkal, egyiken pedig képlettel feltöltve) 1,3 gb méretű, megnyitásához pedig 28 gb ram kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- SSD kibeszélő
- Spórolós topik
- Újabb videón a Mafia: The Old Country
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple MacBook
- World of Tanks - MMO
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
- Eladó karcmentes Honor 20e 4/64GB / kék / 12 hó jótállással
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest