- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ny.janos
tag
válasz
pero19910606 #50485 üzenetére
-
Mutt
senior tag
válasz
Szia,
Az én megoldásom azon alapul, hogy a márkát és típusokat egy szóköz és vmilyen szám kombója választja el egymástól.
Ezek alapján Excel változattól függően az alábbi képletek műkődhetnek.1. Microsoft 365 esetén SZÖVEGELŐTTE (TEXTBEFORE) függvény segít.
=SZÖVEGELŐTTE(A2; {" 1";" 2";" 3";" 4";" 5";" 6";" 7";" 8";" 9"})2. Régebbi Excelben pedig egy tömb-függvény, SUMPRODUCT (SZORZATÖSSZEG) segítségével keressük meg az első előfordulást.
=BAL(A2;SZORZATÖSSZEG(MIN(HAHIBA(SZÖVEG.TALÁL({" 1";" 2";" 3";" 4";" 5";" 6";" 7";" 8";" 9"};A2);1024))))3. A típust pedig a maradék szöveg, amit legegyszerűbben így lehet megkapni.
=HELYETTE(A2;B2;"")üdv
-
ny.janos
tag
válasz
Szia!
Wikipediáról az automárkák letölthetőek PQ-vel, vagy akár másolhatóak is (bár PQ esetén a megfelelő stuktúra biztosabb.
Ha megvannak az autómárkáid (az én példámban B2:B369 tartomány), és H oszlopban vannak az általad írt adatok, akkor
I2 cella képlete:=BAL(Munka1!$H2;SZÖVEG.KERES(" ";Munka1!$H2)-1)
J2 cella képlete:=INDEX($B$2:$B$369;HOL.VAN("*"&Munka1!$I2&"*";$B$2:$B$369;0))
I oszlop egy segédoszlop, a várt eredmény a J oszlopban található. (Ha lenne olyan automárka, melynek az első tagja megegyezik egy másik márka első tagjával, akkor lesznek benne hibák.) -
TillaT
tag
válasz
pero19910606 #50493 üzenetére
Szia!
Bocs' hogy belepofátlankodok, de szerintem korrekten tud működni TheSaint #50491 javaslata.
- Jelöld ki az adott oszlopon belül a cellatartományt, amiben az autós adatok vannak.
- A "Szövegdaraboló varázsló" első ablakában válasz a "Tagolt" lehetőséget.
- A következő ablakban csak a "Határolójeleknél" a "Szóköz" és az "Az egymást közvetlenül követő határolók egynek számítanak" négyzeteket pipáld be.
- A következő ablakban alul, egyesével haladva kattints minden egyes oszloprészre és az "Oszlop adattípusa" lehetőségeknél válaszd a "Szöveg" opciót.
- A "Befejezés" gombra kattintva szét dobja neked az addig egyetlen cellában lévő adatokat, úgy, hogy az eredeti (első) oszlopban lesznek a cellák első szövegdarabjai. Gond nélkül kezeli a helyzetet akkor is, ha az autó neve 2 vagy akár 1 karakterből áll.Ha szükséged van rá, hogy megmaradjon az eredeti oszlop is, mert esetleg a táblázataidon belül máshol hivatkozol a celláira, akkor érdemes beszúrni a szövegdaraboló használata előtt egy plusz oszlopot és az adatok abba való átemelése után végezni el a szövegdarabolós mutatványt.
Mindenképp ragaszkodnál a cellaműveletekkel elérhető megoldáshoz?
Esetleg makró jó lehet? -
TheSaint
aktív tag
válasz
-
lappy
őstag
válasz
Az autó márka nevek nagybetűvel vannak irva ahogy a példa mutatja? Ha nem akkor nem sok esély van rá szerintem
-
föccer
nagyúr
válasz
Így hirtelen azt tudom elképzelni, hogy egy kis segítséget ad a szöveg szétvágásában. Mondjuk a mellette lévő sorban, számként megadod, hogy balról számítva hány szót vágjon ki és rakja egy külön cellába. Vagy melyik karaktert tekintse választónak. Ezek kombinálhatóak, pl ha egy számot írsz be, akkor az első x szót rakja ki, ha bármi egyéb karaktert akkor azt keresi.
Az is tud működni, bár kicsit macerás, hogy ha megvan egy külön listában az összes autógyártó, akkor az első szó szerepel az autó gyártók listájában, akkor azt levágja és a többit rakja ki.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #46533 üzenetére
Szia!
A 2. kérdésre még egy ötlet:
Az átmásolás előtt megjegyzed, mi az utolsó sor az ellenőrzős táblában és ez után eggyel kell kezdeni a kitöltést (ez lesz LR3 értéke). És nem kell hozzá ciklus, egy menetben adhatsz értéket az adott tartománynak:Range("B" & LR3 & ":B" & LR4).Value="Magas érték C gyár"
Csak minden másolás után be kell írni az okokat.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Szia!
1. Használd a Listobject DataBodyRange tulajdonságát:ActiveSheet.Listobjects.DataBodyRange.SpecialCells(xlCellTypeVisible).Copy Destination:=Sheets("Ellenőrzés").Cells(3,2) " ide megadhatod direktben a céltábla címét,
2. Nézd meg, hogy az LR4 sor feletti cella üres-e és addig menj visszafelé, amíg üres a felette levő sor. Esetleg próbáld meg az End(xlUp) -ot ismételten végrehajtani ettől a cellától.
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz
Szűrés után megadhatod az első látható sor számát,
tol = Range("A2:A10000").SpecialCells(xlCellTypeVisible).Row
majd az utolsótig = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
Ezután már gyerekjáték a másolás.
Pl.Range(Cells(tol, 1), Cells(ig, 5)).Copy Sheets("Másik lap").Range("A5")
-
Pakliman
tag
válasz
pero19910606 #46236 üzenetére
Szia!
Az X1-nek nem adsz értéket sehol!
EzIf x1 = ((a * b) - (c + d)) > 0 Then
nem értékadás, hanem egy "egyszerű" feltételvizsgálat. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #46236 üzenetére
Szia!
Szerintem az a probléma, hogy a cikluson kívül adsz értékeket azoknak a változóknak, amelyeknek a ciklusban kellene változniuk.
Ezt a 3 sort:With Worksheets("Rendelés")
LR = .Cells(.Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
For i = 12 To LR
tedd azx=Cells(i,41)
elé.
Nem látom továbbá a T változód hol kap értéket, ha pedig szövegesen T akkor a feltétel vizsgálatánál idézőjelbe kell tenni (="T"), mint a többi szöveges változó értékadást.
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #45320 üzenetére
If Cells(i, 11) = "Nincs nyitott kérdés" Then
If Cells(i, 6) = "Készletszint=0" Then
If Cells(i, 13) = "Van lemondási ok" Then
Cells(i, 14) = "Folyamatos hiány"
Else
Cells(i, 14) = "Beszerzői probléma"
End If
Else
Cells(i, xx) = "Készletszint köv.beérk. nap"
Cells(i, xy) = "Rendben"
End If
End If -
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #45043 üzenetére
Szia!
Szerintem arról van szó, hogy a diagram első sorozat színe kék, második sorozaté narancs és így tovább. Tehát amikor csak 1 sorozatot választasz ki, akkor az első sorozat színével jelenik meg.
Ha narancsnak szeretnéd látni, akkor át kell rendezned, hogy a budapesti telephely legyen az első.
Tehát nem telephelyhez, hanem a sorozat helyzetéhez van köze a megjelenítés színének.
Üdv. -
Mutt
senior tag
válasz
pero19910606 #43868 üzenetére
Szia,
Az elmúlt 30 napot kell megjelenítenem értékben...
Grafikonokon lehet dinamikus tartományokat használni, amelyet az ELTOLÁS függvénnyel lehet előállítani.
Elnézést az angolnyelvű képernyőmentésekért.A lépések:
1. Hogy könnyebben átlátható legyen az összes lépés van pár segédcellám.
A G1-es cellában egy=MA()
függvény van.
A G2-ben 30 van, aminek adtam egy speciális számformátumot (ami simán elhagyható). Ha ezt a számot változtatom, akkor minden dinamikusan fog a grafikonon változni.
A G3-ban megkeressük a sort, amely a 30 nappal ezelőtti dátumhoz legközelebbi dátumot tartalmazza. Képlete:=HOL.VAN(G1-G2;A:A;1)
A G4-ben megkeressük, hol van az utolsó sorunk. Képlete:=DARAB2(A:A)
2. A névkezelőben három dinamikus tartományt hozzál létre, a dátumhoz, a mennyiséghez és az értékhez. A példában én xAxis, yAxis1, yAxis2 neveket adtam nekik és a munkalaphoz rendeltem őket.
A képletek pedig:=ELTOLÁS(Sheet1!$A$1;Sheet1!$G$3;;Sheet1!$G$4-Sheet1!$G$3)
=ELTOLÁS(Sheet1!$B$1;Sheet1!$G$3;;Sheet1!$G$4-Sheet1!$G$3)
=ELTOLÁS(Sheet1!$C$1;Sheet1!$G$3;;Sheet1!$G$4-Sheet1!$G$3)3. Rakd össze a grafikonodat, majd a Nézet -> Adatok megadása alatt válaszd ki az adatsorodat és kattints a Szerkesztésre.
Forrásnak a 2-es lépésben használt neveket kell megadnod munkalap névvel együtt! Esetemben pl. Sheet1!yAxis1
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Szia!
Legyen a diagram forrása egy állandó tartomány, ami három oszlopból, fejlécből és további 30 sorból áll. Legyen ez az A1 : C 31 terület. Az első sorból indul a fejléccel, tehát az első képlet a második sorba kerül.
Az első oszlop tartalmazza a napokat, a következő képlettel:=ÉV(MA()-(33-SOR()))&"."&JOBB("0" & HÓNAP(MA()-(33-SOR()));2) &"."&JOBB("0" & NAP(MA()-(33-SOR()));2)
Ezt a képletet húzd végig a 30 soron. Az eredmény dátumnak látszó formátumban az elmúlt 30 nap a tegnappal bezárólag.
A következő képletek attól függnek, hogy az adataid sorokban vagy oszlopokban vannak.
Ha jól értettem, akkor az adataid oszlopokban vannak, első sor a dátum, második sor a db-szám, harmadik sor az érték. Mivel a C oszlopig van a diagram forrásadata, kezdődjön ez az F oszloptól.
Ebben az esetben a VKERES függvényt tudod használni.
A második oszlop képlete:=VKERES(DÁTUMÉRTÉK($A2);$E$1:$DD$3;2;0)
A harmadik oszlopé pedig=VKERES(DÁTUMÉRTÉK($A2);$E$1:$DD$3;3;0)
Ezeket is végighúzod a sorokon.
Ezzel készen is van a diagram forrásadat. Már csak kozmetikázni kell.
Gondolom, a munkaszüneti napok értéke így a második és harmadik oszlopban 0 lesz.
Ezért erre a forrástáblára kell egy autoszűrő. A második oszlopon kiveszed a 0 értékeket tartalmazó sorokat a szűrővel. Ezzel meg is van a diagram.Amennyiben az adataid sorokban vannak, akkor az FKERES függvényt használhatod a VKERES helyett.
Végeredmény:Üdv.
-
lappy
őstag
válasz
Nem lehet kitörölni azokat a napokat az adatok közül?
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #43799 üzenetére
Szia!
De miért nem használod ki az Excel lehetőségeit: a ciklus helyett beírhatod a képletet az F oszlopba egy lépésben, utána átváltoztathatod értékké, ha szükséges:
Hosszabban:Sub szamol()
Dim LS As Long
LS = Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Row
Range(Cells(4, 6), Cells(LS, 6)).Formula = "=if(E4=0,0,B4/E4)" 'beírjuk a képletet a tartományba
Range(Cells(4, 6), Cells(LS, 6)).Value = Range(Cells(4, 6), Cells(LS, 6)).Value 'átalakítjuk értékké
End Sub
Rövidebben:
Sub szamolb()
Dim LS As Range ' tartományként definiáljuk a változót
Set LS = Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Offset(0, 5) 'ez lesz az F oszlopban az utolsó cella
With Range(Cells(4, 6), LS) ' az F oszlop szükséges cellái
.Formula = "=if(E4=0,0,B4/E4)" 'beírjuk a képletet
.Value = .Value 'értékké alakítjuk
End With
End Sub
A második változatban kevesebbet kell ísmételni a makróban, ezért írtam, hogy rövidebben.
Ha a képletet meg szeretnéd tartani, akkor a képletadás utáni sort töröld ki.
Ez ennyi sornál szerintem gyorsabb is, mint a ciklus futása.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #43797 üzenetére
Szia!
Annyi a probléma, hogy Long típusú változót definiáltál, ami egész számot tartalmazhat csak.
Legyen Double a változód típusa.
Üdv. -
pero19910606
csendes tag
válasz
pero19910606 #43796 üzenetére
Sziasztok!
Bocsi, sajnos már nem tudtam szerkeszteni. Rájöttem mi a hiba.
A 15. sorban az az egyik értékem y = 0, így 0-val kellene osztani.
Így átírtam kicsit makrót. Ha y = 0, akkor eredmény is 0, azaz z = 0Így már csak egy problémám maradt
Ha y <1 és y> 0, azaz pl, 0,25, akkor még azt is 0-ként kezeli. Tehát csak egész számokkal osztja el az értékeket. Hogy tudom azt megírni, hogy a tizedes jegy utáni számokat is vegye figyelembe?
pl. x=100, y=5,5 így z = 20
Próbáltam mind a 3 cell értékétét 2 tizedesjegyig megadni-> Cells(i, 6).NumberFormat = "0.00", de így csak csak annyi történik, hogy 20,00 lesz az eredmény.
Erre mit lehetne használni?
Köszönöm!
Üdv! -
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #43790 üzenetére
Szia!
Megmutatnád a makrót, amivel ezt az osztást csinálod? Szerintem nem a számokkal van baj.
Üdv. -
lappy
őstag
válasz
pero19910606 #43087 üzenetére
{=HA(SZÖVEG.KERES("akció";C3:C5;HOSSZ(C3:C5)-5);SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS(" ";;C3:C5);" ")}
Így meg lehet oldani ha van szövegösszefűz függvényed
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #42669 üzenetére
Szia!
Az nem elég meggyőző, ha bemutatjátok, hogy a korábbi munkahelyeden milyen módszerrel mekkora megtakarítást lehetett elérni?
Túl nagy "elefánt" ez a cég ahhoz, hogy alulról meg lehessen mozdítani szerintem. Ha arra nem ugranak, hogy 1 % készlet megtakarítás is százmilliós nagyságrendű kp-t jelenthet, akkor talán nem is igazi cég az és nem igazi vállalkozók a tulajdonosok. (Csak nem egy nagy állami cégről van szó....?) Manapság az ilyenekre már harapni szoktak és nem is sajnálják rá a befektetést. (Kicsit Don Quijote harcnak tűnik az elképzelésed.)
Üdv. -
fila
senior tag
válasz
pero19910606 #42666 üzenetére
Bocsi ekkora készlethez brutál nagy forgalom kell társuljon, nem kis cégről lehet szó. Vagy nagyon nagy a forgási sebesség, és jóval több potenciál van abban a készlet értékben.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #42666 üzenetére
Szia!
"nem akarnak költeni a cégnél erre"
Azért 35 Mrd készletérték mellett talán mégis megérné az SAP modulját megvenni. Valószínűleg gyorsabban lenne eredménye, mint a "saját izzadós" dolognak. Nem nagyon hiszem, hogy egy ilyen komplex probléma megoldáshoz innen fogsz sikeres, használható megoldást kapni.
Üdv. -
Pakliman
tag
válasz
pero19910606 #42157 üzenetére
Public Sub Kitölt()
Dim us As Long
Dim i As Long
Dim sNév As String
'Feltételezzük, hogy az adatok az "Adatok" munkalapon vannak...
With Worksheets("Adatok")
'Megkeressük az utolsó beírandó adat sorát
us = .Cells(.Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
'feltételezzük, hogy az adatok a 2. sorban kezdődnek (1. a fejléc)
For i = 2 To us
If True Then 'Ha van valamilyen feltétele a kitöltésnek (pl.: csak a Lekvárzsibbasztó Gépgyár érdekel), akkor a True helyére azt írd be
'kitöltjük a "KÖRLEVELET" a megfelelő adatokkal... pl.:
Worksheets("KÖRLEVÉL").Cells(3, 5) = .Cells(i, 1)
'...stb
'...mentés...(cégnév_azonosító -> megfelelő helyekről összeállítva...)
sNév = "D:\cégnév_azonosító."
'PDF-ként...
Worksheets("KÖRLEVÉL").ExportAsFixedFormat Type:=xlTypePDF, Filename:=sNév & "pdf", OpenAfterPublish:=False
'...majd xlsm-ként...
Worksheets("KÖRLEVÉL").Copy
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=sNév & "xlsm", FileFormat:=xlOpenXMLWorkbookMacroEnabled
ActiveWorkbook.Close
End If
Next i
End With
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #41211 üzenetére
Állj az első sorba, majd a Ctrl+Shift-tel tegyél be autoszűrőt.
A harmadik oszlopban a legördülő nyílra kattintva kiválasztod az eladási helyet, mire az összes többi sor rejtetté válik. A látható tartományt (Ctrl+a) kijelölve másolhatod, és oda illesztheted be, ahova akarod.Másik módszer, hogy kimutatást hozol létre (a tábládban állva a Beszúrás | Kimutatás). A minta szerint töltöd ki a kimutatás mezőit. A G oszlopban beállítottam a cellaformázást ##-##-## -ra.
-
sztanozs
veterán
válasz
pero19910606 #40823 üzenetére
makróval meg lehet csinálni, de ez csak akkor fog működni, ha megnyitáskor engedélyezik a makrót (vagy ha digitálisan aláírt a makró, a tanúsítvány megbízható a futtató gépeken és nincs letiltva minden makró futtatása).
-
pero19910606
csendes tag
válasz
pero19910606 #40215 üzenetére
Sziasztok,
Erre van esetleg ötlete valakinek?
-
ny.janos
tag
válasz
pero19910606 #38920 üzenetére
Szia!
Valószínűleg a névkezelőben létrehozott tartománynévvel van gondod, ott nem egyezik valami (a fájlt nem töltöttem le, mert múltkor sem boldogultam data.hu-ról a letöltéssel).
Menj lépésenként végig ezen a videón, működnie kell annak.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #38920 üzenetére
Szia!
Ne +indirect(H5) -öt írj, hanem egyenlőségjellel kezdd =indirect(H5). Az érvényesítésben csak egyenlőségjellel lehet képletet bevinni, nem úgy mint a cellákban
De a további cellákban az I oszlopban mindig a mellette levő cellára kell hivatkozni, nem a H5 cellára.Üdv.
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #38865 üzenetére
Nézd meg EZT, és az előzményét!
Ez a te táblázatodra is vonatkozik. Eszerint érdemes az adatokat beírnod, ha nem akarod minden bővítésnél a kimutatást is átalakítani.
-
lappy
őstag
válasz
pero19910606 #38865 üzenetére
a pivot táblához rendelj egy frissít gombot és a probléma megoldva
-
ny.janos
tag
válasz
pero19910606 #38529 üzenetére
Szia!
A probléma az, hogy a cikkszám és lokáció oszlopaidban (ha jól értem) minden cikkszám kétszer szerepel, így az FKERES függvény az első találatot fogja neked adni. Az általam javasolt megoldáshoz vegyél fel egy segédoszlopot, amelyben lokáció oszlop első karakterét összefűzöd a cikkszámmal.
Majd erre az összefűzött értékre keres. Innen biztosan menne neked is, de ha már elmentettem a képet, íme:
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #38529 üzenetére
Gondolom, az csak a mintaként megadott értékeknél van úgy, hogy a 2 cikkszám megegyezik.
M-mel kezdődő adatok képlete
=IF(LEFT(VLOOKUP($A2;[Munkafüzet1]Munka1!$A:$B;2;0);1)="M";VLOOKUP($A2;[Munkafüzet1]Munka1!$A:$B;2;0);"")
S-sel kezdődő adatok képlete
=IF(LEFT(VLOOKUP($A2;[Munkafüzet1]Munka1!$A:$B;2;0);1)="S";VLOOKUP($A2;[Munkafüzet1]Munka1!$A:$B;2;0);"")
Az eredeti adatok a Munkafüzet1 fájl Munka1 lapján, az A és B oszlopban vannak, a másik füzet A oszlopa tartalmazza a keresendő cikkszámokat.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #38256 üzenetére
Szia!
Ezzel a 2 sorral megoldhatod:
Sheets("Data").Range("G:H").Find What:="-",LookIn:=xlValues, Lookat:=xlWhole ' ez azért kell, hogy értékben cseréljünk. A Find és a Replace is megőrzi az előző beállítsokat.
Sheets("Data").Range("G:H").Replace What:="-", Replacement:="0", LookAt:=xlWholeÜdv.
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #19748 üzenetére
Szívesen.
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #19715 üzenetére
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #18420 üzenetére
Ha 2007-esnél régebbi verziót használsz, az A oszlopban lévő összes dátum mellé írd be a következő képletet:
=HA(NEM(HIBÁS(FKERES(A2;Munkanapok;1;0)));0;HA(VAGY(HÉT.NAPJA(A2;2)=6;HÉT.NAPJA(A2;2)=7;NEM(HIBÁS(FKERES(A2;Ünnepek;1;0))));1;0))Ez 1 értéket ad a hétvégék és ünnepnapok mellé, a hétköznapokhoz (beleértve a munkanap áthelyezéseket is) nulla értéket ad. Autoszűrővel kihozod, és törlöd az egyesek sorait.
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #18417 üzenetére
Ehhez meg kell adnod a kérdéses időszakban előforduló ünnepnapok dátumát valahol a füzetben.Érdemes a tartománynak nevet adni, pl. Ünnepek legyen a neve.
Felviszed egy oszlopba az időszak dátumait, majd feltételes formázást adsz az oszlopnak. A felt. formázás képlete
=VAGY(HÉT.NAPJA(A2;2)=6;HÉT.NAPJA(A2;2)=7;NEM(HIBÁS(FKERES(A2;Ünnepek;1;0))))
Adsz egy színes hátteret.Autoszűrővel kiszűröd a a színt, és ezeket a sorokat törlöd. Ezzel a módszerrel a hétvégi 2 nap sem szerepel majd a listádban.
A helyedben bevinném a munkanap-áthelyezések dátumát is, a tartománynak Munkanap nevet adnék. A feltételes formázásban ezekre a napokra keresnék rá az FKERES függvénnyel, és ezeknek egy más színű hátteret adnék. Ezeket nem törölném.
Az ünnepnapok dátumait évekre előre megtalálod a http://www.nefelejtsdel.hu lapon.
-
pero19910606
csendes tag
válasz
pero19910606 #18417 üzenetére
Vagy az is jó esetleg, ami meg számolja, hogy az adott hónapba hány munkanap volt és kiírja, hogy pl június 22, július 21. Sőt ez talán még használhatóbb lenne.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
pero19910606 #18410 üzenetére
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #18410 üzenetére
Azokba a cellákba, ahol nem hozták a gyereket, H betűt írj.
Érdemes 3 cellát felvenni segédcellaként. Az első a rendes napidíjat tartalmazza, ezt nevezd el Napidíj-nak. A második a 10 hiányzásig fizetendő összeg (650 Ft), ennek a neve Tízig. A harmadik a 10 hiányzás fölötti fizetendő összeg(350 Ft), Tíz_fölött nevet kapjon.A nevek az A oszlopban vannak, ezt követik a hónap napjai B-től AF-ig.
A fizetendő összeg az AG oszlopban lesz, a képlete=DARABTELI(D2:AF2;"X")*Napidíj+HA(DARABTELI(B2:AF2;"H")<=10;DARABTELI(B2:AF2;"H")*Tízig;(10*Tízig)+(DARABTELI(B2:AF2;"H")-10)*Tíz_fölött)
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #16677 üzenetére
Azt nem írtam, hogy az L1:R11 tartománynak a Táblázat nevet adtam. Innen veszi az FKERES függvény az értékeket.
Az előző képen a Csirkemell a G17 cellában van. -
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #16677 üzenetére
-
atillaahun
veterán
válasz
pero19910606 #16580 üzenetére
Ezt írd a 4. oszlop 2. sorába (ha az első sorban a boltok nevei vannak, alatta pedig az értéket)
=HA(A2=MAX(A2 : C2);"Lidl";HA(B2=MAX(A2 : C2);"Tesco";"Spar"))
Szünet ne legyen benne sehol, ide csak azért írtam, mert egyébként hülye smile-vá alakítja őket.
-
Mutt
senior tag
válasz
pero19910606 #15692 üzenetére
Hello.
Szerintem álltsd át Windows-ban a területi beállításokban a szám és időformátumokat magyarra (Control Panel -> Regional settings).
Ha nem akarod. hogy a Windows-ban minden magyar területi beállátassal menjen, akkor pedig Excel 2010-ben a File -> Options -> Advanced részben módosítsd a "Use system separator" beállításokat.
Végső megoldásként a számformátumot is módósthatpd pl. erre #\ ###\ ###\ ##0 (1234567890-ből 1 234 567 890 lesz, a tizedesjegyekkel nem jó).
üdv
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #15692 üzenetére
Használd a csere funkciót (Ctrl+h). A vesszőket előbb kicseréled, mondjuk @-ra, utána a pontokat vesszőre, végül a @-okat pontokra.
Ha ezután nem számol az Excel az átalakított értékekkel, akkor írj be egy üres cellába egy egyest, másold (Ctrl+c), jelöld ki az értékeket, jobb klikk, Irányított beillesztés, Szorzás. A szövegként értelmezett adatokat ezzel számokká alakítod, az egyest törölheted.
-
poffsoft
veterán
válasz
pero19910606 #15657 üzenetére
Nem egészen értelek.
Talán a "sorbarendezés" nevű fícsör kell neked? több feltétel szerint tudsz rendeztetni( dátum, aztán név pl.).Vagy kimutatás, de a pivothoz nem értek semmit...
-
poffsoft
veterán
válasz
pero19910606 #15650 üzenetére
Szívesen!
-
poffsoft
veterán
válasz
pero19910606 #15643 üzenetére
nem az osztályhatáros cellákat kell kijelölni.
Mellettük, egy üres oszlop celláit, ott kell a gyakoriság képletet beírni, kijelölve az adatcellákat, majd a határokat tartalmazó cellákat, és est lezárna a ctrl-shift-enterrel....Nekem nem írta ki a hibát...
-
poffsoft
veterán
válasz
pero19910606 #15640 üzenetére
mert tömbképletként kell bevinni.
A kapcsost ay excel teszi be.
Tömbképlet=
jelöld ki a cellákat, amik a tömböt fogják alkotni (az alsó osztályhatárok melletti cellák), F2, beírod a képletet kapcsos zárójelek nélkül, majd CTRL+SHIFT+ENTER -rel viszed be.
Akkor az excel majd kiegészíti amivel kell...
"Tömbképletek bevitele" -
poffsoft
veterán
válasz
pero19910606 #15638 üzenetére
A megoldásban véletlen nem ez a képlet van?:
={GYAKORISÁG(Adattömb;Tartományok)}vagyis tömbképletként vitted be ? mert a gyakoriságot úgy kell...
A gyakoriság fv az adott sorba mindig az alsó határt feltételezi!
vagyis 0,60,70,80,90 - kell a sorokba a Tartományoknál. -
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #15541 üzenetére
Szívesen. A legegyszerűbb dolog nem jut néha eszünkbe.
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #15539 üzenetére
Készíts egy új oszlopot, ahol egymás alá írod a gyümölcsöt és a húst, és ezt tedd be az érvényesítésbe.
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #15537 üzenetére
Igen. NE hagyj üres cellákat.
-
Delila_1
veterán
válasz
pero19910606 #15534 üzenetére
Erről már többször volt szó itt a fórumon. Pl. itt
Az kalória beírását az FKERES függvénnyel tudod megoldani, az összesítés pedig gyerekjáték a SZUM függvénnyel. Összegzés előtt ne felejtsd el felszorozni az egységnyi adagra szóló kalóriát a fogyasztandó mennyiséggel.
-
pero19910606
csendes tag
válasz
pero19910606 #15534 üzenetére
majd ezt szépen összesíti is?
Bocsi a hosszúért. Köszönöm előre is
( ez nem fért már bele)
-
atillaahun
veterán
válasz
pero19910606 #14480 üzenetére
Szia,
Korrektúra > Lapvédelem > Zárolt cellák kijelölése > pipa ki, és akkor nem lehet másolni belőle. Meg ott van minden egyéb is. -
válasz
pero19910606 #14359 üzenetére
Igen, így érthető, bár ennek fényében a "Valami ilyesmi igen, de így nem kell azon a gépen futni az exelnek a hibátlan megnyitáshoz amin dolgozom? " kérdésedre csak az lehet a helyes válasz, hogy:
Hol fusson? Afrikában a batu olimpián, százméteres palackfafutó versenyen, csörgőkígyóval a nyakában, kiéhezett hiénacsapattal a potrohában nem tud futni az Excel.Szóval beszúrsz egy megjegyzést, megjegyzés keretén jobb egér/megjegyzés formázása/színek és vonalak fül/kitöltés csoport->szín lenyíló/kitöltési effektus/kép fül és kép kiválaszt.
Ennek ez az eredménye: Cella fölé viszed az egérkurzort megjelenik, ha elviszed eltűnik.
Nyilván 100-as nagyságrendű képnél ez eltart egy ideig manuálisan, kivéve bizonyos feltételek mellett. Pl: A1-től A100-ig kellene minden cellával ezt eljátszani, akkor egy mappába gyűjteni a 100 képet, azokat átnevezni sorszámozva, pl akarmi_0001.jpg, akarmi_0002.jpg stb stb.
Így lehetne olyan makrót írni, ami A1 cellába beszúrna megjegyzést és az akarmi_0001.jpg használná, egészen A100-ig, ahol már az akarmi_0100.jpg lenne a megjegyzésben.
-
válasz
pero19910606 #14356 üzenetére
Szívesen segítenék(segítenénk), de a korábbi hozzászólásod is zavaros volt a számomra, de a mostani hozzászólással teljes köd szállt az agyacskámra, halványlila gőzöm nincs, hogy mit is szeretnél.
Talán valaki tudja értelmezni és tud segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- E-roller topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest