-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
Hát ezzel most nem a konkrét kérdésemre válaszoltál: miért nyújtana a HTPC kevesebbet?
Amúgy itt egy elég friss táblázat tanulmányozásra a banding és a kadencia kapcsán, igen 10bit esetén is. Amlogic+LE és az ATV 4K hiányzik, de ha jól tudom ezeknél nincs banding. Viszont teljes HDR metaadatot egyik sem küld, kivéve a HiMedia és a Shield.
-
péjé
őstag
Perpill egy NAS van üzemben és a Himedia Q5pro után egy s912-es boxot nyúzok Coreelec-el...a hálózai lejátszás teljesen rendben van de azt olvastam hogy a madvr-es htpc-k minőségben többet nyújtanak mint a mezei media playerek.
Megjegyzem az s912-es nagyon meggyőző, a Himediát azért adtam el mert igazából nem volt előnye a többszörös ár ellenére, a fullhd 3D lejátszás talán egyedül de az nem érdekel.A madvr gépigényét keresgélem és ebben kérek tapasztalat megosztását. köszi előre is.
-
CirrMee
addikt
Ha a 4K TV-t használod lejátszónak, akkor csak elég feltenned a HTPC-dre egy Plexet és már meg is vagy
Mondjuk spec Kodi a célpont, Plexxel valamiért nem voltam kibékülve. Asszony meg (szintén a Kodi után) pláne...
SunMount3r
Elvileg tudja a HEVC-et és UHD @30HZ-ig menne. De HDR-t nem tud, UHD-hoz meg szerintem alap. Persze lehet menni fog a HDR->SDR konverzió is, hogy normális képet kapjál, de az megint nem ugyanaz.
Na ez ki is ment a fejemből.
Akkor ezen a (CPU) vonalon hol az alsó határ, ami már megfelel ezeknek?
Illetve melyik Radeon generáció tudja megfutni még ezt a szintet? -
SunMount3r
nagyúr
Hát, nem tudom, de a "hasznos képanyag" biztos nem 16:9-es a legtöbb BD-s film esetén, nem is értem te miket nézhetsz, ha ez a tapasztalatod...
Európai filmekén esetleg még talán esélyesebbnek tartom.
De ami a "kedvencem": a változó képarányú filmek (és most nem (csak) az IMAX-ra gondolok). Sajnos elég kevés van, pl. "It Comes At Night"-> művészien, finom átmenetekkel, épp ahol csak kell, de ott "tényleg". Ezzel szemben pl. Mr. Bay legutóbbi IMAX-es "Transzformálkodása" maga volt a kész nézhetetlen katasztrófa.
IMO.
De a Dunkirk és az Interstellar is elég jó példák rá.
-
SunMount3r
nagyúr
Ez mennyire friss és mennyire személyes tapasztalat alapján írod? S905X és S912-es Box-okra gondoltál ugye és nem a sima S905-re? Illetve gondolom LE vagy CE esetén, nem pedig Android alatt. ?
(#52494) Patice Én is olvasgattam most valami arra utaló hsz.-eket az AVS-en, hogy nincs valami rendben a frissebb Win10 verziókkal HTPC szempontból. Nem biztos, hogy (csak) a HDR miatt, de erre majd rákérdezek.
-
Gondolkodom mi legyen.
Minix Neo U9-H 39 000
Minix NEO U1 30 500
MINIX MiniPC - NEO Z83-4 51 000
MINIX MiniPC - NEO Z83-4 Pro 56 000Legozás:
GA-H61M-DS2 van itthon
Intel Core i5-3330 10K
DDR3 8GB 6-8K
Thermaltake Core V21 16K (ÚJ)
Cooler Master 400W Elite V3 8.8K (ÚJ)
HDD 2TB van itthon
VGA1: Sapphire AMD Radeon RX 560 Pulse 2GB 33K (ÚJ)
VGA2: ASRock Radeon RX570 4GB GDDR5 Phantom Gaming 48K (ÚJ)
VGA3: Sapphire RX570 4GB GDDR5 Nitro+ 34K (használt)
Ez utóbbi ugye 75K, a legdrágább megoldás, viszont itt talán későbbiekben egyszerűbb az előrelépés.
Kicsit tartok attól, hogy a hálózatképes medialejátszók 2-3 év után elavulnak, és ott ugye kompletten lehet csak cserélni, azaz újat venni.
PC ebből a szempontból jobb, fejleszthetőbb talán.
Ami még talán a PC mellett szólhat, hogy ha médialejátszót veszek, akkor ugye mennie kellene a jelenlegi gépnek is ha filmet akarok nézni, vagy pedig rá kell akasszak USB-n egy HDD-t.Nem tudom melyik legyen.
-
chros
őstag
Itt linkeltem friss osszehasonlitast, [link], kivancsian varom a velemenyed.
(Fontos: a fenti kepek *nem* az utolso hivatalos verzioval (v0.92.17) keszultek, hanem alpha/beta verzioval! En errol beszelek. Ha nem probaltad meg, akkor uccu neki
En sem hasznaltam HDR2SDR converziot a v0.92.17-el.)
-
SunMount3r
nagyúr
Ezt természetesen tudom, csak a Patice által felvázold "koncepcióra" volt ez reakció (4K / HDR videók egy nem HDR-es 4K TV-n). Bár lehet ez esetben is jobban járna a sima FHD-val. Még az előzetesen SDR-re konvertált 4K release-k (amihez gondolom már mindenféle szuper algoritmust bevetnek) is nagyon különböznek a gyári FHD SDR master verziótól. Nyilván, hiszen ennek nincs egy "egységesen szabványos módja", ahány lejátszó, annyi különbözőféle képen oldják meg.
-
tlala
addikt
"2400MHz felett már csak 16GB-os kitek vannak
2400 MHz és alatta még léteznek 8GB-os kitek."
Köszi, de 3 hozzászólással lejjebb linkeltem az alapból 3000 MHz-es 2x4GB-os Hynix kittet.
-
SunMount3r
nagyúr
Támogatnak azok akár 3466-ot is, bár ez a A-XMP OC MODE nem tudom teljesen mit akarna jelenteni, milyen hátránya lenne, ha lenne. De a hivatalos támogatási listán is egy csomó 3200MHz-es memória is szerepel.
(Az árukereső meg nekem összesen 4db fajta 2993MHz-es 8GB-os modult listázott csak ki.
)
-
SunMount3r
nagyúr
-
-
SunMount3r
nagyúr
Vissza a 2400G témához: itt eléggé vegyesek a tapasztalatok vele. Azt írják, hogy alap MadVR beállításokkal 24p / 4K / HDR-re rendben van, de a 60p / 4K / HDR videó már kiakasztja.
Itt pedig az első posztban írnak róla, hogy milyen MAdVR-el beállításokkal működik elfogadhatóan. Mit gondoltok ezekről, sokat veszítek a minőség terén ezekkel a beállításokkal?
On a budget and need basic 4K video processing:
AMD Ryzen 3 2200G, AMD Ryzen 5 2400G, Nvidia GT 1030 2GB and Nvidia GTX 1050 2GB are all capable of playing 4K 60 fps content with madVR, but only with the most basic processing.
Conditions:
* madVR is set to its default video processing settings and/or image upscaling is set to DXVA2;
* The CPU and GPU queue sizes remain at 8/8 or lower;
* 8GB of the fastest RAM you can find is run in dual-channel mode (2 x 4GB - only applies to AMD APUs);
* XySubFilter is not used to render subtitles;
* No 3D LUTs or tone mapping by pixel shaders are applied. -
SunMount3r
nagyúr
Az értelmét már leírtam hónapokkal ezelőtt (de magad is rájöhettél volna
): Ha Nividia kártyát választok azzal talán több nyűg lenne a videó lejátszás+MadVR esetén, mint az AMD-s APU-val (a kadenciát is ideértve). Vagy erről neked már változott a véleményed?
Alaplapnak meg eleve olyat nézek, amin HDMI 2.0-ás port van, már ki is van nézve néhány típus, de mire realizálódik, addigra lehet még bővebb lesz a választék. Valaki épp most tesztelte a 4K / 60Hz-et egy MSI B450M MORTAR-on.
-
SunMount3r
nagyúr
Remélem úgy lesz, de ahhoz akkor ennek a felállásnak is működnie kellene hozzá, hogy úgy tudjam használni. Ezt a választ kaptam rá.
Szerintetek is működhetne, még Nvidia kártya esetén is?
-
SunMount3r
nagyúr
Az jól hangzik. De most már a 2400G-ben kezdtem el gondolkodni, hogy ha majd egy dVGA-val gaming PC-vé (is) fejleszteném, akkor procit se kelljen benne cserélni.
Ámde, most belefutottam ebbe a problémába, ami úgy tűnik egy Raven APU limitáció.
Ha mondjuk később a dVGA erejét szeretném majd használni a MadVR-erezéshez (mondjuk egy RX570-ét), akkor jelenthet ez bármilyen teljesítmény csökkenést szerintetek?
Linkeltek egy tesztet nekem, ami szerint játékok esetén alig van valami különbség teljesítményben a 8x és a 16x-os PCI-e között. De nem tudom, hogy a MadVR fejlettebb algoritmusainak nagy VRAM sávszél igénye miatt ez mennyire lenne visszafogó tényező?
-
sb
veterán
Madvr-rel lehet, hogy jobb a minőség, bár erről is ment itt beszélgetés, hogy nem feltétlen... (ha jó a forrás, jobban skáláz a TV, nem fogad felskálázott chroma-t, stb...)
DXVA-val viszont kétlem, hogy nagyon változna a felállás évek alatt. Volt anno 1-2 eltérés a DXVA implementációk között, de nem sok.
Vagy tévedek? ma már van jelentős különbség?@echterion:
Tudtommal fixfunkciós blokkból megy az egész így nem igazán gond, hogy 2 vagy 45W a proci.@mexel:
Mi a pontos gondod a képminőséggel? IGP driver beállítások hogy néznek ki? -
-
100Hz abból is jó volna, de sajnos FHD felett a max. a 60Hz (nálam a WQHD)
-
-
-
törölt tag
Doom esetleg? Már a HI-RES textúrákhoz sem elég a ram, hacsak nem a 6GB változat van. Amúgy, nekem 1050Ti van jelenleg, de pl a Witcher III is med, med-high grafikán van, kb 30-60 fps, helyzettől függően. A BF-eket pont nem tudom.
Szerintem, amit írtál, az inkább az 1070/1070Ti karikra igaz, hogy elég az 1080p kompromisszum mentes játékhoz. És persze valahol számít az is, milyen procival hajtod ki.
Nekem 4th gen i5 jelenleg, 16GB ram -
bzoley
veterán
Valami ilyesmi rémlett, csak túl sok az infó egyszerre, nem biztos, hogy mindent jól jegyeztem meg.
nubreed:
Gond nem igazán van, nagyjából jó minden. Úgy általában sötétek kicsit a filmek, de ez a tévére is vonatkozik ablakban. Lehet csak kijelző beállítás, majd alakul. Egyelőre a gammát állítottam feljebb kicsit. -
nubreed
veterán
"illetve tényleg figyelni kell a beállításra, mert alapból korlátozott tartományú képet küld ki HDMI-n az NVIDIA."
Igen ezzel én is szívtam, mikor AMD-ről váltottam nVidia videokarira, 2 napig kerestem a megoldást
mire rájöttem, PH fórum segítséggel, hogy egyszerűen a nVidia control panelban 2 kattintással mit és hol kell átállítani, onnentól kezdve minden hibátlan.
-
chros
őstag
Biztos, hogy MPC-BE-rol beszelunk?
Nincs benne LAV konyvtar/falj: [link]
"A kodekeket és a filtereket nem kezdték el a nulláról írni"
Valoban nem, hanem a regi MPC-HC splittereit/decoderei-t modositottak/ujrairtak mar jo reg ota. Regen MPC-HC sem LAV-ot hasznalt. Egyebkent MPC-HC-t egy magyar srac kezdte el irni (nullarol!) kb 2002-ben, a user neve "gabest" volt doom9-en.
-
SunMount3r
nagyúr
Nem tudom a mai VGA-kkal és a Win10-el mi a helyzet, de nekem akkor is jobban tetszik a Windows lejátszójának a képe, mint az MPCHC-nak, kellemesebbek a színek, részletesebb és mintha a deinterlace és a mozgásmegjelenítés is kicsit jobb lenne, egyszerűen csak kellemesebb a szemnek (SD anyagok esetén, FHD-nál már nem tudom lenne e különbség). Szóval akkor valamit csak eltalálhattak azokkal a szoftveres módosításokkal... Jelenlegi felállásban, én a DSPlayer alá inkább a Win lejátszóját tenném be az MPCHC helyett a DVD, SD anyagokhoz (MadVR-ről nem tudok nyilatkozni), akármilyen eretnekség is
.
(#52009) hm15: Akkor ezek szerint, te Pumba-val ellentétben nem csak felbontás felskálázás esetén látod tényleges, érzékelhető értelmét/hatását a MadVR-nek...?
-
hm15
senior tag
MPC (BE) audio és video decoder mióta LAV? Soha nem volt az.
(#52006) SunMount3r
A VGA drivert pont azzal zárod ki, hogy MadVR tolja át a képet. Elsőnek tanultam meg PC alapú lejátszásról, hogy a legfontosabb kihagyni a Windows szoftveres belenyúlást. Alap MPC és a TV belső lejátszója is borzalmas, mivel bármikor sérülhet az érintetlen képtovábbítás, nem beszélve a gyenge skálázó algoritmusokról. Igazság csak abban van, hogy kinek mire van igénye, és látja egyáltalán a tévéjén a különbségeket. Aki házimozizik, annak nem opció se a TV lejátszója, ahogy alap MPC se, ami ilyenkor GPU gyártói skálázást végez.
-
SunMount3r
nagyúr
A képminőség a VGA-hoz driver szerint tartozó algoritmusokon és a VGA-ban lévő hardveres videó egységen múlik madVR nélkül ->
Annyira nem vagyok mélyen a témában, de simán szemmel látható a különbség pl. a Windows lejátszója és az (alap) MPCHC között pl. DVD-k, SD videók esetén figyeltem meg, hogy a Win-es lejátszónak egyértelműen jobb képe van (Win 7). Így szkeptikus vagyok a kapcsán, hogy így az MPCHC-nak, vagy bármelyik másik lejátszónak és azok beállításainak alapból semmi köze nem lenne a végeredményhez és csak a VGA-n és driver-eken múlik a dolog.
-
nubreed
veterán
Köszönöm!
Lehet, hogy nem fogalmaztam elég jól az előbb, de nagyon régóta nem használok külső codec -eket, pláne nem codec packot, egyedül a CoreAVC volt, mert azt én anno megvettem, kb 10 dollár körüli áron. Elhiszem, hogy elavultnak számít, de nekem személy szerint nem voltak gondjaim vele. És ezenkívül a LAV Filterst használom. Semmi mást, de ha jól tudom ez továbbra is ajánlott dolog, pláne, hogy a linkelt MPC HC is használja, a change logból is ez derül ki.
-
nubreed
veterán
A PotPlayert nem a beépített codecjeivel/filtereivel használtam, hanem csak külsőkkel. Nem nyúlt bele a hangba, úgy volt beállítva.
Ok, akkor MPC-BE/HC -t hogyan használjátok Windows 10 alatt, beépített codecjeivel vagy külsőkkel, pl az x.264/h.264, HEVC dekódolást hogyan kell megoldani vele, mi az ajánlás?
-
-
85EasyRider
csendes tag
-
sb
veterán
-
MasterMark
titán
Azért mert nincs olyan, hogy 2.0 kábel.
A High Speed kábelek jók a 18 Gbps-re, mivel nem kábeltől függ.
Can existing HDMI cables support the higher bandwidths of HDMI 2.0 Specification?
Yes, existing High Speed HDMI Cables (wire only) will support the new higher bandwidths (up to 18Gbps).HDMI 2.0 specification defined a new, more efficient signaling method, for speeds above 1.4b limits (10.2Gbps), to allow higher bandwidths (up to 18Gbps) over existing High Speed HDMI Wire Cables.
[link] -
SunMount3r
nagyúr
Már a címből is: should improve all GCN cards.... És épp ez az, hogy nem írják külön, hogy melyik Gen-re vonatkozik... De engem is meglepett először. Én sem állítottam, csak hogy a cikik mit állít.
Mindig örülök az ilyen hiányos infóval készült cikkeknek...Akkor a HDR is csak GCN4-től van felfelé? Az viszont akkor elvileg mehet az R540-en is. Vagy nem tudom, honnan lehetne kideríteni... A DXVA Checker ugye azt nem mutatja...
-
sb
veterán
(#51754) python1 már kérdezte és válaszoltam
Köszi, figyelmetlen voltam.AMD oldalon biztosan volt változás a GCN3-nál, mert jobb minőségű felskálázót kapott az UVD egység. Ettől még lehet GCN4-nél is újítás, de arról nincs infó. Az új Vegás Ryzeneknél pedig megszűnt az UVD és VCN 1.0 van, ami már támogatja a fixfunckiós VP9 dekódolást.
Gondoltam, hogy ott volt a váltások miatt, de egyszerűen semmi érdemi infót nem találni róluk (másról sem mondjuk, 3D, Freesync infók sincsenek kb. sehol). Meg náluk volt talán - elvben - a leggyengébb. Intelnél sanszosan nem volt változás, mivel ugyanazt reszelik X éve.
Kérdés, hogy mire válthattak AMD oldalon... érdekes lenne azért a madvr használat tükrében. Lehet, hogy emiatt sem annyira releváns.TV-nél gondolom így lehet még. Bár tesztben mondjuk én is csak PC módra láttam, hogy vizsgálnák átmegy-e a 4:4:4. így viszont itt szintén nincs túl nagy jelentősége akkor az egész subsampling skálázásnak. Ha jól gondolom akkor így igazából egy terület marad ahol segíthet. a valós felbontás skálázás, tehát SD/HD/FHD/4K konverziók. Mondjuk itt is kérdéses mennyire lehet jó/jobb a TV scalere.
Na mindegy, azért ha megjött a 200GE megnézem mit tud.
-
sb
veterán
Az "alap" beállítás alatt mit értünk? Amivel jön default a madvr vagy ami itt ajánlott alap?
A gyártófüggő DXVA implementációk egyébként változtak valamit az elmúlt években?
Anno volt régen egy ábra, hogy DVXA alatt hogy skáláz a 3 féle gpu. Ott is volt - talán az Intel - ami már akkor Lanczos-t használt itt-ott pl. sima Bicubic helyett.más: Fentebb szó volt a PC(60Hz) módon kívüli jelátvitelről is. Ez így van? Vagyis 24p-ben ha kikapcsolt a PC mód akkor kb. soha nem megy át a 4:4:4?
-
Baliga Tamás
senior tag
Szval helyzetjelentés..!
Rx580 a maximális MadVR beállítások mellett FullHD filmek esetén gyönyörű, màr-màr a színek mélysége és telítettsège miatt szinte 4k-tól is szebbnek tűnő látvàny..!
4k HDR minőség alatt is hibátlan textúra és képminőség - viszont itt a Tv-n átkapcsoltam HDR vilàgos-ról HDR élénkre...na innentől belecsöppentem a forgatàsi helyszínbe.., nagyon dúrvák a részletek..!
Rx560 esetén a màsik gépemen közepes MadVR mellett - ill. mindkét VGA-nàl alap MadVR beállítások mellett minimàlis, szinte elhanyagolható különbséget làtok - talán a kontraszt és a mozgások finomabbnak tűnnek magasabb beállítàsok mellett.., egyszóval HTPC-t mindenkinek..! (RX VGA-val..!)
Köszönöm a rengeteg segítséget mindehhez..! -
chros
őstag
Kedves vagy, de nem akarok ezen sporolni
Igy is valszeg az egekben lesz a gep ara, a csendesseg miatt.
Pl, valami ilyenre gondoltam: [link]
De itt is a sracnak ki kellett vagni a tetot, ami nekem nem menne, nem lehet tudni milyen hangos lenne a dolog, stb. Ezert kene valami epkezlab, egyszeruen kaphato/szerelheto/bevalt hardware config.UI: mpc-hc-t kb 16 eve, MadVR-t kb 10 eve hasznalok
-
SunMount3r
nagyúr
Akkor egyszerűen a hangra kell hagyatkozni. Feliratoknál is agy szoktam.
A mostani lejátszómmal is van ilyen probléma (Q10 Pro) egy firmware frissítés óta, pár száz ms-t elvan csúszva a hang és nem is lehet rajta korrigálni. Szóval tudom milyen idegesítő. Ha lehetne úgy korrigálni, mint a feliratot, akkor szerintem simán be tudnám állítani, még ha fél órába is telik. Feliratot gyakran szoktam korrigálni és szerintem egész jól, szóval ez is menne szerintem. Sajnos ezért is nézelődöm már inkább a HTPC irányába, az Android-os vonal sokkal kompromisszumosabb, vagyis a PC-s lejátszó app-okban sokkal több a beállítás/korrekciós lehetőség, ha valami gond lenne, Droid-on meg elég fapadosak a lehetőségek. -
SunMount3r
nagyúr
Szerintem nem lehet sokkal nehezebb belőni, mint a felirat időzítést. Azt meg eleve a hang, vagy a szájmozgás alapján csinálják. Itt csak ezt a kettőt kell összeszinkronizálni és csak 1x. Nem hiszem, hogy olyan ördögi művelet.
-------
Amúgy szerintem coax-on talán távolabbra el lehet vezetni, mint optikain, de, hogy pontosan milyen messzire azt nem tudom. De annak is elég egy vékonyka kábel. -
sb
veterán
Én most váltanék mATX-re, mert lapból pl. AMD oldalon alig van olcsó és/vagy kicsi.
Viszont ettől függetlenül kis házakkal is el lehet lenni. Szerintem a táp a vízválasztó. Paneltáppal rengeteg a hely.Főleg igpu-val. Ha nagyobb gép kell és kevés a paneltáp akkor már necces, dvga-val meg főleg.
Bár most a desktop gépem is mATX, sztem az már elég, kisebb géphez is azt építenék én is dvga-val és/vagy rendes táppal.A másik kardinális pont a szellőzés, ott is van 1-2 elcseszett koncepció amit kerülni kell, főleg a felül, sarkokban megrekedő meleggel. Felső ventis viszont jó.
Athlon 200GE-ről akkor senkinek semmi tapasztalata, infója?
-
törölt tag
Nekem egy 4130 T-s proci van benne, és nagyrészt ki sem szoktam kapcsolni. Igaz, nincs dedikált VGA sem. A hűtés, a procihűtőn standard Intel hűtő (ha jól emlékszem, kb 2 éve nem volt szétszedve) + a ház elején van egy 12-es szívóventi, valami szűrőbetéttel, ami megfogja az apróbb szemcséjű port is.
A ház egy mini ITX SilverStone Sugo SG055BB
Szerintem, itt a kulcsszó a T-s procin leszszerk:
Vagyis, a 35W TDP-n
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Autós topik
- Gyúrósok ide!
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Videós, mozgóképes topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Revolut
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest