-
Mobilarena
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
elszabi
tag
válasz
jony77 #30943 üzenetére
Szerintem ne dühöngj emiatt. Csinálj jobbat és kész. A nézettség egy dolog. Pl. én koncerteken fotóztam régen, mert zavart mások igénytelen munkája - a profiké is. Kevesebben nézték meg. Ráadásul a közönséget szinte sosem a kép minősége érdekelte, hanem az, hogy ki van rajta. És? Ezzel együtt kell élni.
-
mrrr74
aktív tag
válasz
jony77 #30930 üzenetére
Én a fotózással vagyok így. Még apám filmes Kodakján tanultam, aztán Beirette-m volt, meg Szmena Symbol
Majd amikor bejöttek a digitális gépek, azt vettem észre, hogy mindenkiből esküvői fotós lett és egy tál levesért letoltak egy esküvőt úgy, hogy a menyasszonytánc előtt átadták a kész "képeket" és leléptek. Átérzem amit írsz. Az AVID-del, Final Cut-tal napi szinten találkozom (nem, mint felhasználó, de ha nagyon kéne elboldogulnék velük), de eszembe nem jutna nemhogy drónnal, de még az FF-es fényképezőgépemmel sem videós munkát vállalni. Ez külön szakma, amit sok-sok évig tapasztalati úton lehet megtanulni.
Bár a saját drónvideók kapcsán egyáltalán nem vagyok ilyen állásponton, ha valaki nem követi az írott/íratlan szabályokat, attól még készíthet saját felhasználásra teljesen jó videókat, az a lényeg, hogy szeresse amit csinál. -
Darahian
tag
válasz
jony77 #27787 üzenetére
Engem például érdekel. A 260mAh -os akku csomaggal szemezek erőssen.
-
qqzs
őstag
válasz
jony77 #26675 üzenetére
Ja tudom hogy ez max a gimbal nelkul csak azert raktam hatha erdekel mast a hubsan beepitett kameraja, szerintem ez a legjobb beepitett kamera, minimal jello ami egyedul szinte nagy magassagban egyenes repulesnel jon elo amit nem ertek miert pont csak akkor.
A tuzijateknal eppen rafokuszalhatott volna volt annyi feny. Mintha ki lett volna kapcsolva az autofokusz bar gondolom olyat nem lehet.nesokara megjon a firefly 6s lehet hasonlitani -
-
-
Jackal2
senior tag
válasz
jony77 #19413 üzenetére
Ebben teljesen igazad van , de ol a 2212 esnel a masodik legkonnyebb motorhoz kepest 8 grammot sporoltam motoronkent. A sunnyskyhoz kepest 20! Gramm motoronkent. Az egy oktokopternel 160 gramm pl. A gimbal sulya. Biztos hogy valahol kilog a lolab mert tul olcso de ki kell probalni.
Egyebkent azt vettem eszre, hogy az emberek jellemzoen nem szamolnak utana, hanem megkerdezik a.forumban pl. Itt hogy kinek mi van aztan az jo lesz. Csak baromira nem mindegy, hogy valaki 3 eve vette a motort vagy tegnap.
Szoval nem elhinni semmit, hanem kiszamolni mindent.
-
Pikachu24
aktív tag
válasz
jony77 #19398 üzenetére
Én is kicsit szánom- bánom hogy ilyen s*@rokat vettem mert ugyan ennyire jött ki nekem a 4 esc + 4 motor(abból 2 motor(az egyik nem biztos hogy tönkre ment, elromlott az esc én meg azt hittem hogy a motor volt a lúdas ezért szétfűrészeltem, kicsit lebontottam a tekercsből.
) és 2 esc már tönkre ment).
Ha tudnám hogy ez sokáig jó ez lenne a következő motorom.
Viszont nekem az nem tetszik hogyha leég az esc és nem akarsz barkácsolni akkor ki kell dobnod.(Úgy nézem a képen(ha egyáltalán valóban így van) hogy ki tudom belőle doni az esc-et és akkor lehet hogy kitudom vezetni a motornak a vezetékét)
-
Jackal2
senior tag
-
medvegy
aktív tag
válasz
jony77 #19002 üzenetére
Köszi, örülök, hogy tetszik
Megmondom őszintén, hogy nekem eddig nem tűnt fel, hogy jellos lenne. Ha jello, akkor valami ilyesmire gondoltam inkább. Azonban igazad lehet, mert ha nagyon meresztem a szemem, tényleg látok valami kis remegést a videón. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy a gép miatt van. Direkt újranéztem a nyers, vágatlan filmeket (1080p/60 fps) és azokon még ilyen alig észrevehető rezgés sincs, tök simák. Szerintem vagy amikor a Movie Maker-rel szerkesztem, vagy amikor a YT-re töltöm föl történik valami a konverziónál. A Movie Maker-ben elvileg 60 fps-sel mentem el, de a YT sztem visszaveszi 30-ra. Lehet át kellene állnom a videózásnál a 1080/30fps-re.
Egy olcsó Eachine 2D gimbal-om van, meg SJ5000X Elite. Én mindig bekapcsolom a kamera gyro-t. Régebben volt EKEN-em is, és azért a built-in gyro elég sokat elvisz a pici rezgésekből, plusz a jobbra balra fordulás is puhább (ezt ugyebár a 2D gimbal-ok nem csillapítják). Elég sokat állítgattam a PID-eket, én úgy érzem ez kb a max, amit ez a gimbal tud. Eleinte gondoltam rá, hogy venni egy jobbat, akár 3d-t, 30-40k körül, de akkor vehetnék már FPV szettet is, mert az tényleg egyre jobban hiányzik már. Viszont, úgy vagyok vele, hogy nem éri meg rákölteni azt a 60-70k-t, inkább ez a gép megmarad még egy pár hónapig belépő szintű, de mégis kielégítő kamera platformnak, aztán elpasszolom és veszek egy P3-at (vagy ha beváltja hozzáfűzött reményeket akkor, egy Xiaomi drónt).
Ez az ND filter dolog új nekem. Lehet rápróbálok. Tudsz olyat esetleg, ami kompatibilis az SJ5000X-el?
Mégvalami: Írod, hogy küszködsz a jelloval. Azért sztem egyáltalán nem vészes helyzet. A videóban, amit itt hivatkoztál, én alig-alig veszem észre.
-
Pikachu24
aktív tag
válasz
jony77 #19002 üzenetére
Leírás: Révfülöpi szőlőhegy és a Balaton, Hungary
DJI Phantom 1.1.1 + Eachine Light-2D gimbal + SJ5000X EliteRemélem erre gondoltál, vagy a vezérlőre?
ez nem storm32 -
Allien
veterán
válasz
jony77 #15308 üzenetére
Azé (IS) gáz, me ezek tahók. Böfögünk, iszunk, cigizünk stb videjóban? (Annyát)
A másik kérdés. Ahhoz, hogy biztosítást köthessek, széria szám kell. Mivel az én gépeimen ilyen nincsen, ergo, nem köthetek biztosítást, ergo, vagy nem drónozhatok, vagy igaziból nem is azt csinálom. -
_X10Dead_
aktív tag
válasz
jony77 #14848 üzenetére
Gyári szám, mi? Gyártási év? WTF?!?
Sok esetben a típus sem egyértelmű, néha a gyártó sem.
A kedvencem az X6-osom, a méltán híres "Top Selling" nevű gyártótól...muhhaha.Fantomosok, nektek vannak ilyen adataitok?
(Ez is csak azt bizonyítja, hogy a játék-hobby vonal a radaron sem volt, amikor a törvényt vagy a biztosítást kitalálták.)
-
molnigee
aktív tag
válasz
jony77 #14848 üzenetére
Én ezt az űrlapot nem tudom kitölteni
Voltam a miskolci reptéren, gondoltam megkerdem hol lehet reptetni.
Van erre a célra kijelölt területük, ahova a modellesek járnak. Mi kell ahhoz hogy reptessek? Csak be kell szólni, hogy tudják ott vagyok.
Meg persze elolvasni, elfogadni a szabályzatot, és befizetni az éves díjat.
Biztosításról, egyéb engedélyről nem esett szó. -
válasz
jony77 #14329 üzenetére
Ja és itt a forumon is adtak vissza elkalandozott phantomot (ismeretlen okok miatt)A gazdája nem is tudta mi van vele!
hogyan születnek a mindenegybenblog szintű pletykák
nekem adták vissza, és nem ismeretlen okok miatt "kalandozott el", többször le is írtam, mi volt az oka.Amúgy meg a dji állitólag elismerte ,hogy nem 100as a vezérlők ezekben!
állítólag elismerte
melyik phantomok? alverziókkal együtt 10+ típus van, elég különböző belsőkkel.
-
Hikvision
senior tag
válasz
jony77 #14312 üzenetére
Aztamindenit!!!!! Drón emberek felett!!!!! Gyorsan lincseljük meg
Bírom, hogy mindig vannak akik véres szájjal ugrálnak piti dolgokért. Drón ölt már meg embert? Az utas szállítók és a sok szar ami már lezuhant és megölt százezreket, azokkal mi van? Pedig azokat nem pistike vezette, akkor az összes repülő az ördögtől van? Ugyan már elismerem, hogy k*rva kellemetlen ha épp valaki olyan szerencsétlen, hogy eltalálja egy zuhanó drón, és még akár ha a szemét kiveri, maradandó sérülése is lehet, de annak kb 100X nagyobb az esélye, hogy hazafelé telibe vágja egy autó a kereszteződésben, úgyhogy lehet itt vitatkozni, meg a modell szabályokkal jönni, de én mindig jókat röhögök az ilyeneken. Tudom tudom ha nekem verné ki a szemem egy elátkozott és megvadult phantom akibe beleköltözött az ördög akkor nem ezt mondanám... Ó dehogynem, ültél már gsx-r-en? gyanítom nem, ha egy dróntól félsz -
kimista
aktív tag
válasz
jony77 #14312 üzenetére
szerintem meg ez nem ökörség.
ilyen elven a 747es utasszállító is egy ökörség, az is a fejedre eshet. az az ökörség, amikor pistike 14 évesen kiviszi a fantomját első repülésre úgy, hogy még drónt se látott előtte.
Ha van mögötte tapasztalat, tudás, és megbízható gép, akkor nem veszélyes (nyilván valamennyire veszélyes, de ha kimész az utcára is elcsaphat egy kamion)
a legtöbb embernél hiányzik a felelősség a skill és a műszaki tudás. Aki céget alapít a drónfelvételekre vagy munkára használja, és tisztában van a gépe minden szegletével, az nem veszélyesebb mint kimenni az utcára. -
laccy88
senior tag
válasz
jony77 #13698 üzenetére
ügyesen dolgozik
az első, és egyben utolsó failsafe legyen!
akarom mondani, inkább ne legyen rá szükség -
Jackal2
senior tag
válasz
jony77 #13282 üzenetére
SJCAM 5000X ELITE-re gondoltam. Annak a bele Hawkeye Firefly 6S-el egyenlő.
Synar: pontosítok, az SJCAM 5000X ELITE és A Hawkeye Firefly 6S-ben is Sony IMX078cqk 12mp CMOS van és Novatek 96660 Chipset.
Pevly cikkek:
Hawkeye
SJCAM SJ5000XAmennyire ÉN LÁTTAM a tesztvideók alapján, ennek jobb a képe és nincs halszem. De ugye tudjuk, hogy a Youtube videók nem érnek semmit. De mondom, ki milyennek látja, kit mi zavar.
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
jony77 #12951 üzenetére
Basszus, eszre sem vettem a valaszod!
Amugy belegondolva nem is rossz otlet. Le kell majd zsirozni az egyik haverommal meg a focipalya gondnokaval, igy a pontos tavolsagot is lehet majd tudni. Csak az a baj, hogy mindharmunknak egyszerre ra kell erni es persze egy helyen lenni.
Na ez sem holnap lesz. -
Jackal2
senior tag
válasz
jony77 #12732 üzenetére
Nem tudom, mondjuk próbáltam? Ezt magyaráztam az előbb, a Syma X5 SW-n a saját kamerája zavarta az irámnyítást. Nem volt Eken, nem volt semmi, két Wifi adás miatt 1 másodperces késleltetésekkel reagált a gép.
Ha neked ez megfelelő, akkor használd, de ne mondjuk rá, hogy jó.
-
-=Starwing=-
tag
válasz
jony77 #12728 üzenetére
Szóval a G-s nem FPV-képes és csak úgy "vakon" lövi a képeket/videót, nagyjából, szemre beállítva...?
Köszi, hogy felhívtad a figyelmem erre, valahogy elkerülte.
Akkor X8W + Eken H9
A saját kameráját csak FPV-re, hogy lássam, amit a H9 rögzít memóriakártyára, wifi nélkül.
Így akkor elvileg nem zavarják egymást (?)A H9-ben ki lehet kapcsolni a wifit?
-
Jackal2
senior tag
-
Teréz Atya
senior tag
-
Allien
veterán
válasz
jony77 #11342 üzenetére
A zoom ötletnek nem rossz. DE! Hogyan oldod meg a vezérlését? Másfelől, vannak korlátai, a 15-20x zoom is felejtős, hidd el. Vagy 2 kamera KELL rá, az egyik FPV-re, a másik meg amire akarod. De. Ahogy kezdesz haladni a nagylátó szög felől a tele irányba, szembesülni fogsz a mozgás adta bemozdulással. A földön ez más, mondjuk egy 200mm-s optikát az én gépemmel (ekv. 300mm) még meg lehet tartani kézben is, de állványról tuti a dolog. Egy drón az teljesen más. Eleve rezeg, és mozog is, semmi esetre sem stabil. Ebből fakadóan egy zoom obi, 15-20-s átfogással SOSE fog szép képet adni, mert egyszerűen bemozdul. Kivéve, ha van olyan gimbalod, ami kompenzálja az ÖSSZES mikro mozgást, illetve, az optikád qrva fényerős, a gép meg qrva gyors.
Rakd kisebbre a mércéd, old meg az elsődleges problémákat, pl vezérlés, zoom állítása, és ha ez megvan, akkor léphetsz tovább. De kezdetben célozd meg inkább a 24mm-ről kezdő zoomot, max 3x-s legyen. A fényerő számít nagyon. Például, DSLR alap kit obival felejtős. Egy fix 24mm-s 2,8-s manuális optika kb 10E pénz, egy 50mm-s 1,7-s se sokkal több. Keresni kell olyan kis kompakt gépet, ami kis zoom átfogású fényerős optikával van felszerelve, és ha ezt tudod vezérelni is, nyert ügyed van.
Persze, hogy tud-e videót, az más kérdés. például ennek a gépnek kifejezetten jók a paraméterei:
Optikai stabilizátor, iso 100 is (100-25600), 24-75 mm zoom, kifejezetten fényerős obi (!!!) f/1.7–2.81/6000 max, ez se rossz, 4/3"-os szenzor, videó 3840×2160 UltraHD, 30 kép/mp MP4-be, wifi NFC, RAW, 405 g akksival.
.
.
.
.
Na, IDE NE KATTINCCCSÁ!!! -
Allien
veterán
válasz
jony77 #11331 üzenetére
Nem, nem értek hozzá! De próbálom bullshitt marketinggel leplezni a tudatlanseggemet.
Tehát, ami fényképező gép, annak JOBB lesz (LEHET) a képe, ha FÉNYKÉPEZEL vele.
Főleg, mert ugye erre találták ki (ha másért nem, optika van előtte, nem csak pár izé, de legalábbis rakható elé igazi üveg is). Van pár fontos különbség köztük. Az akció kamerák eleve többségében védő tokkal jönnek. A bridge gépek meg ugye nem, és nehezen is kapni hozzájuk tokot. Az általad emlegetett gép pl 38x-s zoom átfogású.
22,5–855 mm-es objektívnek felel meg, f/3–6,5, elég gyenge... Videó talán 1080/60i... Namármost ezt hogy a fenébe akarod felrakni drónra, és a földről vezérelni pl a zoomot???Nem is beszélve arról, hogy full zoomra tekerve álványról KELL fényképezni ezzel a géppel, és úgy is kérdéses az eredmény.
Egyszerűen nem erre van kitalálva. De, ha megoldod, hogy beton stabil lehessen, a cél területet legalább két napocska telibe süsse, hogy iso 125-ön (ez a legkisebb sajna) 1/1500 záridővel lehessen fotózni, akkor se lesz jó.
Mert ilyen feltételek a valóságban nincsenek...
A gép Kb. 538 g amúgy.
Egy sima 3-5x-s zoom átfogású kis gép is jobb ennél a bridge gépnél.Pl Fujifilm FinePix XP80.De, hogy hogyan lehetne értelmesen drónon használni, az kérdéses.
Ha meg már fényképező gép, akkor sokkal inkább egy Olympus E-PL6 fényképezőgép kit (14-42mm objektívvel ekvivalens 28-84mm), 85E píz, vagy egy Canon EOS 1200D, és egy manuális fix, vagy mittomén, mert pl a canont applikációról is lehet vezérelni, már, megfelelő távolságból. Namármost az Oly 325g kb, a Canon meg alig nehezebb, mint az általad emlegetett Nikon.
Ebből fakadóan, ár szempontból kis drónon ezek felejtősek, ha azt nézzük, hogy egy SJCAM 4000 is elfogadható videót készít.A többségnek amúgy is képminőségben ez is bőség...A hülyeséget felvenni bőven elegendő. Az életed legjobb legszebb eseményeit ilyennel ügy is felesleges felvenni. Kb egy esküvőt SEM akció kamerával vesznek fel...
-
cermi
újonc
válasz
jony77 #11328 üzenetére
Szia! En altalaban 1080p 60fpst hasznalom 2kt es a 4kt is kiprobaltam de csak h mukodnek-e(igen mukodik). A 4k mint video ugye csak 24 fps ami azert eszreveheto. A szinvilaga a frissitesekkel javult ahhoz kepest, hogy milyen volt (itt is mint a 4000nel a feheregyensuly gyenge volt meg kicsit fako volt a szin) az 1.0s firmwarerrel. Folyamatosan jonnek ra a frissitesek. En kocsiban hasznalom meg tavasztol driftversenyeken fogom. Eddig 4000-t hasznaltam csak az elhalalozott sajnos. De az sj5000 topicban vannak akik komolyabban teszteltek, ok szerintem tobbet tudnak rola mondani. En tipikus hobbyfelhasznalo vagyok aki azert vette h ne a 130k-s gopro essen le a kocsirol a palyan, de megis elfogadhato videot csinaljon. Bocsi ha hosszu lett
-
-
válasz
jony77 #10752 üzenetére
+gyengébb váz felturbózásáról ilyeneket olvastam német fórumon.
bizonyos határig mehet:
> egy idő után gyengék lesznek a karok (gondolom nekiáll vibrálni a szerkezet)
> az erősebb motorok teljesítménykihasználásához nagyobb propellerek is kellenek, amihez hely/hosszabb karok kellenek. Itt vki egy olyan trükköt vetett be, hogy minden második motort megemelt 3 centivel, így nem kapnak össze a propellerek. -
válasz
jony77 #10743 üzenetére
Kicsit gyengének tűnik - itt a teljes gép felszállási súlyát írják max 2.4 kilóra, egy NEX lencsével, gimballal közelebb áll a 2 kilóhoz, mint az 1hez.
Engem ez kezdett el érdekelni.
#10748: Köszi
úgy nézem én is, hogy a 80 centis, combosabb motorokkal/nagy propellerrel ellátott példányok lesznek a barátaim. Akku: kb 1.5 kiló, fotócucc (incl gimbal) kb 2 kiló. Ezenkívül motorhalál esetére érdemes némi tartalékot is hagyni a rendszerben. Úgy nézem, az 5 kilós limit nemigen lesz tartható, max egy könnyebb gimballal+kevesebb akksival, de annyi baj legyen, a németeknél nemigen terveztem repkedni.
-
jony77
tag
válasz
jony77 #10399 üzenetére
De normális 4k kamera ez ami nekem nagyon tetszik! [4k video]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest