Hirdetés
- Áprilisban várható az iOS 18.4
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung topic
Aktív témák
-
Sucuka
senior tag
Elnézést az OFF-ért, de úgy érzem, hogy itt kaphatok választ a kérdésre, mivel szorosan kapcsolódik a témához:
Eddig a monitorom drivere úgy volt beállítva, hogy nem volt hozzá színkezelés társítva. A lightroom úgy van beállítva, hogy a színtér ProPhoto RGB. Ma felraktam a monitorhoz a gyári színprofilját (Samsung SyncMaster 941MW), és az összes eddig lőtt képem úgy elmászott a melegbe, hogy csak na.
Ha visszaállítom az eredeti beállításokat (monitor nincs színkezelve) akkor minden olyan mit előtte.
Mit lehet tenni ilyenkor, ne használjam a monitor színprofilját?
Köszi![ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
Kicsit off, előre is elnézést.
Google webhelyre szeretnék valamilyen képnézegetőt berakni, esetleg flickr-est, vagy Picasa-sat. Épp beépíthető modulokat nézegetek, de nem találok normálisat. Programozáshoz nem értek, kellene ötlet, hogy hogy oldjam meg, most úgy csináltam, hogy három hasábba kiraktam az összes képet kicsinyítve az oldalra és a link a flickr-es képre linkel, de azt tapasztaltam, hogy elég lassan tölti be. Ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném.
/OFF -
válasz
Karima #40883 üzenetére
Nekem tetszik a szimmetrikussága, kicsit színtelen szagtalan lett, de szerintem nem a hdr csúszkával, hanem a színcsatornákkal való játékkal lehetne feldobni.
(#40889) Karima
Nekem meg ez nem tetszik, túl nagy a különbség az ég és a talaj között, az egyik nagyon sötét színeket tartalmaz, a másik pedig élénkeket, üti egymást a kettő.u.i.
3 képes expóeltolásos sorozat elég egy hdr-hez, nem kell túlzásba vinni, nem is érdemes.[ Szerkesztve ]
-
kiskornel
addikt
válasz
Karima #40883 üzenetére
Egy jótanács. Mielőtt HDR képet készítesz, nézd meg, hogy mekkora átfogás van abban a tájban, amit le akarsz fényképezni. Spot fénymérés a legvilágosabb pontra, majd a legsötétebbre. Kiszámolod, hogy hány FÉ van benne.
Szerintem is elég lett volna 3 kép. És gyorsan egymás után, hogy ne látszódjon a felhők aurája.Ezt még lehetett volna továbbhúzni. Sajnos magában a tájban nincs annyi, hogy olyan hüdejó kép legyen.
Dinamikakompressziót inkább PS-sel szoktam csinálni. Gondolom te most műanyag HDR-t szerettél volna készíteni. Eyecatching, ultracontrast, stb...
-
-
válasz
kiskornel #40868 üzenetére
Engem annyira nem zavar az előtér üressége, de tény, hogy lehetne ott valami ami még töri a fényt, és ad plusz képelemet. Közelbe nem volt semmi amúgy, bal oldalt már kerítés volt, alig győztem értelmesen kikomponálni...
Meg is döntötte az üvegek "like" rangsorát nálam.... mióta megvan.Lőttem egy minimal-nak valót is:
(Lehet kicsit sok lett az utómunka, de majd véleményeztek.)
(#40868) kiskornel
Ez így már jobb, de így még jobban előjön a fej levágása, szerintem akkor már vágd rendesen azt a tükröződést, a harmadik nagy hullám széléig, ha így látod, hova gondolom.
Én mostanában rakat képet elkenek egy picit... és ott észre se veszem csak itthon bosszankodom.[ Szerkesztve ]
-
kiskornel
addikt
A bokeh az szép. Még az előtér kicsit üres maradt. Szépek a színek, és az oldalról betörő fény.
Igen, az a nehéz, hogy kitalálja az ember, mit lehet betenni az előtérbe... egyesek összejárkálják a havat (lábnyomok), vagy betesznek egy követ, vagy keresnek valamit belekomponálni.
Az éles rész előtt van egy felénk eső életlen tartomány. Szerintem az mehetne. Ha most meglenne az üres teknőspáncél, amit találtam (azóta elhagytam sajna). Azt el tudnám képzelni a kép előterébe, mint díszítő elemet.
Baromi jó a háttérmosás...Esetleg egy ilyen vágás?:
A messzebbi képek nem lettek jók... a közeli meg túl közeli lett. Ott helyben nincs idő komponálni, ezért utólag kell vagdosni abból, amink van. -
-
-
kiskornel
addikt
Na igen, nincs rá idő... munkaidő után hamar sötétedik. A topic átnevezése... hát, majd meglátjuk mi változik.
(#40833) Peethy: szép. Tudom, hogy ez kísérlet akart lenni... azért még elférne egy kis mélységélesség növelés. Esetleg az arcon forgathattál volna. Így karakteressé vált az orra.
(#40817) fattyu; (#40814) eastsider: technikailag jók a képek. Jelentésük viszont nagyon nem az. A fényképezőgép fényképezése általában a VAS imádatát jelenti.
(#40809) eastsider: ezek most témahiányosak.
(#40802) Marky21: tényleg javultak. Klafák a fények. Valami + kellékre nem gondoltál. Gyümölcs, stb...
(#40770) cOxeR: ezen át fogom magam rágni. Lementettem az asztalra. Első pillantásra jó anyagnak tűnik. Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
m3ss
veterán
fejteto levagasra megkaptam a valaszom a digitalis fotos konyv 2-ben
persze ettol nekem meg furcsa
-
m3ss
veterán
be ne irja meg vki, hogy szavazott, mert masrol sem szol a forum
nyilvan mindenki szavazott innen.
amugy Peethy nem valaszoltal, kerdeztem vmit keplevagasrol. sot mar multkor is d70-rol faggattalak, lehet elkerulte a figyelmedet. neked mukodik BKT modban a self timer D70-en? vagy csak siman a self timer + lock mod barmilyen uzemmodban? sima self timer mukodik (hacsak nem bracketelt kepet lovok), de ha lock-ba rakom, akkor nem exponal.
amugy errol a 85mm-es kepedrol jut eszembe, vki portrezott 55-200-al? mennyire jo az ilyesmire? 55 kornyeken azert joval jobban fog mosni, mint 18-55-om. vagy ugy egyaltalan, jo uveg? en jokat olvastam rola. akarok venni vmi obit, es nem tudom mi legyen. 55-200-ra gondoltam, az jol kiegeszitene a 18-55-ot. 50mm 1.8 sem lenne rossz, de az meg nem nagyon illik a 18-55 melle. -
Ma leporolom én is a gépemet, csináljunk egy kis képáradatot úgy is itt lesz ez a "4" nap.
-
Peethy
őstag
válasz
fi:zi'k #40853 üzenetére
Igen, írtam is korábban, hogy első tapasztalataim egyike, hogy nagyon óvatosan kell bánnia DOF-al, itt egy f/2.8-at is simán elbírt volna. Készítettem olyanokat is, meglátjuk hogy lett-e belőlük jó. A (szemből) bal szem is egy kicsit életlen egyébként, bár ekkora méretben annyira nem feltűnő.
Karima: köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Tomate
veterán
Rég jártam erre, mostanában kevés időm volt fotózni
Értelemszerűen nem is készült olyan kép amit érdemesnek tartottam postolni. Bár ahogy az utolsó pár oldalt néztem eléggé felhígult a társaság és kevés a kép úgy veszem észre
Nah majd a hosszúhétvégén az új gépezettel lövöldözök aztán megpróbálok hozni valamit én is
[ Szerkesztve ]
-
Karima
őstag
-
Peethy
őstag
válasz
fi:zi'k #40849 üzenetére
Készült, de az más stílusú lett, itt csak próbálgattam. Nem túl sok... nem értek a retusáláshoz. Retusálási tutorialokat nem tudna valaki ajánlani? Ha beírom Google-be egy csomó gagyit dob ki, nem tudom melyik a jól bevált...
Karima: köszi, ennek utánanézek.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Koszonom ujra mindenkinek a szavazatokat
Real_Necro probalkozok, de nem vagyok tul jo kritikus, illetve rosszul is fogalmazok es sokszor nehezen fejezem ki amit akarok. Illetve fotozni sem tudok meg eleg jol, de mar sokkal jobban megy mint mikor idejottem
-
-
-
Peethy
őstag
Ezt az új 85 f/1.8-al lőttem tegnap... még próbálgatni kell, de elégedett vagyok vele. Azt tapasztaltam, hogy az 50-eshez képest beltérben nincs olyan egetrengető különbség, bár nyitva szemmel láthatóan jobb képe van, mint a kisebb tesójának, és a mélységélességgel is csínján kell bánni. Kint is fotóztam párat, azok nem lettek olyan jók, szóval nem linkelem őket, de a bokeh az 50-eshez képest szemmel láthatóan sokkal szebb, mosódottabb hátteret ad
Szóval tetszik az objektív, a képet meg belinkeltem, hogy javasoljatok pár dolgot, de jelzem, hogy ez inkább csak próba volt.
-
válasz
krasds #40825 üzenetére
Alapvetően hatásvadászat miatt szoktak ff feldolgozást alkalmazni többnyire, de ez a kép, egyáltalán nem volt olyan, amihez bármilyen többletérzetet adott volna az ff feldolgozás.
Pl. egy sanyarú/keserű témának ad egy plusz löketet, ha ff-ben mutatod be
Én elég sok képet át szoktam forgatni ff-be feldolgozás során, legalább egy pillanatra, hogy lássam, ad-e valami többletérzést a kép ilyen feldogozás mellett, de nagyon kevesnél lesz a végkimenet ff.
Konkrét dolgokat nem igazán lehet erre mondani, legalább is én nem tudnék, nálam érzés alapján megy. -
Sucuka
senior tag
Köszönöm szépen a tájékoztatást!
Összeségében megpróbálok reagálni jópár hozzászólásra, amiről lemaradtam "munkából kifolyólag"A topikok névváltoztatása nagyszerű ötlet, ahogy láttam, meg is valósult. Amásik pedig, hogy azért vettem DSLR gépet, és szándékomban áll komolyabb felszerelésbővítés is (már van rendszervakum, még szeretnék fix-eket stb.) mert a komoly fejlődést tűztem ki célul. Ezért jövök ebbe a topikba! Ha én úgy gondolom, hogy egy képemet ide töltöm fel, akkor azt nem azért teszem, mert bosszantani akarok bárkit is (valamint nem "0" véleményt kapni rá), hanem mert igenis fejlődni szeretnék, és úgy vélem, hogy ez csak a magasabb színvonalú topikban érhető el. Természetesen töltök fel a másikba is, hátha valaki ott is reagál.
Nagyon sokmindent kell még megtanulnom (elektrotechnikus sem 1 hét alatt lettem), és ez a topik, valamint a különböző fotós oldalak nagy segítségemre vannak ebben.
Én megtanultam elfogadni a negatív kritikát is (nem úgy mint egyesek, hadd ne említsem...), ezért ha teszek ide képeket, nyugodtan lehet mondani bármit, még azt is, ha az adott képet nagyon el... higyjétek el sokkal jobb, mint hallgatni róla, mert abból minden lesz, csak nem tanulás.
Jelenleg minden erőmmel azon vagyok, hogy egyre jobb amatőr fotós legyek, és ha a későbbiekben sikerül, akkor hivatásos is. Szándékosan nem mondtam, hogy profi, mert annak számomra más jelentése van, ugyanúgy mint a művésznek.
Nekem ezek a céljaim, és remélem kapok hozzá segítséget itt is.
Köszi! -
Peethy
őstag
válasz
eastsider #40809 üzenetére
Analóg képet is digitalizálni kell, hogy linkeld
Egyébként láttam a képeidet flickr-en, nagyon tetszenek! Ezeket a Sigma 10-20-al lőtted?
A topikot meg alig találtam meg oldalt, azt hittem, kimoderálták a hsz-eim, mert sehol se láttam... aztán rájöttem, hogy át lett nevezve
-
fattyu
veterán
válasz
Murderer69 #40816 üzenetére
-
eastsider
nagyúr
válasz
Murderer69 #40813 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Orulok, hogy sikerult az atnevezes, es koszi mindenkinek a tamogatast.
Lehet nehanyan nehezen szokjak majd meg az uj neveket, de igy tenyleg egyertelmubb az egesz.
-
eastsider
nagyúr
jó az új cím
analóg képet is elfogadtok?Nikon F65 és kitobi(28-80)
és digitálissal pár őszi kép...(L:http://www.flickr.com/photos/mateeee/6280288864/in/photostream/)
(/L)
(L:http://www.flickr.com/photos/mateeee/6279767003/in/photostream/)
(/L)
[ Szerkesztve ]
-
Kazimír
őstag
válasz
Murderer69 #40806 üzenetére
Mire észrevettem, lejárt a szerkesztési idő, de azért örülök.
Nem tudom minek, de igen... -
radi8tor
MODERÁTOR
Már át is van nevezve a fórum:
Hozzászólás írása - Téma: Haladó fotósok digitális fényképei
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Eredeti játékok OFF topik
- Áprilisban várható az iOS 18.4
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Revolut
- Robotporszívók
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Automata kávégépek
- További aktív témák...