- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #3014 üzenetére
ez ellen van egy két trükköm.
lehet kapni leszúrható fáklyát, szunyogolaj bele, letenni körbe 4-5 db-ot, és láss csodát.sajna nekem olyan a böröm, hogy vonzom a bogarakat, szunyogokat. valami olyan illoanyagot párologtatok börön keresztül ami vonza ezeket a vérszivókat. de a fáklya jó dolog.
a másik: ha tudod, hogy kimész mondjuk egy héttel előtte, a patikában lehet kapni Polivitaplex tablettát vény nélkül, na abból meg kell enni vagy 3-4 levéllel, ugy napi 3x3 adagokban. na onantól nem esznek meg a szunyogok.
kinn voltam pár éve cimborámmal horgászni a velencei tavon, a nádasban. én egy szál rövidgatyában, a cimborám meg beöltözve mint állat, őt megették, én megusztam egy csipés nélkül.de egy sima kis tűz pár marék fűvel a tetején is megfelel. minden repülő egység azonnal menekül.
-
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #3006 üzenetére
tuti jókkal. szerintem egy jópár dologban megvilágosodunk, plusz nekem lesz egy csomó nyersanyagom, ha minden összejön.
bár az új vezetésemhez tök kuka vagyok: vettem egy M-gen II-őt, de nem tudom mi és hogyan müködik benne.
a polusra állás sem lesz egyszerű, mivel a polustávcsövem nem a mechanika RA tengelyében van, hanem a mechanika oldalán egy nyúlványon.
sőt, továbbmegyek: megvan az új korrektorom is, otthon csücsül a polcon, dobozban. azt is tesztelni kell.
szóval lesz pár érdekes momentum biztosan.
De majd mindent dokumentálunk képekkel. Persze jó pénzért, hiszen krisztus koporsóját sem örizték ingyen.ezért jó, hogy zselicbe megyünk, Rafit talán be tudom fűzni, hogy első este jöjjön kicsit segíteni.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #3004 üzenetére
nem kell apo vagy semi apo.
ezt most találtam egy forumon, és kicsit elgondolkodtam rajta:AZONOS KILÉPŐ PUPILLA ESETÉN egy nagyobb, homogén objektumot (pl. diffúz ködöt) ugyanúgy észreveszünk egy kisebb távcsővel, mint egy nagyobbal. Sőt ha kicsi a kontraszt indexe az objektumnak, akkor még könnyebben, mert kisebb látószögön belül" fényesedik fel". Ha pedig történetesen a 20 centis egy tükrös távcső és a 10 centis egy refraktor, akkor a veszteségek miatt az utóbbi lesz a nyerő a felületi fényesség tekintetében!
az egyszerűség kedvéért 2 fenti apertúránál maradva - mindkét távcsővel egy homogén fényességű objektumot nézünk.
Mindkét távcsőben alkalmazzuk mondjuk az 5 mm kilépő pupillához tartozó nagyítást: ez a 10 centisben 20x-os, a 20 centisben 40x-es lesz.
A nagyobbik távcsőben a nagyítás 2x-ese a kisebbik távcsőben alkalmazotténál, ezért a felületi fényesség negyede LENNE, ha nem gyűjtene 4x annyi fényt, mint a kisebb! Tehát a 2 dolog kompenzálja egymást.itt egy 20 centis newton és egy 10 centis lencsés van összehasonlitva 5mm-es kilépő pupilla esetén.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #3000 üzenetére
és ott a pont.
Viszont Cry tubusa a 120/600-as lencsés mélyégre, kis nagyítással brutálisan jó, egy sima erősebb AZ mechán bizttonásosan ül.
hát szóval nem tudom, ha most kellene választanom a két felépítés között: lencse vagy tükör kizárólag vizuális célra, és itt most mindent beleszámitva: hordozhatóság, szerelés, kollimálás stb.. nem tudom melyiket venném meg. valószínű, hogy a lencsés mellett döntenék.ezért kár, hogy Cry nem jön
-
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2728 üzenetére
azért a tele vue plössl ott lehetne a polcomon, az egész sorozat.
meszipeti: hát az attól függ, hogy később akarsz-e tubust cserélni.
effektíve a 90/900-hoz max a celestron omni okulárjai, jó leképezés, aránylag jó pupilla távolság és sokféle fokusszal lehet kapni, az ára sem rossz. arra törekedj, hogy ne kelljen barlow lencsét használni.
a 90-es max nagyítása 180x, néha tanán kicsit feljebb, de max 200x. ezt egy 5 mm-es oklival eléred, ha kamerázni is akarsz vele, akkor egy Q-turret barlow lencse az ajánlott kategoria. drágább nem kell mert nem fog javítani a 90-es képén.
egy celestron 32mm-es nekem is van, nem válnék meg tőle.ha a későbbiekben tubuscserén gondolkodsz/ nagyobbra akarsz váltani, / akkor a kicsit drágább szegmensben kell keresgélni, hogy később ne kelljen okulárt is cserélni
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kuyarashi #2712 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Bedobom ezt az adaptert a kosárba. Gondolom nekem nincs szükségem T2 menetre, nem is tudom mi az. Nem gondoltam volna hogy ilyen alap dolgokat cserélni kell majd.
Viszont ha már pakolok a kosárba, kezdéshez milyen okulárt ajánlotok a 150/1200-amhoz?
Betennék egy 7.5-ös plösslt, de azzal a kilépő pupilla 0.93mm lenne. Az nem kicsi? Könyvben csak annyit írnak hogy 7-nél ne legyen nagyobb.
Szóval a 7.5-ös plösslel lenne 160x nagyítás. Bedobnék még egy 2x barlowot. Kell ezen az adapteren kívül nekem valami hogy ezek összeálljanak?Ezekkel és a gyári okulárokkal tudnék 320x, 240x, 160x, 120x, 96x, 48x nagyításokat.
-
válasz
kuyarashi #2691 üzenetére
Közben rájöttem, hogy ez itthonról is megoldható ám.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2691 üzenetére
engem ez nem igazán érint, rendszeresen rendelek amerikából, kanadából. eddig egy csomagomat vámolták le a több százból. pedig usából, kanadából eddig is vám és áfa köteles volt minden.
de mesélek jobbat: fiatalabb koromban paintballoztunk a haverokkal, csináltunk egy csapatot és indultunk a hazai és külföldi versenyeken, na a felszerelést usából rendeltem meg: 3 komplett cuccot, fegyvereket, ruhát védőfelszerelést. a csomag mérete egy eu raklapon egy 1,3 méter magas kartondoboz volt fullra tele. benne a számla a valós értékről, valami 1500 dollár körüli összeg volt.
felhívtak, hogy jött egy csomag be kéne jönni, bementem, a vámos kitolta békán és megkérdezte, hogy mi a fene ez a cucc. nem röhögni, tényleg igy volt. elmeséltem neki a dolgot, megköszönte, aláirta a papirokat és még segített is bepakolni a kocsiba.
az elején egy kifogása volt: milyen fegyverek ezek és mit akarok vele csinálni.
összeraktam neki az egyiket és mondtam neki, hogy probáljon lőni vele, persze süritett levegő nélkül nem ment.szóval nem kell annyira megijedni, a csillagász cuccaim fele legalább kinából van, nem voltak olcsók: okulárszett, 50mm vezetőtubus meg egy 60mm-es, szürők tömkelege. kinából is áfa és vámköteles az értékhatár felett. még soha sem volt gond semmivel. még egyetlen egy csomagomat sem nyitottak ki eddig.
-
válasz
kuyarashi #2677 üzenetére
Ezt venném és van is nekik készlet, de kellene hozzá ez is, amiből meg nincs nekik. Így kérdezném, hogy azt a papucsot meg bírnád-e faragni nekem.
Csak addig tartom itt kinn az eszmecserét, amíg közösségileg is hasznos lehet, a részleteket privátban intézzük majd. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kuyarashi #2656 üzenetére
es #2655Cray Tyler:
Eloszor is koszonom a meleg fogadtatast!
Erdekes amit irsz kyarashi, mert reviewkban es masutt is azt olvastam, hogy egyszerubb a dobson allvanyt allitani, mint egy EQ-sat. Es ez a tavcso az allvanyaval raadasul nagyon jol kiegyensulyozott. Amit negativumkent irtak az az, hogy a celzo tavcsobe nehez belenezni, de ez latszik is a kialakitason.
Egyelore nem rendeltem hozza se szuroket, se okularokat, de mind tervben van. 200x-300x nagyitasig el szeretnek vele menni, es tudom hogy a tartozek okularok ezt nem tudjak. De mindent a maga idejeben!
Az az erdekes hogy latom van hozza Hold szuro is. Mar a Hold is olyan fenyes vele, hogy kiegeti a retinad?
Nagyon erdekes amit itt irsz:
"Például az Andromeda, vagy más nagyobb kiterjedésű objektumok még kisebb nagyításokkal sem fognak beleférni a látómezőbe. (Esetleg a távcső áráért vásárolt, 100°-os látómezejű okulárokkal ötvözve már igen.) Mondjuk nem feltétlenül kell mindent egyben látni."Kivancsi vagyok hogy a gyari 120x nagyitassal mit fogok latni az Andromedabol.
Egyebkent Budapesten lakom a Jozsef Attila lakotelepen a 9. keruletben. Nem epp ide valo egy tavcso. Bar a holdat lehet vele nezni az erkelyrol, de en autozni fogok vele videkre. Lehet ejszakai kempingezes is lesz.
Ugy hallottam a Bukkben van certified dark sky is.
-
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2578 üzenetére
Én így nőttem fel. Apukámtól örököltem a csillagok szeretetét. Ő meg az anyukájától. Bár másképp szeretjük az eget.
Érdekes volt, mikor nagymamám egyszer mondott olyat, hogy Magyarkanizsán volt valamikor úgy napfogyatkozás, hogy ezt senki se tudta, és világvége riadalomként élte meg a dolgot. Elsőre hihetetlennek tűnt. De minden bizonnyal 1961. február 15-én nálunk csak 97%-os fogyatkozás lehetett az. Meglepő volt számomra, hogy tényleg volt ilyen, és az, hogy ezt akkor nem írták meg az újságok, mondta be rádió/tévé. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2573 üzenetére
azért a kettő nem ugyanaz. oda tudás kell, a fotozáshoz meg technika, a többit elvégzik az okos emberek álltal megirt programok.
nem azért kérdeztem, hanem azért, mert sok helyen azt olvasom, hogy valaki bele akar kezdeni az asztrofotózásba és a tanács: vegyél kistávcsövet és először ismerd meg az eget.
kérdezem én, akkor mire való a goto rendszer és mire való a sok asztroprogram?
ahhoz hogy fotozzak, nem az ég ismerete kell, hanem normális felszerelés. az eget ismeri a program és a goto rendszer, erre találták ki.
kell egy jó mechanika, egy jó tubus, meg egy jó dslr, plusz a többi kiegészítő: vezetés stb..
de hogy ehhez miért kell ismerni az eget az nem világos.ha megszerzed a jogsit, utána nem trabantba ülsz, hanem olyan autoba amilyenbe szeretnél és amit megenged a pénztárcád.
facén rendszeresen ilyen posztokat olvasok a kezdők kérdésére: elöször ismerd meg az eget.
én több mint 10 éve csillagászkodom és én sem ismerem az eget igazán. nincs is rá szükségem, amit fotozni akarok, megtervezem pl. stelláriumban, utána nekiesek. -
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2569 üzenetére
Illetve az a fény, ami nem oda kerül, ahova szeretnék (a szemünkbe/érzékelőre) az mint zaj jelenik meg, ami ronthatja a látott élményt.
Pl ha a telihold közelében keresel egy kisbolygót, lehet olyan állapotba hozni a rendszert, hogy a hold nem élesen leképzett képe a tubus belső falára vetüljön. És ha ott tud szóródni, az nagyon nem jó.
Ezért lehet egy rakás minőségi/home tuningolt tubus belsejében velúr, meg késélblende, ami a szűkülő fenytölcsér haszontalan részeit veszi ki a képalkotásból a jobb kontraszt érdekében -
kovisoft
őstag
válasz
kuyarashi #2569 üzenetére
Ahhoz képest lehet veszteségnek tekinteni, mintha nagyobb látómezőt (pl. nagyobb szenzort vagy nagyobb látószögű okulárt) használnánk. Persze az így pluszban begyűjtött fénymennyiségtől nem nőne a keletkező kép felületi fényessége, hanem ugyanolyan felületi fényesség mellett nagyobb méretű képet kapnánk (már amennyiben még mindig belül maradunk a vignettálatlan tartományban).
-
kovisoft
őstag
válasz
kuyarashi #2561 üzenetére
A full frame szenzorhoz kell legalább 43 mm-es átmérőjű vignettálatlan képmező, ehhez pedig legalább 2" méretű kihuzat kell, de attól még, hogy ekkora kihuzat van, egyáltalán nem biztos, hogy meg is lesz ekkora bevilágított képmező, ez pl. a fényerőtől is függ, hiszen nagyobb fényerő esetén nagyobb szögben látszik az objektív az okulár felől, amibe már bezavarhat az okulárkihuzat. Szerintem viszonylag kevés olyan távcső van, ami szélsötétedés nélkül bevilágít egy full frame szenzort. Az APS-C szenzor már esélyesebb, annak az átmérője belefér egy 1.25"-ös körbe is.
A "bejut-e az összes hasznos fény" kérdésében én úgy érzem, két különböző dolog keveredik. Egy dolog az, hogy mekkora égterületet képez le az objektív szélsötétedés-mentesen a fókuszsíkra, de egy teljesen más dolog az, hogy az okuláron benézve mekkora égterületet látunk. Egészen addig, amíg az okuláron benézve nem látunk szélsötétedést, addig az okulárba bejutott minden hasznos fény, hiszen a látómező minden pontja maximális megvilágítást kapott. Az, hogy az okulár mellé is képez le fénysugarakat az objektív, az ebből a szempontból nem veszteség, hiszen azok olyan irányból érkeznek, amiket az okulárba nézve amúgy sem látunk, mert kiesnek a látómezőnkből.
-
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2561 üzenetére
Igen, próbáltam akkor elmagyarázni, hogy a fényerős távcső, és a fenyerőtlen azonos átmérő mellett (pl 200/800 vs 200/1200) ugyanannyi fény gyűjt össze, hiszen az csak az átmérő függvénye (ha a központi kitartást elhanyagoljuk).
És próbáltam szemléltetni, hogy azonos átmérő és azonos nagyítás esetén a látott kép maximum az okulárok miatt mutathatnak fényességbelli különbséget.
Mégis megkaptam, hogy ezt én nem érthetem. -
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2554 üzenetére
Azt, hogy egy adott égi objektum mekkora területre képződik le a szenzoron egy egyszerű képlettel lehet kiszámolni.
Pi/180*fókusz (mm) = egy foknyi égterület hossza az érzékelőn (mm-ben)
Ha 24x36mm (Full Frame) géped van, ha 4/3, ha APS-C, a 60mm-es obi ugyanakkora méretű képet rejzol ugyanarról.
De persze az eltérő méretű érzékelőre nem ugyannyi fér rá.
Minél hosszabb a fókusz, annál nagyobb a vetített kép mérete. Dupla hosszú fókusz négyszeres felületű képet eredményez, negyedakkora felületi fényesség mellett. Hisz az objektív átmérője ugyanakkora maradt. -
kovisoft
őstag
válasz
kuyarashi #2554 üzenetére
Ezt az adott objektív szerkezeti elrendezése fogja meghatározni. Ha csak egy egyetlen lencséből álló egyszerű objektívet nézünk, az elvileg minden irányban átengedi magán a fényt. Ha ezt a lencsét beletesszük egy tubusba, akkor a tubus már bekorlátozza a keletkező képet. Több lencséből álló rendszer esetén aztán bonyolódik a helyzet, pl. egy fotóobjektívben, ami jellemzően tizenakárhány lencséből áll, az egyes lencsék és diafragmák tovább korlátozzák a látószöget. Ezért van pl. eltérés a Canon EF és EF-S objektívek között, ahol az EF-S objektívek csak kisebb területre gyűjtik a fényt, ezért csak crop-os gépeken használhatók, full frame-es gépeken vignettálni fognak a nagyobb szenzor szélein. Tükrös rendszereknél bejön még a segédtükör mérete és elrendezése is. Szerintem nincs egyszerű módszer a maximális vignettálatlan látómező kiszámítására.
-
.mf
veterán
válasz
kuyarashi #2553 üzenetére
"Nem egyszerű a helyzet."
Ha egyszerű volna, nem kérdezném
Még sok cikket, tesztet, videót átnézve úgy érzem mechanikánál kell kezdeni, mert egy valamirevaló mechanika már önmagában előrelépés (akár a fotós obikat is tudom használni, vagy hosszabb záridőket), míg ha egy gyengébb mechanikával és egy távcsővel kezdem, abból az eredmény valószínűleg rosszabb lesz.Egy Star Adventurerhez hasonló kompakt, egyszerű, nem túl nehéz, fotós állványra szerelhető motorizált mechanika tetszene (főleg, ha találnék használtan), csak az 5 kg névleges max. terhelhetősége nem tudom, elég-e.
A következő szint az EQ3, de annál meg azt írják, hogy inkább az EQ5 - na de itt már a tömeg és az ár is kezd elszabadulni.
Goto-ból még kevesebbet láttam, ami kompakt, könnyű, és fotós állványra szerelhető - nem pedig saját állványa van. SW Mini AZGTi ilyen pl., AZ ellenére EQ módja is van, de ez is 5 kg-ot bír csak, és review-k keresgélése-olvasgatása közben olyan megjegyzéseket is láttam, hogy a követését deep-sky esetében max fél perces expókra használná? Igaz az AZ módról szólt, EQ-val remélem jobb a helyzet, meg hát, netes fórumon a papír mindent elbír...Távcső: szép is lenne egy Apo, csak elég drágák, az már totál kereten túl van... Egy kisebb doublet-apo, használtan, talán; vagy maradnak az akromátok... Ezért is írtam a régi manuálos 300 f2.8 vagy f4-es fotó-objektíveket, ugyan rövidebb gyútávok, de jóval fényerősebbek is, és optikai minőségben (de minimum kontrasztban) valószínűleg jobbak, mint egy akromát. 300 vagy rövidebből is már sokat ki lehet hozni, pl 1, pl 2.
Mo-n vannak nagyobb csillagász / asztrofotós aprók?
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2526 üzenetére
Intel Xeon processzor E3-1290v2, 3,70 / 4,1 GHz, 87 W, 8 MB gyorsítótár, 1600 MHz, négymagos, HT, Intel vPro technológiával
ez a proci. megy mint a szél.
a vga-t muszály cserélni, mert szinte minden kifekteti. az összes grafikai proginál akadozik, de érdekes modon a wot meg hasít ezerrel.
a grafikához az nvidia quadro 4000-t használja a gyerek. azt nem is cserélem le. azért ezen a vga-n is hasít a wot rendesen. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2523 üzenetére
meg vagyok vele elégedve, csak egy a bajom, nem lehet tuningolni, vagyis a biosban szinte semmi állitási lehetőség sincs. csak a cpu órajelét akarnám fixre rakni, de még azt sem lehet. és ez kicsit zavaró: össze vissza tekergeti a szorzót játék alatt.
2 vga van benne: 1050 oc, meg egy nvidia Quadro + alaplapi, de az le van tiltva.direkt ezért vettem meg, a gyerek épitészmérnöknek tanul és egy rakás tervező progit használ. az 1050 kifekszik.de a quadro viszi mint kés a vajat.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2515 üzenetére
nem gáz, viszont akkor küldenék anyagot, kellene vágni két korongot fehér plexiből. találtam még egy darabkát, két korong pont kijönne belőle. bejelöltem a méretet, de meg is adom: 100.5mm, a piros jelölés belső szélén kellene körbevágni. dobd már el légyszi privátban a címed. két ünnep között feladnám a plexit.
-
popey37
addikt
-
kovisoft
őstag
válasz
kuyarashi #2502 üzenetére
Meteor-2001-09.pdf, 12. oldal.
-
-
kuyarashi
őstag
válasz
kuyarashi #2433 üzenetére
Napokig testápolóban puhítottam, utána langyos, szappanos vízzel lemostam és szárazra töröltem. Ezután 96%-os alkohollal többször áttakarítottam és letöröltem.
A végeredmény pedig: semmi változás.
Abszolút zérus.
Az egyedüli változás, hogy a fekete festés tompult az üveg oldalán. A kendőmet is befogta. Milyen festékkel szokták ezt megfesteni? (Egyébként nem vészesen marta le az alkohol.)
-
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2427 üzenetére
Ami azt illeti, én is áztatnám.
Először vízben, aztán napok múlva, ha nem változik (és tudom nélkülözni) más oldatokkal.
Víz, desztvíz, alkoholos keverék, ha nem féltem a bevonatot, a tisztaszesz, izopropil alkohol, sebbenzin, terpénolaj, étolaj vagy akár az aceton, nitrohígító, ecet is szóba kerülhetne, ahogy a "főzés" is.
Hideg oldatba hideg üveg, együtt melengetve, óvatosan, akár forrásig (nagy edényben, sok lében, mondjuk PUR mosogatószerrel, véletlen se acetonnal, hígítóval, vagy más éghető anyaggal a közelben). -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2417 üzenetére
az a bevonat brutál kemény ami a frontlecse külső oldlán van, leht még lekaparni is nehezen tudnád.
én igy messziről azt mondom gomba, de ha csinálnál róla egy jó közelit akkor jobban látnánk.az optikai bevonatokat ugy csinálják, pláne a külső oldalon, hogy jó karcálló legyen, tömény sav és lug kivételével mindennel megprobálhatod leszedni. de én első körben azt javaslom, hogy tiszta alkoholba áztasd be és pár óránként less rá, kicsit maszatold, hogy lásd oljda-e.
a sorrendről meg annyit, hogy ha a két külsö szerinted jó akkor két eset lehetséges a középsőre, rakd össze és probáld ki, ha rossz akkor forditsd meg.
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #2421 üzenetére
Ha semmi nem hoz eredményt, én még megpróbálnám a direktbe szappannal bekenést víz nélkül, vagy áztatnám is oldottabb vízbe. Ha ez sem működik, akkor a bevonatba ette magát valami, vagy pont az a sérült és csak levakarni lehet.
Régen ezt CD lemezeknél tapasztaltam, mikor egy idő után, az ezüstözött bevonat random foltosodott mindenfelé és csak szaporodott mintha gomba lenne, egészen pici pöttyök jelentek meg. Ezekre a felületekre már írni sem lehetett, mert hibát dobott. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2408 üzenetére
hát az árlistában az AZ-EQ mindig a sima EQ után jön: HEQ-5, AZ-EQ-5, EQ-6, AZ-EQ-6
több funkciója van mint a sima EQ-nak.
de még ránézésre is robosztusabbnak néz ki, az állító csavarok sokkal precizebbek: pl . az azimut állító csavar kuplungos megoldású, egy csavarral állítod fel és le is.egyetlen baj van, legalábbis nekem az, hogy nincs belső polustávcső, a mechanka oldalára kell felszerelni. nem tudom mennyire lehet vele pontosan polusra állni. De a Sharpcap pro fizetős alkalmazásban/ 10 font egy évre/ van polar aligment opció, akotől vettem azt használja az összes mechanikáján.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2406 üzenetére
hátránya nincs a HEQ-5 höz, sőt inkább előny, nem is egy:
gyárilag bordás szíj hajtás mindkét tengely
mindkét tengely enkóderes, ami azt jelenti, hogy betanítás után, ha kézzel mozditod el a tubust, nem veszti el a poziciót.
az ellensúly oldalára is lehet távcsövet tenni, van hozzá fej
tengelyenként 3 csapágy.
a kuplung már nem egy ponton rögziti a tengelyeket, hanem körkörösen.
szóval jobb mint a sima heq-5. -
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2321 üzenetére
Fotóelőhíváskor azért alkalmazták régen a fekete-fehér képek kidolgozása során a vörös, illetve zöld színű megvilágítást, mert a természetes formájú ezüst-halogenid emulziók sokkal érzékenyebbek a kék és az ultraibolya sugárzásra mint a zöld és a vörös hullámhosszra.
De ha jól emlékszem, bizonyos Röntgent filmeket meg barna fényben lehezett hívni, mert az a filmanyag meg arra volt érzéketlen.
Az csak egy plusz szempontból jó, hogy zöldben látunk a legjobban. Én magam is a sárgászöld szint szerettem jobban. De 20 éve már nem nagyon laborálok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Linux kezdőknek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Formula-1
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BMW topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest