Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz
vegyszer #2559 üzenetére
Szia!
A gondolatkísérlet megvolt, #2555-ben írtam is, hogy konkrétan az a kiszemelt (#2552-ben azt írtam körül), azt keresem használtan (csak épp jó ideje nem láttam), a kérdéses esetében az, hogy
a.) az 5 kg névleges teherbírása (amibe nem tudom, hogy az ellensúly is beletartozik-e) elég-e 400~600 mm gyútávú, 70~100 esetleg 120-as távcsőhöz? Elméleti szinten ha nettó 5 kg, még a SW 120/600-as akromátja is beleférne a maga 4.1 kg-jával
b.) ha már 4+ kilóval meg van terhelve, 400~500 gyútávon milyen pontosan követ mondjuk 30 s expókkal?
A másik kérdés persze, hogy van-e ennél jobb, ami lefedi az igényeket: kis méret, kis tömeg, 1/4" vagy 3/8" csatlakozás, saját akku, és hasonló árkategória - és nála pontosabban, finomabban működik?Kuyarashi: "Ha fotóállványról szeretnél fényképezni, akkor nagyon combos tripodot kell találnod. Az AZ módban való hosszú expós fotózást nem véletlenül nem ajánlják sehol. Célravezetőbb az EQ."
Vagy csak nem nyitom ki a lábakat - mivel úgyis csak fényképezőgép lesz rajta, nem feltétel a kényelmes szemmagasság
Akkor jó, hogy az AZGTi-nek már van béta EQ módja is...Samyangból nekem is van néhány (14 f2.8, 20 f1.8, 85 f1.4) - tudom, hogy a 135 f2 is elég népszerű élessége és apo-szintű korrekciója (na meg alacsony ára) miatt, vannak még más gyártóknál is kifejezetten apo objektívek (Zeiss, Voigtländer), igaz azok már sokkal drágábbak. Hosszabb telékből is széles a választék, egész olcsótól (szovjet Tair 3 300 f4.5); én a klasszikus manuál-fókuszos Nikon 300 f4.5 ED / f4 ED és Canon 300 f4L-re gondoltam, mivel azok elég élesek, ED lencsetag(ok)kal, MC bevonatokkal.
Közben pedig találtam itt Ph-n egy dedikált asztrofotós topikot is
lassan át is megyek oda, mert oda jobban passzol, úgy látom páran használnak is ott Star Adventurert
-
.mf
veterán
válasz
kuyarashi #2553 üzenetére
"Nem egyszerű a helyzet."
Ha egyszerű volna, nem kérdezném
Még sok cikket, tesztet, videót átnézve úgy érzem mechanikánál kell kezdeni, mert egy valamirevaló mechanika már önmagában előrelépés (akár a fotós obikat is tudom használni, vagy hosszabb záridőket), míg ha egy gyengébb mechanikával és egy távcsővel kezdem, abból az eredmény valószínűleg rosszabb lesz.Egy Star Adventurerhez hasonló kompakt, egyszerű, nem túl nehéz, fotós állványra szerelhető motorizált mechanika tetszene (főleg, ha találnék használtan), csak az 5 kg névleges max. terhelhetősége nem tudom, elég-e.
A következő szint az EQ3, de annál meg azt írják, hogy inkább az EQ5 - na de itt már a tömeg és az ár is kezd elszabadulni.
Goto-ból még kevesebbet láttam, ami kompakt, könnyű, és fotós állványra szerelhető - nem pedig saját állványa van. SW Mini AZGTi ilyen pl., AZ ellenére EQ módja is van, de ez is 5 kg-ot bír csak, és review-k keresgélése-olvasgatása közben olyan megjegyzéseket is láttam, hogy a követését deep-sky esetében max fél perces expókra használná? Igaz az AZ módról szólt, EQ-val remélem jobb a helyzet, meg hát, netes fórumon a papír mindent elbír...Távcső: szép is lenne egy Apo, csak elég drágák, az már totál kereten túl van... Egy kisebb doublet-apo, használtan, talán; vagy maradnak az akromátok... Ezért is írtam a régi manuálos 300 f2.8 vagy f4-es fotó-objektíveket, ugyan rövidebb gyútávok, de jóval fényerősebbek is, és optikai minőségben (de minimum kontrasztban) valószínűleg jobbak, mint egy akromát. 300 vagy rövidebből is már sokat ki lehet hozni, pl 1, pl 2.
Mo-n vannak nagyobb csillagász / asztrofotós aprók?
-
.mf
veterán
Sziasztok!
Jé, hogy van ilyen topik is... akkor már beköszönök
Lassan tíz éve kezdtem a fotózással komolyabban foglalkozni, a nagyon-amatőr csillagászat is e mentén kapcsolódott be, előbb Perseidákkal, majd 2015 telén eljutottam Észak-Norvégiába a sarkkörön túlra, láttam és fotóztam Aurórát, és azóta is fotózok ilyen-olyan jelenségeket, pl. csillaghullásokat, időnként Tejutat, két hete a Jupiter-Szaturnusz együttállást, nyár eleji a C/2020/F3 + éjszakai világító felhős képem pedig a Meteorban hónap képe volt (ismerve pár hazai asztrofotós munkásságát, eléggé meglepett ez a megtiszteltetés).És akkor a kérdések:
Nyáron két hónapra külföldön, egy magashegyi hágó (2700 m) közelében fogok dolgozni. Remélem lesz pár tiszta éjszaka; kicsivel távolabb a fényszennyezéstől, és ritkább légkörrel a feltételek elég jónak ígérkeznek. Eddig csak fotós állvány + sima fotós gömbfej + fotós objektíveket használtam, mint látjátok, inkább az asztrofotó nagyon-widefield irányaiban (FF 14-től ~150 mm-ig). Nagyon motoszkál azonban bennem a mélyég fotózás is - néhány látványosabb köd, spirális galaxis. Egy kisebb, kompaktabb mechanikára és egy kompakt, fényerős, nem túl hosszú gyútávú távcsőre gondoltam - és jelenleg itt tart a tervHa az eddigi utánaolvasások alapján nem tévedek nagyot, ~400/600 mm gyútáv (APS-C/FF mellett) már elég lehet nagyobb mélyég-objektumokhoz (Androméda, Orion-köd, Pleiades, stb). Hordozhatóság és költség miatt nagyobb kitelepülés, auto-guide és hasonló bonyolultabb megoldások kilőve, inkább egy fényerős (f4~6) távcsövet preferálnék rövidebb expókkal. Refraktor, Newton? Több helyen olvastam, hogy refraktort ajánlanak asztrofotózáshoz, de részletesebb indoklás nélkül. Vagy: ha már refraktor, akkor vegyek egyszerűen csak egy akár manuális-fókuszú fotó-objektívet, mondjuk 300 f2.8 vagy f4?
Aztán kellene egy mechanika is, ami ezt elbírja; mivel csak egy pár csillagképet ismerek fel, ezen a szinten még egy go-to elég hasznosnak hangzik - vagy gyorsan bele lehet tanulni, hogy mit hol találok?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3048, 94% Akkumulátor
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest