- Magisk
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
RogerP
csendes tag
Egy projektben Cisco Nexus 3548X-et ( kért az ügyfél, és felmerült néhány kérdés, amit sajnos a nagyker nem tudott megválaszolni, hátha nektek megvan a tudás hozzá:
- Két 3548X összefűzhető-e egy vPC domainbe?
- Ha tudja, akkor a vpc-peer-keepalive linket ki lehet a menedzsment 1GbE RJ-45 portját direkt kötésben használni vagy ehhez szükséges egy-egy SFP+ portot felhasználni?
- Hány aktív vPC peer link lehet két switch között? -
RogerP
csendes tag
FélOFF:
Pre-sales vonalon egyre többet találkozom (főként Brocade) FC hálózati kérdésekkel.
Tudtok valamit javasolni olyan dokumentumot/könyvet, amiből az alapokat rendbe tudom rajni a fejemben? (Gondolom CCNA Data Center lehet a megfelelő path)
Mivel az FC is egy szabvány, így gondolom majdnem mindegy, hgoy Brocade vagy Cisco vonalon olvas utána az ember. -
RogerP
csendes tag
válasz
FecoGee #12587 üzenetére
Szerintem nem könnyebb, hanem egyszerűen más. Politikusnak kell lenned, úgy mozgatni a szálakat, hogy lehetőleg mindenki a végén boldog legyen.
A projekt menedzserek nem rendelkeznek mély technikai tudással, de ha nem végzik jól a munkájukat, akkor hatalmas pénzügyi buktákat tudnak összehozni.
-
RogerP
csendes tag
Technikai kérdés: Standalone AP esetén beállítható egy olyan Guest login page, ahol nincs semmi jelszavas vagy AAA autentikáció, de mielőtt hozzáférne az Internethez feldobjon egy jogi szöveget, amit el kell fogadni, anélkül nem tud tovább menni.
Ez megoldható?
Valamint kérdés, hogy 2504-ös controller esetén van-e ilyen lehetőség. -
RogerP
csendes tag
WiFi Site Surveyvel kapcsolatosan hol találok jó how-to guideot?
Meglévő telepített rendszert kéne feltérképezni, felderíteni az interferenciákat, fekete lyukakra fejlesztési javaslatot tenni stb.
-
RogerP
csendes tag
-
RogerP
csendes tag
Port security kérdés: Az ügyfél szeretne valami központi lista alapján portokat védeni, hogy csak bizonyos MAC addressek kapjanak hozzáférést a hálózathoz. Ezt hogy lehet a legelegánsabban megoldani?
-
RogerP
csendes tag
válasz
vanhelzing #11176 üzenetére
Training360-ról nem hallottam jókat.
A SZÁMALK-ot nézted már?
-
RogerP
csendes tag
válasz
FecoGee #10962 üzenetére
Elfelejtettem, hogy nem Cisco, hanem Dell switchek, de a mögöttes logika gyakorlatilag ugyanaz. Sajnos a VSS megfelelője nem támogatott a core switchekben (Ciscora átforgatva kb mintha a core 3850, az access meg 2950XR lenne). RSTP load balancing esetén a perVLAN RSTP-t érted?
Sajnos az MLAG Dell esetében nem működik, ha stackben vannak.
-
RogerP
csendes tag
Van egy hálózat, amihez hozzá kéne nyúlnom: 2 10G core switch, 4 1G és 1 10G access stack, a core és access stackek között viszonylag sok blokkolt port, kb 10 használatban lévő VLAN.
Mennyire érdemes ilyen rendszernél a spanning tree-vel játszani (pl MST), hogy egynél több uplink legyen kihasználva?
-
RogerP
csendes tag
Gyors kérdés: 10 GbE twinax kábel működik egy "sima" SFP portban?
-
RogerP
csendes tag
Egy ügyfélnek tervezünk egy három WAN kapcsolatos, két tűzfalas határvédelmet, és ezzel kapcsolatban merült fel néhány kérdésem, remélem tudtok válaszolni.
Még sajnos eléggé sok minden tizsztázatlan a számomra, de lehet hogy némi információ morzsa tőletek segít.Két tűzfal van, active/standby üzemmódban, a három ISP lepakolja a saját routereit, egyelőre azt feltételezzük, hogy azokhoz nem nagyon nyúlkálhatunk, a demarkációs vonal az ő RJ45 kimenetüknél van.
Móricka szerint kb így néznénk ki:
Néhány kérdés felmerült bennem, amiben a kollégákkal nem sikerült dűtőre jutni:
- Milyen körülmények között lehet elhagyni az ISP routerek és a tűzfalak közti switch sort? (Szerintem peremfeltétel, hogy mindegyik ISP router rendelkezzen két porttal)
- Hol lehet/legyen az a pont, ahol a publikus IP címről átváltunk privátra? (Szerintem az ISP routereknél)
- Magán a tűzfalon lenne célszerű PAT-olni, viszont ha publikus-privát váltás az ISP routeren történik meg, akkor ott lesz még legalább egy statikus NAT, ugye?A segítségeteket előre is köszönöm!
-
RogerP
csendes tag
-
RogerP
csendes tag
válasz
DrojDtroll #10342 üzenetére
Az IT biztonság egyik nagyon fontos a megfelelő hálózati eszközök telepítése, konfigurálása. Persze egy átfogó biztonsági rendszer nem csak ezt tartalmazza, de igen nagy arányt képvisel.
Ahogy láttam itthon is a CCNA Security minősítés igen nagy előnynek számít egy pályakezdő, de akár egy 2-5 év tapasztalattal rendelkező esetén is.
Az, hogy túl vagy a CCNA első részén azt jelenti, hogy megcsináltad a tanfolyamot vagy már a vizsgát is letetted és CCENT vagy?
-
-
RogerP
csendes tag
Megint előkerült egy projektem, ahol egy adatközpontot és több remote siteot kéne összekötni az ügyfél hálózatán. A hálózat jellege miatt VPN kapcsolattal szeretném összekötni az én hálózataimat. A siteok száma egyelőre kettő, de a későbbiekben ez akár ötre is nőhet (a központban minden site egy külön VLAN).
Az adatforgalom az esetek 95%-ban RDP lesz (virtualizáció), a maradék 5% file transzfer.Van valahol leírás, hogy egy ilyen rendszernél hogy tudok méretezni, ami alapján a központba szánt eszköz típusát ki tudom választani? (A siteokon ASA5505 a legesélyesebb)
-
RogerP
csendes tag
Én is megnéztem volna az ICND1/ICND2 olvasása közben, hogy hogy néz ki egy képzlezelbeli adatfolyam egy Cat 6 tyúkbélen.
Mi a fix? A feszültség vagy az áramerősség oszcillál? Hogy különül el két egymást követő 0 bit?
Erről próbáltam anyagot keresni, de nem sikerült.Amin röhögök, az az OSPF "bonyolult matematikája", ami egy jó szemléltető ábrával simán megérthető.
-
RogerP
csendes tag
válasz
FecoGee #9979 üzenetére
Megértem a problémáidat. Én alapból vegyészmérnök vagyok, egy projekt csapatban dolgozom, és pont most segít a Cisco és VMware tanulás abban, hogy felrázzam magam. Új dolgok, új ismeretek, új kihívások.
Egy CCIE+CCDP kombóval azt mondanám, hogy menj el szabadúszó konzulensnek (akár tshoot, akár tervezés). Kérdés, hogy erre mennyire van kereslet Magyarországon.
-
RogerP
csendes tag
Lenne pár OSPF kérdésem egy kis laborozás után (még van pár, de ezt ki akarom előbb próbálni):
- A CCENT/CCNA könyv a router ospf x majd network A.B.C.D E.F.G.H area y parancsokat használja, de kíváncsiságból belenéztem a CCNP Route könyvbe, ott meg az interface-en használ egy parancsot. A kettő között gyakorlati működésben van különbség?
- Ha minden subnetet bele akarok vinni egy routeren, akkor van-e gyakorlati különbség aközött, hogy minden subnetet felveszek egy külön sorba vagy használom a network 0.0.0.0 255.255.255.255 area 0 parancsot?
- Egy hálózaton működési szempontból fontos-e az, hogy melyik router lesz a DR/BDR vagy csak a folyamat megértése miatt ilyen hangsúlyos a könyvekben?Más: Próbált valaki ASA-t UnetLab alatt?
-
RogerP
csendes tag
válasz
FecoGee #9842 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsot, jó ötlet ez a labor felépítés (ilyen szempontból jó látni, hogy ugyanazt a témát három könyv három szisztéma szerint épít fel).
Lehet, hogy csak egy kis idő kell, hogy ülepedjen az ismeret (most egy-egy gyakorló sor kb 70%-át tudom megválaszolni helyesen) és a meglévő irodalom újbóli átolvasása plusz néhány gyakorlósor kitöltése segít.Amint eljutok az ICND2-re való készüléshez, azt hiszem ez a labor szerinti haladás (és esetleg a CCNP-be való beleolvasás) lesz az üdvözítő.
-
RogerP
csendes tag
Ti hogy éritek el, hogy az OCG könyvek olvasásakor világosnak tűnő dolgok olyan szintű tudássá váljanak, hogy az ezerszer megcsavart vizsgakérdésekre jól tudjatok válaszolni?
A Pearson mintavizsgáit úgy érzem, hogy sokkal nehezebbek, mint a könyvekben lévő minta- és ellenőrző kérdések, a kettő közötti különbséget kéne valahogy áthidalnom.
-
RogerP
csendes tag
Néhány kérdésem lenne az ICND1 könyv átolvasása után. Egynémelyik gondolom nem szükséges a CCNA szint megszerzéséhez, de azt hiszem szükséges számomra, hogy értsem is egy kicsit jobban.
- Alapok: Multicast esetén egy switch hogy tudja eldönteni, hogy az adott csomagot melyik porton kell vagy nem kell továbbítani?
- NAT: A gyakorlatban a Statis/Dynamic NAT használva van vagy csak a PAT az, ami elterjedt?
- WAN: Hogy oldja meg a gyakorlatban egy ISP, hogy ha én kérek A és B telephelyre egy-egy bérelt vonalat, hogy a kettő között egy dedikált vonal jöjjön létre? Van-e garancia arra, hogy az én dedikált vonalamon futó adatokhoz senki más nem fér hozzá?Amúgy megvettem az ICND1 OCG-t és mellé a Foundation Learning Guideot is, azt hiszem ez a Lammle-féle könyvvel már jó alap lesz.
-
RogerP
csendes tag
Az INE tréning anyagok és hozzá tartozó mintavizsgák, workbookok letölthetők vagy csak online használhatók?
-
RogerP
csendes tag
válasz
Cyber_Bird #9624 üzenetére
Az UnetLab tud kezelni Cisco switcheket is, vagy ugyanúgy mint a GNS3 csak routert?
-
RogerP
csendes tag
Próbált már valami Etherchannelt beállítani egy ESXi szerver és egy Cisco switch között?
Addig - látszólag - gond nélkül működött a dolog, amíg csak az ESXi szerver fut, amint más IP cím is megjelenne az (összevont) portokon, meghal a kapcsolat.
Ha kihúzom/lekpcsolom az egyik portot a swtichen, akkor életre kel az adott hoszt.A switch configot sajnos nem mentettem el, majd hétfőn próbálom rekonstruálni.
-
RogerP
csendes tag
válasz
zsolti.22 #8749 üzenetére
Szerintem ez cégtől független. Ahol dolgozom a saját termékeinkre is (ipari szabályozástechnika, erre épülő egyéb szolgáltatások) van TAC (méghozzá több, minden termékre egy).
Lassúak, értetlenek, próbálják kihozni az egészből hogy "Not supported - can I close the ticket?". Jah és ki van szervezve Indiába, hogy még nehezebb legyen velük kommunikálni. -
RogerP
csendes tag
-
RogerP
csendes tag
válasz
FecoGee #8609 üzenetére
Egy hogyan kezdjünk bele engem is érdekelne. Már egy fél éve agyalok a CCNA-n, próbálok a cégnél már lecserélt switchekből valami demo labort összekukázni, meg könyveket berendelni.
Ami a Cisco eszközökkel való ismerkedést illeti, a EoS/EoL PIX sorozat és az ASA mennyiben tér el egymástól?
-
RogerP
csendes tag
Újra jönnék a néhány oldallal korábbi rendszeremmel...
A jelenlegi helyzet a következő: Van 5 db, egyenként 6-20 gépből álló 100 Mbps hálózatunk egy nagy telephely különböző részein. A hálózatok teljesen izoláltak.
Ennek egy részét tudjuk/szeretnénk virtualizálni egy központi irodaépületbe, a kommunikációt az ügyfélAmit sikerült kiderítenem, hogy a biztonsági előírások és a saját programjaink limitációja miatt site-to-site VPN kapcsolatokra lenne szükségünk a virtuális szerverek és a távoli siteok között.
A hálózatok ugyanúgy maradnának függetlenek, gondolom ezeket érdemes ilyenkor nem csak más subnetbe tenni, hanem VLAN-ok segítségével izolálni.A várható átlagos adatforgalom kb 10 Mbps/site környékén mozog, távlatilag még kettő site kialakítása/bekötése várható néhány éves távlatban. Amire gondoltam, hogy a távoli siteok egy-egy ASA 5505-öt kapnának, a szerver mellett egy ASA 5515-X kapna helyet.
A kérdésem az lenne, hogy ez a rendszer így mennyire tűnik reálisnak?
-
RogerP
csendes tag
válasz
FecoGee #8324 üzenetére
Egyelőre nem tudok, még nem sikerült kideríteni, hogy az ügyfél milyen hálózattal rendelkezik, amire rá lehetne telepedni.
Az access réteggel kapcsolatos problémáját tudom. Ha kiesik egy switch, azt még viszonylag gyorsan és kis kieséssel orvosolható, az adatközpont kiesése már sokkal neccesebb lenne.
Nem is igazán tudom, hogy hogy lehetne ez ellen jól védekezni. -
RogerP
csendes tag
Lehet hogy rosszul fogalmaztam. A jobb oldal switchei nem kommunikálnak egymással, csak a bal oldallal.
A forgalom legfőképpen Windows RDP session lesz, továbbá van néhány egyéb adatfolyam, ami nem generál jelentős forgalmat, bár még ezt meg kell néznem, lehet hogy sok apró csomagot küld a rendszer.
Az átlagos adatforgalom szerintem nem fogja meghaladni a 5-10 mbit/sec sebességet, egy-egy csúcs akkor várható, ha valaki RDP-n keresztül file mozgatást végez.
Maga az uplink azt hiszem mindenhol tud Gbit-et, értelemszerűen azokat használnám ott, ahol lehet de magus az access portok 100-asok csak, ezt nem is kell bővíteni.
Amit személyesen szeretnék, hogy a virtuális szervereket tartalmazó szekrényben lehetőleg minél nagyobb fokú failover legyen. A jobb oldalon nem akarok teljes redundanciát, de legalább két alternatív útvonalat a bal oldalig igen. -
RogerP
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Remélem nem trollkodom szét a topicot a témámmal.
Egy cégnek szállítunk be és tartunk karban különböző számítógépes rendszereket, amik tipikusan 4-6 gépből állnak, most kitalálták, hogy virtualizáljuk őket, és kb a felénél. Eddig ezek szigetüzemben voltak elszórva a cég telephelyén.
A virtuális szerverek egy központi irodaépületbe vannak tervezve, míg a maradék gép meg a vékony kliensek maradnának ugyanott, a kettő köti távolság meg akár néhány km is lehet.
Szerencsére az ügyfélnek van egy kiépített hálózata, így arra szeretnénk valamilyen módon rácsatlakozni.A tervezett elrendezés kb így néz ki:
Az ügyfél hálózatát egy felhőként kezeltem, mert nem tudunk róla semmit. A virtális szerverek esetén Cisco Catalys 2960-S switcheket gondoltam, amiket stackelnék, a másik oldalon a meglévő különböző 2960-as switchek maradnának.
Az egyes végpontokig kb 10-100 Mbit/sec sávszélesség kéne, és nincsen végpont-végpont kommunikáció szerencsére.Ami kérdésem lenne, hogy egy ilyen rendszer mennyire tűnik életképesnek?
A 2960S segítségével el lehet osztani az egyes linkek között a forgalmat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged