- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Szancsó #18307 üzenetére
Most dicsekedsz, vagy panaszkodsz? :-) :-)
Nem tudok jobb megoldást, de azt azért megnézném, hogy egyesével kihagynám a dolgokat, hogy kiderüljön, melyik nyomja meg annyira a memóriát.
A világon valahol valakik által megírt programok néha elképesztő pazarlók.
Ilyen lehet például a TFT kezelő, ha nincs megfelelően ifdef-ezve, hogy már a fordítás során tudja, hogy mit fordítson be, és mit ne, hanem mindent befordít, mindenféle TFT-hez, akár szükséges, akár nem.BT-t nem használom, így azt nem tudom.
WiFi, ha a szokásos WiFi.h-t használod, nem szabad, hogy sokat fogyasszon.Én a mindenféle UI-k esetében csak egyszerű HTML lapot használok. Ha kell websockitot használok, amire itt tanítottak meg a fórumtársak. :-)
-
-
Undoroid
őstag
válasz
Szancsó #16654 üzenetére
Üdvözöllek!
Az első kérdésre megkaptad a választ...most jönnek a logikus kérdések:
- Van-e otthon, nálad valami jóféle mérőműszer (az analóg lenne a legjobb), amit tudsz is helyesen kezelni?
- Meg tudod-e mérni vele a 12V-os ág és a konverter közötti (felvett) áramot?
- Meg tudod-e mérni a konverter kimenete és a Kontroller betápja között folyó áramot?
- Következő lépésként válaszd le a MOSFET-modult és úgy mérd meg a 12V-os ág és a konverter közötti áramfelvételt...ha ekkor jelentősen csökken az áramfelvétel, akkor valamit elkötöttél, ha marad a magas áramfelvétel és a hőfejlődés, akkor lehet, hogy elkötöttél valamit, avagy rossz a konverter...szerintem! Így -a teljes kapcsolás- pontos ismerete nélkül csak ennyit tudtam segíteni!
Ha a konvertered rossz és mégis egy 7805-ös stabkockát választanád (ennél olcsóbb és egyszerűbb megoldást nem nagyon találni) akkor egyszerű dolgod lesz a bekötésével! Még elkötni is nehéz, mert mindössze 3 lába van!
Szerk: " Találtam egy hasonlót otthon (csak másik fajtát) és majd kicserélem " Ugye az egész konvertert akarod cserélni és nem csak a rászerelt potmétert?
A rosszul megválasztott poti az egész konvertert és a rákötött mikrovezérlőt is hazavághatja! Szóval csak óvatosan!
-
tonermagus
aktív tag
válasz
Szancsó #16650 üzenetére
Trimmer szerintem a szabályzón lévő feszültség beállító csavar.
Egyébként én jelenleg is használok ilyen megoldást amit Te. 12V-ról lehúzom 5V-ra a feszültséget, de rövid távon nem vettem észre, hogy melegedne. LM2596-ot használtam, gondolom Te is azt használod.
Erről a fasz stabilizátorról ment egy Ardu és egy GPS modul is.
Az a LED szalag ~1,8A-t fogyaszt teljes fényerőn, fehér színben.
Tehát van egy 12V tápod ami egyrészt megy a LED szalagra, másrészt egy DC-DC stepdownra, ami 7V-ot állít elő és azt rákötötted az Ardu VIN lábára? -
Undoroid
őstag
válasz
Szancsó #16647 üzenetére
Akkor valószínű, hogy azért melegszik ennyire az a modul, mert kitekerted a trimmer-t 'nullára' és ez annak a modulnak nagyon nem tetszik! Az "ilyesmi" kimenetére mit kötöttél?
Ha a teljes terhelésed áramfelvétele nem haladja meg az 1A-es határt, akkor a DC-DC konverter helyett használj egy 7805-ös stabkockát! Nem árt rá egy kis hűtőzászló, de vigyázz, mert negatív potenciálon lesz a hűtőzászlód!
-
válasz
Szancsó #12380 üzenetére
A kábelek ellenállása, állapota (mennyire van eloxidálódva, stb) sokat számít. Amíg nem volt itthon LED szalaghoz való kábel, addig úgy tudtam használhatóvá tenni a LED szalagot, hogy hangszóró vezetéken kapta az áramot és egy szálat kivettem az utp kábelből, azon érkezett a digitális jel. (én többek között egy asztal aljára rakott LED szalagot akartam vezérelni, semmi extra, statikus világítás volt a cél még akkor)
-
válasz
Szancsó #12368 üzenetére
Szia!
Mekkora kábel van az 1 db LED és a NodeMCU között?
Mielőtt te is elkezded a kódot hajkurászni, próbáld meg másik kábellel összekötni. Rövidebbel, vagy más típusúval.
Én kb 4 hétig szívtam a könyvtárakkal / kódolással, mert mindenki szoftver hibát gyanított. Utólag kiderült, hogy egy egyszerű kábel csere megoldotta a hibát. -
Janos250
őstag
válasz
Szancsó #12370 üzenetére
"ha a LED szalagon minden elemet (0, 0, 0) -ra állítok, akkor ténylegesen kikapcsol és nem fogyaszt áramot, vagy jobb, ha a tápját megszakítom?"
Csak tipp:
Mivel az adatot a (0,0,0-t) akkor is folyamatosan küldi, én úgy gondolom, hogy valamennyit akkor is fogyaszt, csak persze sokkal kevesebbet, mint ha a ledek is világítanak. Ha (0,0,0)-t állítasz, és a programban is leállítod a küldözgetést, akkor - úgy gondolom - nagyon minimálisat fogyaszt, de még nem mértem. -
Janos250
őstag
válasz
Szancsó #12368 üzenetére
Én szoftver hibát gyanítok.
1. Ha ellenállás, akkor én a GND és az adat közé tenném. Mert az adatvonal alapállapotban alacsony szinten kell legyen, és oda is kell visszatérnie. Tapasztalatom szerint kb 150-200 µs tüskét még elvisel, nagyobbat nem.
2. Én kiadnám ugyanazt a jelet az egy pixelre is, amit a stripre.
Ha úgy megegyezik a másik sor első pixeljével, akkor szoftverben keresendő - valószínűleg - a hiba. Az nem zavar be, hogy több adat megy ki az egy pixelre is, mert azok akkor tovább mennek a "semmibe".
3. Bezavarhat egy interrupt az adatok küldése közben. Meg lehet próbálni letiltani a küldés előtt, utána természetszerűleg engedélyezni.
A ms számláló 1 ms-enként megszakít. Ennek kivédésére megpróbálható, hogy figyeled az ms-eket, és amikor változik akkor küldöd az adatot, mert akkor még van 1 ms-ed a következő ms megszakításig.
4. A küldés elé beteszel mondjuk 3-5 ms-es delayt, hogy az esetleg "feltorlódott" megszakítások lezajlanak.
Hirtelen ezek jutottak eszembe. kipróbálhatod, ha úgy gondolod, de lehet, egész más a hiba. -
válasz
Szancsó #12286 üzenetére
Nem, ezen - ha jól látom - van egy 5V regulátor, a hordó csatlakozóra 7-12V-ig bármilyen tápot köthetsz. Ez az 5V-ra fogja adni a tápot. Ennek a regulátornak a terhelhetőségétől függ aztán, hogy mit és mennyit tudsz rákötni. A gyakorlatban 9V-nál nagyobb tápot nem érdemes rádugni, mert ezek az olcsó regulátorok hamar megsülnek. Érdemesebb inkább az 5V tűre stabilizált 5V tápot kötni, arra annyi szervót köthetsz, amennyit a táp elbír.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged