- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- eSIM, a kártyamentes szabadság
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos250 #3740 üzenetére
A tudsz erről vmi szakirodalmat? A weblapos megoldás jól hangzik, magától állítja elő vagy én hozom létre?
Ha tanítod, akkor úgy érzem, lesz pár kérdésem még hozzád a későbbiekben.
Grafikus környezet ügyben tudsz vmit mondani? A scratch4arduino mennyire használható, vagy van-e másik, olyasmit keresek, mint a lego blocks sdk-ja... -
válasz
Janos250 #3721 üzenetére
Sziasztok!
Ha nem az eredeti AtMega xxx proci van rajta, hogy lehet kompatibilis az UNO-val?
Mostanában kezdtem keresgélni, de ennyire olcsó lapot nem láttam sehol, erre meg először az ára miatt azt hittem, hogy csak egy hat.A gyerekemnek akarok összerakni vmi robotféleséget, hogy beoltsam egy kis programozással, talán legolcsóbban arduinoval tudnám összehozni. Gondolkodtam még a bbc micro:bit lapon, mert ahhoz van jó kis grafikus programozó felület, kisgyerekeknek való, de talán a scratch4arduino is jó lesz valamire, és mégis nagyobb közösség áll mögötte.
Úgy kb 4 motort szeretnék vele meghajtani, láttam ilyen h-hidakat linkelve pár hsz-el ezelőtt, abból lehet egyszerre 2-t is rákötni? A szervókhoz ugye nem kell meghajtó elektronika, csak táp, és lehet direktbe kötni a pwm kimenetre?
És kellene vmi vezeték nélküli kapcsolat, BT vagy wifi, hogy lehessen távirányítani a cuccot, tudtok ilyesmit ajánlani?
Előre is köszi a segítséget! -
szaszyka
senior tag
válasz
Janos250 #3688 üzenetére
Szia. Okés, akkor majd kihagyom a delay-t, aztán mehet a program körbe-körbe. Igen, pont azvolt az elképzelés, hogy ne járjon feleslegesen, illetve tennékbele egy biztonsági, 20-22 Celsius Fok-os beállítást, hogy ha annyi a hőmérséklet, vagy az alá esik, akkor álljanak le a ventik,és ne áramoljon be több hideg levegő télen a lakásba. Amint megjönnek a hozzávalók neki is állok majd.
-
cyborg X
tag
válasz
Janos250 #3675 üzenetére
Köszönöm a linkeket!
De ezeken is túl vagyok és sajna nem sokat mond.
Be kell látom, hogy ez már túl mély víz nekem! Alapvető programozási és angol tudás nélkül, felejtős a projekt. Gyakorlatilag hozzá sem tudok szagolni. Azon kívűl, hogy inicializák két bemenetetet, amin érzékeli az enkóder elmozdulását, többet nem tudok kihámozni.
Kész programot és szájbarágós magyarázatot meg nem várhatok el senkitől!
ebay-en nézem ilyen encoderes, LCD-és, IR távvezérelhető, csatorna váltós ketyerét pár ezresért. Fölösleges nyűglődnöm a programozással... -
brickm
őstag
válasz
Janos250 #3580 üzenetére
Írtam az arduinonak, meg visszanéztem a latest version arduino szoftvereket. Nem találtam meg a pontos kezdetét a hibának, mert nem volt kedvem feltenni az összeset, de pl az 1.0.X-es release-ek képesek írni megával. Csak azokat már nem egyszerű beszerezni.
De az 1.5-ös ISP.ino még szintén képes megán keresztül égetni. Ez hivatalos kiadás, az enyémmel szemben, így bárki bátran használhatja. -
gyapo11
őstag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3581 üzenetére
Bluetooth soros port kapcsán merült fel a kérdés, hogy mivel lehet összeütni viszonylag fájdalommentesen egy Android-os GUI-t? Mármint telepíthető alkalmazást tabletre és telefonra.
A fájdalommentes alatt vmi frontend-ben történő szerkesztést értek, ha létezik ilyen.
Az se zavar, ha 100 mega ramot eszik három gomb a képernyőn, csak ne kelljen megtanulni kódolni még ezt is. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3562 üzenetére
Nem, Stockholm.
(#3563) zka67 válasza tvamos (#3561) üzenetér
Ilyesmi, csak olyan kell, aminek rovid, kerek a pucukaja, es ic foglalatba megy.(#3565) zka67 válasza Janos250 (#3564) üzenetére
Igen, ilyen az atalakito, csak ugy kene, hogy lapos legyen, es bemenjen a ket breadboard koze. -
zka67
őstag
válasz
Janos250 #3564 üzenetére
Szerintem az kell neki, amit linkeltem.
SMD-DIP átalakító - csak egy példa - , ebbe megy a tüskesor egyik fele és az arduinon a tüskesorhoz való hüvely van.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3560 üzenetére
En sem probaltam meg ezket az STM32-es boardokat Arduino frameworkkel. :/
Mondjuk nem is feltetlen erzem a hianyat a dolognak. Nem tudom, megeri-e gyotrodni vele.Jut is eszembe... segitsen mar nekem valaki! Szeretnek az Arduinohoz SMD DIP atalakitoval IC-t kapcsolni, de elfogyott itthon az ic-s tuskesor. Az kene nekem, de nem tudom, hogy keressem.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3557 üzenetére
Hát ahogy én látom a ws2812 nem jobb a ws2801-nél, csak más.
Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai.
Ha ezt előre tudom, hogy a 2812 mellett nem fogok tudni parancsot küldeni az mcu-ra, akkor a másikat vettem volna. Persze amíg csak egy szalag van, bár láttam már megoldást több ws2801 párhuzamos használatára is shift registerrel. Vagy multiplexer vagy mi a retek. -
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #3554 üzenetére
Táp ügyben én a jó öreg LC-t ajánlom. Soros induktivitás, és párhuzamos 100 n kerámia és 100 mikro elko. Feszültség emelkedésre nem jó, de a tápról jövő tüskéket leszedi. Hiába 15 A-es a táp, ha 10 A-es rántásokat kap nem 5 mV-ot fog esni a feszültség, és még elég csúnya tranziensek is lehetnek rajta, meg kell nézni szkóppal.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3554 üzenetére
Kicsit megvariáltam a ledek frissítését. Nincs konstans kiíratás, csak ha változik a kép.
Statikus "vektornál" átugorja a küldést és ilyenkor tudok kommunikálni vele.
Annyi trükköt raktam még bele, hogy ahogy érkezik vmi adat, felfüggeszti az animációt.
Neten nem találtam megoldást a problémára, egyetlen példában sem merült fel a "ws2812b + remote control" esete.
Ha cserélnék a régebbi WS2801-es szalagra, aminek nem kell szigorú időzítés, akkor ez a probléma fel se merülne. Kár, hogy erre így konkrétan akkor jöttem rá, amikor már megvettem 15 méter szalagot.
Na mindegy.
Lehetséges megoldások között szerepelt a nagyobb vasra váltás is, de az sem garancia az ütközésmentes működésre. Annyi, hogy több ciklust tud végrehajtani az idő alatt. Igaz több erőforrással már nem kellene szénné optimalizált library-ket használni, mert amúgy van vmi Pololu féle cucc is, ami tud olyat, hogy pixelenként kapcsolja ki-be a megszakításokat - értékes proci időt hagyva más feladatokra ahogy te is utaltál rá. Persze ez se garancia az ütközésmentességre, de talán jelentősen lecsökkenti a csomagok eldobásának esélyét.
A valóban garantáltan hibamentes megoldás a második mcu, ami kezeli a beérkező kommunikációt és kérésre továbbítja az első felé.A táp egy kínai utángyártott laptoptöltő akar lenni, szokatlan 5V/15A paraméterekkel, de olyan szinten noname, hogy még én is félek tőle.
5,3V jön ki belőle, csak úgy a miheztartás végett.Ezek közül melyik működik csont nélkül az Arduino IDE-vel?
Úgy tudom csak a Teensy 100% kompatibilis utasításszinten - vagyis lefordul rá ugyanaz a sketch, mint az Uno-ra, ha nem tévedek (talán egy-két specifikus dolgot leszámítva, mint hogy pl. a Due-n is megszaporodtak a perfifériák és azokat külön kell címezni). Arra pályázok majd. Csak mivel kicsit drága ezért még egyelőre nem támasztok akkora igényt a nagyobb kapacitásra.
(Majd ha minden mostani projektem egyesül egy komplex vmivé és bejön mellé egy érintős TFT kijelző is, na akkor kelleni fog az ARM.)
Másik környezetre áttérni meg nem szeretnék, nem akarok visszamenni az alapokhoz. -
brickm
őstag
válasz
Janos250 #3482 üzenetére
Köszi, sokat utánaolvastam, sok helyen azt írják amit te, néhányan viszont nem tudtak rá írni. "Serial port is busy" üzenettel állt le az égetés.
Annó az UNO(nem eredeti volt)-val én is találkoztam ezzel az üzenettel, amikr egyszerre volt megnyitva a serial monitor és égettem volna bele, na akkor rendszeresen erre futott ki.
A Mega(ami nem utánzat mega) nem ír ki ilyet, serial monitor mellett is ír rá. Remélem sikerül, már csinálom hozzá a shieldet. -
Daszkalosz19
aktív tag
válasz
Janos250 #3469 üzenetére
Szia! Változtattama a kódon,a menubackendet kiszedtem. Egy másik menüt hoztam létre,de nem tudom folytatni. Csak a másodpercet hívtam meg,az óra és a perc még hátra van,mert nem tudom hogy hol hívjam meg. További almenük kellenek? Ezt a részét nem értem. A fordító most lefordítja. Felteszem az LCD és az RTC könyvtáramat is,ha szükséges
időkapcsoló.ino
LCD lib
RTC libKöszi a segítségedet
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3453 üzenetére
A szalag frissítése sosem volt probléma. Egyben kitolja a puffert, aztán amíg nem hívja meg semmi megint, addig a szalag tartja a mintát. Nincs frissítési probléma és tetszőleges fps-el lehet frissíteni.
A "gond" az volna, hogy nagyrészt globális változókkal dolgozok, mint amilyen a szalag pufferje is.
Ezt a puffert manipulálja az összes függvény, amíg végül kiküldésre nem kerül sor.
A puffer és a vezérlőbájtok mind globálisak, ami számomra egyszerűvé teszi a munkát.Egy képkocka első szalagra, bele a vektorba.
A vektor kiküldése az első szalagra.
Mit értesz vektor alatt? Mi volna itt a "vektor" feladata?
Ha itt generálom a képkockát, az rendben is volna, de végső soron ugyanúgy el kell tárolnom a ram-ban a vezérlőbájtokat minden szalagra vonatkozóan, nem?
Vhonnan elő kell kaparni a paramétereket a függvényhez/osztályhoz.Tehát ha pl. a
byte fényerő
változóból van négy példány, mert négy szalaghoz kell eltárolni az infót, akkor ezt sehogy nem lehet leredukálni egy változóra.
Vagyis ha jól értem az egyetlen előny az volna, hogy átláthatóbb és rendezettebb lenne a program a mostani katyvasz helyett. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3449 üzenetére
/*Ez egy hevenyeszett bevezeto bevezetoje az osztalyokrol teasuti keresere
* jogallasa "beerware", azaz szabadon hasznalhatod, de ha kocsmaba megyunk, Te fizeted a sort
*/LOOOL
Viszont ha jól értem ezzel dolgozik az összes WS2812 library is, hisz eleve osztályként definiálod a led szalagot.
Az én esetemben viszont akkor nem értem miként lehetne osztályokba rendezni konkrétan az egész loop-ot, hisz egy loop ciklus egy képkockát generál.
Aztán ha több szalagom lesz, akkor azt kell megoldanom, hogy egy ciklusban több képkocka jöjjön létre több szalagra, amit vagy úgy fogok megoldani, hogy oda-vissza ugrálok a loop-ban, vagy copy&paste.
Aztán ami a változókat illeti, ha osztályokba rendezve fut le, akkor is több példány jön létre minden változóból, vagy ahogy kilép az egyik osztályból úgy üríti a ram-ot? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3439 üzenetére
Az effektezésnél tudatosan vannak kihagyva, így paramétertől függően végigmehet mindegyiken.
Ez az objektum/class nekem új. Vmi szájbarágós tutorial esetleg nincs kéznél?
Pedig az elképzelés éppen az volt, hogy sorszámozom a globális váltózókat.
De akkor létezik elegáns megoldás is.A saját megszakítás kezelőre van vmi ötlet? Merre induljak egyáltalán?
Próbáltam kilőni a programból az összes megszakítással babráló részt, mint a kikapcsolás a led frissítésénél és a gyroszenzor jelzésénél új adatról.
Szóval elméletileg nem kéne közbevágnia semminek a soros kommunikációnál, de így is eldobálja a karaktereket.
Úgy amúgy mi történik, ha megszakítás közben bejön még egy megszakítás?Az Adafruit és Fastled library-t nem véletlenül nem használom, túl erőforrás igényesek és televannak demóval.
FABled-nél meg te magad kezeled a puffert direkt módon és mentes minden felesleges extrától, így jóval kisebb méretre fordul le. -
Ribi
nagyúr
válasz
Janos250 #3431 üzenetére
Mondjuk ezek után nem árt még egy kevés szűrést rakni, mert eléggé tüskés amit kiadnak magukból.
Illetve a konvertereknél is igaz, hogy a cél értékhez nem szabad közel engedni a bemenő feszt, mert a konverter nem szereti és egyre nagyobb zajt nyom ki magából. Szóval ezt is legalább 6 elemmel etetném, cserébe tényleg nem lesz akkora vesztesége mint az Ardu beépített konverterének. Csak figyelni kell az elem feszt, mert ha egyszer lemerülnek akkor a konverter megintcsak megzavarodhat.
-
Sokimm
senior tag
válasz
Janos250 #3380 üzenetére
Igen igen, a következő lett az eredmény (csak konzolról nem tudom beolvasni az értéket... A switch case-ig nem jut a beolvasott érték. :\)
sevensegment.ino
#include "sevensegment.h"
sevensegment kijelzo(7, 9, 11, 8, 10, 6, 12, 13);
void setup()
{
Serial.begin(9600);
Serial.println("csak 1-9 kozotti erteket adj meg!");
}
void loop()
{
kijelzo.kiir(Serial.read());
delay(500);
}sevensegment.h
#ifndef sevensegment_h
#define sevensegment_h
#include <Arduino.h>
class sevensegment
{
private:
byte _f; byte _k; byte _a; byte _bf; byte _ba; byte _jf; byte _ja; byte _p;
public:
byte szam;
sevensegment(byte f, byte k, byte a, byte bf, byte ba, byte jf, byte ja, byte p);
void kiir(byte szam);
};
#endifsevensegment.cpp
#include "Arduino.h"
#include "sevensegment.h"
#include "pins_arduino.h"
sevensegment::sevensegment(byte f, byte k, byte a, byte bf, byte ba, byte jf, byte ja, byte p)
{
pinMode(f, OUTPUT);
_f = f;
pinMode(k, OUTPUT);
_k = k;
pinMode(a, OUTPUT);
_a = a;
pinMode(bf, OUTPUT);
_bf = bf;
pinMode(ba, OUTPUT);
_ba = ba;
pinMode(jf, OUTPUT);
_jf = jf;
pinMode(ja, OUTPUT);
_ja = ja;
pinMode(p, OUTPUT);
_p = p;
}
void sevensegment::kiir(byte szam)//
{
switch (szam) {
case 0:
Serial.println("nulla");
break;
case 1:
digitalWrite(_jf, LOW);//1
digitalWrite(_ja, LOW);
digitalWrite(_f, HIGH);
digitalWrite(_bf, HIGH);
digitalWrite(_k, HIGH);
digitalWrite(_a, HIGH);
digitalWrite(_ba, HIGH);
break;
case 2:
digitalWrite(_jf, LOW);//2
digitalWrite(_ja, HIGH);
digitalWrite(_f, LOW);
digitalWrite(_bf, HIGH);
digitalWrite(_k, LOW);
digitalWrite(_a, LOW);
digitalWrite(_ba, LOW);
break;
case 3:
digitalWrite(_jf, LOW);//3
digitalWrite(_ja, LOW);
digitalWrite(_f, LOW);
digitalWrite(_bf, HIGH);
digitalWrite(_k, LOW);
digitalWrite(_a, LOW);
digitalWrite(_ba, HIGH);
break;
case 4:
digitalWrite(_jf, LOW);//4
digitalWrite(_ja, LOW);
digitalWrite(_f, HIGH);
digitalWrite(_bf, LOW);
digitalWrite(_k, LOW);
digitalWrite(_a, HIGH);
digitalWrite(_ba, HIGH);
break;
case 5:
digitalWrite(_jf, HIGH);//5
digitalWrite(_ja, LOW);
digitalWrite(_f, LOW);
digitalWrite(_bf, LOW);
digitalWrite(_k, LOW);
digitalWrite(_a, LOW);
digitalWrite(_ba, HIGH);
break;
case 6:
digitalWrite(_jf, HIGH);// 6
digitalWrite(_ja, LOW);
digitalWrite(_f, LOW);
digitalWrite(_bf, LOW);
digitalWrite(_k, LOW);
digitalWrite(_a, LOW);
digitalWrite(_ba, LOW);
break;
case 7:
digitalWrite(_jf, LOW);//7
digitalWrite(_ja, LOW);
digitalWrite(_f, LOW);
digitalWrite(_bf, HIGH);
digitalWrite(_k, HIGH);
digitalWrite(_a, HIGH);
digitalWrite(_ba, HIGH);
break;
case 8:
digitalWrite(_jf, LOW);//8
digitalWrite(_ja, LOW);
digitalWrite(_f, LOW);
digitalWrite(_bf, LOW);
digitalWrite(_k, LOW);
digitalWrite(_a, LOW);
digitalWrite(_ba, LOW);
break;
case 9:
digitalWrite(_jf, LOW);// 9
digitalWrite(_ja, LOW);
digitalWrite(_f, LOW);
digitalWrite(_bf, LOW);
digitalWrite(_k, LOW);
digitalWrite(_a, LOW);
digitalWrite(_ba, HIGH);
break;
default:
break;
}
} -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3375 üzenetére
Érthető, hisz utóbbi úgy indul, h képezd ki magad cnc-ből és forgácsolásból. Majd vegyél cnc gépet.
Persze átvitt értelemben, de akár szó szerint is.
Ha meg szakembert bízok meg vele és gépet bérlek, akkor meg nem DIY.(#3363) gyapo11
Nem hiszem el, h ezt az arduino közösség még nem oldotta meg.
Elég alapvető igénynek tűnik, h parancsot lehessen küldeni az MCU-nak. -
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #3369 üzenetére
Köszi, akkor most már ezt is láttam.
Nem mondom, hogy mindent értek benne, de nyilvánvalóan nem assembly, tehát ez még csak egy utasítássorozat a fordítónak.
De a lényege a dolognak az, hogy ha megy a byte-ok kifütyülése (vegy beolvasása), és jön egy megszakítás, mert ki akarom szolgálni a távirányítót pl., akkor ezt hogy kezeli le a program, és hogy kezeli le az én programom, amiben meghívtam a soros portkezelő függvényt. És hogyan tudom kitalálni, hogy ha elveszett valami, akkor az miért történt?
Olyan ez, mint az állatorvos, aki nem tud átlépni a kerítésen, és bent van a beteg ló.
Az, hogy a c, c++ forrás elveszi előlünk a gépi kódot egyszer előny a könnyű használhatóságban, máskor hátrány a hibakeresésben.
Ezért van az, hogy ha hibába ütközik valaki, és föltesz egy kérdést, akkor a próbáld másik libbel, tölts le másik sku-t, próbáld másik IDE-vel tanácsok jönnek. Észre kell venni, hogy ez nem informatikai szakmunka hanem legozás, próbálgatás. -
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #3368 üzenetére
Mint ahogy írta valaki megvette az Atmelt.
De egyébként is az várható, hogy mindenféle mikrovezérlő meg fog jelenni arduino kompatibilisen lapon. Ez a nagy dolog az arduinoban. Amit szidok a debugolás hiánya, az pont előny abban, hogy ugyanazt a forrást le lehet fordítani a világ összes processzorára. És nem az a lényeg, hogy atmel ketyegjen rajta, hanem hogy működjön, az összes hobbista velem együtt ezért szereti. -
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #3330 üzenetére
Az arduino is mikrovezérlő, csak a saját IDE-vel használva adja azt a kényelmes módot, amire ki van találva.
Szerintem aki pénzt keres ilyen mikrovezérlős modullal és a rá írt alkalmazással, az nem az arduinot választja. Mert sok esetben egyszerűbb panel is megfelel -> olcsóbb, sokszor meg kell még más hw is, sok minden van arduinohoz is, de lehetnek olyan igények, amire nincs kapható modul -> egyedi tervezés kell.
De lehet, hogy a hw-val ellentétben a sw még erősebb érv, hogy ne arduiot akarjon használni. El lehet érni a processzort, akár assemblyben is meg lehet írni a programot, de ez nem kényelmes. A legtöbben a c-t választották, az IDE nyelve nem ez. Ha meg hex kódot kell letölteni, akkor az arduino kényelmes bootloaderes megoldása nem játszik. A másik a libek. Ha valaki már kidolgozta a c függvényeit, akkor neki nem haladós a libeket megismerni. Lesz valami korlát, akkor meg kellene tanulnia libet írni vagy módosítani. Sokszor hibák is vannak a libekben, lelkes amatőrök írják. Sokszor ütköznek a libek, mert ugyanarra a pinre írták, megint tudni kell módosítani. És elég hamar el tud fogyni a memória, nem tudom, de szerintem a c tömörebb kódot generál, nagyobb program is elfér így. De ha nem, akkor könnyen át lehet állni egy nagyobb memóriás chipre, attól a programozás ugyanaz marad. Arduino esetén ott van a mega meg lehet még más nagyobb modell is, de az már nem olyan olcsó.
Szóval szerintem ezek miatt nincs az, hogy lépten-nyomon arduinora fejlesztő profikkal találkoznánk, és egy ilyen igényre, mint ez a fényvezérlés nem ugranak 10-en rá, hogy szívesen megcsinálják. Mint ahogy írtam is, egyedi fejlesztéssel, szintén mikrovezérlővel, saját sw-rel biztosan találni rá embert, de nem olcsó, mert nem tömegtermék, tehát az összes fejlesztési időt ennek az egy példánynak kell kitermelnie. -
Gergosz2
veterán
válasz
Janos250 #3330 üzenetére
"Mikrovezérlővel igen"
Az Arduino nem mikrovezérlő? (Atmel, ARM, ESP, Microchip PIC, stb. ezeken fut az Arduino kód.)Te néha visszaolvasod amiket írsz?
Az arduino egy framework az, hogy mit támogat a hivatalos fejlesztőitől és Arduino esetén nem kis mértékben a közösségtől is függ. Az arduino maga nagyon jó dolog, mert kezdésnek nagyon jó, de ha valaki valami komolyabb projectet akar végigvinni az hamar észreveszi a hiányosságit és tér át egy másik Frameworkre MCU-val együtt.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Janos250 #3303 üzenetére
valóban, az arduinonál, meg úgy általában kommersz elektronikában elég sok dolog ilyen "tapasztalati" alapon megy, meg "hát ez volt írva az application note-ba". a kolléga előismereteire csak azért kérdeztem rá, mert azért szép és jó, hogy ez így van, lehet tanulgatni, de néhány nagyon alap elméleti dologgal nem árt rendelkezni, teszem azt Ohm-törvény, csomóponti törvények, vagy akár ilyen úri huncutságok, mint váltakozó áramú rendszerek. persze nyilván nem a Maxwell egyenleteknek kell nekiesni rögtön.
én amondó lennék, legyen akármilyen uncsi/száraz, meg kéne próbálni néhány egyetemi alapozó tárgy jegyzeteit letölteni valahonnan a netről. pl BME-s jelek és rendszerek 1-2, elektronika 1-2. már így hirtelen pár év távlatából nem emlékszem pontosan, hogy az ezekhez a tárgyakhoz készült segédanyagok mennyire emészthetők és használhatók, illetve azt látatlanban garantálom hogy lesz bennük felesleges bullsh*t, de emellett egy csomó hasznos ismeret is.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Janos250 #3290 üzenetére
Ezt most abszolút nem tudom hova tenni.
A ESP csak HTML kódokat küld a kliens felé, ott a böngészője értelmezi azt. Mellesleg a NodeMCU-t is elég felesleges csak erre tartani, mert jól megcsinálták a kivezetéseit. Pont ezekkel szívok, mert állandóan wdt resetet kapok, ha az SPI-ra fűzött NRF24L-t működésre akarom bírni.
Pap és papné esete.
Nem , ez nem az. Egyszerűen értsd meg, hogy low power-ben még mindig az RF a nyerő, a wifi most kezd feljönni hozzá. Amíg egy ESP 500mA-et bezabál 3v3-on addig nincs miről beszélni.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Janos250 #3287 üzenetére
ha szétszedsz otthon egy 2.4 Ghz-es egér/billentyűzet mellé szánt USB dongle szinte biztos, hogy egy nrf24l lesz benne.
Wifis megoldás is vezérlő függő mert van belőlük millió fajta kint amiket milliófajta képpen lehet programozni. Jó dolog, hogy van ez az arduino core ESp modulokra de ez közel sem jelenti azt, hogy mindegyiket így kell programozni.
-
whYz
őstag
válasz
Janos250 #3277 üzenetére
Koszi a segitseget.
Akkor most rendelek egy ilyen ESP8266 ESP-12F-et es meglatjuk mit tud.
Egy ilyen nfc shieldem van. Probalom rabirni androiddal valo kommunikalasra, de meg nagyon az elejen vagyok. Ezzel kapcsolatban nem tudsz valami dokumentaciot? Mert neten eleg keves forrast talaltam.
-
whYz
őstag
válasz
Janos250 #3275 üzenetére
Koszi szepen az infot.
Szerinted mukodhet egy ESP8266 egy Genuino 101-al vagy vegyem akkor meg a teljes boardot es hasznaljak csak azt onmagaban? Genuino 101 mar megvan, igy legszivesebben azt hasznalnam, meg szeretnek egy nfc shieldet is racsatlakoztatni ha lehet.
Itt pl valakinek nem mukodott, de mast nem nagyon talaltam rola. Lehet egyedi eset.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3203 üzenetére
Ok, rosszul töltöttem le, tele voltak HTML kóddal a fájlok.
Most sima copy&paste Github-ról (nincs egy qrva download gomb sehol).
Most "csak" ezt tolja az arcomba egyszerű #include-ra, vagyis semmit nem csinálok még vele a programban.Arduino: 1.6.8 (Windows 10), Alaplap:"Arduino/Genuino Uno"
libraries\ApplicationMonitor\ApplicationMonitor.cpp.o: In function `__vector_6':
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\ApplicationMonitor/ApplicationMonitor.cpp:26: undefined reference to `ApplicationMonitor'
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\ApplicationMonitor/ApplicationMonitor.cpp:26: undefined reference to `ApplicationMonitor'
collect2.exe: error: ld returned 1 exit status
exit status 1
Error compiling for board Arduino/Genuino Uno.
This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
option enabled in File -> Preferences. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3201 üzenetére
A panel típusát nem szoktam piszkálni, telepítés után egyszer be lett állítva, aztán ennyi.
Háát, van itt baj rendesen, ha érti vki mi a hiszti:Arduino: 1.6.8 (Windows 10), Alaplap:"Arduino/Genuino Uno"
In file included from C:\Users\cex\Documents\Arduino\kicsike\kicsike.ino:1:0:
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:26:5: error: stray '\302' in program
<title>ArduinoCrashMonitor/ApplicationMonitor.h at master · Megunolink/ArduinoCrashMonitor · GitHub</title>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:26:5: error: stray '\267' in program
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:26:5: error: stray '\302' in program
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:26:5: error: stray '\267' in program
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:138:3: error: missing terminating ' character
<!-- </textarea> --><!-- '"` --><form accept-charset="UTF-8" action="/Megunolink/ArduinoCrashMonitor/search" class="js-site-search-form" data-scoped-search-url="/Megunolink/ArduinoCrashMonitor/search" data-unscoped-search-url="/search" method="get"><div style="margin:0;padding:0;display:inline"><input name="utf8" type="hidden" value="✓" /></div>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:467:69: error: stray '#' in program
<td id="LC8" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">pragma</span> once</td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:471:69: error: stray '#' in program
<td id="LC9" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">include</span> <span class="pl-s"><span class="pl-pds"><</span>Arduino.h<span class="pl-pds">></span></span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:475:70: error: stray '#' in program
<td id="LC10" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">include</span> <span class="pl-s"><span class="pl-pds"><</span>avr/wdt.h<span class="pl-pds">></span></span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:492:70: error: stray '#' in program
<td id="LC14" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">if</span> defined(__AVR_ATmega2560__)</td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:496:70: error: stray '#' in program
<td id="LC15" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">define</span> <span class="pl-en">PROGRAM_COUNTER_SIZE</span> <span class="pl-c1">3</span> <span class="pl-c">/* bytes*/</span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:500:70: error: stray '#' in program
<td id="LC16" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">else</span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:504:70: error: stray '#' in program
<td id="LC17" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">define</span> <span class="pl-en">PROGRAM_COUNTER_SIZE</span> <span class="pl-c1">2</span> <span class="pl-c">/* bytes*/</span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:508:70: error: stray '#' in program
<td id="LC18" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">endif</span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:718:70: error: stray '#' in program
<td id="LC68" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">if</span> defined(WDTO_4S)</td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:726:70: error: stray '#' in program
<td id="LC70" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">endif</span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:730:70: error: stray '#' in program
<td id="LC71" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">if</span> defined(WDTO_8S)</td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:738:70: error: stray '#' in program
<td id="LC73" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">endif</span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:873:3: error: missing terminating ' character
<!-- </textarea> --><!-- '"` --><form accept-charset="UTF-8" action="" class="js-jump-to-line-form" method="get"><div style="margin:0;padding:0;display:inline"><input name="utf8" type="hidden" value="✓" /></div>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:5:1: error: expected unqualified-id before '<' token
<!DOCTYPE html>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:471:148: error: expected unqualified-id before '<' token
<td id="LC9" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">include</span> <span class="pl-s"><span class="pl-pds"><</span>Arduino.h<span class="pl-pds">></span></span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:471:189: error: expected unqualified-id before '<' token
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:475:149: error: expected unqualified-id before '<' token
<td id="LC10" class="blob-code blob-code-inner js-file-line">#<span class="pl-k">include</span> <span class="pl-s"><span class="pl-pds"><</span>avr/wdt.h<span class="pl-pds">></span></span></td>
^
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\AppMonitor/ApplicationMonitor.h:475:190: error: expected unqualified-id before '<' token
^
In file included from C:\Users\cex\Documents\Arduino\kicsike\kicsike.ino:3:0:
C:\Users\cex\Documents\Arduino\libraries\FAB_LED-master/FAB_LED.h:28:29: error: expected declaration before end of line
#pragma GCC optimize ("-O2")
^
exit status 1
Error compiling for board Arduino/Genuino Uno.
This report would have more information with
option enabled in File -> Preferences. -
Daszkalosz19
aktív tag
válasz
Janos250 #3186 üzenetére
Szia!
Arduino megám van és az 1.6.5 verziót használom exe telepítős nem portable és a hivatalos oldalról töltöttem le.
Viszont a többi kódot betölti csak a Rékásat nem!Ez a hibakód!
Arduino: 1.6.5 (Windows 8.1), Board: "Arduino/Genuino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)"Build options changed, rebuilding all
_03AnalogPin.ino: In function 'void setup()':
_03AnalogPin:7: error: redefinition of 'void setup()'
sketch_jun14a:1: error: 'void setup()' previously defined here
_03AnalogPin.ino: In function 'void loop()':
_03AnalogPin:12: error: redefinition of 'void loop()'
sketch_jun14a:6: error: 'void loop()' previously defined here
redefinition of 'void setup()'This report would have more information with
enabled in File > Preferences. -
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #3108 üzenetére
Aki itthon készletez az maga kockáztatja a vámot, ha ipari mennyiségben tolja akkor talán számlát is ad róla és áfát fizet, plusz az itthoni postaköltség - így már annyira nem nagy csoda az ára. 99%-ban én is kínából rendelem a dolgaimat, csak azért írtam hogy nem zárom ki az ilyeneket mert időnként jöhet jól ha 1-2-3 nap alatt megkapom amire szükségem van...
eBay esetén a Paypal-ban, Ali esetén az AliPay rendszerében kell megbíznod, nekik kell kiadnod a kártyaadataidat, de maga a kereskedő egyik esetben sem lát belőled többet egy email címnél. Annyi, hogy az Ali buyer protection picit gyengébb mint az eBay-é. Utóbbi nagyon automatikusan a vásárló javára dönt ha pl nincsen tracking és elveszik valami, és nem csinálod ezt notóriusan minden második csomaggal. Ali-n picit többet kell focizni, tovább húzhatja az időt az eladó, gyakoribb a tracking - bár az utóbbi időben már ez sem igaz annyira. Ráadásul Ali-n egyre gyakoribb a fake tracking, amilyen esetben fogalmam sincsen hogy hogyan kezelné a problémás helyzetet a staff. Pár év alatt 3-400 vásárlás és sokezer $ elköltése után is abszolút megbízhatónak tartom mindkét rendszert, csak tudni kell kiszűrni a potenciális csalókat: feltűnően sokkal olcsóbb mint az átlag, kezdő user (kínainál a 100 alatti eladás), nem 98-99%-os minősítés, stb...
-
Gergosz2
veterán
válasz
Janos250 #3109 üzenetére
Elég biztonságos az Ali,
Az. Én már többet rendeltem, főleg IC-ket, onnan mint ebayről. Sokkal.
(#3107) fpeter84
de azt aki csak a nevedre kínából megrendeli az a vicc kategória
Teljesen egyetértek. Aért pofátlanság van benne rendesen, mert még a képet a hirdetésből lopják le, és paint-tel kitakarják a eladó nevét. Aki nem hajlandó PayPal-t csinálni az mondjuk meg is érdemli, hogy így lehúzzák.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Janos250 #3088 üzenetére
Hát most vagy nem értelek, vagy magas ez nekem, mint lónak a hátúszás.
Ezt is próbáltam használni, bár nem megyek vele sokra, azt írtam be, hogy 20N kell, a többit pedig hagytam alapon, az alapján 1.63 oz-in kellene emeléshez nyomaték, viszont gőzöm sincs, az a motor mennyi erőt tud kifejteni mozgás közbenTaláltam olyat, ami 3.3 oz-in nyomatékot tud menet közben kifejteni, az biztos jó lesz, de szeirintem az első linkelt is, pár hsz-el feljebb.
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #3044 üzenetére
Van itthon jópár mindenféléből, és többnyire nem volt velük gondom: FT232, PL2303, CP2102, CH340g, valami ASIX/Moschip is van aminek nem rémlik a pontos típusa - kivéve pont az FT232-vel, jobban mondva a kínai klónjával ami ránézésre és regisztereit tekintve is 100% ugynanaz, viszont időnként - talán instabil tápra? - hajlamos elfelejteni az USB ID-jét, full 0000 lesz mindkét azonosítója és nem tud vele mit kezdeni a driver. Javítható, az FTDI-től valami EEPROM programozó eszközzel helyre lehet tenni. Továbbá a PL2303-nak van olyan szépséhibája - feltehetően abból is van kínai klónom is - hogy az új driver kiköpi őket, amivel a win10 élesztené. Le kell tölteni hozzá valami sok sok éves őskövület drivert és azzal atomstabilan teszi a dolgát...
-
skul0
aktív tag
válasz
Janos250 #3016 üzenetére
Köszi, a hétvégén át fogom magam rágni azokon, amiket linkeltél.
A multimétéres mérés biztos nem ad teljes képet, mert amilyen értéket mutat PWM-es meghajtás esetén, annál a feszültségértéknél feszültségosztón keresztül hajtva vígan pörög a motor még alacsonyabb fordulatszámon is, míg előbbinél csak hallani hogy erőlködik, de meg sem moccan. Szkóppal sajnos nincs módom rámérni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3016 üzenetére
Érdekes oldal ez a secrets of arduino.
A 3 timer ha mondjuk a PWM-mel van "elfoglalva" mind a 6 csatornán, akkor mellette befogható mondjuk input capture-re is?Amúgy elektronikailag van vmi különbség a fast pwm és phase correct pwm között?
Mert hogy most 0..255 között csak felfelé számol, vagy oda-vissza a számláló, abból nekem csak annyi jön le, hogy az egyiknek gyorsabb a frekvenciája. -
skul0
aktív tag
válasz
Janos250 #2996 üzenetére
Akkor nekem ahhoz, hogy alacsonyabb feszültségen is elinduljon a szivattyú az kell, hogy ne magas frekvencián hajtsam? Mert az alacsonyabb számhoz alacsonyabb PWM érték kellene. Vagy mit használjak ennek a kapacitásnak a feltöltésére, kondenzátort kössek be valahová?
@Teasüti
Ezt jó tudni, erre nem figyeltem. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3011 üzenetére
Mindenhez kell, hogy biztos legyen. Jobb a békesség. Amúgy meg, ha izzó, akkor abban spirál az izzószál, a bekötő vezetékeknek is van parazita induktivitása... Esetleg később meggondolja magát a juzer, 10m drótra kötve tesz egy driveres power LED modult, mi tudja, mi van abban.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3007 üzenetére
En erre csak annyit tudok mondani, hogy ne feljetsd el a free-wheeling diodat sosem!
Nem tudom... amikor en kezdtem, nem volt ilyesmi. Most meg... IAR-ban megnyitom a Discovery kit-nek a programjat, es atirom annyira, hogy tudjam, mi-hogy. Nekem ez csak addig kell, (a munkahelyen,) amig a hardware-t tesztelem. Persze, hw teszthez nagyon jol jon a folyamatos (online) valtozo monitorozas. Ha kiprobalod, sosem akarsz tobbet hozzapiszkalni a frameworkhoz. (Persze, ez tulzas!)
Azt hiszem, becsulendoek a celjaid, szoval...
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3001 üzenetére
Megszoktam, hogy IAR-ral megyek ra, ugyhogy az Arduino framework, meg a bootloader engem nem annyira hozott lazba. (Amikor ezt vettem ez volt a legolcsobb.) Van tobb programozom, es nemsokara lesz egy I-jet is. Sajnos nem sikerul kiimadkoznom az I-jet trace-t, pedig az sokkal jobb lenne hw teszteleshez. Otthonra, hobbizni ezek dragak... De amit linkeltem, az jol mukodik, (vagyis ahoz hasonlomm van,) es azzal megy a valtozok online figyelese, ami az arduinoban nincs, es szerintem sokkal tobbet er, mint a latszatkenyelem az Arduinoban.
(#3005) Teasüti válasza tvamos (#2978) üzenetére
A Teensy-ben nincs FPU. És drága is. Tenyleg? Hat jo... de minthe te 5V-osat akartal volna, nem?
Szeintem akkor nezd meg az NXP/Freescale Freedom boardokat. En eddig nem kerestem az FPU-sokat, de tuti talasz kedvedre valo 5V-osat. (Bocs, most nincs idom kiturni, melyikben van FPU. es melyikben nincs. Kinetis K, vagy V series lehet...) -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #3002 üzenetére
Oké, csak a technikailag fejlettebb arm családban, mint amilyen az STM32 is.
Azt olvastam ez a terület túl fragmentált ahhoz, hogy olyan széleskörű rajongói tábora legyen mint az Arduinonak.Arduino-nak nincs Nano méretű 32 bites vasa, csak a Zero és a Due úgy tudom.
Ez a Maple ez nem discountinued? Tovább is lapoztam, mikor először kidobta a kereső.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #2981 üzenetére
Van olyasmim is itthon, (pontosan ezt vettem: NEW STM32 ARM Cortex-M3 Leaflabs Leaf Maple Mini Module for Arduino,) de ezt nem probaltam Arduino frameworkkel....
Valami ilyesmi programozom van itthon: [link]
Meg van ebbol is vagy 2: [link](#2980) fpeter84 válasza Teasüti (#2975) üzenetére
En nem tudom pontosan, mit fordit az Arduino, lehet, hogy mas tudja, megis azt mondanam, hogy valami mas rendszeren ken osszehasonlitani a kodot, ami kozvetlen forditja a c kodot, mint mondjuk az IAR, vagy ilyesmi...(#2997) Teasüti válasza tvamos (#2978) üzenetére
Mit takar az Arduino connectivity pontosan? Mire jó az?
Gozom sincs. Allandoan ez folyik most mindenunnen, hogy connectivity, de, hogy Arduinoek mit ertenek rajta, nem tudom. IOT? -
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #2988 üzenetére
A PIC családnál elsősorban a mikroe IDE-ket preferálom - van sok egyéb mellett ARM-hoz is - és eszembe jutott hogy ott sokmindenhez van USB HID Bootloader... Konkrétan erre a típusra nem volt a példák között, de lehet sikerült az STM32F107VC -ét hozzáfaragnom! Ebben a csomagban találsz egy készre fordított .hex-et. Ha bátor vagy, ezt süsd bele a soros bootloaderrel
majd állítsd normál boot módba, tegyél a PA9 és táp közé egy ~1K ellenállást, majd csatlakoztasd a géphez és nézd hogy felismer e valami újat a gép... PIC-es tapasztalataim alapján ez a bootloader fajta nem bántja azt, ami őt magát beleírta, hanem azon belülre mászik - ha úgy tetszik, akár egymásba lehet ágyazni több különböző bootloader-t is - soros, usb, can, stb... Ha pár másodpercig nem érzékel csatlakozási kísérletet a PC-s klienstől, akkor továbblép és betölti az ő általa beégetett főprogramot... Mérget persze nem merek rá venni hogy itt is így fog viselkedni, de akkor egy filléres STLink adapter biztosan helyre tudja tenni...
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #2985 üzenetére
[link] - nagyon friss a topik, nincsen egy hetes és még semmit nem is publikáltak róla, de van remény... Viszont ahogy nézem, az első nekifutásra nagyon hasonló nyákok között is van többféle:
- ezen csak az 1-2 föld van láthatóan bekötve, még az 5-ös táp sem látszik hogy merre tart
- ennél az 1 föld, 2 semmi, 3 megy valahová, 4,5 semmi nem látszik
- ezen 1-2 föld, 3 semmi, 4 megy valahová, 5 semmi
- amit linkeltél, azon pedig úgy tűnik hogy mind az 5 ér be van kötve az USB alj alatt...
Neked milyen van? Ettől az eladótól vetted akit linkeltél?
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #2983 üzenetére
Kicsit utánaolvastam/kerestem, és be van az az USB kötve, csak a bootloader buta és csak a soros és STLink feltöltést támogatja, de már vannak rá alternatív próbálkozások hogy kapjon olyan bootloadert amivel az USB-n keresztül is megy... No majd még keresgélek CAN ügyben hogy miket találok rá, hátha...
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #2981 üzenetére
Szemezek ezzel az olcsó M3 modullal, mert sokmindenhez elég lehet ennyi is, felesleges a Due sok lába és mégis van CANbus - feltéve hogy találok hozzá számomra is emészthető példákat... Ebben is van alapból bootloader vagy először kell hozzá JTAG programozó hogy éledjen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest