- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Fotók, videók mobillal
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 és Pixel 9 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
World-Soft
senior tag
Szia!
Köszi a választ.
Ledeket, ventiket MP3-met szeretnék vezérelni külső környezet és gesztusok alapján.A ventilátorokra ezt tervezték nekem és ez lett megépítve:[link]
Más esetben ezek a hall szenzoros ventik csak nyűszögetek (5V-on ezek az alul áteresztő szűrők és társai sem mentek).
Tehát valószínű ennél mint kimenetnél kérdéses a fránya 5V. Fe akkor azt meg 5V toleráns lábon felhúzó ellenállással még mehet is?A projet: [link]
A ledek is vagy a IRLR 024 NPBF-el, vagy az IRLML 2502-el szeretném illeszteni (2-10 led egy körön tehát olyan 5V 400mA-is nem át ha jó és remélem tényleg olyat mondtak amik erre jók).
Minden led egyesével 5V-ra van leellenállásozva.A bekötés így jó?
[link]
Így fel tudom tölteni amit kell?Amit nem találtam meg, hogy az eszköz tetején a két jumper mi?
Ami kérdéses még:
- hogy lehet a lapot azonosítani? Illetve ezt tudtam SOS-ben szerezni itthon: [STM32F103-MS]
Ez a jelölés alapján nem tudom beazonosítani melyik.
Nem tudom van -e jelentősége, mert ha jól értem kell valami bootloadert először feltölteni (hol találom meg az ami ebbe kell?), utána meg a progit.- Melyek az 5V toleráns lábak? Az egész googlet véginéztem, de egyik pinout ábrán amin a sajátomat látom ott nem találom az 5V toleráns lábak mivel vannak jelölve. Tud valaki ilyet?
- A 407-es mérete és a két lap fogyasztása.. 407 az tetszene (bár nem találtam meg mit fogyaszt a 103 és a 407-es és sajna korlátozottak a powerbankos lehetőségek), de nem találok méretet, és nem tudom beférne -e valahogy.
Köszönöm már sokadjára minden építő segítséget nektek.
-
World-Soft
senior tag
Köszi szépen a sok hasznos információt.
Sajna a méreteit nem láttam sehol, mert nekem az a baj, hogy na az nincs.
Ez a projetKözépen az a két hosszúkás az egy olyan épített egység, mely az 5V-os PWM-et feldolgozza, és a MOSFET-nen pont ugyanakkor feszültséget az PWM nélkül kis 5V-os ventijeimnek ami kell. (ha jól értettem a tevézőt
)
Elvileg 'nincs veszteség'.
Na most itt lehet nálam a gond, hogy ha 3V a PWM, akkor az nem biztos, hogy nem úgy fog megjelenni, hogy a vetik fel, hogy 3V kiment, és akkor igazából el sem indul a venti.
A többi ilyen gyári egység talán tolerálná a 3V-ot is. (Talán még a DS1821+ -os hőszenzor is.)De ha jól értelek, akkor ha csak ez a kimenetem lenne a gond, akkor akár ezt a kisebb modulnál is meg lehetne csinálni (ha ez nem férne el)?
Mármint ezt a felhúzó ellenállást.
Sajna én SW-ben vagyok jártas, ezrét ugye jól értem, a kimenetet rákötöm nem csak egy 5V-ot kívánó egységre, hanem az összeköttetést egy 10K-s ellenálláson keresztül az 5V-ra is rátöröm?
És ezt csak az 5V-ot amúgy is toleráló lábakon lehet gondolom elvégezni.Nekem FTDI232-m van a Moni Pro-hoz. Még nem is használtam.
Nem tudom ez valamire jó -e ide.
Most csak annyit kéne tudnom SOS-ben, hogy az egység jó lehet -e, úgy kéne kialakítani a helyét amit most kell befejeznem, mert borítani kéne már. Utána már ráérek szórakozni, kitapasztalni a lelki világát. -
World-Soft
senior tag
Jajjjj jó kis C64....
Köszi a valaszod.
Sokat segít szerintem.
Amit nem találtam az a méret, mert azzal gondban vagyok.
Meg tudod esetleg mondani ha hasznaltal ilyet, vagy hogy, mert nincs hely. Van e ehhez hasonló méretben is? ([link])Illetve az érdekel, hogy mikor azt mondjatok, hogy 5v toleráns az mit takar?
Tehat elviseli? 5v eseten a magas es alacsony jelszinteket is jól ertelmezi? Esetleg 5v ki is szedhető valahogy belőle? (Ez utóbbi azert kerdés mert van egy egysegem ami 5v-ot kér és 5V-os pwm-re van szüksège a vezerleshez, mert ehhez lett kimondottan tervezve).Illetve azt már tudom hogy ezeknél valamit trükközni kell. Nem olyan egyszerű mint a nanonal a programozás, hogy usb rá, feltölt és kész.
De nem teljesen tiszta még.Köszi az infót, és ha a többire is tudsz mondani valamit azt is előre köszönöm.
-
World-Soft
senior tag
válasz
Janos250 #3845 üzenetére
Bocsi elírtam.
ESP8266. A 32 elődje.Igen egy általad írtat is néztem, mert 1300Ft-ért itthon tudnék szerezni.
[link]
Sajna nem tudom az adatlapjáról kinézni ez éppen melyik és mit tud.Én olyan infót kaptam valakitől, hogy sok szívás lehet vele, mert nem az arduino keretbe van felfordítva, hanem a saját keretrendszerébe az arduino.
De azt mondod, neked nincs vele gondod.
Akkor te használod?
Megosztanád tapasztalataidat?
Lábak PWMezhetősége, állítható e fentebb a freki, mert nekem kéne...Ugye itt is 3V-os, de nekem pl a motorillesztőm 5 voltot kérne.
Ezt a dolgot hogy lehet kijátszani egyszerűen ha valahol kell az 5V-os jelszint?
(dupla vezérlőnél ezeket az ardura tenném)Köszi.
Zoli -
World-Soft
senior tag
Sziasztok!
Több ADUINO-n osztott feladatmegosztást próbált már valaki?
Kaptam olyan tanácsot, hogy egy összetettebb feladatot nem biztos, hogy érdemes egy nagyobb HW-ba (pl.: Mega2560 R3 Pro Mini) egybe tömöríteni (az meg egy másik, hogy nincs is hely, ezért most egy NANO van csak tervezve), mert akadásokba és ütközésekbe futhatok bele.
Inkább több egység között osszam meg a feladatokat.Erről van valakinek tapasztalata?
A konkrét tanács az volt, hogy I2C-n a nano-hoz kössek egy pro minit. Az kezelje a kijelzőt vagy pár kisebb feladatot. (ugye a 128x64-es oled meghajtás nagyon sok erőforrást vesz ki már önmagában is, és félő a fő feladatra nem marad semmi helye.)
Vagy inkább a Nano helyett egy ESP32 D1 mini-t használjak. (bár nem tudom, hogy az mennyire szerencsés ha a fejemnél egy WI-FI antenna van).
Így fő feladatnak ott egy gyors egység, a mellek dolgoknak meg a pro mini (vagy a nano), ami plusz portokat jelent analog és PWM terén. (és több haszna van, mintha csak buta portbővítés lenne)Minden segítség és tapasztalat jól jön.
-
World-Soft
senior tag
Ilyen Mega2560 R3 Pro Mini arduinot keresek:
http://www.ebay.com/itm/New-Small-Meduino-Mega2560-R3-Pro-Mini-ATMEGA16U2-Arduino-Mega2560-Compatible-/162218844110Nagyon sürgős lenne a héten.
Ha van, akár hibásod is, akkor az is érdekelhet, mert a helyét kellene egy projektben fixre kialakítani.Természetesen a működőnek jobban örülnék.
Előre is köszi a segítséget.
Zoli -
World-Soft
senior tag
Valakinek ardu PWM-el tudott már fordulatot szabályozni olyan kis 5V-os ventin?
Minden leírás amit találtam az rossz. Vagyis nálam nem megy. A szokásos HALL egységes a venti (kefe nélküli) mint minden mostani, de csak két vezetékes, mert ekkorában nem csinálnak.
Minden segítség jó jönne, mert már sok ezer forintot, és marha sok időt töltöttem vele, és semmivel nem vagyok közelebb.
Előre is köszi. -
World-Soft
senior tag
válasz
FireKeeper #3643 üzenetére
Ja valóban végül is az elve ugyanaz. Csak ott a led adja meghajtást, és talán van eléggé tehetetlen.
A digitális potméter talán olyan, hogy sorba van egy csomó ellenállás, és beküldik digitálisan, hogy melyik pontnál szettnék a csatlakozást, és egy memóriába lelátott egység ott zár össze és jegyzi meg.
Elvileg ebben az esetben nincs PWM, hanem egy digitális kód van.
Így a rendszerből ritmikus ringás teljesen kiesik.
De úgy néztem, hogy kevés áramot tud kezelni, így ezen stabi valamivel valami mást kell vezérelni, hogy a ventit elbírja.gyapo11:
Alul áteresztő szűrőt próbáltam. nagyon csipog, cicereg (a másik meg alig indul be csak a felső tartományban).
Igazából egy scooppal lehetne talán kimérni, hogy mekkora érték lenne a jó, de az nincs. -
World-Soft
senior tag
válasz
Gergosz2 #3638 üzenetére
Igen és is csak a tolerálásra gondoltam.
Most még ez jutott eszembe, de lehet ez nem megy a valóságban:
Olyan nem lehet megoldás, hogy valami digitális potméter?
Ugye azt tudjuk, hogy ha potival szabályozok, akkor teljesen jó.
Gondolom direktben nem menne. Nincs olyan szerencsém.
De ha direktben nem lehet, akkor egy FET lenne ezzel vezérelve.
Tehát az arduino kiküldi mennyi legyen az ellenállás (nem tudom hogy megy ez), ezt beállítja magának, és ráküldve a FET-re a venti kapna egy csökkentet feszt, de azt stabilan, és nem hullámzóan.Aki ért hozzá?
Tudom kicsit kicsavart megoldás, de ez működőképes?
Vagy ezek a porik is PWM-el dolgoznak? -
World-Soft
senior tag
Néztem de azoknak neg olyan az akulk és a plusz burkolat is, hogy nem megy bele.
Mi van azokkal a 3 vezetekesekkel amit pcmen lehet ugye szabályozni. Azoknak nem kéne jobban toleralni? Vagy ott ha nem pwm-el oldják meg akkor mivek? Vagy mit illesztenek rá?
Nekem az is jó lenne ha valami digitális ellenállás lenne amit arduiról tudok vezérelni. -
World-Soft
senior tag
válasz
FireKeeper #3632 üzenetére
Köszi.
FET-ből ezt építettem meg: [http://www.gammon.com.au/motors]
Épp csak jobb mint direktben mondjuk ULN2803-en át.
Az erősebb elindul de rettenetesen ciripel. Tehát szétverné magát.
Sorba kötött ellenállással szépen szabályozható.
A másikhoz nincs most alkatrészem. -
World-Soft
senior tag
MB40100V2-000U-A99
Az amit vettem újabban és erősebb, de erősebben cicereg:
KF0410S5-RMind a kettő 2 vezetékes. Mást nem találtam még.
De ha pl. van olyan amit meg is lehet venni és jó, akkor cserélem mind a 3 ventit.A táp 5V-os Powerbank (tehát korlátozottak az erőforrások, mert csere előtt órákig kéne menni mindennek), és egy jelmez fejében lenne, ahol a hely kevés, hűtőborda nem járható, és a maszk alapja hőre képlékennyé is válik. Meg amúgy is vesz vagy 40-50 fok benne.
Azért is a venti.Ha kel más infó szólj.
-
World-Soft
senior tag
Üdv!
Keresek olyant aki segít egy 40x40x10mm-es 5V-os ventilátor illeszteni az arduinohoz hogy legyen állítani a fordulatát.
Van két fajtám, de nem megy, mert ugye ezeket mind elektronika vezérli.
Elektronikai fórumba valahogy nem jutottunk előrébb, de ott leszedték, hogy embert keresek ami nem csak infókat csepegtet, hanem segít megoldani a konkrét problémát.Ha tudsz segíteni írj PM-be és megbeszéljük mit kérsz.
Üdv:
Zoli -
World-Soft
senior tag
Sziasztok!
Új vagyok
Van egy 4 digites 7 szegmense kijelzőm és 2 nyomógombom.Menüt szeretnék írni. Kicsit mint a monitorokon is van.
Látom léteznek már megírt ilyen menü osztályok.
Melyiket ajánljátok aminél két gomb is elegendő, és lehetőleg kevés helyet eszik fordításkor, mert ugye nem kell minden féle olyan cucc amit egy rendes LCD kijelző tudna.Előre is köszi.
Zoli
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megaport gaming pc + billentyű
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Csere-Beszámítás! Asrock Challanger B580 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest