- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Yettel topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
Hát ez az: bloat. GTK-s programok kevesebb csomagot raknak fel. Sokszor számottevően kevesebbet, ezért döntöttem mellette, meg anno mikor Openbox-ot használtam, akkor meg különösen jobb a GTK, ha alapvetően az Openbox is oda tartozik. Legalábbis ezt olvastam (és openbox esetén sose volt parajelenség gtk-s progikkal). Aztán elkezdtem még jobban minimalizálni, és ahogy a maradék Qt-s progikat cseréltem le GTK-sakra, drasztikusan csökkent a feltett csomagok száma. Bspwm-re váltva is maradtam a GTK-nál. Jelenleg 640db csomag van csak fent, pedig ez a magán notebook egyben melós notebook is, így pl openvpn, freerdp is fent kell legyen, de olyan egzotikumokat is felraktam, amivel pl sacd-s iso fileokat lehet flac-ra konvertálni, úgyhogy nem lehet mondani, hogy nincsen program a notebookomon.
-
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #7499 üzenetére
Egyébként most nézegetve a krunner hibákat vannak érdekességek. Valakinek szintén meghalt , mint neked, de ha kikapcsolta a calculator-os részét a krunner alatt, akkor újra működött neki rendben
Amúgy ez a hibaüzenet azért érdekes, mert olyan szintaxist használna, ami már meg lett változtatva, vagyis már nem így kellene kinéznie. Egész pontosan a Qml 5.15 óta más a connection szintaxisa. Ez ugye a Qt-hez tartozik (amit anno KDE-n meggyűlöltem, és azóta is kerülöm azon programokat, amik Qt-n alapulnak. Így pl a VLC és a qbittorent is kiesett).
De hogy ennek lehet-e köze a krunner hibához... -
Shyciii
veterán
Mondjuk úgy nem nehéz stabilnak lenni, ha alig frissül bármi is
Közben foglalkoztam a screen tearing problémámmal is. Töröltem immáron felesleges kernel paramétert, intel driver paraméter módosítások, találtam egy mtpfs csomagot, ami rendesen működik, így nem kell már gvfs, és így most tovább csökkent a memóriafoglalás. Most már 172MB-ról 158MB-ra csökkent. -
Shyciii
veterán
Ez a teljes Debian repoban ilyen régi. Tehát aki desktopos sima debiant használ is a repoból 83-as Chromiumot használ. És ez eléggé régi, főlehg hogy egy mezei user bármilyen weboldalt megnyithat otthon. A Chromium meg a különböző verziókban elenyésző új funkciókat kap, vbagy gyorsítást (bár pont a 87-esben gyorsítttak jelentősen), ellenben csomó security hibákat javítanak. Márpedig elég gáznak tartom, hogy a Debian-t tartják az egyik legbiztonságosabb egyszerű linux esetén, közben meg az olyan csomagok, amiket a userek gyakran használhatnak, azok meg meg elavultak. Amúgy az Ubuntu a 85-ösnél tart, szal azért még ő is előrébb jár.
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #7479 üzenetére
Durva, hogy ilyen hiba fennáll 1 éve. Mondjuk nem lepődöm meg. A cégnél a Pi4-eket arra vette a cég, hogy az operátorok a böngészőben tudjanak dolgozni az új programban. Nekem csak annyi feladatom volt, hogy állítsak össze egy linux szervert, amiről bebootolnak a Pi4-esek, és egy kész felület indul csak el, de nagyon minimálisnak kellett lennie a Pi4-es raspberry pi os-nek, kvázi böngésző, és egy full minimál ablakezelő, és semmi mást ne tudjanak csinálni. Azt hittem, hogy ilyen kevés cuccal nem lehet problémába ütközni, pedig de. A Pi4-es saját raspberry pi OS-ben a Chromium igencsak elavult. 83-as a legfrissebb a repojában, holott már 87-esnél tartunk...illetve 2 féle chromium csomag van. A másik 84-es verziójú, de azon a webrtc meg hibásan működik...
-
Shyciii
veterán
AUR-ban levő csomagot hogyan lehet downgrade-elni, vagy régebbi csomagot feltenni? Erre nemigen találtam érthető leírást. Polybar új verzióját elszúrták, a workspace-ek kezelésénél a feliratok ugrálnak váltáskor. És bár a 3.4.3-as tar filet nagy nehezen megtaláltam, és a benne levő build.sh-val felraktam (persze előtte ki kellett találnom, hogy milyen dependencies-ek vannak), de ahogy nézem ez nem szabályos felrakás, mert a csomagok között sem jelenik meg, így el sem lehet távolítani, szal bár így működik ,de nem ez lenne az igazi.
-
Shyciii
veterán
Ez nem igaz. Double Commander és a PCmanFM is így rendezi sorba. És hogy jól emlékszem-e gyorsan felraktam mindkettőt újra, és nekem mindkettő így jeleníti meg a mappákat:
1
2
8
10
11
20
Double Commander beállításai között külön rendezéset lehet beállítani fileokra és mappákra is több fajtát. -
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #7438 üzenetére
Kéne, de nem kapja meg. És az is feltűnő volt, hogy eddig külsős megoldásból 3-at is láttam, és egyik sem csak udev-es megoldással csinálta meg. Gondolom nem véletlenül. Gyakorlatilag mindegyik csak arra használta az udev-et, hogy egy szolgáltatást restartoljon, ami meg egy scriptet indít, és scriptben kezelték le. Nekem is csak így működik rendesen. Sőt most hogy találtam végre egy fuse-t használó mtp-s programot, ami nem csak olvashatóvá teszi az mtp tartalmát, hanem írhatóvá is (simple-mtpfs, jmtpfs pl nem engedi írni, hiába adom meg opcióként akár -o rw-vel, vagy umask-al, vagy owner a saját useremmel), így azt is beleteszem majd ebbe a scriptbe szerintem, ha meg tudja különböztetni az udev azt hogy usb-vel rádugom a telefont és aközött, hogy be is kapcsolom az mtp-t rajta. Mert mindkettőnél egyelőre csak azt látom, hogy usb-s actiont ír ki, vagyis eléggé félrevezető. Ha nem tudja az sem baj, mert egy gombhoz rendeltem az mtp felmountolását és a vifm megnyitását pont abba a mappába, úgyhogy használható az is.
-
Shyciii
veterán
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Van egy ilyen funkció, de alapból nem fut. Tehát aki felteszi az Arch-ot, és abban reménykedik hogy hetente lefut, az ráfázik egy idő után. Ahhoz hogy ez a funkció működjön a telepítés után, ahhoz engedélyezni kell a szolgáltatását.
-
Shyciii
veterán
Amíg KDE-t használtam, addig én is azt hittem, hogy gyors. Egészen addig míg nem kezdtem egyre "feljebb" lépkedni.
Acer Aspire 5-öm van Core i3-7130U 2.7GHz, 3MB L3 cache-el 4GB rammal, intel UHD videókártya (csak ezt használom), és van egy nvidia geforce mx130-as is, de sose működtetem. Bár nekem is SSD-m van, de nem NVMe-s, csak egy mezei hiper olcsó kingston.
Amúgy nekem a boot kevesebb, mint 5-7mp, olyan 4mp, és nem a grub-tól, hanem kompletten a power gomb megnyomása utána...A programokra sem várok 1-2mp-et hogy elinduljanak. Nálam az azonnali elindulás, az azonnali elindulás. Kivéve a Chromium. -
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
Bocs, de megint hülyeséget írsz: "Felrak 54 mega szutykot, közötte az udisks2-őt, ha újraindítom a gépet, ott fut a folyamatok között az udiskd, eszi a rengeteg memóriát."
54MB ugye a tárhely fogyasztása. Ami közel sem jelenti, hogy sok memóriát fog foglalni, hisz ennek akár elenyésző része futhat szolgáltatásként.
De veled ellentétben nem csak állítok valamit, hanem ki is próbálom. Leszdtem a -Rsn kapcsolóval a gvfs, gvfs-mtp, udisks2, gnome-disk-utility -t. Tehát nincsenek ezek. Tudod mennyivel lett kevesebb a memóriafoglalásom boot után? Kerek 2MB-al! Ez az a hatalmas rengeteg memóriafoglalás amit a gvfs, udisks2 stb elzabál. 2MB plusz memória, ez tényleg brutálisan sok...Egész pontosan:
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed gnome-disk-utility (3.38.0-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libpwquality (1.4.4-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed cracklib (2.9.7-2)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed gvfs-mtp (1.46.1-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libmtp (1.1.18-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed gvfs (1.46.1-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed udisks2 (2.9.1-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libblockdev (2.24-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed volume_key (0.3.12-3)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed ndctl (70.1-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libyaml (0.2.5-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libbytesize (2.4-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed gptfdisk (1.0.5-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed dosfstools (4.1-3)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed dmraid (1.0.0.rc16.3-12)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed btrfs-progs (5.9-1)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed parted (3.3-2)
[2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libatasmart (0.19-5)Ezek után 171MB memóriafoglalásom lett
Ezeket visszapakolva 173MB. Nah, ez az általad említett brutális memóriazabálás. Vannak emberek akik képtelenek azt mondani, hogy bocs, tévedtem...
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #7380 üzenetére
sati
2-3mp? Jó gyorsan gépelsz
Ennyi idő alatt nekem nem menne még TAB-ot használva sem, hogy mit hova mountoljon. Főleg mikor 2 USB-s winyó van rátéve. Sima alias-t sem lehet rá írni, mert én nem 1-2 fajta USB-s cuccot használok, hanem bármilyet, ha jón kérés, és ki kell próbálnom, vagy másolnom, szal a gépelés teljesen felesleges ebben az esetben, akármilyen minimalista rendszert használok, és nagy részben meg terminált.
vargalex
Hol látszik? Mert erről semmilyen infót nem látok gyártónként. Egyedül a Samsung csinálta meg a Knox rendszerével (már amelyik készülék ilyen rendszerű).
De hogy teljes legyen a kép, az alábbi eszközöket nyitottam már ki, és kerültek is garira (ami saját teló volt, és ismerősök):
- Xiaomi
- Oneplus
- Huawei
- Sony (ez már rágen volt)
- HTC (ez már rágen volt)
- Samsung (ami nem Knox-os, korábbi Galaxy-k)Ezekközül egy szervíz se szólt, pedig hát HTC és Sony hivatalos szervízeknek kellett volna, Motorola esetén is. Szal kizártnak tartom, hogy látható volt, de jótékonyan szemethunytak, miközben máshol meg azt olvasom, hogy minden szarért visszadobják a gari érvényesítését.
-
Shyciii
veterán
Szerintem te kevered a dolgokat. Partíciót, winyókat, usb-s pendriveokat nem gvfs-el csatolsz. Én konkrétan nem is látok gvfs-el kezdődő parancsot, amivel csatolni tudnék. Ráadásul a gvfs szerintem csak ftp, sftp, mtp, http, archive, computer és társait tudja csatolni. nem is értem miért kellene a gvfs-nek tudnia csatolni az usb-s meghajtókfilerendszereiket, mikor arra már van egy rakat parancs: mount, pmount (ha normál userként szeretnénk), systemd-mount. Minek ehhez még x parancs? Nézem a netet, de akárhogy keresek így kapásból nem találok arra megoldást, hogy gvfs csomagban levő paranccsal lehetne vfat, vagy ntfs, ext4 vagy ilyesmit felcsatolni, tehát ha akarnám se tudnám erre használni. De ha szerinted lehet, akkor várom a megoldást.
A scriptem ebből kifolyólag nem ishasznál gvfs-t. Sima mount parancsot használ. A gvfs-t csak és kizárólag az mtp-re használom, amit viszont a PCmanFM-el használok, mert a jmtpfs, simple mtp és társai bizonytalanul működnek, mert pl a mostani telómmal se működnek megbízhatóan. De ezt is leírtam már.A xiaomis linkem már nincs meg. Pár éve keringett az a link. Amúgyis egyértelmű, hisz mikor Xiaomit használtam (de lehet hogy most is így van), akkor a bootloader unlock-hoz kellett külön jelszó amit egy programmal lehetett kinyitni, amit a Xiaomi-tól kellett megigényelni, és persze le kellett írni, hogy miért van rá szükséged (pedig egyértelmű, hogy a root miatt kell). Én oda bele is írtam, hogy rootolni szeretném a készüléket a funkcionalitás megnövelése miatt. Másnap meg is jött a kód, és asszem akkor még 2 hetet kellett várni, hogy a kóddal fel lehessen oldani. Gondolom ez a várós időszak már nincsen, mert mintha mikor nekem volt Xiaomi Mi A2, akkor ezt már nem játszottam el (tán a Xiaomi Mi Mix 2-esnél volt ez). A többi készüléknél nem kell code. Simán a fastboot módban oem unlock-al kilőhető. Ha meg garizni kell, akkor factory reset szintén fastboot módban, és ugyanott fel kell tenni a legfrissebb fastbootod romot, majd végén oem lock, és kész. A gyártó nem látja, hogy valaha is rootolva volt a készülék. Ez nem szerencse, hanem tudás. A kettő nem ugyanaz. Kivéve persze a Samsung Knox-os készülékeknél, mert ott hardveresen átugrik egy bit, és az örökre úgy marad, így ők látni fogják.
-
Shyciii
veterán
Mégis milyen hátránya van annak amit én használok? Automatikusan felmountol mindent magától, és el is távolítja magától mikor leszedem, emellett értesítést is küld. Mégis mit kell még tudni egy automount programnak? Mivel "több", a te kézi csatolásod?
Amúgy meg azért nem csak udev szabállyal van megoldva, mert az ntfs-es partíciókhoz való mountolásra nem reagál az udev, csak ha külön scriptben hívom meg. Minden mást felcsatolt amit írtam. Továbbá udev szabályban nem lehet használni a send-notifyht sem, és más nitify daemont, mert azt se futtatja le. Ezért van az, hogy az összes aur-od, de udiskie is service-ként fut,cés vagy külsős, vagy beépített scripteket hívogat. Tehát nincs ember, akkor ezt mind csak udevben megcsinálja.Csak pár prémium androidos telót lehet gari nélkül rootolni? Ezt eléggé rosszul tudod. Kompletten az összes Xiaomi-t lehet. Kompletten az összes Oneplust lehet. Önmagában a Xiaominak rengeteg telefonja van, szal ennyit a párról. És itt van még kicseszett sok teló, amit úgy lehet gyárira visszaállítan, hogy a gyártó sem mondja meg, hogy rootolva volt. Kb a készülékek 70%-a biztos, de simán lehet hogy keveset mondtam. Az összes telómat rootoltam, pedig volt vagy 15 eddig, és egy sem bukott meg garin.
-
Shyciii
veterán
Egyszerűen komolyan nem értelek. 2 nappal ezelőtt leírtam neked a GVFS csomagok nélkül mennyit fogyaszt, és mennyit utána. És te továbbra is kötöd az ebet a karókhoz, hogy kész, a gépemen milyen sokat fogyaszt a GVFS. Most is DE-kről meg 1GB-os memóriafogyasztásról beszélsz, eltérsz olyan irányba ami baromira nem tartozik az én esetemhez, már csak azért se, mert bootolás után 174MB-os foglal a gép, szal közel nem 1GB, és mégcsak DE-t se használok, de még csak Login Manager-t sem. Nem tudom mit nem lehet érteni azon, hogy ha leírom, hogy a komplett GVFS-t leszedem (ami alapból nem is volt ugye fent, csak az MTP miatt raktam fel nemrég) akkor 176MB-ot foglal az egész rendszer, ha felteszem, akkor meg 174MB-ot.
Most rádugtam egy NTFS-es külső winyót. Miután automatikusan felmountolta, a memóriafoglalás 174MB-ról 176MB-ra ugrott. Kemény 2MB-ot nőtt a memóriafoglalás az automta scripttel amit többszörösen módosítottam, hogy rendesen működjön. 2MB(!) Nem 20, nem 30 nem 36MB, mint az Udiskie.
Tehát GVFS automata csatolású scripttel nekem 176MB ha fel van csatolva a winyó. Ha kihúzom, akkor visszaesik a kiindulási pontra, vagyis 174MB-ra. Tehát mantrázhatod, hogy dede a GVFS szarrá foglalja a gépem, de itt vannak előttem a számok, hogy pontosan mennyit foglal, úgyhogy innentől kezdve magyarázhatod, hogy a GVFS+automount egy zabáló cucc, csak éppen ez hazugság.A root-al nem buktan a garanciát, mert:
1. vannak olyan gyártók, ahol megengedett a root (pl Xiaomi, Oneplus)
2. vannak olyan gyártók, akik nem tesznek hardveres "védelmet" (mint pl a Samsung Knox megoldása) a root miatt, így ha szervízeltetni kell, akkor úgy vissza lehet állítani a gyári állapotot, hogy észre sem veszik, hogy valaha rootolva voltKözben barátnőm Samsung Galaxy A5-ösén meg egy tartalék Xiaomi Redmi 9-esen is kipróbáltam, és a developer option-shoz nem kell root. Simán elő lehetett hozni, és állítható, hogy mi legyen a default.
-
Shyciii
veterán
Akkor mégegyszer: a GVFS virtual file rendszerek gyűjteménye, tehát nem kell hozzászámolni semmit, hisz anélkül is működik.. Önmagában nem foglal semmit, és nem, NEM KELL feltenni hozzá az udiskie automatikus felcsatoló programot. Lehet bármit felrakni, vagy írhatsz scriptet, bármit. Én is egy script+udev+service-t használok erre a célra, és így nincs udiskie, de mégis automatikusan felmountol mindent (exfat, fat32, vfat, ntfs, ext4-et próbáltam már). Az fstab-al egy gond van. Ahhoz mindig ugyanazokat az eszközöket kell rádugnom, ergo nem jó megoldás.
Szóval akkor összegezve:
GVFS-t és GVFS-MTP-t felrakva nincsen plusz memóriafoglalás. Egy script+udev+service kombóval megoldható az automatikus megmeghajtók felcsatolása, így nem kell a memóriazabáló Udiskie (vagy Udevil vagy bármi más), és olyan keveset foglal ez az egyéni script, hogy még 1MB-os se eszik meg. Amúgy meg root-olt készüléken fél perc alatt megoldható, hogy a default beállítás usb rádugása esetén File Transfer legyen. De lehet hogy root se kell, mert csak a developer options-t kell előhozni, és ott beállítható, csak root nélkül már rágóta nem használok telefont. -
Shyciii
veterán
gvfs-mtp-t elvben kezeli a vifm, de nem tom hogyan, pedig az arch wikiben van egy ilyen mondat: "libmtp (gvfs-mtp): filemanager (nautilus, pcmanfm, vifm and etc) hangs on accessing DCIM/Camera of Android device"
Így az mtp elérésre én pcmanfm-et használok (amúgy is van fent biztos ami biztos), de daemonként nem fut, így nem foglal semmit. A gvfs végülis egyfajta keretrendszer. Ha nincs használva, nem töltődik be, de az automountot nem a gvfs csinálja. Az automount-ot pl az udiskie megcsinálja. Ezt használtam pár napig, de miután utánanéztem, hogy mi a rákért emelkedett meg "durván" a bootolás utáni memóriahasználatom, akkor látom, hogy majdnem 40MB-ot foglal el az udiskie. Úgyhogy töröltem, és ezért kezdtem neki az udev szabályoknak, majd a végén csak a részben működő AUR-os scriptes automountolonak az átírásához. Azóta ezt az általam átírt scriptet használom automountra, és remekül működik. Mondjuk lehet hogy ha lesz több időm, akkor az mtp csatolását is megpróbálom, de ennél a mostani telefonomnál ha nem gvfs-mtp van használatban, akkor szarakodik a kábeles másolás. -
Shyciii
veterán
Mindig mindent -Rsn kapcsolóval szedek le, de amúgy független attól, hogy mindent felrakva kevesebbet fogyaszt, vagyis továbbra is igaz, hogy gvfs, gvfs-mtp nekem ha fent van, akkor még picit kevesebbet is fogyaszt, de legyen az, hogy pont ugyanannyi, mintha nem lenne fent. Lásd az előző értékek. Lehet hogy régen bazi sokat fogyasztott, de most ez a helyzet.
-
Shyciii
veterán
Nah csináltam most egy új tesztet. Leszedtem a gvfs-mtp -t (gvfs is nyilván), reboot, majd free -m parancs a következő értékeket adja:
used 186
free 3406
shared 20
buff/cache 213
available 3382Majd feltettem a gvfs-mtp-t (gvfs is nyilván), reboot, majd free -m parancs a következő értékeket adja:
used 183
free 3407
shared 20
buff/cache 215
available 3385Bakker még kevesebbet is "fogyaszt". Az előzőekhez 10MB-al magasabb érték a terminal miatt van. Amúgy a polybaron látom a used értéket.
-
Shyciii
veterán
Ha gvfs-mtp nincs feltelepítve (és persze a gvfs se, hisz kel hozzá), akkor a szabad memóriám boot után 171MB. Ha feltelepítem a gvfs-mtp-t, akkor reboot után 173MB-ot mutat memóriafoglalásra. Sharedba lehet hogy ott van, vagy bufferben, de a used értéke csak ennyivel nő.
-
Shyciii
veterán
Jah azt elfelejtettem írni, hogy nemrég még én is jmtpfs-t használtam (így nem kellett a gvfs-mtp és a gvfs), de a mostani telómmal egyszerűen nem akar rendesen együtt működni. Felcsatolja, de csomószor megszakad, véletlenszerűen másoláskor hibaüzenettel elszáll, úgyhogy meguntam. SSH-ra amúgy meg sshfs-t használok.
-
Shyciii
veterán
Bspwm-et használok, így nekem a gvfs nem húz be DE-s csomagokat használatra
Amúgy a gvfs telepítése után 3MB-al emelkedett meg a használat. Meg is lepődtem, mert anno mikor elkezdtem Linuxozni, akkor sokkal többre emlékeztem. Ez a 3MB meg nudli. Nem úgy, mint az Udiskie (automountolást ezzel csináltattam, míg most be nem sokaltam), ami 36MB-ot zabál fel. Én meg nem értettem, hogy a rákba lett a Bspwm konfigom jóval több mem foglalásban még az Openbox-nál is. Hát ezért...Úgyhogy elkezdtem UDEV szabályt csinálni az automatikus felcsatolásra és Dunst-el notify-ok küldésére. Azt hittem minden fasza, mert exfat, vfat, linuxos partíciókra midnen jó volt. Otthon kipróbáltam az NTFS-es usb-s winyómmal, és semmi. És tegnap sem tudtam megoldani, egyszerűen nem csatolja fel. Akkor elkezdtem kipróblni két AUR-os automata felcsatoló scriptet. Egyiknél a szolgáltatás folyton failed-en van, és nem írhatóra csatolja az exfat és vfat eszközöket, a másik látszólag jól működik, de az sem képes írhatóra csatolni az előbb említett partíciókat. Úgyhogy elnyomtam magamban egy csendes b..dmeget, és leklónoztam azt az aur-os scriptet, amiben a szolgáltatás rendben működik, és annak a scriptjét használtam fel. Átirogattam, mert kicsit hülyén volt megírva. Pl nem foglalkozott, hogy milyen típusú a partíció, és ezért hogyan mountolja fel (naná hogy ezért nem lett írható). Ráadásul if-eket használt, mikor case-el egyszerűbb a sok lehetőséges választás. Szal azt átírtam úgy, hogy most már a linuxos partíciók is rendben vannak, exfat, vfat, ntfs is felcsatolódik, és írható, és persze a Dunst küld is notificationokat erről. Lecsatolás is automatikusan megcsinálja, törli a létrehozott könyvtárakat, és persze erről is van notification.
Amúgy ez a megoldás Service, Udev rules és script hármasban működik. Úgy látszik sima Udev-el nem is oldható meg, mert azóta láttam még egy-két próbálkozást, és egyik sem csak udeves volt, szal az udev kicsit még sántít használatban. -
Shyciii
veterán
Úgy néz ki az Arch Wiki sem szerintírás. Udev cikkben azt írják, hogy ez a sor USB-s diszket felmountolja:
ACTION=="add", SUBSYSTEMS=="usb", SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_FS_USAGE}=="filesystem", RUN{program}+="/usr/bin/systemd-mount --no-block --automount=yes --collect $devnode /media"
egyrészt a $devnode -al nem tud mit kezdeni, de ha fixen beírom neki a /dev/sdb1-et akkor sem.
Közben meg ez a halál egyszerű változat megcsinálja:
KERNEL=="sd[a-z]*", ACTION=="add", RUN+="/usr/bin/systemd-mount --no-block --automount=yes --collect /dev/sdb1 /media"
Már csak azt kellene kitalálni, hogy a /dev/sdb1 helyett milyen változót lehet odaÍrni, amiben a csatlakoztatott eszköz szerepel -
Shyciii
veterán
Nah én mai nappal leszedtem az udiskie progit, mert nagyon elrugta a pöttyöst. Immáron 36MB-os foglal nálam, pedig csak arra használom, hogy az USB-s eszközöket automatikusan felmountolja, és küldjön a notification-önöket. Helyette még nem tom mi lesz, mert ami találtam az masszívan Qt-s rendszerű (kizárt hogy felrakjam), az udevil 2-3MB-ot eszik csak, de az meg semmilyen notificationt nem küld, és félig-meddig mountolja csak fel az eszköz, hogy ha több "partíciója" van.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7318 üzenetére
Mindegy melyiket választod. Mindkettő jó. Amúgy a telepítési scriptjeimet pont ma frissítettem, mert volt olyan rész, ami már nem úgy működik, meg automatizáltam 3-4 rendszerfile-ba írást is, hogy ne kelljen mentett fileokat visszatölteni. Kipróbáltam, és megkaptam ugyanazt a működést, mint most van. Frawly-ra én nem hallgatnék a telepítési script nem-megírása miatt. Én szeretem időnként frissíteni, korszerűsítenni. Az is csak gyakorlás. Az még nettó hülyeség, hogy nagyobb munka karbantartani, mint kézzel feltelepíteni az egészet. Csak 1 dolgot kellett javítanom. Formázások nem mennek scriptből, miközben manuálisan ugyanaz lefut. Csak ennyi volt. Többit amit változtattam csak szebb, konfortosabb lett.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7311 üzenetére
sati
Termite-ot használtam sokáig, de aztán neki álltam ennek a Simple Terminal-nak. Igazából kevés előnye van a Termite-hoz képest, mert a Termite elég jól összerakott terminál, viszont ami nekem funkciók kellenek, ahhoz képest a termite tele van felesleges cuccokkal, és ezért nagyobb is, több memóriát is foglal, kicsit nehezebb, mint a Simple Terminal, mert abba csak azt forgattam bele, amire nekem szükségem van. Így könnyű lett, kevés erőforrást foglal, és gyorsabb.
májkimikiA "megszokott" Doucments, Downloads, Pictures stb mappákhoz telepeíteni kell az xdg-user-dirs csomagot.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7302 üzenetére
Kicsit szétszórt vagy, vagy nagyon kapkodsz
Közben frissítettem a múltkori github linkemet. Korszerűsítettem pár dolgot (amit eddig mentésből másoltam be, azt a script elvégzi közvetlenül a fileba írásakor), illetve kommenteztem mindent, hogy mi mit csinál, meg a meg a procimagok állítása makepkg esetén is most már jóval kevesebb sorból van megcsinálva.. -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #7279 üzenetére
Openbox alatt használtam én is trasparancy-t, hogy a kitakart ablakban látható infókat be tudjam gépelni a másik ablakba, de igazából nem látom más értelmét. Esetleg hogy szebb (már akinek). Tiling windows manager alatt meg már végképp nem láttam értelmét, mert úgyis minden ablak látszik, úgyhogy Bspwm alatt már semmilyen átlátszóságot nem használok. Háttérképet sem használok, úgyhogy azt sem akarom nézni
-
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7265 üzenetére
májkimiki
Bárhol szerepelhet, csak ne legyen komment jel az elején.
satiRégen én is zsh-t használtam, de aztán jön a minimalizálási kényszerem, és úgy voltam vele, hogy amit zsh-n használtam/tetszett (prompt kinézete, historyba ne duplikáltan legyenek a parancsok, autocompletion jól működjön) azt megvalósítható bash alatt is, akkor visszatérek bash-ra. Nos mindegyik amit használtam megvalósítható bash alatt is, csak bonyolultabban, de meg lehet. Még a zsh alatt használt prompt kinézetet is be tudom konfigolni pontosan ugyanolyan kinézetre bash-ra, szal én azóta bash-t használok megint. Persze így a bashrc fileom egész terebélyes lett, de kommenteztem, hogy átlátható legyen
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7245 üzenetére
Akkor még egy infó: A Xorg csomag tartalmazza a xorg-server csomagot (is)
Itt érhető el a két script amivel telepítem (azért kettő, mert ugye a folyamatban van egy reboot). Gyorsan pár dolgot kommenteztem, hogy érthető legyen, de volna még mit kommentezni, de max kérdezz
(annyi, hogy én mindjárt befejezem a melót, szal lehet hogy holnap tudok már csak reagálni)
https://github.com/og900aero/archlinux -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7243 üzenetére
Nyugodtan másolhatod a scriptemet. Ilyenek engem nem zavarnak, nem vagyok irigy vagy ilyesmi
Elképzelhető, hogy a guest-utils után fogsz tudni állítani felbontást állítani, mert az a csomag több mindent megold. Őszintén szólva sosem használtam Linux alatt a virtualboxot. Mikor tanultam a telepítést, akkor a mobilon nézegettem, hogy mi lehetne a következő lépés
A driverek fentvannak az tuti, hogy ha a komplett Xorg csomagot raktad fel, mert az tartalmazza. -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7241 üzenetére
- bill magyarra én ezt szoktam telepítéskor használni: echo KEYMAP=hu > /mnt/etc/vconsole.conf
De így utólag már szerkeszd meg erre az /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf fileodat erre:
Section "InputClass"
Identifier "system-keyboard"
MatchIsKeyboard "on"
Option "XkbLayout" "hu"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSection
- vboxhoz kell ez is a xorg mellé: virtualbox-guest-utils Ez fent van? Mert ennélkül szerintem a startx el sem fog indulni, hiába van fent xfce4
- sudo fel van telepítve? mert alapból nem kerül felAmúgy ha nagyon nem boldogulsz, akkor szívesen megosztom azt a scriptet amit magamnak írtam, mikor újra kell telepíteni a gépemet. Igaz a partícionálás fix benne, de nyilván ezt (meg mást is) át lehet írni, meg uefi bootra szabtam, de nyilván az sem kötelező. Viszont kapásból még nem mutatnám meg neked, mert egyrészt egy külön öröm ha rájössz, hogyan kell, másrészt úgy meg is érted, hogy mit csinál, míg ha az enyémet nézed nem biztos hogy tudod mit miért kell. Persze ha nagyon nem boldogulsz, akkor megmutatom az enyémet, csak akkor utána majd meg kell értened, hogy mit miért
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #7161 üzenetére
Micro-t tényleg nézd meg. Én is csak ajánlani tudom. Én is azt használom, mert a vim/neovim szövegszerkesztésre nekem elbonyolított (vagy csak a 20-25 évnyi megszokottt billkombók jobban kézreállnak), micro viszont ötvözi frankün a kettőt. Filekezelőnek meg megmaradt a vim billes ViFM
-
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #7112 üzenetére
Ha nem csak desktop vonalat veszem, akkor még rosszabb a helyzet, mert az összes szerver kategória is belekerül, meg a mobilplatform. Ami azért gáz, mert a jelenlegi mobilom grafikus chipjének számítási teljesítménye köröket ver rá...szal ha minden kategóriát beleveszek, akkor végképp a béka feneke alatt van az i3.
Mégegyszer mondom: világviszonylatban a home server topic abszolút nem releváns. Még az is relevánsabb, hogy maga a gyártó, hova sorolja a saját prociját, pedig szeretnek túlozni. Továbbra sem a magyar home szerver topic határozza meg, hogy egy processzor a teljesítménye folytán mennyire számít erősnek. Rengeteg több szakma által elismert teszteket, hardveres architektúra felépítés stb alapján határozzák meg. Részemről lezárom ezt a témát, mert ez már átfordult a nevetséges kategóriába. -
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #7110 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy ki milyen procit használ a Home server topicban. Nézd meg világviszonylatban (igen, önmagában Magyarország nem számít annak), hogy a procik listáján hol szerepel egy 3-4 generációval régebbi noteboook Core i3-as. Még csak nem is középkategória, hanem jócskán azalatt. Attól hogy valakinek nincsen pénze opel corsa-ra, attól még a trabant nem erős autó...
-
Shyciii
veterán
Frawly
Érdekes amit írsz, mert mikor Windows-ról váltottam Linux-ra, akkor a megfelelő programok megtalálásakor a torrent esetén mivel uTorrentet használtam, akkor nekem is megszokásból a qBittorrent jöhetett szóba, mert nagyon hasonló még kinézetre is. Aztán mikor elkezdtem Openbox-ozni, akkor már jött az, hogy ha már minimalizűlom a linuxot, és gtk-s az openbox is, akkor minek tömjem még QT-s programokkal, de akkor még csak gondolatban volt ez. Majd mikor Bspwm-re váltottam, akkor már jött az, hogy mostmár tényleg, de nagyonEkkor váltottam Transmission-re. Megpróbáltam a cli-s változatokat is, hogy ha már a szövegszerksztő, fájlkezelő is cli-s lett, de egyszerűen sehogyse jött be, úgyhogy lett a GUI-s Transmission. Ez még normálisan néz ki, és egész minimalista, és van belőle GTK-s változat is. Amúgy ez tök szimpi, hogy választható hogy GTK-s vagy QT-set használjon az ember.
Haggyál már te is az erős procizással. A Core i3-nál már csak a szar Celeronok, meg Nxxxx-es procik a gyengébbek. Ennél már alig van lentebb olyan fos. Ha ez erős, akkor nem tom minek számít az i5, i7, i9, Ryzenek, Xeonok stb...Rég elmúlt azaz idő, hogy erős proci kell egy gigabites letöltéshez. Ehhez csak normális kábel, gigabites router, és egy gyors ssd. Ennyi. Nincs ebben már semmi luxus. Főleg úgy, hogy a Digi saját gigabites routere amit alapból adtak azt használom, semmit nem vettem pluszban. Diginek hála gyakorlatilag gombokért lehet gigabites letöltést produkálni.
vargalex
Én nem hasonlítottam össze, csupán az állításodat cáfoltam meg, miszerint nekem erős gépem van. Az RPi-t eleve nem nevezném desktop gépnek, sőt. Pedig a mostani céghez többek között azért vettek fel, hogy az infrastruktúrát átalakítsam, és mivel eléggé spúrok, így az operátoroknak RPi 4-es lett. Viszont bár nagyon nyomatják, hogy ez erős, mert még 4k-s videókat is lejátszik (khm), a valóság igencsak más. Ez is csak egy fos konstrukció: pl ha fektetve van, akkor jobban melegszik, mintha oldalt van állítva...(de nagyon durva különbséggel) Mindegy, a cégnek ez kell, ám legyen. Szal erre kellett kreaálnom egy minimális linuxot, ami netboot-os megoldásban, Asterisk voip-al kommunikálva, szal tudom milyen egy Pi. A lényeg továbbra is az, hogy az állításod miszerint erős gépem van és ezért gyors nálam a Transmission, az nem igaz. Egy borzalmas kommersz Core i3-nak semmi köze az erős gép fogalmához, kicsit sem. -
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #7104 üzenetére
ARM-on biztos, de hogy az én notebookon minden csak nem erős, az tuti. Egy 130eFt-os notebookról beszélünk. Core i3...
Egyedül az 1Gbites hálókártya jó benne, meg az általam belerakott SSD (ugye anélkül nem bírna ekkora letöltést feldolgozni). Úgyhogy bár a Transmission 1 magot használ, de egy totál átlagos x éves i3-assal is lazán hozza a Digi 1Gbitjét. Szerintem ennél több nem kell. A több magos feldolgozás max akkor lenne értelmes, ha konkrétan seed szervert üzemeltetnék mondjuk 50-100 embernek.
-
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #7095 üzenetére
vargalex
Az is tartalmaz QT-s függőségeket, tehát nekem ugyanúgy kuka.
Frawly
De milyen funkciógazdagság kell? Nekem max annyi kell, hogy beállítható legyen, hogy .torrent file betöltésekor ne indítsa el automatikusan, hogy kiválaszthassam hogy azon belül mely fileokat töltse le, és kész. Ennyi. Meg persze rendben, és gyorsan szedje le. Ennél több nekem nem kell. Nem akarok statisztikát meg ilyeneket nézni. Jöjjön le, ami kell nekem, aztán kész
CLI változatot én is kipróbáltam a böngésző miatt, de ugye böngészőt nem nyitogatok az infóhoz, pláne hogy az erőforrásigényesebb.
sati
Tranmission-gtk nekem lazán hozza a 921Mbit/sec-et. A Digi-m ugye 1000Mbites, szal majdnem a teljes sebességet hozza.
-
Shyciii
veterán
Qbittorrentet felejtsd el. Én is törakat xart feltesz. Én eleve GTK-s rendszert használok, így különösen bloatware nekem a qbittorrent. Átváltottam a transmission gtk-s verziójára. Arra amire használom a torrentet, arra bőven elég. Tökéletesen működik, sosem volt vele bajom. Rtorrentet-et próbáltam, de cli-s torrent nekem nem jön be, pedig már szövegszerkesztőnek, filekezelőnek is cli-set használok, de torrent kliensre kell a guis felület.
-
Shyciii
veterán
Zen installer képes systemd bootban telepíteni, talán még DM nélkül is, de abban nem vagyok biztos. Amúgy meg nem egy nagy cucli megcsinálni. Lescripteztem magamnak az egészet, mármint én hogy telepítem, szal simán megoldható lenne ezekben is, csak foglalkozni kellene vele.
-
Shyciii
veterán
válasz
IstvánLászló #6989 üzenetére
Szia. Megnéztem a telepítőt, és tényleg jó, de hiányzik belőle 1-2 egyedi választási lehetőség, mint pl. Display manager esetén nem lehet választani hogy ha valaki nem akar egyáltalán (én is pl jobban szeretem DM nélkül, szimplán beírni a nevem, és a jelszavam konzolosan), vagy ha valaki systemd boot-os megoldást akar grub helyett, akkor ezt sem lehet választani. Amúgy tetszetős.
-
Shyciii
veterán
Most olvasom először tőled, hogy az f2fs-t lényegében sd kártyákra és pendriveokra találták ki (bár ennek nem sok értelmét látom. Ehhez minek új filerendszer).
Furcsa, hogy szerinted SSD-n semmi értelme, meg hogy nulla értelme van, meg hogy ssd hdd-t emulál az os felé. Ez utóbbi totál érthetetlen, mert még a Windows se úgy kezeli az ssd-t, mintha hdd lenne (legalábbis vezérlés szintjén).
Amúgy meg akárhogy nézem az f2fs meghatározását ilyesmit találok:
"The motive for F2FS was to build a file system that, from the start, takes into account the characteristics of NAND flash memory-based storage devices (such as solid-state disks, eMMC, and SD cards), which are widely used in computer systems ranging from mobile devices to servers."De még az arch wiki is:"
F2FS (Flash-Friendly File System) is a file system intended for NAND-based flash memory equipped with Flash Translation Layer. Unlike JFFS or UBIFS it relies on FTL to handle write distribution. It is supported from kernel 3.8 onwards.
An FTL is found in all flash memory with a SCSI/SATA/PCIe/NVMe interface".
Ha csak nincsen scsi-s vagy nvme-s sdcard, akkor itt is az ssd-ről van szó főleg.Értem én, hogy lehet hogy túl van tolva az f2fs, de az, hogy ssdhre 0 értelme van...
-
Shyciii
veterán
Óóó pedig sok notebook esetében nem tiltható a GPU BIOS-ban. Eleve a BIOS-ok már jópár éve közel sem olyan részletesek, mint régebben. Most is itt van előttem egy Dell R370-es server, és a BIOS-a valami bődületesen szegény. Főleg ha egy hasonló kategóriájú Supermicro-t nézek.
-
Shyciii
veterán
Pont ez az, hogy a zen installernek ehhez semmi köze, hisz saját új installnál jött a probléma. Pontosan tudom, hogy milyen driver kell az nvidiahoz, ezzel se volt gond. A hiba az, hogy egész idáig nem gondoltam volna, hogy ha egy hardverelemet nem akarok használni (és biosban nem tiltható), akkor egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet, hogy a driverét nem rakom fel, mert lásd ebben az esetben több memóriát foglalt. Csak az a baj, hogy ezt nem tudom éppkézlább módon megmagyarázni. Gondoltam, hogy az arch bugokhoz bejelentem, de ezzel elzavarnának, mert ez nem egyértelműen hiba. Csak ba..za a csőröm, hogy miért van ez.
-
Shyciii
veterán
Mikor használtál F2FS-t? 1 éves sincs a teszt amit néztem, és ott egyértelműnek tűnt, hogy otthoni használatra root partícióra megérheti. Amúgy nem próbltam ki, mert hiába próbáltam leformázni F2FS-re, hibát írt ki vadi új partíciónál is, úgyhogy hagytam a fenébe. Annyira nem érdekelt.
Viszont! Megvan, hogy friss telepítésnél amit csináltam saját scriptet, miért fogyasztott 30-40MB-al többet a Xorg, mint a most használt config esetén. Megnéztem hogy milyen csomagkülönbségek vannak, és 3-asával elkezdtem hozzáadni, majd megnézni, hogy rebootkot mennyit fogyaszt (mert arra gondoltam, hogy valami hiányzik neki, még ha őrültségnek is hangzik), és így kiszűrtem, hogy attól fogyaszt többet a Xorg process, mert nem installáltam fel a xf86-video-nouveau csomagot. Bár a notimban van egy dedikált Nvida kártya, de az Intel-t használom csak, nem vesződök bumblee-be konfigokkal, hogy bizonyos esetekben az Nvidiát is használhassam, főleg mert csak egy MX130-as. Alig gyorsabb ellenben többet fogyaszt. Felesleges, így gondoltam nem rakom fel hozzá a driver-t, mert nem használom. Nah úgy néz ki, hogy ezt a Xorg process zokonvette, és több erőforrással bosszulta meg. Most hogy beraktam a scriptbe, hogy rakja fel, máris normális a memóriafoglalás.
Nem igazán értem, hogy ez miért gond a Xorg-nak, pedig érdekelne. -
Shyciii
veterán
Jól emlékszem, hogy valaki próbálta már fájlrendszernek az F2FS-t? Néztem most egy alig 1 éves sebesség tesztet, és otthoni használatra SSD esetén az értékek alapján jelentősebben gyorsabb, mint az EXT4. Persze adatbázisok, apache és társai esetén már lassabb, de otthoni használatra jónak tűnik, csak kérdés, hogy mennyire stabilan működik. Lehet hogy kipróbálom a root "partícióra".
-
Shyciii
veterán
A polybarról mondtam az értéket, és ott a free -m -el olvastatom ki. De amúgy teljesen mindegy, hogy mely értéket mondom, mert ha mindkét esetben ugyanazzal a módszerrel nézem, akkor a különbözet ugyanúgy konzekvens, valós. És itt nem az a gond, hogy pakoltam fel valamit pluszban ami többet foglal, hanem ugyanazok a service-ek foglalnak többet. Lásd az említett /usr/lib/Xorg -nolisten tcp :0 vt1 -keeptty -auth /tmp/serverauth.blabla.
ez viszont számomra megmagyarázhatatlan, hogy miért foglal többet, pláne egy friss rendszeren.
Amúgy egy kis megjegyzés: a zen installer követi az arch változásait. A tulaja frissíti mindig az installert. Lehet hogy, ha lesz időm holnap, vag holnapután, akkor a Zen installerrel is újrarakom a rendszert, hogy kíváncsiságképpen akkor mennyi foglalást fog mutatni. -
Shyciii
veterán
Nah újra felraktam a scriptemmel az Arch-ot. Egyébként nem olyan nagy munka megírni. A Zen installert biztos nagy munka megírni, az enyém klassikus régi script. Az van benne, amit kézzel is beírok. Kivéve azon konfig fileok amikbe bele kell írni, azt sed-el, vagy sima echo-val csinálom, így azokba sem kell gépelni. Szóval semmi új program nem foglal plussz memóriát, de ez nem is csoda, hisz mint mondta jóval kevesebb csomag van. Így logikusan a meglévők foglalhatnak többet, mint a régi rendszeren, és valóban:
- Xorg foglal többet
- udiskie foglal kicsit többet
- nm-applet nagyon többet
legalábbis ha a HTOP alatt nézem, a MEM%-ot. lxtask is a Xorg-ot mutatja jóval többnek összeségében. Egész pontosan ezt:
/usr/lib/Xorg -nolisten tcp :0 vt1 -keeptty -auth /tmp/serverauth.blablanm-applet meg most 1%-ot mutat a MEM%-nál a Htop, a régi rendszeren meg olyna kevés lehetett, hogy be se fért a képernyő felső részébe...
De hogy ezek miért zabálnak most több memóriát egy vadi új telepítésen, és egy több mint 1 éves rendszeren miért kevesebbet, arról elképzelésem sincsen, főleg úgy, hogy az Arch rolling distro, tehát a régi telepítésű rendszerem is naprakész. -
Shyciii
veterán
Semmi pluszt nem mutat a htop. Pontosan ugyanazt a használt progikat tettem fel, mint a régi rendszeren. Maga az arch rendszerfilejaiból van kevesebb, mert nem más scriptje installálta, ennyi. Azon gondolkodom, hogy nem az arch változott-e annyit, hogy egy friss telepítésnél ez a változás. Majd újra felrakom, és megnézem, hogy systemd alatt mennyi cucc van.
-
Shyciii
veterán
Legutóbb Zen installerrel tettem fel az Archot, mert lusta voltam gépelni. Gondoltam újrahúzom a rendszert (csak előtte csináltam a partícióról mentést), és megírtam 3db scriptbe a telepítést, meg a programjaim telepítéseit, fontokat, témákat stb. Azaz érdekes, hogy az így telepített rendszeren kb 95db csomaggal kevesebb van ami teljesen normális, hisz tényleg csak azt tettem fel, ami feltétlenül szükséges, de a legfurább az, hogy míg a régi rendszeren egy boot utána 184-185MB memóriát foglalt, most ez 214MB
Hogy ez hogyan lehetséges...
-
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
jimmy399 #6899 üzenetére
Akartam is kérdezni, hogy miért akartál mindenáron partícióról bebootolva telepíteni, és miért nem jó a pendrive-os telepítés, majd utána a grub update lefuttatása mely megtalálja a win-t, és kész. Miért kellett ezt megfordítva bonyolítani amivel elcsesztél vagy fél napot, ahelyett, hogy fél óra alatt felmegy usb-ról a win, grub reconfig 1-2 perc alatt és kész
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #6879 üzenetére
Mert szerintem nem azaz UUID-je. Ha megnézem az fdiisk-el az enyémeimet, akkor legalábbis nem az.
Szerintem inkább a blkid parancsot használd, hogy kiderítsd mi is azaz UUID, amit tudsz használni a csatoláshoz.
De jó az lsblk -f is. Én mindig ezekből nyertem ki az UUID értékét. -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6877 üzenetére
Nem ismerem ezt a szériát, főleg ilyen kis kijelzővel, mert nekünk min 15,6-os kellett a munkák miatt. Amúgy meg ki kell kapcsolni a secure bootot, aztán egyrészt kiderül, hogy bebootol-e a win, és ha igen, akkor a biztonsági funkció jelen esetben az ujjlenyomat olvasó működik-e tovább. De nekem az lenne az első, hogy legyalulnám a francba a wint
-
Shyciii
veterán
Sajnos sanszos, hogy az ujjlenyomatolvasó megköveteli a secure boot-ot (ha nem valami gagyi), ugyanis azzal lehet növelni a biztonságot. Az usb-s tokenek használata bejelentkezés esetén is kellett secure boot az előző melóhelyemen, meg azon notik esetén, amibven alappból volt TPM chip.
-
Shyciii
veterán
Na nekem most jött masszív frissítés. Csomó library, meg xorg csomagok.
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #6856 üzenetére
Openbox, Awesome egyremegy. Mindkettő dinamikus WM.Ugyanazt adják részben. Mondjuk az Awesome több erőforrást használ, mint az Openbox. Xmonad már más tészta. Ő más elven működik, mert ő tiling window manager. Ráadásul a Haskell leírónyelve nem user friendly, úgyhogy pont rosszal próbálkoztál :) Mindenesetre el kellene döntened, hogy dynamic, vagy tiling WM érdekel :)
-
Shyciii
veterán
BoB, Frawly
Hát akkor mikor lesz hosszabb időm, akkor elkezdem tanulgatni a regexp-et, de most kb úgy állok hozzá, mint az Xmonad Haswell-jében írt configjához: a hideg kiráz tőle
Először még a neovim-et szeretném kipróbálomni, hogy meg tudom-e szokni szövegszerkesztélésre. Ha nem, akkor marad a sublime. -
Shyciii
veterán
Ezt jó, de az a bajom vele, hogy a szintaxisa számomra totál elbonyolított (hasonlóan mint az awk, vagy sed parancsé). Míg totál érthető a Double Commander és Total Commander megoldása (még a hülyéknek is), addig ez azért eléggé el van bonyolítva.
Pl ahogy most nézek egy példát:
image_10.jpg -> image_010.jpg (lényeg hogy minden image_szám file esetén 3 jegyű legyen a számozás).
megoldás: perl-rename -n 's{^(.*/)?(.*_)(\d+)([.][^.]+)$}{sprintf "%s%s%03d%s", $1, $2, $3, $4}e' * (ezt találtam rá egy fórumban)
Ugyanez Double Commander alatt be kell állíítani, hogy a számláló 3 karakter legyen, majd ennyi a szintaxis: [N1:6][C].[E]
Kész. Totál egyszerű, míg a perl-rename egy halandónak totál katyvasz -
Shyciii
veterán
Valamelyikőtök régen azt mondta, hogy ezzel a kapcsolóval kierőszakoljuk ugye a csomaglisták frissítését, így biztos azonnal láthatóak az új csomagok, míg ennélkül lehet, hogy csak pár óra múlva "kapcsol észbe" a rendszer.
Mostmár jó ideje a vifm-et használom, és azt kell mondjam, hogy szeretem használni. Egy nagy hátránya van a Double Commanderrel szemben: a csoportos átnevezés lehetősége. Ez ugyanaz, mint ami a Windows-os TOtal Commanderben is van, hogy változókatm szabályokat lehet beállítani, hogy hogyan nevezzen át sok file-t. Időnként kell ilyet használnom, úgyhogy arra a kis időszakra lehet hogy visszarakom a Double Commander-t, majd mikor kész, akkor uninstall. -
Shyciii
veterán
AZért mp3-at tömörítettem, mert az volt kapásból kéznél abban a mappában ahol épp voltam. Ez csak tesztre kellett, hogy vifm alatt is működik-e.
Script hiba biztos nem lehet, mert mint mondottam terminálból gyönyörűen működik. Csak a vifm írja ki ezt a hibaüzenetet, de akkor majd írok egy ezzel foglalkozó fórumba, mert ilyen hibát csak vi-sek írnak ahogy kerestem. -
Shyciii
veterán
Semmilyen nagy file-ról nincsen szó. Terminál alatt simán le is fut, csak gondoltam bekötöm vifm alá. Egy 8,5MB-os tömörített file-ról van szó, ami kitmöröítve se sokkal nagyobb, mert régi mp3-ak (tesztre jók voltak). Ezt használja a script kitömörítésre: tar xzf $1
Egyébként jó kis script ismerteket kitömöríti (terminalban használom):
bashrc-be kell berakni:
ex ()
{
if [ -f $1 ] ; then
case $1 in
*.tar.bz2) tar xjf $1 ;;
*.tar.gz) tar xzf $1 ;;
*.bz2) bunzip2 $1 ;;
*.rar) unrar x $1 ;;
*.gz) gunzip $1 ;;
*.tar) tar xf $1 ;;
*.tbz2) tar xjf $1 ;;
*.tgz) tar xzf $1 ;;
*.zip) unzip $1 ;;
*.Z) uncompress $1;;
*.7z) 7z x $1 ;;
*) echo "'$1' cannot be extracted via ex()" ;;
esac
else
echo "'$1' is not a valid file"
fi
} -
Shyciii
veterán
Frawly
Találkoztál már olyannal, hogy a vifm-ben ha egy parancsot akartál futtatni, akkor kiírta, hogy Tmp file too large. Egyszerűen egy tömörítést hajtanék végre tar-al, ami konzolban megy, vifm alatt meg kiírja ezt a hibát. /tmp mappában .8GB szabad hely van, szal az nem lehet gond. -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #6818 üzenetére
Én openbox alatt a következőket használtam:
Terminál - Termite
Telefon felcsatolása - gvfs-mtp
Hangkeltő - Pulseaudio
Egyébként az Openbox konfigurálása rém egyszerű (pláne aki ismeri az XML nyelvet). Igazából gyorsan meg vagy vele, ha pontosan tudod, hogy mit szeretnél. Inkább a polybar testreszabása lesz hosszadalmasabb, mert ott több próbát fogsz tenni, me rájössz, hogy inkább mgis más sorrendbe akarod kirakni, vagy inkább ezt középre, vagy inkbb mégse kell, mást jelenítenél meg
Openbox alatt a témázás, automatikus elindulások, billentyű konfigok, ablakok viselkedése stb gyorsan megvan. -
-
-
Shyciii
veterán
Xresources-on gondolkodtam én is, de nem akarom globálisan megadni, ezért maradt az, hogy belefordítom. Íme a config: Link
Látható, hogy a haszált színsémán hol módosítottam, hogy láthatóbb legyen bizonyos esetekben (termite esetén is módosítottam a google dark-ot). Így most egyelőre jó nekem -
Shyciii
veterán
Sejtettem, hogy vissza fogsz térni. Én gyorsabban lemondtam az Alacritty-ről. Simple terminal viszont még mindig maradt nekem. Szerintem ez maradni is fog. Vifm-et tovább szerkeszgettem, hogy tudjak ftp-zni, pár gyorsbillentyűz is beállítottam még mindig, és csináltam az F1 gombra egy kis helpet, ami tartalmazza az általam használt billeket, hogy ha elfelejtem. Ami azért elő szokott fordulni, mert kicsit szokatlan még ez a vi keybindingek
-
Shyciii
veterán
Én i3lock-kot használok
Gondolkoztam a tilling windows manager tesztelésekor, hogy a tty3-ra beteszem a Openbox-ot, de akkor az már nem lett volna normális teszt. Nem jó ilyen esetekben a menekülő útvonal. Ráadásul a Bspwm élhető bizonyos plusz dolgokkal, úgyhogy még mindig nem hiányzik az Openbox. És már az alt+tab-ot se nyomkodnom véletlenül se
-
Shyciii
veterán
Az biztos, hogy nem pazarlok arra időt, hogy leírjam neki a problémát. Az a csomagfentartó, akinek el kell magyarázni egy alap dolgot, ráadásul biztonságtechnikai problémát is egyben, az vagy kezdő, vagy nem sok köze van az egészhez. Egyszerűen kerülni fogom a LightDM-t. Ami nem nehéz, mert már legalább 1 éve nem használok login manager-t, és már nem is fogok. Teljesen felesleges nekem.
-
Shyciii
veterán
Akkor ez az a beállítások között. Ezt még néztem is hogy mi lehet, mert a Lynx-ről nekem a szöveges böngésző jutott eszembe még fősulis koromból
Igen, tudom hogyan kell user-t eltávolítani. Azért ez nagyon alap dolog. Már akkor eltávoltottam a usert, mikor észrevettem, hogy ott van egy technikai user, amit már legalább 1 éve nem használok. Csak jöttem ide puffogni, hogy azért linuxtól ekkora bakit nem várnék. -
Shyciii
veterán
Nekem az mc nem vált könyvtárat jobb és bal kurzorgombbal. Lehet hogy külön módváltással lehet (bár szerintem ilyet nem tud az mc), de alapból nem képes rá, ezt próbáltam.
A progikat mindig Rsn kapcsolóval távolítom el. Tegnap kipróbáltam azt is, hogy visszarakom a lightdm-et, és újra Rsn kapcsolóval eltávolítom, de megint otthagyta. Az egy dolog, hogy könyvtárakat és fileokat hagy ott, de hogy egy technikai user-t is meghagy minden jogával együtt, az elég nagy gáz. -
Shyciii
veterán
Ahogy elnézem azért linuxnál is vannak problémák az eltávolítás utáni ott maradt cuccok miatt, szal itt is van szemetelődés rendesen.
Most tűnt fel, hogy anno mikor töröltem a LightDM-et, frankón megmaradt a user az /etc/password/-ben, sőt a /var/lib/ alatt is maradtak meg dolgai. -
Shyciii
veterán
Köszi, meg is csináltam a mark-okat. Azt hittem ' jel csak szimplán szintaktika, és nem kell lenyomni, viszont akkor így már értem hogy a-tól z-ig lehet bekonfigolni, meg számokkal. Stringekkel már nem lehet a manual szerint is. Így beállítottam minden fontos mappát magamnak, sőt akkor már az mtp-t is megnéztem a mobil miatt, úgyhogy gvfs-mtp ment is a lecsóba, és lett hozzá jmtpfs.
Miért lenne nekem kényelmetlen? Eleve a zömmel billkezelés se gond, hisz Openbox-nál is egész sokszor használtam (legalábbis egy XFCE-hez képest), a terminált elég sokszor használom. Amióta Bspwm-et használok, azóta meg kifejezetten billentyűzöm (kivéve a home office miatti windows-ra rdp-zést, bár azt kell hogy mondjam, hogy a programindításokat ott is a Keypirinha-val végzem, ami kvázi egy rofi klón, csak Winre).
Szal a vifm ez miatt nem lenne kényelmetlen. Ok, hogy bizonyos billeket testreszabtam (f2 az átnevezésre kiterjesztéssel, vagy a space a kijelölés és lefelé ugrás), de pl a törlésre már nem f8-at használok, mint mindenhol, hanem a dd-t és DD-t, mert az kényelmesebb, mint ahogy a csoportos kijelöllésre is tök kénylemes nekem a =.kiterjesztés. Sőt! Azt kifejezetten szeretem, hogy a jobbra és balra gombokkal lehet belépni a könyvtárba, vagy kilépni, vagy épp futtatni az adott filet attól függően, hogyy mi a kiterjesztése. Ez is sokkal jobb megoldás nekem, mint az enter-t nyomogatni. -
Shyciii
veterán
Ezt jó gyorsan átfutottad, mert a permanens törlés, és megadott programokkal való megnyitást írtam hogy azt már megvalósítottam
sőt közben a space-re nem csak kijelöli a file-t ahol a focus van, hanem eggyel lejjebb is ugrik utána.
Basszus ez a megadott kiterjesztések kijelölése/mutatása tök egyszerű, és frankón műkszik. Így nem is hiányzik a megszokott + gomb, és beírás.
Ezt a kijelzőt nemigazán értem, mármint a bill kombót. Mi azaz 'a -'z .Alt gomb és egy betű, vagy mi? Ezt már a manualban sem értettem, hogy hogyan hozom létre, és hogy hivatkozom rá. -
Shyciii
veterán
Igen, a fuse-zip-et már az elején felraktam, mert már a mobilos hegesztéseimhez levő cuccok is pl csak zip-ben vannak. Unrar-t parancssorosan már magában a vifm-ben megcsináltam, majd hozzárendelem egy billhez, vagy marad úgy, hogy a parancssorában kiadom. Viszont két dolgot nem találok a manuálban, vagy csak átsiklottam felette:
- Ha egy winyót rácsatlakoztatok, akkor a :media paranccsal oda tudok ugrani ez rendben van. De hogy tudok onnan mondjuk visszaugrani pl a /home/Data helyre? Erre nem találtam utalást. Próbálkoztam a :path /home/Data-ra, de hibát dobott.
- A legnagyobb szívás viszont amit nem találok azaz, hogy milyen utasítással lehet megoldani azt, ami mc-ben is van, double commanderben is, tux commanderben is, hogy + gombot lenyomva pl be lejet állítani, hogy *.jpg -vel minden jpg kiterjesztésű filet kijelöljön, hogy pl ezenkután tudjam másolni, törölni. No ezt sehogysem találom vifm-ben. Egyenként tudok kijelölni a t-vel (mondjuk egy space-re mountoltam). De csoportos kijelölést nem látok. A :filter jpg működik, csak pont fordítva. Minden jpg-t eltüntet.
Esetleg erre a kettőre van ötleted?
Csomó mindent testreszabtam már. Számomra jobban bejövő billek, A gyári linux trash-ét használja, csak a permanens törlésre kérjen megerősítést, megadott kiterjesztésekre milyen programot indítsan, szal már majdnem facca
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest