- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Google Pixel topik
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Xiaomi 12 - az izmos 12
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Petykemano
veterán
azt hiszem, értem.
Engem nem lep meg, hogy a DIY piacon a drágább, magasabb árkategóriájú kártyák aránya magasabb a teljes piachoz képest. De legalábbis hogy más.Kiváncsi vagyok, merre mozdulnak majd a számok (5500XT és 5600XT), ha kifogy a polaris. (Bár én az AMD helyében még gyártanám a GF-nél, amíg van gddr5)
-
sutyi^
senior tag
Akkor miért az van feltüntetve még a gyári oldalon is?
Az a hivatalos órajel, de mivel nincs referencia modell, így nem tudjuk meg sosem hogy azon milyen RAM lett volna.
A mostani Pulse széria úgy gondolom teljesen rendben van, nyilván házon belül más tier, a hűtés és VRM miatt kérdés hogy ez sima használat mellett kijön-e bárhol?
Amekkora OC headroom van mostanában a kártyákban ha éppen nem BIOS-szal zárt TDP korláton vannak, nem tudom megéri-e az árát egy drágább SKU.
-
sutyi^
senior tag
Érdekes módon csak az MSI, Gigabyte és ASUS kapott 12Gbps RAM-ot a jelek szerint.
Mivel a kiküldött teszt példányokon mindegyiken 14Gbps chipek vannak, lehet még sincs lassabb memóriás csomag (eddig is csak spekuláció), de akkor marad a kapzsisági tényező. Inkább behoznak még egy drágább SKU-t, mert csak.ASUS is és MSI próbál a legdrágább kivitelekre terelni, mindkét oldalon ami nem Gaming X / STRIX azon elég gatya a hűtés.
Irtó kíváncsi leszek ennek a végkifejletére. Biztos van olyan, aki majd 150e Ft-t, vagy még többet ad ki egy RX5600XT-ért, mikor ugyanazzal a hűtéssel olcsóbban kapni RX5700-at. Már ahol legalább a webboltokban listázzák, pl. Ipon.
Megtarthatják őket. ASUS is most hozza be TUF EVO modelleket 5700-ból, másik bordával és ventivel. Én tegnap bepattintottam a gépbe a Sapphire féle 5600XT-t. BIOS lefrissíttettem nagyjából 2 perc alatt. Perf BIOS-szal is 65-75°C között elketyeg, halkan.
Driver nem 100%-os sajnos, de komoly gondba nem futottam. Adok neki egy 2-3 hónap esélyt, aztán meglátjuk.GTX 660 óta csak GeForce volt a gépben nem feltétlenül mindig azt akartam volt venni, csak úgy hozta az élet hogy olcsón sikerült hozzájutni az azt követő darabokhoz. Mostanra kicsit ráuntam a zöldoldali ökoszisztémára.
Olyanoknak akik viszont nem kísérletező kedvűek, azoknak jelenleg nem ajánlanám, amíg nem rakják rendben a szoftveres körítést.
-
sutyi^
senior tag
Az fel sem merült, hogy mindenki azt kapott amit kért.
Az utóbbi évek
GPPpiac politikáját szemlélve, az MSI és az ASUS az olcsóbbikból csomagból kértek és kaptak amiben a lomhább memória van.Olcsóbb azt is mondani az AMD miatt van mindez (ami részben igaz is), mintsem azt mondani hogy fillért hasítanak. De persze a legszebb az egészben, hogy jönnek a 14Gbps modellek is Gaming Z és STRIX TOP fantázia néven, amik még jobban felárasak (igazából a semmire).
-
Simid
senior tag
Részben igazab van, de azért az arányokat is érdemes figyelembe venni. Az intel a teljes éves nyereségvel nagyjából összemérhető a hitelállománya (21 vs 25mrd). Az AMD csak most jutott erre a szintre. Szóval nem arról van szó, hogy melyik pozitív/negatív jövőképű, hanem hogy addig nyújtózzanak amíg a takaró ér. Az AMD igazából most lett 'csak annyira optimista' mint az Intel.
Az R&D nyilván létkérdés egy tech cégnél, de a mértékét a cég lehetőségeihez kell igazítani. Nem úgy megy az, hogy "csapjunk hozzá még 300 millát és akkor annyival jobb lesz jövőre". De az igaz - főleg az AMD esetében - hogy folyamtosan kell egyre többet költeniük a fejlesztésre ha versenyben akarnak maradni. Szerintem ezt most nagyon jól csinálják. Okosan van elköltve az a pénz, reméljük a többlet is okosan lesz majd elköltve. -
Simid
senior tag
A hitelek tőketörlesztése nem eredményt befolyásoló tétel. Csak a kamatfizetés az, ami a teljes nyereséghez képest nem jelentős.
Az R&D viszont már eredményt befolyásoló. Szóval számviteli szempontból rosszabb lett volna az eredményük, ha törlesztés helyett R&D-re költenek. Ennek ellenére biztos arra költenének, ha hosszútávon várható volna a megtérülés. Gondolom arról lehet szó, hogy a fejlesztési részlegek kialakítása/bővítése nem megy egyik napról a másikra. Évek alatt kell felépíteni, különben kidobott pénz az ablakon. -
Z10N
veterán
Ne buzditsd oket, mert a vegen megcsinaljak a hatra lepest, mikozben igy is hatranyban vannak
Amugy ez a refresh es rdna2 ugyan abban az evben eleg hihetetlen a korabbi tempot es lelkesedest nezve. De legyen ugy, mint a cpu reszlegnel es belendulnek vegre. Mar csak az a kerdes, hogy ez a refresh olyan lesz mint az Rx400/500 "valtas", mert akkor tenyleg felesleges. Meg a vegen tenyleg lesz 5550/5650/5750, bar minek...
-
törölt tag
ez még a híres Ipone-nál is van de a star wars-osok még örülnek is neki
PS5: azt mondják hogy 100 dolcsival több lesz mint az előző de ha belegondolunk hogy ezért kap RDNA-s GPUt a RT-vel, kap új ryzent meg SSD tárolót is . 16 GB rammal nem annyira sok de X box még ettől is több lesz
-
sutyi^
senior tag
"de így nagyjából semmi értelme a három "big brand" kártyáit venni..."
Felesleges is, a PULSE mindent tud amit a többi és várhatóan az egyik legolcsóbb SKU marad.Ami viszont számomra vicces, hogy elvileg az MSI Gaming X sem kap 14Gbps-es BIOS-t, de reviewra küldött minta kártyákon meg ott trónol. Most akkor hogy is van ez?
-
Petykemano
veterán
Hát itt volt egy komment, amiben azt állították, hogy a RAM modulokat is az AMD bocsátotta az aib partnerek rendelkezésére. Ha nem arról van szó, hogy az amd selejt 12gbps-nek minősített 14gpbs ram lapkákat vásárolt fel, amiből éetelemszerűen nem mind működik 14gbps sebességgel, hanem azok.valóban 14gbps sebességűek, akkor feltehetőleg csomagban adta.az AMD.
Tehát szerintem nem arról van szó, hogy a sapphire és más kizárólagos partner a legolcsóbbhoz is felhasználhatja, a dualsourceolós partner meg csak a legdrágábbhoz, hanem hogy a kizárólagos partner tényleg annyival olcsóbban kapja az amdtől csomagban a lapkát és a 14gpbs memóriát, hogy ilyen árkülönbség kijön a végén.
-
TESCO-Zsömle
titán
És vagyunk páran, aki ezt, ezeknek a lehetőségét fogjuk nagyon hiányolni, ha valaha kikopnak. De kérdem én újfent: Aki játszani akar, hogy tényleg rá legyen utalva ezekre a kártyákra, főleg ebben az árkategóriában, miért nem vesz konzolt?
Mert hogy nekem, aki a Vega64 liquid-et cserélné a következő 400W-ot zabáló szörnyre nem alternatíva a konzol, az a saját hülyeségem, ami rendjén is van, de 5600 kategóriában simán itt vagy, ahol a konzolok, vagy talán még itt se, ha az idén karácsonyra jövő next-gent vesszük alapul.
-
+Petyke
Az AMD elszúrta ezt a rajtot ezzel az utolsó utáni pillanatban kiadott új BIOS dologgal. Nem is értem, hogy miért kellett ezzel várni eddig, miért nem ezzel kezdték az egészet. Vagy zseniális módon altattak mindenkit, vagy tehetetlen balf@szok ülnek döntéshozói székekben.
Abu pedig nyilván nem tudhatott erről semmit hetekkel ezelőtt.
-
sutyi^
senior tag
Az nVIDIA-nak tök mindegy, a partnereknek nem. Kérdés mennyi Turing chipen / kártyán ülnek.
De ha csak nem tud valami olyat a Bőrdzsekis, amit mi még nem, akkor egyáltalán nincsenek lépéskényszerben. Nyugodtan ülhetnek az új architektúrán egészen addig amíg az AMD nem dob piacra olyan kártyákat, amik legalább beérik az RTX 2080Ti-t.
Persze ettől függetlenül lehet neked van igazad és jön majd az 500 dolláros RTX 3060... mert csak alapon.
-
Jacek
veterán
Annyira életszerű mint egy másik kategóriával versenyző kártyával össze hasonlítani
Igaz hogy egy kategóriával felette levő NV kártyánál is olcsóbb és gyorsabb de én teljesen máshoz hasolítom mert nem oda jöttÉs már egyes műértőknek(nem te) már ez sem elég mért nem jött még olcsóbban
komolyan tragédia..
Csak mivel ez AMD találgatos topic, ezért nem kezdek lovagolni a 2060 árán
Mindenkinek van véleménye kb nem is on részemről zártam . -
Jacek
veterán
A probléma hogy én nem vagyok IT-s de érdekel a hardver plusz nem fantasy vásárló vagyok, mint itt sok okos, de!
Amikor egy vállalkozásban a partnerem aki IT-s, és engem kérdez hogy mit vegyek az xyz ismerőse és elkezdnem mondani az NV kártyákat akkor 1 perc múlva megkérdeni hogy mi a fasz? Az emberek 99% ez zavaró ez is a célja. -
-
KillBorn
senior tag
Sajnos nincs 7nm-es nvidia, máshoz nem tudom teljesítményben/fogyasztásban hasonlítani, csak amihez teljesítményben és fogyaszásban közel van.
Nem is értem ezt a fogyasztás parát, az RX590-et, meg a vegákat is vették horribilis fogyasztással.
Szerintem be kell látni, hogy a "gamer teljesítmény" 2060s/5600xt szintjén fog kezdődni a következő generációtól, mindegy hogy zöld vagy piros oldalon, sztem az nvidia sem fogja így megszórni a fent beszélt sorozatot. -
KillBorn
senior tag
Teszteket olvasgatva 7-10% az eredeti bioshoz képest a teljesítményugrás. A sapphire pulse 160 watt felett fogyaszt valamivel új biosszal. Ez teljesen jó érték, akár a vega64-et, 2060-at akár a 2060S-t nézve. Szerintem nincs jobban a 5700 nyakán mint az 1650s, 1660, 1660S, 1660Ti egymásén
-
Raggie
őstag
Pant ugyanezt mondja a GN is...
Csak Pepe nem fordította le jól/alaposan.
Egyébként a GN-es csaávó azt is mondja, hogy a Big-Navi-t már maga Lisa Su is említette, tehát az, hogy valami AMD jön a felsőházba is az valószínűnek látszik, csak maguk az elnevezések légből kapottak. -
Én egyre kevésbé látom azt, hogy az AMD szeretne komolyan versenyképes termékekkel előállni. Ezek a kártyák mind úgy vannak belőve, hogy hasonló vagy kicsit rosszabb vételek legyenek, mint az NVIDIA-s ellenpárjuk, ezért aki legalább minimális AMD-preferenciával indul, az nyugodt szívvel megvehesse őket. És ez még akár működhetne is, ha nem lennének ekkora f***upok a pozícionálásban és a piacra vezetésben (az 5500 4GB teljesítményproblémái eddig ütnek mindent). Ha az 5600XT 279-ért ott lesz, ahol sejtem (félúton az 1660S és a 2060 között), akkor az 1660S-nél kicsit rosszabb vétel, a 2060-nál meg valamivel jobb, de ugye a 2060-nál majd jön az RTX-es érv.
Matematikai szinten az RX5700XT számítási teljesítménye az RTX 2070 Super felett van vagy 10%-al
Ez kb. 2006 óta így van, az AMD több ALU-val éri el ugyanazt a teljesítményt. Vszleg részben ennek köszönhető, hogy az idő múlásával az AMD-s kártyák egy kicsit ellépnek a kiadáskori konkurensüktől.
-
Raymond
titán
Nem igazan van gond. Az USD MSRP 279 mindkettonel, az uj EVGA-rol eleve ugy van most cikkezve hogy KO-zza az 5600XT-t. Az USD MSRP mar nagyon regota siman atszamova es szepitve van az EU-ban igy kapos a hivatalos EU-s arat. Ez a papirforma szerint 299 vagy 309 EUR lenne, erre irtam hogy az EVGA-ra dobtak meg egy 20-ast valamilyen oknal fogva. Az 5600XT meg lesz 299-309EUR minimum. Csak hogy ez mire lesz jo az jo kerdes mert gondolom ennyibe megintcsak a legolcso/legyszerubb custom-ok lesznek a tobbi meg 319-329-339 ami mar nemhogy a most kaphato 2060-ak terulete de meg a hazon beluli sima ketventis custom kartyak is ott vannak.
-
nem mérvadó. mégpedig azért nem, mert a d2 játékosbázisának stadiás része fénykorában sem volt több, mint a teljes játékosbázis másfél százaléka. na, abból lett most feleannyi, vagy még annyi sem. igazi doa ötlet volt ez, már ha ez volt a cél (amit azért kétlek, nem hülyék ülnek a google-nál). ami mérvadó lesz majd talán, az a cyberpunk 2077 tavasszal. az elvileg egyidőben fog jönni stadián is, nem két évvel később.
-
huskydog17
addikt
"A Stadia esetében minden esetre mérvadó lehet a Destiny 2 játékosbázis. Ott két hónap alatt felére olvadtak a számok, 19,4 ezerről 8 ezerre. A többi platformon is volt csökkenés, de nem ilyen szintű. Szóval egy adag ember novemberben kipróbálta milyen a Stadia, aztán a felük menekült is vissza a "régi" platformra (akár konzol, akár PC)."
Nem csoda. A Stadia-nál nem azt kapták/kapják az előfizetők, amit reklámozott a Google, továbbá az alapból nem olcsó havidíj mellett a játékot is meg kell venned, totál nonszensz az egész és akkor nem beszéltünk a rendkívül szűkös játékfelhozatalról. A Stadia a jelenlegi formájában egy vicc.
-
Petykemano
veterán
Nem tudom.
Több lehetséges választ is el tudok persze képzelni.
1) Az egyik, hogy az operciós rendszer felhasználó reklámfelületként. 50-100 millió képernyő, amire a MS pakolhat reklámot és nem a Google.
2) Másrészt, aki vesz egy ilyen gépet az már PS5-öt lehet, hogy nem fog.
3) A MS is készül a cloud gamingre nem? Tehát mindenki, akit behúzott a platformba a hardverrel potenciális cloud gaming előfizető. Az Nvidia Shield nem volt a maga nemében hasonlóan jó deal? -
Petykemano
veterán
A következő irány vagy a Soft Machine iránya, amit az Intel vásárolt fel. Ez tulajdonképpen arról szólt, hogy a szálak között dinamikusan osztja fel a számolóegységeket és így elérhető magasabb ILP ott, ahol lehetséges.
De erről azóta nem is hallottunk.
A másik megközelítés az a ML kódelemzésre alapuló automatikus párhuzamosítás.
Coreteks mutatott elvileg működő, de még nem kész példát
Ebben a videóban arról van szó, hogy ezt a hardver, vagyis a CPU találja ki.
Szerintem problémás az eredmények tárolása és hogy időbe telhet, míg a CPU "megtanulja" a kódot párhuzamosan futtatni. Persze kétségtelen, hogy élő körülményekre, élő adatokra ez tud reagálni.Én abban is látnék potenciált, ha a fordító nem csak a rendelkezésre álló utasításkészleteket venné figyelembe, hanem futtatva a kódot megtanulná annak műkőlödését, és hogy hol Lehetne bizonyos kódrészleteket párhuzamosan futtatni - akár attól függően, hogy futásidőben hány mag áll rendelkezésre. Tehát a fordítás közben történne a ML párhuzamosítás betanítása. És akkor a futtatható már elsőre a legpárhuzamosabb futtathatsággal kerülne futtatásra bármely procin.
-
Én úgy emlékszem, itt nem egy CPU-ban lévő ARM és x86 magok lettek volna, hanem közös, láb-kompatibilis platformot szeretett volna készíteni az AMD a kétféle uarch-hoz.
Talán ezért is kapta a project Skybridge nevet, mert összekötötte volna a két különböző platformot. Igazából lehet, hogy most, hogy a Ryzen is egy SOC, meg lehetne csinálni, csak az AMD-t jelenleg nem érdekli túlzottan az ARM.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A magok számának növelése egy stabil irány. Nem véletlen, hogy nagyon nem kockáztat egyik fél sem. Csináltak már mindketten nagy órajel koncepciót, elkalandoztak már a P6-os alapdizájntól, egy csomó dolgot kipróbáltak, és mindketten ugyanott tartanak. Rájöttek, hogy nem igazán működik semmi sem, ami nem klasszikus irányt követ. Persze nyilván némelyik probléma szoftveres eredetű volt, de ezzel a tudattal nem mész sokra, mert a szoftver is egy komponens. Bármennyire nyugtathatod magad, hogy a hardver jó, csak hát nem használják, az eredmény ugyanúgy rossz lesz.
Az AMD-nek van is ARM mag az elmúlt évek processzoraiban. Mindegyik Ryzenben, de már a Zen előtt is volt olyan APU, amibe beépítették. Már a GPU-kban is van ARM mag, bár ott ritkább.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Természetesen nem. A 7000 csak a Google terve. Egyelőre nincs lefedve minden régió, jelenleg úgy 2000 edge node lehet beépítve. Emiatt hiányzik a szolgáltatás majd egy csomó területen. De ugye a fő cél, hogy minden peremhálózaton legyen, tehát effektíve le tudják fedni vele a világot. Most ez kiépítésben nem olyan egyszerű, tehát azért még innen is kell legalább két év, hogy az a nagyjából 7000 edge node meglegyen. És ezzel együtt ugye a lefedett területek is bővülnek.
A béta státusz az már nem igazán a működésre vonatkozik a GeForce Now esetében. Maga a rendszer a célzott területeken üzemképes. Ha nem lenne az, akkor nem vennék meg az egyes szolgáltatók. Persze bug lehet benne, de ezek a fejlettség jelenlegi szintjén nem valószínű, hogy kritikusak, és ha végül ténylegesen elindul, akkor sem garantálható a bugmentes működés, ugyanúgy kell majd ezeket a felhős izéket is foltozni, csak láthatatlanul történik meg. Az üzleti modell, ami még eléggé kérdőjeles, mert azért Google-lel versenyképes megoldás kell, de jó lenne ebből nem veszteséget termelni. Emiatt van még béta szinten. És ugye itt nem igazán a hardverről van szó, hanem magáról az egész szolgáltatásról. A Google abból a szempontból lényeges előnyt szerez, hogy saját áruházat vezet be, vagyis nem a megvásárolt és kiválasztott játékok, Steam-en, UPlay-en, stb. való birtoklásával férsz hozzá a tartalomhoz, hanem igenis ki kell fizetni azt a Google-nek, aki majd jól zsebretesz egy csomó százalékot az eladási árakon. A GeForce Now az aktuális modellel nem igazán lesz működőképes, mert a nagy pénzt továbbra is a Steam, a UPlay, illetve a többiek teszik zsebre, miközben a működési költség nem őket terheli. Emiatt ezt alaposan át kell majd alakítani a tényleges start előtt, és inkább a Google-féle modell felé kell elmenni. Nem véletlen, hogy pár GeForce Now Alliance partner saját áruházat csinál, egyszerűen kellenek a játékeladásból származó bevételek, hogy ez az egész fenntartható legyen, mert azzal nem mennek sokra, hogy a játékos csak a teljesítményt bérli, azt túl drágán kell akkor adni, ha csak a havi előfizetésből jön a zseton.
A kliensre vonatkozó fejlesztések ehhez szorosan nem kapcsolódnak. A kliensoldalon ennek nincs nagy igénye, de természetesen az a jó, ha minél több platformon van egy olyan program, vagy lehetőség, amivel eléred a szolgáltatást, mert több felhasználó több bevételt generál, persze egy normális üzleti modellel. Egyébként rövidebb távon szerintem a Google modellje sem fog működni. Új hardverek kellenek majd nekik ahhoz, hogy ez nyereséges legyen, de gondolom úgy vannak vele, hogy elkezdik veszteséggel, aztán majd később visszahozzák. Kb. a konzolhoz hasonlítható modell ez. Alapvetően építhetnek erre, mert övék a tartalom is, amit kínálnak a rendszerükhöz, és ha elkezdenek erre váltani a felhasználók, akkor onnantól kezdve nem a Steamre vásárolják a játékot, hanem a Stadiára, vagyis a Google kapja az eladásonkénti szeletet. De ez hosszabb távú játék.(#45327) gbors: És a PowerColor nyomatja is, hogy nincs ám messze az RX 5700-tól a vörös ördögük.
(#45328) b. : Nálunk volt igen. Voltak is mérések, csak visszakérték, így nem tudtuk befejezni. Ez a másik probléma, hogy mennyi ideig adnak ide hardvereket a cégek. Az AMD például hetekig itt hagyja, de például az RX 5700 hónapokig volt nálunk. Egyszerűen küldenek annyi hardvert a régióba, hogy ne essünk egymás torkának a tesztholmikért. Meg az egész normálisan meg van tervezve, jön a hardver, ki kapja meg először, kinek küldi tovább, hova megy még tovább, és hova érkezik vissza. Mindenki tud mindenről, ég és föld a különbség a szervezésben. Ha ugyanezt csinálná más, nem lenne semmi gond. És nem dolgozik az AMD nagyobb pénzből, sőt, több emberrel se, mert az egész régiót (Balkán + Magyarország + Románia) mindössze ketten intézik. Csak mindkettő hozzáértő, ez döntő különbség.
-
Jacek
veterán
"Emiatt bátorkodtam rákérdezni, hogy mennyivel kell gyorsabbnak lennie egy AMD terméknek, hogy versenyképesnek mondjuk...
Hát, mondjuk legalább annyival, amennyivel drágább?"Én csak erre írtam ezt a sarkított példát az NV-től hogy 15% teljesítményt kb 40%-os áron adja, de az AMD a szar ha 15%!! teljesítmény pluszt 20%-al drágábban adja.
Az hogy az NV-nek mi a reakciója erre nem mozgat, mert akkor vegyük bele hogy majd leviszik az 5600XT ára stb.Plusz megint ott tartunk ahol mindig
Jaj ebbe a teljesítmény szegmensben nincs kártyája az AMD-nek, majd kijön valami JAJ ez drága
Majd a piac be árazza mi mennyit ér, amennyiért megveszik.
-
Petykemano
veterán
"Ezt az érvelést úgy térdmagasságban elkaszálja az a tény, hogy az nVidia dVGA piacon akkora bevételt generál, ami nagyságrendileg azonos az AMD teljes bevételével. CPU-stól, dVGA-stól, Semi-Customostól, mindenestől. Persze a dVGA nem csak a dobozos piacot jelenti, de a történet így is az, hogy a dVGA piacból az nVidia éves szinten több milliárdos bevételt és milliárdos nagyságrendű nyereséget "kapar" össze. Biztos nem éri meg érte küzdeni... "
Nincs előttem, de a notebookokba és OEM gépekbe rakott "kártyák" is "dVGA" szegmenshez számolódnak, nem?
-
Simid
senior tag
És ez mégis hogyan cáfolja azt amit írtam?
Pénzügy és volumen tekintetében AMD underdog mindkét szegmensben, növekednie kell ha életben akar maradni. Az egyik piacon van kb éves szinten $6-7Mrd bevétel és ha komolyan versenybeszállnak akkor ez még csökken is az árverseny miatt. Az Nv azért keres ennyit, mert komoly extraprofitot rak zsebre az érdemi konkurens hiánya miatt. De alapvetően egy hosszabb távon szűkülő piacról van szó, ahogy versengeni kezdenek az extra profit eltűnik.
A másik piac meg kb egy nagysárgenddel nagyobb (és akkor a jobb profithányadról még nem is beszéltünk) és most 2 évig freerun, növekvő kereslet, jobb a mindshare és technológiai előnyük van.
Te melyikre mennél rá? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Bármikor csinálhatnak 220-ért egy terméket, de az 5600 XT teljesítménye a Vega 56 és 64 között van. Ne várjátok, hogy 220-ért fogják adni, mert jelentősen gyorsabb az említett árszinten tanyázó VGA-knál.
Nincs az 5600XT-nek referenciamodellje. Mindegyik úgymond jobb hűtős lesz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Igen. Kellett egy termék a 279 dolláros szintre. Ez azért lényeges, mert 300 dollár felett kezd el drasztikusan esni a GPU-kra a kereslet. Tehát mennyiségileg egy 279 dolláros hardverből sokkal többet eladnak, mint egy 349 dollárosból. A JPR őszi jelentése szerint majdnem háromszor akkora a felvásárlóbázis, amely 300-at még kiad, de némileg többet nem. Innen hiányzott egy VGA, amivel ez a bázis elérhető. Az teljesen mindegy, hogy az NV-nek volt ide terméke, az AMD akart egy modern megoldást, mert akinek például ennyi pénze volt, az nem tudott venni csak 1660 Ti-t. És ez mennyiségileg relatíve sok potenciális vásárló. Idén már több kapacitás érhető el a TSMC-nél, így lesz is elég Navi 10, elérni ezt a réteget.
(#45259) gbors: Azt mondom, hogy azok a GPU-k, amiket beleraktak az 5600 XT-be, mehettek volna az 5700-ba is. Egyszerűen bőven elég jó a kihozatal hozzá. Itt a lényeg azon van, hogy mennyiségileg készül több Navi 10. Sokkal több, viszont 300 dollár fölött nem vásárol annyi user, tehát kellett egy olcsóbb modell, hogy eladják a termékeket. Ha árat csökkentettek volna, akkor sorozaton belül lenne árfeszültség, vagyis mindenhol korrigálni kellene. Jobb volt egy olcsóbb verziót kiadni.
(#45258) sutyi^: Nem állni fog. Növekedni fognak, ergo a usernek rosszabb lesz. De csak így éri meg a piac.
(#45260) Yutani: A memóriabuszt nyilván le kell tiltani, de 90%-hoz közelítő kihozatalnál ez nem lenne szükségszerű. Már a sima 5700 is egy vágott lapka, oda bőven elmennek a gyártási selejtek. Annyival több nem keletkezik, hogy kelljen egy 5600 XT, de mennyiségileg maga a megcélzott szegmens háromszor több vásárlóval bír, mint amelyik területet az 5700 és 5700XT célozza. Ez már fontos szempont, még akkor is, ha az eladott lapkák többsége hibátlan lesz az 5600 XT-n. Persze rakhatnák ezeket 5700 XT-re, csak nincs akkora vásárlóerő, hogy elvigyék őket, vagyis csak felborítanák a raktárarányt.
(#45261) Yutani: Igen. Egyben veszi az AMD a wafert. A TSMC-nek is teljesen mindegy, hogy melyik gyártósoron mit gyártanak. A cég pedig nem számolja ezt külön, mert a GPU és a CPU is ugyanahhoz a divízióhoz tartozik.
-
Én értem. Azonban most egy 192 bites csodát hoz az AMD, amire trükkök nélkül 3, 6 vagy 12 GB memória építhető. $279 így is sok lesz érte az 1660S ellenében, 12GB-tal szerinted mennyi lenne? Ha meg ráheftelnék a 8GB-ot a 192 bitre és az utolsó 2GB-on lenne egy fasza lassulás (mint anno GTX970), ízekre szednék az AMD-t, nem jönne ki úgy belőle, ahogy az NV.
Valószínűleg nem tud az AMD egy újabb GPU-t hozni az 5500XT és 5700 közé, ezért a meglévő Navi10 gyengén teljesítő/részben hibás darabjait szórja ki, amit másképp nem tudott hatékonyan megvágni és még profitábilis áron piacra dobni. Mínusz 2GB csak jelent egy kis árelőnyt.
-
fHD-ra 6GB még nagyjából elég lehet egy ideig. Ez a 192-bit busz új az AMD-nél, és ha bejött az NV-nek, akkor miért ne jönne be nekik is?
Az a "baj", hogy az NV hazavágta a 229 dolláros 1660S modellel a perf/$ viszonyokat. Ha a $350 RX 5700-ból visszaszámolsz teljesítmény alapján, pont kijön a $279 (kb. 25%-kal gyorsabb az 1660S/1660Ti-nél az 5700, és oda várjuk az 5600XT-t is). Tehát az AMD mondhatni jól árazta az 5600XT-t, csak közben megtörtént az 1660S. Azt viszont nem tudom, ezt miért nem vette figyelembe az AMD. Érthetetlen.
Persze eleve minden túl van árazva, az 1660S 70k körül kéne legyen, a Navi10Pro-t is 90k körül kéne adni.
-
Cyberboy42
senior tag
Ja hát AMD még mindig az nvidia mögött kullog, ez világosan látható, És igen, az 5600xt még nincs a piacon, de azért feltehetőleg január végére már ott lesz. És ha majd ott lesz, akkor az a vásárlókat nem nagyon izgatja hogy milyen régen van ott az nvidia, ha ugyan azért a pénzért, nagyobb teljesítményt kapsz, akkor ha nem vagy elfogult azt fogsz venni.
A legfőbb gondot abban látom hogy ezt a "sweet spot"-ot nem fedik le amit ez a hármas trió kínál an Nvidiánál. Kétségtelen hogy az 1660S most a legkiegyensúlyozotabb kártya a piacon.
Az 5500X-hez meg annyit szólnák hozzá, hogy kurva jó hogy van, de rosszul van beárazva..Ha annyi pénzem van, amibe az kerül ,akkor ott van az 1660 nagyobb teljesítménnyel. Az említett 1660S-re meg ahogy tudjuk nincs is válasz
pedig az kéne igazán.
-
Petykemano
veterán
5-15%-os előnnyel az 1660S-hez képest $10 maximum $20-ral szabadna többért adni. Valamilyen előnyt kellene, kellett volna felmutatni. Lehetne mondani, hogy eredetileg a 1660Ti ellen tervezték (és ha fél évvel korábban jön, akkor persze stimmelt is volna) és akkor a $279 vs $279 és hoz +5%-ot, akkor az egy nem kiemelkedően, de jobb ajánlat. (kevés a kurrens brandérték átütéséhez szerintem, de legalább valami) de közben az nvidia meglépte az "árcsökkentést" a 1660Ti teljesítményén.
Itt most a tavaly alapján jönnie kéne egy jebaitnek, hogy háhá, komolyan vettétek? Dehogy, valójában $249 lesz. És még úgyis kérdéses lenne az 1660S ellenében.
-
AtomSiló
lelkes újonc
Én is ezt a kettőséget éreztem ebben hogy nem beszélhet az RNDA2-ről mert ITT van, kihoztak egy 5600-at ami meg RNDA1.
Miközben "ever" csúcsokat döntöget az AMD részvény nem beszélhetsz a jövőről mert el kell adni azt ami most van.
Ráadásul tudta ezt a közönség is de azért titkon remélték hogy csak altatás na és akkor most...
Laptopoknál már nagyon kellett a csorbát kiköszörülni.
3990X is egy presztízstermék.
Az 5600 meg jó az új gyártás technológiát kipróbálni.
Ahogy látom FANok nem fognak big Navit kapni már a 7nm EUV előtt, akkor csinálnak egy nagy restartot olcsóbb árakkal.
A tick-tock -t nem látom csak sehol, tik tik tik. -
AtomSiló
lelkes újonc
Szerintem meg pont ez a jó, Ha NV is 7nm EUV-n lesz meg AMD is akkor végre 6 év után közvetlen összehasonlítható konkurencia lesz.
Nem lehet elcsúsztatni mesterségesen a termékskálát, vagy más módon manipulálni
...és nem az elmúlt 6 év "egymásmellé rakjuk a termékeket és ezáltal bányászláz nélkül is túlárazott piac van" mocsarában dagonyázunk.
Ez a konvergens evolúció ami zajlik, AMD is lejött a GCN-ről egy gamerebb arhitektúrára, RT, 6 GB memória. Driver letöltő oldalon kívül lassan nem is lesz különbség.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A switch csak azért kell, hogy az 16 sáv el legyen osztva a GPU és az SSD között. Mert nagyrészt a GPU és az SSD működéséhez nem szükséges a CPU-ig menni, elvannak ők ketten. Lásd a Radeon SSG. Ott is egy switch van az SSD és a GPU között. Szóval ez nem hardveres ok, a switch csak kell, hogy összekösd őket, és a CPU nélkül is tudjanak kommunikálni.
Igen. Alapvetően egy olyan API kellene, ami kezel egy tök szabványos NVMe SSD-t. Nem nagy kunszt, tényleg. Csak a Microsoft nem különösen érdekelt most ebben, jó az, ha az Xbox tud olyat, amit a PC nem. Aztán persze egyszer megcsinálják ide is.
Ahogy jelenleg tűnik az AMD és az Intel sem szabványban gondolkodik. Persze ez nagyrészt egy szoftveres szintű zárás, nem igazán hardveres, de meg tudják csinálni, és az a cél, hogy AMD-hez AMD-t, Intelhez pedig Intelt vegyél. Ez szimpla önbizalom a részükről, hogy többet nyernek azzal, ha magukhoz kötik az egészet. Igazából gondolj bele. Ha még az egymás elleni harcra nem is fókuszálnak, akkor is meg tudják győzni az OEM-eket arról, hogy AMD és Intel proci mellé vegyenek csak AMD és Intel GPU-t. Az már akkor is hatalmas győzelem nekik, ha egy éven belül jön valami szabvány. Mert a probléma bonyolultságát figyelembe véve nem egy vállalhatatlan dolog ez mondjuk a Khronos számára, ahol ugye nem számít, hogy a konzol előnyben legyen. És simán lehet interoperabilitást írni akármelyik grafikus API-hoz (nem nagy kunszt az egész). De az AMD és az Intel már azzal előnybe került, hogy az OEM-eket olyan szerződésre kényszerítette, amely a CPU-ikhoz saját GPU-t követel, tehát egy év múlva már a szabvány is jó, az OEM-ekkel kötött szerződés még él.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Megmondom őszintén, hogy itt a Microsoft lehet a hunyó. Ez a specifikus probléma tökre megoldható azokkal a lehetőségekkel, amit ma tudsz venni boltban. Tökéletes egy x4-es PCIe 4.0-s M.2 NVMe SSD, de még a 3.0-s is, illetve a probléma jellege nem olyan komplex, hogy erre ne lehessen írni egy szabványos API-t rá, elvégre a PCI Express adott, ahogy az NVMe is, tehát full szabvány itt az elérés. Erre csak fel kellene húzni egy extra réteget és kész. A Microsoft viszont ezt az előnyt meg akarja hagyni az Xboxnak, tehát nem csinálják meg PC-be időre. Később valószínűleg megoldják, de addig a gyártók magukra vannak utalva, így elkezdik a saját rendszerüket csinálni. Az alkalmazás oldalán ezek nem igényelnek nagy munkát, egyszerűen csak az eltérő API-kra kell támogatást írni, és ez nem olyan jelentős. Az AMD-nek már van is hasonló API-ja az OpenCL/OpenGL/DirectX-hez. [link] Szoftveres szinten tehát ez egyáltalán nem bonyolult, csak a Microsoftnak kellene vennie a fáradtságot, hogy csináljon egy szabványos API-t rá, aminek tökéletesen jó lenne a PCI Express és az NVMe. De amíg ezt nem teszik meg, addig a gyártók persze, hogy be fogják zárni magukat, mert a szoftver oldalán egyszerű ennek a támogatása, viszont a konfigurációk limitjével a saját processzoraikhoz tudják kötni a saját VGA-ikat. Az meg nekik pluszpénz.
-
Korrekt ár összehasonlításhoz azonos kiépítésű kártyákat kell összevetni. Nyilván a ref RX 5700 agyonver bármilyen custom egyéb kártyát perf/$ mutatóban, de ha veszed mondjuk az MSI Gaming sorozatot mindenből, akkor az jön ki, hogy nagyjából az összes kártya ára be van lőve a teljesítményének megfelelően.
-
Petykemano
veterán
Meglátjuk - idén - működik-e az AMD-nek a bundle taktika. Ha igen, akkor azt fogjuk látni, hogy árverseny nélkül fog teret nyerni az AMD. Nekem vannak kételyeim, de abban az esetben az nvidiát látnánk - látszólagos - lépéskényszerben.
Valószínűleg az igazi (ár)verseny nem a DIY piacon zajlik. -
Petykemano
veterán
A Super kártyák kb. megfelelnek annak, amit az AMD csinált az RX480 -> RX580/RX590 esetében.
Igen.
És nem. Azért nem teljesen, mert az RX 580 egy olyan teljestményszintet ért el, aminek a közelében nem volt korábban kártya. Tehát az AMD-nek nem volt Egy RX 490-e azzal a frekvenciatartománnyal, amit az RX 580 elért, nem volt egy RX 580-nal szinte azonos teljesítményű RX 490, aminek elegendő lett volna az árát leszállítani a "versenyképesség" megőrzéséhez.Ehhez képest az Nvidia a
- kb 2070 árban betolta a kb 2080 teljesítményű 2070S-t - miközben csak simán árat is vághatott volna a 2080-on. (A 2080 és a 2070 is TU104, miközben a 2070 TU106)
- kb 2060 árban betolta a kb 2070 teljesítményű 2060S-t - miközben csak simán árat is vághatott volna a 2070-en. (A 2070 és a 2060 is TU106)
- a 2060-on árat vágott
- kb 1660 árban betolta a kb 1660Ti teljesítményű 1660S-t - miközben csak simán árat is vághatott volna az 1660Ti-n
- kb 1650 árban betolta a kb 1660 teljesítményű 1650S-t - miközben csak simán árat is vághatott volna az 1660-onBiztos jó okuk volt rá, lehet, hogy tényleg több, mint csupán az, hogy egy új SUPER vonal kiadását marketing szempontból jobbnak találták, mint az árvágást. De mindenesetre minden adott volt ahhoz is, hogy csupán árat vágjanak. (Azon lehet vitatkozni, hogy a +/- <5% differencia vagy a +/- $10 az most ugyanannak számít-e.)
Mindebből a lényeg, hogy ezzel az nvidia versenyzett, mert az amd valójában némileg aláígért az nvidia eddig tartott a verseny hiánya miatt magas árainak.
Én csak azt mondom, hogy sajnos tartok tőle, hogy ahelyett, hogy elindulna egy olyan árverseny, hogy akkor amikor a következő generációjával kijön, az ár/érték arányban picit alá ajánl a jelenleg elérhető kínálatnak, ahelyett még tovább emelkednek az árak.
-
Petykemano
veterán
Akkor mivel magyarázod az RX5500 és RX5600 késését?
Direkt megszívatnak mindenkit, saját magukat is beleértve?Szerintem itt inkább arról lehet szó, hogy az AMD-nek nincs elég tervezési erőforrása. Egy csapat dolgozott az RDNA-n és az a csapat most már biztos az RDNA2-n dolgozik és akik implementálták az RDNA-ból a navi10-et, az szerintem csak egy csapat és először megcsinálták a navi10-et, aztán a navi14-et és most a navi12-t.
De végső soron ki fog derülni. Ha még azelőtt esnének az árak, hogy jönne új termék - saját vagy konkurens, vagy amikor halljuk, hogy valaki 7nm-ről 5nm-re ugrott és akkor áresés van az AMD-nél akkor valóban a kapacitás volt a limitáló tényező.
Az nVidia azért teheti ezt meg, mert nincs verseny.
Eddig azért tehette meg, mert nem volt valós elérhető alternatíva. Most már van. Csak az alternatíva nem ajánlott az nvidia alá. De azért azt látjuk, hogy van verseny - abban az értelemben, hogy kijöttek a SUPER kártyák, tehát az nvidia reagált az AMD termékeire. Ez betudható egyfajta árcsökkentésnek. De az nvidia azt gondolta, hogy a 2070-et 2060S néven olcsóbban adni kisebb arcvesztés, mint a 2070-et olcsóbban adni.
Ezzel együtt azt azért érezzük, hogy az nvidia jelenleg nincs lépéskényszerben, tehát megteheti, hogy 30%-os teljesítménytöbbletért mondjuk 10-15%-kal többet elkér. Ami az AMD-nek is teret fog adni az árak emelésére. Csupán erre szerettem volna felhívni a figyelmet. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Régi probléma, hogy a Steam nem szűri ugyanazokat a gépeket, külön felhasználóval. Tehát ha egy gépbe mondjuk tíz felhasználó belép, akkor az a gép tízszer lesz regisztrálva. És ugye karácsonykor elképzelhető, hogy voltak összeröffenések, és a haverok elkezdtek belépni ugyanarra a gépre.
Igazából az egész rendszer, ahogy mér szimplán fos. Csak a Valve-ot nem különösebben érdekli, hogy ez működjön. Van az adat, beömlesztik, aztán kész. Túl drága lenne azt normálisan megszűrni.
-
arabus
addikt
-
na most írok egy szösszenetet erről az egészről. Délelőtt csináltam játékteszteket és benchmarkokat hogy kidobom majd a logoutra mi a helyzet mert nagyon gyors volt ez a váltás, tegnap este jött ez a "lehetőség" ( nem véletlen az idézőjel)
Most végeztem a radeon tesztekkel, volt szívás, de azért meg tudtam oldani. Ehhez képest a délelőttöm zsír volt. a 2060 nal.De majd megírom, meg fényképekkel is alátámasztom miről beszélek mert aztán kapom az NV troll dumákat pedig egyébként van előrelépés teljesítmény terén elég jól.
+ megvan az adrenalinról is a véleményem, remélem Nvidia soha nem fog váltani az " elavult " felületéről és megtartja azt így ahogy van mert istenkirály. Egyébként most éppen a FC New Dawn után HDR módban maradt a Windows asztal és 60 Hz maradt a képfrissítés és megint újra kell indítanom a Windowst, hogy vissza álljon normal színekre....Freesnyc 2 monitorom van...imi123 :
hmm azt hiszem körül nézek a 2070 S környékén -
Ribi
nagyúr
Kicsit olyan mint az RTX sok esetben, hogy ha normálisan megcsinálják nélküle, akkor 99%-ban észre sem venni a különbséget RTX-hez képest . RTX is tud ótvarul kinézni. +1 tool amit lehet jól meg rosszul használni, de maga a játék ettől még pont ugyan úgy lehet jó és rossz.
Jön majd rá pár techdemo "játék" aztán csoda hogy szar lesz, mert techdemo és nem játék.
De ha könnyen implementálható és nem ezzel akarnak majd eladni valamit akkor oké.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- E-roller topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- IPhone 15 Pro 128GB Szép Állapot! Akku:88% Jótállás: 2026.04.09.-ig
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest