-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Z10N
veterán
válasz
Kupszi #47629 üzenetére
"Nem minden a felső kategóriás versengés, profitot éppen a közép és közép-felső kategóriában lehet a legjobban eléreni."
Az egy dolog, hogy mi ezt atlatjuk itt. De az atlag user, ahogy Morgyi es Kollar is mondja latja a marketinget es azt veszi ami a leggyorsabb. Nagyon sok ilyen "analfabeta" van. Persze ettol meg a legtobb bevetel a kozepkategoriaban realizaodik."Kérdés itt az megéri-e az AMDnek fejleszteni rá."
Nem kerdes, hanem muszaj. Latod most is ket lapkaval laviroztak, amibol az egyik semmire sem valo."Mit is akarok kihozni ebből?-nos, perf/watt-ba manapság és még ha natúr teljesítményt nézzük, piszok kemény az Nvidiával versengeni."
Annyira nem nehez. Csak orajelre kene kihegyezni az uarchot es nem tulfeszelni mindent gyarilag. Mondjuk ezt mar kibeszeltuk joparszor. Elvileg az RDN1 mar ebbe az iranyba indult, most az RDNA2 mar eleg orajel centrikus, ha igaz amit Abu mond.A lenyeg, hogy kell presztizs kartya, meg ha csak mutatoba is van, mint a VII. Ott kell, hogy legyen a neve a high-end tesztekben.
Ez a pleda nagyon nem relevans, szoval ne keverd ide.
-
KillerKollar
őstag
válasz
Kupszi #47629 üzenetére
A felső kategória inkább marketing szempontból fontos. Az utóbbi években minden nagyobb youtuber gépében Nvidia kártyák voltak, ezzel tesztelték a procikat, stb... És az átlag user azt látja, hogy ja, a 2080 Ti a leggyorsabb kártya? És azt az Nvidia csinálja? Akkor veszek én is egy Nvidia kártyát, lehet, hogy nem 2080 Ti-t, de mivel az NV gyártja a leggyorsabb kártyát, így feltételezem, hogy a többi kategóriában is Ők a legjobbak. Ez persze nem feltétlenül igaz, de erről szólnak a felső kategóriás kártyák. A Big Navi-ra is azt mondta az AMD, hogy ez egy halo product, pont erről fog szólni, hogy bebizonyítsák, hogy igenis képesek Ők is csúcskategóriás kártyát gyártani, nem lesz olcsó ez sem, de növelheti az eladásaikat a többi szegmensben.
-
Z10N
veterán
válasz
Kupszi #47618 üzenetére
"Szerintem az AMD nem akar a félmilliós árkategóriába beszállni, igazából felesleges is."
Tudod nagyon jol, hogy ez presztizs. Ideje lenne mar magukat oda rakni, mint a ryzen-ekkel. Mert azzal semmit nem ernek hosszu tavon, ha csak tartjak a lepest."Nekem úgy tűnik az AMD nem is akarja a csúcskategóriát erőltetni, azt megfogja hagyni az Nvidiának."
Az a baj, hogy mar tul regota. Remelem azzal, hogy szetvalt a gpu fejlesztes osszeszedik magukat es nem felgeneraciokat hoznak ki, mert egy 3950X (am4) paltform melle dukal egy megfelelo gpu. Es akkor meg a 3990X (trx4) platformrol nem is volt szo."Most se nagy egetverés hogy nincs 5800XT vagy 5900XT"
Dehogynem. Nezd meg a 5500/5600/5700 arak hogyan nyitottak.
Ha keves az sku kinalat, akkor legalabb olcsobb lett volna, de nem.
Innentol kezdve mindenkinel lesz RT (konzolok, amd, nv, intel?).
Tamadni kell a frontot, ha el akarjak terjszeteni, nem 2 sku-val mokazni."Itt csak az a kérdés hogy +30%ért ki akar kiadni +80% felárat. Gondolok itt a 2060 és 2080 közti iszonyat árrésre."
Senki, ebben mindketto ludas."Az AMD pont oda lőtte kártyáit, ahol pont sok kártya fogy el, és jól tette."
Biztos vagy te ebben? Egyaltalan nem. Ment az nv utan. Vartam az 5700-t, de inkabb vega56-t vettem. A vicc 5500 utan, meg inkabb vettem most 2db 480-t felaron. Most meg majd nezd meg mennyien fognak konzolt venni inkabb. -
BeZol
őstag
válasz
Kupszi #47594 üzenetére
Ugye a gyártástechnológia csökkentésével egyre kisebb helyre tudják ugyanazt bepakolni (ami 10*10cm volt, az 6*6-ba belefér, de pont emiatt több mint 50%-kal több cuccot tudnak 10*10cm-es helyre bepakolni, mint korábban), viszont emiatt pont h nehezebb is lehet hűteni.
Ettől függetlenül ezt a watt-temető jelzőt én hanyagolnám, mert a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonos fogyasztás mellett jóval-jóval több teljesítményt tudnak a mai kártyák produkálni.Saját példa: 2db HD Radeion 4870-essel evett a teljes konfigom 550W-ot játékokban, vettem egy GTX 680-ast, és 300W-ból megvolt ugyanaz a konfig 2x teljesítményel!!! Később gépfejlesztés @4GHz core2quad Q9550-ről @4.4GHz i7-5820K-ra egy gtx 970-es társaságában, és 300W környékéből volt jóval több procierőm és 50%-kal erősebb gpu-m játékokban. Ezek saját konnektorról mért mérések frissen a gépcserét követően ugyanazon játékokkal.
A neten persze fent van melyik kártya mennyit eszik (tehát nem a teljes konfig), de erre is jó példa h az 1080Ti 270-320W között fogyasztott (tuning függvényében), egy RTX 2070 Super pedig 210-240W-ból megoldja ugyanezt a teljesítményt.
A GTX 980Ti 250W-ot eszik, a vele azonos teljesítményű GTX 1070 160W-ot, a csak 20%-kal gyengébb 1660Ti pedig 116W-tal gazdálkodik... Most pedig jön a még újabb generáció mindkét oldalról.
Itt egy 4 évvel ezelőtti fogyasztási táblázat:Szerintem semmi ok az aggodalomra
Ha arról lenne szó, hogy a big navi 2db RX 5700XT chip 1db nyákon (tehát 2gpu-s videókártya), az sem lehetne probléma, mert már létezett 507W-ot fogyasztó R9 295x2 és 422W-ot fogyasztó 2gpu-s HD7990 is, 2db RX 5700XT órajelweak nélkül pedig 408W-ot enne ezek alapján. De azt tudjuk, hogy 2gpu-s rendszereknél mindig visszább voltak véve az órajelek, tehát ennél biztosan kevesebb lenne ha ilyen lenne.
A pletykák alapján viszont 1gpu-s lesz a big navi, gondolom a gyártástechnológián is pofoztak 1-1,5 év alatt vmennyit (10-20%-ot javíthat a dolgokon), és az architektúra is fejlődik RDNA 2-re (ilyesmi is szokott 10-30%-ot segíteni), szóval ezek alapján ha 2db RX 5700XT fogyasztását le is tekerjük a gyártástechnológia finomhangolása miatt 408W-ról 350W-ra, amihez viszont hozzácsapjuk az architektúrabeli fejlesztést, akkor megkapjuk 350W környékén a duplázott RX 5700XT teljesítményt.
És igen, látva az RTX 3090-es hűtését, simán ekörül alakulhatnak a zöld és piros oldal csúcskártyái.Ugye léteznek aftermarket gpu coolerek (!= custom coolerű gpu-k!), mint az arctic vagy a raijintek. (ezek 4slotosak is lehetnek) Tudom, hogy főleg a gpu-k esetén a vizezés csodákra képes, de aki nem vízpárti, annak ezek a legjobb alternatívák egy sima reference kártyához párosítva
Csak legyen kompatibilis verzió az új kártyákhoz. -
TeeBee73
veterán
válasz
Kupszi #47405 üzenetére
A Hercules kártya, a 15"-os papírfehér monitorral, egy 16MHz-es 286-al, 2MB memóriával, és egy 40MB-os vinyóval, szépen elvolt a Baby házban, a 200W-os noname táp mellett.
Más: Volt anno' 512 bites HIS HD2900Pro-m, blower hűtéssel, nem is volt meleg, hangosnak sem mindtam volna. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Kupszi #47383 üzenetére
"én még nem láttam olyat hogy a nyák miatt hibásodik meg a kártya"
XBOX360 első szériája ettől döglött meg tömegével. Túl olcsóra sikeredett a nyák, nagyobb volt a hőtágulása, mint kellett volna, a hőciklusoktól pedig eltörtek/szakadtak a BGA-forraszpontok.
Ez VGA-nál is simán előfordulhat, csak ott mondjuk azt mondod, hogy VRAM/GPU hibás, pedig simán lehet, hogy csak a forrasztás adta meg magát és egy BGA-reball új életre keltené a cuccot...
-
martin66
senior tag
válasz
Kupszi #47383 üzenetére
Nem akarok belefolyni a beszélgetésbe, de én vagyok az élő példa, akinél (vélhetően) a nyák adta meg magát xD. Vega 56 strix, ha megmozgattam a nyákot (a végén már az apró föld rezgése is elég volt), akkor fekete kép és ennyi volt. És onnan tudom, hogy nem driver, mert 10/10 alkalommal, amikor megmozgattam picit is a vga-t, akkor meghalt és fekete képernyő. A gyártó vissza adta a pénzem.
-
Kelleret
csendes tag
válasz
Kupszi #47259 üzenetére
Tudom még távoli ,de a DDR5 majd biztos jótékonyabban fog hatni az akkori igp-k sebességére.
Ha eddig kihúztam ezzel az i5-el azt már megvárnám. Nagyon bennem van pedig, hogy leváltom erre a 4700G-re ,de ~2 év miatt nem akarok megint mindent cserélgetni. Azért egy jó alaplap + a procik nem olcsó mulatságok -
Kelleret
csendes tag
válasz
Kupszi #47201 üzenetére
[Ryzen 7 4700G with Radeon Graphics | Test in 9 Games, 1080p Gaming]
Egy IGP-től nem olyan rossz ez szerintem.
-
Devid_81
félisten
válasz
Kupszi #47201 üzenetére
Vega, es monolithic felepitesu, kisebb latency stb.
Eleg jol sikerult, szerintem az OEM-es epitok szeretni fogjakValoszinuleg azert nem hoztak le asztalira mert konkretan sajat maguk konkurenciaja lennenek.
Ugyan ez is csak Zen2 de megis jobb
Nem lelodnek meg ha csak a Zen3al egyszerre erkeznenek a normal piacra. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Kupszi #47040 üzenetére
Éppen az a helyzet, hogy már nem NV van a játékfejlesztők gépeiben. GeForce-szal sokkal nehezebb explicit API-kra fejleszteni. Nincsenek olyan jó fejlesztőeszközök hozzájuk. Például semmi esélyed megállapítani a memóriamenedzsmentedben egy memory leak okát az NVIDIA GPU-in, nincs semmilyen tool, ami neked lemonitorozza, hogy a memória éppen hogyan néz ki. Radeonon van, és emiatt használnak ma már Radeonokat a játékfejlesztéshez. GeForce-on maximum annyit tehetsz, ha nem jó a memóriamenedzsmented, hogy lemásolod az AMD-nek a D3D12MA/VMA-ját (egy csomóan ezt csinálják manapság), mert memóriafigyelő nélkül monitorozni a sajátod nem tudod.
-
Z10N
veterán
válasz
Kupszi #45647 üzenetére
Ezt ugy hivjak mokolas. Azon tul, hogy direkt vissza volt fojtva (amit elore lattunk), nehogy az 5700 nyakara masszon. Ilyet csak kapkodva szokas csinalni, amibol megint sajat maguknak csinaltak problemat (lasd az MSI cikket). Botranyos amit lemuvelnek eveke ota es ezt nem csak en latom igy. A kulfoldi forumokon is ezt mondjak.
-
paprobert
őstag
válasz
Kupszi #43148 üzenetére
Az alacsonyra állított tjunction határ egy felfele nyitott, órajelplafonnal nem rendelkező kártya esetén... Én ezt simán nevezném szabotázsnak.
A valóságtartalmát viszont egyszerűen le lehetne tesztelni.
Egy referencia kártyára ráapplikált custom hűtőnek ezek alapján jobb eredményt kellene hoznia, mint egy ugyanolyan hűtős custom kártya, mert ugye nincs ott a tjunction limit.
Ha ez nem történik meg, akkor kamu az egész.
-
-
-
válasz
Kupszi #42982 üzenetére
Hát a Gagyibyte egy ideje semmilyen fronton nem tud érdemlegeset adni, szóval bátor dolog rájuk fogadni
BTW szerintem a spekuláció erősen légre korlátozódott (mivel a vizes versenyzők vagy nem üzemeltethetőek önmagukban, meglévő kör nélkül (oké, AIB igen) plusz messze más árkategóriában indulnak).
-
-
D013
aktív tag
válasz
Kupszi #42875 üzenetére
lehet az idők változnak de régen az XFX ilyen menő prémium márka volt - legalábbis nekem űgytünt. Nekem is az van RX470-ből. Tervezem az 5700 simát megvenni, és végülis nekem tök mindegy melyik, úgysem látom a gépházban, a lényeg hogy legyen lehűtve, kész, meg nem lenmne rossz a 3 év gari.
-
Devid_81
félisten
válasz
Kupszi #42787 üzenetére
Attol fugg honnan van a kartya, pl eleg sok kulfoldi nagyker utjara inditja a masik replacement kartyat abban a pillanatbnan amikor megtudjak, hogy baj van az adott toluk vasarolt hibas hardware-el.
Persze igy is kiesik par nap, hibasat meg sajnos barmibol lehet venni, es sajnos nem terem ott egy pillanat alatt egy masik, hogy, hogy a user lelke megnyugodjon. -
-
Raggie
őstag
válasz
Kupszi #42784 üzenetére
Minden gyártónak mindegyik kártyatípusából van olyan amelyik hibásan jön le a futószallagról. Ebben majdnem biztos vagyok. Az, hogy most pont neki jutott egy az pech. De ezért az AMD-t sarazni eléggé gyermeteg.
Ha nem cserélik egyből gariban és/vagy nekik áll feljebb valamiért, na akkor már jogosan lehet majd ekézni őket. Addig szerintem ez egy egyszerű garanciáztatási eset. Mindenkivel megeshet. Még egy jutúberrel is...
-
-
-
Petykemano
veterán
válasz
Kupszi #41162 üzenetére
Szerintem az AMD irodaházban direkt spórolhatnak a fűtésen és ezért direkt tervezhetnek bele mindenbe olyan áramköröket, aminek semmi funkciója nincs, csak melegít. Elég cseles.megoldás lenne télire. Ez különösen a gpukra lehet igaz, mert Azokat ugye kanadában tervezik (/nem csak/)
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Kupszi #41162 üzenetére
Az AMD hivatalosan megindokolta miért van ott a legyező. Azt is elmesélte, hogy az SSD-k miatt döntött így.
Fél passzív üzemmódba fog működni.
Nem hiszem, hogy az átlag usereket érinti a probléma. Core userek meg leszarják, sőt néha örülni is fognak neki, hogy nem pállanak be az eszközök.
A bullshit melegedős AMD szöveg meg már okafogyottá vált jó ideje. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Kupszi #41114 üzenetére
A Chill multiban ér a legtöbbet. Egyrészt a tartománya konfigurálható, tehát be lehet állítani mondjuk, hogy 144-145 legyen a két véglet, vagy 144-300, ez mindegy. Ilyenkor a Chill nem az energiagazdálkodást kínálja, hanem a scene pacinget, ami azt jelenti, hogy mindig csak egy frame-en dolgozik a GPU, vagyis a képmegjelenítés késleltetése lecsökken.
Itt egy time to dipslay adat 299-300-as Chill beállítással. A minimum frame-ek szempontjából a kép kétszer gyorsabban került a kijelzőre Chillel. Azért ez multinál nem mindegy.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Kupszi #41056 üzenetére
"A 3700x AMD CPU nem úgy volt hogy 5Ghz-ig boostol majd?"
az AMD sose igert ilyet.
ellenben paraknak, akiknek volt varazsgombjuk, de elfelejtettek a Delphoi josdaban mesterlevelet szerezni hozza...
na azok ja.** mondjuk en is megvoltam gyozodve rola, hogy ha a tobbi talalgatas nem is jon be, de meglesz az 5 Ghz.
-
-
Z10N
veterán
válasz
Kupszi #39973 üzenetére
A hbm-nek pont az a lenyege, hogy ne kelljen kivezetni a memoria savokat. Mindent a lapka feluleten, az interposeren bonyolitanak le. Ettol fuggetlenul. A 20CU annyira nem elkepzelhetetlen, mivel a 2013-s ps4 SoC is ennyit tartalmaz. Az pedig mar 6 eve volt. Mar csak gazdasagi kerdese van, hogy raknak-e rajuk hbm-t vagy edram-t.
-
Simid
senior tag
válasz
Kupszi #39963 üzenetére
Itt a lényeg! Ezért nagyon valószínű, hogy kamu. Egy 20 CUs IGP-hez (és most mindegy is, hogy mennyit lép előre a navi) már biztosan kellene valami gyorsabb memória. (Igazából már a Vega11-hez is kellene)
Ha viszont lesz mellette mondjuk HBM, akkor biztos nem ennyibe fog kerülni.Navis APU amúgy valószínűleg nem lesz a 3000 szériában, mert a Picasso asztali verziója lesz bevetve, de lehet még a 4000-s szériában sem, ahova a Renior jöhet.
"A Renoir SoC APU paraméterei kapcsán nagy a titkolózás, de annyit megtudtunk, hogy Zen 2 magokat kap, míg az integrált grafikus vezérlő marad Vega architektúrájú..." -
Komplikato
veterán
-
törölt tag
válasz
Kupszi #39375 üzenetére
Két esetben ha egyik custom vagy ugyanazon PCB esetén ha az emeltórajeles példánynál 1750-1800 tovább megy a borda
így maradna ref, EK jó lenne rá de lehetne hosszabb.
Ez egyébként micsoda ?
na de tekerjük a jó részhez első Radeon 7 unboxing box nélkül Japánból
makitás dobozból)
-
hokuszpk
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Vicces képek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Magisk
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Apple asztali gépek
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- PlayStation 4
- További aktív témák...
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest