-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Omli85 #14500 üzenetére
Pont az ellenkezőjét tapasztaltam... Én az AM4 korszakot giga deszkával kezdtem a VRM hőfoka vállalhatatlan volt, kipróbáltam az Asrock deszkát is a b350es szegmensben ugyan ez volt a tapasztalat, most msi deszka van alatta, megszűntek a VRM melegedési problémák. És még az sem mondható el, hogy nagyon rángatnám a procit és azért izzott a vrm. Szóval én bátran ajánlom az msi deszkákat. De másnak is van itt a fórumon megerősíthetik vagy cáfolhatják, ha nekik más a tapasztalatuk.
-
OutSider17
senior tag
válasz
Omli85 #14195 üzenetére
Köszi a tanácsot még egyszer!
Egyértelmű hogy folyékony nitrogénnel hűtötték azokat!
Szigorúan teszt céljából húzom csak majd meg a procit! 3.8-4.0Ghz körül meg állok majd hűtéstől függ hogy hol tartja majd 50fok alatt a procit! (állandó használat mellett!) De azt jó ha tudjátok hogy heti 50 óránál nem megy többet a gép!(#14197) Simi37 Nekem volt már bios reset után 1.550 volt is! Alap beállítások. Első indítás.
-
OutSider17
senior tag
-
Leon77
őstag
válasz
Omli85 #14052 üzenetére
Nekem olykor boot-loop van 3200-on, viszont 3066-on stabil. Várok új biost, nemrég jött új, de arra csak annyi van írva, hogy "improve system stability" , az nálam meg elég stabil, várok egy következő lépcsőt.
Néztem a vegás tesztedet, kábé az én gtx1070-et hozza, talán 1-2% van a vega javára.
-
válasz
Omli85 #13448 üzenetére
Sajnos, csavarozós. Akkor egy hűtőt is a listára kell írnom.
Drága lesz, sajna nagyon. Nem tudom, hogy megéri-e, pedig nagyon jó lenne egy kis plusz erő. A 880K még a 7870-t is max 70%-ra hajtja meg az Afterburner szerint. És a 7870-ben is lenne még tartalék.
Kár, hogy FM2+ foglalatba nincs valami tuningos proci.Még valami: Volt valami a Ryzen-nel, amihez MS szoftveres frissítés kellett. Jól emlékszem, hogy Win8.1-re nem jött ki ilyen frissítés?
-
olle
senior tag
válasz
Omli85 #13048 üzenetére
Dehogy sértődök.
Csak épp zónán kívül voltam. Van 1-2 jó hűtő ami majd jön. + ami jó volna ahhoz a gyártótól kell kérni Kit-et. De ugye meg kell venni előbb és akkor igazolni hogy nekem olyanom van + megvárni amíg feldolgozzák illetve elküldik. Ez nehéz ha az embernek jelen pillanatban kell egy hűtő. Meg eddig az volt aqua-n is hogy AM4 hűtők kb 2 darab.
-
Leon77
őstag
válasz
Omli85 #12789 üzenetére
4 darab 360 radi 1 240. Alapjaraton jár minden a vizemet soha nem lattam meg 31 fok felett, illetve 2 fokkal melegebb a visszatérő ág. A pumpa eddig dcdc converterrel le volt szabályozva, most az alaplapon van. Az a vicc, hogy így is a pumpa a leghangosabb, a ventik szinte nemak. (azért van ennyi radi, mert sikerült fillérekért venni őket aprorol.)
tudom, beteg, de nekem jó így
-
-Solt-
veterán
-
-
tomaszka88
aktív tag
-
salaud
aktív tag
válasz
Omli85 #11795 üzenetére
mATX házban van az mATX lap, ezért úgy van összerakva hogy a VRM bordát közvetlenül éri balról és szemből 2 db 14 cm-es ventillátor légárama.A bordákat rányomkodtam a lapra, szerintem az érintkezés jó, nem igazán szeretném kiszedni a gépet a házból, elég passzentos volt összerakni. Kéne az az infrás hőmérő, jah.
-
Leon77
őstag
válasz
Omli85 #11665 üzenetére
Te az llc-t hogyan állítottad be? Nálam van 5 level és erről a manual sem ír többet (sőt, szinte semmiről, azt is nekem kellett kitalálni, hogy a pumpát melyik pumpa csatlakozóra kell kötni).
Pluasz az én lapomban van egy olyan bios bug, hogy rgb ledek ki vannak kapcsolva, néha, ha úgy gondolja még is világít. Várom a köv biost, hátha megy a ramom picit jobban.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Omli85 #11547 üzenetére
Nem ez a lényeg. hanem az ár/érték arány, és az, hogy tényleg 4,8-on nagyon meg van hajtva az az i5. Még az inteles kollégák is elismerik, hogy 4,6 GHz az egészséges a kabynek, a fölé már nagyon nehéz menni, esetleg 4,7 GHz. És mindezt a gyári hűtőjével is tudná.
Egyébként alaplap függő is, hogy hány V-on megy a CPU. Még az FX-es időszakból tudom. Egy jobb alaplap alacsonyabb feszen is képes hajtani ugyanazt a procit. Amúgy meg nem értem, minek kell itt virítani az i7 7700 K-val, amikor a legtöbb embernek nincs is hozzá 1080 Ti-je, csak 1070 általában. Akkor meg úgysem tud többet az AMD-nél. Tehát értelme kb 0, és sokat fogyaszt + melegszik.
-
sb
veterán
válasz
Omli85 #11412 üzenetére
Akkor ez vmi régi AMD-s leírás volt amit néztem ezek szerint. Köszi.
A pstate-et szerintem túltárgyaltuk. Nekem csak az bökte a csőröm, hogy úgy beszéltünk róla, hogy "nem éri meg", hogy közben senki nem tudta mennyit hoz. Meg nem lehet kitesztelni... de ki lehet.
Arról már nem is írtam, hogy elég jó eséllyel a tökölős, minden frekit kitesztelős módszer helyett egy min-max fesz közé behúzott lineáris feszgörbe is elég jó lehet hasraütésre.És kicsit ezt látom a többinél is, kérdezgettem itt a HPET, balanced-high perf, stb... témát, hogy mi mit okoz, de nem igazán jött kerek leírás, hogy mi a tuti beállítás. Lehet, hogy váltanék, de szívni nem akarok vele és úgy látom nincs még egy letisztult kép.
Hogy mennyit ér - miután megtudtuk valósan mit is okoz különbségben - az meg relatív. 10-20W-tól nem dől össze a világ, de mint említettem a Phenom II-nél 30-50W-ok is röpködtek... meg aztán régi vesszőparipám, hogy ha itt nem számít akkor a többinél se... a végén meg ott tart az ember, hogy minden csak 20-30W-tal eszik többet és mondjuk idle 40W helyett 90-nél jár a komplett gép. De ebbe már végképp nem mennék bele, messzire visz... a lényegben egyetértek:nézni kell mit visz és hoz. Nekem is az idő a legszűkebb keresztmetszet nem 10-20W...
-
sb
veterán
válasz
Omli85 #11081 üzenetére
ViZion-nak is írom:
Nem az a kérdés, hogy megéri-e ezzel a tökölés vagy, hogy mennyit hoz. Inkább az lett volna elsődlegesen, hogy elvben lehetséges-e. Mert elvben kéne, hogy legyen különbség, ha azonos órajelen magasabb (fix) feszen megy a proci. És ez az eddig belinkelt példákból nem jött ki, mivel az idle állapotban nincs terhelés, így a feszkülönbség sem fog kijönni az energiagazdálkodási feature-ök miatt. Max órajelen meg megint nincs különbség, hiszen a kétféle setup épp aszerint volt belőve, hogy maxon azonos (a szükséges) feszt kapja.Hogy megéri-e az már más kérdés... egyébként kitesztelni ki lehet, mivel a max freki is állítható. Anno Llano-n úgy néztem meg, hogy az összes p-state frekijét beállítottam a kívánt feszen és toltam mindegyik frekin egy-egy prime95-öt. Hogy sok szarakodás volt-e? Nyilván.
De ott pl. hozott... és kellett is, mert ITX-ben, paneltáppal futott a kicsike. Így lett a 65W prociból 40W körüli maxon, de ami lényeg, a köztes terhelésen amit HTPC-ként kapott legtöbbször, ott is 10-20W-okat lehetett nyerni.
Szóval a lényeg csak az amit ki akartam hozni belőle, hogy a linkelt teszt pl. nem ezt nézte és logikusan lehet(ne) különbség és ki is lehetne tesztelni. Szóval elvi gond nincs ezzel.
A gyakorlat pedig...
@simico:
Köszi, ez már meggyőző gyakorlati példa, ha nincs fogyasztáskülönbség azonos köztes terhelésen akkor nyilván nem éri meg vele foglalkozni. Ez már az az eset amit a korábbi tesztek nem fedtek le.Érdekességképpen megnéztem most i5-6500-on is. Itt most én sem tudtam semmi különbséget kimérni... Anno i5-2500-on még volt, de ezek szerint azóta itt is volt némi változás.
Offset fesszel:
idle: 800MHz 0.650V: 40W
light load: 2300MHz, 0.820V: 54W
load: 3400MHz, 0.950V: 78WFix fesszel:
idle: 800MHz 0.950V: 43W
light load: 2300MHz, 0.950V: 55W
load: 3400MHz, 0.950V: 78WLátszik, hogy a kérdéses köztes állapotban, ahol az egyetlen lényegi feszkülönbség van, nincs semmi fogyasztáskülönbség.
Így ezek szerint tényleg nem érdemes ezzel foglalkozni Ryzennél és Skylake-nél. -
sb
veterán
válasz
Omli85 #11044 üzenetére
Köszi mindenkinek.
P-state: tudom, hogy szívás, csináltam Llano-n. Ott viszont sokat lehetett vele nyerni relatíve.Itt sem az idle a kérdés számomra, hanem amit fentebb írtam: a köztes állapotok, fix fesznél amíg kvázi alszik a proci addig nyilván nem fogyaszt többet vagy csak alig. Mondjuk idle kijön 40W-ból a rendszer, full cpu load legyen mondjuk 150W egy lightos OC-s 95W-os modellnél. Gyenge terhelésen viszont simán elképzelhető, hogy ha a már bekapcsolt, nem alvó cpu részek kisebb frekin is megkapják a max feszt akkor a fogyasztás relatíve elég nagyot fog ugrani. Mondjuk 40W-ról nem 60-80W-ra ugrik meg a terhelésre, hanem 100-110-re arányosan. A fizika alapján így nézne ki és emlékeim szerint fix feszes Phenom/Llano/Intel beállításokkal is ezt mértem anno. Pedig ott is jó volt az idle fogyasztás minden esetben de nem ez volt a döntő.
Oké, nyilván ez sem a világ vége... de ha meg lehet oldani akkor jobb ha nem fűt.
Na megnézem az ajánlott cuccokat hátha ott részletesen kiméregették ezeket is. -
Leon77
őstag
válasz
Omli85 #11044 üzenetére
Így van. Mivel ures járatban a tranzisztorok nem kapcsolgatnak így nem folyik at rajtuk áram (olyasmi mintha fel apcsolt villanynal kitekered a kortet, ott a 230 volt, de nem fogyaszt), így nincsen hotermeles sem, tehát nincsen extra fogyasztas (valójában van egy minimális, de az elhanyagolhato).
-
Torry
addikt
válasz
Omli85 #10669 üzenetére
Havert ismerve egyébkétn kb 25 fok van folyamatosan, ház pedig rendben lesz ilyen szempontból.
Marad akkor az 1700, hűtőt majd akkor meglátjuk. Van esetleg valami ajánlás hűtőre?
Asus X370 Pro-val nem nyúlok mellé igaz? Későbbi Ryzen támogatást mennyire veheti komolyan AMD?
Memóriánál frekvencia vagy az időzítést szereti jobban a Ryzen?
-
-
SECTORnooB
addikt
-
Apucy01
őstag
Szerintem a Biostar csúcslapja kicsit szegényesen van fölszerelve de ettől még lehet nagyon jó lap.
Az Asrock meg az ami nekem FM2 asrock két hét alatt 2 halt meg utána jött az asus gamer amit bios terén helyre pakolt az asus azóta egy rosz szavam sem lehet rá..Véleményem szerint ha valaki gépet épit akkor a deszkán és a ramon nem szabad spórolni.. inkább legyen meg később a cucc de legyen tuti.
Molyzsa [link] +1
-
Leon77
őstag
Én a pumpámat is dc alapon a lapról tervezem vezérelni, de így elég necces lesz. Van hőmérőm, de az csak egy kis kijelzőre csatlakozik ahol le tudom olvasni, hány fokos a víz, jelenleg FX-nél ez 29-32 fok között van, szóval nagyon nem ingadozik (mármint ebben a nyári melegben ennyi a hőfok)
Lehet rendelek egy ilyen hőmérőt amit alaplapra lehet kötni és beállítok olyan széles tartományt, hogy minden állandó legyen (főleg a pumpa, mivel nekem overkill a hűtésem és bőven elég, ha minden alapon megy) Egyébként a külön venti csatlakozókat külön értékekhez vagy szenzorokhoz lehet rendelni?
-
Ez szerintem csak úgy lehet hogy nem hibás volt az ár, hanem akkor tényleg az volt érvényben (pl adott beszállító/nagyker azon árulta - csak elfogyott a készlet, de veled már azon az áron állapodtak meg, tehát kaptál rendes visszaigazolást is hogy ők is belementek). Ez egy tök másik eset. És az PCX le is írja, hogy a megrendeléskori ár számít, viszont a "rendszerhibákból" történő árváltozás esetén ők is fenttartják a jogot, hogy nem teljesítik.
Na de azt hiszem erről ennyi off elég is... én sem folytatom, ti is szerintem engedjétek el a témát a boltokról.
-
-Solt-
veterán
A kereskedő az kereskedő... a korrektek nehéz helyzetben vannak, mert a vevők többségének csak a pillanatnyi ár számít, mást nem néznek. Törekedni kell arra, hogy minél tudatosabban vásároljunk, és akkor nagyrészt kilehet védeni a buktatókat. Természetesen nem szentek, de korrekt azért van köztük...
-
Leon77
őstag
Az jó éhes fajta
0,24 amper 12 volton, nekem cooltec ventik vannak, azok 0,19 amperrel mennek.
De ami érdekes, hogy az akasáim [link] amik a radikat hűtik beérik 0,17 amperrel és hát.... légszállítás és statikus nyomás tekintetében is ég és föld a különbség. Mondjuk árban is
Ezért nem használok házhűtőnek olyanokat, elég nagy beruházás volt a 14 darab akasa, de azt külső dcdc step down vezérléssel hajtom.
-
Leon77
őstag
A user guide csak a ventilátor csatlakozó értékét adja meg és az valóban 1A azaz 12W. Ami jó hír nekem, mert 6 darab házhűtőm lesz amik egyenként 0,18A maximális fogyasztással bírnak, így sima ügy a két csatin szét osztani őket és lehet dc alapon vezérelni.
Pumpa ügyben írtam Asusnak, várom a válaszukat.
Bevallom, nagyon tetszik a lapod, de nekem nem éri meg, nekem tökéletes lesz a prime... jövő hónap végén lesz aktuális, addig csorgatom a nyálam, meg jobb híján nyaralok. Ja és beszerzem a maradék cuccot az új házhoz, hűtőrendszerhez.
-
GFerr56
aktív tag
Hali!
Na, szóval, nem általánosítok, leírom, hogy sikerült ezt összehozni. Nem az első gépemet rakom már össze, de a C6H-nál CPU Ready LED zölden világított, de ezen kívül semmi, még a ventillátor sem pörgött fel, szétszed újból összerak, csak 1 RAM, VGA nélkül, semmi, mantra, mukoggy, semmi. Start gomb stb.-semmi. CPU Ready továbbra is világít- zöld, öröm, legalább áramot kap. Másnap rokonomék számtech üzletébe elvittem, ők fél napig kinlódtak vele (másik táp, RAM, szétszed-összerak-lehúz...semmi). L@ @s basztak, hogy miért nem kérdeztem legalább meg őket, ha nem is tőlük rendeltem (itt nem írom le, miket mondtak, mert nyilván az is általánosítás lenne, és amíg ott voltam egy ügyfelet beszéltek rá másra...). Csak ezután néztem meg angol nyelvű fórumokon, mit is írnak (problem, issue), hááát, volt bejegyzés bőven, ugyan az a jelenség, mint az enyémnél (bricked), és ez még a jobbik eset, mert nem megy, de aztán a legváltozatosabb hibákat írták le (minden indítás után flashback, CPU foglalat hiba kód, start és egyéb gombok megfelelő kombinációjával indul csak ...szóval az, amikor megy, de szétsz@pat-vidd vissza garanciába-elhajtanak etc. etc. A többi gyártónál csak a RAM problémák szerepeltek, mármint nem mentek XMP szerint, késő bánat. Mindegy visszaküldtem elállással, rokonomék meg intézték azt a lapot, ami most is van. Nyilván van más gyártónál is hasonló eset, de a márka nagyrabecsültségéhez, és persze árához képest méltánytalannak tartottam a történteket, jó lecke volt.
Üdv
ui.:van itt egy kollega, akit látszólag a RAM szívat, inkább neki segítsünk... -
HSM
félisten
" Viszont jelenleg én úgy vélem ez a deszka akkor áll meg ha belebaszom a csavarhúzót a közepébe kb
..."
No igen.Sanszosan nem is jársz messze az igazságtól. Ha valami gyári baja lett volna már kijött volna, onnantól meg jó vagy, mert erős a VRM, az se fog elpukkanni, szval ha fizikailag nem bántod elég jó esélyeid vannak hogy hosszú-hosszú időn át ne legyen vele semmi gond.
Amit a BIOS-okról írsz, azt azért "illik" manapság már minden lapnak csípőből hoznia. Én ugyanezt játszottam el anno az X58-UD5 lapommal, 2010-ben. Megvettem az első hónapokban, ment rá kéthetente a friss BIOS, gyakran béta, teszteltem ezerféle APP-al, ezerféleképp csuktam össze, miközben tökéletesítettem az OC-t... De ezer szónak is egy a vége, egy modern, jó lapnak ezt bírnia kell.
-
HSM
félisten
Szvsz ugyanolyan elfogult és kisarkított a Te álláspontod is, mint GFerr56 fórumtársé. Úgy írtad le a lapot, mintha bármivel kevésbé lenne megölhető, mint az összes többi. Pedig pont ugyanazokból az alkatrészekből van összerakva, és pont ugyanúgy lehet hibás, mint bármi más.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged