Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz Omli85 #11081 üzenetére

    ViZion-nak is írom:
    Nem az a kérdés, hogy megéri-e ezzel a tökölés vagy, hogy mennyit hoz. Inkább az lett volna elsődlegesen, hogy elvben lehetséges-e. Mert elvben kéne, hogy legyen különbség, ha azonos órajelen magasabb (fix) feszen megy a proci. És ez az eddig belinkelt példákból nem jött ki, mivel az idle állapotban nincs terhelés, így a feszkülönbség sem fog kijönni az energiagazdálkodási feature-ök miatt. Max órajelen meg megint nincs különbség, hiszen a kétféle setup épp aszerint volt belőve, hogy maxon azonos (a szükséges) feszt kapja.

    Hogy megéri-e az már más kérdés... egyébként kitesztelni ki lehet, mivel a max freki is állítható. Anno Llano-n úgy néztem meg, hogy az összes p-state frekijét beállítottam a kívánt feszen és toltam mindegyik frekin egy-egy prime95-öt. Hogy sok szarakodás volt-e? Nyilván. :) De ott pl. hozott... és kellett is, mert ITX-ben, paneltáppal futott a kicsike. Így lett a 65W prociból 40W körüli maxon, de ami lényeg, a köztes terhelésen amit HTPC-ként kapott legtöbbször, ott is 10-20W-okat lehetett nyerni.

    Szóval a lényeg csak az amit ki akartam hozni belőle, hogy a linkelt teszt pl. nem ezt nézte és logikusan lehet(ne) különbség és ki is lehetne tesztelni. Szóval elvi gond nincs ezzel.

    A gyakorlat pedig...
    @simico:
    Köszi, ez már meggyőző gyakorlati példa, ha nincs fogyasztáskülönbség azonos köztes terhelésen akkor nyilván nem éri meg vele foglalkozni. Ez már az az eset amit a korábbi tesztek nem fedtek le.

    Érdekességképpen megnéztem most i5-6500-on is. Itt most én sem tudtam semmi különbséget kimérni... Anno i5-2500-on még volt, de ezek szerint azóta itt is volt némi változás.

    Offset fesszel:
    idle: 800MHz 0.650V: 40W
    light load: 2300MHz, 0.820V: 54W
    load: 3400MHz, 0.950V: 78W

    Fix fesszel:
    idle: 800MHz 0.950V: 43W
    light load: 2300MHz, 0.950V: 55W
    load: 3400MHz, 0.950V: 78W

    Látszik, hogy a kérdéses köztes állapotban, ahol az egyetlen lényegi feszkülönbség van, nincs semmi fogyasztáskülönbség.
    Így ezek szerint tényleg nem érdemes ezzel foglalkozni Ryzennél és Skylake-nél. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák