- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz
BullKoxa #31297 üzenetére
Természetesen visszaveszi a frekit és a feszt is! Attól függ milyen energia sémát állítasz a winben.
Energiatakarékosban 2,200MHz és 0.520V -ra visszavesz akár.
Ryzen Balanced és Ryzen High Perf. -ben ~3400Mhz & 0.520V szintén.Max fesz az nálam úgy alakul hogy 1,417 - 1,439V XFR+PBO mellett Auto-n ( utóbbi kitolva +200Mhz-re)
All core Oc -nál meg ahogy a beállított frekvencia megkívánja! (PL nekem a 4,4GHz-hez 1,439 - 1,461V kell)
Full alapon nem néztem még a feszeket de akkor 3800MHz a max XFR nélkül , gondolom akkor a fesznek is szépen alá vág. Majd megnézem -
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
BullKoxa #31114 üzenetére
ne tulozzunk, nemvagyok nagy szaki, csak idonkent igyekszem logikusan gondolkozni.
visszaolvasva , regen is valami bugot hasznaltal ki, nyilvan ezt javitotta az uj bios.
a cool'n quiet van engedelyezve van ? bar nekem ha a fix freki magasabbra volt allitva, mint a megadott max gyari turbo ertek, akkor sosem vette vissza, mondjuk nem is foglalkoztam vele, idleben igy is allnak a ventik. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
BullKoxa #28563 üzenetére
28,2k a B450 Aorus M, nekem bevalt. M2 slot nagyon baba alapbol bordával, soros es parhuzamos port meg hab a tortan, szeretem a HP Laserjet 5L nyomtatom.
Nem onnan ofc...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
BullKoxa #28566 üzenetére
nekem is Tomahawkom van, csipem, az utolso bios nem teljesen a haverom, de mar nemakarom visszaflesselni a majusi biost, mert valoszinuleg hamarosan kap egy 2700 -as procit, reboot helyett meg nyomok shutdownt aztan bekapcsologombot, de miota ujra belottem 2933 -ra a memoriat mas gondom ezzel sincs.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
BullKoxa #28307 üzenetére
hazudnek, ha azt allitanam tudom mi az a "Voltage for the DDR4 PHY on the SoC."
raadasul a linken azt irja, hogy "cannot not be set to a value greater than VDIMM-0.1V (not to exceed 1.05V)."
eredetileg valami reddites forumban talaltam az infot, hogy ennek az allitasa segit a memoriatuningnal, foleg az instabil ramok eseteben.
ott az volt a konszenzus, hogy 1.1V -ig batran lehet menni vele, de efolott sincs nagy baj, 1.15 - 1.2V a pirosbetus tartomany, 1.2V fole viszont mar ne probaljunk ra.ha van kedved matekolni, aszondom mentsd el oc profilba a jelenlegi beallitasaidat, es probalj ra, en 1.15V -ig elmentem az 1700 -al nem rokkant bele.
-
törölt tag
válasz
BullKoxa #28109 üzenetére
Örülök, igazán nincs mit. Saját magam trükköztem ki, volt egy kis időm foglalkozni vele. Kicsit pipa vagyok rájuk, hogy az energia menedzsmenttel nem tudnak mit kezdeni az MSI-nél valami bug mindig van. A januári bios volt eddig a legjobb, de az is bugos volt, nem lehetett a vcore-t 1,3v alá vinni. Fura mert másfél éve van egy Z270 gaming pro carbon deszkám is, ott semmi ilyen anomália nem volt még...
-
Pro!Petya
addikt
válasz
BullKoxa #28091 üzenetére
Pontosan, tavasz vége óta csak romlik a BF1. Szánalmas és vicc is egyben mikor egy olyan játékról beszélünk ami megjelenés óta csak degradálódik, különös kép mióta kijott a ryzen.. Azóta fokozottan, és nem véletlen vannak tele a fórumok az elégedetlen hsz-ekkel!
(Persze ez csak az OC-zott ryzenkre igaz.)
Nem szövök elméleteket, de hogy csak az egyik oldalt érinti javarészt az több mint érdekes számomra.
Ami egyszer már működött normális elfogadható állapotban az a folyamatos updatektől csak rosszabbodik... Hát ezt azért furcsalja az ember vagy nem?!(#28093) Bossp
Ott nem stabil az Oc. Valszeg kevés a fesz..
Ha defaultra áll a BIOS akkor durva instabilitás volt. -
válasz
BullKoxa #27261 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget, a HW info szerint idle-ben a gép így néz ki:
Tudtommal nincs semmilyen módosítás a CPU körül, nem hajtottam túl sosem.
Ez pedig 5 másodperccel a Prime95 indítása után:
Kb. fél-1 perc és meg is fekteti, eléri stabilan a 90 fokot a CPU (Tdie) és pukk le is lövi magát.
Most jön az, hogy nem tudom mit csináljak
Rossz példa: A Project Cars 2 nem öli meg, igaz gondolom ott nem is kap akkora terhelést a CPU.
-
válasz
BullKoxa #27261 üzenetére
Csak egy hülye kérdés.
Múltkor nekem mondta valaki, hogy a SOC értékem kicsit magas. Az milyen hőtermelésért felelős? (pont te voltál aki írta[link])
Nálam a tempek Brocken 3-al (2 ventivel /140-es/ szerelt ügye - meg a házban is van 5 db minőségi 140-es venti...) szerintem nem a legjobbak, vagy a feszültségekkel van a probléma? Ha pl. úgy döntenék (de nem fogok, mert így nekem jó és atomstabil a rendszer) cserélem amit kell? Azért mi a felelős? Mi "lehet" a gyenge láncszem a konfigba? (lap, proci, ram...??? Érdekel!)
MD
L -
-
kaszas19
senior tag
válasz
BullKoxa #25641 üzenetére
A procival nincs baj.
Azt akartam ezzel mondani hogy nem egy éhes jószág.
A memóriák feszültsége droppol lefele.
Ha a soc llc 1 teszem akkor is.
De mint írtam is bios bug, mert van hogy belépek a biosba és a beállított értéken mennek a ramok utána másodjára már képes vissza rakni 1,344v. Remélem lesz még hozzá frissítés. -
Pro!Petya
addikt
válasz
BullKoxa #25618 üzenetére
Én beérem a prime blend-el meg a memtest64-el 90 percig (esetleg ha nagyon van felelseges időm rá akkor aida egy fél óráig)
A hyperPi sem rossz amúgy
De a legjobb ami nem OS alól fut : PL memtest86(#25619) enginev3.0
Ilyen átfógó program nem léteztik sajnos. És Os alatt nem is hiszem hogy lesz!
Sokan esküsznek a Realbench-re, ami több dolgot tesztel egyszerre, kipróbáltam azt is nem rossz , de nem mondanám akkor se hogy stabil ha lefutja a 2órát is hiba nélkül. -
Pro!Petya
addikt
válasz
BullKoxa #25241 üzenetére
A felsorolt videokból, kettő inteles ami hadd ne kelljen taglalnom miért nem érdekes számunkra és hogy miért nincs fps növekedés a magasabb ram frekvencia miatt azokban.
Többiben viszont szépen látszik az fps növekedés még ha annyira nem látványos de ott van!!
És az hogy nem tudod egy bizonyos frekvencia felett járatni a ramokat az nem azt jelenti hogy ha lehetne nem hajtanád teszem azt 3600on a plusz fps-ek miatt.
Igenis érdekel a dolog téged csak nem tudsz ellene tenni , de emiatt ez akkor sem helyén való hogy falls videokkal alá akarod támasztani a meglátásod.
Értem én hogy minimális a különbség 2933 és 3200 között , de összességében 2133tól kell nézni 3600+ ig akkor már más az összkép. Amire te célzól az egy nagy spectrumnak egy kis kiragadott része. Persze hogy így jelentéktelennek tűnik a az egész. -
--Disztroj--
senior tag
válasz
BullKoxa #24875 üzenetére
Sajnos az MSI ventikezelése és miegyéb sem valami eget verő, így ha már beseggelt ez az Arctic lap, akkor igen, szeretnék valami mást venni MSI helyett. Viszont pls ne rajtam köszörüld a nyelved azért, mert Ryzen alá semmi más megbízható márkát nem tud a topic ajánlani.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
BullKoxa #24875 üzenetére
És, nincs RMA, ha már hibás? Vagy görbék a lábak és ezért nem játszik a gar?
enginev3.0: Amikor megjött a Ryzen pakk a Mortar lappal, Nekem a 3200-as corsair ramok megkotlottak 2933-on. Most ,hogy jöttek az új bios-ok az APU-khoz, minden gond nélkül megy XMP-vel, 1.36V-re beállított fesszel 3200-on. Felette viszont nem nagyon. Lehet játszani kéne csak vele, de nincs hozzá hangulatom. 3600-at tudnak a ramok, XMP időzítéssel, ez biztos.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
BullKoxa #24527 üzenetére
Alapból 50-55 fokig nyugodtan lehet tolni őket 20% körül, 65-70 foknál kell adni Nekik 40% körül, és felette pedig mehet fentebb. Akkor még annyi hangja sem lenne játék alatt. 5GHz-s 6700K-t hűtöttem vele lényegében hangtalanul. ~1100 rpm körül, és 650rpm az alja a 143-aknak.
Most, ugyan így csináltam meg a Silent Wings 3 ventiket, lényegében 60 fokig 500rpm alatt mennek.
Kicsit matekozni kell, hogy hol van az a pont, ahonnan elkezd szabályozni, mert ugye ha nincs fan stop a ventiben akkor van olyan pont, ahonnan nem szabályoz. Pl. 10%-ig leviszed, akkor hiába állítasz be szabályzást 10-25% között, lényegében nem történik semmi.
Rocket6: Tök azt hittem, hogy nincs rajta led, és ezért olcsóbb. Közben még megy az agyalás, mert agyaltam azon is, hogy teszek alá egy mortar-t, mint ahogy nekem is van,de az eléggé kitolja a keretet. Alapból nem terveztük, de kell ház, és táp is.. így marad az a320m bazooka.
-
-
-
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
BullKoxa #22898 üzenetére
Persze, alacsonyabban kezd, de cserébe ott alig van légmozgás, és ennyire majdnem le tud menni a 143 is..
600-700rpm-en semmi hangja nincs a 143-nak sem.. Mondom ezt úgy, hogy Nekem 3 venti megy a bordán.. Most is itt megy ~650 rpm-mel a 3 venti, és hangosabb a ~450-en forgó 200-as venti a tetőn..
Sőt, lehet még lentebb is menni velük, azt hiszem 400 körül van a legalja. Csak, hogy legyen valami légáramlás is, ezért nagyjából a 600-700 a legjobb.
Mondom, Én így használtam őket a 4.8-on ketyegő 6700K-n is, Linx alatt kicsit odateker neki, de amúgy 1000 rpm alatt ment mindig, lényegében hang nélkül.
Szerintem ezért felesleges ventit cserélni az SA-n.. Én próbálgam, Nekem 140-es viperek voltak fent, és semmivel sem volt jobb.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
BullKoxa #22894 üzenetére
Hát nem tudom.
Nekem a 3 venti motorhangja 1200 rpm körül kezd előjönni. De addig sem kell pörgetni.
Nekem úgy van belőve, hogy 20% körül mennek 65 fokig. 65 fok felett kezdi el emelni a fordulatot.
Amúgy, ha 1000 rpm-en hangos a 143, akkor a 147A is hangos lesz, szerintem.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
BullKoxa #22880 üzenetére
Milyen házban van ez? Ha van rendes szellőzés, akkor ne engedd a ventiket 65 fokig 1000 rpm fölé, utána kicsit kezd el eeemelni a fordulatot.. Így nem csoda, hogy zavaró..
Nekem most 60 foknál ~700 rpmmel forognak.
Most mondhatnám azt is, hogy ez egyáltalán nincs beállítva, lényegében auto szabályozás lenne, bár Nekem auto-n sem tolja el eddig..
Hogy vannak bekötve a ventik? Sima Y kábellel a CPU fan-ra? Mondjuk ezeknél a ventiknél az sem túl jó.
-
BullKoxa
őstag
válasz
BullKoxa #22868 üzenetére
a Prime95 tesztek Egy 50perc small fft. A HWinfot mindig a prime95 előtt indítottam el, ott lehet látni meddig ment a teszt.
Kettő 50perces Prime95 Blend . a legelsőnél ( az nincs képen ) valami bibi volt a 7. magnál 2 percnél, utána az mindig terhelésen volt. ezt régebben is eljátszotta a gép. Ilyenkor restart és jó , utána ment le ez a 3 Prime 95 teszt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
BullKoxa #22875 üzenetére
Hát, Én nem bánom. Kicsit kalandosan kezdődött a barátkozásunk de utána, főként amikor átkerült a cucc az XB-be, utána már nem volt gond.. 1200-1600 rpm fölé nem kell őket engedni, és kész, addig szinte semmi hangjuk nincs, viszont már átszellőzteti a bordát.
Persze ha magas a fesz akkor kell.
Én a Skylake-et toltam vele 24/7 úgy, hogy nem nagyon engedtem 1000-1200rpm fölé a 3 ventit, és kész, azt hiszem, hogy 60-65 fok felett kezdte el ugyan úgy emelni az RPM-et.
Amikor 5GHz-n IBT-ztem, akkor már pörgettem.
Most is az van, hogy 60-65 fokig 700 rpm-mel forog mind3 venti, utána kezdi el emelni kb. 800-ig.
Így, hogy megy az 1.15V, akár még 1 ventivel is elmenne...
-
-
-
válasz
BullKoxa #21989 üzenetére
Nekem venti vezérléshez (5db 140-es Nanoxia Deep a házban) az Ai Suite -t ajánlották (mert 3pin ventik, nem PWM és BIOS-ba DC-re van lőve), biztos MSI-hez is van hasonló. CPU FAN (2db) vezérlésen sem sokat lehet állítani BIOS-ban, de megteszi)
Mindjárt meg is nézem azt a programot.MD
L -
HSM
félisten
válasz
BullKoxa #21935 üzenetére
"nem is tudom ez lehet a süketeknek fejlesztették ki"
Ez az Extreme verzió, ezen a hagyományosnál lényegesen nagyobb teljesítményű ventilátorok vannak.
Egyébként PWM-esek, 600-2500rpm között, egy normális alaplapban annyi lenne a dolgod, hogy úgy állítod be őket, hogy sose menjenek mondjuk durván 1500rpm fölé. Egy igényes lap 8-10 évvel ezelőtt is tudta már ezt, mi legyen a ventilátor minimális és maximális fordulata %-ban. -
Lukitomi
aktív tag
válasz
BullKoxa #21871 üzenetére
Még valami!
Már többször észrevettem, hogy nem mindegy mennyin pörögnek a ház ventik!
Érdekes és hihetetlen egyben, de előbb beállítottam fix 750-re a 14 centiseket, és 800-ra a 12 centiseket és nekem is jöttek a hőfoktüskék!
Ezt már többször tapasztaltam régebben!
Most visszavettem 650-en ill. 750-re és nincs tüske!
Valamiért az az érzésem, hogy bizonyos fordulatokon visszapofáznak a ventik pwm érzékelői és megzavarják az alaplapot a mérésben!
Ez nem vicc, kétszer is kipróbáltam! -
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
BullKoxa #21000 üzenetére
Látom neked is megugrott!
Egyébként a tényleges számítási teljesítményhez ki kell kapcsolni az összes feleslegesen a háttérben futó folyamatot, hogy közel teljes pontszámot kapj!
Az asztali minialkalmazásokat ilyenkor zárd be az összeset, meglepően sokat "fogyasztanak" a proci erejéből!
Én ccleaner-el szoktam tiltani minden indulását, ami nem fontos!
Egyedül a hwinfo-t szoktam hagyni, monitorozni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest