Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Magisk
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hazai akkumulátorrekordra pályázik a OnePlus 15R
Új hozzászólás Aktív témák
-
-cobra-
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok légyszi segíteni abban, hogy az autorefaktometria értékek és a kiírt 'speciális' (monitor) szemüveg recept értékei miért különböznek ennyire? A dioptria különbségét még csak-csak megértem, viszont a cyl értékek teljesen mások.
Íme a recept: [link]Köszi.
-
st6969
őstag
válasz
Marci112233
üzenetére
Hát nem zárom ki, hogy ez lesz nálam is...de azért 85ezer volt. Egy kicsit fájna megint ennyit kiadni.
-
Marci112233
addikt
Nekem ugyan csak távolra kell szemüveg, de ismerősi körömben több embernek főleg 50 fölött kell közelre is, de 1 kivétellel a sok közül aki a multifokálist vette azok közül, 1 mint írtam nem ment vissza pár hét után és csináltatott két külön szemüveget, mert nem tudták megszokni. Gyakorlatilag ismerek olyat aki kocsival egyszer bele is ment az árokba a szemüveg miatt és egyszer épp elkerülte még és a második után ment vissza ketté venni és azóta nincs gondja.
-
st6969
őstag
Nos, hát hagytam magam meggyőzni a multifokálisról, így azt rendeltem. Nem vagyok teljes mértékben elégedett, de azért nyilván sokkal jobban látok. Az nem tetszik, hogy ha a monitorra nézek, akkor csak egyenesen előre éles. Ha a monitor felső sarkába nézek úgy, hogy a fejemet nem mozdítom, úgy egy picit homályos. Ott valamiért más a fókusztávolság, amit nem értek, mert elvileg olvasáshoz 1.5 és 1.75, monitor távolságra (2m-ig mondta a leányzó) az 1.75 oldalon +0.25.
Szerintem elég lett volna 1 fókuszú. -
hcs57
addikt
válasz
Marci112233
üzenetére
Nem tudom Mátészalkán van e Rodenstock .. az a Zeiss tecnológiával gyárt, és itt Debrecenben kb fele az ára a Zeisshez viszonyítva.
-
hcs57
addikt
válasz
Marci112233
üzenetére
A mátészalkai Zeiss is nagyszerű lencséket gyárt.. bár most Rodenstock lencséim vannak.
-
Marci112233
addikt
Azt tudtam hogy jó kapcsolat a két cég közt, mivel 1 kivétellel az összes szemüvegem onnan van, és azt az egyet ami ott készült nem is tudom ki gyártotta, de a többi mind Hoya lencse volt, a másodiktól fogva mind szürkére sötétedő lencse, de csak az utóbbinál fordult elő hogy hólyagosodott. Viszont az első ilyen sötétedő lencsém abban jobb volt hogy hűvös és hideg helyről melegebbre menve alig párásodott, ha meg mégis pillanatok alatt lement róla, de viszont könnyen karcolódott. A 21-es lencse viszont sokkal karcállóbb volt, de a párakicsapódás jóval nagyobb volt rajta ilyen helyzetben és lassabban is ment le róla. Az újjal még nem voltam olyan hidegben tehát a párásodás jobb lett-e azt nem tudom még.
-
GyéBandi
újonc
Sziasztok,
5 hónap várakozás után szembesített a körzeti szemész szakorvos, hogy ők már nem írnak fel szemüveget. Esetleg tudtok ajánlani Budapesten olyan üzletet vagy oprometristát aki rendesen bevizsgálja a szemem?
Előre is köszönöm
-
Joker88
őstag
Nemtudom mennyire releváns kérdés,de hirtelen jobb topicot nem tudtam

azt olvastam így a neten való barangolás közben (reddit,gyakorikérdések...) hogy sokan SZÉP kártyára csináltatnak meg komplett szemüveget (nem egészségkártyára vagy készpénzre ) ez mennyire járható út,elfogadják a SZÉP kártyát /is/ erre ? -
hcs57
addikt
válasz
Marci112233
üzenetére
Mátészalkán dolgoztam régen a MOM Vízméréstechnikai ZRt -nél, a Hoya ott van mellette. A Kati Optikának akkor jó kapcsolata volt (szerintem most is) a Hoya helyi gyárával, így semmi okod arra gondolni, hogy a lencséid nem eredetiek. A rétegek között előfordulhat ilyen, erre szolgál a garancia.
-
Marci112233
addikt
Elvileg eredeti lencse volt, de ki tudja. Kártyát kaptam hozzá az alapján cserélték. Bár utolsónak lehet nem ugyan azt a lencsét kaptam mert mint írtam az nem lett ilyen több mint 1 év után sem.
Ez volt az eredeti első 21-es lencséhez, utána persze kaptam mindig az újabb kártyát újabb 1 év garanciával. De olcsónak nem nevezném mert több mint 30 volt 1 lencse tehát 60 fölött volt párban.
-
válasz
Marci112233
üzenetére
Ez nem a leváló felületkezelés? Anno nekem asszem volt ilyen, meg láttam más családtagnál, azt hiszem olcsóbb lencsék voltak. Esetleg lehet ez hamis Hoya lencse volt?
-
Marci112233
addikt
-
btraven
őstag
válasz
Marci112233
üzenetére
Mitől lett hólyagos?
-
Marci112233
addikt
Nos rég jártam itt. A régi szemüvegem amit 21-ben csináltattam lett leváltva, igaz hólyagosodás miatt 22,23 és 24-ben is cserélték a lencsét. A vizsgálat kimutatta hogy nem romlott a szemem, így ugyan olyan erősségű lett a lencse csak elvileg jobb minőségű amire nem 1 hanem 3 év garanciát adtak. A régi Hoya H-HI-Vision-A lencse volt az új meg Hoya Uv-Control lett. Keret pedig egy ilyen. Remélem bírja majd mind a keret mind a lencse majd jó ideig probléma nélkül.
-
DeFranco
nagyúr
Sziasztok,
Látásvizsgálatot / szemvizsgálatot szeretnék csináltatni, a Széll Kálmán tér közelében valahol. Nem baj, ha fizetős a vizsgálat, a lényeg, hogy alapos legyen és jól beállított géppel végezzék.
Tudtok ajánlani erre megbízható optikát? Fontos, hogy a Széll Kálmán tér / Mammut -tól max sétatávra legyen, egyéb fenntartásom nincs.
-
Met
nagyúr
A lencsénél mennyire számít a márka?
Kolléganőm csináltatott most szemüveget (monitor távolságra, nem multifokális), 35k kerettel együtt.
Én csináltatok megint csak a lencse pár meglévő keretbe téve 65k.
Az enyém Hoya (most is az van) kolléganőmében ki tudja milyen lencse van, az optika oldalán semmilyen adat nincs a lencsékről.Csak annyiból érdekes hogy a munkahely fizeti, legalábbis a kolléganőmét kifizetik, kérdeztem az enyémet is ha viszek számlát. Csak gondolom lesz szájhúzás az árkülönbözetre.
-
st6969
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
Én azt gondolom, hogy egyfókuszút fogok választani, mert ha a Relax nem jön be, akkor az egyik távolságra még mindig tudom használni. És ez a távolság inkább a közelebbi távolság lesz, azaz az olvasási távolság (telefon), mert a monitor messzebb van, azt azért elég jól látom (ha mégsem, tudok nagyítani).
De lehet, hogy meggyőznek az átmenetesről, meglátjuk. Legkésőbb jövő héte intézem
-
válasz
-cobra-
üzenetére
Ha a speciális szemüveg receptet akarod rendelni és ezek az olvasószemüveg értékei a Lensmart-on, akkor szerintem helyes, mert elvileg egy +0.75/+0.50-es szemüveget fogsz kapni. De javaslom megkérdezni a Lensmartot is, illetve van egy nagyon jó szemüveges fórum, ahol szintén megkérdezheted.
-
A "kombinált" lesz valószínűleg az amit Relax-nak hívnak Ofotértben és említettem: a szemüveg alsó részén átmenetesen erősödik a dioptria, hogy közelebbre is élesebben láss. Ha úgy gondolod neked az nem lenne jó, akkor már el is döntötted: egy sima egyfókuszú szemüveget akarsz amivel a mért monitor távolságra fogsz látni élesen. Viszont csak akkor fog kiderülni, hogy talán mágis jobban jártál volna azzal a kombinált, ha már elkészült és használod a másikat. De ez fordítva is igaz. Sajnos itt is az van, hogy puding próbája az evés.

-
-cobra-
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni szemüveg rendeléssel kapcsolatban. Alapvetően szerintem jól látok, távolra nincs panaszom, monitor távolságra se (15.4 fullHD notit 100% betűmérettel használom egész nap), viszont közelebbre már kicsit érzem hogy nem tudok olyan jól fokuszálni.
El is mentem október végén a Visionbe ahol csináltak egy "távoli" vizsgálatot majd kiírtak egy szemüveget. Mivel úgy érzem hogy csak nagyon alkalmi használatra kell nekem ezért nem rendeltem meg ott, hanem Lensmart felé venném az irányt, mert több kollégám is ajánlotta már mint olcsó alternatíva.
Amin kicsit elvesztem, hogy a Lensmart felületén ha Olvasó lencsét választok ki, akkor kötelezően meg kell adni az ADD értéket, ami az én receptemen nem szerepel. Utána olvasva a dolognak, ez a távol és közellátó diptria különbsége, így akkor helyes az alábbi kitöltés?
-
-
chris0000
őstag
hi. nekem is csak olvasó lesz, mert azzal látom tökéletesen a monitort is, meg ha olvasni kell egy könyvet, arra is tökéletes. beszéltem én is az optometristával, h melyik lenne a jobb, de ő is kifejezetten csak olvasót javasolt nekem. az átmenetesnél mindig igazgatni kell a fejedet, ha közel vagy ha távolra nézel, de valszeg azt is könnyen meg lehet szokni. erről az tudna véleményt írni igazából, aki ilyet használ... de ezt egyébként beszéld meg azzal aki végezte a vizsgálatot, h neked pontosan mire kell a szemüveg...
üdv -
Elvileg ugyanazt mondják amit neked is. Nem vagyok szakértő.

Távolra igazából nincs különösebb probléma, de ezt te tudod. Az a 0,25 egyik szemre talán fel se tűnik.
Közelre már kell a szemüveg azt gondolom. Hogy milyent szemüveget választasz már a te döntésed és attól is függ mire használod. Ha csak olvasáshoz, közeli monitorhoz kell én valószínűleg csináltatnék egy csak ehhez használt munkaszemüveget.
Tudnak olyan (Ofotértnél/Visionnél ún. Relax) lencsét is csinálni aminél belövik monitortávolságra a lencse távoli részét és a lencse legasló részébe tesznek még átmenetet, hogy ha lefelé nézel akkor még közelebb is láss élesen, mint a monitor távolsága. Ez úgy néz ki, hogy a szemüveg legnagyobb részén előre nézve a beállított, mért monitor távolságra látsz míg az alsó részén már közelre ahogy pl. könyvet olvasol.
Viszont esélyes még ez feleleges, mert egy monitortávra készült szemüveggel már látni fogsz eléggé közelebbre is.
Ezt viszont meg kell beszélned velük pontosan leírva, hogy mire használnád, mit szeretnél, illetve mit javasolnak. -
chris0000
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
Most voltam ma és igen kell egy kis korrekció, de csak olvasó itthoni használatra vagy ha sokat ülök majd a noti előtt.. Utcán nincs gondom a távoli dolgok miatt.
Nekem valszeg vastagabb a szaruhártyám, mert a szemnyomásnál többszöri vizsgálatra 21 fölött mért, de nem jelentősen. Igazából 21nek kellene lennie, nagyon nem térhet el..Itt Debrecenben nézettem és nem kell új keretet vennem, jó a régi, azt mondták. Nah ez is ritka, remélem nem törik el vagy sérül készítéskor.. A bal szemem mindig gyengébb volt.
Kékfényszűrős lesz +egy 10es lencsénként, de kell, ajánlott eléggé viccen kívül. Rengeteg dologról beszéltünk, de most úgy látom a papíron, h a jobb 1,5ös a bal meg 3as. 58ezer lesz. 3nap.
-
válasz
chris0000
üzenetére
Szerintem a szemszárazság is egyénfüggő. Én nem használok túl gyakran szemcseppet. Kb. ha két naponta egyszer.
Kékfényszűrős szemüveg nem árt. Lehet érzékenyebb vagy rá, de fáradást vagy fejfájást okozhat az, hogy romlik a szemed és korrekció kéne. Egy látásvizsgálat vagy szemvizsgálat nem árt sose. -
chris0000
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
egyébként akik minden nap gép előtt, noti, monitor, akármi előtt ülnek 6-8 órákat, azok hogy kerülik ki ezt a szemszárazságot, égést, fejfájást, a kék fényt, villódzást amit nem látunk, de a szemünk érzékeli folyamatosan és hatással van rá, amit én is tapasztaltam most, h sokkal többet ülök a noti előtt? állandóan szemcseppeznek, szünet, szünet hátán amit írtál, szemtorna... vagy speckó szemüvegük van, ami kék fény szűrős stb. egyáltalán a kékfény szűrős lencsének van értelme (akik esetleg használnak ilyet) vagy csak jól elkérik a sok +pénzt érte? thx
-
BlackV
őstag
És a végére jártam. Visszamentem és kipróbáltam a dolgot próbakeretben. Eredmény: helyes volt a recept. Éles benne az olvasás (és bár nem volt gondom távolra, a távoli dolgok is élesebbek a szemüvegben.) A cilinder viszont elég durva geometriai torzítást okoz, amit majd meg fogok szokni azt mondták.
Alszom rá egyet, de tulajdonképpen ők jó receptet adtak úgy tűnik.
-
BlackV
őstag
Lehet mégse annyira kutyaütők az ofotértnél, alig várom, hogy a végére járjak ennek.
Ez volt a nyers lelet, erre is ráküldtem az AI-t, ha ezt még megengeditek.

AI:

Nos igazából az a helyzet, hogy el tudom olvasni, amit a kezemben tartok, de hamar elfáradok és egyre hátrébb kell tartanom magamtól a lapot.
-
balazsbence
senior tag
-
kcsa
veterán
válasz
balazsbence
üzenetére
-34,00? És még én szoktam panaszkodni a -7.75-re
-
BlackV
őstag
AI szerint:

De lehet csak halluzik, abban reménykedtem valaki itt tudja, hogy mi a helyzet. -
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
válasz
balazsbence
üzenetére
"A látás hónapja kampány arról szól, hogy megállapítják, hogy van e szükséged szemüvegre. "
Lenne is. Olvasóra. Úgyhogy ez nem sikerült. (Amúgy latasvizsgalatnak hívják.)
-
BlackV
őstag
válasz
balazsbence
üzenetére
Csak gépi, semmilyen próba nem volt. De mondom megkérdeztem az eladót miért távollátó, azt mondta mert szerinte nekem az fog kelleni olvasáshoz. Azért visszamegyek tisztázni.
Klasszik öregszeműségem van, el kell távolítani magamtól minden papírt, hogy el tudjam olvasni, távolra nincs gondom. Furcsa lenne ha távoli lencse kéne nekem. -
BlackV
őstag
válasz
balazsbence
üzenetére
Hatrahivtak, az eladó leultetett a gép elé majd ott hagyott. Ezt követően videóhivason keresztül történt a látásvizsgálat, a gépen volt egy kis monitor, azon kommunikaltunk a vizsgálatot végző szakemberrel, aki valahol máshol volt.
-
Tippre annyi történt, hogy távolinak írták be az olvasót, ha valóban közel látást vizsgálták.
De ezt gondold át vagy menj el másik Ofotértbe is látásvizsgálatra, mert ez az egész elég érdekes sztori vagy menj vissza és kérdezd meg, hogy ez most akkor hogyan is van.
Ha van cilinder is, akkor lehet jobb lenne (a mért közeli dioptria) alapján az Ofotértnél csináltatható ún. Relax szemüveg amit tudsz folyamatosan használni távolra és közelre is. (Közelre lefelé nézve tudsz olvasni.) A cilinder miatt távolra is javíthatja a látásodat.
(Ezt a Skype-on csinálták dolgot sem értem.) -
BlackV
őstag
Sziasztok!
Nehezen megy az olvasás, ezért elmentem az ofoba látásvizsgálatra olvasószemüveghez. Az eredmény a következő lett:
Tehát távollátó szemüveget adnának olvasásra. Optikussal már nem tudtam megbeszélni, mert skype-on csinálták, az eladó szerint nekem ez kiváltja az olvasást is. Szerintetek? -
chris0000
őstag
-
Aszi123
tag
válasz
YAS-dude
üzenetére
Nos kettőt elolvastam, egyezzünk ki egy nem tisztázott eredményben. Szvsz. dönthesse el ki ki maga, lezsónak bullshit, nekem meg a tök sötétben olvasgató érzékeny szeműnek nem az. Megjegyzem, ilyen "kutatásoknak" túl nagy hitelességet nem tulajdonítanék, de főleg nem hangoztatnám azokat nyilvánosan, tényként. Ártani biztosan nem árt.
-
válasz
chris0000
üzenetére
Nézegess távolabbra is. Pl. ha épp gondolkodsz, agyalsz valamin, akkor lehetőleg ne a képet bámulva tedd. Már az is jobb, ha felnézel a laptopról a falra

Pislogásd ne felejtsd el és szemcsepp, ha problémát okoz. Az enyhe fejfájásnak sok oka lehet, akár nyakcsigolya probléma is, de maradjunk a látásnál
Amennyire én tudom lehet attól is - a folyamatos kézelre bámulás melett -, hogy már nem jó a látásod arra a távolságra ahova sokáig nézel, de ezt te tudod eldöntetni; te látod, érzed homályos-e stb. Elmehetsz látásvizsgálatra is és többet megtudsz találgatás helyett.
Legtöbben halogatják egyébként a szemüveghordást amíg még tudnak olvasni közelre, annak ellenére hogy érzik már jóval messzebb kell tartani pl. a telefont stb., de nem biztos, hogy ez jó. Ha úgy érzed laptop képernyő távolságra megerőltető nézni, homályosabb egy látásvizsgálattal semmit sem veszít senki. Szerintem.
Azután is dönthet az ember elkezd-e - ha mást nem is - egy munkaszemüveget használni.
Nem vagyok szakmabeli, se látszerész, se optometrista tehát tessék eszerint nézni amit írok. Viszont nekem már progresszív szemüveg kell. Végig jártam a lépcsőket a különböző fázisokon és azokhoz ajánlott szemüvegeken. -
chris0000
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
hi. nálam is elöjött, most jobban, h sokkal többet kell a gép előtt üljek hosszú ideig egy nap és elöjön a szemszárazság, égés, enyhe fejfájás.. én se vok már fiatal, romlott a szemem biztos, de van erre jó megoldás? gondolom a közelre fókuszált tekintet, kevesebb pislogás fárasztja a szemizmokat rendesen... most nem hordok szemüveget még, de jobb lenne, ha gép előtt fogok ülni minden nap? notit használok napi rendszerességgel kb. 6-7 órát..
-
válasz
balazsbence
üzenetére
És mi van a lámpákkal ami ledes? Ott hogy kapcsolod be?
A legtöbb LED égő 2700K színhőmérsékletű, azaz gyakorlatilag ugyanolyan, mint a sima izzó. Régen még a CRI-vel volt gond (lásd nátrium lámpák), de manapság már ez is megoldott.
De akár a nappali fény ciklusa is lekövethető, 10+ éve létezik okos E27 LED. Nem kell hozzá RGB se, van olyan LED égő, ami csak a színhőmérsékletét képes állítani, s olcsóbb. Pl Philips Hue circadian lighting. Bár ez a márka a legdrágább kb, manapság van már sokkal olcsóbban is megoldható ugyanez.
Persze ennek a haszna csak akkor van, ha egész nap mesterséges fényben kell lenned. Pl nincsenek ablakok, sötét lakás/ház vagy északon laksz, ahol télen nagyon rövidek a nappalok.
-
válasz
balazsbence
üzenetére
A közelre bámulás nem a közelre látás rontja. Pont fordítva ha jól tudom. Mivel kimegy a gyakorlatból a szemizomzat. Ehhez valóban köze van az állandó egy távba, közelre bámulásnak. A kék fénynek semmi. Rengeteg tanulmmány mondja ki, hogy a szemromláshoz kék fénynek bizonyítható köze nincs. A bioritmus felborulásának már lehet. Én is használom a kékfény szűrőt. Ciszont most, hogy tudom mekkora különbség van a réteg és a lencse anyagába beépített technológia között vissza nem mennék a kékfényszűrő rétegre. A lencsébe épített nem sárgít annyira és nem csillan be semennyire semmilyen körülmény között.
A szemszárazáság oka sem kék fény, hanem az, hogy egyszerűen nem pislognak eleget a képernyőt meredten bámulók. Az biztos, hogy a látásnak semmiképpen sem jó az állandó közelre bámulás, képernyő nézegetés. -
balazsbence
senior tag
válasz
Callisto
üzenetére
Ez így stimm, én nem erre hegyeztem ki a mondandómat, tisztában vagyok azzal, amit írtál. Épp itt nem feltétlen az öregkori túllátás a téma sztem, és az a 40-50 is már egy alsó adat, annó ez 45-től kezdődött, ma már 30-as végén is felmerül. Én úgy általánosságban írtam a közellátás erőltetését, az egyre fiatalabb korban felbukkanó szürkehályog megjelenését, illetve a kékfény szűrés értelme/nem értelme viszonyításában ennek létjogosultságát döntse el mindenki maga. Grafikusként valóban nem jó, azon kívül ártani nem árt, oké hogy a telón meg a monitoron be lehet kapcsolni, ugyan nem tudom ki használja ezt a funkciót. És mi van a lámpákkal ami ledes? Ott hogy kapcsolod be? Látszerészként én ajánlom, nem a plusz párezer forint miatt, hanem mert max a javadra válik. Nem azon a párezer forinton tételen él meg egy optika, a szemed/látásod miatt hívjuk fel rá a figyelmet, nem egy bullshit. 20 éve vagyok a szakmában és ez alatt a 20 év alatt pont a közeli munka rengeteg változáson ment át, sokkal többen szemüvegesek mint régen, ha elhiszed ha nem.
Áldásom rá, ne vegyen senki ilyen lencsét, pár év múlva talikázunk
Illetve nem tudom hallottatok e a száraz szem szindrómáról, az is a kékfény miatt lehet simán, van, hogy korrekció sem kell, csak egy jó minőségű szemcsepp. De tudom, ezt is reklámozzák nagyon, marketing... -
válasz
balazsbence
üzenetére
Ez nem igaz. Biológiai okai vannak a közellátás romlásának. A szemgolyó 40-50 év között kezdi elveszíteni a rugalmasságát, de van akinek 35 éves korban elkezdődik. Ez ezer évvel ezelőtt is így volt. Mérhetően, vizsgálhatóan, tudományosan bizonyítottan biológiai oka van. Nem véltelenül az a neve magyarul, hogy öregszeműség (presbyopia).
-
Ezek a számok így nem sokat mondanak. Távoli, illetve közeli látáshoz külön adatokat szoktak megadni. Illetve a lencséhez azt szokták megadni, hogy távoli mennyi és ahhoz képest közelre mennyi (ez utóbbi az Add).
Pl. ha távolra +1.00 és az add ehhez +1.50, akkor az azt jelenti, hogy közelre +2.50 a dioptria.
Ha a távoli és közeli között kb. 1.00 dioptriánál kisebb a különbség, akkor nem biztos, hogy a progresszív a jó megoldás. Vannak ún. megszokást segítő szemüvegek viszont lencsétől függ mekkora lehet ez a maximális különbség. Ofotért-nél ez a Relax, Essilor lencséknél Eyezen stb.
Ha mégis kell a prrogresszív kell, akkor készülj fel rá, hogy az bizony megszokást fog igényelni. Amit neked javasoltak az munkaprogresszív lesz. Ezeknél kisebb a torzítás és szélesebb a látócsatorna is. Könnyeb megszokni. Ugyanakkor jelentős különbségek vannak az olcsó és többe kerülő lencsék között progresszív esetében.
Angolul youtube-on találsz videókat amiben elmondják milyen az a progresszív lencse. Előnyök és hátrányok. Pl. itt jól elmagyarázza.
Sajnos ez van, a természet a cseszett szemünket nem ilyen hosszú életre tervezte. -
st6969
őstag
Megvolt a látásvizsgálat (Vision Express). Nagyon normális volt mindenki. +1.50, +1.75 a két szemem. Ezen egy kicsit megdöbbentem, elég soknak találom, azt hittem ilyen 0.5 max 1, de hát ha ennyi, akkor ennyi...öregszem. Multifokálisat javasoltak a monitor miatt (monitor távolságra, ill. ~2m-ig használható... ha jól értelmezem a papírt az egyiknél +0.25 az olvasóhoz képest, a másiknál semmi...szóval, itt van egy kis dilemmám, hogy ezért érdemes-e a plusz pénzt kifizetni, annyira minimális...de lehet, hogy tévedek).
Ha a multifokálisat kérem, akkor 84ezer, anélkül egy 20-assal olcsóbb. Sajnos nem láttam az összes elemet, amit tartalmazott az ajánlat, de amit sikerült: többrétegű antireflex bevonat 7500, portaszító réteg: 7500, kék-ibolya fényszűrő réteg 10000 (szóval, nincs ingyen
). 30% jön le a keretből (amit kinéztem, az 33ezer, voltak olcsóbbak is) és 45% a lencséből. -
válasz
YAS-dude
üzenetére
Annyiban hülyeség - és igen, marketingre használt dolog -, hogy szemkárosító hatása nem bizonyított főleg, hogy szépséges napunk többet ad ki magából, mint egy TV vagy használati eszköz. Viszont a bioritmust valóban fel tudja borítani sok embernél, mivel a kék fény az alváshoz szükséges melatonin termelődését gátolja. Ez uztóbbi ismert biológiai tény. Ez pedig ugye nem túl jó este. Azonban, hogy kinél mennyire az más kérdés és egyértelműen ez sem bizonyított mivel annyi kék fényt nem bocsátanak ki a TV-k. Van nak akik biztosan érzékenyebbek erre.
-
válasz
Aszi123
üzenetére
Szvsz is marketingbullshit ez a kékfényszűrés. Kb annyit ér, mint a "monitorszűrő" régen, ha emlékeztek. Az gyakorlatilag csak megsárgítja a képet, habár ott a villogást akarták kompenzálni. Nekem anno volt egyébként barna színszűrős szemügem is. Menőnek nézett ki, de amúgy borzalmas volt.
Ha valaki grafikus vagy hasonló állása van, akkor pedig végképp nem ajánlott semmilyen színszűrés, mert felborítja a fehéregyensúlyt, stb.Ez a kék téma a korai LED háttérvilágításos LCD kijelzőknél volt probléma, mert azoknak tényleg nagyon kékes képük volt, de ez már nagyon sok ideje nincs. Habár igaz, a TV-knél sokszor kifejezetten hideg, kékes színű az alapbeállítás, de ez egy mesterséges szoftveres beállítás, mint a túltolt színek, kontraszt, stb., aminek köze nincs a valósághoz. Ez pár beállítás módosításával simán korrigálható.
Ha mindenképp szeretnél valami sárgítást, én szoftverből oldanám meg a problémát: PC-n és telefonokon beállítható, hogy a napszaknak megfelelő színhőmérsékletet alkalmazzák a kijelzőn, tehát pl nappal szabványos 6500K, de este már melegebb, pl 3-4000K. Én 10 éve erre használtam a f.lux nevű prorgramot Windows alatt, de lehet van már natív beálíltás is erre, Android alatt pl biztosan.
-
YAS-dude
őstag
válasz
Aszi123
üzenetére
Nem saját kútfőből állítottam, hogy egy marketing rizsa a kékfénysszűrős szemüveg hatásossága:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37593770/
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/are-computer-glasses-worth-it
https://blogs.bcm.edu/2021/04/06/do-blue-light-blocking-glasses-really-work/
-
Aszi123
tag
válasz
YAS-dude
üzenetére
Nem kötekedés, de többször olvastam tőled ezt: " A kékfényszűrő réteg egy baromság, ha ingyen van, mehet, de plusz pénzt szerintem ne adj érte. A telefonban/számítógépen van szemkímélő mód estére. "
Gyanítom nem sok infóval rendelkezel erről a témáról. Ti, elég sok körülménynek passzolnia kell, hogy az érjen is valamit. Szvsz. jobb ezt a dolgot hardverből megoldani, igaz lesz egy kis becsillogás. Minden másban egyetértünk. A kosztaszítót én is kihagytam, legközelebb nem teszem. : ) -
YAS-dude
őstag
Hasonlón estem át 1-2 éve. A közértes olvasószemüvegek annyit érnek amennyibe kerülnek, tartaléknak jók, de a szemednek nem annyira.
Ha keretet választasz, szerintem minél kisebb, laposabb tokba férjen bele, mert utálatos, hogy apránként mindenhová magaddal kell vinni, mert a boltban hunyorogva se tudod elolvasni a terméken az összetevőket pl. A kékfényszűrő réteg egy baromság, ha ingyen van, mehet, de plusz pénzt szerintem ne adj érte. A telefonban/számítógépen van szemkímélő mód estére. Ellenben az oleofób/kosztaszító bevonat nagyon fontos, az egyik szemüvegemen nincs és szinte képtelenség tényleg rendesen maszatmentesre takarítani a lencséjét. -
st6969
őstag
Sziasztok! Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást, segítő szándékot
Foglaltam időpontot látás vizsgálatra
-
-
balazsbence
senior tag
Halkan mondom, hogy a látás hónapja az nem arról szól, hogy megvizsgálnak, hanem leellenőrzik a látásod, a szemüveged. Ha mégis megkapod az eredményt egy 12 perces "vizsgálat" után, azt azért ne vedd kézpénznek
-
hcs57
addikt
válasz
zsoltzsolt
üzenetére
Az olvasó szemüveg az olvasási távolságra (kb 30 cm) jó, a multifokálissal a monitort nézve is éles képet látsz (kb 60-80 cm).
-
st6969
őstag
Sziasztok!
Szemüveget készülök csináltatni, most először életemben, mivel közelre már elég homályosan látok, és a kis betűket nem tudom már elolvasni.
Nyilván ki fog derülni az üzletben (Vision Express), hogy fogalmam sincs az egész szemüveg bizniszről, de hogy minél kevésbé legyek megvezetve, esetleg kérhetnék pár tanácsot, hogy mi az az "extra", amit mindenképpen érdemes kérni, vagy éppen mi az, amire majd megpróbálnak rábeszélni, és ne fogadjam el?
Amire nekem kell: esténként telefonhoz, olvasáshoz (talán néha rajtam lenne bevásárláskor is, a termékeken is olyan kicsik a betűk). Távolabbra, vezetéshez nincs szükségem rá.
Bizonyára ez egyénileg teljesen eltérő, és talán nem lehet ezt így megítélni, ez esetben hagyjátok figyelmen kívül a hsz-t
De ha pár fogalommal megismerkedek, az már előrelépés lehet 
-
lorcsi
veterán
-
Csokissüti
tag
Alkalmazkodást segítő lencse. 1 hete hordom ha elfordítom a fejem akkor a tárgyak formája is változik. A mutifokális is ilyesmi volt de sokkal durvábban ez nem vészes, de akkor is furcsálom.
-
Aszi123
tag
válasz
balazsbence
üzenetére
Igen, vagy csak éhes volt az optikus. Azért ezt se zárjuk ki, asszem van erre is példa, félek ott is ilyesmi történt.
-
bigdady
nagyúr
Sziasztok
Az uj eyezen lencsem kék fény szűrős. Emiatt tükröződik? Előző sima távol szemüvegemnél nem vettem eszre -
kcsa
veterán
válasz
sunavlys
üzenetére
Mivel ahogy látom hozzád hasonlóan engem se lehet azzal vádolni, hogy ne szeretnék okoskodni, ezért csak ezt hagyom itt, érdemes rákeresni a ziherejsztű szóra, kapcsolódva a többi kommenthez
-
balazsbence
senior tag
Örülök, hogy a többi rész akkor tisztázott mindent
, és csak ez maradt kérdőjeles
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

). 30% jön le a keretből (amit kinéztem, az 33ezer, voltak olcsóbbak is) és 45% a lencséből.
, és csak ez maradt kérdőjeles