- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ata99 #119695 üzenetére
Az M4A88TD-V-EVO-USB3-ASUS- ról van szó ?
Elektronikailag asszem nem tudok segíteni, ha nem műkszik, akkor a méregetéshez, detektáláshoz Frescho kolléga ért. Nekem az SS7 rosa után mondta meg hogy az elfüstölt FET- et mire érdemes cserélni, jó is lett.Az utolsó linkelt Integralt telepítetted ? Sima ügynek kéne lennie, 1155 lap már elég modern az utolsó Integralhoz. AHCI be volt billentve a lapon ? Intel-AMD AHCI driverek aktívak a lefordított ISO- ban, only IDE esetén rosálhat a partícionáló előtt, kékhalál vagy kiírja hogy nem talált rendszerre alkalmas, kompatibilis meghajtót. 4 különböző gépen(intel/AMD) nincs gondom az Integrallal, pöccre felment, és atomstabil.
Nyelvi csomag is van hozzá a honlapon, magyar is benne van, de én nem használtam, minek is, angolul is tudja mindenki a menüpontok helyzetét az XP- ben, akár álmából felriasztva is. És hozzáteszem, az én angol tudásom kb kettes alá
, annó még oroszt tanultam, de abból is csak kevésre emlékszem.
-
-
-
-
Pista0001
addikt
válasz
ata99 #119668 üzenetére
Ezt nem tudtam, kerültem mindig is a Gigabyte lapokat. Egy barátom volt rákattanva a márkára, nála láttam a biosaikat, akkor alakult ki a masszív unszimpátia. Egyszer rávettem magam egy z77-esre, mert kb semmi más nem volt elérhető (normális áron), és sürgősen kellett, de nem ment benne a procim igp-je, szóval hozta a márka a formáját.
A nagyok közül az MSI-t kedvelem leginkább, annak ellenére is, hogy sokan legalább úgy kerülik, mint a Gigabyte-ot én.
-
jokeph
nagyúr
válasz
ata99 #119668 üzenetére
Sokkal biztosabb magfeloldás helyett egy 4 magos Phenom II-t beledobni. Nem mindegyik tiltott CPU hibátlan.
Kedvencem AM3-ból az Opteron 1381-es procc. -
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #119395 üzenetére
Passz, arra már nem emlékszem, és szerintem ő sem emlékezne (ha megtudnám kérdezni, sok éve nem beszéltünk már, a száma sincs meg). Amire fixen emlékszem, hogy léghűtő volt.
De te magad is írod itt ebben a szakaszban, hogy a CPUk még azonos szériából sem tuningolhatóak ugyanúgy, vagy egyik jobban melegszik másik kevésbé. A 800-as cerkák emlékeim szerint 1100ig mentek kb amikkel én találkoztam. Ugyanakkor az 1100-as Copper Celeronok meg 1200 körül fújtak ki.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #119270 üzenetére
Nekem is van ilyen (jellegű) CPU-m. Meg olyan is, ami hasonló értéket képvisel, és még gépben sem járt sose nálam, nem baj, legalább egy kis dobozban elférnek
Szerencsére ez a bányászósdi viszonylag hamar lecsengett, de ígyis szerzett a gamereknek 2-3 kellemetlen évet.
#119268 arn : Hasonló gondolataink vannak, jó lenne ma is egy Celeron 300/366 tuningolható CPU ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #118878 üzenetére
Hát persze, hogy nem. Meg azok a Sempronok is a kispénzűekhez mentek, csak emiatt - főleg eleinte - jobban megérte inkább tuningos Athlon XP-t venni ugyanabból a pénzből. Sokan jöttek nekem, jujj A64-ük van. Aztán lenyomtam a gépüket.
" A HD Sentinel ha jól emlékszem 12 órát irt a működési időre úgy" - 12 órát ment összesen a HDD? 12 óra van még hátra és bekrepál?
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #116845 üzenetére
Mi köze az SSE2-nek a foglalathoz?
Egyébként persze, ha így nézed, akkor ha a Tualatinokban lett volna SSE2, akkor valószínűleg sokkal kevesebben vettek volna P4-est. BÁR... A fene tudja, mert akkoriban a másik oldalon az Athlon Xp-k egész népszerűek voltak, holott még a 3200+-os Barton se tudott SSE2-t.Sőt, mondok más érdekeset : mikor meglett a Phenom 9500-am, akkor feltűnt, hogy az előző Tbred B Athlon XP 1466@2669MHZ CPU-mhoz képest sok esetben lassabb. Egészen pontosan sok esetben (főleg mikor csak egy magot használt valami) egy Barton 3200+ szintjét hozta, vagy egészen minimálisan (mérési hiba gyanúsan) többet, viszont volt benne SSE2.
Vagyis olyan volt, mintha egy Bartont elláttam volna SSE2-vel, és egy PCI-E (modern) VGAval. Ez alapján a tapasztalataim azt mutatták, hogy 2010 őszén már általánosan kezdett kevés lenne az egy szálas ereje, de 2014 elejéig még el lehetett vele lenni (szerencsére addigra a játékok már a több szálra mentek amúgyis).
Vagyis az elméleted igaz lehet, mondjuk egy 1400-as Tualatinról jó eséllyel ki lehetett volna húzni akár egy korai C2D-ig is. Vagy egy 3GHZ-es P4-et beiktatni közé, anyagi helyzettől és igényektől függően. Bár másik oldalról a MHZ marketing ereje akkor is megvolt ... -
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #116836 üzenetére
Persze, még ma sem tartunk ott, hogy egy CPUba integrálva játékra érdemes VGA-t tudjunk csinálni. Illetve sokéves címekhez jók lehetnek, de valahogy napjaink játékát integrált grafon élvezhetően játszani dolog nem megy már 25+ éve. (desktop mainstream CPU-kba vagy lapokra integrált VGAra gondolok)
Régen a lapokon volt 1-2 merész megoldás, emlékszem, hogy 1999-2000 körül volt egy lap amire egy komplett Riva TNT16MB-al rá volt integrálva, majd ennek jött az utódja, amin GeF2 volt. Persze ezeknek akkor már véletlen sem volt AGP pluszban, jó drágák és ritkák voltak.Na meg a ASUS M4A785D-M PRO lapomon volt HD4200 és azzal meg a HD4850-el is tudtam valami extra gyorsítást. BTW 2009-ben Burnout Paradise-hoz meg ilyenek lightabb címekhez a HD4200 1024-ben elég is volt.
-
Pikari
veterán
válasz
ata99 #116845 üzenetére
Nincs köze a foglalatnak ahhoz, hogy tud -e SSE2-t a processzor. Egyszerűen az intel nem akarta visszaportolni azt az utasításkészletet p3 alapokra. Aztán végülis az intel megtette 2003-ban, már pentium M néven futott akkoriban a pentium3 mag, laptopokhoz, beágyazott cuccokhoz.
-
fpeter84
senior tag
válasz
ata99 #116826 üzenetére
a S754 platform módjával népszerű, nem véletlenül... még ha valakinek van benne egy csúcs-A64 procija akkor a full ATX-be még oké, de ha mindenért pénzt kéne adni, nem hiszem hogy nagyon ugrálna érte bárki is... ha már pénzbe kerül, akkor legalább egy nForce3-as legyen...
a mATX pedig még kisebb értékű... az integrált videója egy DX6-os, feltápolt TNT2 szint lenne, de förtelmes driver kompatibilitási nyűgökkel - egy Gef2/4 MX erősebb és kevesebb vele a gond... még ha K8M890 lenne, arra lehet picit porcosodna, mert abban a Chrome9 legalább DX9-et ígér (hazudik) - azt lehet megnézném mire képes a hasonló korú integráltakhoz képest
szóval ha az a kérdés hogy ez már megvan, melyikbe tegyek egy A64-et akkor azt mondanám hogy a full ATX... ha az hogy melyik mennyit ér, vagy mennyit adjak érte, akkor azt mondanám hogy túrórudi szint - de nem a tesco-s mert annak pont nemrég megduplázták az árát...
abszolút semmi érdekeset nem látok bennük - de javítsatok ki, ha ti felfedeztek benne valami bugit
-
arn
félisten
válasz
ata99 #116618 üzenetére
Az egyik egy regi gep napi szinten valo hasznalata, a masik meg egy retro (csucsgep) korhu megepitese. A masodik esetben arra torekszunk, hogy a korszaknak megfelelo szintet tukrozze. De pakolsz bele, amit akarsz, max nem lesz korhu.
Ritka veteran auto vs regi auto napi hasznalata.
-
Pikari
veterán
válasz
ata99 #114972 üzenetére
Nekem egy super socket7 gép van állandó szórakozást nyújtó retró gépnek összeszerelve (amit fentebb már említettem is), ami elég sok korszakot hitelesen le tud fedni. Szerencsére ki tudtam mostanában élni magam vele annyira, hogy rájöttem, hogy mi hiányzik nekem ezekből a korszakokból.
Maguk a felhasználói felületek, programok, játékok csak egy dolog, de rájöttem, hogy az igazi hiányt nem ez okozza, hanem valójában a web2 előtti korszak egy nyugalmassabb, a fejlődést és munkát jobban lehetővé tevő, valamivel boldogabb életet eredményező kor volt, mert nem alakítottak ki ezek a dolgok kütyüfüggést, nem akart mindenki teperni, nem akart a világ a közösségi médiák, meg önjelölt influenszerek körül pörögni. És aki az akkori gamereket unalmas élet nélküli geekeknek tartotta, az nagyot tévedett, vagy legalábbis a mostaniak tükrében azok igazi chadek voltak
-
Pikari
veterán
válasz
ata99 #114969 üzenetére
Már egy ideje igyekszem cserélni, és nem pénzt adni ezekért a cuccokért. A retró cuccokért nincs értelme pénzt adni azon túl, hogy az ember összerak magának 1, azaz egy db retró gépet, persze nekem is dobozszámra sorakoznak az alkatrészek. Idén már nem akarok erre a hobbira költeni, majd keresek valami más elfoglaltságot, amire a fillérjeimet pazarolhatom
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114895 üzenetére
2011 februárjában is elavult volt már nagyon, de ettől még ilyen helyzetben lévőnek simán lehetett teljesen jó ajándék. 2500+-osok javarészt mentek 3200+-on, ami ezen a procin érdemben futott annak az 1,5GB RAM elég is volt, a dual boot meg egyenesen királyság volt egy rávaló oprendszer és egy modern lehetőségével.
Én a PC bontósodást szintén 2004 körül kezdtem, a peak 2009-ben volt, amikor már zöldságesláda számra álltak az alkatrészek a szobámban, egyszerre három operatív PC-m volt (egy Athlon XP 1466@2669MHZ egy P4 Northwood 1600@2400 és egy P4 Northwood 1800@2660), és mér közelítőleg sem tudtam felsorolni, hogy mi minden alkatrészem van -
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114840 üzenetére
Ez ugyan a sorozatszámnak csak az 1/3-a, de ez egy Barton 3200+, ráadásul a 200-as FSB-s változat. Ezt tudtad csinálni a sok korai 2500+-ból.
"Hogy ennek miért pont 15 évvel később kellett a kezembe kerülnie, mint ahogy szükség lett volna rá
" - a retro és az áresések, értéktelenedés miatt ez így szokott lenni. BTW 2010-ben ezzel már aligha mentél volna vele túl sokra, akkor már 7 évesen, SSE2 nélkül ez egy végletekig elavult és lassú 1 magos CPU volt. Ne felejtsük, eddigre már a C2D kifutott, sőt a C2Q is erősen kifutóban volt. Ez már inkább a 1st/2nd gen I-s CPUk ideje volt. Már a 4 magos Phenom 9500-amat is cserélni terveztem, addigra AMD fronton már a Phenom II-esek is kezdtek mainstreambe csúszni.
20 éve még elment volna, de igazán 22 éve ütött volna. -
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114841 üzenetére
Ezekszerint meg sem értetted amit írtam
Ez amit belinkeltél nem ám KT266, mert a KT266 az AMD chispet. Ez amit linkeltél Pro266TD, nem KT266.
Így természetesen rögtön tudom, hogy miről beszélsz, mert bár nem jártam a PIII-as topicokbafőleg anno nem (nem is volt otthon normális netem mikor ezek voltak a menők) de élőben szerencsére rengeteg tapasztalatot tudtam szerezni a PIII-as időkkel és cuccokkal.
A lényeg, hogy az elírosodon akadtam fent. Egyébként ez meg nem egy gyakori lap, de az MSI szerette az ilyen két foglalatos Master lapokat, csináltak hasonlót Athlon MP-hez is.
-
válasz
ata99 #114850 üzenetére
Nem helyre lettél rakva, hanem ki lettél igazítva. A korabeli újságokban is sok hibát lehet találni. A vasfüggöny miatt korlátozottak voltak az információk. Senki feje sem káptalan és érdemes néha visszaolvasni. 5-8 éveket nem illik tévedni egy olyan iparnál ami ennyi idő alatt komplett szériákat cserélt le. Ha megnézed néha 2-3 hónapon vitatkozunk, hogy mikor jelentettek be valami és mikor volt elérhető. Például az 1GHz-es P3-mon csak mosolygok, mert annyira korán jutottam hozzá, hogy senki sem hiszi. Pedig biztosan tudom, mert alig 2 hónappal előzte meg azt, hogy megismertem a feleségem. Márpedig ilyet nem illik elfelejteni
Pár példa mi előfordul, mert az emberek a saját emlékeik is megcsalják: A 82-ben megjelent C64-et jó gépnek mondják a 80-as évek végén. Akkor amikor már bőven voltak itthon is Amigák, amik 85-ben tették elavulttá az öreg C64-et. A Z80-at a 90-es évek elején tanulva akkor is jónak gondolják, közben akkor már csak egy jó tanulópálya volt. Hasonlóan túlzás amikor a túl későn megjelent EP128-at, vagy az alkatrésztemető TVC-t tartja valaki szent grálnak.
Persze érthető, hogy megcsalja az embert az, hogy mikor jutott hozzá valamihez, vagy tanulta, de a szubjektív élmények és a tények között nagy az eltérés.
arn:
a japok akkoriban nem szarral gurigaztak. Ha valami kaphato volt a vilagban, gyakran ott jelent meg eloszor.
Ez később is igaz volt, onnan szereztem AM3+ lapot hónapokkal az FX-ek megjelenése előtt.
-
válasz
ata99 #114828 üzenetére
máskor is szoktam szólni, ha hibát látok, ez nem személyes. Pikari már leírta a Z80 fejlesztését, érdemes összevetni azzal amit írtál.
Az a Z80-as lényegében egy multimediális szinten továbbfejlesztett Intel 8086-os volt
A 8080-at és 4004-et is fejlesztő vezetőmérnök Faggin fejlesztette a Z80-at. A 8086-os sokkal későbbi. Amin igazán leakadtam az ezt követő tény és következtetési hiba cunami.
a gyártás megkezdése előtt kaszálták el, mert a vállalati szvéra, amelyik ugye többet tejelt már a 16 bitet kivánta meg. Nem is olyan biztos, hogy az atari meg a commodore lett volna a piacvezető az otthoni felhasználású gépekben, ha az intel kijön vele.
A fejlesztést nem engedték megkezdeni, mert éppen csak elkészült a 8080 és az Intelnél ekkor a CPU csak egy termék volt. Akkoriban a ROM/RAM sokkal nagyobb részt képviselt a termékpalettán, mint a processzorok. A 16 bit jóval későbbi, de annak is az első alkalmazásai inkább úgy néztek ki, mintha csak 8 bites gépek lettek volna. Elég az első PC-re gondolni ahol a RAM méretét erősen limitálta annak az ára.
Az Intel ha megcsinálja a Z80-at, akkor ők versenyeztek volna a MOS-szal, de időben kb. ugyanaz lett volna a szituáció. A 6500 széria története, ami az Atari és C= gépeket hajtotta, nagyon hasonló. Azt ugye a Motorolától nagyon hasonló okok miatt kiugrott emberek tervezték. Tehát sok dolgot nem változtatott volna a történelmen.
A tua projektben volt több magos proci de csak alacsonyabb frekvencián. Nekik meg1 magon kellett a 10 ghz. Úgyhogy az is el lett akkor kaszálva. Az AMD csillaga akkor ragyogott fel, amikor csúfos kudarcot vallottak a 423-as sockettel, amelyiknek a létezéséről sem nagyon tudnak sokan.
Milyen Tualatin volt több maggal? Annak jóval későbbi továbbfejlesztésénél jelent meg a több magos processzor. Több processzoros rendszerek voltak, de több magost nem láttam. A 423-as Socketbe kerülő P4 származékokból többet adtak el, mint Tualatinból. Az elején az RD-RAM-mal, majd később itthon pl. a sulinet elején ótvar Celeronokat. Nem volt jó platform, de azért ismeretlennek sem lehet mondani. KROK tudna róla mesélni, mert őt is bepalizták vele.
Csakhogy az AMD-nél is túlfutottak a kiadásokkal a soc. A fejlesztésekor és azok is elkezdtek projekteket elkaszálni. A főkonstruktőrük el is húzott onnan az applehoz és a távoztával hullott is az AMD csillaga vissza a porba. Na de ez már régen volt...
Ezt kifejthetnéd, mert lóg a levegőben. A hallgatóim sem szeretik, hogy konkrétumokat kérek. Ha Kellerre gondolsz, akkor az AMD után 8 évvel került az almához, de onnan újabb 4 év után 2012-ben igazolt vissza az AMD-hez. Ha jól emlékszem, akkor a K8-on dolgozott mielőtt lelépett és talán még az AMD ARM projectjéhez is volt köze. Na azt tényleg lelőtték, de már csak a távozása után. De ez csak tipp, hogy mire gondolhattál, ezeket a dolgokat már nem annyira kedvelem, nem retró dolgok.
szerk:
Nem, ez megin falsch:
i8085...Z80A"
Az i8085 a Z80-ra adott válasz, mert az Intel is ki akart adni valami egyszerűbben használható CPU-t. A Z80A végén pedig a max órajelet jelölte a nagy A betű. Egy újabb revízió, de volt B is belőle.
szerk 2:
Az átalakító nem számít, az ATA-CF egy passzív cucc. A CF sebessége viszont alatta marad az SSD-nek, főként írásban. Ki lehet mérni, de egy S7-nél még nem fogod érezni a különbséget. Ami zavaróbb, hogy a CF kevésbé bírja a gyűrődést.
-
Pikari
veterán
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114819 üzenetére
Socket A (tehát Athlon XP-khez való lapban) 1,4S Tualatin?
Ez igen! (feltételezem VIA KT266 lenne a 226, utóbbi nem létezik)
Az ECS is szeretett kísérletezni, de sosem hallottam olyanról, hogy VIA-s AMD Chipsetbe PIII-as procit lehetne tenni
(itt szerintem valami tévedés lesz)"amelyekhez már kellett az a fránya SSE2 már megülték a gyomrát" - ugyanez volt a baj a 1466@2669MHZ-es Athlon XP-mmel is, hogy amíg nem kellett az SSE2 addig lenyomta játékok alatt a 3200-as P4-est is... de amint kellett, már el sem indult az adott cím.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114815 üzenetére
Igen, a marketing miatt kellett a 10GHZ.
A Tua kétmagosságára nem emlékszem. Pontosabban arra igen, hogy egyszer létezett valami Celeron ami 1200MHZ-es volt és két magos, és jól lehett húzni, de azt egyszer láttam háznál mikor mentem gépet telepíteni, se előtte se utána nem láttam többet ilyet, és meg nem mondom már milyen alapon volt. Akkor csak a két mag döbbentett meg, mert baromi alacsony volt hozzá az órajel, ez már 2011 vége volt, szóval akármi is lehetett.A jóöreg 423-as (Willamette 423) szerintem mindenkinek megvan innen a topicból, RD RAMmal meg 1300-1500MHZ-es órajellel, legalábbis én olyaokat láttam még élőben is.
Nem tudom mikor lépett le a főkonstruktőr de azért az AMD csillaga jóval a Socket A kifutása után kezdett esni, leginkább a C2D megjelenése miatt. -
Pikari
veterán
válasz
ata99 #114828 üzenetére
Jól emlékszel, a zilogot egy intelből kivált mérnök alapította, aki vitte magával a közeli munkatársait is. A tőkét pedig a korszak nagyvállalataitól kapták a chiptervezéshez.
A zilognak a z80-al a célja egy olcsó 8 bites, olcsón gyártható, komoly tápáramköröket nem igényelő, többé kevésbé kompatibilis processzor kifejlesztése volt, ami sikerült is. A processzor elég népszerű lett, hamar európai 8 bites gépeknek lett az alapja, és a keleti blokkban is klónozni kezdték. Aztán később mikrokontrollerré változva élte az életét egészen másfél évvel ezelőttig, amikor megszűnt a gyártása, bár Fehéroroszországban még gyártják a licensz nélküli változatát.
-
válasz
ata99 #114815 üzenetére
Z80 a 8080 továbbfejlesztésének tekinthető inkább. Köze nem volt multimédiához. Az Intelnél 8085-öt meg poénból fejlesztették ki a 16 bit előtt? Az már csak mellékes, ahogy a Z80 másik cég terméke. A 423-as socket-ről is elég sokan hallottak. konteónak jó amit írsz, de tényeket nyomokban is alig tartalmaz.
-
Pikari
veterán
válasz
ata99 #114819 üzenetére
Én imádtam az ECS-t a maga idejében, a kombó lapjaik fantasztikusak voltak. Ezek fantasztikus bővíthetőséget kínáltak, kompatibilitást a korszakból már kikopott, az aktuális, és a rákövetkező hardvergenerációkkal is. Lehetett építkezni ezekkel a lapokkal kb a szemeteskuka aljáról. Persze a teljesítményük általában hagyott némi kívánnivalót maga után, mert olcsó és egyszerű chipseteket használtak, a tied ez alól kivételt képzett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114774 üzenetére
Azért a két procis P3 1,4S igencsak drága volt, és egy két procis csúcs rendszer. Egyébként szerintem egy 3GHZ-es HT-s NW-t aligha előzne meg egy ilyen gép, vagy maximum speciális esetben (ahol a két CPUnak van előnye).
Mert clock-to-clock ugyan a Tualatin jóval erősebb mint a P4-ek, de van 1600MHZ hátránya azért.
Nem csak PIII-as de Athlon XP-vel se tudsz menni netre.
A C2D részben Tua konstrukció, de rokonságban áll a Pentium PROval is. -
hobizoli
nagyúr
válasz
ata99 #114743 üzenetére
a ZX Spectrum-ban ugy tudta kezelni a 64kB-t, hogy volt a 16kB volt a ROM es melle a 48kB a RAM es ezt klatta egyben
a Spectrum 128kB meg lapozta a RAM-t, szeritem az is ugy latta a tobbit
SpeccyDOS interface-n volt egy u.n. NMI gomb is a RESET gomb felett, amivel lehetett game kozben imagefile-t, masolatot csinalni lemezre az aktualis allasrol, es az egesz RAM tartalmat ahogy akkor eppen van, es akkor onnan toltodott be lekozelebb
49179byte volt a file merete, ami 27byte-l tobb(!!) is, mint a 48kB 49152byte-a
ezzel amugy eleg sok game-t lehetett baromi konnyen "lemezesiteni", mert amikor betoltodott a kazettarol a game, es bejott a kezdo kep vagy fomenu, csak megnyomtad az NMI gombot es megvolt a game egybol lemezesitve lett egy file-ban
B verzio az volt, hogy gepi kodban attunnnerolod a kazetta helyett a interface-re a behivasokat, de az eleg nyugos tudott lenni, meg voltak fake(!!), maszkolt loader-k is
pl nezted a loader-t, betoltes utan az indito ugras 88888-ra jelzodott ki, amikor 65535 lehetne a max ertek
de erre volt egy sw, es ha abba betoltotted a loader-t, kilistazta humanoidnak ertehetore a kodot, es az ugrasok melle zarojelben kiirta a valos erteket decimalisan
amikor meg voltak 3,5"-s DSDD 80track-s 620kB-s lemezek is, kb senki nem szarakodott vele, 6-7sec alatt berantotta lemezrol a file-t es hello
az most hogy sporolsz 10-15kB-a lemezen, de nem baszod el ra hetvegedet, hanem NMI gombnyomas es megvan, nyilvan sokkal egyszerubb
mondjuk igy nem toltotte be a 6912byte-s hatterkepet, amit kazettarol toltes kozben be szokott, hanem egybol a fomenu-ben voltal az NMI-s image menteskor, de azt kb mindenki telibe leszarta -
válasz
ata99 #114732 üzenetére
Minden a technikán és a pákán múlik.
Írtam korábban egy összefoglalót kezdőknek.
Átolvastam, ez mára annyiból változott hogy jelenleg hegyes a pákám, és az újabb ólommentes lapoknál már néha ki kell szippantani a furatból az ónt, és bedugni a lukba a kondi lábait.
Sokszor ennek az oka az eltérő méretű kondi-láb, amit nehéz betolni az ólommentessel kitöltött lukba.
De a P1 a legkezelhetőbb kategória, nem ólommentes forrasztás, kicsi kondik, van hely is bőven, stb. -
-
-
Pikari
veterán
válasz
ata99 #114689 üzenetére
Én próbáltam nyelveket tanulni általánosban (90-es évek, rendszerváltás után). Elsősorban az angol érdekelt volna, de az nem volt. Indult viszont német és orosz szakkör. Mindkettőre jelentkeztem.
A németre hárman jelentkeztünk, így az el tudott indulni, de következő évtől bevezettek egy idegen nyelvórát órát az órarendbe is, így a német az megmaradt, az biztosított is volt.
Viszont mindenképp be akartam jutni oroszra, mivel már akkor is ilyen mérnöki beállítottságú voltam, és bizony tisztában voltam vele, hogy az összes ipari berendezés, low level tudományos cucc, stb orosz nyelvű (na meg persze angol, de azt nem tanították).
Csak hogy egyetlen jelentkező volt oroszra az egész iskolában, és az én voltam
Így nem indult el az orosz.
És felnőtt fejjel sajnos beigazolódott, hogy bizony kellett volna nekem az az orosz, ez a kép illusztrálja is, hogy miért:
Az angolt megtanultam a carton networkról, aztán meg fórumozgatva, úgyhogy azzal már nem volt gond.
-
Pista0001
addikt
válasz
ata99 #114666 üzenetére
Ebben az esetben szerintem 4×512 mega vagy 2×1 giga elég és autentikus is bele. Sőt, ez is már a továbbhasználóknál volt hétköznapos (inkább a 4×512), megjelenésekor inkább az összesen 1 giga lehetett az általános.
Nekem továbbhasználóként volt S939-es nforce4 gépem, 2008-ban jutottam hozzá, kb 1 évig használtam. Eredetileg 2×512 MB rammal ment új korától, nálam került bele még egyszer ennyi. Klassz gép volt, 3000+ majd 3700+ volt benne utóbbival jól elvoltam akkoriban.
Szeretnék retroként is ilyesmit, elvégre szép emlékeim vannak róla. Van elfekvőben egy 3400+-om (fogalmam sincs, honnan...), ddr1-em is van bőven, vagy egy Quadro FX3450-em, korban kb stimmel (az említett régi gépembe új korában 6600GT szereltek, hozzám is azzal kerül), szóval csak egy jó alaplap kell majd.
Ja, milyen vga-val próbáltad? Nem 512 megás?
-
-
Nem is értem a felét amit mondasz. Lecsukás, gumis spektrum...nekem ezek a fogalmak újak.
Viszont az a 300-as cyrix egy vicc volt. A k5-100-am verte játékok alatt. Ismerősnek volt ilyene, és sokat jártam anno náluk. :]
mod..gumis spektrum..lol, megvan. Nem a gumison volt a hangsúly, hanem a spektrumon
-
Badman 4ever
őstag
Én csumig butított XP-t használok és evvel is tesztelek, csak a grafikus felület beállításaihoz ragaszkodtam. Nem megy példának okáért se a biztonsági központ, infravörös figyelő (van infrám), windowsos tűzfal (ESET Smart Security van helyette), stb.. A Felügyeleti Eszközök/Szolgáltatások-nál és az MSConfigban állítgattam.
Íme az eredmény: -
-
-
-
-
-
törölt tag
A SuperPI 1.5 mod XS programot szoktuk használni. Egyszerűen letöltöd, kicsomagolod, elindítod és futtatod az "1M" tesztet. A 200-ason is ide állíthatsz. Hajrá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Intel Core i7 10700 - 4.8 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged