- Mobil flották
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ricsip #119580 üzenetére
Ma pedig az IntegralXP szerkesztőjével gyerekjáték. A filenévben benne van hogy mely komponenseket adtam hozzá :
Windows XP Professional SP3 x86 - Integral Edition 2024.11.29 (Customized Option; 2,3,4,5,7,8,A,B,C,D,E,H).iso
A friss szerkesztésem, nLite- al is tovább szerkeszthető.
FX8320- ra felment. - - [link] - [link] -
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip #119556 üzenetére
Igen, a 2000 az masszív stabil volt, én sem emlékszem rá, hogy újra kellettt volna rakni.
Bezzeg a Win 98-at, nekem '99-ben 1-2 havonta kellett újrarakni, mondjuk ott nem csak én voltam a ludas, hanem öcsém is, aki bőven beleszaladt mindenbe amibe csak lehetet. És még Windowst se tud(ott) telepíteni. De kajak, még 2023-ban is én telepítettem neki Win10-et
Viszont volt egy nagy előnye a hullós Win 98/ME-knek : Az, hogy 1-2 havonta járthattam házakhoz telpeíteni, igaz akkoriban még sör/csoki/200ft kombóért ment a dolog, sőt volt ahol egy "köszönöm"el kellett beérjem, de ha akkor én ebben meglátom az üzletet igen jól kereshettem volna. Üzlet végül a gépépítésekkel jött el. A Win XP-t már jóval ritkábban kellett telepíteni, a Win7 meg a legtöbb helyen olyan volt, hogy felraktam és már nem nagyon kellett mégegyszer.
Ennek ellenére fiatalság bolondság nálam is megvolt, egy konkrét példa :
A 3GB-os HDD-men soha nem volt hely, mert öcsémnek is mindig is, azért is mással kellett játszani mint nekem, fater munkás cuccai is a gépen voltak, szóval hárman voltunk 3GB-ra és senkinek sem volt elég a saját része. Na egyszer begurultam, hogy megint 0kb hely van a winxón, és becsukott szemmel kijelöltem könyvtárakat, és shift del. Akkor jöttem rá, hogy egy operatíve működő Windows képes törölni magát részben, ami elég ahhoz, hogy ne omoljon össze (még akkor) de a következő startnál már ne tudjon fel bootolni
Ezt később egyszer a suliban kamatoztattam beszöktem óra előtt a számtech teremebe, és a nekem tetsző lány gépéről így törötltem a Wint majd leállítottam a gépet. Mikor indult az óra, akkor neki nem indult a gépe, és így oda kellett üljön mellém, közös munkára.A rendszergazda biztos örült nekem, bár szerintem sosem jött rá, hogy én vagy bárki csinált bármit a géppel, akkoriban könnyen összeomlottak még az oprendszerek
(Különben meg 133-asok voltak a teremben 16/32MB RAMmal, egyedül valamiért az én gépemben volt 48MB RAM, a leghátsó ablak mellettiben, és megvoltak benne mókolva bizonyos dolgok, pl powertoysal belőve az oprendszer, a 777 SMS letiltva, hogy más ne akarjon odaülni, a chat.hu is csak jelszóra jött elő, amit persze senki sem tudott, rajtam kívül)
-
válasz
ricsip #119551 üzenetére
Tényleg, a Chip magazin is jópár évfolyamon keresztül leközölte a SAC frissítéseket, jól jött amíg csak betárcsázóssal vánszorogtunk.
Ma meg fél perc alatt lejön optikán az UOSP, ami ezt egy lépésben megoldja, nem kell elmélkedni, aberrálgatni a csomagokon, annak függőségein, és további alfüggőségeken(a 68. verzióban még ismét függőségben levő alverzióval), mint pld Linux alatt.
Feltolod, aztán retró gépen abszolút full komp.
Viszont madnesshez kell pld kezdőnek még pár év, mire tudja miket is kell felabberálni, bár már részletesen leírogattam, úgy már asszem elég egy kezdőnek is pár hónap gyakorlás, mire rájön, mit miért hogyan. -
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip #119462 üzenetére
Nekem már csak azért is érződik a bőrömön ez, mert sokat dolgozok Ausztriába, és azt érzem, hogy évről évre kevesebbet ér az osztrák fizetésem is itthon
Ráadásul a vendéglátásban az utóbbi 1 hónapban szép óvatban megint végrehajtottak egy kb 10%-os emelést, mindeközben se a fizetések se semmi nem emelkedett -
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip #119450 üzenetére
A hivatalos KSH infla semmit nem ér, főleg, hogy közben a reál bér is csúnyán beesett
Tavaly találtam egy 2014-es árlistát a kedvenc szórakozóhelyemről, kaja és itallap listát. Minden 3,5-4,5× emelkedett 2014 január 1-hez képest, de volt egy olyan tétel ami 6× -osára. Ezzel szemben a netto minimálbér pontosan a 2× -esére emelkedett ebben az időszakban. Ez szerintem eléggé jól mutatja, hogy szépen csendben mi lett a reálbérével nagyon sok embernek...
De érdekes lenne körbenézni az élemiszerárak, vagy ingatlan árak (csúnyán torzítana az aránytalan emelkedés miatt, de ez is része) között, és a képlet valszínűleg még szomorúbb lenne.
Mindeközebn igazából csak az elektronikai eszközök ft/teljesítmény ft/GB aránya javulna nagyon szépen -
válasz
ricsip #119324 üzenetére
Újonnan én sem vennék, de csak azért mert szemét van csak.
Nehéz árban vesenyezni a használt SAS-al. Egybe vettem régen egy rakás szerver cuccot, intel ssd-ket, fele 0km-es volt. kiárultam kb 80eft lett belőle de még maradt is többminden. Egy 6TB-osat megtartottam mivel 20eft-ért sem kellt el.
Cégek dobják ki tonnaszám, értéke 0 de adatot tárolni szerintem tök jók. Ha beleférne a nasomba az adapterrel akkor abba is raknám.
De a lényeg itt az lenne hogy régi gépbe mondjuk valami ultimate game pakkal mégsem kell egy nagyobb SSD-t venni hanem egy sima kukázott sas vincsi is megfelel.
HDD feeling megvan, darál, pörög de mégsem annyira lassú mint egy asztali. -
ricsip
addikt
válasz
ricsip #119263 üzenetére
Ha ezt jól írtam, akkor már csak 1 kérdés: az nvidia PCI prefetch disable minden korabeli nforce chipset-es alaplapon BIOS update-el az észrevehető romlást hoz bármiben? Pl. egy PCI Sound Blaster live-ot rakok melle?
BIOS Version Date Description
F15B Oct 22, 2008: Disable PCI prefetch -
válasz
ricsip #119231 üzenetére
Pár éve készítettem egy tesztet magamnak többféle CPU-val, közötte volt egy 3000Mhz Brisbane (5800+) és egy 3000MHz Windsor (6000+). Tömörítés, videó enkódolás, Cinebench, Passmark alatt átlagban 3% volt a Windsor előnye, játékokban 15%. De ez nyilván a tesztelt programokon is múlik.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip #119237 üzenetére
Elsőre elírásra gyanakodtam, de láttanm máshol is említve ilyet. Ezekből volt annyi féle, hogy ember legyen aki számon tudja tartani, mondom azonos pluszozásuakból előfordult 3-4 féle is.
Ha nem akarsz tuningolni akkor az 1024KB cache-est vedd inkább, ha pedig tuning akkor 65nm és 512KB. -
válasz
ricsip #119239 üzenetére
AM2+ DDR2 szintet választottam középretróra. Alaplap már olcsó, proci (Phenom-II) pedig amolyan professzionális szint, 2magra jut 6MB L3. Itt a 4 magos már nem jött be nekem, azt szétszedem.
Valamivel jobb összteljesítményt ad, mint az E8500.
A 3DM2000 pld látványos. A sima AM2 procisor ehhez képest lomha sztem. Pld 3DM01- ben kb harmadannyi pontot hoznak, és ez szépen látszik a játékteljesítményben is.
Az 565- ös procihoz elegendő még a sima hőcsöves, nagyventis gyári hűtő is, a négymagoshoz már nem. -
Pikari
veterán
válasz
ricsip #119237 üzenetére
Mert időközben átalakították a magot. Csomó dolgot egyszerűsítettek, vannak egyes memóriaműveletek pl, amik egy extra ciklust igényelnek, meg csökkentették a csíkszélességet is 65nm-re. Ezekkel érték el a magasabb működési frekvenciát, és kissebb fogyasztást. A régebbi gyorsabb azonos órajelen, de többet fogyaszt, és nem skálázódik olyan jól. Egyébként amit nézel, 5200+ abból több féle van. A 90nm-es ugyanúgy 89w-ot fogyaszt, a 65nm-es fogyaszt 65w-ot.
Egyébként nem számít, a lényeg csak annyi, hogy mindig a nagyobb caches változatot válaszd, ha erre lehetőséged van. Nem igazán skálázódik ez a platform pusztán az órajel húzkodására akkor, ha nincs elég cache.
-
Pikari
veterán
válasz
ricsip #119231 üzenetére
"2) A 2x512 KB vagy 2x1024KB L2 cache okoz észlelhető különbséget ennél a generiációnál, átlagfelhasználás és korabeli játékok esetén?"
Másfélszeres sebességesést is okozhat bizonyos játékokban és programokban. Főleg azokban a gépekben, ahol szar rammal/chipsettel van kombinálva a processzor (ami akkoriban szokás volt). Hogy milyen stepping, meg milyen vércsoport, az mindegy. A lényeg, hogy a nagyobb caches változat legyen. Csak azt az amd nem tudta gyártani értelmezhető mennyiségben, ezért az ember általában a kissebb változattal találkozott össze.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip #119231 üzenetére
Nekem a szerelgetéssel sosem volt gondom, számtech boltban szervízesként és új gépépítőként is ténykedtem.
"Most h. aprópénzért meg tudom venni gyerekkorom masináit (a.k.a "gyűjtöm a szemetet")" --- igen, megvan a varázsa
" Nem úgy mint 25 évvel ezelőtt, mikor ezek az aktuális gépeim voltak, és ha elcsesztem volna, akkor az egy vagyon, fater seggberúg érte, és nuku gép évekig
" --- nekem ha nem is évekig, de hónapokig nem lett volna gép. 25 éve még egy gép volt a családban és faternek is munkaeszköz szóval 2-3 hónapon belül lett volna egy valószínűleg sokkal olcsóbb/gyengébb új, de a s3ggberúgás meglett volna. 22-23 éve már fater nem dolgozott mikor az Athlon XP-k voltak a menők, szóval ha lesarkaztam volna, max hónapokig nincs gépem.
A64 X2 -nél elég nagy lett a káosz. Előszür csak simán a rendes órajel dupláját írták rá + -ban, de aztán jött a különféle L2 meg magvariánsok, a végére volt olyan + -ozás (4200+), ami akár 3-4 féle CPU-t is takarhatott. (NA, az Intelnél csak egy kicsit volt jobb a helyzet, E6300, E6400, E6600... azok is mind kétféle CPU-k voltak).
"1) Tehát: 89 W--> 45W ez értelmezhető fogyasztás, és hő csökkentést tud elérni?" --- nagyon is.
"2) A 2x512 KB vagy 2x1024KB L2 cache okoz észlelhető különbséget ennél a generiációnál" --- az 512KB-os CPUk általában jobban tuningolhatóak mint az 1024KB-osak. Az 1024-esek alacsonyabb órajelen is mennek, mint 512-es társaik, és a korabeli játékoknál vegyes a kép. (Sok még a magas órajeles 1 magot részesíti előnyben). Viszont a kicsit újabb cuccokban már az 1MB L2 kezd jobb lenni...
"3) Az h. stepping Windsor F2/F3, ill. Brisbane G1/G2 az okozott bármi különbséget," --- ezek ugye nem Athlon XP-k, az A64nek annyira nem vagyok mélyen a lelkivilágában, de nem feltétlenül az újabb stepping a jobb, ha tuningot is tervezel. Ha nem, akkor meg szerintem totál mindegy, hogy melyiket veszed.
Ebben a szegmensben az Opteron meg az FX lesz a ritka unikornis árú, a többi gondolom tucatszám van, főleg a 4XXX+ -osok, amik a maguk idején se voltak ritkák. Vagy valami magasabb órajeles Brisbane-t pakolnék bele (pl 4800+ 65W G1/G2); vagy pedig az 5200+-os 65W-os F3-as Windsort, az tűnik a legjobb órajel, cache, fogyasztás arányúnak.
-
-
válasz
ricsip #119158 üzenetére
Azért ez pécében kb az ami a bukólámpa autóban.
Ha visszajön az életbe, teszek bele egy slot-in optikát és egy 4-es CD váltót #for the lolzMielőtt elfosta magát a táp, csináltam videót Darthsünnek a lassú fos IBM-ről, íme.
A CD meghajtó driver betöltés tartott 1 másodpercnél tovább, de az se sokkal. -
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip #119082 üzenetére
Sajnos mindenképp. Ha nem akarod, akkor ne vedd le, csak akkor túl sok mindent nem tudok róla mondani neked, maximum CPUIDel tudsz sok mindent kiolvastatni, de sajnos a lényeget pont nem
Én sem értem miért nem lehet a sorozatszámot kiolvastatni, annyira jó lenne pedig -
fpeter84
senior tag
válasz
ricsip #119057 üzenetére
egyszerű megközelítés: ha van ATX12V 4pin (később 8pin) csati a lapon a proci VRM környékén akkor egészen biztosan a 12V ágat terheli elsősorban - ez a P4-el és a kései Socket A lapokkal jött el - amin nincsen ilyen csati az igen nagy valószínűséggel az 5V ágat terheli elsősorban - bár azért előfordulhatnak az átmeneti időszakban érdekes köztes megoldások is, akár plussz molex csatival...
ha egészen biztosra akarsz menni, akkor multiméterrel méregethetsz a VRM mosfetek körül: egy testpont - pl az I/O csatik fémháza általában testelt - valamint a mosfetek lábait körbejárva fogsz találni olyat amin a CPU Vcore-nak megfelelő az érték, olyat amin valami semleges kis érték vagy nulla, meg olyat amin vagy 5 vagy 12V van
tovább árnyalja a képet az AGP vidkártya - maga a slot ha jól sejtem bár egyetlen lábon ad 12V-ot is a kártyának, de esélyesebb hogy az érdemi tápellátást a sokszor ismétlődő 3.3V ág adja. viszont ez a 3.3V ág a korai hibrid AT/ATX lapoknál az AT csatin nincsen jelen ezért azt vagy az 5 vagy a 12V ágból állítják elő... ha ATX táp, akkor is nem árt figyelni ha a címke a tápon azt írja hogy a 3.3 és 5V ágnak van egy közös max terhelhetősége
ha a vidkártyának már külső floppy vagy molex tápcsatija is van, akkor az szerencsés hogy több lábra/vezetékre osztja el a terhelést, de ismét kérdéses pont hogy az 5 vagy 12V ágat terheli e - itt is csak azzal lehetne biztosra menni ha méregetne az ember
vegyünk egy szélsőségesebb esetet: Palomino AthlonXP 2000+ proci 70W és nincsen ATX12V csati: az azt jelenti, hogy 100% hatásfok mellett is csak a proci 14A-t ránt ki a táp 5V ágából - 85-90%-os hatásfok mellett legyen inkább 16A. mellette ott van még a chipset, ram, a HDD-k is képesek meghúzni az 5V ágat is, optikai meghajtó - helyből 20A felett járhatunk és még nincsen vidkártya a gépben... valóban jól látod, sok bivalyerős 7-8-900-1000W-os modern tápot simán le tud térdeltetni egy ilyen retró konfig, tehát jobb egy korabeli 3-400-450W-os tápot választani 25-30-40A-es 5V terhelhetőséggel, csak legyen egészséges a belseje...
egyébként sajnos még az új ATX12V csatis, hozzá látszólag erős ATX táp is hordoz magában buktatókat: sok 4-5-600W vagy akár még erősebb tápnál úgy jönnek ki a látványos értékek, hogy a 12V-os ág 2-3 felé van osztva, és mondjuk 2x15A, 2x20A-t vagy 3x15A-t ígér a 12V-ra, de ez is lehet kevés: dugj egy ilyen tápra egy 120-140W TDP-s kályha procit, meg tegyél bele egy olyan 70W vidkártyát amin nincsen tápcsati - vagyis az is az alaplapi 12V ágat húzza - és kis hatásfok veszteséget rászámolva már túl is terhelődött még a 20A-es ág is... szóval ilyen osztott tápokat jobb olyan konfighoz párosítani ahol a vidkártyának külön tápcsatija van... de a legjobb ha nem is osztották többfelé, hanem egyetlen bika 40-50-60A-es 12V ág látja el az összes végpontot...
-
Pikari
veterán
válasz
ricsip #119066 üzenetére
a kódot, ami rá van írva a processzorra. 2000+ névvel pl fut vagy 6 féle processzor.
de ha szerencséd van, a bios is ki tudja írni, hogy hány V-ról fut a proci.
az 1.6v-os változat 60w-os.
az 1.7vw-os változat 75w (180nm)
az 1.5v-os változat 50w körül lehet (ha ilyened van, akkor ahhoz biztosan jó lesz a modern konzumer táp is) -
Pikari
veterán
válasz
ricsip #119057 üzenetére
Ahogy laci írta, az Athlon64 és újabbak már +12ről csócsálnak.
Athlonxphez még tipikusan +5v ág kell, aminek legalább 25A-nak kell lennie, de még jobb, ha 30. Vagy a másik lehetőség, ha alcsonyabb fogyasztású procit teszel bele, pl 1.6ghz abból van 1.5v-os változat is.
-
laci1128
tag
válasz
ricsip #119057 üzenetére
Athlon 64 és az X2 már a 12 voltos ágat húzzák (Intel oldalon a Pentium 4-től kezdve). Jellemzően ha van az alaplapon 4 tüskés 12V ATX tápcsatlakozó, akkor a processzor a 12 voltos ágat terheli. A Socket A foglalatos Athlon XP-t támogató alaplapoknál nem mindegyiken található sajnos, olyankor kell a kraft az 5 voltos ágon. AGP-s videokártya még kérhet ezen felül kakaót a kisebb feszültségű ágakról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest