- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Erős, de energiahatékony lesz a Dimensity 9500
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fpeter84
senior tag
archive.org esetleg nem tudja előbányászni? rengeteg dolgot tudtam vele előteremteni akár 10-20 éve már nem is létező/megváltozott tartalmú oldalakról is
-
-
quailstorm
félisten
Persze, tökéletes a CRT monitor, feltéve ha tudsz szerezni. Mint ahogy CRT TV-t is, mert ez inkább arra van kitalálva. Egyre ritkábbak és egyre drágábbak (és most nem az ingyen elvihető szemétre gondolok).
Tökéletes a CRT monitor, feltéve, hogy el tudsz helyezni 2 hajóágyút a lakásban, ami kánikulában szétfűti a szobát.NES-től Nintendo Wii-ig, modern TV-vel vagy monitorral használni a konzolt helytakarékosan, jó minőségben, ennél jobb opció nincs. Max az emulátor. Ami még egy lépcsővel messzebb van a retrózástól.
-
Tudom, hogy nem nekem szólt a retrórendőrség. Én inkább trollkodni szoktam a 8 bitesekkel
Nem véletlenül írtam ,hogy viszonylag. Egy Amigához képest még mindig olcsó. Egy alap A500, rendbeszedéssel, lemezekkel vagy gotekkel a duplájáról indul, mint egy használható DOS rendszer. Ha nem is olcsó, de viszonylag az. Erről jut eszembe, hogy számolgattam egy raspbiant és annak az ára is már szép összeg. Rasberry, két joy, táp, ház, SD kártya már a 40k-t karcolgatja.
"a '90-es évek elején szépen elkezdett a HiFi és a minőségi hang irányi igény csökkenni." Nem vagyok egy audiofüles, de a fiatalok sokszor vállalhatatlan minőségű dolgokat hallgatnak. Kis tejfölösdoboz hagnszórók kongó-bongó hanggal, torzítva és boldogok vele. OK, a Sokolnál jobb, de a kettő között voltak jobb cuccok, majd a divat győzött a hangminőség felett.
"A DOS minden volt, de nem ez, még a plug&pray időkben sem.": Ezt kiegészítheted a AmigaOS-sel és az Apple System-jével is. OK az alapot fel lehet rakni gyorsan, de előbb-utóbb ezeknél is jön a varázslás. Ilyen lib, vagy vashoz a megfelelő driverek. Az almáknál esetleg a resource-ot editálhatja az ember DOS-ról átmásolva valamit. Na ezért van az, hogy nekem van sok fajta rendszerben egy kis tapasztalatom, de nem érzem azt, hogy bármelyiket is igazán mélységében ismerném.
FoxiestFox: Hova lett az AMD féle hangkártyával számolt 3D hangzás? Behangozták, aztán azóta sincs rá igény, vagy miért maradt el?
-
arn
félisten
Miattam mindenki azt csinal, amit akar, csak a tenykent valo beallitast nem szeretem, arra szoktam kizarolag reagalni. Pl amikor olyan kontextusban szerepeltetunk vmit, es allapitjuk meg hogy milyen, amiben annak idejen sose fordult elo, vagy menet kozben az megvaltozott. Ez egy fals kovetkeztetes, es felrevezeto annak akit ez erdekel. Vminek a korabeli szerepenek megertesehez a korabeli allapotokat kell eloszor rekonstrualni es megvizsgalni a tobbi szereplot.
Igy levonni kovetkezteteseket tobb evvel ujabb vasakkal osszevetve valoban nem talalom helyen valonak. Ha te ezt kotekedesnek erzed, sajnalom.
-
törölt tag
Ha ezt viszonyítod a saját korukhoz, illetve hogy hogyan kellett akkoriban bármit feltelepíteni (A:/SETUP.EXE, INSTALL.EXE), ez totál más és szokatlan, a GUS kapcsán akkor nem értem miért van a driverrel problémád ha annak, főleg ehhez képest - kényelmes kis menüi és shortcutjai vannak.
Jumperelni a GUS-t és a későbbi SB-ket se nagyon kellett, a nem PNP classicon is max baseportot kell állítani jumperrel amit akár békén is lehet hagyni, de a fizikai beszerelés után egy GUS install nálam mindig úgy működött hogy megnyitottam a a setupot, találtattam a setup-al olyan erőforrásokat amik nem voltak foglaltak, utána nem nagyon kellett foglalkoznom vele, legfeljebb egy "e" gombot kellett nyomnom hogy az emulációs menü előjöjjön és kiválasszam ami kell. Nem volt soha fejtörős a Gravis és amikor hozzájutottam egy AWE32-höz, vakartam is a fejem hogy mi a franc alapján kell a setup-ját megcsinálni, mert ezután egyáltalán nem volt világos. -
Hát igen kb ez történt.
Mondjuk annyira erősek a mai CPU-k hogy lényegében célhardver sem kellene már összetett 3D positional audiohoz, elég lenne CPU-n (vagy akár GPU-n) futtatni és jó eredményeket lehetne kapni.Csak ugye a mainstream gaming mindig a 15-25 éveseket célozza nagyrészt (ahogy régen is, csak akkor mi voltunk azok
) , és a mai 15-25 éveseknek nincs emlékük arról, hogy mit nyújtott egy A3D 2, azokban a játékmotorokban amikben normálisan implementálták.
Tehát az hogy felveszel egy Aureal kártyával egy fejhallgatót, és Unrealben, Q3-ban pontosan hallod merre az ellenfél a fejedhez képest, hogy van-e köztetek fal, ahogy az effektek visszapattannak felületekről stb, akkora flash hogy én nem bánnám ha akár csak egy sw layer formájában, csak legyen ismét ilyen, mert kilépek Unrealből, belépek CS:GO-ba a modern gépemen és a fülem bassza az igénytelenség
-
törölt tag
Már helyből 2 driver részt kell feltenni egy egyszerű setup helyett, még szerencse hogy philscomputerlab megcsinálta kvázi automatára a dolgot, mert nagyon nem a gus setup.exe -> játszhatok is kategória:
[link a driver fájlokhoz]
[ISA PNP Blasterek élesztése DOS alatt, 25 perces videó]
Ez minden, csak nem felhasználóbarát és teleszemeteli a CONFIG.SYS-t és az AUTOEXEC.BAT-ot is rendesen. -
törölt tag
Megszűnt a Directsound3d, de a kitépés nem igaz - ez a Vista-s migráció bőven előre be volt jelentve, mi több a Creative segített ennek az implementációjában. A kitépés mint szó a Creative-et áldozatként tünteti fel, ez nem igaz, tény
Nagyon egyszerű hogy miért maradt el egy közös térhangzás lib fejlesztése: mindenki használja a sajátját. -
Na jó de az EAX mindig csak egy sima kiegészítés volt a DS3D-hez, sosem kívánt 3D positional audio API lenni és néhány jópofa reverb volt neki köszönhető nem sok más.
Míg az A3D kellett volna legyen a gaming jövője wavetracinggel ahogy kell.Az AMD megpróbálkozott még vele a TrueAudioval de végül abból sem lett semmi.
Én pl pont az a típus vagyok, hogy lefosom a grafikát, amíg hangulatos, de hang tekintetében többet várnék, mint ami jelenleg rendelkezésre áll a modern játékokban.
-
törölt tag
Nem tépte ki alóluk, a Vistára már bőven készen volt a Creative, migrálták is az EAX-ot OpenAL alapra, ami elég pontos mása a hardveres változatnak, csak éppen nem a hangkártya számolja már az effekteket és emiatt nem is kavart nagy port - elég erősek lettek a processzorok ahhoz hogy szoftveresen is tudjanak térhangzást megvalósítani anélkül hogy különösebben terhelő lenne.
-
Az előtte lévő kártyával is voltak gondok. Jumperelni kellett, változót berakni a config állományokba. Érteni kellett hozzá, mai next-next-finish szemmel nézve béna. Akkor simán felpakolta az ember. Ezek szerint nekem szerencsém volt, mert amivel játszottam az jól működött. A videóval az az érzésem, hogy mai szemmel véleményez olyan dolgot ami akkoriban nem volt igazán kiforrott. De az igazság az, hogy semmi más sem volt az. Pont az általad említett ESS-t és még sok más kártyát egyszerűen SB Pro módban használt mindenki, mert az lett a kvázi szabvány. De ismerősnél szvtunk a PnP vibrával is szépet Win95 alatt, mégsem mondtuk rá, hogy szar.
más kontextusban: Lehetne fikázni a Ladákat mert a nyugati gyártmányokhoz képest tényleg erősen lemaradtak a 80-as években. De az akkori lehetőségek és környezetben mégis jónak számítottak. mondom ezt úgy, hogy egy S100 áll a garázsban
"RetróRendőrség megmondja hogy mi a tuti" Pont ezért trollkodtam a 8 bites hulladékra válaszul, hátha leesik az embereknek. Emulátort elég sokat használok, mondjuk inkább arra, hogy gyorsabban kipróbáljam a különböző szoftver verziókat, adatot vigyek át stb.
Amit meg arn írt, tényleg lehet jobban összeválogatni. Ma viszonylag olcsón lehet építeni DOS-ra gépet. Egy közepes teljesítményű PCI-os 486 (DX2 66 vagy DX4, 5x86), bele valami SB AWE, sima S3. Ezekkel lehet így a legkevesebbet szívni és van belőle még választék is. Tucat cuccok, nem a legjobbak, de bőven jók egy átlag DOS gépbe.
-
-
arn
félisten
A video alapjan is irtam, minimalis elteres volt ott a dosbox es a uj/regi chip kozott a felhozott mintakon. A muntot is jol megcsinaltak mt32re, ha valakit nem erdekel a hwes resze.
Az maradjon mar az en becsipodesem, hogy teljesen az eredeti allapotra torekszem, ha lehetseges.
-
arn
félisten
Nem csak papiron fantasztikus, a tobbi a piac sajatossaga, de arrol nem a hw tehet. Teljesen mindegy ki jott volna ki vele, hasonloan jart volna - nem blaster, nem kell. Ugyanigy jart az osszes tobbi problakozo, a pas, az aztech. Csak azert vettek meg oket, mert sb kompatibilis kartyak voltak. A tobbi egzotikus vas meg ilyen tamogatottsagi szintig se jutott el.
Hogy jelenleg draga, az a hype, mint ami a 3dfx es a k6 korul megy, de annak semmi koze sincs a hasznalhatosagahoz. Mindegyiknel vannak jobban hasznalhato retro vasak a sajat korabol.
En a 90es evekben is blaster mellett hasznaltam, mert kb fel ev utan teljesen nyilvanvalo volt, hogy ez nem jatekra valo. Addigra szerencsere nem volt egyik sem draga (96 kornyeke). Akarki kerdezi, mindig leirom a swmixes hatranyait, es hogy jatszani, retrozni se vegye - max erdekessegnek jo abban a par jatekban. Nem tudom kinel van rozsaszin kod, nalam biztos nincs.
-
Bile Demon
őstag
Én valamikor 95-ben egy dobozos SB PRO 2.0-t adtam el, hogy megvehessem a GUS-t. Papíron nagyon jónak tűnt és a néhány ismerősöm, talán kettő pozitívan áradozott róla. Nekem azon kíívül, hogy a MIDI sokkal jobban szólt rajta, mint az FM-en, nem sok előnyét láttam, inkább csak szívtam vele. Én nem követtem a scene dolgokat.
Jobban zavart, hogy nincs rajta hangerőszabályzó (előtte minden kártyámon volt és használtam is) illetve, hogy nem tudtam vele normálisan digitalizálni. A játékokban furcsán működtek a digitalizált hangok, néha késett vagy hogy mondjam. SB emuláció is bugos volt. Talán az is fokozhatta a problémákat, hogy én mindig magasra lőttem be az ISA órajelet (Trident 8900D és a HDD átvitel is profitált belőle) abból nem voltam hajlandó lejjebb adni.Nem sokkal később (pár hétnél nem bírtam tovább) egy használt öreg SB 2.0 kártyára váltottam. Annak sokkal magasabb volt a használati értéke számomra és kb 1997 őszéig -amíg nem tudtam szerezni egy másik dobozos SB PRO 2.0-t- használtam.
Ettől függetlenül a DX4-be azért tettem egy GUS Classicot, hogy kipróbálhassam, miről is maradtam le. Szépen tisztán szól, az szerintem bullshit, amit a videóban a csávó mondott, hogy mennyire zajos.
Lehet, hogy az erősített kimenett dugta az erősítőbe. Vagy egyedi hiba.
A többi észrevétele kb. egyezik azzal, amire én is jutottam az évtizedek alatt...
GUS -> scene,
SB -> game -
Nekem volt GUS-om amikor megjelent és 98 vagy 99-ig használtam. A használatával nem volt baj, a hangja rendben volt, tehát a videó egy része csak hiszti. A driverrel viszont voltak gondok. Mondjuk feltelepíteni nem kellett volna mindent és az SB emuláció is "mesésen" működött, mert hol volt, hol nem volt. Aztán a Win 98 környékén a támogatás is szépen kimúlt.
A CF és SD kártya meg inkább a cicifelvarrás kategória, nem guminő. Amigáknál a Vampire pedig komplett botox kezelést is hoz magával és így ránézésre máris fiatalodik jó sok évet a gép. Persze nem kell, hogy ez mindenkinek jó legyen.
-
arn
félisten
Jopofak ezek a regi hwek uj kontosben, de hat annyira retro ez, mint a dosbox. Erdemes lett volna a korabeli implementaciok hangjaval osszevetni, mar a masodik generacios sb16 sem epp ugy szol, mint az sbpro2/sb16 (az elso). Szvsz aki regi jatekokkal akar csak jatszani, arra tokeletes a dosbox, a retrozas tobbi reszehez meg ezzel sem lesz kozelebb az ember.
-
arn
félisten
Hat ha nem tudja az illeto, hogy mire valo (hwmixre)
maga a hw kb ot fenyevvel fejlettebb kartya, mint az sbpro2, ami ellen jott, az agyonbugos elso generacios sb16 vagy ketszer annyiba kerult Amellett, hogy az is gyengebb volt hwben - Az asp volt rajta eloremutato dolog, de annak piaci bevezetesebe epp ugy beletort a creative bicskaja, mint a gravise a gusba.
Sw support oldalrol dosos jatekoknal, meg gyk semmi sem rugott labdaba, ami nem sound blaster. A creative jokor volt jo helyen, es jol raereztek, hogy magukba kell olvasztani az adlib kepessegeit, hogy eladhassak a masik reszet a kartyanak. Ha a gust gyk egy sb comp kartyara ultetik ra, lehet vmivel sikeresebb, de a tobbi, erdekes reszet kis esellyel kezdik el hasznalni, max a midit, de az amugy sem volt jobb/rosszabb, mint a kortarsak.
Tul nagyot almodtak, tul koran, es nem volt a piacnak ra igenye. Strategiailag elbuktak, de attol maga a hw abban az idoszakban kiemelkedo volt. Hogy ma is ebben a statuszban van, az a demoscene erdeme, nem a gravise.
-
-
fpeter84
senior tag
tervezem is hogy vegyek egy ISA+PCI-ost, de az hetek/hónapok mire ideér, és addig is szeretnék játszani vele - meg hát kihívás is... láttam hogy van amelyik olyat tud hogy előző kódokat is vissza lehet pörgetni meg egyéb extrák
értelmes pénz alatt azt értem, hogy az 5-8$-os cuccért nem vagyok hajlandó 12-13 ezret adni itthon csak azért hogy pár héttel hamarabb meglegyen - a 3-4e-et elfogadnám ha hamar megkapom... -
Kristály cserével és kis átforrasztással. A alaplapom ami volt meg volt álldva egy PLL-lel. Így annak az XCO-ját kellett cserélni, illetve a betervezett, de nem beforrasztott jumperelést is beraktam. Így jobban lehetett játszani a kristály/osztó párossal. Mert nem lehetett csak úgy mindenféle XCO-t szerezni, abból volt megpatkolva amit fel tudtam hajtani, kunyerálni, illetve az egyik tanár is megdobott a fiókjából pár darabbal.
Vicces az egészben az, hogy most is hasonlót készítettem elő egy IIsi-nél.
-
A DOM jó cucc retro gépbe, 486- ban üzemel nálam egy 2GB- os.
(#80148) FoxiestFox : a Win sztem sem egyhamar fog távozni.
felrúgnám a tulajt - én sem kedvelem az Apple cuccokat, mondjuk csak felületesen ismerem, tehát véleményt sem igazán alkothatok, de azért ez a kijelentésed kissé erős lett.(#80150) arn : jobban érthető lett így tömören összefoglalva. SB16/Awe- t programoztam, arra van rálátásom, kivéve a hullámtábla részt, ahhoz kéne programozástechnikai leírás. GUS- nak nem álltam még neki, pedig ahhoz megvan a szinti doc is.
-
Engem érdekel. Hova kell érte menni és mikor? Tökéletesek Raspberry összekötögetéshez
Ha már lejmolás: Elkavartam valahol a csavaros dobozom, így most tudom ,hogy van 1 kg PC-hez való csavarom, de nem találom sehol. Valaki meg tudna dobni pár darabbal, hogy összerakjam az A2000-et?
-
KROK640
nagyúr
" hogy 20 éve sokkal gyorsabban amortizálódott el a hardver mint manapság. Emiatt hamarabb is esett nagyot a használt hardver ára."
Igen, igazad van, a féléves hardver, főleg ha használt is volt, jó eséllyel az újkori árának a felét sem érte meg.
Megvolt ennek persze az előnye is, meg a hátránya is. Előnye az volt, hogy tudtam, hogy 1-2 év múlva a jelenlegitől egy sokkal durvább/gyorsabb gép mellett fogok ülni, ami olyan áron lesz, hogy meg is tudom venni. Hanem ment jól egy játék, akkor tudtam, hogy csak várni kell egy évet, és maximum, grafikán és beállításon is jól fog menni(ehhez képest a Red Dead Redemption több mint 2 éve kint van, és még mindig nem tartok ott, hogy élvezhetően fusson, pedig közben megvolt a lap + proci + RAM csere is, csak hát a VGA maradt a régi... )
A hátránya meg az volt, hogy talicskával hordtam a pénzt a HW nagykerbe, és iszonyatos pénzeket ellocsoltam a gépre. Jó, akkor még diákként elment, hogy a diákmunkám, telepítéseim, üzleteim árát beleöntöm a gépbe, de ha ma kéne ilyen arányú összegeket ráköltenem, úgy hogy már magamat tartom el, hááát... szerintem lenne egy 7-8 éves semmire se jó gépem. Vagy azt csinálnám mint haverom, hogy 5-6 havonta (mielőtt lemegy az ára) teljes gépcsere, a régi eladásával, és akkor folyamatosan viszonylag kis összegek ráköltésével cserélgetném a gépeimet. (kész agyrém lenne, mindet összerakni, telepíteni stb. Ma már tuti nem lenne erre se időm, se idegrendszerem)."Ahogy megyünk előre az időben, egyre inkább drágulni fog a hardver ára, mivel mint minden erőforrás a Földön, a megfelelő minőségű szilícium is véges, és erre már figyelmeztettek közel fél évtizeddel ezelőtt is.
Fogunk mi még videókártyán kívül más komponensért is újra havi fizetéseket otthagyni a boltban."
Na, ebben khurvára ne legyen igazad! Igen, tudom, hogy sajnos épp e felé tendálunk, és sajnos a pocsékolás következménye is ez, hogy mindenféle kiadáskor nyilvánvalóan zsákutca is tömegesen van gyártva (pl telefonok esetén), mert üzleti érdek. Nagyon sok éve (2002 körül) az fogalmazódott meg bennem, hogy tök elég lenne 3-4-5 évente kiadni új CPU/VGA generációkat, de akkor azok tényleg akkora ugrást jelentsenek mint 4-5 évnyi folyamatos fejlesztés. Azóta tudom, hogy ezzel minimum két gond lenne :
1. Üzletileg nem lenne jó a gyártóknak, plusz az ellátási láncnak sem, hiszen 4-5 évente óriási mennyiség fogyna ezekből, hiányhoz meg extrém leterheltséghez vezetve, közte meg pangana az egész piac.
2. OK, eljön a nextgen, mindenki megveszi, viszont 1-2-3 év lenne mire azt kihasználó játékok is megjelennének (elvégre a szoftverfejlesztők is akkor kapnák meg a HW-ket) és mire ki lenne használva 1-1 új generáció szoftveresen, már jönne az újhardverAmit remélek, hogy időtállóbb hardverek fognak készülni emiatt, egyrészt sokkal lassabban avulnak majd el (erre azért is van esély, mert a fejlődés lassul), másrészt pedig ne az legyen, hogy egy 2-3 éves kártya már döglődik, hanem 8-10 év után is használható lehessen. (A GTX950-esem hetedik éve megy, ezzel egyébként a leghosszabb ideje aktív szolgálatba lévő VGA-m, és ahogy jeleneleg elnézem az árakat, még egy jó ideig ez is marad... )
-
-
arn
félisten
Lehet ugy csinalni, nezd majd meg az applet. Sajat unjfied soc, sajat os, api, etc. pl a ms az xboxszal siman csinalhatna hasonlot, minden adott, es behuznak a pcs gaming piac jelentos reszet.
Nem mellesleg lesz olyan terulet, ahol nem hogy elony lesz, hanem egyszeruen szukseglet, mert a hatekonysag a versenykepesseg alapja. Hordozhato eszkozok piacan tobb evnyi elonyuk lesz/van. Illetve aki hatekonyabb, desktopon is feljebb tud skalazni.
-
zoltanz
nagyúr
"Intel I9-12900K CPU-d 3 év múlva kavicsokat érjen, mivel más az OS is akadozni "
A Windows nem kizárólag egyenlő az OS-el. Linuxon soha nem akadoztak dolgok. Most is elég, egy könnyűsúlyú (ami nem könnyű, hanem normál, túl sokminden bele van integrálva fősodorban lévőkbe, PDF olvasó stb) böngészővel használt gép sokmindenre, kényelmesen persze a weblapokat is optimalizálnák, (egy erősebb P3 1 GB Ram-mal). -
arn
félisten
Lehet eszszeru hweket is gyartani, nem kellenek a 300 wattos mostre dogok - az apple amit most kitapos, sokkal jarhatobb ut (unified magok brutal savszellel). Igy fordulhat elo, hogy egy tularazott apple hw olcsobb lesz egy adott feladatra, mint a hasonlo sebessegu pc. Vagyis egy ideig, mert apple sem olyan hulye, hogy olcson adja, ha draga a konkurencia, de az apple gombokert fogja gyartani.
-
fpeter84
senior tag
windows <> munka? ez nonszensz...
munkaeszközre windowst nem szabad, mert alapból is egy rakás xar, hát még az online account-al, plussz a vállalati IT-sok kókányolásaival... tíz körömmel ragaszkodok a redhat-os munkakörnyezetemhez - pedig ez a kalap is egy nagy kalap a rendes disztrókhoz képest, de még mindig nagyságrendekkel élehetőbb mint a kókányablak-10
-
-
-
KROK640
nagyúr
Hát reméljük, hogy a későbbi generáció is retrózni fog.
bár ha ez úgy működik mint az uatókkal, akkor nem lesz hiba, rengeteg 20-30-40 éves embert ismerek akik fénbylő tekinettel vannak odáig meg vissza 60-70 éves autókért, amik semmiképp sem jelenthetik a fiatalkorukat mivel túl régiekIgen, még az "első gép" ami nagy retro erővel húzhat, néha megfordulk a fejemben egyszer egyszer hogy építsek egy 366-os Celeront, de semmiképpen sem olyan pocsék kivitelben és kiépítésben mint nekem volt (volt h csak 32MB RAM, 3GB HDD, S3Trio), hanem valami fullosat, 256MB RAM, akár GeF2, 20-30GB HDD, akár 550MHZ-re húzva egy minőségi alaplapban... tehát ami lehetett volna, és amit sosem tudtam kihozni belőle, mert mindig a fejletebből a legkommerszebbet kellett vegyem, mindig az volt a szempont, hogy papíron a lehető legnagyobb előrelépést érjem el, a lehető legolcsóbban.
(ebben egyébként volt egy 56K-s rockwell modem is, ami alig-alig volt használva, ugyanis akkoriban drága volt a percdíjjas net. Másik érdekesség, hogy 2005-ben a Rockwell a kedvenc szórakozóhelyemet is jelentette, mégis mindig először a modem jutott róla eszembe).
ugyanazt a 32×-es Sony CD olvasót amim volt mellesleg én sem láttam soha többet. Sőt, ugyanolyat a saját korában sem (Sony és 32×-es is). Bezzeg 52× LGből volt egy rakással, nekem is volt később.
-
KROK640
nagyúr
Azt vettem észre, hogy egy-egy korszaknak vagy platformnak a csúcsa vagy a ritka kivitelei képviselik az értéket.
Sajnos a tucat termékek nem.(igen, anno főleg TUSL2C-ből volt rengeteg az ismerősi körben de ST6-os is akadt 1-2).
ha pl az Athlon XPm nem lenne olyan jól húzható, hanem mondjuk csak egy 1700+ lenne ami megy 1800+-t, valószínűleg - rajtam kívül - senkinek semekkora értéket sem képviselne.
(Azt sajnálom, hogy nincs meg az Abit BD7 beta lapom. Amúgy első szériás BD7-ből sem volt sok, de ez ráadásul annak a tesztelői béta változata volt, a saját korában sem volt sok belőle).De hasonlóan van az autózásban is, egy 1957-es Chevrolet Bel-Air fellelt romos állapotban is 3-4 millió ft-ért megy, (amire rá kell költeni még a vételárat mégegyszer vagy kétszer), ugyanakkor ugyanabból az évből származó 1957-es Chevy 210-est (ez meg akkor a legalja volt a kínálatnak) meg úgy, hogy OT rendszám lógott rajta, alig lehetett 4 milláért eladni. Pedig a két autó 95%+-ban ugyanaz)
Ami ezt a gyűjteményt illeti, tényleg retro szempontból sok évig nem lesz még értke a nagy részének, és azért 200 ezer ft-ot fizetni egy olyan packért, amiből tizenéves gépeket tudunk szervizelni, ESETLEG van közte 1-2 érdekesebb hardver nem biztos, hogy megéri.
De ahogy elnézem, majd meglesz a gazdája, aki ha tudja tárolni még vagy 10 évig, akkor akár jól is kijöhet belőle. -
arn
félisten
Nah ez is kulonbseg… akkoriban egy kozepszar pc is felevi kereset volt, most meg a kukabol is vehetsz ki hasznalhatot. Epp ilyen lesz a megbecsulese is.
nem tudom, de en a mai fiataloknal egyaltalan nem latom azt a hwek iranti lelkesedest, foleg nem azt, hogy nagyon megbecsulnek azt, ami van. Meg olyanoknal sem, akiknek a szamitogep a szakterulete.
Igaz a mai rendszerek sokkal osszetettebbek, amiben csak egy lancszem a gep, sot gyakran osszemosodnak a virtualizacios, kontenerezos vilagban hol is kezdodik a hw, egyszeruen nincs szem elott, mint korabban. Komplett swes architekurakat lehet tervezni, futtatni mindenfele hwismeret es kapcsolat nelkul.
-
Az a nosztalgia viszont jószerével szoftveres lesz.
XP éra már bőven az eldobható IT korszaka volt, illetve szinte minden, ami ott futott, fut a jelenlegi gépeken is, az akkori hardverek többségéből pedig tízmilliókat fostak ki, igazán ritka semelyik kommersz vas nem lesz, soha, nem tudnak eleget bezúzni.
Azokat a felhasználókat már az eldobható társadalomra szocializálták, nekik a kötődésük a hardverhez sokkal alacsonyabb, mint a 10 évvel azelőttieknek.
-
arn
félisten
A fiatalabb generacional ez azert nem fog mukodni, mert nekik a szamitogep hetkoznapi hasznalati eszkoz volt, es egy modernebb irodai gep teljesen tucataru, barkinek elerheto, kell egy eszkoz egy feladatra kategoria. En sem emlekszem pontosan milyen gepet hasznaltam a munkahelyen 20 eve, es nem is szandekozom azt megepiteni
-
arn
félisten
Szvsz teljesen mas lesz a kulonbozo korbol szarmazo gepek “dinamikaja”. Nem fog felmenni mindennek ugy az erteke, csak mert regi. Attol fugg mennyire keresett.
A 90es evekbol eleve kevesebb hw volt (plane magyarorszagon), es egy olyan kor, ami a retrozas utan erdeklodok fokuszaban van. Ettol fuggetlenul ott is a kuriozumok mennek, senkit nem erdekel pl egy isas trident, noha a hasznalati erteke nem rosszabb.
A 2000es evekbol a retro hype miatt mar eleve felvasaroltak a csucs hweket, meg mielott elertek volna a szemet statuszt, pl nem hinnem, hogy tul sok 9700pro vagy 8800 ultra kerult volna a megsemmisitobe. Amit most oda visznek, jo esellyel sose lesz mar megbecsult retro hw, egyszeruen nincs celkozonsege, es a mai fiatalabb generaciobol nem is lesz. Nekik a szamitogep mar nem egy kulonleges eszkoz.
Ezeket a holmikat tarolni is kell, igazi erteke meg csak az igazan kulonleges dboknak van. Most hogy 20 ev mulva er 50-100 eurot vmi, nem fogsz ra joletet bazirozni. Kioregszik ez a retrozos generacio es ez a sok osszegyujtott vas megint lom lesz nehany kivetellel. -
Igazából az a baj hogy itt a retró topik szerintem inkább nagyrészt a különlegesebb hardverekről szól.
A használt régi irodai gép szerintem nem kimondottan ezen topikba való, kivéve persze ha valami 20-30+ éves példányról van szó.
Azaz ha most itt írnék egy 478-as celeronos sulinetes vagy brand csodáról szerintem kevesebb embert érdekelne mint ha mondjuk ugyanezen platformnál Abit IC7, p4 extreme HT stb-ről írnék. Hozzáteszem valami über negatív fos gépet azért kipróbálnék (sis chipset, sd66 ramokkal celeron 1.7ghz meg valami mx4000 videókártya 32bites ramokkalvargáné táppal)
Ugyanígy s370-nél egy TUSL2-C, ST6 és egyéb lapos gép érdekesebb mint mondjuk egy mercury csoda. Nekem a p3 korszak kimaradt ezért pótolom most itt.
Socket A meg NF7 már nem érdekel, sokáig volt de inkább lenne egy DFI lapom ebből a platformból. A64 időszak sem mozgat meg, 775-ökön is végigjártam a ranglétrát quadtól kezdve a dual rendszerekig, 1366 és 2011-nél is kimaxoltam mindent amit lehetett 2011v3-nál is volt 18 magos 128gb ddr3 ramos szörnyem is igaz rendelésre kérték.
Ugyanígy videókártyáknál nálam retróból az Geforce MX(200-MX460) stb is kuka kategória de mondhatnám az Ati 9200/9250/9550/9600-ast is mert bár jó kártya de annyi van belőle hogy legutóbb méhbe adtam le több darabot is úgy hogy csavarhúzóval tördeltem le róluk a bordákat. Viszont egy 9600XT vagy nagyobb ritkább már érdekesebb.
Bevallom 10+ éve C64-eket dobáltam ki szó szerint hegyekben álltak annyi volt, nem kellett senkinek. De voodoo kártyák árai is nemrég mentek fel.
Röviden a retró nekem azt jelenti hogy érdekes (de nem kell hogy ritka legyen) hardverekkel bütykölünk vagy használjuk az akkori szoftverekkel.
Szóval nekem szemét az amit már meguntam, nem feltétlen jelenti azt hogy az nem esik egybe azzal hogy minden kuka mellől lomizható.
Voodoo meg maga a technológia miatt volt érdekes, mert azért valljuk be a saját korában a kései típusok nem voltak sem gyorsak, sem jó képminőséget sem adtak és kályhák is voltak. Oké van pár glide-os cím amiben szépek és gyorsak de ott vége is a történetnek.
Nekem nagy vonalakban nagyrészt a retró inkább az akkori top vagy ritka hardvereket jelenti.
Nehéz meghatározni hogy az átlag retrósak mi jön be, de szerintem a nagy többséget nem érdeklik a kommersz sulinetes és olcsóbb brand gépek. -
Ami látszik hogy totál kommersz átlag irodai gépek, igazából csak palimadarat les az eladó. Az egész beférne egy puttonyos furgonba szépen elrendezve egy két körrel a helyi méh-hez.
Sztem kapna érte jópár tízezer ft-ot. Más értéket én nem látok benne.
Darabokban rohadt sokáig tartana eladni és macera is.
Viszont szép felajánlás lenne mondjuk szegényebb családoknak egy-egy ilyen core2-es brand gép rendberakva és mondjuk a bontott alaplapok árából meg ssd-vel ellátva. -
batyuska100
senior tag
Nekem NEC MultiSync LV15M van retro célra, beépített hangszórós, 1024x768-at tud 75Hz-en.
-
Frawly
veterán
Ja, elvileg támogatott az S1155 és S2011 platform is, Ivy Bridge, és Ivy Bridge Xeonok, de erősen konkrét alaplaptól és annak kiszerelésétől függ, hogy az XP mit támogat rajta. Ugyanis az nincs garantálva, hogy adott SATA vezérlő, vagy pl. hangchip olyan lesz a lapon, amihez lesz támogatás. Chipsetek közül is elképzelhető olyan ezeken a platformokon, amihez nincs XP support, vagy van, de csak elvileg, mert valami régi, egyszer tesztelt kísérleti/béta driver van, ami az utolsó XP update-ekkel szépen el is tört, meg buzgik.
Egyébként overkill XP-s gépet építeni sok értelme nincs, értem, hogy az szép, nyálcsorgató, ha valaki 4 GHz fölé rángatott Ivy Bridge procin, meg 750Ti-on 100+k 3DM2k1 eredményeket kap, de a gyakorlatban az XP-re írt DX8-9-es játékok már nem profitálnak ebből a szintből. Jó, a Quake 3 lehet FullHD-ben 2000 fps-sel szánt, de annak meg mi értelme?[ Túl magas fps-sel már a játékok is régi játékok bugzani szoktak. Ahhoz, meg hogy a grafikát FullHD-n kimaxold vsynv 30-60 fps-hez, annyira overkill hardver nem kell.
Már a fenti kolléga C2Q + GTX670-es összeállítása is értelmetlen overkill kategória XP-nek.
-
Bile Demon
őstag
Rendben!
Akkor ezt is helyére tettem magamban.Kkijött 19% IPC előny a 2500K javára.
És ebben a tesztben is:
[link]
Egy szálon 20% a különbség (átszámoltam azonos órajelre: Q9450 2.66GHz, 2500K 3.7GHz).Nem nevezném eget rengetőnek, de tény, hogy nem 1:1, mint ahogy én állítottam.
Én egész pontosan azt mondtam (más szavakkal), hogy a C2Q Q9x50 és a Sandy bridge azonos órajelen ugyanazt tudja (azt is hozzátettem, hogy az újabban proci extra utasításai használata nélkül).
Én SuperPI-vel, meg valami régi tömörítővel (WinRAR?), ott nem jött ki a 20%. Tudom, itt nekem kéne valami mérést mutatni. De ez a teszt 2012.dec.ben volt és nem mentettem el. Megismételni nincs értelme. Elfogadom Mások méréseit.
És azt is, hogy újabb játékokban sokkal nagyobb különbség tapasztalható (eleve magasabb órajelen hajtod, és biztos nem C2Q-ra optimalizálják őket). A több másodperces join lag pedig nyilván nem a +20% IPC-től szűnt meg. Illetve a 3770-nél van még 10% IPC fejlődés. Az már kb. 30% + órajelből is vagy +40-50%, így együtt már én is azt mondom, eget rengető a különbség.
-
r0b3r
senior tag
"nem kell a legújabb gép a játékhoz"
Egy i7 4790k, RX480-al a főgépem és ahogy elnézem a teljesítményét egy jó 10évig még nem is kell lecserélnem.
2016-2019 közötti játékokkal játszok rajta ultra-high grafikán, igaz csak 1680x1050-en. Nem is olyan rég még Q9400 és 3570k volt, azok is már bőven kifutott példányok voltak.
-
jokeph
nagyúr
Adom, pontosan így van.
X3360 2,83@3,74 -re tolva is karcsú tud lenni pár éves játéknál is, ez főleg a min FPS-t takarja.
Persze ettől még szeressem, 8-10 éves játékokkal teljesen jól ment, egy R9 380-al megtámogatva.
De azért a Xeon E5-1620v1/v2 és főleg az E5-1650v2 toronymagasan jobban hasít, OC nélkül is.
A különbség már érzékelhető volt X5677-es Xeon-nál is (s1366).#70482KROK640: ha fázik a modd CPU/sockettől, van Xeon X3360 is, ez natív s775-ös.
-
Bile Demon
őstag
2012-ben karácsonyra vettem egy Asrock Z77-et, 2500K val.
Bencheltem, pár cuccal.
Januárban már nem is volt meg.Túl jó volt akkor még a C2Q, ahhoz mérten amennyit ért volna "vasba". Inkább azt tartottam meg.
A 2500K pont annyival ment csak jobban, mint amennyi órajelet bírt. 4.1 4.2 fölött hibázott. Mugen2 hűtővel.Vettem inkább GTX660-at több haszna volt.
Nagyon egyszerű próbáljuk ki!
Nem tudom ér e, de van Sandy-s Elitebookom (I5 2540M), épp tegnap akadt a kezembe, a P3-as Thinkpaden pihent, és az kellett.Mérek vele... És megkérjük FF23 kollégát, hogy ő is bencheljem 3.1 vagy 3.3GHz-n, vagy amennyin ez ketyeg.
De ha nem fogadjátok el, akkor más is jöhet Sandyval.
SuperPi 1.5 jó lesz? -
Reménykedtem benne hogy valaki készített már készen multiboot dos/win98/2k rendszert valamilyen image formában.
Akkor ezek szerint nekem kell megcsinálnom. HDD-ről eddig is telepítettem windowsokat, de még a telepítést magát is el akarom kerülni.
Mindegy. IDE-SATA átalakító működhet-e vajon? Sata vincsim van egy fióknyi azaz le is szakadt már miatta a fiók. Bár azt sem tudom hogyan formázzak win10 alól dosra hdd-t.Elméletben így gondoltam:
a nagy win10-es gébe berakom a cél HDD-t, formázom FAT32-re pár GB-ra de nem túl nagyra nehogy gond legyen.
dosboxba felmountolom mondjuk C-ként, aztán mountolok egy dos7.1 iso-t amit dosboxba fel is telepítek.
felmásolom a win98 és win2000 setup-ját más más könyvtárba
berakom a célgépbe a hdd-t remélhetőleg bootol dosba, majd win98 setup felmegy pl win98 könyvtárba, aztán az alól win2k telepítő másik könyvtárba akkor lesz boot menüm mindhárom oprendszerre?
A végén a kész rendszerről csinálok win10 alatt valami backupperrel egy image-t. -
Micsoda vita alakult ki az árakról, beszerzési lehetőségekről
. Érdekes téma, én 4 kategóriába sorolom, olcsó/reális/drága/ingyenes - mindegyikbe belefutottam alaposan, topik-kollégák, HA, más online piactér, kollégák, barátok, ismerősők által. Pld asszem az ingyenes a GUSMAX- al indult, aztán volt jópár, felsorolni sem tudnám, bacsistól sokminden, munkahelyi kollégák kidobandó gépei, számtech boltosok által lomnak minősített cuccok, stb. A csúcs természetesen az ominózus procigyűjtemény.
Itt konkrétan az Audigy- ről ment, nálam az pénzbe került egy kivétellel, árakra nembiztos hogy jól emlékszem
- Audigy2ZS : 4K, 5K, 3K, ingyenes
- Audigy2ZS Platinum Pro : 12000, 8000
- Audigy2NX USB : 12000
A kettő 12K- s ár régebbi vétel, akkor még drágábban mentek.
Az Audigy- ktől sokan azért válnak meg, mert gondjuk van vele Win7/8.1/10 alatt. Pedig Win98- tól Win8.1- ig megy mindegyik, csak tudni kell belőni. Sztem 10 alatt is mennek, de mivel azt még nem használok, csak tipp.(#69709) Bile Demon : én meg néha felvágós is vagyok sztem
, csak azt nemtom mire, nem vagyok gazdag. De még ebben sincs semmi rossz, ha valami jön olcsón vagy ingyen, szeretek vele pattogni, a retro az hobbi+a birtoklás öröme is
, egy kis egoizmus belefér
(#69705) gban : valamint az is segíti a beszerzést, ha ismerek olyan embert, aki nem elszállt árakat ad
(#69710) Sanchez638 : mondjuk Neked mindíg mindened volt/van/(lesz?), olcsón, ez már kissé gyanús vagy kivételes mázli. De kétségtelen hogy a tipped nélkül nem lett volna vadi új SlotA lapom olcsón
(#69711) Bile Demon : kondit nem cseréltem egyik Audigy- n sem, az ElitePro jött úgy hogy a kártyán levő tápkondit az előző tulaj nagyobbra cserélte.
-
Sanchez638
addikt
Tudod hány gépből szedtem ki ilyesmit, amiket vettem? Én sok mindent nem keresek, mert úgy is szembe jön.. (legutolsó ilyen egy fullvizes 1366 volt.. Meg a PPro laposgép is..) De többször belefutottam 2-3k-s Audigy 2 ZS-be is. Csak akkor senkinek nem kellet. Érdekes módon, ha valakinek pénzt kell adnia ezekért, akkor ott rohad a neten..
-
Bile Demon
őstag
Nem bánom, ha nem vagyok mindenkinek szimpatikus, de felvágós se vagyok általában.
"relatíve olcsó" elismerem, hogy rossz szóhasználat volt.
így szerencsésebb lett volna: "alacsony költségvetésből és gyorsan" ezt sikerült kihozni.
Megjelent a hirdetés és 15 percen belül lecsaptam rá, ennyi: [link]Igazából a driver volt a kérdés az egész hozzászólásban ja meg a füles.
-
envagyok
veterán
Meg akkor még többé-kevésbé pártatlanok voltak a cikkírók.
Most az online médiában arról az újdonságról írnak, ami jól fizet, a többi meg mintha nem is lenne.
Pl. PH. AMD cuccok a bejelentés napján egyből letesztelődnek, lehetőleg úgy, hogy jobbnak tűnjenek a konkurrenciánál, közben Intel és Nvidia cuccokról jó esetben kijön fél évvel később valami nevetséges irományka. -
Frawly
veterán
Akkor erre lehet rosszul emlékszek, és a mobil C2D chipekkel keverem, de határozottan emlékszem, hogy vannak olyan C2D-ók, amik nem tudják. Ha a GPU rásegít, az más.
(#69209) nakos1212: ebben igazad van, a HTML5 hardveres videódekódolás Linuxon nem stimmt, ez, meg a WoW rosszabb futása valóban hátrány lenne rajta. Persze megkerülhető, mert pl. vannak pluginek, amik böngészőből a netes videókat mpv-vel nyitják meg natívan, úgy lesz hardveres dekódolás. WoW is fut Linux alatt, de az emulációs réteg miatt feltehetőleg rosszabbul, mint natívan, Windows alatt.
-
arn
félisten
J4125et neztem, elfeledkezel azon aprosagrol (ha a 10w tdptol eltekintunk), hogy siman transkodolja a 4k 10bit x265 videokat is, a lejatszas meg plane nem okoz neki gondot.
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core2+Duo+E8400+%40+3.00GHz&id=955
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Celeron+J4125+%40+2.00GHz&id=3667 -
jokeph
nagyúr
Persze, multicoreban gyorsabb, csak az édeskevés, a single-core még mindig mérvadó (ettől, meg az SSD-től van inkább felhasználói élmény), és abban a 3GHZ körüli Core2-ök nagyon jók. Főleg ha van lehetőség egy kis OC-ra is.
E8500-as C2D izomból kitolja az 1080p@30-as videót is.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Eladó karcmentes Honor 20e 4/64GB / kék / 12 hó jótállással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RTX 2060 6GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest