- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Igen, így-így. A Win95-öt fel tudod másolni NC-vel, soros vagy párhuzamos portos laplink kábellel, rátolod az egész telepítőt, majd egy DOS floppy-val bebootolsz, amin ott vannak a szükséges driverek, és elindítod a setup.exe-s telepítőt. Simán fel kéne menjen, 30 floppy nélkül, akár a CD-ROM-os verzió is.
Egyébként a régi gépeknek ez az átka nem nagyon bootolnak semmiről, floppy-n kívül, ez nagyon megnehezíti az életet. Ma már el vagyunk kényeztetve USB, meg PXE boottal, ez még ebben az időben nem játszott.
-
Mar sem a Disk Utility sem annak terminalos valtozata nem tud, csak FAT32-t letrehozni (kb Mountain Lion ota). Ahhoz pedig nincs eleg hely a floppyn. Viszont a parancssoros formatalo meg tud FAT12-ot, ugyhogy azt tudod hasznalni.
Dugd be a driveot, tolj bele egy floppyt es kapj elo egy terminalt.
diskutil list
Itt jegyezd meg jol, hogy melyik eszkoz lett a floppy
rootkent, a newfs_msdos lesz a baratod:sudo newfs_msdos -F 12 /dev/disk18
Ez a format nem vegez badblock ellenorzest, csak kiir egy ures FAT-ot es az ehhez kello dolgokat. Tehat ha a DOS fele teljes formazasra van szukseged, amikor a badblockok is regisztralasra kerulnek, na arra igy hirtelen nincs otletem. Esetleg meg lehet probalni leforditani a Linuxos dosfstoolst, mintha annak az mkfs modulja tudna badblockkat piszkalni.Szerk: ja igen, a /dev/disk18 -at csereld ugye arra az eszkore, amit megneztel.
-
Persze, hogy letezik. Miert ne letezne? A http://hestore.hu/ lesz a baratod, konkretan ezek:
- csatlakozohaz
- apa dugo
- anya dugoszerk:
- nem fem csatlakozohaz, olcsobb -
-
-
Múlt héten voltam bent melóban, és találkoztam a töltővel amit elfelejtettem visszaadni neked.
-
-
-
KROK640
nagyúr
na az a maga idejében mennyei grafikával rendelkezett és szerencsére a 366 Celeron 64MB RAM-mal s 4MB-os S3 Trio 3D/2X VGAval játszhatóan is futattatta. Emlékszem sok screenshootot még ki is nyomtattam a szobám falára, meg nagyon szépnek tartottam. Egyik nagy kedvenc volt.
A TTD grafikája YT videókon nézve nekem már kicsit nyers, a streets of simcity pályatervezőjére emlékezetet amit szintén imádtam, de ugye ott 3Dben lehetett cruiseolni az általad megtervezett pályákon. Hm, na azzal a játékkal és a pályatervezővel ma is eljátszanék. Valahol vannak régi pályáim is, érdemes lenne őket előszedni, hatalmas városokat terveztem, amiket aztán autóval be is járhattam.
-
r0b3r
senior tag
-
-
KROK640
nagyúr
Nekünk Gyula menő volt, aki Sony Erikson telefonja mellé egy 32MBos MP3 lejátszót hozott (addonként volt hozzárakható, és 45 ezer ft volt). Mondjuk én haragudtam rá, mert 40GBos HDD ára volt akkoriban és inkább azt vettem volna a helyében.
Emlékszem, állandóan panaszkodott, hogy nem fér a 6.4GB-ás winyóján, miközben én irigykedtem a 3.2-esemmel.
Aztán - akkor még nem tudtam - alig 2 hónappal később már 2×20GB büszke tulajdonosa lehetettem. -
Letezett 4 MByte meretu is, legalabbis nekem volt
. A legkisebb flash tarolo, amit lattam, az egy 2 MByte meretu SmartMedia memoriakartya volt. Volt egy Toshiba PDR-5-om 98-99 korul, ahhoz hasznaltam. Tok kenyelmes volt, mert csak ki kellett hajtani a PCMCIA csatlakozot es egyszeruen bedugni a Notebookba (a korabban, mar fennt emlegetett IBM Thinkpadba).
PDR-5: https://www.digitalkameramuseum.de/en/cameras/item/toshiba-pdr-5
-
KROK640
nagyúr
Emlékszem, az első pendriveok 8MB-osak voltak és hatalmas hülyeségnek tartottuk őket. (lévén addigra a CD író is kezdett eléggé elterjedni). Ok, felmerült hogy Quake 3 skinek szállítására meg excel táblákhoz jhó, mégse akkora méret mint egy CD, de akkoriban CD olvasó minden gépben volt (2001) de kezdett a CD író is eléggé elterejedni.
Aztán az első pendriveom egy 32-es volt, egy sulinetes gépet telepítettem és munkadíj gyanánt kaptam ajándékba, valamikor 2002 legvégén, 2003 márciusában követte egy 64MB-os is. Ezeket igyekeztem használatba vonni, de csak olyannál akinél tudtam h 64MBnál úgysem kell több adta a gépéről vagy épp a gépére.
Utána meg kaptam egy kollégától egy 512MB-ost, (valamikor 2008 fele).
Az első pendrive amiért fizettem is, egy 1GB-os volt 2009 szept vagy inkább okróberében, ami azért kellett h az aktuális munkahelyemről haza tudjak hordani dolgokat, és itthon dolgozva aztán vissza tudjam vinni. Ez a Pendrive rekord hamar ledöglött 2009 december végi tartalommal teljesen írásvédett lett, se törölni se formázni nem lehet róla, se semmit. De beolvasni a tartalmát még be lehetett pár éve.
Ezt követte egy 8GB-os kihajthatós, nem kupakos, kék színű. Majd egy ugyanolyan piros szintén 8GB, utána jött két 16GB-os amikből az egyiket Cipruson vettem 2015-ben. 2020 decemberében pedig egy 323GB-ás széthúzhatós (tehát itt kitolod a pendrive testéből az USB foglalatot). Na meg közben volt havertól hozzámkallódva egy hamis 256GB-os ami valójában csak kb 64MBos volt. -
r0b3r
senior tag
Láttam én is a hirdetést a facebook csoportban.
Most épp egy AT-XT billentyűzet átalakított rendeltem onnan és tök jól működik. Rá is kötöttem gyorsan egy PS/2 KVM switchre, így most már PIII, PII, 486 és egy Turbo XT megy ugyanarról a billentyűzetről és monitorról. Még az i7-est is rá kéne kötni.
-
arn
félisten
Amikor ez ment, meg sehol sem voltak a megfizetheto mobilok, a szamitogepet meg a mikrogepek jelentettek, a pc atlagembernek nagyjabol az elerhetetlen kategoria volt. No ehhez kepest egy hordozhato, programozhato "minigep" meno volt. Ez par ev utan teljesen megvaltozott a 90es evek elso feleben.
Erdekes atmeneti korszak volt az analog-digitalis kozott.
-
Frawly
veterán
Azt ne bánd, hogy nincs hozzá dokkolód. Ez úgyis csak egy történelmi ereklye, a maga korában is csak mutogatni volt, hogy tud ezt-azt futtatni. Lényégében egy felspécizett számológép. Örülni kell, hogy működik, felteszed a polcra. Ennyit tud. Túl komolyan programozni meg játszani nem érdemes rajta, vagy nagyobb pénzt rákölteni. Ez nem olyan, mint egy PC, hogy még érdemben lehet rajta valamit csinálni.
-
-
Frawly
veterán
Akkoriban egyszerűbb is volt, mert az ember egyszer megcsinálta, aztán tartott belőle másolatot. Így egy rendszerújratelepítéskor csak egy format /s ment le, meg vissza kellett másolni fájlalapon pár mappányi cumót (DOS utillity-k, driverek, stb.), meg a gyökérbe konfigfájlokat, a többi partíción megmaradt mindent (játékok, egyéb programok, akkor minden portable ment), főleg ha volt rá egy Batch script, rettenet gyorsan új rendszerrel lehetett kezdeni, bár erre is ritkán volt szükség. A Win 3.11-ig a Windows is csak egy mappa volt, amit elég volt visszamásolni egy mentésből.
Akkoriban én se használtam pl. DOS/Win installert, meg fdisket se nagyon. Ma viszont nincsenek kész rendszereim, így mindig DOS installerrel kezdem, meg kézzel írom meg a CONFIG.SYS-t, AUTOEXEC.BAT-ot, munkásabb, de mai napig emlékszek mi kell bele.
Az is igaz, hogy ma meg használok olyat is DOS-on, amit korábban nem, pl. POWER.EXE, a realtime DOS kernel nem tartalmaz idle-t, így modern procikon állandóan loop-ban tekeri egyik procimagot csutkára, aztán csak feleslegesen izzik az egész, zúg a venti, eszi az áramot. Anno ez nem számított, 486-os, P1-es gépeken sem, nagyon hűtés se kellett rájuk. A fastvid, setmul meg a többi trükk is csak később jött, meg a ctmouse driver. Vagy pl. anno én nem használtam sem magyar kiosztást, sem magyar (852-es) kódtáblát, az ékezetes karaktereket ritkán használtam, akkor is Alt+xxx kombóval vittem be, és 437-es alap kódtáblát használtam, amiben az ő talán kalapos volt, a többi ékezet viszont megjelent úgy is. Most viszont felteszem, ha DOS-ozhatnékom támad.
-
Frawly
veterán
Ja, a DOS nem felhasználóbarát, kell ismerni egy csomó rejtett trükköt, fdisk /mbr, sys, format /s, tudni kell mi kell a CONFIG.SYS-be, hogy-mivel érdemes memóriát kezelni, szabad memóriát hogy kell kisajtolni memmaker vagy hasonló progival, milyen driverek kellenek, hogyan érdemes menüpontokra bontani. Nagyon kell ismerni a DOS-os memóriakezelést is. Kifejezetten tudomány, sőt egyenesen művészet és fekete mágia a DOS-t mélyen ismerni.
Ebben a korszakban még nem nagyon használtak grafikus felületet meg nem voltak a programok annyira felsúgózva, magyarítva, lokalizálva, stb.. Ez még az az időszak, amikor csak az vett gépet, aki értett hozzá valamennyire, vagy hajlandó volt a technikai részét megtanulni. Internet meg grafikus alkalmazások híján a teljesen laikusok nem vették, inkább játékkonzolt, meg home micro-t használtak helyette.
Volt ugyan Win3.x, meg OS/2, ilyesmi, de azokat az átlag ember nem nagyon használta, nem sok grafius progi volt rá, főleg professzionális felhasználás, az átlag felhasználó inkább DOS-on csapatta a dolgokat. Volt persze akkor is, aki GUI-zott, meg BBS-ezett, stb., de azok szintén haladók voltak.
Az is igaz, hogy akkoriban ez a felhasználóbarátság hiánya nem csak a DOS-ra, de az egész PC-s ökoszisztémára is igaz volt, pl. új hardvernél néha vért kellett hugyozni, mire nem volt IRQ/DMA ütközés, meg szerzett hozzá az ember drivert, és be tudta lőni az egészet optimumra. Nem az, mint ma van, hogy minden egyféle interface standardot, csatolót, portot támogat, csak csatlakoztatod, BIOS, OS automatikusan felismeri, lekezeli, bekonfigurálja, csak használni kell. Aki ez utóbbihoz szokott, annak a DOS mindig is lyukkártya lesz.
-
Frawly
veterán
Nem muszáj DOS-os fdisket használni, bármilyen modern particionálóprogi is tud FAT16-os partíciókat létrehozni. Igazából nem is a partíció típusa számít, hanem a rajta létrehozott fájlrendszer típusa. Egyedül azt vedd még figyelembe, hogy a FAT16 max. mérete 2 GB, és a klasszik DOS-ok a CHS címzés miatt az egész lemezből is csak 8 gigát látnak (függetlenül attól, hogy akár a BIOS is kezelne pedig adott esetben többet), szóval 4 ilyen partíciót tudsz csak használni. Persze 8 giga a DOS-nak bőven elég, a DOS-os progik nem nagyok, ennyin elfér a szinte összes valaha megjelent, értelmes, használható DOS-os játék, utility.
Én egyébként kifejezetten utálom a DOS-os fdisket. Nem a text user interface-e miatt, mert Linuxon is használok fdisket, cfdisket terminálból, konzolból, hanem a DOS-os fdisk nagyon limitált, kényelmetlen a felülete, tele van korláttal és buggal. Persze ha csak 4 darab 2 gigás FAT16 partíciót akarsz csinálni, arra megteszi. A MS már akkoriban is minőséget szállított le.
-
Drukkolok
. Sok régi prg, game van rajta, még '90 előtti is, melyről a fiatalabbak nem is hallottak sztem. Ja és mégegy, ha a CD- ről bemásolsz bármit a vinyóra, az írásvédelmet ne felejtsd el levenni. CD tartalomnál automatikus a readonly attribútum, NC- vel le lehet szedni, csak az archív kell (kivétel az IO.sys, MSDOS.sys, Command.com, azokat nem kell bántani). Ha nincs leszedve, vagy nem tud indulni az adott prg/game (nem képes visszaírni a .set, .ini fileokba), vagy nem mentődnek kilépéskor az aktuális beállítások.
Ennek ellenére sokminden elindul közvetlen CD- ről is, jórésze viszont emiatt csak vinyóról. -
Thinkpad 560, Nekem a P120-as modell van, DSTN helyett 12.1" TFT-vel, 2.1 GB HDD volt benne, de az legalabb 20 eve tonkrement.
Egyebkent, most az asztalon egy kukabol kivett notebook van. Mobil Athlon XP es aszem 1 GB RAM. Kicsit jobban futtatja a Windows XP-t
, raadasul idokozben elojottek USB-t igenylo feladatok az asztal kornyeken, amit ez a gep siman tud teljesiteni.
Itt van vegtelen sok kep. Attekinto kepnek pedig ezeket ajanlom: [kep1], [kep2], [kep3], [kep4], [kep5]. Az ujabb kepek kozelebb allnak az aktualis helyzetnek, noha azota megint rengeteg valtozas tortent az asztalon.
-
+ (#72356) Czo is --
-Komoly retro laposok, de én inkább a desktopokat kedvelem, rugalmasabban lehet velük variálni a hardverelemeket.
(#72353) envagyok : én ki nem venném a jó kis PlatinumPro- t, a külső egységgel, nekem kettő is van, nem korhű konfigban, felettük az ElitePro (2005- ös asszem) pedig a nagygépemben, szintén igen messze a korhűségtől...
-
Ejj
Nekem is van egy regi Thinkpadem, meg 97-bol. Kb 2005-tol 2016-ig aktivan szolgalt fater terepasztalanal (rakunk ossze mikrokontrolleres vezerlest es irtam ra Delphiben egy szoftvert, ami allitgatta a jelzoket es a kiteroket az asztalon). Pentium 120 MHz egyebkent, 8 MByte integralt memoriaval, ami melle be van rakva egy 64 MByte meretu SO-DIMM modul. CF kartya van benne boot eszkoz gyanant. Se floppy, se optikai drive nincs benne, minden ilyesmi kulso egyseg, emiatt viszont korahoz kepest szeditoen brutalisan vekony. Az utolso 3 kep szornyu, kaputelefonnal keszult, ahogyan ma mondanak ;D (pedig csak egy iPhone 2007-bol). A gep meg mindig mukodik egyebkent, allando uzemben egy PRISM2-es 802.11b WiFi modul es a 3com LAN van benne. A WiFi megy Windows alatt, a 3com kartyaval, pedig floppuyrol bootolva elerheto a halozat, lehet menteni/resotreolni a Norton Ghost imageket.
Kepek:
Also resz
Kinyitva (itt van rajta 2db gomb a pockegerhez, sajnos az eredeti gombok nincsenek meg)
Kulso CD es ZIP
PCMCIA gyujtemeny hozza
Itt pedig mar elindult a boot folyamat
Ezen latszik a Win 2k Desktop
Vegul pedig a terepasztal vezerlo -
Nincsmit. Amúgy nekem is hasznos lesz, mert nem kell több lemezt cserélgetnem, a legszükségesebbek 1helyen vannak így. Persze mindent azért nem lehet 1CD kapacitásra felköszörülni...
Ha bárhol elakadnál (vagy bárki más), jelezd, megoldjuk, vagy legalábbis megpróbálom, távolból kicsit mindíg nehezebb, nyilván akkor egyszerűbb, ha a gép előttem van/lenne. -
A régi példányon nincs együtt minden, ami a kezdőkészlethez szükséges, létrehoztam egy összeállítást mely a startkitet tartalmazza, sőt kicsit többet is. Installok, Utilok, Gamek - minden free/abandon/shareware már sztem.
Nem PÜ- ben küldöm, hátha másnak is hasznos lesz.
DOS622Win311BootCD.isoA nagygépemen a TotalCmd- el listázva a tartalom a CD lemezről és az ISO- ból :
SS7 konfigon ellenőrizve, rendben bootol, így a Celeronos laposon is indulni kell neki.
Javasolt lépések :
- iso kép felírása CD- re
- boot a CD- ről
- kiírja melyik betűjel lett a CD, nálam pld az R:
- R: Enter
- mouse Enter (ha kell az egér)
- nc Enter - NortonCommaderből ekkor látszik a CD egész tartalma
- fdisk Enter --> HDD partícionálása tetszés szerint --> reboot
- R: Enter
- mouse Enter (ha kell az egér)
- Format c: /u /s --> C drive formattálása rendszer-felvitellel
- CD- ről a \DOS622, \NC mappa bemásolása a C: - re
- CD- ről az autoexec.bat és a config.sys bemásolása a C: - re
- CD- ről a HXCD_ROM mappa bemásolása a C: - re -->reboot
- C:\HXCD_ROM\INSTALL futtatása (telepíti a CD drivert a HDD- re) -->reboot HDD- ről
- már a C: - vel jelentkezik be, és a CD drive is elérhető innen is
- autoexec.bat és a config.sys további szerkesztése a konfighoz, minták találhatók a CD- n, elérési utak és a szükséges programok módosítása kell...
- további tetszőleges tartalmak bemásolása a CD- ről a C: - re
- WIN3_11 mappában a Win telepítő, a 3.11- et preferálom, hálózatot is tud (Win32+TCP32 setup), egyebekben ugyanaz mint a 3.1
- Win 3.xx gamek a \GAME\TIBI\WGAME\ könyvtárban -
Ahogy mondják a kollégák is, a Win98SE CD már bootolható. Boot után érdemes a \Win98 mappát HDD- re másolni és onnan indítani a telepítést. CD- ről is felmegy, de akkor a komponens setupoknál bekéregeti ismét a CD- t. A laposod már úgy nézem képes is a CD bootra. Az adatlapján a fő supportált is a Win98.
Lehet azonban készíteni DOS6.22 bootos CD- t is (floppy image+boot CD készítő progi), melyre előzetesen rá vannak másolva a telepítőkészletek, ha DOS+Win3.xx kell mindenképpen. -
Ranagol_5
őstag
Senki sem mondta, hogy példát statuáltok, legalábbis én nem emlékszem ilyesmire..
Amit Rive mondott, az az volt, hogy jött egy buzgó moderátor, aki az évek óta működő dolgokba a szabályzatok lebegtetésével gyakorlatilag bele trollkodott.
Azért ne mi legyünk már a helikopterek, hogy a szabályzat rugalmatlansága miatt zsörtölődünk pls.Mindig is szakmai topic volt és egyszer már leírtam, hogy megszámlálhatatlanul sokszor indult építőjellegü beszélgetés egy-egy HA-ról linkelt hardver miatt. Mi egy közösség vagyunk, és mi olvassuk a topic-ot minden nap, ha a mi szemünket valami szúrta, szoltunk érte az illetőnek.
Vagy úgy veszed észre, hogy a te ingerküszöbödet közelebbről nyaldosták egyes dolgok, mint a miénket? Nemhiszem.Mivel réteg cuccról van szó, sosem ment át a helyzet adok-veszek apróhirdetésbe, és azt hiszem ezzel te is egyetértesz.
Ezzel a baromkodással, aminek nem volt releváns és racionális oka azon kívül, hogy valahova ez van leírva, valszeg elég sokunkat fosztottátok meg értékes hardverektől.
Mert nekem pölö baromira nincs sem időm, sem affinitásom a többi topic-ot meg HA-t böngészgetni órák hosszát, hogy hátha találok valami érdekeset.
Plusz akik eddig ide bedobták a ritka procikat, lapokat etc, most szarnak majd rá, és leadják aranynak.
THX. -
Ganz-[HUN]
addikt
-
Ranagol_5
őstag
Windows 7, és látszik, mint lejátszó eszköz, de amikor elindítok egy filmet pölö akkor nem ugrál alatta a zöldcsík a hangszóró beállításoknál. Ha meg el akarok indítan irajta egy hangfal tesztet, akkor kiírja, hogy az eszköz már használatban van.. Egyébként a kártyának semmi baja.
-
-
Msata-ról sok mindenre van... Esetleg msata->sata->ide. Utána kéne nézni, megy-e ez így.
Ilet se lenne rossz emberi árban megcsípni - nekem Transcend 32GB-os van a Fujitsu S7010-ben, szerencsére az bagóért volt
-
Tim82
félisten
De a T7xxx-ek közül is csak T7200, T7400, T7600. A többi már egy generációval újabb, más foglalat -> socket P.
Emlékeim szerint az a KillHates által említett BIOS is csak arra jó, hogy tudjon 2*2 GB-ot kezelni, még ha nem is fogja mind a 4 GB-ot látni. Nem nagyon hiszem, hogy az Intel 945-ös chipsetjének hardveres korlátait (memóriacímzés) egy tuning BIOS át tudja lépni.
-
Tim82
félisten
Az is Socket P, nem lesz jó a T7200 helyére.
T7400, T7600, de azon kívül, hogy elmondhatod, magasabb 160 vagy 333 MHz-cel az órajel, nem nyersz vele semmit.
A 4 GB RAM-ot sem fogja teljesen kezelni a chipset, kb. 3,2-3,4 GB-ot fog látni, szvsz jobban jársz így 3 (2 + 1) GB-tal.
-
Tim82
félisten
Én meg annyit írtam eredetileg, hogy ahhoz, hogy tényleg használható legyen (ha már nem volt definiálva, hogy pontosan mit értünk multimédiás használat és pár éves játékok alatt), nem fog kijönni a 30k-s (vagy "játékos" VGA-val 40k-s) keretösszegből, lesznek pluszköltségek is, mert alapesetben kompromisszumosan jó már csak multimédiára is (a dedikált VGA nélküli felszereltséget nézve). Példaként hoztam a több RAM-ot, az SSD-t, a tűrhető monitort, de mondhattam volna mást is példának. Éppen ezért becsapós egy ilyen állítás, konkrét felhasználási terület/használati igények meghatározása nélkül. Ott tartunk, hogy egy hardveres gyorsításra nem képes GPU-val társítva egy erős Core 2 Duo CPU sem "elég mindenre". A frescho által említett Bay Trail alaplapok pl. meg még igen.
Aztán ettől kacskaringóztunk el jó messzire.
-
Tim82
félisten
sanchezsa: félreérthetően írtam, de arra reagáltam, amit Ranagol_5 írt: ők arra használták + fejlesztésre. Persze, teljesen megfelel amúgy úgy 2010-ig bezárólag megjelent játékok nagy részére*. Meg akár 1080p-s filmekre, flash-re is. Nem sokkal erősebb gép van itthon (Xeon, GT440).
* csak hogy legyen végre egy értelmesebb definíció a "pár éves" meg "régebbi" helyett
-
Tim82
félisten
Nem nálam vannak gondok... Segítek, erre utaltam: példa, de még tudnék linkelni onnan.
Hogy is van ez a szövegértelmezéssel? Igen, tudom, hogy beleértetted a 30k-ba a VGA-t. Annál rosszabb, persze. De folytasd csak, ha már ráérsz. Mondjuk a használhatóság vagy a pár éves játékok, esetleg a régebbi játékok pontos definíciójával, mert ez még nem jött össze.
Ranagol_5: azzal nem értesz egyet, hogy az SD videókra bőven overkill egy E8***-es gép is, vagy azzal, hogy a Számtech boltosok memoárjai-topikban a "30k-ból pár éves játékokra alkalmas gépet" egy visszatérő vörös posztó-téma?
Amúgy egy 8 GB RAM-os, GT430-as, 500 GB HDD-s Core 2 Duo-s gép általában Hardverapróról is kissé nehezen fér bele a 30k-s keretbe. Netezésre persze elég egy ilyen konfig, de akkor nem értem, mivel nem értesz egyet.
sanchezsa: egyértelműen Lustamacska a h...
, egy épkézláb meghatározást sem tudott még összehozni, hogy pontosan mire is elég egy 20k-s, vagy egy 25k-s, vagy gémervégéával
egy 30k-s gép.
Egyébként pl. az tuti, hogy ő úgy szereti használni a desktop gépet, hogy arra nincs kötve képernyő, mert már arra felkapta a vizet, hogy esetleg az is plusz költséget jelent.
-
Tim82
félisten
Véletlenül se válaszolj a korábban feltett "éppenhogy használható" vs "valóban használható" kérdésemre. Merthogy egy 25k-s gép E8400-zal és integrált videókártyával szép CPU-terheléssel fog csak akár flash-t, akár kicsit is izmosabb HD videókat lejátszani, ha ez pl. része a használhatósággal szemben támasztott követelményeknek. (Az a szép ugyanis, hogy a desktop gépekbe került X4500 nem támogatja ezeket, ellentétben a notikba került 4500MHD-vel.)
Tudom, hogy spúr vagy az SSD-vásárláshoz, ez oké.
(Miből gondolod amúgy, hogy kihagynék egy olyan belekötési lehetőséget, ahol nem sikerült letisztáznod, mire is vonatkozik a definíciód?
)
snake1977: mindenképpen elavult a Pentium D, csak abban a konkrét esetben a vinyó még szűkebb keresztmetszet. Az biztos, hogy 4-5 éves WD vinyó, de elvileg 100/100-as és valami 200 nap üzemidő/2500-3000 közötti indításszám rémlik a HD Sentinel riportból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Macska topik
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Háztartási gépek
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Nők, nőügyek (18+)
- Xbox Series X|S
- Apple MacBook
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3083
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB / fekete / 24 hó jótállással
- AM 4 alaplapok! Kamatmentes rèszletre is!
- Lenovo Yoga Slim 7 i5-1135G7 8GB 512GB 14" FHD IPS
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest