Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #104683 üzenetére
Igen, emlékszem, hogy ezért is lett sokkal inkébb GeForce 3 és nem Radeon 8500, pedig elévileg az utóbbi mikor jó lett akkor egy kcisivel jobb lett
(jól megaszondtam) mint a GeF3
9100 azért is volt gáz mert erősebb volt mint a 9200, így teljesen félrevezető volt. Az összes SE kártyára igaz volt "esSE" vesszük meg.
MX-ekkel kapcsolatban igazad van, meg VRamban is négyszeres eltérés. Egyébként a 128MB-os MX460 nem volt rossz, csak hát annyiért már GeF3 Ti200 is volt, és az kcisit gyorsasbb is volt, de mindenképpen többet tudoptt a GPU, sokkal jobb vétel volt.4th gen I5 már 10+ éves. Nekem retró
(plusz napira már nem nagyon lennék vele, bár most másabb egy 10 éves cucc, mint mondjuk 15-20 éve az igaz)
-
válasz
frescho #104705 üzenetére
Ellent kell hogy mondjak, Via és ALi esetén is összefoglaltam a seteket, mit-hogyan érdemes hardver-szoftveresen. Nyilván nehezebb a mutatvány mint egy BX- el, de az a gond, hogy úgy látom hiába írtam le, senki nem foglalkozik vele, csakúgy mint több másféle probléma megoldásával, amit már régesrég megoldottam.
Vonulnak a naptárazós irányba, aztán folyamatosan jön hogy hát nem sikerült. Sok kérdés van, sok naptárazós tanács. A vége az hogy én az ilyen kérdezőktől akik megfogadták ezen tanácsokat, soha nem láttam még sikeres, hiteles képmentést, hogy na, összejött, köszi. Ezek mind csak félrevezetik a retrózókat, aztán a vége az, hogy megunják a sikertelenséget, abbahagyják, hogy ez hülyeség...nem érdemes retró géppel foglalkozni.Mondjuk én ezeket hiába mondom, tudom, több vád is ért az aktív szakmai időszakomban, hogy többre vagy képes, csak nem tudod eladni magad...hát ma is ez van. De nem lényeg, nekem működnek a projektjeim, aki megfogadja, lehet annak is, aki nem, az így járt. Ahogy korábban is mondtad, úgy csináljam, hogy nekem jó legyen, bár én próbálom átadni is, de ez úgynézki falrahányt borsó.
#104706 : a visszatalálós hsz szám, mivel sok sikertelen visszajelzés fog még jönni, azokra már ígérem nem magyarázkodok, linkelem ezt a számot, aztán kész is.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #104660 üzenetére
Érdekes módon a flat design inkább ellenkező hatást ért el. Amíg ki volt írva minden, menükben lehetett kutatni, addig az is megtalálta a dolgokat, aki kb életében először ült a gép elé. Most meg ha odaül elé egy random ember, csak néz ki a fejéből, hogy akkor ez most mi akar lenni, vajon mit akar az a máshogy színezett ikon jelenteni, mire gondolt vajon a szerző.
-
válasz
frescho #104530 üzenetére
Törnek is rendesen az egészképernyős scrollok, pedig lehet látni a fejlécből hogy 2 puffert használtam, az ide-oda másolgatáshoz. Ha csak a képernyő kisebb része van mentve/visszaírva, akkor jó. De asszem VGA- ra is vannak valami frappáns megoldások, kiskapuk, hogy gyorsabban fusson.
-
arn
félisten
válasz
frescho #104415 üzenetére
Igy van… ha 1:1et kikuldi, es pl nearest neighbort ismer, massal sem lesz jobb. Az ossc ket okbol skalaz, hogy egyreszt olyan felbontas jojjon ki, amit a monitor tamogat, masreszt, mivel ergya a monitorok skalazasa, minel kevesebbet kell a monitornal, annal elesebb lesz a kep.
-
válasz
frescho #104415 üzenetére
Több nem lesz, csak szebbek lesznek. Nem lekerekített plecsnik mint amikor 1:1-ben digitalizálódik, hanem szép négyzetes a duplázás miatt
Hogy mennyire jól skálázza majd a projektor? Sajnos nem 4k, csak 1080p így nem biztos hogy szép lesz a végeredmény, de hétvégén ránézek.
-
válasz
frescho #104387 üzenetére
Lejárt az idő, hogy beszerkesszem az előzőbe.
3 méter átlóra kivetítve egy 320x200-ból előállított paca szerintem nem nézne ki jól a falon.
Ide éppen jól jöhet már akár a duplázás is, hogy szép pixeles legyen a végeredmény ... eddig még csak monitoron próbáltam, de megnézem majd vetítve is.
Az OSSC is tud passthrough módod. Kis kijelzőkön biztos jó az is. Jelenleg egy 27-es QHD IPS monitoron nézem, azon már nagyon látszik a különbség a duplázás javára. Az x3 az még élesebb a monitoron is, tényleg nagyon jól néz ki, de egyelőre anomáliák jelentkeznek ebben az x3 módban. -
válasz
frescho #104324 üzenetére
Hétvégén sokat pakolásztam őket, nem esett jól.
A két CRT asztalból egyet csináltam, egyelőre helyhiány miatt csak a nagy Eizo marad rendszeres használatra, a többit elpakoltam a lakásban, ahová épp fértek.Így most ezen tudok váltani a modern PC (asztal alatt), és a P3-4 között is, persze nem ideális, mert a P3-hoz jobban illene a shadow mask, de kellett a hely.
A kis Sony PVM-re a PS emut szoktam kihúzni windows alól, Gran Turismot csapatgatok néha, adja ilyen piciben is.Éééés jött a jokeph-féle fekete IBM SM monyó mellé egy fehér G74! Az, amiből alig maradt életben mára, mert ránézésre is szilánkosra törik a házuk.
Itt is tört, kellett ragasztanom is, a csavarhelyeket tartó műanyag elemeket megerősítettem epoxival, és fingers crossed, hogy 10 évig ne kelljen szétszedni, akkorra pedig lehessen 3D nyomtatni neki házat.
Samsung cső, szép színek, tűéles shadow mask, bőséges fénytartalék.
Majd ha lesz helyem jeligére, ezt fogom a P3 mellé társítani, az iiyama ami eddig volt vele, amúgy is overkill volt ahhoz a konfighoz.
A titkos tervem, hogy majd egyszer sikerül szereznem egy fehér P3-as Aptivát, abba majd becuppantom a V2 SLI-t és amellé tökéletes monyó lesz. -
válasz
frescho #104251 üzenetére
Hát ez már fixálva, nagy gond nem lehet, image mentve. Win98- at kétszer kellett talán visszatölteni, olyan kísérletezős ötlet miatt, melynek nem ismertem a kimenetelét. Videokártya cserét elég jól bírja, a nem gyári moddolt driverrel is, meg vissza a 81.98- ra. DOS meg nem is lehet gond, ott csak menüket kell beiktatni az esetleges ismeretlen próbákhoz.
ROM probléma meg gépfüggő is, de megoldható általában. Nehéz esetekre is van pár speckó sorom a config.sys- be. -
válasz
frescho #104240 üzenetére
304 egész jó régi témára. Már én sem akarok nagyon balettozni, akit érdekel úgy is jelzi valahogy, páran letöltötték azért az elborult imageket is, bár a madness Win98- ba vetett mágikus hitem megingott, az áttöltött imaget nem sikerült működésre bírnia a kollégának.
Én a modernizált Speart toltam, majd a memtérképre interpelláltam. USB boot, ROM ütközésekre. Állítólag a CTMouse is ROM foglalt címbe próbál töltődni->fagyás. Nálam nem jelentkezik.
Config: B450PRO/R3800X/Motherboard Voice/SB0060/Chinese RTL chip M2 Case/8GB+90GB FAT32 Partitions.A képmentő is fent van, anélkül 600k+, mondjuk a maradék 32k UMB- t már gyanús hogy ROM foglalja, bár nemigen zavar, úgylátszik az LH kikerülte, valamint minden kedvenc cím ok, kivéve ahogy korábban írtam, a Tyrian, de az meg hasonló felállásban a VSBHDA- val lett jó, készítettem neki egy külön menüpontot.
-
-
arn
félisten
válasz
frescho #104208 üzenetére
Ezek teljesen mas kulonbsegek midin gyk nem is ugyanazt a zenet hallgatod, gusnal meg max az analog kimenet jellegzetessege a differencia, ami azonos gyarto tobb kartyaja kozott is meg lehet (mint pl a guspnp vs gus gf1 vs gus crystal swmix) - nincs “gus” hang, mindegyik mashogy szol egy kicsit, bar nekem a “gus” mindig a gf1 marad.
-
válasz
frescho #104219 üzenetére
Végülis...valami hasonló.
Más : kipróbáltam az ECWolf- ot. Wolf3D mellett egyelőre nem ok, valami fatális hibával áll le, Spear mellett ok, jó a hang is, felbontás 4k- ig állítható, bár nincs jelentősége, inkább csak pixelhez igazítás.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #104208 üzenetére
Igen, autózásban ez felel meg a proturer és a restomod kategóriának.
A lényeg, hogy kinézetre a régi, az érzések is a régiek lehetnek, de azért mai használhatóságot várunk tőle.Lehet, hogy magammal tolok ki, de nekem pl ezért nincs mai napig SSD az Athlon XP-ben (bár rendszeresen játszok a gondolattal, hogy csak megérne egyet) illetve van CRT monitorja.
-
-
Fücsök007
őstag
-
válasz
frescho #104190 üzenetére
Tovább megyek, ha már a program is egy remake : a nem remakek is prímán futnak, kiváló példa erre a VSBHDA utolsó verziója. Korábban a Tyrian konvencionális 95- ös verziója retró gépen is néha fejtörést okozott, a hang miatt nem indult, de a frissítés és a kicselezett EMS lapkeret miatt, úgynézki hogy modern gépen minden esetben stabil(retró gépen hosszú idő után fagyott, ami a pályaszekvenciális mentést tekintve, az új track teljes újrajátszását igényli), itt is jelentős előnybe került a modern retró - futtatni, gamelni kell az említett konfigokkal, majd a kellemetlenségekkel, elemezni a tényeket, levonni a következtetéseket.
Örömmel használom, most ütöttem le vele 2m-es földelőt, de az igazság az, hogy talán csak az ék eredeti ami a cserélt fejet tartja : ahogy öregszem, nyilván a koncentrációs kézségem is csökken, a logikai viszont megmarad, de jelentős fáziskéséssel, ha mindegyikre koncentrálok, akkor sem értem a gondolatodat...
-
válasz
frescho #104178 üzenetére
Dvdolcsón.eu, én innen szoktam beszerezni az SD- t is, nem csalódtam még bennük, utánvéttel is lehet, nem kell megadni a bankkártya adatokat, meg ilyesmi bizonytalanság - kb 10x rendeltem, minden működik szépen, pld az 1 Terás Pen SSD- is - itt a link SD- hez.
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #104131 üzenetére
10 perc alatti BTG a Nordschleifen nem azt mutatja, hogy nem megy...
CX-ben utaztam, XM-et vezettem, igazi különlegességek, nagyon kényelmesek.
A GTV6 csak kívülről nézegetni kellene, iszonyú csúnya a belseje. Inkább egy 105-ös, lehetőleg 1750-es vagy 2000-es. Vagy egy Montreal...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #104146 üzenetére
Azt néztem, hogy az XM-eknek nincs durva ára, a kínálat teteje is fele, a klasszikus DS-nél a nemindul, nincs motor/váltó, nincs papír, rozsdaboglya (ezek tetszőleges kombinációja) kategóriának.
Ami szép, az sajnos annyiba van, amennyiből már sokkal vágyottabb amerikaiakból is válogathatok. De ha lenne mondjuk 50 Millám csak kocsira, akkor egy klasszikus (faceliftes) DS is reppenne -
válasz
frescho #104146 üzenetére
Meg is kerestem a redhill releváns oldalát.
In some ways, the 5x86-133 reminds us of the greatest AMD chip of all time, the 386DX-40, because the 5x86-133 was the last and the best of all the 486s, just as the DX-40 was the last and greatest of the 386s. As with the 386DX-40, the technology was mature and 133s were incredibly reliable. We kept on selling them new long after most dealers had moved on to faster, more expensive and less bulletproof parts.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #104131 üzenetére
Én is Citroennek gondoltam, de biztos ami biztos
Amúgy remek munkás autó is lehetne ezekből, vagy műhelykocsi.AX az ilyen városi kis autónak van tervezve, egyik barátnőméknek volt a családi kocsi, találóan guruló esernyőnek hívták.
De a CX nálam lehet Corsair táp is
#104132 zotyesz66 :
Én is szeretem a Citrokat, a legérdekesebb francia autómárka. A DS-eseket mai napig csodálom, BX-et gyerek korom óta akarok, a Cactus egyediségét imádom, XM-et szintén nagyon hajtanék, de még a C3-asok is tetszenek. -
-
válasz
frescho #104014 üzenetére
Jó, a 286-386SX sántít, de ott is várhatott valaki csodát minden téren, az új architektúra és az új név miatt, butított vagy sem.
Jó hogy mondod a Wolfenstein 3D milyen volt. Így fut egy 286-oson, szerintem teljesen játszható, én így vittem végig. Illetve nálam gyorsabb is volt. Az én gépem órajelben jobb volt és nem is futotta SoundBlasterre ami lassította volna
Egy 386DX40-en már zsír folyamatos, még 486-os sem kell hozzá.
A legjobb példa több mint 30 évvel ezelőttről, hogy mekkora csalódás lett volna egy képzeletbeli Wolf Fanninak, aki megvette volna hozzá a Pentium 60 MHz-es csodát már 1993 tavaszán, és szomorúan megállapíthatta volna, hogy pont ugyanolyan mint a 386-oson.Tökéletes példája, hogy megfelelő szoftver nélkül kár ítéletet mondani a HW-re és a fejlődésükre.
Igaz, nem sokra rá kint volt a Doom ami már jobban kihasználta, de azt egy jobbféle VLB 486DX2/66 is közel maxra hajtotta.
A Quake volt az első ami tényleg kimaxolta a P1 procit. Talán ez volt az első játék ahol a Pentium simán villantott egy 3x-os gyorsulást a 486-okhoz képest az erős fpu-nak köszönhetően.
De ehhez több mint 3 évet kellett várni akkor.Ugyanez van most is. Csak még nem telt el annyi idő a legutóbbi nagy architektúra váltás óta
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho #104008 üzenetére
Igen, minden Pentium II 1 továbbfejlesztett Pentium pro, viszont egyes DOS-os tesztprogramok Pentium II fölött nem indulnak el, továbbá nem sokan ismerik, de létezik PII overdrive ami 512KB teljes frekis gyorsítótárat tartalmaz, emiatt gyakorlatilag olyan mint a korai PIII Copper procik sebességben azonos frekin és FSB-n. Tualatin esetében áttértek az AGTL+ szabványra is már, az egyéb módosítások mellett, a 600MHz-es Coppermine procik még a legelső 440LX északi hidas alaplapokkal is elindulnak ahogy az összes Katmai proci is!
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho #103992 üzenetére
Ha csak az architektúrákat nézzük, akkor a 486/Pentium/Pentium pro vonal volt számottevő, Pentium II nem, Pentium III-ból pedig a Tualatin mondható annak mielőtt kijöttek a HT NW P4 procik. Most szándékosan nem említem a számos chipsetet, mivel ott voltak nagy ugrások és újítások, viszont ez eltorzítaná a végleges eredményt. A mostani trendeknek én sem ürölük, de azok az idők már nem jönnek vissza.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #103996 üzenetére
Igen, pontosan. A magasabb órajelre (szinte) minden gyorsult, míg ma a sok magra elég kevés dolog.
A legtöbb játék még ma is 4, maximum 8 szálat kezel. Annak full mindegy, hogy 20 szál van amúgy a CPUban. És a sok magra való szoftveres átállás - ahogy te is írtad - emg csak oldalazva lassan közeledik.A RAM szűk keresztmetszet lehetett, de a példámban egyébként a 66 VS 100MHZ-es FSB miatt azért ott is javult a helyzet.
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho #103985 üzenetére
Sajnos a tömegigényt kialakítani sok kitartást és évet vesz igénybe, de eljön az is idővel. A 90-es évek frekvencihajhász időszaka proci szinten biztosan nem volt nagyon innovatív, a 486-ot leszámítva csak a késői Pentium/ PRO és SD ram volt nagy ugrás akkoriban, később a Pentium II csak továbbfejlesztett Pentium Pro volt konkrétan, a korai PIII pedig magasabb órajeles PII volt SSE utasításkészlettel, amíg nem jöttek a Copper majd Tualatin procik, a sebességnövekedés főként a magasabb freki + FSB kombóból jött amíg nem jöttek a NW P4 procik. Csak a 3D gyorsítók voltak kivételek: 3dfx/matrox akkoriban innovatív volt, 99-től pedig lehajrázta őket Nvidia majd ATI is, ott tényleg az újítás hozta a gyorsulás jelentős részét, nem kizárólag a csíkszélesség csökkentése. A csíkszélesség váltás 800 és 130nm között volt számottevő, később 110 és 90nm-től kezdve minden váltás önmagában kisebb előrelépést hozott, mindegy mit gyártottak az adott gyártósoron.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #103985 üzenetére
Én általában inkább megvárom, amíg kiforrnak a dolgok, kiderülnek a kezdeti betegségek, és leesnek az árak.
Ma nem nagyon érdekel az innováció. Persze az elmúlt évtizedekben - ahogy mondod is - brutális sebességgel fejlődött a technológia, legalábbis a számítástechnika, és az elektronikai eszközök piacán, így érdekes volt, és érdemes volt követni is, hogy az ember lépést tartson.
Manapság évtizedes távlatokban is max annyi fejlődés van, hogy 4 helyett mondjuk 6 magot kapsz egy középkategóriás gépben, meg egy kicsit nagyobb monitort.
Így aztán a technológia nyomkövetése leginkább annyit tesz - legalábbis számomra - hogy a nyilvánvaló scameket és aknákat az ember elkerülje (pl ecotank és tankos nyomtatók nagy része, népszerűbb crypto coinok hátán felkapaszkodó kaumkoinok, okosórák, okoskütyük, stb).
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho #103980 üzenetére
Az asztali procit csak példának hoztam, ott is megoldható a hűtés pedig kisebb felületű mint 1 csúcs SOC chip. Összetett téma a programozás, viszont a legtöbb esetben az a döntő, hogy mindegyik komponens viszonylag hatékonyan futtassa azt amiben jó természetesen megfelelő frekvenciatartományban konfigurálva. AI/NPU egység alapból pár wattot fogyaszt pluszban, cserébe az adott applikáció sokkal gyorsabban fog futni, továbbá ma már a CPU magok és GPU CU/EU-k is 1-2 ms alatt belövik az optimális frekit maguknak, így nem pazarolják az áramot. Az átstrukturálás nem volt elkerülhető ahogy bejöttek az első komolyabb APU-k, a piacnak kell majd halálra ítélni a tréül/trehányul megírt programokat. Az utóbbi 10 évben látványosan fejlődött minden pl. videóvágás/konvertálás/3D animáció(szemüvegek) + mesterséges intelligencia.
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho #103967 üzenetére
Intelnél sem a 125W-os TDP-vel van gond, hanem a 280W körüli koppra járatással. A csúcs Strix Halo SOC chipek nagyok lesznek, tehát megoldható lesz a hűtés 2-3 venti mellett, ha nem grafikai modellezésre vagy AAA játékra kell a VGA, akkor a 40CU-s IGP bizony mindenre elég, sőt MI-t is tudja mellé gyorsítani ahol már támogatott.
Ettől függetlenül semmi baj nincs az ASUS Scar 18 és Razer Blade 18 kaliberű notikkal, legalább nem olyan tégla vastagságúak mint 10 évvel ezelőtt! -
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #103963 üzenetére
"A mai szoftverrel és hardverrel foglalkozókra is ráférne egy félév a tanulmányaik során amikor megismerik a régi gépeknél elkövetett jó és rossz ötleteket." - maximálisan egyetértek.
#103964Fücsök007:
Az a baj, hogy szép az elmélet, ugyanakkor a gyakorlati megvalósítás nagyon sok esetben felettébb harmatosra sikerül (régebben is).Ez pl. még mindig sok esetben helytálló:
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho #103963 üzenetére
Nem vagy eléggé tájékozott: 125W lesz a plafon, viszont Strix szérián belül lesznek kisebb TDP-s változatok, továbbá az SOC design lényege, hogy ha 1-szer megterveznek egy optimális hűtéssel és mérettel notit hozzá, akkor nem kell újratervezni az egész belsőt amint kijön az újabb SOC chip. Egyébként eddig is voltak kisebb TDP-re beállított profilok, tehát pl. 65W-os keret is lesz.
A gyártók szempontjából is jobb mint 45/50W körüli fogyasztású APU+dVGA kombó külön-külön, olyankor az elkerülhetetlen plusz adatküldések miatt mindig nő a fogyasztás is, nem véletlenül ez utóbbi egyre ritkább. Végre IGP-vel is nagy teljesítményt tudnak elérni, a maradék kevés kivételtől eltekintve már mindenre használható.
-
válasz
frescho #103851 üzenetére
Mondjuk FX- en még nem is próbáltam a Win98- at. Zen esetén esetleg lehet retrósított flexelős kijelentést tenni, a régebbi biosos B450- re felmegy a 98, újabb nálam nincs, de könnyen lehet hogy arra is felköszörülném. Viszont mások nem valószínű hogy fel tudják telepíteni, köztudott hogy ebben világelső vagyok
...és szerény.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #103818 üzenetére
Nálam is, detto. 2015-2017, nem egészen 3 évig "nyúztam", aztán konfigváltás.
A régi címek (amikhez nyers CPU erő kellett) jobban mentek egy C2D/C2Q-n, nem beszélve az X79-es rendszerről.#103821DarthSun: gyengébb lapoknál ez volt kb. az egyetlen járható út.
2000/XP alatt az X79 is.
AM4/Zen/2/3: tudtommal igen, mindent iss hardveresen lenyom, a PPT/TDC/EDC keretek és a hőmérséklet függvényében. -
válasz
frescho #103818 üzenetére
FX- en fix freki, turbo off, meg PM- ben is tiltottam valamit, nem kapcsolgat, legalábbis a CPUz- ben nem láttam.
X99 - DOS/XP alatt fixen tolja, próbáltam a biosban állítgatni, de mindegy mit választok. Win10/11 alatt kapcsolgat, ehhez asszem kell valamelyik eszközilleztő, amit az XP nem ismer. Kisebb hűtővel XP alatt magas volt a CPU hőfok, toronyra cserélve már jó. VRM hőfok kb hasonló mindenhol.
Zen2 - szabályoz mindenhol, mintha ez már teljesen hardveresen intézné.
Nem értek hozzá, ezek csak szubjektív megfigyelések. -
válasz
frescho #103812 üzenetére
FX8320- hoz szerencsére jó lapot választottam. És az is már jól szellőző, modern házban, erős CPU hűtővel, jópár évig ment folyamatosan 4GHz fixen, gond nem volt. Ma is itt az asztal alatt, kis relikvia+tartalék gép, ha kell valami róla, bekapcsolom és szépen műkszik, pedig atom poros belül, kéne valami kompresszor, de nem lehet kapni gépkifúlyáshoz valót, elfogadható áron.
-
válasz
frescho #103796 üzenetére
A P4-ek hirtelen kezdtek többet fogyasztani - ma viszont már van lehetőség a P4- et modern házba pakolni.
Prescottról is azért terjedt el hogy kazán, mert a korabeli hűtőkkel, rosszul szellőző házban hajtották. Emiatt tettem TT házba, 12- es ventikkel+TT CPU hűtő, itt teljesen jól kell működnie, tuningolva 120Watt körül, pont mint a RyZen, nyilván utóbbi meg alapból modern házban van. Fogyasztásban ugyanaz mindegyik. Ez pld az egyik előnye a modernizált retrónak. Persze aki a naptárazós házhoz ragaszkodik, annak valszeg túlmelegszik a rendszer. -
válasz
frescho #103808 üzenetére
A másik oldal a CPU. A képen már installálva van a motyó szerintem.
Ebayen kapható, régebben, amikor a BX133 RAID-et akartam a PIII-am alapjául, ilyennel akartam Tuásítani. -
-
válasz
frescho #103765 üzenetére
https://www.hestore.hu/prod_10029325.html
Vagy ez
https://www.hestore.hu/prod_10028498.html
Erre gondoltam, ez a legolcsóbb. Sok kell mert 3 lap is van. 9db laponként. -
válasz
frescho #103736 üzenetére
Olvastam a korai történetről Tőled, és pár más helyről is. Ma is elég nehéz meghatározni egy vállalkozás jó irányát, a műszaki fejlesztések milyenségét, hogy milyen irányok lesznek sikeresek. MS- nek sikerült egy kaotikus időben, bukdácsolással, de olyan döntésekkel, melyek hosszútávon sikeresek lettek. Persze szabadalmat is vettek, de ez ma is általános az üzleti életben, ha valaki lát fantáziát egy találmányban, megveszi. Sok magyar tudós is eladja nyugatra a felfedezését, vagy maga is kivándorol egy jobb élet reményében.
-
arn
félisten
válasz
frescho #103709 üzenetére
Szvsz kevesen vagnak videot retro pcn
az erdekes statisztika lenne, hogy mire hasznalod a regi geped?
Nalam nagyreszt jatekok, demok, ilyesmik futtatasa, hw buzulas. Ha mast inditok el, max megnezem, hogy ez igy nezett ki x eve. Kivancsisag keppen feltettem pl photoshopot, es oszinten szolva ismerosebb, mint a mai, mert vagy 15 eve nem foglalkozom designnal, fotokhoz meg eleg a lightroom.
-
válasz
frescho #103718 üzenetére
Vesszőparipa 2.0: A PC az korábbi, mint ahogy az IBM ellopta. Ahogyan a busz rendszert, oprendszert stb.
Csakhogy senkinek nem volt meg az a tehetsége, mint az IBM- nek hogy ezt megfelelően építse össze, és hozzáadja az MS zseniális oprendszereit, kezdve a DOSal. Emiatt piacvezető ma az MS, lehet korai magyarázatokat adni, de akkor is ez a helyzet.
-
válasz
frescho #103713 üzenetére
Ahogy mondod, az otthoni felhasználó ezekkel nem találkozik, nem is tudja installálni, használni. Az x86 vonalban viszonylag sokan rendelkeznek belépő tudással. Persze az általam felhozott átfogáshoz expert ismeret kell, de még mindíg könnyebb elmagyarázni, használhatóvá tenni, mint a különleges rendszereket.
Exnejem annó kapott egy laptopot Linuxal - mi ez a f@szság ?, ez kiidegel, nemtom használni - azonnal telepítenem kellett a helyére egy Windowst.A PC semmiben sem volt első, ok, aláírom, de megfelelő felhasználó-barátsággal és üzletpolitikával egyeduralkodó lett. Semmilyen jóslat nem vetíti előre, hogy ezt pár100 éven belül elvenné tőle bármi is, feltéve ha az emberiség létezni fog még az akkori jövőben. Ma az X86/64 PC archiekturának+a Windowsnak akkora előnye van, hogy elképzelhetetlen akár a távoli jövőben is, hogy bármi más lenyomja.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #103713 üzenetére
Egy valamit hozott a pc, amit semmi más nem tudott: egy relatíve szabad, lazán szabványosodott platformot. Ezt aztán a cégek ezrei klónozták, és a hardvereket benne szintén cégek ezrei fejlesztették tovább úgy, ahogy akarták. Bárki írhatott rá programot, és írt is. Aztán jöttek a merevlemezek, szines monitorok, vga, az ide port, a 32 bites processzorok, különféle memóriaszabványok, pci port, 3d gyorsítás, agp, usb, sata, dvi, 64 bit, pci-e, display port, stb.
-
válasz
frescho #103701 üzenetére
Ok, értem.
Overkillezett PC azért még máshol van Forint/Dollár szintben.
Car esetén, ha eltalálnák a lottószámaimat, akkor mondjuk egy átlag 15 millás csettegő nekem bőven elég lenne. Itthonülő vagyok, utálok utazni, kirándulni, üdülni, lényeg hogy a környéken elvigyen ügyintézni, bevásárolni, ennyi bőven kiváló lenne. Nem kéne különleges neorestaurált oldtimer, avagy 100 millás Merci sem. -
-
válasz
frescho #103662 üzenetére
Hát ez Car overtime.
A Régi ház+Win98 Zen : meg az nem úgy van, modern házba kell+retró-modern Win98 build.
Csak az árát nem tudom honnan lehetne összekaparni. : ha nem vagy multimilliomos, akkor eladsz mindent, aztán sima ügy, de amúgy nem látok konkrét árat, pár milla ide-oda, manapság meg nem számít nagy összegnek. -
-
-
törölt tag
válasz
frescho #103485 üzenetére
"Nem vagy te paranoiás? Én leírtam 5x, hogy használd egészséggel, csak ne mondd rá, hogy eredeti. Ami a legjobban zavar az ahogy személyeskedsz és mások tudását megkérdőjelezed." -
hol latsz te tolem olyan szemelyeskedest itt amit en elolegeztem meg?
Merthogy konkretan ebben a hsz-edben van.
Soha nem mondtam ra hogy eredeti, de autentikus abban az ertelemben hogy GUS chip van rajta es hozza a GUS elmenyt, csusztatsz.
Tovabba fontos kulonbseg hogy nehany apassziv alkatreszen kivul az egesz kartya hibatlanul osszerakhato lett volna a sajat koraban, sot volt id nagyon hasonlo - GUS Extreme, igyhat nincs koze jellegben egy SD adspterhez, usb-s flashcarthoz vagy scalerhez
Nem kerdojeleztem meg masok tudasat, pont ellenkezoleg - azt gondoltam hogy a masik fel tud kulturaltan es jo technikai alapon ervelni, ami mindig elmaradt es klasszikus ervelesi hibak tomkeleget olvastam, egy ido utan meg tokfejezos netto hisztit, illetve a "tapasztalatra hivatkozva en vagyok a netto autoritas a temaban, te pedig egy kispocs vagy, hiaba ordas baromsagot beszelek" stilusu dumat.
Minden egyes vitapontodnal kiragadtal valami nem relevansat/ertelmetlent, gondolva a GUS jel/zaj aranyatol a CD Audio temaig ahol a CD Audios cikk olyan reszet szedted szet szandekosan, aminek koze nincs a temahoz, hovatovabb a fatpingvin altal belinkelt cikk megmutatta hogy a CD Audional sokkal betomoritettebb dolgokat se igazan hall meg az ember, de te anekdotikusan es szinte total elmeleti alapon levo gorbek alapjan megmondtad hogy na marpedig igazad van. Nem a tudasodat kerdojelezem meg, csak meg mindig nem latok objektiv es megdonthetetken bizonyitekot az allitasaid mellett, annak ellenere hogy ugy adod oket elo. -
arn
félisten
válasz
frescho #103485 üzenetére
a modern scalerekkel az is "gond" hogy gyk a filterekkel kitalaljak a pixelt pontosan, foleg alacsonyabb felbontasnal. igy eleg szurrealis kepe van a nem tul jo kimenetu vasaknak. ahogy no a felbontas ugy a crt emulaciok egyre pontosabbak. osscn sem volt rossz, de az ossc pron tenyleg szep munkat vegez, ha kicsit tavolabb ul tole az ember, nagyon hozza azt a jelleget. persze a crt sose volt ilyen fenyeros meg szines, mint az oled.
ha nem folyamatosan hasznalja az ember, azert a crt is ellesz meg jo ideig. az asztalomon ugyan nincs hely de a pincebe letettem parat, es meg veszek is majd, ha latok vmi szepet.
-
arn
félisten
válasz
frescho #103461 üzenetére
En ezt mertem, igaz csak rmaaval neztem. Dos alol jatszottam a teszthangot, mixerrel allitottam be a jelszinteket, majd rmaaval analizaltam win alol. Nalam az erositett kimenetek a jelszintu kimenettel osszevetve es azonos kimeno szintre allitva a mixerrel, szinte mindig zajmentesebbek voltak, noha forditott eredmenyre szamitottam. Valszinuleg erosites utan szedi ossze a zaj nagy reszet.
gus classic 3.74
Guspnpsb16 (ct2290)
Awe64gold -
arn
félisten
válasz
frescho #103465 üzenetére
Az opl implementaciok is ahany annyi fele… a korabeli jatekok fm zenei jobbak az agyonszurozott sbpro2 vagy az elso generacios sb16 kimeneten, mint a kesobbi, akar masodik generacios sb16 kartyakon (itt a creative licenszelt chipje van, nem a yamahae - de nem ezen mulik a hangja). Sokan epp a kesoi fm hangot talaljak idegesitonek, mikozben, amikor ez megjelent es ahogy a korabeli hangkartyakon megszolalt, sokkal elvezhetobb hang volt az. Az mar csak a kegyelemdofes volt, hogy a yamahat is lecsereltek vmi borzaszto hangu potlekra (cqm es tsi).
Ez az egesz nekem olyan, mintha vki azert epitene jobb rendszert, hogy jobban hallja a korabeli jatekok/demok korabol eredo hibait, kozben a korabeli hardverek a korabeli megszolalasukkal epp hogy elfedik azt, lekerekitve a hangot. Egy ronda no is lehet tavolrol es homalyos szemuveggel szep, es egy eles szemuveggel nem biztos hogy jobban fog tetszeni az eredmeny.
Vagy a masik pelda a 320x200as felbontas a korabeli shadow mask crtken, es a kesobbi (akar csak trinitron) kijelzokon. Engem ez az egesz mai technikai szintre vetitett minoseghajhaszas nem visz kozelebb a retroelmenyhez. En probalok ehhez a legkozelebb maradni, max ha nincs mar mas lehetoseg, marad a gumino. Hangilag szerencsere ezzel a legkevesbe sincs gond, az analog kimeneteket meg lehet kozvetlenul hasznalni, mindenfele hatuluto nelkul, a kepi resze mar problemasabb.
-
válasz
frescho #103453 üzenetére
Hopp, a szűrés...hát igen.
Összességében azért egy bizonyos szintig érdemes elmenni, relatíve elfogadható lejátszó rendszert építeni, ha valaki szereti a zenét. A nagyon drága sztem már nem hoz annyit, hogy érdemes legyen a költségre, esetleg ha valaki nagyon gazdag. Annó kaptam kölcsön valami nagyon drága végfokot és egy NAD3020i- t. A drága már túl steril volt, a NAD esetén meg lehet hogy azt hallottam hogy szépen színez.
Ellenkező oldalról nézve, ha figyelmen kívül hagyunk minden technikai paramétert, akkor a Sokol rádió is elég, annó a Kossuth rádió híreit azon is meg tudtuk hallgatni. -
törölt tag
válasz
frescho #103461 üzenetére
En ertem hogy a laborban laborkorulmenyeket csinaltatok, tehat 1 valtozora koncentraltatok, gondolom olyan hullamformakat visszahallgatva ahol megvannak ezek a dolgok.
Csakhogy a zenehallgatas nem igy mukodik hogy zajokat keresunk/merunk, akar olyanokat is amiket csak egy szkop kijelzojen latunk, de valojaban nen hallunk.
A GUS Classic nem egy Hifi kartya, bar olyan roll-off van azon a gorben hogy jo hallasunak kell lenni ahhoz hogy feltunjon.
A fatpingvin altal linkelt tesztben mar alapvetoen elegge infogianyos kodekek vagtak meg a savszelesseget is lefele, nem fair konkluziot mondani a 16/44 cs minosegerol az alapjan barmit hogy egy opus vagy egy mp3 total mas beallitasokkal hogyan szerepel. -
törölt tag
válasz
frescho #103457 üzenetére
Mivel nem szamitastechnikai celzatu cikk, hanem a digitalis audiorol szol, elneztem neki hogy pongyola PC-s tekintetben, ami tul melyen nem is fontos a cikk megertesehez, de ezt te is tudod.
Tehat laborkorulmenyek kozott ki lehet merni/hallani valamit - ez tok jo csak nem igy hallgatunk zenet altalaban.
fatpingvin: pont ennek a mondanivalojarol koptatom a billentyuzetet egy ideje. Lehet itt jitterrol meg ilyen-olyan tulmisztifikalt es apro dolgokrol vitatkozni, de jellemzo hogy egy agyontomoritos kodek vs eggyel nagyobb bitrataju agyontomoritos kodek kozt sem tudja megmondani az emberek tobbsege a kulonbseget, nemhogy arrol informaltan megallapitani hogy a sokkal nagyobb informaciotartalommal rendelkezo hananyagban milliomod masodperces nyavogasok vannak vagy a PCM jel visszaallitva nem tokeletes szinuszjelek osszessege lesz...
-
törölt tag
válasz
frescho #103453 üzenetére
De, IW van rajta, es nem irtam mast.
Annak fenyeben, hogy az audio utvonal kulonbozo, mas elemein mekkora atrocitasokat szokott elkovetni ember es gep (mixing, mastering, stb), nem az fogja szerintem alapvetoen meghatarozni egy szabvany elegsegesseget hogy nehany rendkivul jo hallasu ember, nehany magas hangnal esetlegesen erzekelhet torzulast.
Sajnos, vagy nem sajnos, a jel digitalizalasa minden esetben informaciovesztessel es torzulassal jar, viszont a red book az ugy lett kitalalva hogy az esetek jelentos reszere durvan overkill is. Tudsz nekem valami metodust, hogy hogyan tudnam kiprobalni hogy hallhatoak ezek a torzulasok? -
törölt tag
válasz
frescho #103378 üzenetére
Ertem, viszont nem azt vitatom hogy ugyanaz lenne a termek vagy sem, hanem azt hogy hitelesen tolti be egy PnP osszes funkcióját, sot, chip ugyanaz, firmware ugyanaz. Mi alapjan nem hiteles amit ez tud? Raadasul egy vaktesztben se mondana meg senki, hogy melyik van a gepben. Szoval parameterekben ugyanaz, funckionalisan ugyanaz, kicsit jobban van megepitve es nem tudom optikan hasznalni. Mitol nem hiteles ez? Mitol gumino ez? Foleg osszemosni egy emuval, ami legjobb esetben is egy kozelites, ez meg a real deal csak kevesebb nyuggel?
Let people enjoy things... -
-
-
törölt tag
válasz
frescho #103360 üzenetére
Szerintem az nem jó analógia hogy guminő, ha kényelmetlen/rossz részét ki akarod szűrni, miközben amúgy nem emulálsz/kamuzol oda semmit. Az Orpheus / modern cucc az úgy szól, ahogy maga a chip tud szólni, legalábbis hűebb mintha teli lenne nyomva gyakrolatilag egy plusz sávnyi zajjal, ilyen szempontból autentikusabb is ezt hallani mint a korábbi ugyanilyen, de limitáltabban elkésíztett cuccost.
Az, hogy megtartjuk a régiből a jó dolgokat, de közben meghaladjuk a döglassú és reszelő hangú vinyókat, szellemképes TFT kijelzőket, zajos hangkártyákat, instabil driver-eket, az üzvözlendő és csodálkozom itt körben ezen a sok ellenkezésen erre - miért is legyek mazochista csak azért hogy valaki szemléletének megfeleljek azzal kapcsolatban hogy mi a retro neki?
Én inkább guminő helyett azt mondanám hogy visszajött egy régi szerelem aki letette a cigit és kicsit kigyúrta magát.
Én azt is elfogadom hogy egyáltalán nem retro a gépem akár, csak nincs magyar Changeling, OrpheusII, Gravis, old Unix,Matrox topik, és ez tűnik a legrelevánsabbnak.
Abszolút nem a preferenciák különbözősége zavar, hanem az hogy már nem egy ember nyomta be ide a sajátját mindenféle meredek magyarázattal hogy miért az a követendő. Én szívesen olvasom azokat a köröket is akinek már a nem 1:1 megfelelő SID replacement is a harakirivel ér fel, csak én nem vagyok ilyen.
Továbbá az zavart itt az előző pár beszélgetéskörben hogy a kollégák olyan blődségeket beszéltek pl a GUS-ról, amik megcáfolásához egy Google keresés + a legközelebbi Vogons topik meglátogatása kellett, mindezt olyan hévvel és arccal hogy az nem férne be egy kétszárnyas ajtón...
Új hozzászólás Aktív témák
- Tesla topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobil flották
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Tuf F15 FX506H / 11400H / RTX 3050 / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Honor X7 fekete 128GB 12 hónap jótállással!
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest