- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #73278 üzenetére
Nekem sem nagyon, esetleg egy FHD, és annyi.
Az új gépem meg lazán vinne FHDben minden mai címet (amíg beérik 2GB VRAM-al XD )
Tartalék gép jó és fontos dolog, de mint írtam sajnos nem mindig tehetem meg, hogy megtartom az előzőt, az ára is kell, na meg a hely is ... biztonságos megoldás, ha van annyi pénzed, hogy tudj venni bármikor másikatBTW gondolkodom h eladjam-e a jelenlegit, vagy próbáljam meg eltenni valahová? Igazából már azzal h árulom, rengeteg hülyét vonzok magamhoz (hülyét kapok az apróktól topicban meséltem már erről - TLDR : jelenleg két komolyabb érdeklődő van a gépemre, mindkettő alkudni akar és ezután még részletben fizetni, ami nekem nem pálya) és néha elgondolom hogy az a pár tízezer ft ér-e ennyit, hgy akkor tartalék gép sincs? Mondjuk ugyanakkor meg VGAra nagyon kéne, mert arra már nem lesz plusz pénz, csak a mostani gép ára, meg esetleg mellé valamennyi. GTX950 OC szuper kártya, csak ma már kezd kevés lenni...
Na meg a héten kihalt egy [VGA (GTX960) és egy billentyűzet is itthon, szóval nem baj ha van tartalék mindenből.
Amúgy van még egy HD6850-es VGAm is ami tartaléknak tekinthető. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #73264 üzenetére
Hát ezekhez a procikhoz annyira nem értek (semennyire). Ezekben az időkben és különféle Celeronokat próbáltam felrángatni minél magasabb órajelekre. Ezek a procik nekem totál kimaradtak, utólag igyekeztem tájékozódni.
462-es Bartonból pedig van feljebb, személyesen hajtottam meg nem egyet napi használatra alkalmas módon (igaz vízzel) 2750MHZ-en. (és egy ugyanilyen lett elhagyva 2004-ben Debrecenben a Segner tér környékén - sosem lett meg
) de ezekből több is volt.
De az Athon XP-knek a Bartonság komoly hátrány. TBred B-ből sok, sokkal magasabb órajeles is volt. (meg remélem lesz is, tervek vannak csak nagyon bonyolult, és a covid is nehezít) -
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #73233 üzenetére
Ja, ez a szint teljesen elég. Hiába alakítóznál be egy hiperszuper, 500+ MB/sec-es modern SSD-t (ami random 4K-ban is 30-70 MB/sec-et tud), azzal se menne többet, mert máshol van a bottleneck. Az SD, uSD, stb. kártya legalább olcsó, eldobható, könnyű ki/bepattintással cserélhető (könnyű OS-t váltani), ha tönkremegy, nem nagy veszteség. Sok helyet nem foglal, sokat nem fogyaszt.
Amit még lehet javítani rajta, hogy kimaxolod RAM-mal a gépet, és felraksz valami RAM cache szoftvert, az még kicsit lendíthet a dolgon, de már nem lényegesen. A retró gépek lassúak, annyit mennek, amennyit. A lényeg, hogy ne hangos, lassú, megbízhatatlan HDD kerregjen alattuk.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #73234 üzenetére
Köszönöm, hogy megnézted!
Hát igen ez tök jó, az SS7 rendszerben is szépen muzsikál.
Én mondjuk CF kártyából vásároltam be párat. Azt használok a P233MMX gépben fixen beépítve (hátulról cserélhető).
Annyira nem követem az árakat, de "mélyponton" sikerült vennem belőle párat, 4 és 8GB-s Sandisk Ultra-k, ezekkel gond egy szál se. (Kínai refurbished). Vettem retailt is, de nem sikerült különbséget észrevenni köztük.
Még régről is vannak kisebbek. (2004-ben vettem digit gépet, és ahhoz is volt pár: 16MB-s, 256MB-s). Ezek is jók DOS-hoz, gyorsan adatot átvinni.
Aztán valamikor 2007 környékén szerettem volna SSD-t, de akkor még nem voltak elég "jók". Akkor vettem CF kártyát, rendszernek. Sandisk Extreme 8GB.
Na ez a kártya valami miatt nem vált be:
-oprendzser nem szerette, mert removable, nem lehet rá telepíteni, talán valahogy ráklónozva egy élő rendszert ment volna.
-fényképező, max. 2048MB-t lát belőle., amúgy is kár lenne bele elhasználni. én a 256MB-s kártyával is jól megvagyok, amit lövök vele úgyis egyből lementem.
-10 évvel később elővettem, de CF IDE átalakítóban nem akar menni... látja de nem bootol. (tudom hogy kell azzá tenni, a Sandisk Ultra-k mennek szépen, és a CISCO kártya is)Amúgy én is rendeltem a héten egy ilyen Alis SD2IDE-t, teszt célokra jó lesz, hogy ne kelljen sokat indítgatni ezeket a kisebb, öreg HDD-ket. Most egy Fireball EX a teszt HDD-m, EZ-BOOT-al belőve, hogy LBA nélküli lapokban is (286, 386, korai 486) használható legyen. Könnyen cserélhető a tartalma, egyszerűen archiválható stb.
-
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #73225 üzenetére
Jó olcsó, és retro gépbe biztos elég is a 10-20MB/s írás-olvasás, amit mond rá a gyártó.
Azért kíváncsi vagyok, mit tud.4 évvel ezelőtt, amikor az Rpi-s szervert indítottam, akkor volt a fiókban Aliexpresses Samsung EVO (eredetinek tűnik):
upgradeltem magyar kiskeres Sandisk-re:
Már bőven 3 év fölött ment (7/24 és logger szerverben van, kevés adat jön, de az percenként kétszer). -
-
-
-
-
-
válasz
DarthSun #73181 üzenetére
Nekem még egyetlen Tua P3-am sincs, és ezért 10-ért már elgondolkodnék rajta (nem biztos, hogy vinném, de erősen foglalkoztatna a gondolat).
A kupakos P3-am egy 1 GHz-es Coppermine-T, az is egyre ritkább lesz a piacon.
Lett viszont például fillérekért 800/133-as P3-am, ami 1999-ben a legerősebb asztali procinak számított.
Azért is nehéz ügy az ilyesmi, mert az ember akkor jár általában jól, ha nem azt veszi, ami a legjobban tetszik neki éppen, hanem a szuper ár-érték arányú cuccost. Csak semmi garancia arra, hogy később majd megveheti a mostani túlárazottat olcsón. Ezt csak remélni lehet.
-
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #73126 üzenetére
Bile Demon:
Nekem valahonnan van olyan, hogy Tiny7, egy liteosított windows7 . Utána még fel kell tenni a magyar nyelvet ha kell, meg semmilyen frissítgetés nincs hozzá. Nyilván biztonsági szempontból elég ratyi a dolog, de értelmes felhasználó kezében még el lehet vele pirickélni.Biznyákold el a tulajtól egy lerakott okostelóra, ahogy Darthsun írta, Te meg retrozhatsz vele.
De az SSD-t én is cserélném egyből legalább 32-re. -
válasz
DarthSun #73126 üzenetére
Win7 - copy a 2 drive között ide-oda - Win7 reboot - reboot Win10- re - próbakönyvtárak törlése mind2 driven - copy a 2 drive között ide-oda - Win10 reboot - próbakönyvtárak törlése mind2 driven - reboot Win7- re.
Ezen procedura alatt nem tapasztaltam semmi hibát. Felteszek még pár programot, gamet mindkét rendszer alá, majd még 1-2 nap tesztelgetés, aztán viszem a főgép mellé, felszabadul a tesztállomás, folytatom az SS7 teszteket, visszatérhetek ONba. Ha meglesz a 1070 bele, akkor pedig megkapja a főgép rangot, az FX pedig automatikusan a tartalék másodkészülék lesz.
Az NPRQ1 nem indul Win7 alatt sem, tehát nem oprendszerfüggő, hanem gondolom a proci+lap chipset nem kedveli. Kipróbálom a javasolt remakeket. -
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #73094 üzenetére
Fülesen nekem a presonus jobban tetszett végig, ugyanakkor nem merném mérvadónak mondani, mert nem élőben hallottam és amit a füles közvetít függ a füles karakterisztikájától is hogy mit és mennyit ad vissza. Egyébként nem tervezek semmilyen hangfal vételt, erősen korlátozottak lettek az anyagi lehetőségeim mostanában a plusz kiadások terén. Ráadásul a füleim is romlottak az elmúlt 10 évben, már nem hallok ki minden hangszert, azt mondják a korral jár.
Ennek a Genius SW 5.1 egyik dobozpárosának a feláldozásán gondolkodom, utolérte a szettet a szokásos potméter probléma, 80% körül teljesen elmegy a hangja majd 90-95% körül visszatér, van egy holtsáv, illetve az összekötő kábele is eltünt. De még vivódok rajta feláldozzam e. Vagy feltegyem az apróra cserére két korrektebb fadobozosért.
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #73102 üzenetére
Ha a táp is jónak bizonyul, akkor megérte
Jaja, a Corsair táp viszi el a showt, de az öt használható ide-HDD, a Delta (valószínűleg gyári) 90W-os laptop táp, plusz átalakítók közül is van, ami jól jött. Van, ami önmagában nem nagy szám, de, ha pont kellene és nincs, akkor @&#>ß$+postaköltség= és máris sok a fillér.
Én is gondolkoztam valami ssd-szerűségen, de annyira ritkán használok egy-egy retró-konfigot, hogy nem látom értelmét a plusz költségnek. Beletettem az újdonságnak számító samsung 850 evo-t a top P4-es konfigba és fél évig be sem kapcsoltam. Akkor minek.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #73102 üzenetére
Te tudod. De az árak nem valószínű, hogy egyhamar lemennek, és amit te átmeneti megoldásnak vélsz, az lehet tartós lesz. Én erre az esetre tanácsoltam. Az GTX580 tökéletes lenne az FX-ben, majd összebarátkoznak azzal is. A 1060 a Ryzennel sokkal jobb barátságban lesz, de ettől küldhet lapot karácsonyra az FX-nek
8600-ot nem tudom hogy használsz. Ahhoz talán már Win10 driver sincs, a Win7 update meg reklamálni fog a Ryzen miatt, hogy az csak Win10-en támogatott. Így ja, elég nagy katyvasz.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #73098 üzenetére
Ha van egy másik gépben 1060-as kártyád, akkor cseréld meg. A 1060-as menjen a Ryzenbe, és a mostani 8600GT az FX-be.
Q1 és Q2-ből akármelyik modern port jó. Mindegyik másban jó igazából, más feature-öket, effeketeket tudnak. Érdemes olyat használni, amit aktívan fejlesztenek (nincs elhanyagolva) és sok kompatibilis kiegészítő van hozzá, pl. textúrapakk, kutyafüle.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #73087 üzenetére
Szerintem az alaplapra integrált modern hangchipek nem szólnak rosszul. Egy hátrányuk van, hogy az erősítésük kaka, mivel low power eszközök, és emiatt ha nagy hangerőn akarod hallgatni, ott behalnak, torzulnak, de nem tudnak hangosodni. Meg az, amit írsz, hogy összeszedhetik a többi komponenstől a zajt.
Ezek azok, amikben egy normális külső DAC pl. verhetetlen, ott megvan a hangteljesítmény, hangerő (bár azért egy jó erősítő elkelhet ezekhez is), lényegében nulla zaj, stb.. Szóval a dedikált hanghardver mindig is verni fogja ezeket.
Q1, Q2-nél ezért írtam, hogy azokat nem retró gépen kell játszani, hanem modernen sokkal élvezhetőbbek, FullHD, 4K, 32 bites színmélység, HD textúrapaakkok, modern grafikus effektek. 1000 fps-nek nincs értelme, az csak eltöri a játék fizikáját, meg feleslegesen hevíti a hardvert, égeti az áramot, én emiatt mindig bekapcsolom a vsyncet. Meg ugye azon a modern high-res grafika nem segít, hogy a játék régi, lowpolygon modellen, primitív fizikás marad, mert mégis csak 24-25 éves játékok ezek.
Q1-ből én a Darkplaces Quake portot preferálom, Q2-ből a Yamagi Quake-et, de nem rossz a vkQuake2, meg az rtxquake2 sem, igaz utóbbi kettő nem fog menni 8600GT-n.
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #73092 üzenetére
Lehet érzékenyebb a füled, ennek örülhetsz
A p4p800-al félhangerőn már sokkal hangosabb volt mint a b450 maximumon.
Nekem most csak egy live 24bit, SB100, és egy yamaha 744 van pci vonalon ami jobbféle, azon gondolkodom hogy beáldozzam e a genius fadobozos 5.1-ből a hangfalakat és egy jbl creatures II elektronikáját rákötve használjam, vagy szerezzek inkább valami erősítőt, mert 5.1-et nem használok, térhangzásra ott a G930, viszont kellemesebb hangja lenne a fa doboznak mint ezeknek a müanyag vackoknak.Erős a késztetés
-
snake1977
őstag
válasz
Tomahawkon is 4db chemicon kondi van, semmivel sem érzem jobbnak mint a c2duos lapomon lévőt, rádugtam egy kínai UiiSii BA-T6 Hi-Res fülest, meg sem tudta hajtani rendesen szabályosan halk volt, azt hittem a füles hibája...egészen addig amig rá nem dugtam a P4P800 alaplapi sound max audiós cuccára, akkorát szólt hogy besz@rás... azt hiszem ezzel mindent elmondtam az alaplapi alc 892 tudásáról.
Ha szebben meg tudnám oldani a kábelezést a pci-e -> dual pci átalakítóhoz simán megrendelném, a raidmax magnus házban van kialakított lehetőség hogy videókártyát állítva fogadjon, oda be is tudnám tenni, csak az a csúf és hosszú usb kábel ne lenne, félek ha csak szimplán beforrasztanám akkor meg mindenféle elektronikai zajt összeszedne árnyékolás híján.
Szerk.: arra a pici vrm hűtésre kell is az a ventilátor, mintha kicsit alulméretezték volna a bordát egy B450-hez képest, amit azért ha nem is masszív oc-ra, de bizony oc-ra tervezték. -
quailstorm
félisten
válasz
Én nem igazán hallom a különbséget a 10 éves Realtek HD és a B450 Tomahawk MAX között. Viszont a Tomahawk MAX a sok marketing meg vonallal odarajzolt leválasztás ellenére a létező összes zajt összeszedi és belecicereg a fülembe CPU terheléstől és képtartalomtól függően más frekvenciával.
Nekem X-Fi Titanium van 64MB RAM-os PCI, az elég korrekt. De ugye PCI hiányában az pont a Core2Quad gépben van.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #73072 üzenetére
Menni megy, (vízhűtővel) csak épp semmi értelme nincs, mert 1-2 percig se stabil.
Hát ami a hűtőt illeti van vizes... csak keresgélünk. Más projecthez később, de kéne egy jó kiállású 4-5GHZes P4. Egyelőre ez a project. Köszi az irányt.
(meglévő oldtimer P4 konfigot nyúztunk eddig, most majd keresünk mást) -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #73065 üzenetére
Asus ROG Strix GTX 1070 8 GB - ilyet vettem 2020 augusztusban 67k-ért, helyszíni próbával, patyolat állapotban.
Bánom, hogy nem vettem még egyet.#73068gban: 1050 20k-ért makulátlan volt.
akkor kellett volna vennem 2 1050 Ti-t, amikor elérhető volt kis ideig 30k-ért. durván R9 380 -nal egyező teljesítmény, csak jóval szerényebb fogyasztás és hőtermeléssel. vagy 30-35k között 1060 3 GB-t.
750 ti sosem ment túl olcsón, nekem meg gyengusz is.Árában kifogtam 2db RX 460 4 GB-t, az nem picit erősebb és jóval modernebb is a bélése.
Etetni kell a sok konfigomat. -
zotyesz66
őstag
válasz
DarthSun #73065 üzenetére
Nekem is ez a proci van (1600AF), csak egy éve még 30k-ért vehető volt. Az alaplap régebbi; egy MSI B350 Gaming Pro Carbon. A RAMok biztosan mennének nálad is minimum 3200-on nálam Patriot Viper 3400-asok vannak és simán mennek ennyin, nem is kellett semmit sem molyolni vele. A videokártyán agyaltam egy darabig, voltak az aprón akkor kimustrált bányász kártyák, néztem az RX 570-580-akat, aztán végül egy referencia Vega 56/64 lett, meglepően kellemesen csalódtam benne, alapból semmi hangja, még WoW közben is csendes, azért Witcher3 és hasonlók közben azért megszólal. Most eladhatnám, de mit vennék helyette?
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #73053 üzenetére
Elnéztem/rosszul emlékeztem, a cool&quiet-et kapcsolja ki azonnal nem a c state-eket.
Néztem most aida64 alatt nekem mennyi a vrm hőfok, de a lapnál nem láttam csak gpu vrm-et ír, esetleg a "MOS" hőfok lenne az? Anno azért esett a tomahawkra a választásom mert jónak mondták a vrm-et rajta, mikor összeállt a konfig akkor esett le hogy nem lesz szükségem tuningra, ilyen teljesitmény mellett felesleges.
A vrm miatt meg ne aggódj a 80 fok még simán üzemhőmérsékletnek számít, persze minél hűvösebb annál tovább tart.Ez a custom energiaprofil jó ötlet, készítek egyet én is, napi 8-12 órát megy a gép, néha egy hétig nem is játszom semmivel csak filmet nézek stb. Az a Gammax jó kis hűtő, néztem a tesztet róla, korrekt teljesítményt nyújt. Stratoszféra ide vagy oda, a földön jár mert nincs kihasználva nálam.
A légáramról jut eszembe, most lőttem ki az egyik 14-es ventilátort, olyan éles hangja volt mintha coil whine-os lenne a kártyám, az infarktus kerülgetett hogy mi van, aztán a süket füleimmel megtaláltam a hang forrását...nem is értem, alig féléves fekete artic ventilátor.
Aki igy el van eresztve hangcuccokkal annak könnyű -
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #73027 üzenetére
Az 1600-as Rizsa teljesen jó, főleg az AF-es, ami egy kicsit visszavágott 2600-os. Én is egy sima 2600-ossal nyomom, még ezt sem használom ki. Elég sokáig elég lesz ez sok mindenre (játéknál 1080-1440p-t bőven kiszolgál még nagyon sokáig), főleg, hogy az AM4 egy elég upgrade-elhető platform (legalább is egy 3900-ig probléma nélkül), a B450 is (bár talán valami hack-kel az 5xxx is megoldható). Az a 8600-as kártya viszont rohadt underkill hozzá, ha nem is sikerül megvenni sokkal jobbat, de átmenetileg is egy 750Ti, vagy Radeon 7770 körüli szintet mellé kéne rakni, mert a 8600 nagyon-nagyon ősi.
Én egy 4 gigás Gigabyte RX570-nel használom, amit 2 éve vettem rohadt olcsón, exbányász kártyaként, visszaflasheltem rá az eredeti VBIOS-t, teljesen jól megy a mai napig, 75 fok fölé nem melegszik, 1080p 60fps-ig nem nagyon okoz gondot neki semmi. De ez 2 éve volt, mostanra nagyon elszálltak az árak, részben koronabasz miatti szállítási/gyártási hiány, részben belendült coinbányászat, még a használt árak is elszálltak duplájára. Jó lenne, ha a kormányok betiltanák globálisan ezt a coinbányászati mizériát, felesleges készlethiányokat és felesleges erőforrás/árampazarlás, nagy MLM-szerű csalás az egész, mögöttes értékteremtű munka nélküli ügyeskedés. Aki pénzt akar, menjen el dolgozni, aki bányászni, elmegy tényleges csákányozni vagy az orrát túrja könyékig. A GPU-k meg legyenek arra használva, amire gyártva lettek, játékra
-
snake1977
őstag
válasz
Szerintem teljesen jó az az alaplap, a vrm meg gondolom az all core miatt melegszik kicsit jobban, nálad is kikapcsol a lap minden energiatakarékos módot alapjáraton ha all core-t lősz be?
Nekem külön engedélyeznem kellett a C state állásokat mert azonnal offolta, úgy vagyok vele ne termelje a hőt feleslegesen mert fullon pörgeti a procit enélkül.Több próbálkozás után egy topflow hűtőt választottam (raijintek pallas120rgb -rgb), sokak szerint jobb mert hűti a vrm-eket a légáram, szépen muzsikál aida64 stressz alatt, nem éri el a 60 fokot sem a proci, 54-57 között ingázik, 4ghz all core stresszelés alatt 62-64 fok.
A ryzen árazáson nem tudok napirendre térni, volt hogy a 2700X árát felcsapták 150k-ra, egy héttel később meg már csak 90k volt sima 2700-ast meg nem is láttam már nagyon régen újat, én még januárban vettem teljesen újan itt az aprón ha jól emlékszem 54k volt és nagyon örülök mert ennek csak 65W a tdp-je. Egy B450 tomahawk lapban ül, ezt is akciósan vettem, meg a g.skill aegis memóriákat is. Kapott egy 480gb-os mlc-s samsung server ssd-t amit megintcsak jól kifogtam, mellette van 3tb skyhawk hdd, egy öreg CM G550M táp, és az rx480. Remélem ebben a felállásban 4-5évet ki fog húzni hiba/gondok nélkül, tuning mentesen használom mert nincs igazán miért felhúzzam (még).
No akkor én is dobok egy képet az összeállításról, csak az uv ledeket nem szereti az optikám.
végül egy julia teszt tőlem is.
Egyetlen dolog zavar, az alaplapi realtek alc892 hangkártya minősége, erősen gondolkodtam hogy beszerzek egy pci-e 1x ->to-> pci átalakítót, de a kábelezés ritka csúnyán mutatna.
-
r0b3r
senior tag
válasz
Semmi baj nincs egy kis OFF-al.
Gyorsan futtattam én is egy Aida-t, hát szépen elmaradt benne a főgépem.
#73026 snake1977
Nekem is pont egy RX480-am van csak egy 4790k mellett és a jelenlegi árak mellett még nagyon sokáig maradni is fog.Nem túl régi játékokkal játszok rajta és némelyikben hozza az 50-70fps-t 2k ultra/high beállításokon, de javarészt mediumon tudja ugyanezt. Egyedül a Cyberpunk-ot kellett visszavennem 1080p mediumra hogy meglegyen a játszható 45-50fps.
Egy ideig még gondolkodtam rajta, hogy elférne mellette még egy Sapphire RX 480, de a crossfire kivezetése miatt inkább nagyobb kártyát veszek majd, ha lecseng ez az őrület. Simán vennék a proci mellé egy új generációs RTX 30xx, vagy RX 6xxx VGA-t, hiszen inkább GPU igényesek a mai játékok. Youtube-on is nagyon sok ilyen videó van.
Ha mégsem úgy menne ahogy elképzelem, akkor sem vész kárba....
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #73024 üzenetére
Hát remélem nálam nem lesznek. Ugyanis itt is jön ha,marosan az új gép. Ehhez képest még olyan kérdésekkel is sakkozok, hogy a 2×4TB+2TB+1TB kombóból akkor mi kerüljön a gépbe? Az 1TB tuti nem mert backup. Az egyik 4-es is külső házban van, szóval lehet h 4+2TB lesz. Még ígyis sandásan 4(!) partició lesz + a rendszer. OMG.
Aztán néztem, hogy sehogy nem tudom megkerlni a Win10-et, de azt is kell majd rendesen customizálni.Hát én nagyon sok rosszat láttam belőle, és fórumokon is sokat olvastam, hogy lehalnak. Szóval akkor mázlid van.
Sebaj, vettem 7300GT-t amineknem emlékszem a márkájára(Galaxy) csak arra, hogy kék volt a nyákja és egy vörösréz designos hatalmas Zallman cooler volt rajta, 128MB DDR3-as memória társaságában 8× AGP-n. Az volt az utolsó új AGP-s kártyám. Még mindig emlékszem arra a napsütéses június eleji pénteki napra mikor meghozta a futár, beszereltem, és oda meg vissza voltam, hogy a Flat Out 2 milyen hihetetlen szépen röccenés mentesen megy full grafikával
A kártya erejével nem volt baj (sőt, nagyon szépen helyt állt) mégis egyszerre három(!) irányból érte el a végzete :
A 128MB RAMja sajnos 2009 nyarára kezdett egyre inkább kevésnek bizonyulni, a DX9 még éppen elég volt, de látszott, hogy kelleeni fog a DX10, és végül az AGP-s mivolta. Amikor elhatároztam, hogy az Athlon XP-t cserélnem kell (itt sem a sebesség volt a baj, hanem az SSE2 hiánya.
Végül bár 2009 novemberében nyugdíjba küldtem (és utódja egy HD3870X2 lett, ami teljesen más szektor volt); 7300GT még 2013-ig velem maradt, majd akkor adtam el. Jelenleg Sopronban tölti még mindig aktív szolgálatát, egy kis gyerekeknek mesenézős gépben szolgáltatja a képet. -
Bile Demon
őstag
válasz
Nekem nem vált be a Win7-es SSD mellé egy másik SSD-n a Win10-es.
Win 10 Fast startup, leállításkor nyitvahagyja félig a fájlrendszert. Win7 bootoláskor elkezdi megjavítani. Közben korrumpálja a fájlrendszert. (Win10-nek újabb NTFS verziója van, amit a Win7 nem igazán kezel jól)
Fast start mondjuk alapból is letiltandó szerintem (ez izlés kérdése). Viszont ez se segít......mert egymás után felváltva használva és bootoltatva a rendszereket nálam mindig jöttek a scandiskelések bootoláskor. Egyszer reggel annyit szöszölt, hogy ébredés és melóbamenetel közt 0 gépidő maradt. Úgyhagytam a megkezdett "reparálást" estig. Addig se fejezte be amíg távol voltam, vagy lefagyott / lelőttem. Szerencsére csak azok a fájlok vesztek el / sérültek, amik "az utóbbi időben" keletkeztek.
Úgy oldottam meg a kérdést, hogy:
Win7 alól, a "savegames", "documents" "downloads" stb. kimásolva másik meghajtóra. Az egész rendszer SSD learchiválva, tömörítve, hash, checksum, 2 példányban külső vinyóra.Aztán "format c:" (helyett a particiós tábla lezúzása)
Win10 clean install. + O&O ShutUp10Azóta se volt szükségem a Win7-re. (az Elitebookon az van még), melóhelyen is használhatom eleget, de már ott is koptatják kifele.
Nem mondom, hogy hűde jó a Win10, de nagy gond sincs vele. -
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #73025 üzenetére
X1600(?) az már annyira nem belépő szint, én 2600-al kezdtem, de tavaly januárban tudtam váltani minimális befektetéssel 2700-ra, feljebb nem is akarok menni értelmetlen, már ezt sem használom ki, átlagos gémingre meg bőven elég az 1600 is.
A mai vga árak mellett...nekem egy RX480 van, és szerintem még hosszú ideig maradni is fog, bár előtte 1060/6 volt amit csak a freesync miatt cseréltem, de a 480 is elég akár 2k gamingre is ha nem ragaszkodok a max settingshez.Ma délután lehet összerakom végre a kis pentium 1-est, ebben mókoltam az rtc-t, kaptam egy vudu1-est is hozzá, bár egy v2/3 szeretnék nagyon, és azzal végignyomni a diablo II-őt...
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #73020 üzenetére
Kiváncsi vagyok hogy milyen lesz a végső formájában.
és milyen hardverből áll össze a konfig? tudom ez már off topic, de kiváncsi vagyok.
Egyébként néha nagyon el tudok csodálkozni hogy a pittyegős pc speakertől és a kattogós, turbina hangú mfm vinyótól elindulva hol tartok/tartunk most.
Azon jót derültem nemrég, amikor egy ismerős megjegyezte, hogy nála a rendszer betöltési sebességében nincs változás 30 éve, most is ugyanolyan gyorsan tölt be a rendszere mint 30 éve...és tényleg van benne valami. -
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #73018 üzenetére
Bizony, nem is véletlenül váltottam immár 2éve Ryzenre, erős volt a core i széria is, de a Zen+ az i5 6500-hoz képest amit lecseréltem, kis tulzással ég és föld.
Anno Am2-ről mentem át C2-re, az első procim egy E5300 volt, alapfeszen 10% plusz volt benne, végül egy Q8300-al hagytam el a 775 platformot, jött az FM2+ és a 760K ami végül csalódás volt, utána a core i széria darabjait próbálgattam, amik sokkal jobbak voltak lépkedtem felfelé, de 2 éve elmúlt a késztetés hogy jobb kell.
Milyen ryzen konfigot legóztál össze? -
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #73014 üzenetére
A T1 a késleltetéshez jó, átvitelben nem gyorsul igazán tőle semmi, ha nem fontos az alacsony elérés akkor jobb a magasabb freki. Két külön generáció a két proci, ez kicsit olyan mint a phenom vs phenom II, az athlon II már kezdett felnőni a 775 core 2 szériához, bár még így is alulmaradt, ezért is szerettem jobban a 775 architektúrát, persze csak utólag mert előtte szemellenzős amd fan voltam, az első 775 konfigomig bezárólag.
-
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #73002 üzenetére
Nekem ezek a value ramok nagyon jól mentek pedig nem egy nagy eresztés, minimális feszt kaptak talán 0.05 vagy 0.1V-t (rég volt), és a lényeg hogy T2-ből T1-re téve gyorsult sokat a késleltetés a command rate nagyon sokat hozott.
Érdekességképp a többi memóriám elhasalt T1-ben már minimális oc esetén is.
A napokban szereztem egy 6000+ X2 procit, majd ha több időm és kedvem is lesz építek rá valamit, bár csak via-s lapom van most, de beruházni nem akarok már AM2 lapra. -
-
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #72833 üzenetére
Ah, nem talalom a regi dolgaimat (24-25 ev azert nagy ido), de itt van egy minimal megoldas. Ha tobb hangkartya van a rendszerben, akkor legyen a GUS MIDI Synth az alapertelmezett. Ezutan masold a kartya ramjanak megfelelo load allomanyt az exe melle "load.mid" neven. (ertelemszeruen load256.mid ha 256, load512.mid ha 512 es load1024.mid ha 1024 ramod van). Ezutan ha elinditod az exet, az molyol egy kicsit, hallani fogsz egy-ket dob utodest, majd bezarodik a program. Ezutan mukodni fog a dxdiag-ban levo midi synt teszt cucc es szolni fognak azok a Windowsos jatekok is, amik MIDI-t hasznalnak.
TODO, amit meg kell meg csinalni ebben:
- elrejteni az ablakot, hogy egyaltalan ne is legyen.
- autodetektalja a GUS memoria meretet, ennek megfeleloen az UTRADIR-en belul keresse meg a megfelelo midi allomanyt
- tekerje le a MIDI hangerot elinditas elott, majd allisa vissza, hogy ez az 1 dob hang se legyen hallhato
- ha tobb karyta van, akkor keresse meg a GUS sequencert es csak azt piszkalja. Ha nem talal ultrasound sequencert, akkor ne csinaljon semmit. -
válasz
DarthSun #72972 üzenetére
Hűtési hatásfok : Aida CPU allcore 3.5GHz stress, 42 fok. Nagyon jól hűt, -19 fok a Wraittal szemben
Jó nagynak tűnik méretre (valójában csak olyan közepes méretű hűtő), de lehet hogy azért mert a lap kicsi. Két ventivel a VRM környékén is mozog a levegő. De odapattintok egy kisventit, úgynézem ma megérkezik a kacatos pakk, van benne mindenféle méretű venti.
Az RGB viszont próbapadon, ház nélkül vakító, ki is kapcsoltam, ablakos házba szerelve már nem lesz bántó sztem.Az NV8600GTS- en a GLQuake és az NPRQuake is ment régi lappal, most az NPR nem indul, valszeg a Win10 miatt, kíváncsi leszek 7 alatt mi lesz, tipp hogy ott az NPR is elindul.
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #72940 üzenetére
2940-est pont nem próbáltam ki W2k/XP-vel, pedig most már az is van. Konkrétan egy Gigabyte 6BXU alaplapra integrált Adaptec 7890-es vezérlővel jártam így, SATA fronton pedig a Sil-3114-el.
Nekem is van két olyan PCI kártyám, aminek nincs saját Biosa, nem jelentkezik be a POST-nál, de a Win felismeri. Ezekről értelemszerűen nem lehet bootolni.
-
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #72940 üzenetére
Az NT3/NT4/2k rengeteg eszkozillesztot tartalmaz, sok Adaptec kartya alapbol ismert a telepito szamara. Ezekhez kiegeszito driverre nincs szukseg. Tehat telepites kozben is latni fogja a kartyara akasztott eszkozoket. Ezert nem kell mindig F6-ot nyomni es floppyrol drivert tolteni. A driver egyebkent belerakhato a telepitobe, ugy nem kell a floppy se.
A SCSI kartyakbol letezett BIOS-t tartalmazo es BIOS mentes valtozatok is. A PC mukodesi modjabol fakadoan, az alaplapi BIOS, minden beledugott kartyarol megprobalta betolteni a BIOS boviteseket, felteve, hogy volt a kartyan ilyesmi. Pl. ilyen BIOS bovites volt, amikor az Adaptec controller kiirta a kis infojat a kartyarol, listazta az eszkozoket, es be lehetett lepni CTRL+A -val a beallitasai koze. De 2006-ban ugyonilyen BIOS bovites volt az AHCI is, amikor bekapcsoltad a BIOS-ban az AHCI modot. Ekkor ugye eltunt az IDE controller, megjelent egy AHCI controller, es a BOOT folyamat kozben megjelentek az AHCI BIOS extension uzenetei. No ez kell ahhoz, hogy pl a rendszer bootolni tudjon rola. Nevezetesen egyebkent a BIOS INT 13h hivasait bovitgettek azok a BIOS extensionok, amelyek valamilyen sectorosan cimezheto eszkozt adtak hozza a gephez. Tehat ha volt a SCSI kartyan EEPROM es ez az EEPROM PC BIOS bovitest tartalmazott x86-os kodban, akkor a gep inicializalta a kartyat BOOT kozben es ha beallitottad a kartya BIOS-aban, akkor meg bootolni is tudott rola. Ezutan nyilvan DOS-ban mukodott a radugott HDD, hiszen a DOS is a BIOS 13h megszakitasat hivogatta. Az optikai driverokhoz, ahogyan akar a kulon kartyas SONY CDU33-hoz, akar az ATAPI/IDE feluletuekhez, a SCSI-hoz is kellett kulon eszkozilleszto (az MS-DOS, csak az MSCDEX.EXE -t tartalmazta, a hardverhez illeszkedo low-level drivert mindig az eszkoz vendor biztositotta), pl a Windows 98 BOOT image is tartalmaz illesztot jopar SCSI kartyahoz (jellemzoen Adaptec AHA szeria) de van a lemezen univerzalis ATAPI driver is, OAKCDROM.SYS neven (a korra jellemzo volt, hogy az IDE/ATAPI eszkozokhoz sokszor vendor fuggo drivert adtak, azaz a driver megnezte, hogy SONY drive van-e a rendszerben, majd ha nem volt, akkor nem toltodott be. Ha volt, akkor betoltodott. Ezutan viszont ha volt egy masik driveod, ami nem SONY volt, ahhoz mar nem tudtad betolteni a drivert, mert a SONY drivere mar be volt toltve... Na ezert volt jo a Win98 lemezen levo OAKCDROM.SYS, mert az nem ellenorizte a device vendort, hanem ha szabvanyos ATAPI/IDE eszkoz volt, akkor mukodott vele).
Ha az ember CD-ROM-rol bootol, akkor alapvetoen ketto modja van bootolni rola. Az egyik a az emulacios boot (ez lehet floppy vagy merevlemez), a masik pedig a nativ mod. Emulacio van a Widnows 95/98/me telepito lemezein. Ebben a modban, a BIOS floppy vagy merevlemez eszkoznek "hazudja" az eszkozt es ugy bootol rola (konkretan a valodi floppy helyett, az emulalt floppy lesz a floppy eszkoz). Itt inkabba a floppyt hasznalta mindenki, mert a read-only mivolta miatt, a merevlemez kezelese nehez volt (a szoftverek nagyresze nem votl erre felkeszulve). A masik a nativ mod, amikor az optikai eszkozod mintha egy ujabb lemez lenne (aszem 80h volt az elso lemez, 81h a masodik, 82h a harmadik lemez azonositoja a BIOS hivasnal; azaz ha van a gepben 1 lemez, az lesz a 80h, a cdrom pedig a 81h). Ebben az esetben az alaplapi BIOS lesz az, ami konkretan azt mondja, hogy o errol a lemezrol fog bootolni. A 2k es az XP lemezen van ilyen fajta boot. SCSI eseten pedig az lehet a para, hogy a floppy bootnal, a SCSI kartya BIOS-a felulcsapja a 00h eszkoz hivasait (aszem 00h az elso floppy, 01h a masodik floppy azonositoja) igy minden sector amit ker az alaplapi BIOS, az a SCSI kartya BIOS-nak megy es az foglalkozik vele. A Win2k/XP eseten pedig a nativ modu boot miatt explicite kellene az alaplapi BIOS segitsege, hogy a BOOT sikeruljon. Ez viszont sok BIOS-bol hianyzik (meg van valositva az integralt ATA vezerlo fele, de ninsc megcsinalva, hogy a BIOS bovitesek fele is mukodjon).
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #72913 üzenetére
Ha nem Aegis-ed van (szabvány méret), sanszosan nem férne el alatta.
#72914MasterDeeJay: s1366/s2011vX más kategória, sokkal jobban hűthető kb bárminél is, Xeon-ok meg pláne.
Hatalmas DIE méret, forrasztott minőségi IHS = bitang jó hőátadás, és nincs eszetlen turbo algoritmus sem.
Xeon E5-1650v2-es Ivy-t simán meghűtőtte az R7 3800X-es RyZen Wraith Prism RGB gyári légkavarója, úgy hogy le sem volt húzva, csak rádobtam, AC 4,0 GHZ-en is, alap használatnál kb. fázott a CPU.
Intelt AMD-vel összevetni TDP alapján valóban nem érdemes, máshogy számolják a matekot. -
válasz
DarthSun #72911 üzenetére
65w-ra én simán raknám a Deepcool Archert 2500ft-ért, az hűt mindent a környezetben. 85w-os 2620v3-akra teljesen halk még húzva is.
Xeon 4640-eseke (95w) is jó volt de 4650-esre (130w) már határeset. Most az egyik x99-es konfigomon van 2623v3-assal (105w de unlocked turbóval) azzal teljesen jó. Az a baj hogy a tdp az nem egy valós valami, sandy bridgenél messze jobban melegszik ugyan az a tdp mint haswellnél. Mai prociknál meg totál káosz hogy mi az a tdp. Úgy vagyok vele hogy adott achitektúrán belül arányaiban be lehet lőni melyik hogyan melegszik. De úgy is totál mások a számok asztali és szervernél. De mondjuk amd-t intellel nem hasonlítanék egy tdp szám alapján vagy asztali i7-et xeonnal sem.
Gammaxx GTE-im vannak a dual rendszerben. 2643v3-asokra teljesen jó alapon (135w) de turbo hack-el (270w) már hangosodik max terhelésen szóval gyári ventit érdemes halkabbra/erősebbre cserélni. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #72911 üzenetére
Hmmm, pofás kis darab, nem vészes a súlya, és ezt tényleg nem nagy kunszt szerelni.
3300X-en nekem Wraith Prism RGB van jelenleg, 4,3 GHZ AC OC, 1,25 Volt Vcore-al. Idle-ben 42-47 fok, játék közben 55-60 fok, CB23-nál 73-76 fok, elmegy kategória, igaz az irodában csípőből van 27 fok, ez elég sokat tesz hozzá.
Valami effélét akartál kialakításra, gondolom. -
Czo
addikt
válasz
DarthSun #72907 üzenetére
Tudok hozza ajanlani egy Starbucksos kavet, amit szereles utan elfogyaszthatsz egy tulterhelt szekben
-
válasz
DarthSun #72845 üzenetére
OFFjelentés#1
Elindult a B450 az NV8600GTS- el. Legalábbis POST/BIOS kép van, most otthagytam, 23 fokra állt be a CPU hőfok, a 15 fokos nappaliban. A driveket nem csatiztam még rá, de így hogy elindult, az következik, aztán húzok rá egy paranoiás Win10- et, úgy döntöttem hogy mostmár kipróbálom a beépített kémprogramjait
Majdnem úgy izgultam, mint egy retro konfig beüzemelésekor
Berosálok, világítanak az alaplapi vezetékek és a PCIe slot -
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #72831 üzenetére
A szinti is megy. Tokeletesen
Ez programfuggo egyebkent. Az a szoftver ami a midi szekvenciak kikuldese elott, elmondja a drivernek, hogy milyen hangszerek fognak szolni (tamogatja a hangszer cache reszet a windows midi alrendszernek), azok mukodnek, a tobbi csak akkor, ha be van toltve a hangszer hangmintaja. Betolteshez egyesevel is hasznalhatod peldaul a gravis gyari szovftveret (C:\ULTRASND\WINDOWS\PATCHMGR.EXE).
Ha olvastad a GUS-od melle jaro kornyveket, akkor az leirja, hogy kaptal a kartyaval 4db specialis MIDI allomanyt, LOADGM.MID, LOAD256.MID, LOAD512.MID es LOAD1024.MID. Ezek arra hivatottak, hogy 256k, 512k, 1m eseten betoltson egy relative teljes hangszerkeszletet. 1 megas kartyakhoz van a LOADGM.MID ami meg inkabb General Midi kompatibilis.
Tehat, ha a Windows 98-ban, elinditod a regi-regi mediaplayert (futtatas - mplayer.exe), akkor az meg ugy van megirva, hogy tamogatja a hangszer cachet. Ha itt betoltod a kartyad ramjanak megfelelo MIDI allomanyt (es el is inditod lejatszasra), akkor az elore betolti a hangszereket. Ezutan elindithatod a sima meda playert, vagy a winampet, vagy akar a dxdiagot is, ott is szolni fog a szintetizator tesztnel a kartya.
En anno osszeraktam magamnak egy apro exet (mar nincs meg, de meg lehetne irni ujra), amit beraktam a windows startup folderebe. Ez letekerte a midi hangerot, betoltotte a loadgm.mid-et, majd lejatszotta, ezutan visszaallitotta az elotte ervenyes hangerot.
Szerk: GUS PnP-vel pedig azert megy a szinti, mert a fejlesztok sohasem kepesek rendesen megirni a szoftvereket (minek jelezzuk a midi drivernek, hogy milyen hangszer kell, ha jelzes nelkul is szol. IGEN szol, de ha nem jelzed, lesz eszkoz, ahol NEM FOG szolni), ezert ott a Gravis mar ugy dontott, hogy nem egyesevel kell majd a hangszereket toltogetni (eppen azt ami kell), hanem a kartya ROM-ja eleve tartalmaz egy komplett GM keszletet, tehat mindig van betoltott hangkeszlet, a RAM-ba pedig szinten komplet, egybe pakkot lehet betolteni.
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #72788 üzenetére
Itt egyaltalan nem az en vilagomrol van szo, mindenki ugy mer ahogy akar. Olyan dolgot teszteltel le, amit rajtad kivul kb senki nem hasznalt ebben a formaban nem hogy regen, de ma sem. Ezzel sincs gond. Hogy altalanos kovetkeztetest vonsz le belole - nah ez az ami felrevezeto lehet masoknak. Eleve egy tl kartyaval (9800) a proci gyengesegeit mankozod, es elfeded.
A k6-2 333 sok korabeli jatekot (amikor megjelent) sem kepes elvezheto fpsel futtatni (epp mint az mmx), mire a nagyobb orajelu verzioi jottek a tobbseg celeron at vett, ami olyan messze van a k6-2 altalanos kepessegeitol, mint mako jeruzsalemtol.
Persze ettol lehet lelkesedni a k6ert, de az nem a teljesitmenye vagy a problemamentessege miatt lesz.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #72797 üzenetére
Arra reagáltam, hogy úgyis tervben van neked a P2-233 (vagy 266) és az MMX öszehasonlítása. Erről van olyan emlékem, hogy a 266-os Klamath az nem mindenben verte az MMX-et. Elmentett eredményeket pont nem találtam, de majd úgyis be lesz pótolva általad. (És csak azt a Celeronos összehasonlítást találtam, de az amolyan almát a körtével.)
Szóval a Celeronos összehasonlítás miattam nem lényeg. Voltak, akik megcsinálták. P2 és Celeron összehasonlítást. SS7 mellé szerintem elég a kortárs P2 / P3.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #72793 üzenetére
Én annó (1999) P166MMX@262 -ről váltottam egy 266MHz-s Klamath-ra.
Nagyon megbántam, hogy használt Klamath-ot vettem (3x100-on használtam, de nem volt stabil, a 2.5x100 meg már underclock...) és nem a Klasszikus 300A @ 450-et választottam.
Határozottan emlékszem, hogy NEM mindenben volt gyorsabb az MMX-nél. Valami DOS-os vagy 16 bites tesztben rendesen elmaradt!Lementett eredményt sajnos nem találtam róla, de nembaj, majd úgyis bepótlod.
Viszont találtam egy ilyet a gépemen (1999-es TXT file):
AmdK100 P166MMX P188MMX P262MMX Cel333@415
Virge Virge Trio64v+ Trio64v+ Trio64v2
GA-VX NONAME-TX AcorpTX52 ASUSTX97 AcorpBX
WD-850 Q-3200SE Q-3200SE Q3200EX Q3200EX
sp2:
----
897 1093 1226 1714 2629
1143 3344 3753 4537 6647
19660 20915 29789 29789 18547
coretest:
---------
8458 11861 14143 13664 8767
kspeed4(normal):
----------------
924 1354 1602 1961
3dbench2:
---------
95.4 142.2 160.7 185.5 249.2
VGASPEED(mode 0):
-----------------
19.8 24.6 28.4 28.9
Nosrton SI:
-----------
397 ---- 636.6 889
Quake (320x200, New game, sokadszorra)
--------------------------------------
19 32.9 39.88 48.3 81A Celeron 333-ra emlékszem (a többi a gépemben volt 1997-1999 közt), fater főnökének a gépét upgradeltem vele. Olyan Acorp BX-et akartam venni pár hónappal később magamnak is, mert az még AT-s volt és akkor nem kellett volna elkótyavetyélni a (sokéves szeretett hibátlan R&M) házamat, ez ilyen "régiházas" beidegződés
.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #72786 üzenetére
K6-2 333 vs p233 mmx
Dos alatt kb 15% atlagban. Win nagyjabol egal, kiveve a 3dnowt.Ahol a k6-2 tipikusan jobb:
Alu muveletek
486 like fpu
3dnow cimekAhol egal:
Pentium/ppro like fpuA problema az egesz tortenettel, hogy 97-98 tajekan ez utobbi volt jellemzo a sebessegkritikus programoknal. Foleg win alatt es az ujabb dosos kodoknal.
Az agps kartya es a 95os fsbnel mar olyan 30% lenne az elony, ha nem lenne az a sok bug. Ezert erdemes korhu hweket es sweket hasznalni, amugy sajat magadat vezeted felre olyan metodikaval, ami a maga koraban nem letezett - es megerteni, hogy miert is nem volt vmi sikeres. Egy 98as kornyezetben inkabb csak a bugokat kapod, mintsem az elonyeit.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #72778 üzenetére
K6 FPU egy érdekes kérdés. Nagy a különbség a Pentiuméhoz képest. Ha jól emlékszem, kevesebb ciklus neki egy-egy művelet - viszont nagy hátránya, hogy nem pipeline, így be kell fejeznie az előző utasítást, mielőtt belekezdene a következőbe.
A Pentiumnak ezzel szemben több ciklusba kerül egy-egy utasítás, de ha az új nem függ egy előző eredményétől, akár minden egyes ciklusban be lehet iktatni egy újat. Így potenciálisan sokkal gyorsabb, ahol ezt kihasználják, nagyon szépen meg is látszik - lásd Quake. Régi kódokban viszont, ahol ez nem volt szempont, csak akkor tud gyorsabb lenni, ha véletlenül pont jól jön ki, és egymástól független műveletek követik egymást közvetlenül. Ha függőségek vannak, a K6-nak komoly esélye van, hogy gyorsabb legyen.Annak idején Fractint teszteket (régi kód, teljesen biztosan nincs pipeline elvű működésre optimalizálva) csináltam tömegével K6 vs Celeron témakörben (ha jól emlékszem 300 MHz-en), és az eredmények nagyon durván szórtak, teljesen oda-vissza. Mindezt úgy, hogy a Celeron már out of order, vagyis át tudja rendezni az utasításokat úgy, hogy ha csak egy mód van rá, csinál valami mást, amíg feloldódik egy függőség. Persze ha az egész utasításmix egy önmagára épülő műveletsor, akkor eléggé meg van kötve a keze. Mellesleg a K6 is out of order, ő is tud átrendezésekhez folyamodni, persze hasonló megkötések mellett. Valamit azt is olvastam egy cikkben, hogy a K6 erős front end korláttal bírt, így adott pillanatban nem feltétlenül dúskált az átrendezhető dekódolt utasításokban. Passz, de simán el tudom, képzelni, hogy így van
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Energiaital topic
- Mozilla Thunderbird
- Anime filmek és sorozatok
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Telekom mobilszolgáltatások
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Formula-1
- További aktív témák...
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged