- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
envagyok #89428 üzenetére
Megpróbálhatod, de ha hibás azt nem javítja ki semmilyen újraformázás. Maximum más interleaving-gel átkerül máshová
A kora IDE vinyók jópofák. DarthSun második képén az a segate érdekes darab. X/A, tehát megy 8 bites módban is a nagyon gyorsan elfeledett XT-s IDE-vel.
Ha ez a becsípődés, akkor gyűjtsd. Pár régi tárolót és is összeszedtem. Használati értékben egy XT-IDE simán lekörözi.
-
válasz
envagyok #89428 üzenetére
Sztem ebben inkább Frescho tud segíteni. Én hamar eladtam anno az MFM HDD- ket, és sokat felejtettem is a használatukról. Bitang fűrészhangjuk van, nem bírta a fülem, valamint gyakran hibáznak.
Retroként már az XT- hez is IDE HDD- ket használok, már csak amiatt is, mert az ultramodern XT lapomra rá van integrálva az IDE vezérlő. -
válasz
envagyok #89425 üzenetére
1.44-est simán rá tudod kötni és ha minimális szerencséd van, akkor menni fog 720-asként. Mert elvileg simán mennie kell, nincs forgás sebesség beli eltérés, mint az 5.25-nél, de láttunk már karón varjút. Csak egy megfelelő floppy kábel kell.
Amit még tehetsz, mert ezek elég buták voltak:
megfogod a 720-ast.
Bebootolsz vele egy emu-t (dosbox pl.)
Felcsatolsz egy 360-as img-t
360-as rendszerfloppynak megformáz, szükséges programokat felmásolod (debug, fdisk, format) meg még ami felfér
Második img-re ami nem fért fel az elsőre
EMU lelő, már van két IMG-d.
IMG-ket felírod lemezre
Elsőről újra formázod a HDD-t, csinálsz egy DOS könyvtárt és oda felmásolsz mindent
A másodikról is felmásolsz mindent
99%, hogy ennyi, mert a telepítő sem csinált mást 3.3-nál még nem volt semmi becsomagolva. Ha mégis, akkor ahová felmásoltad könyvtárból elindítod a telepítőt és megint van sok %-od, hogy simán felmegyA PCJr-rel ennél sokkal többet kellett twisztelni, mert azon még debug-gal editálni kellett boot loadert is az 5-ös DOS-hoz amit persze nem evett meg a dosbox, csak crashelt... Több próbálkozás után sikerült, mert a virtualbox megette. Végül 1 hét szenvedés után mégis maradtam a 3.3-nál. A 128kB RAM meggyőzött, hogy KISS
-
válasz
envagyok #89423 üzenetére
Az, hogy az OS mit kezel, meg okos programok raw regiszter programozással mit tudnak el kell választani. Ez utóbbit tudják az USB-s vackok hazvágni. Sajnos már nincs olyan új lap amire rendesen legacy kompatibilis módon lehet floppy-t kötni. Marad a jó öreg Ivy...
Gépe válogatja a C= PC10 debug-gal működött. De azon is meg kellene már próbálnom a beépített 8bites IDE-vel hogyan működik.
OK, csak gondoltam rákérdezek, nehogy azon csússzon el a próbálkozás.
De a lényeg, hogy működik és ezek szerint már van egy működő MFM-es vinyós géped
-
válasz
envagyok #89421 üzenetére
bootolj be egy linuxot USB-ről és írd ki onnan. Gyorsabb, szárazabb érzés...
Ha nem USB-s szarral próbálkozol, akkor Win7 alatt is lehet minden kretén formátumot írni/olvasni img-ként a Winimage segítségével.
Amúgy gyanús az img tartalma, erről nem fogsz gépet indítani, ha nincsenek rajta a rendszerállományok.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #89359 üzenetére
Ha rovid lennek, azt mondanam, hogy a DS1687-es
.
Ha megnezed a datasheetet, akkor abbol ossze tudod sakkozni.
Ha a jelenlegi modulod 3V-os, akkor a DS1687-3+ vagy a DS1687-3IND+ johet szoba, ha 5V-os, akkor DS1687-5+ vagy a DS1687-5IND+. Ha nem valami Pentium, vagy mas modernebb cucc, akkor szerintem ott az 5V-os verzio van hasznalva (de multimeterrel megmerheto, csak a jelenlegi modulod vedd ki, es nezd meg bekapcsolva, mennyi feszultseg van a VCC es a GND labak kozott; hogy melyik az a lab? a jelenlegi chiped datasheetjebol kiderul). Az IND az adatlap szerint azt jelenti, hogy jelentosen nagyobb a homerseklet tartomanya. A simanak 0-70 fok, az IND-nek -40-+85 fok. Ezt ugye latatlanban nem tudom megmondani, alapvetoen, a sima kell, ha nem exteremek a korulmenyek. Tehat, ha szabadteren van a cuccod, egy futetlen dobozban, akkor a hideg telek miatt, az IND kell bele, de akkor ennek megfelelo fajta van benne most is. Ha pl valamiert egy peltier elem hideg oldalat ragasztottad ra, akkor is az IND kell. Szoval, ez elvileg latszik, illetve, tudod. Az IND egyebkent beteheto a nem IND helyere, es a nem IND-s is az IND-s helyere, ha nem tesze ki olyan extreme homersekletnek. Tehat ha valamu rugged gepbe rakod, de a gepet nem rakod ki, hanem marad a szobaban, akkor nem kell bele az IND. Ha a 3V verziot rakod olyan helyre, ahova 5V kene, valoszinuleg megolod, ha az 5V verziot rakod oda, ahova 3V kellene, akkor pedig nem fog menni.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #89355 üzenetére
A leiras alapjan, van egy terminator jumpered, ami ad aramot a terminator circuitnak, meg van egy power jumpered, ami ad aramot a kabelre, hogy mas eszkoz tudjon terinalni (pl, a kabel vegen levo terminator modul). Szoval, lehet, hogy kene meg valamit a buszra tenned, amiben biztos, hogy van terminator. Nincs olyan kabeled, aminek van terminator a vegen?
Illetve, ha van 2 marek ellenalasod (4611-es ellenalashid kell abba a 11 tus csatlakozoba, aminek itt van kapcsolasa), akkor ossze is tudod rakni:
Azaz, 9 darab 320Ω es ugyonannyi 220Ω ellenalasra van szukseged. Illetve 18-18-ra, mert ebbol az ellenalashidbol ketto kellene.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #89353 üzenetére
A Toshibahoz siman talalsz hasonlot, ami ugyonugy jo. Ez alapjan, a parityre nem kell pl jumper, a terminationre meg kell, a powerre meg nem. Van mas eszkoz a buszon, vagy csak ez? Ha mindent jol jumperolsz es nem megy, akkor lehet hibas az eszkoz. A cartridge alatt a caddyt erted? Vagy valami ROM chipet? Ha a caddyt, akkor, ha az nincs benne, nem para, az eszkoznek ugyonugy latszania kell a buszon.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #89334 üzenetére
Nem tudom milyen ketfajtara gondolsz, de a socket5 lapok meg tobbnyire wb cachel jottek, de ha volt rajta coast foglalat, rakhattal bele pb cachet is (430fx mar tamogatta).
A socket7nel mar pb cache volt az altalanos, lehetett boviteni, olcsobb lapoknal meg volt, hogy nem is raktak a lapra cachet, hanem csak coast modult rakhattal bele. -
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #89334 üzenetére
immár 2 lapom van amin van cache modul hely, és mindkettő leírása említi hogy Intel COAST modul kell neki, illetve az egyik említi hogy van hozzá gyártó specifikus (jetway) modul is, mindkettő írja hogy van lehetőség az alaplapival keverésre is amennyiben csak 256KB van integrálva (vagy semmi) - szóval ideális esetben a lapod leírásában meg lehet találni - nyilván ehhez annak az ideális esetnek is teljesülnie kell, hogy van hozzá leírás
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
envagyok #89270 üzenetére
ezt ne is mondd, nekem a routerem csinált ilyet. Via procis alaplap, valami bug volt az USB vezérlő inicializálása közben, a BIOS ugyani spróbált valami legacy keyboard emulációt, viszont ha nem volt keyboard akkor ezen a rendszerbetöltés megállt. a hajam kihullott mire rájöttem hogy ez a baja. egy időben úgy volt hogy egy billentyűzet volt rádobva csak hogy megnyugodjon, de egy későbbi átépítés során megtaláltam a biosban azt a pontot hogy USB vezérlő letiltása. ahhoz hogy routerkedjen ahhoz úgyse kellett.
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #89257 üzenetére
Hm hm. Kivancsi volnek, hogy igy, IDE modban, milyen I/O cimeken vannak a harmadik, negyedik, ototdik es hatodik "kontrolleren" logo eszkozok. Altalaba, az elso 2 csatorna meg okes szokott lenni, kb minden szoftvernek, rendszernek (1f0, 170), a harmadik es a negyedik mar nemnagyon, emiatt a HPT meg a tobbiek extra IDE dugoja nem is szokott raulni a "legacy" I/O portra (1e8, 168), de nem is nagyon lattam meg, olyat, hogy az otodik es a hatodik kontroller is a standard portokon logjon (1e0, 160).
-
válasz
envagyok #89158 üzenetére
A PCjr-ről van vágatlanul 40 percnyi videóm. Csak időm nincs, hogy ezt megvágjam, kommentáljam. Pedig tanulságos, hogy mennyire "kompatibilis" és "gyors" Most éppen időgépet építünk bacsissal amivel múlthét szombatra készen kell lennünk, meg Hegeének a C64-ét akarom átnézni és valamikor egy éjjel nekilátok a vágásnak. De lehet mjd csak 2018-ban, már ha elkészül az időgép. Ja és az egészben semmi vicc nincs, tényleg építjük, ha sikerül visszatérnie, akkor a következő BRSZK-n is ott lesz.
Újabb BIOS-okban ott a low level format. LEgalábbis 386-osok jó részében megtalálod. Hogy miként sorolod fel a badblockokat az a te bajod, de nem tudom a FAT mit szól hozzá, ha a leíró része bad blockkal kezdődik.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #89085 üzenetére
Arra gondolt, hogy:
Nem korhű.
Újabb a gyártási évjárat/hét száma a TAG chipnek, mint a körülötte lévő többi alkatrésznek.Más.:
Szereztem egy ilyet:
Az AMI WinBIOS bakancslistás volt. Annó a kedvenc 486 lapomon volt olyan utoljára '95-'97-ben.
HX chipsettel és 128MB EDO-val érkezett + Pentium 133 klasszikus tokozásban.Ha engedélyezem az 512MB cacheable range opciót, akkor a táblázat után megfagy, érdekes módon nem mindig ugyanott, valamikor a bootszektort beolvassa, valamikor még azt se. De a promptig sose jut el, csak ha visszaállítom 64MB-re az opciót.
Az 512KB cache az működik, de a 64MB/128MB közti lassulást nem igazán tudtam tesztelni DOS-ból. Vagyis hogy lehetne?
Van egy üres foglalat. Ebbe ugyanolyan chip kellene, mint a mellette lévő? Helyettesíthető mással? Pl. 2x akkorával, aminek nem használja a legfelső címbitjét, vagy ilyesmi?
-
arn
félisten
válasz
envagyok #89077 üzenetére
Azaz isa orajele, 6-8mhz korul illik lennie - ha nincs rajta hdd, vagy vga, felesleges nyomni, mert csak gondot okoz. Erdemesebb kesobbi lapokba pakolni a dx4et, mert lassabbak a korai vlb chipsetek. Ahogy elnezem a tag ram sem eredeti benne. Mire a dx4 odp megjelent, addigra a sima dx4 es lapok is olcsova valtak (95).
Turtle beach, ilyesmi. Keress ra a korabeli tesztekben, dos alatt sose gondolkodtam kompatibilis kartyaban, mert vhol mindig gond volt, meg a blasterek sem teljesen kompatibilisek egymassal (pl a sb16 generaciok - nem a nyilvanvalo sbpro-sb16).
-
fatpingvin
addikt
válasz
envagyok #89011 üzenetére
én azért kérdezem mert nem fogok tudni nagyobb tételt meghitelezni, inkább tájékozódom.
egyébként simán lehet hogy azzal is jobban kijövünk ha megvesszük hozzá az alkatrészeket, helyi cégnél legyártatjuk hozzá a panelt, akinek van pákája meg rutinja az ilyenekben az összerakja aztán beárazzuk nullszaldóra az egészet. szerintem olcsóbb lenne, főleg hogy nem kell semmit reverse engineerelni, fent van minden hozzá githubon.
ebből én az összeszerelést tudom vállalni meg esetleg a panelra a rendelést intézni, bár sztem ez is olyan lesz hogy 10 darab alatt nem is érdemes belekezdeni.
-
válasz
envagyok #88967 üzenetére
Na meg kaptam egy Hp 939-es konfigot. Hp pavilion w5000.
Amd X2 3800, 2x1gb ddr1, kuka vincsi, inno 7600gt. Rakás sata, usb minden van.
Egész komoly gépház persze már rossz állapotú de masszív tele kimenetekkel és bemenetekkel is!, dvd tartóval a tetején. Táp szerintem nem gyári. Nem indítottam még el.
Nem értem van video bemenet de nincs kártya benne. Van valami ati ipx400 chip de nincs invga vga csati... vagy ez az ipx400 lehet a bemeneti dekóder? -
Czo
addikt
válasz
envagyok #88956 üzenetére
Mi a celod? Az a 384 kByte, az kb "elveszett". Ebben az idoben jelent meg a "shadow ROM" funkcio, amikor a BIOS inicializalaskor, az osszes BIOS extensiont, illetve sajat magat is bemasolja a ROM-bol a RAM-ba, mert RAM-bol futtatni a kodot, sokkal, de sokkal gyorsabb, mint ROM-bol (es ugye a BIOS kellett ebben az idoben, kb mindenhez. BIOS kod erte el diskeket, BIOS kod erte el a portokat, BIOS kod futott, amikor videomodot valtottal, stb stb).
Tehat ha neked ilyen a BIOS-od, akkor ebbol a 384k-bol, maris el lett ezekre a dolgokra hasznalva 16-32-64 kByte. VGA kartya eseten, a A000 cimen lahtato 64 kByte meretu szegmens is cachelheto, tehat erre is elmegy innen 64 kByte.Ha maradsz igy MS-DOS 3.3-on, akkor a maradek RAM "elveszett".
Ha raksz fel egy Windows 2.0-at (annak is a 286-os verziojat), akkor abban mar van HIMEM.SYS, de abban ebben az esetben szerintem, nem lesz haszna, mert ugye nincs 1 MB feletti RAM teruleted. Talan, mintha a Windows onmagat tudna ilyenkor, a 384k szabadon maradt helyeibe beleszuaszkolni.
A nagy "attores" MS-DOS eseten, az 5.0 volt. Ebben mar volt beepitve HIMEM.SYS, es ha DOS=HIGH-et hasznaltal, akkor a 384k-ban azokat a helyeket, amiket a BIOS szabadon hagyott, oda be tudta magat tolteni az MS-DOS. Ennel csak a 386-os rendszer eseten, az EMM386 ment tovabb, mert az eszkozdrivereket is be tud tolteni a szabadon maradt szeletekbe. Ami itt, 386-nal baj volt, az a "fragmentacio". Ha volt egy 64 kByte es egy 16 kByte hosszu szabad teruleted (osszesen tehat, 80 kByte), akkor ha be akartal tolteni 2 eszkozdrivert, amibol az egyik 8 kByte, a masik 60 kByte memoriat akart, akkor a sorrend miatt, nem biztos, hogy ez sikerult. Ha eloszor toltotted a 8 kByte-osat, az belekerult a 64 kByte meretu szelet elejebe (itt maradt uresen akkor 56 kByte), de ezutan mar nem tudtad betolteni ide a 60 kByte-osat, mert nem volt egyben uresen 60 kByte helyed. De ha megcserelted az eszkozdriver sorrendet, akkor a 60 kByte betoltodott a 64 kByte meretu helyre (uresen maradt 4 kByte), a 8 kByte igenyu pedig a 16 kByte-os teruletre (amiben uresen maradt ugye 8 kByte).
-
arn
félisten
válasz
envagyok #88943 üzenetére
A rap10 gmidi kartya, 1992tol sokminden tamogatja - a digi reszet szvsz ki se probaltam
Amugy a midi kontrollert hasznalom, az mt32vel es az sc55el (mar gmidis verzio) - nehanapjan, mert rajottem, hogy szepszep, csak nem igazan nosztalgikus. Az mt32 meg regies jellegu, de az sc55 hangjaban sok nosztalgia nincs szamomra, az sbpro2 az.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #88928 üzenetére
Milyen driver? Dos alatt tobbnyire nincs
Ha az initekre gondolsz, teljesen mindegy.
Blasterre en 220,5,1et szoktam (port, irq, dma), high dmara 5ot, ha van. A gusnal, ami nem ez pl 240,7,7 vagy 240,3,3 (itt mas a set sorrendje - csak a masik miatt irom igy). Nincs ebben semmi ordongosseg, oda kell tenni, amit nem hasznalsz.
Boven eleg egy xms meg egy ems konfig, a tobbit be tudod tolteni dos alol ha szukseges (eger, cd, stb). De izles kerdese.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #88928 üzenetére
En az SB-t szoktam 7-re, a GUS-t 5-re vagy 11-re. Inkabb 5-re, mert valamelyik, korai DOS4GW bugos es crashel a gep, ha kaszkadolt IRQ-t akarsz hasznalni. Ha kulon van a DOS4GW, akkor eleg azt cserelni, ha embedded az exebe, akkor van egy "prepgame.exe", ami ezt megoldja. DMA -nal nincs ilyen, ott ugye SB 1-en, GUS meg 3-on. De igazabol, a GUS-t pakolhatod kb barhova, ahol neked szabadon van (ezt ugye te tudod).
A memoria konfigok attol fuggenek, hogy mit akarsz hasznalni. De ezt ugyis lani fogod az adott cimnel. Pl. a jatekok kozul, a TIE Fighter es az Aladdin nem megy emlekeim szerint, ha nincs EMS. Elofordulhat olyan is, hogy valami nem megy, ha be van toltve, az EMM386, emiatt nalam van HIMEM es HIMEM+EMM386-os konfig is. (ez volt mindig is).
-
arn
félisten
válasz
envagyok #88913 üzenetére
Ennel van korabbi hirdetes is, juniusbol.
Ha berakod a midis kartyat, annak semmi koze sem lesz a blasterhez, a 330as porton fogod latni, es amit kuldesz ra, azt tovabbkuldi a rakotott midi eszkozre (pl mt32, sc55, etc). Jatekban azt kell kivalasztani, amire felkeszitettek - de ez ugyanazt a portot hasznalja, es ertelemszeruen mindegyiket mutatni fogja, mint kompatiblis eszkozt, noha fogalma sincs arrol, hogy mit kotottek ra a midire. Pl egy midi kartyanal egy sierras setup azt is mutatni fogja, hogy gmidi, mt32 eszkozod van a kontroller miatt.
Ha nosztalgiazni akarsz, akkor berakod az sbpro2ot, ami sok embernel csak vagyott eszkoz volt, es elvezed az opl3at
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #88919 üzenetére
Ja, de ugye, azt is meg kell am irnia valakinek. Ha nem irod meg, patch sem lesz. Ha meg megirtad, es a jatek adatfilejain nem valtoztattal, akkor eleg, kiadni az uj executablet, ha a datafileok is valtoztak, akkor kiadod ujra az egeszet. De ugye, se ez, se az, nem fog konnyen eljutni a hasznalokhoz. Gravisa messze tobb embernek volt, mint ahanyan kulso, midi szintetizatort akartak hasznalni pl egy SB Pro-val.
En pl. anno probaltam Windows alatt MIDI billentyuzetet. Az jol ment SB es GUS eseten is.
-
válasz
envagyok #88909 üzenetére
Ahhoz pont nem tudok hozzászólni, kimaradt. Pld mikor kaptam jópár SB/Awe- t, az SB Pro- kat otthagytam, pedig azt is hozhattam volna. Akkoriban még az volt az info hogy az nem tisztán 16bites, úgyhogy nem ok. Azóta jött sok info itt, hogy sok szempontból jobb is az SB16- nál.
Midi és korabeli gamek/prog- ok : pont olyanokat használok, kedvelek, melyeknél hiányoznak a többször emlegetett bugok, ezekről sem tudtam korábban. A midit meg csak próbálgatom, tesztelgetem, és a tapasztalatokat szoktam ecsetelni. A SimmConn- al bővített Awe64- et is magasztaltam, a nagyobb Roland minta, meg még jópár más, mely a 8MB- ra bővített Awe32- be nem fér be, itt már elérhető. Persze lehet fokozni, gyorsabb gépen a Live vagy nagyobb kártyával, a 150 megás vagy nagyobb, akár giga minták is betölthetők Win alatt. Valamint kiváló szoftveres font-kezelőt is írtak, így bármilyen más, mai kártyával is elérhetők a Creative kártyák funkciói. Zenehallgatásra jó, meg pld a Doom átiratokban bent van a hullámtábla közvetlen használata.
Más eszközök kapcsolata midi kábelezéssel megint szürkezóna, az első kártya melyhez kaptam midi kábeleket, az X-Fi Fatal1ty Pro, de nincs mit rákötni. -
Czo
addikt
válasz
Furcsan latod ezeket a dolgokat. Ha csinalsz egy hardvert, aminek van vegen van egy 8 labu kimenet, es a 0x220-as portra irt es az onnan olvasott byteokkal tudod kapcsolgatni/lekerdezni, a 8 kimenetedet, akkor ez lesz a te eszkozod. Ha nekem is eszembejut, hogy dejo lenne, ugyonazt az eszkozt kapcsolgatni, amit te is tudsz, ezert en is epitek ilyen hardvert, de en kicsit mashogy, es nalam a 0x320-ra kell irni a kapcsolashoz es a 0x321-rol kell olvasni. A ketto eszkoz, a vegeredmenyt (kimenet) tekintve, kompatibilis, de mashogy kell a szoftvert megirni. DOS alatt ugye, ez a 3rd party fejlesztok feladata... Viszont, ott a Windows 3 MultiMedia extensionben van mar sequencer support, tehat ha te is megirod a drivered a senquencerhez, meg en is megirom a driverem, akkor az alkalmazasfejlesztoknek, csak a sequencert kell piszkalnia, a tobbit elintezi a driver.
Tehat, probald meg pl. Windows 3.1 alol, majd oda felrakni valami midit kezelo sequencer softwaret. Ugy valoszinuleg, siman mukodni fog.
-
Czo
addikt
válasz
Igen, a hanging note eltunt, ahogyan eltunt az idoben egyezo SB16 es AWE32 es SB32 verziokbol is
(javitott DSP revizio). Az intelligens MPU szerinem, kb senkit sem erdekelt, a maroknyi emberen kivul, ok meg megvettek kulon.
Ami van MPU, az is csak azert es csakis azert van, mer ez a minimum subset, ami szukseges volt a waveblaster headerre aggatott, mpu401 szeru, wavetable modulok mukodesehez.
Szerk: Ja meg ugye, a Windows eljoveteleig, nem igazan beszelhettel univerzalis megodlasrol. Marmint, mivel ugye DOS alatt nincs driver, minden szoftver, kozvetlen hajtja a hardvert, igy nagyon villantani sem lehetett. Ha peldaul a zeneles volt a cel, ami 1-2 kimondott szoftver hasznalatat jelentette, akkor olyan eszkozt vasaroltal, ami mukodott ezekkel a szoftverekkel. Jo pelda erre, szegeny AWE32. A DOS-os jatekok nagyresze, kb semmit sem hasznal a kepessegebol, recsegteti a ROM-ban levo hangmintakkal es kesz. Hiaba tudna sokkal, de sokkal tobb mindent a kartya, azt le kellett volna programozni. Tehat az univerzalitashoz szukseg volt arra, hogy a hardverek sebessege ugorjon 1 nagysagrendet, es beleferjen a "terhelesbe" az, hogy van az eszkozilleszto es van egy hang API es van a kliensszoftver.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #88909 üzenetére
Vehettel melleje midi vezerot, es azt kotsz ra, amit akarsz. Legalabbis nalam igy van.
Dx2-66hoz korban epp passzol az elso generacios sb16 (asp pl), az mas kerdes, hogy csak 93 vegen jottek olyan jatekok, amik tamogattak is, az sbpro tamogatas altalabos volt mar 92tol. Nagyobb valoszinuseggel allithatsz be “jobb” blastert a proval 93ig, mint az sb16tal.
94tol mar kb mindegy, de 16 bites hangmintak meg sokaig nem voltak jellemzoek, igy igazabol ilyen jellegu elonye sincs, csak a magasabb frekvencia.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #88906 üzenetére
A gold volt az utolso “sb16”. Az awe32nel is van tobb generacio, es a dacokkal is varialtak, a legelso pl epp olyan szar, mint az elso sb16, meg a masodik generacios sb16 elott jelent meg.
Illetve meg annyit tennek hozza hogy ez is egy ilyen retrosan teremtett helyzet, anno nagyjabol senki se hasznalta igy. Az autentikus awe dos midi hang az, ami a romban van. Kothetsz a midire mindenfele draga szintit custom hangmintaval.97 volt az, amire a midi nagyjabol kihalt.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #88880 üzenetére
Igy, hogy leirtatok, hogy mi ez, kb 2 perc googleval megvan a gyari oldal.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #88787 üzenetére
Van S3 ViRGE-bol jobb fajtad? Pl. aszem STB vagy Diamond Stealth? Ott rendben van a black level es nem szurke a fekete, es halvanyak a szinek. Illetve, vogonson megfejtettek ennek a titkat es valami feszultseg tuske van valamelyik blanking intervalban, amit az egyik regiszter allit, a monitor meg ehhez a tuskehez allitja be a vilagossag erteket, nem a valosaghoz, igy washed out lesz a kepe a meni kartyakhoz kepest. Majd mindezt megfejtve, keszult olyan BIOS a kartyahoz, amit beleirva egy EEPROM-ba, bumm, a gagyi OEM kartyaknak is megjavul a kepe.
-
-
válasz
envagyok #88787 üzenetére
Matrox MGA millenium vált be, illetve ha mazohista akarsz lenni akkor AT25/AT3D az kötődik egy kicsit a rush miatt
, nekem kettő is van és mindegyik máshogyan bugzik grafikában
Vagy egy totál standard s3-at ha találsz nem noname típust jobb képpel.
De valóban korai saját api-s kártya érdekesebb. -
válasz
envagyok #88755 üzenetére
Nem az a baj, hogy nincs libem, hanem válogatni kell. Az IBM sikerrel megalkotta a nem 100% PC kompatibilis IBM Personal Computer verziót. Mondjuk jellemző, hogy a projektvezető a későbbiekben segített a Commodore-t beleállítani a földbe... Amúgy nem lenne rossz gép, csak nem akartak konkurenciát saját maguknak, ezért elég sok dolgot "egyszerűsítettek." Sajna az eredmény inkább áttervezett, legyengített valami lett ami cserébe limitált, de a kis példányszám miatt nem lett tényleg olcsóbb. Pár példa:
- Nincs DMA, floppy és billentyűzet is CPU vezérelt
- Egybe RAM amiből a videorendszer is dolgozik
- Teljesen áttervezett portok ami miatt mindenhez átalakító kell
- ISA busz helyett cartridge port meg sidecar
- Kicsi, infrás billentyűzet (aki ezt kitalálta a CPU pollinggal az használhatta volna pár órát, hogy gyorsan el is felejtse)Na fentiek miatt lassabb lett, nem kompatibilis és lehet vele küzdeni. Deeee ha már elvettek adtak is:
16 színt tud egyszerre 320x200-ban és először hang chipet is kapott. Ja és olyan kis cuki könnyű jószág.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
envagyok #88703 üzenetére
felbootolsz floppyrol, aztan
sys x:
de a format es a sys is azt az os -t teszi fel, ami be van bootolva, tehat pl. ms-dos 5.0 alol csak valami nagy varazslattal fogsz tudni dr-dos -t okozni; mintha a Norton utilitynek lett volna sajat eszkoze erre, de nem teszek ra nagy osszegu fogadast. -
petakpa1
őstag
válasz
envagyok #88718 üzenetére
FujitsuSiemens D1826-G41 GS1 lapom van, ami szerintem se nem tuningbarát, se nem egy különösen érzékes deszka. Ne is kérdezd, miért foglalkozok vele egyáltalán...
-
petakpa1
őstag
válasz
envagyok #88656 üzenetére
Köszi, a választ mindenkinek, akkor belenyugszok, hogy ebbe csak egymagos P4-et tehetek.
Megpróbálok lőni egy P4 661-et, ez már Cedar Mill magos 0,065 micronos, így csak 86W TDP-s szemben a 115W -os Prescotokkal.Sajnos eBayen horror árban vannak, Ali meg mindenféle procit feldob, de 661-est nem
E két helyen kívül hol érdemes még régi és ritka CPU-kra vadászni?
-
válasz
envagyok #88696 üzenetére
Van hozzá hákolt driver, az talán megy, de én még mindig az XT-IDE-t preferálom, vagy a Gotek-et.
szerk: keress rá a laplink-re. Azon keresztül lehetett másik gép meghajtóját mountolni, ment párhuzamos porton.
fatpingvin: Van lpt progival, csak kb 30 másodpercig kellett keresgélni. OK, nem source, de amikor simán letölthető az már nem vagy kiszolgáltatva... [link]
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #88706 üzenetére
Ezeket a kabeleket nem venni kell, hanem venni csatlakozot es megforrasztani magadnak. Ha surgosen kell, akkor hestore, ha raer, akkor aliexpress. Ez utobbi olcsobb, de sokszor gagyibb is. Ha veszel 2 marek csatlakozot, akkor meg gyakorolni is tudsz es belejossz a forrasztasba (ha forrasztocuccra se akarsz kolteni, akkor eldobjatosnak vasarolsz egy 3-4 ezer forintos lidlis, parkside pakat).
Nem csak az NC tudja ezt a modot, egy csomo mas szoftver is letezik erre. Van olyan, amit elinditva, a megadott path-ot egyszeruen kiajanlja. A protokoll, a legtobb szoftvernel kb ugyonaz, igy sok menni fog egymassal.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #88696 üzenetére
Ha mindenkeppen olyan megoldast akarsz, ahol nem kell megbontani a gepet, akkor nem egyszerubb ha kozvetlenul a parhuzamos porton osszekotsz ketto gepet, es ugy masolsz? Pl. a norton commander is tartalmaz beepitve ehhez tamogatast, de tuti talalni ehhez kisebb szoftvert is. A sebessege ugyonolyan lassu lesz, mint az LPT porton mukodo tobbi megoldasnak.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #88686 üzenetére
Mar parszor irtam - Csinalhatsz win11 alatt egy virtualis gepet, felpakolsz ra, amit akarsz, a drive reszet elmented, kiirod sdre, aztan azt bebootolod a regi gepen. Vagy eleve fogsz egy bevalt particiot, aztan atmasolod sdre, majd lemented a modern gepre - aztan visszairod sdre ha kell.
-
quailstorm
félisten
válasz
envagyok #88661 üzenetére
Önmagában egy teljes floppy a ZIP drive installere, szóval nem hiszem hogy tudsz csinálni 1db floppy boot disket amin van DOS is meg ZIP is, bár nem próbáltam.
Lehet róla Windowst telepíteni, én csináltam olyat, hogy DOS 6.22 + ZIP driver már volt a HDD-n, Win 3.11 meg ZIP-ről ment fel. Sokkal kevesebb szenvedés volt, egyszer elindítottam, aztán amikor kész lett, akkor nyúltam hozzá megint.
Persze az nem árt, ha van még egy ZIP-ed, lehetőleg IDE vagy USB csatolós. Az LPT portos ZIP tetű lassú és tekeri a procit is rendesen mikor másol.
-
-
válasz
envagyok #88633 üzenetére
A 939- est elég jól le lehet lassítani. Hardveresen 4x200MHz, aztán a szoftveres throtling is hatásos rajta, amit Czo linkelt, evvel továbblassítva elképesztő eredmény érhető el. Érdemes is , mert a DOS memtérképe is jó. Pld nForce+Barton- al nem tudtam a DOS- t rendesen használni. Látszólag szabadok a mem-területek, valójában nem töltődnek be a programok, rezidensek.
Ryzen lassítását viszont lehet meg sem merném próbálni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged