- Yettel topik
- Android szakmai topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fatpingvin
addikt
mondok jobbat, 2013ban én még bőven egy Pentium 3-as Compaq fekvőházas irodai gépet használtam asztalinak. ki volt tömve maxra rammal, volt benne egy 40 és egy 80 GB-os merevlemez, természetesen FDD bár azt nem használtam, optikai meghajtó ami DVD-t is tudott írni, egy extra USB 2.0 bővítőkártya, egy első generációs Edimax wifi kártya illetve az egyetlen alkatrésze ami mai napig megvan, egy Matrox G450.
OpenSuSE volt rajta KDE-vel. nem volt egy olajozott villám hogy úgy mondjam, de a maga korlátaival használható volt.
-
jokeph
nagyúr
Jó lenne ha lenne, de nincsen.
#91451arn: pontosan. tömörítve: 1991-2000 TVC, 2000-2007 Intel PC, 2007-2022 AMD PC és jelenleg Intel PC ismét.
VGA-k is hasonlóan változtak az idők folyamán, S3-nVidia-ATI/Radeon és a végén nVidia.
Volt pár Intel IGP is, mostanra azok is jók játszogatni, 10 éves vagy régebbi címekre már jók lettek így utólag.
Mindig azt vettem, ami legalább közepes/jó kivitel volt, és az aktuális céloknak megfelelt. -
KROK640
nagyúr
Fogalmam sincs, hogy honnan szedted ezeket az értesületlenségeket, mint pl azt hogy "az asztali gepek meg irrealisan tularazottak es borzalmas a hatekonysaguk" de fel kell hívjam rá a figyelemedet, hogy pont ennek az ellenkezője igaz.
A HEDT platformok drágák és sokat fogyasztanak, de nézz már körül : I5 kategória 6 mag 12 szál 4GHZ van maximum 65W-os TDP-vel. vagy nézd meg a 10100F-et, I7 7700 feletti teljesítmény, szintén maximum 65W-os TDPvel de a gyakorlatban sokszor még játék alatt is 10-20W-ot jelent. A mai (asztali)CPUk (is) tele vannak mindenféle energiatakarékos huncutsággal, jóval nagyobb teljesítményt hoznak kisebb fogyasztásból mint egy 10-20 évvel ezelőtti CPU.Elég ha leraksz X összeget és abból megépíted az asztali PC-t meg ugyanannyiból veszel egy laptopot. Nagyon komoly különbség lesz teljesítményben!
"Jelenleg az apple gyart olyan hwt, aminel gondoltak ra, hogy fogjak hasznalni," - ez a kijelentés csak még komolytalanabbá teszi a hozzászólásodat. Szóval szerinted az Intel, az AMD meg az NVidia nem használatra gyártja a hardvereiket? Kezd almaízű lenni ez a post.
"a pcsek meg arra gyurnak, hogy jol mutasson vmi 10secig a benchmarkban" - nem mondom, hogy nem léteznek ilyenek, de két nap után megunják és használják a gépet. Olyan felhasználói élmény mellett, amit egy laptoptól csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kapnak meg.
"meg az a maradek gepfejleszto is besokall" - mitől sokallna be? Hogy nem kell a komplett gépet, de még a monitort és billentyűzetet is kicserélnie egy akármilyen upgradeért? vagy hogy nem kuka a komplett gép, ha valami megdöglik? Vagy hogy akár a fél gépét (táp, SSD, ház, monitor, billentyűzet stb. ) tovább viheti egy platformcsere után?
"az apple meg rohog a markaba, hogy a tularazott gepekbol is halalra keresik magukat" - amíg az ész és hogy hogyan élsz (milyen szinten) nem függ össze, addig mindig lesz madár aki megveszi az apple túlárazott gépeit, de szerintem csak szimpla lehúzás az egész. Sosem értettem ezeket az apple szektásokat, de néha olyan fontos az elitizmus érzése valakinek, hogy inkább túlárazott termékeket is megvesz, csakhogy különbnek érezze magát. Az Apple pontosan erre épít.
-
KROK640
nagyúr
"A pc fenykora kb 95-2005 lehetett"
Egyetértünk. Én '97-ben szálltam bele és nagyon gyorsan fejlődtek a hardverek. Ennek az volt az előnye, hogy egy év múlva simán lehetett kétszer jobb géped, akár olcsóbban is mint a mostani. A hátránya viszont az volt, hogy pont ebből kifolyólag a gépet folyamatosan fejleszteni kellett, és iszonyú pénzeket locsoltam bele 1999-2005 viszonylatban, miközben csak futottam a piac után, és próbáltam elfogadható szinten tartani a gépemet."A mostani recesszio vegkepp at fogja alakitani az emberek pcrol alkotott kepet, es vegeredmenyben a piacot." - sajnos ebben is van valami, bár annak örülök, hogy a Stadia szerű szolgáltatások nemigazán mennek nagyot (több okból is ellenszenvezek velük, de ebbe most nem mennék bele), viszont azt már észrevettem, hogy bármennyire is vonzóbb a PC-k kialakítása mint valaha, és a legtöbb egyenesen éke lehet egy szobának, az emberek nagyrésze mégis elkanyarodik a laptopok irányába. Ez egyébként számomra érthetelen, mert a laptop tulajok 95%-a saját bevallása szerint sosem hurcolja a gépet, de mégis belemegy abba, hogy lemond a bővíthetőségről és az egyszerű javíthatságról miközben kétszer annyit fizet gyengébb teljesítményért, mintha asztalit venne.
Attól tartok, ha így folytatódik, akkor 10-15 év múlva az asztali PC-sek társasága megint egy kis és meg nem értett csoport lesz, a PC építés pedig egy drága és ritka hobbivá válhat. -
Erre a görbére lenne érdemes rárakni a home computerek és a konzolok eladásait. Arra tippelnék, hogy az előbbiek eladása a 90-es évek elejére esne le. Azok funkciója nagyrészt egyezett a mai konzolokéval, a legtöbben játékra használták őket. A PC hanyatlása ezeknek és a böngészésre, zenehallgatásra elég telefonok elterjedésének köszönhető.
-
Szerintem a '95-'96-os ujjevi idoszakban. Kb az volt az igeret, hogy megeszi a Pentiumot a legtobb, atlagos programnal. Ezzel szemben, kb alig volt valami, amihez nem kellett patchet vadaszni (Jatekoknal, hibazonak remlik pl a terminal velocity es valamelyik wipeout is, de ezekrol most nem talalok semmi infot, a Final Fantasy es a Formula One viszont emlitve van itt is vogonson). Az volt a mazli, hogy jelentosen gyorsult vele az MP3, igy amig iskolaban voltam, kb masfelszer annyi anyagot encodeolt mp3-ba, mint a P120. Meg jo, hogy aban az idoben nem kenegettunk semmit a CPU meg a cooler koze, igy "egyszeru" volt a csere.
Az alaplap Asus volt, a chipset pedig 430 FX.
-
Nekem egyet jelentett a remalommal. Egy PR120-as verziom volt. Meg a Diamond Monster melle adott Formula 1 jatek is crashelt, ha az a CPU volt benn (jott ki patch, az javitotta). Erre azert emlekszem ilyen jol, mert ez volt/lett volna az elso Windows 95-on Monster 3D elmenyem. Mivel elotte enkodolas volt, igy a kartyat berakva nem csereltem CPU-t. A DOS-os jatekokbol is volt mindenfele kompatibilitasi probelma. A felhasznaloi szoftverek pedig sorra mondogattak, hogy neki 486 nem jo, neki Pentium kell. Volt amihez anno talaltam patchet, az ment. Sok patch azert volt bajos, mert ugye, azt meg is kellett volna crackelni
. Pedig, a beharangozoja szerint, ami szamit, ott veri a P120-at. Neha-neha kerult vissza a gepbe, amikor a legrabbelt audiocdket mp3ba kellett alakitani. Az L3enc klasszisokkal gyorsabban futott a Cyrix PR120-on, mint a Pentium 120-on. De a 200MHz MMX erkezese vegleges tavozasra intette.
-
Pikari
veterán
Nem én írtam, hogy a sima 6x86 szörnyűséges lett volna, csak czo számára magyaráztam el, hogy az MX mennyire fejlettebb volt az elődjeinél.
A sebessége 200 MHz alatt a 6x86MX-nak volt szörnyűséges, a konkurens processzorokéhoz viszonyítva (arra írtam, hogy szörnyűséges). 100-as FSB-vel, lehetőleg 2.5-ös szorzóval járatva már teljesen oké a proci teljesítménye.
Amikor megjelent a sima 6x86, akkor nagyon jó volt néhány hónapig, de azért voltak gondok ott is. Ezeket még nem részleteztük. Hogy mást ne mondjak, még egy darabot nem láttam élőben. A legrégebbi egy 6x86L, amit láttam, azok már oké voltak, a simával nem találkoztam. Ennek az a fő oka, hogy pár év alatt megdöglött a sima 6x86ok nagy része különféle gyártási hibák miatt.
-
Bile Demon
őstag
Nem hangzik túl biztatóan... Mondjuk egyelőre működik, amit próbáltam.
Amúgy melyik oprendszer ajánlott MVP3 lapra?
Win98 SE? Vagy inkább a korai verzió?3Dmarkok elég lassúnak tűnnek.
3DMark 2000 795 pont Gef2 GTS-el (2.5x100MHz MII-vel).
3DMark 2001 említésre se méltó. Char chase high teszt összesen 3db frame volt.Megnézem korabeli játékkal is persze, de ez nekem most szokatlan. Igaz 99-ben Celeron 300A-val nyomtam, de az fényévekkel jobban ment még TNT-vel is.
-
Nem para a "plussz" eroforras szerintem. A CS4231-nek nem kotelezo IRQ-t es DMA-t adni, igy nem is allokal oda semmit a rendszer. A 2-2 IRQ es DMA az lehet ugyonaz (nekem igy van/volt a multban is: SET ULTRASND=240,3,3,5,5 es SET ULTRA16=34C,0,0,1,0). A CD-ROM interface-t ha Panasonic/Matsushita -ra rakod, akkor a CD-hez tartooz IRQ es DMA jumpernel mind1, hogy mit allitassz be, tehat ott sem foglal semmit, csak a CD I/O addressere kell keresned valami olyat, amit senki sem hasznal es meg is vagy.
-
Egy hangban univerzális gépet szeretnék.
SBPro2 a korai játékok kompatibilitása és az OPL3 miatt.
AWE64 az AWE Midi miatt
GUS Max-ot lehet most kevered az Extremmel, ez csak a GF1 miatt kell tényleg. Lehetne sima GUS, is de ebbe a gépbe ezt szánom.
MDR-401, pedig hogy legyen intelligens módú MIDI interface az MT-32/SC-88-hoz.
A mixer pedig a terv része...#Czo: Pont ilyen kérdésekkel nem vagyok tisztában. Mintha olvastam volna itt korai hozzászólásban példát, de nem vagyok biztos benne.
-
Plussz, az SB16 OPL resze es az SB Pro OPL resze ugyonazon I/O cimre kerul, igy egyszerre szolni fog mind a ketto. Azt nem tudom, hogy itt vannak-e olvashato regiszterek (emlekeim szerint mindegyik port write only), de ha vannak, akkor ki tudja, hogy itt milyen valaszokat fog kapni a gep.
-
Bile Demon
őstag
Ez a Roland nem néz ki rosszul. 2 utas, bass reflex, mérete is megfelelő a "multimédia PC-hez".
Nyilván nem studio, vagy hifi cuccnak szánták.
Mindennél van mindig jobb...Nekem még megvan az a szörnyűség, ami 1996-2000 között volt rákötve a hangkártyákra. Majd teszek fel képet. Már vagy 50 éves, de nem hifi, hanem "industrial".
-
Pikari
veterán
Engem szerencsére nem zavar, ha sárga. Újonnan is megsárgultak 1-2 év után.
Inkább az zavar, ha a különféle hardverek a gépben más és más mértékben sárgulnak meg. Például van, ami teljesen fehér marad (lg írók), van, ami megságrul (számítógépház), és van, ami annyira megsárgul, hogy már szinte barna lesz (pl bizonyos cd romok vagy takarólemezek).
Mai, modernebb esetekben én ezt azzal kompenzálom, hogyha fontos az esztétika, hogy 1-2 fekete vagy barna színű hardvert építek közéjük, és így aztán esztétikusabb lesz a látvány összességében.
-
-
Bile Demon
őstag
Valamikor 2001-ben találkoztam utoljára SS7 rendszerrel. 2005-ben még csak nem is hallottam olyanról, hogy valaki még használna olyat.
Én valamikor 2004-ben mentem PC bontóba. P166-MMX-Acorp TX-8MB RAM kombóért, amiből routert raktam össze. Ezek az akkori csodák DL-604 meg Netgear, Zyxel, egyik se bírta a 7/24 torrentet nálam. Akkor még nem ismertem a Mikrotiket...
A végső megoldás egyébként nem ez hozta, hanem amikor a Thinkpad A20m-et neveztem ki letöltős gépnek. Na az stabil volt. 2004-2010 ment non-stop. (Csak a bezajosodó, elhulló HDD-ket kellett cserélni mindig nagyobbra.) -
KROK640
nagyúr
"Nezz meg ezek kozul par cimet… fade to back, ef2000, etc az emberek akkoriban orultek annak, hogy egyaltalan elindult vmi, a fejlodes meg akkora volt, hogy evente siman duplazodott a teljesitmeny, ami meg gyokkettonel is nagy ugrasnak latszott." - +1
Épp ezért akkoriban az optimalizálással sem nagyon foglalkoztak a fejlesztők. Emlékszem, amikor az Ultima IX ajánlott gépigényét megláttuk (Pentium III 600MHZ, 512MB RAM) testületileg fostuk le a bokánkat, mert a baráti társaságban akkor nekem volt a legjobb gépem 366-os Celeron 96MB RAMmal, Riva TNTvel ami ugye ettől is bőven távol esett, sőt, ez akkor gyakorilatilag a megvehető maximum volt. 1-2 év múlva a háztartások fele legalább ilyen teljesítményű gépekkel rendelkezett.Régen megvolt a varázsa ennek a gyors fejlődésnek, hiszen akár egy 1-2 éves gép lecserélése is látható előrelépést tudott produkálni. A hátulütője viszont az volt, hogy 2-3 évente kötelező is volt gépet cserélni, ha az ember up to date akart lenni, és közte sem ártott a "facelift". 1999 és 2003 között hihetetlen összegeket locsoltam el a gépre, és az esetek döntő többségében csak arról szólt a dolog, hogy szinten tartsam a gépet.
Ezután az Athlon XP teljesen más világ volt, 2003 és 2009 között volt gyakorlatilag ugyanaz a gép (2006-ban kapott +512MB RAMot így 1GB lett, és 2007-ben a GeForce 3-at egy 7300GT váltotta) volt, egy kisebb facelifttel.
Ehhez képest ugye ma jó sorunk van, mert mondjuk egy 10 éves 4th gen I7-el is ellehet lenni, egy modernebb VGAval akár - ha kompromisszumosan is - akár a legújabb címeket is lehet tolni. -
De ne mai szemmel nézd, mert teljesen értelmetlen. Akkor jónak tartottuk a 15-20 fps-t, korábban még Doom-ot játszottunk 386-on még alacsonyabb fps mellett. A 2000-es évek elején a 60 fps-re törekedett midenki és ha a minimum nem ment 30 alá akkor már jónak tartottuk a riget. Mára ez duplázódott, legyen inkább 120 és 60 alá ne menjen. Autóknál is le lehet szarozni egy ezeröcsit, pedig az álomgépnek számított sok embernek a 80-as években.
96-ban akkori szemmel az a két cím, de főleg a Quake írta le a 486-ot, még a tövig húzott 5x86-tal is csak minimumon volt játszható. Mondjuk az is igaz, hogy a rendszerigénye megelőzte a korát ahogy a Crysis első része sem érte el az emlegetett korabeli 60-as határt a legjobb gépeken sem az akkor már elérhető felbontásokon.
-
-
Pikari
veterán
Nem feltétlenül mérvadó szerintem, hogy mi az, ami elméletileg megtalálható a piacon iszonyat drágán (pl pentium pro, magasabb órajelű pentium processzorok), és mi az, ami a felhasználók számítógépében általában az adott időpillanatban van.
Nekem a 90-es évek végéből (97-98) az élményem az, hogy a legtöbbeknek 486-os számítógépe volt (kb akkor vették), egy relatíve tehetősebb ismerősnek volt 90 mhz körüli pentium1.
Mint ahogy most is létezik 16 magos ryzen, de random átlag embernek maximum egy 4 magos i5 lesz.
Aztán 1998 végén, és 1999-ben minden borult, és hirtelen mindenhol socket7 és slot-1 lett.
-
Pikari
veterán
Egyetértek, hogy a socket4 kb a senki földje. A socket5 meg a socket7 viszont gyakorlatilag megegyezik, csak a maximálisan támogatott fsb és szorzó szokott a socket7 javára billenni.
Szerintem a socket4 legnagyobb átka a socket3 volt, a kései socket3 lapok egész egyszerűen jobb vételnek számítottak, mert egyrészt volt rajtuk már pci, így lehetett benne az új 3d kártyákat is használni, viszont lehetett benne tovább használni a 486 procikat, vagy olcsón 5x86os procit tenni bele az alaplap cseréje nélkül.
-
envagyok
veterán
Azért agyaltam én is még a ct1600-án is
Sőt eddig azzal is volt összerakva próbapadon.
Az SW60XG tudom, nem korhű, csak a midi kártya eddig másban volt, és így oldottam meg, hogy ne kelljen sb16-ot berakni.
Nem tudom a ct1740, CT2290 meg nem jut eszembe egy, ami van.
Hangminőségben jobb az 1. Gen sb16, vagy a ct1600?A p60 socket 4 még képlékeny.
Elvileg minden van itthon hozzá, újabb gravisok (max, és pnp), awe32 több is, pl. CT3990, yamaha sw20, de van több érdekes még, vmi ensoniq, meg van több midi társkártyám is db50xg, terratec, creative ct1920 goldfinch, stb.
Ezen a lapon ISA és PCI csatlakozó is van.
Van pár tucat pci videókártyám, nem tudom korban mi lenne jó hozzá.
Erre várok ötleteket.És még a ppro Asus socket 8 is várja az össuerakást.
A legjobb proci van benne, a fekete hűtős 200/1M, de ennek ellenére inkább a kisebb cache-es korára gondoltam valamit összeállítani vele.
Egy windows95 95 végi talán vagy 96 közepe.A socket 4 és socket 8 még Dallasra és hűtőre vár.
-
envagyok
veterán
-
-
gban
veterán
Szerintem ez úgy alakul, hogy amennyire halunk ki és amennyire jönnek az ifjú titánok, annyira megy fel az áruk is ezeknek a hardvereknek.
Mi kézzelfoghatóan ismertük ezeket, valamennyire a helyén is kezeltük ezeket, nálunk még nem az volt hogy ismeretlen az adott hardver de kell nekem egy olyan.
Többé-kevésbé volt ilyenünk a maga idejében (persze nem a V5), tudtuk is hogy mit tud nagyjából, nem is adtunk érte annyit korábban.
Aztán elindult az öngerjesztő folyamat, jött a fiatalság, elkezdte felvásárolni, fogyott és drágult a készlet. -
fpeter84
senior tag
Az első valamire való saját konfigom (a nagyon késői /'98-99/ rövidke Cyrix 486SLC, i486DX2, Am5x86 korszak után) egy PCPartner VIA MVP3 lap volt K6-2 500-assal, G200 8MB SG vidkártyával, 64MB memóriával, majd azthiszem még ebbe a konfigba érkezett a vége felé egy V3 2000 AGP is. Nagyobb gondom nem volt egyikkel sem, talán valami olyan rémlik hogy nem mindegyik VIA+Matrox driver kombóval sikerült 2x AGP-re kapcsolni mert fagyott, de végül ez is megoldódott...
Ami nagyon megmaradt, az viszont a csalódás, hogy ez a K6-2 500-as mennyivel gyengébb volt egy i440BX+Cel400-nál gyári órajeleken is, és mindkettőnek 550 körül volt a vége, akkor végképp elhúzott a cerka... Annyi vígasztalt, hogy az én lapom 13-14e volt, a K6 proci 18-19e, a cerka szintén ilyesmi lett volna de ahhoz egy tisztességes i440BX tuninglap majd 30e, és annyim egyszerűen nem volt és belátható időn belül nem is lett volna - most így utólag azt szándékozom körbejárni, hogy mi lett volna ha a K6 helyett mégis cerkát veszek, de valami tuningimpotens szotyvadék via/sis/ali-s alaplappal amit szintén megkaptam volna 20e alatt. De az a helyzet hogy még az az 5e is hiányzott volna, mert azért került bele induláskor csak 64MB ami már akkor is elég kevéske volt, mert egyszerűen nem fért bele a keretbe több...
-
Ez egy jo kerdes, hogy pontosan mikor. Valamikor 96ban bazisok penzert vettem egy 1 gigas Fireballt, ami par honapon belul kattogosra doglotte magat. A csere szinten nem birta par honapnal tovabb. Ekkor egy kicsivel nagyobbra csereltek, es lett egy 1.2-es Fireball belole, ami szinten kattogos lett, ujabb csere, ez is kattogos lett. Ezutan nem tudtak 1.2-es cserelni, kaptam egy 1 gigasat, ami nyilvan helyileg nem volt elonyos. Itt jott egy kis veszekedes, asztalcsapkodas, level a fogyasztovedelemnek, de mindennek az eredmenye egy 2.1 gigas Fireball lett. No, ez egesz sokaig mukodott is (evek!). Amikor ez az utolso drive jott, akkor vettem a TX97-E -t (ennek itt valaki a forumon vitte el a kis konyvecskejet) es bele az MMX CPU-t. Ebben az alaplapnban, ez a 2.1-es drive mar Ultra DMA kepes volt.
-
fpeter84
senior tag
igen a chipset, körítés még akkor is befolyásol sokat ha az FSB-t leviszem 20,25,33,40MHz-re, de azért akkor is újabb perspektívát nyit az összevetésre, minthogy egy 4x33-as 5x86 lenne összevetve egy 1.5x50..2x66 pentiummal/K6x-el
#90215DarthSun
köszi a linkeket, átnézem hátha ad még további ötleteket
FX / 9800Pro SS7 lapban? az meg hogy? 0.8V-os AGP 8x kártya a 3.3V-os 1-2x alaplapban? egyszer elkövettem egy ilyen hibát bambaságból, el is füstölt a SiS6326 AGP meg a 775i65G lapom is egyből... -
fpeter84
senior tag
IBM Cyrix 6x86MX PR233 és PR300 nem indul el, 0A POST kódnál megállnak
K6-2 500-ast és a K6-III+ 400-ast is 6x66MHz-re konfigolva "80480DX-S at 66MHz"-nek ismeri fel, mindkettővel szépen betölt a 98SE, lefut a 3dmark, első nekifutásra stabilnak tűnnek benne... Ami vicces, hogy az nvidia driver azt mondja hogy System Processor: Intel 386/486 or Compatible with 3DNow!(tm)
Itt találtam egy MMX alapú tesztet, mind3 procival tökéletesen fut, megtalálja az utasításkészletet. Egyébként az MMX-et az nV driver is helyesen ismeri fel...
Szóval úgytűnik van még mit csiszolgatni rajta, de érdemes vele foglalkozni! Érdekes lesz összevetni hogy mire képes ez az ősi 430FX az újabb generációs S7 és SS7 chipsetekkel szemben azonos órajeleken... Neki is esek a béta VRM modul tervezgetésének a hétvégén...
(ja meg persze arra is kíváncsi vagyok, hogy azonos órajelen azonos FSB-vel mire képes a sima Pentium, MMX, Cyrix, K6-2, K6-III+ egy DX4 vagy Am5x86-al szemben)
-
Hm, akkor, lehet, hogy a 2420-as Caviarral keverem? Kb abban a 2-3 evben (93-96), a 80 Megabyteos Connertol, a 210-es, 420-as Caviaron es egy 540 megas Seagaten at mindenem volt. Volt egy 60-80 MByte meretu, LPT-re dughato, a powert a keyboard dugorol vevo kulso eszkoz is, de se az nincs meg, hogy hogyan nezett ki, se az, hogy mi lehetett
A DOS-hoz ofkorsz kulon sys kellett, azutan kb rendesen mukodott. Ez szinten, 93 vege. A fene se emlekszik mar.
-
A gepepitok az 'olcsojanos' emberek. Jelentektelen meretu piacot jelentenek a brand gepekhez kepest. Itthon kb a nagy orszagos meretu cegeken illetve az iskolakon/egyetemeken kivul nem nagyon lattal brand konfiguraciot, de pl Nemetorszagban vagy az UK-ban, nem feltetlen jut eszebe barkinek epitkezni.
A tulhajtassal pedig csak a gond volt. Pl. a 3D Studio R3/R4 korul szoptunk olyannal, hogy egy, az ott levo osszes gepen (fuggetlenul attol, hogy 133 vagy 100 volt az FSB) permanensen es fixen reprodukalhato crasht nem fogadott a vendor bugreportnal, mert BX133-as lap volt, 133MHz-n ketyego P3 procival az a gep, amire a hardverkulcs szolt. A 133MHz-n ketyego BX egy vicc volt, amivel a gyarto megprobalta eladni felaron a rajtamaradt BX-es keszletet.
-
-
A Docker eleve tokonszuras, mert, ha a kontener os egyezik (linuxon linux, bsd-n bsd stb), akkor ugye az adott platform nativ eszkozkeszletet hasznalja (jail/cgroups), de ha nem, akkor kell neki virtualizalnia egy olyan OS-t, amin futni fog a cucc. Ha meg az architektura sem egyezik, na akkor virtualizacio helyett qemu. Dehat, az emberi hulyesegnek nincs hatara
-
Pont most volt szervizben a gepem, volt mar rajta 1-2 serules (raeset a kalapacs, igy benyomodott a top case, tiszta karc volt a kijelzo kulso fedele, a sok hurcolaszastol elkezdett lejonni a gumi a kijelzo korul), igy mindent kicsereltek, kiveve az alaplapot. A szerviz idejere kaptam egy kb ugyonilyen modellt (nekem a 2018-as 4 thunderbolt portos verzio van, amit kaptam az pedig a 2020-as 4 thunderbolt portos verzio), ahol semmi javulast, vagy barmi valtozast nem ereztem. A meglevo rendszerem 1 az 1-ben imageltem at, Windwosostul, Linuxostul, OSX-estul. Az iStat Menus memory pressure historyjaban latszik is ez a kozel egyhetes idoszak, mert nem az 50% kornyeken ugralt ez, hanem inkabb 25% kornyeken.
Egyebkent ez a grafikon (ott az activity monitorban) zold, ha minden okes, sarga, ha a gep kezdi a hatarait feszegetni (ekkor kezd el lassulni) es piros, ha kb hasznalhatatlanra lassul. Ugye a swap memoria merete kb nem tenyezo, mert nem a meret szamit, hanem a paging in/out gyakorisaga. Ez alapjan szinezi az activity monitor a grafikont es ez alapjan szamolodik a pressure. Nekem ez egyebkent kb mindig zold, talan 1-2x lattam sarga szinnel. En kepekkel es videokkal nem dolgozom, helyette van Xcode, jo sok python virtualenv, tobb tonna terminal ablak, es kb elvi szinten nem hasznalok olyan appot, ami nem nativ. Tehat pl. a vallasom tiltja, hogy elinditsak egy Electron appot.
-
Mennyi a memory pressure ertek? Pl. az activity monior vagy az iStat Menus is mutatja. Ha a fele alatt van, akkor bizony, elfernel 8 GB-ben is. Ne azt nezd, hogy mennyi van hasznalva. Ha nincs tele a teljes ram valamivel, az pocseklas. Ha sok ramod van, es az OS se preloadolt libekkel vagy filecachevel sem tudja megtolteni, az elegge azt jelenti, hogy tenyleg tul sok van.
-
jokeph
nagyúr
Itt a pont, a mai napig is így teszek.
#89747Francia91: nálam ezek voltak nagy vonalakban: 1989-2000 Z80 Videoton TV-Computer, 2000-2003 PII Slot 1 Celeron 400 MHZ, 2003-2006 s478 1,8 GHZ NW Pentium, 2006-2008 s478 2,8 GHZ Prescott Pentium, 2008-2015 AM2 Athlon 64 x2 5200+ majd AM2+ Athlon II X2 240, AM3 Opteron 1381; 2015-2018 AM3+ FX 8320e, 2018-2023 AM4: R3 2200G, R5 3600X, R3 3300X és R5 5600X.
Hétvégén, meg ha a bolygók együttállása is rendben lesz, nekiállok építeni a Raptor Lake konfigot, i5-13600k-val. -
-
1996 : PPro200 van, ark2000/et6000 nincs. Itt akkor nem is tudnék korhű max gépet összerakni. PPro200 mellett R7000PCI van, ez későbbi kártya. AGP meg nincs is az alaplapon. Nem is emléxem, nem néztem utána
, melyik évtől lett AGP a lapokon.
1997 : ehhez van cucc, P2/300 és AGP Riva is van, ha volt már 97- ben AGP a lapokon. A PCI Riva már foglalt, fix helye van, összeszerelt konfigban. -
-
Valószínű hogy igazad lehet...
Én nagyjából összeszámoltam melyikből mennyi van a saját gyűjteményemben. Beszerzési esélyeket nézve 22 évet fog át, 2000- től kezdtem gyűjteni a retrokat, elég nagy mintavétel. Akkoriban az első selejtezés, amit nem hagytam ott a kukásoknak, full 486 ISA+PCI és S7 ISA+PCI(1-2 AGP) volt.
-persze a megállapításom szubjektív
-valamint nem időrendi, hanem abszolút beszerzett mennyiségen alapul
-ha naptárazós gyűjtést nézünk, akkor nagy eltérések lehetnek az esélyekben, valszeg nehezebb egy-egy adott évre vetített hardverelemet beszerezni, annak könnyebb dolga lehet, aki nem ragaszkodik ehhez
-az említett 22 év alatt a fenti esélyek is folyamatosan módosulhattak, úgyhogy elég bonyolult lehet, ha a mai napi beszerzési esélyeket vesszük, akkor meg össze kéne számolni, miből mennyi ajánlat van éppen. -
-
-
Tipusra nem emlekszem. Nekem ehhez hasonlo volt anno. A hasonlo alatt azt ertem, hogy bezs szinu volt, es nem volt rajta jack dugo. Minden mas stimmel. A markara mar nem emlekszem, de 6W volt, a dobozon is ezt hirdettek. Ez meg a PMPO bekoszonte elotti termek
De igen hamar radugodott egy Videoton erosito a gepre, igy nem sokat szolgalt ez.
Szerk: a kep ugy jott elo, hogy a googleba beirtam a kepkeresobe, hohgy 6w power speaker.
-
Én is azt néztem hogy gyorsabb proci mellett sem magasabb az eredmény. Lehet hogy a P-III + BX fekszik neki jobban. Emiatt szeretném megnézni a S462- nél is sokkal gyorsabb PCIe S775- ben, hogy ott mi sül ki.
Régen nem volt bekapcsolva, ha állásában nem rosált a gép, akkor simán megismétlem az eredményt. Vagy még magasabbat kapok, mivel már van SD RAMom, mely stabilan megy 133/CL2- őt BX- ben. Ha megnézed a képmentést, ott csak CL3- ban tudtam hajtani.
Legalább lesz egy hitelesebb, időbélyegzős képmentésem róla.Persze majd később, most foglalt a próbapad. Viszont ha kész lesz a mostani project, akkor ebbe beledobom az SLI- t, majd vissza a P-III- ba, mindkettőben eredmény, izgalmas lesz az is. Sőt a P-III- at elvileg meg tudom hajtani majd @1064- en is, mivel már van 800/100- as Copperem, nem utolsó stepping, de sztem menni fog 8x133- on, a Copper nagyon megy, a régebbi stepping is. Az 1000/133- ast pld esélytelen, mert már túl magas az FSB, legalábbis a BE6- nak, max 133- at megy, felette már bizonytalan.
-
fpeter84
senior tag
itt találtam egy érdekes cikkecskét ami a kétféle cache közti differenciát benchmarkolta - érdekes hogy nála WB async cache-el konkrétan lassabb lett a gép mint L2 nélkül, a PB az látványos gyorsulást hozott... ha olyan a lapod amin vannak DIP lábasok is meg lehet bele PB COAST modult is tenni, akkor érdemes lehet kipróbálni csak a PB-vel is, mert lehet az async ugyanígy lehúzza...
akkor most így helyreállt hogy tök logikátlanul mit is hívnak S5 meg mit S7-nek - proci oldalról idejekorán ráragasztották a S7 címkét a single-voltage chipekre is, viszont ha alaplap oldalról nézzük az elméletben mindenképpen MMX-ready dual-voltage-et is tudó lapot jelentene a S7, csak a gyakorlatban ez nem mindig volt így...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Háztartási gépek
- lacixtal: Laci XTAL - Emlékproffil
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Azonnali fotós kérdések órája
- Elektromos autók - motorok
- Yettel topik
- Anime filmek és sorozatok
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3037, 96% Akkumulátor
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest