- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
Engem szerencsére nem zavar, ha sárga. Újonnan is megsárgultak 1-2 év után.
Inkább az zavar, ha a különféle hardverek a gépben más és más mértékben sárgulnak meg. Például van, ami teljesen fehér marad (lg írók), van, ami megságrul (számítógépház), és van, ami annyira megsárgul, hogy már szinte barna lesz (pl bizonyos cd romok vagy takarólemezek).
Mai, modernebb esetekben én ezt azzal kompenzálom, hogyha fontos az esztétika, hogy 1-2 fekete vagy barna színű hardvert építek közéjük, és így aztán esztétikusabb lesz a látvány összességében.
-
-
Bile Demon
őstag
Valamikor 2001-ben találkoztam utoljára SS7 rendszerrel. 2005-ben még csak nem is hallottam olyanról, hogy valaki még használna olyat.
Én valamikor 2004-ben mentem PC bontóba. P166-MMX-Acorp TX-8MB RAM kombóért, amiből routert raktam össze. Ezek az akkori csodák DL-604 meg Netgear, Zyxel, egyik se bírta a 7/24 torrentet nálam. Akkor még nem ismertem a Mikrotiket...
A végső megoldás egyébként nem ez hozta, hanem amikor a Thinkpad A20m-et neveztem ki letöltős gépnek. Na az stabil volt. 2004-2010 ment non-stop. (Csak a bezajosodó, elhulló HDD-ket kellett cserélni mindig nagyobbra.) -
KROK640
nagyúr
"Nezz meg ezek kozul par cimet… fade to back, ef2000, etc az emberek akkoriban orultek annak, hogy egyaltalan elindult vmi, a fejlodes meg akkora volt, hogy evente siman duplazodott a teljesitmeny, ami meg gyokkettonel is nagy ugrasnak latszott." - +1
Épp ezért akkoriban az optimalizálással sem nagyon foglalkoztak a fejlesztők. Emlékszem, amikor az Ultima IX ajánlott gépigényét megláttuk (Pentium III 600MHZ, 512MB RAM) testületileg fostuk le a bokánkat, mert a baráti társaságban akkor nekem volt a legjobb gépem 366-os Celeron 96MB RAMmal, Riva TNTvel ami ugye ettől is bőven távol esett, sőt, ez akkor gyakorilatilag a megvehető maximum volt. 1-2 év múlva a háztartások fele legalább ilyen teljesítményű gépekkel rendelkezett.Régen megvolt a varázsa ennek a gyors fejlődésnek, hiszen akár egy 1-2 éves gép lecserélése is látható előrelépést tudott produkálni. A hátulütője viszont az volt, hogy 2-3 évente kötelező is volt gépet cserélni, ha az ember up to date akart lenni, és közte sem ártott a "facelift". 1999 és 2003 között hihetetlen összegeket locsoltam el a gépre, és az esetek döntő többségében csak arról szólt a dolog, hogy szinten tartsam a gépet.
Ezután az Athlon XP teljesen más világ volt, 2003 és 2009 között volt gyakorlatilag ugyanaz a gép (2006-ban kapott +512MB RAMot így 1GB lett, és 2007-ben a GeForce 3-at egy 7300GT váltotta) volt, egy kisebb facelifttel.
Ehhez képest ugye ma jó sorunk van, mert mondjuk egy 10 éves 4th gen I7-el is ellehet lenni, egy modernebb VGAval akár - ha kompromisszumosan is - akár a legújabb címeket is lehet tolni. -
De ne mai szemmel nézd, mert teljesen értelmetlen. Akkor jónak tartottuk a 15-20 fps-t, korábban még Doom-ot játszottunk 386-on még alacsonyabb fps mellett. A 2000-es évek elején a 60 fps-re törekedett midenki és ha a minimum nem ment 30 alá akkor már jónak tartottuk a riget. Mára ez duplázódott, legyen inkább 120 és 60 alá ne menjen. Autóknál is le lehet szarozni egy ezeröcsit, pedig az álomgépnek számított sok embernek a 80-as években.
96-ban akkori szemmel az a két cím, de főleg a Quake írta le a 486-ot, még a tövig húzott 5x86-tal is csak minimumon volt játszható. Mondjuk az is igaz, hogy a rendszerigénye megelőzte a korát ahogy a Crysis első része sem érte el az emlegetett korabeli 60-as határt a legjobb gépeken sem az akkor már elérhető felbontásokon.
-
-
Pikari
veterán
Nem feltétlenül mérvadó szerintem, hogy mi az, ami elméletileg megtalálható a piacon iszonyat drágán (pl pentium pro, magasabb órajelű pentium processzorok), és mi az, ami a felhasználók számítógépében általában az adott időpillanatban van.
Nekem a 90-es évek végéből (97-98) az élményem az, hogy a legtöbbeknek 486-os számítógépe volt (kb akkor vették), egy relatíve tehetősebb ismerősnek volt 90 mhz körüli pentium1.
Mint ahogy most is létezik 16 magos ryzen, de random átlag embernek maximum egy 4 magos i5 lesz.
Aztán 1998 végén, és 1999-ben minden borult, és hirtelen mindenhol socket7 és slot-1 lett.
-
Pikari
veterán
Egyetértek, hogy a socket4 kb a senki földje. A socket5 meg a socket7 viszont gyakorlatilag megegyezik, csak a maximálisan támogatott fsb és szorzó szokott a socket7 javára billenni.
Szerintem a socket4 legnagyobb átka a socket3 volt, a kései socket3 lapok egész egyszerűen jobb vételnek számítottak, mert egyrészt volt rajtuk már pci, így lehetett benne az új 3d kártyákat is használni, viszont lehetett benne tovább használni a 486 procikat, vagy olcsón 5x86os procit tenni bele az alaplap cseréje nélkül.
-
envagyok
veterán
Azért agyaltam én is még a ct1600-án is
Sőt eddig azzal is volt összerakva próbapadon.
Az SW60XG tudom, nem korhű, csak a midi kártya eddig másban volt, és így oldottam meg, hogy ne kelljen sb16-ot berakni.
Nem tudom a ct1740, CT2290 meg nem jut eszembe egy, ami van.
Hangminőségben jobb az 1. Gen sb16, vagy a ct1600?A p60 socket 4 még képlékeny.
Elvileg minden van itthon hozzá, újabb gravisok (max, és pnp), awe32 több is, pl. CT3990, yamaha sw20, de van több érdekes még, vmi ensoniq, meg van több midi társkártyám is db50xg, terratec, creative ct1920 goldfinch, stb.
Ezen a lapon ISA és PCI csatlakozó is van.
Van pár tucat pci videókártyám, nem tudom korban mi lenne jó hozzá.
Erre várok ötleteket.És még a ppro Asus socket 8 is várja az össuerakást.
A legjobb proci van benne, a fekete hűtős 200/1M, de ennek ellenére inkább a kisebb cache-es korára gondoltam valamit összeállítani vele.
Egy windows95 95 végi talán vagy 96 közepe.A socket 4 és socket 8 még Dallasra és hűtőre vár.
-
envagyok
veterán
-
-
Szerintem ez úgy alakul, hogy amennyire halunk ki és amennyire jönnek az ifjú titánok, annyira megy fel az áruk is ezeknek a hardvereknek.
Mi kézzelfoghatóan ismertük ezeket, valamennyire a helyén is kezeltük ezeket, nálunk még nem az volt hogy ismeretlen az adott hardver de kell nekem egy olyan.
Többé-kevésbé volt ilyenünk a maga idejében (persze nem a V5), tudtuk is hogy mit tud nagyjából, nem is adtunk érte annyit korábban.
Aztán elindult az öngerjesztő folyamat, jött a fiatalság, elkezdte felvásárolni, fogyott és drágult a készlet. -
-
-
fpeter84
senior tag
Az első valamire való saját konfigom (a nagyon késői /'98-99/ rövidke Cyrix 486SLC, i486DX2, Am5x86 korszak után) egy PCPartner VIA MVP3 lap volt K6-2 500-assal, G200 8MB SG vidkártyával, 64MB memóriával, majd azthiszem még ebbe a konfigba érkezett a vége felé egy V3 2000 AGP is. Nagyobb gondom nem volt egyikkel sem, talán valami olyan rémlik hogy nem mindegyik VIA+Matrox driver kombóval sikerült 2x AGP-re kapcsolni mert fagyott, de végül ez is megoldódott...
Ami nagyon megmaradt, az viszont a csalódás, hogy ez a K6-2 500-as mennyivel gyengébb volt egy i440BX+Cel400-nál gyári órajeleken is, és mindkettőnek 550 körül volt a vége, akkor végképp elhúzott a cerka... Annyi vígasztalt, hogy az én lapom 13-14e volt, a K6 proci 18-19e, a cerka szintén ilyesmi lett volna de ahhoz egy tisztességes i440BX tuninglap majd 30e, és annyim egyszerűen nem volt és belátható időn belül nem is lett volna - most így utólag azt szándékozom körbejárni, hogy mi lett volna ha a K6 helyett mégis cerkát veszek, de valami tuningimpotens szotyvadék via/sis/ali-s alaplappal amit szintén megkaptam volna 20e alatt. De az a helyzet hogy még az az 5e is hiányzott volna, mert azért került bele induláskor csak 64MB ami már akkor is elég kevéske volt, mert egyszerűen nem fért bele a keretbe több...
-
Czo
addikt
Ez egy jo kerdes, hogy pontosan mikor. Valamikor 96ban bazisok penzert vettem egy 1 gigas Fireballt, ami par honapon belul kattogosra doglotte magat. A csere szinten nem birta par honapnal tovabb. Ekkor egy kicsivel nagyobbra csereltek, es lett egy 1.2-es Fireball belole, ami szinten kattogos lett, ujabb csere, ez is kattogos lett. Ezutan nem tudtak 1.2-es cserelni, kaptam egy 1 gigasat, ami nyilvan helyileg nem volt elonyos. Itt jott egy kis veszekedes, asztalcsapkodas, level a fogyasztovedelemnek, de mindennek az eredmenye egy 2.1 gigas Fireball lett. No, ez egesz sokaig mukodott is (evek!). Amikor ez az utolso drive jott, akkor vettem a TX97-E -t (ennek itt valaki a forumon vitte el a kis konyvecskejet) es bele az MMX CPU-t. Ebben az alaplapnban, ez a 2.1-es drive mar Ultra DMA kepes volt.
-
fpeter84
senior tag
igen a chipset, körítés még akkor is befolyásol sokat ha az FSB-t leviszem 20,25,33,40MHz-re, de azért akkor is újabb perspektívát nyit az összevetésre, minthogy egy 4x33-as 5x86 lenne összevetve egy 1.5x50..2x66 pentiummal/K6x-el
#90215DarthSun
köszi a linkeket, átnézem hátha ad még további ötleteket
FX / 9800Pro SS7 lapban? az meg hogy? 0.8V-os AGP 8x kártya a 3.3V-os 1-2x alaplapban? egyszer elkövettem egy ilyen hibát bambaságból, el is füstölt a SiS6326 AGP meg a 775i65G lapom is egyből... -
fpeter84
senior tag
IBM Cyrix 6x86MX PR233 és PR300 nem indul el, 0A POST kódnál megállnak
K6-2 500-ast és a K6-III+ 400-ast is 6x66MHz-re konfigolva "80480DX-S at 66MHz"-nek ismeri fel, mindkettővel szépen betölt a 98SE, lefut a 3dmark, első nekifutásra stabilnak tűnnek benne... Ami vicces, hogy az nvidia driver azt mondja hogy System Processor: Intel 386/486 or Compatible with 3DNow!(tm)
Itt találtam egy MMX alapú tesztet, mind3 procival tökéletesen fut, megtalálja az utasításkészletet. Egyébként az MMX-et az nV driver is helyesen ismeri fel...
Szóval úgytűnik van még mit csiszolgatni rajta, de érdemes vele foglalkozni! Érdekes lesz összevetni hogy mire képes ez az ősi 430FX az újabb generációs S7 és SS7 chipsetekkel szemben azonos órajeleken... Neki is esek a béta VRM modul tervezgetésének a hétvégén...
(ja meg persze arra is kíváncsi vagyok, hogy azonos órajelen azonos FSB-vel mire képes a sima Pentium, MMX, Cyrix, K6-2, K6-III+ egy DX4 vagy Am5x86-al szemben)
-
Czo
addikt
Hm, akkor, lehet, hogy a 2420-as Caviarral keverem? Kb abban a 2-3 evben (93-96), a 80 Megabyteos Connertol, a 210-es, 420-as Caviaron es egy 540 megas Seagaten at mindenem volt. Volt egy 60-80 MByte meretu, LPT-re dughato, a powert a keyboard dugorol vevo kulso eszkoz is, de se az nincs meg, hogy hogyan nezett ki, se az, hogy mi lehetett
A DOS-hoz ofkorsz kulon sys kellett, azutan kb rendesen mukodott. Ez szinten, 93 vege. A fene se emlekszik mar.
-
Czo
addikt
A gepepitok az 'olcsojanos' emberek. Jelentektelen meretu piacot jelentenek a brand gepekhez kepest. Itthon kb a nagy orszagos meretu cegeken illetve az iskolakon/egyetemeken kivul nem nagyon lattal brand konfiguraciot, de pl Nemetorszagban vagy az UK-ban, nem feltetlen jut eszebe barkinek epitkezni.
A tulhajtassal pedig csak a gond volt. Pl. a 3D Studio R3/R4 korul szoptunk olyannal, hogy egy, az ott levo osszes gepen (fuggetlenul attol, hogy 133 vagy 100 volt az FSB) permanensen es fixen reprodukalhato crasht nem fogadott a vendor bugreportnal, mert BX133-as lap volt, 133MHz-n ketyego P3 procival az a gep, amire a hardverkulcs szolt. A 133MHz-n ketyego BX egy vicc volt, amivel a gyarto megprobalta eladni felaron a rajtamaradt BX-es keszletet.
-
-
Czo
addikt
A Docker eleve tokonszuras, mert, ha a kontener os egyezik (linuxon linux, bsd-n bsd stb), akkor ugye az adott platform nativ eszkozkeszletet hasznalja (jail/cgroups), de ha nem, akkor kell neki virtualizalnia egy olyan OS-t, amin futni fog a cucc. Ha meg az architektura sem egyezik, na akkor virtualizacio helyett qemu. Dehat, az emberi hulyesegnek nincs hatara
-
Czo
addikt
Pont most volt szervizben a gepem, volt mar rajta 1-2 serules (raeset a kalapacs, igy benyomodott a top case, tiszta karc volt a kijelzo kulso fedele, a sok hurcolaszastol elkezdett lejonni a gumi a kijelzo korul), igy mindent kicsereltek, kiveve az alaplapot. A szerviz idejere kaptam egy kb ugyonilyen modellt (nekem a 2018-as 4 thunderbolt portos verzio van, amit kaptam az pedig a 2020-as 4 thunderbolt portos verzio), ahol semmi javulast, vagy barmi valtozast nem ereztem. A meglevo rendszerem 1 az 1-ben imageltem at, Windwosostul, Linuxostul, OSX-estul. Az iStat Menus memory pressure historyjaban latszik is ez a kozel egyhetes idoszak, mert nem az 50% kornyeken ugralt ez, hanem inkabb 25% kornyeken.
Egyebkent ez a grafikon (ott az activity monitorban) zold, ha minden okes, sarga, ha a gep kezdi a hatarait feszegetni (ekkor kezd el lassulni) es piros, ha kb hasznalhatatlanra lassul. Ugye a swap memoria merete kb nem tenyezo, mert nem a meret szamit, hanem a paging in/out gyakorisaga. Ez alapjan szinezi az activity monitor a grafikont es ez alapjan szamolodik a pressure. Nekem ez egyebkent kb mindig zold, talan 1-2x lattam sarga szinnel. En kepekkel es videokkal nem dolgozom, helyette van Xcode, jo sok python virtualenv, tobb tonna terminal ablak, es kb elvi szinten nem hasznalok olyan appot, ami nem nativ. Tehat pl. a vallasom tiltja, hogy elinditsak egy Electron appot.
-
Czo
addikt
Mennyi a memory pressure ertek? Pl. az activity monior vagy az iStat Menus is mutatja. Ha a fele alatt van, akkor bizony, elfernel 8 GB-ben is. Ne azt nezd, hogy mennyi van hasznalva. Ha nincs tele a teljes ram valamivel, az pocseklas. Ha sok ramod van, es az OS se preloadolt libekkel vagy filecachevel sem tudja megtolteni, az elegge azt jelenti, hogy tenyleg tul sok van.
-
jokeph
nagyúr
Itt a pont, a mai napig is így teszek.
#89747Francia91: nálam ezek voltak nagy vonalakban: 1989-2000 Z80 Videoton TV-Computer, 2000-2003 PII Slot 1 Celeron 400 MHZ, 2003-2006 s478 1,8 GHZ NW Pentium, 2006-2008 s478 2,8 GHZ Prescott Pentium, 2008-2015 AM2 Athlon 64 x2 5200+ majd AM2+ Athlon II X2 240, AM3 Opteron 1381; 2015-2018 AM3+ FX 8320e, 2018-2023 AM4: R3 2200G, R5 3600X, R3 3300X és R5 5600X.
Hétvégén, meg ha a bolygók együttállása is rendben lesz, nekiállok építeni a Raptor Lake konfigot, i5-13600k-val. -
-
-
1996 : PPro200 van, ark2000/et6000 nincs. Itt akkor nem is tudnék korhű max gépet összerakni. PPro200 mellett R7000PCI van, ez későbbi kártya. AGP meg nincs is az alaplapon. Nem is emléxem, nem néztem utána
, melyik évtől lett AGP a lapokon.
1997 : ehhez van cucc, P2/300 és AGP Riva is van, ha volt már 97- ben AGP a lapokon. A PCI Riva már foglalt, fix helye van, összeszerelt konfigban. -
-
Valószínű hogy igazad lehet...
Én nagyjából összeszámoltam melyikből mennyi van a saját gyűjteményemben. Beszerzési esélyeket nézve 22 évet fog át, 2000- től kezdtem gyűjteni a retrokat, elég nagy mintavétel. Akkoriban az első selejtezés, amit nem hagytam ott a kukásoknak, full 486 ISA+PCI és S7 ISA+PCI(1-2 AGP) volt.
-persze a megállapításom szubjektív
-valamint nem időrendi, hanem abszolút beszerzett mennyiségen alapul
-ha naptárazós gyűjtést nézünk, akkor nagy eltérések lehetnek az esélyekben, valszeg nehezebb egy-egy adott évre vetített hardverelemet beszerezni, annak könnyebb dolga lehet, aki nem ragaszkodik ehhez
-az említett 22 év alatt a fenti esélyek is folyamatosan módosulhattak, úgyhogy elég bonyolult lehet, ha a mai napi beszerzési esélyeket vesszük, akkor meg össze kéne számolni, miből mennyi ajánlat van éppen. -
-
-
Czo
addikt
Tipusra nem emlekszem. Nekem ehhez hasonlo volt anno. A hasonlo alatt azt ertem, hogy bezs szinu volt, es nem volt rajta jack dugo. Minden mas stimmel. A markara mar nem emlekszem, de 6W volt, a dobozon is ezt hirdettek. Ez meg a PMPO bekoszonte elotti termek
De igen hamar radugodott egy Videoton erosito a gepre, igy nem sokat szolgalt ez.
Szerk: a kep ugy jott elo, hogy a googleba beirtam a kepkeresobe, hohgy 6w power speaker.
-
Én is azt néztem hogy gyorsabb proci mellett sem magasabb az eredmény. Lehet hogy a P-III + BX fekszik neki jobban. Emiatt szeretném megnézni a S462- nél is sokkal gyorsabb PCIe S775- ben, hogy ott mi sül ki.
Régen nem volt bekapcsolva, ha állásában nem rosált a gép, akkor simán megismétlem az eredményt. Vagy még magasabbat kapok, mivel már van SD RAMom, mely stabilan megy 133/CL2- őt BX- ben. Ha megnézed a képmentést, ott csak CL3- ban tudtam hajtani.
Legalább lesz egy hitelesebb, időbélyegzős képmentésem róla.Persze majd később, most foglalt a próbapad. Viszont ha kész lesz a mostani project, akkor ebbe beledobom az SLI- t, majd vissza a P-III- ba, mindkettőben eredmény, izgalmas lesz az is. Sőt a P-III- at elvileg meg tudom hajtani majd @1064- en is, mivel már van 800/100- as Copperem, nem utolsó stepping, de sztem menni fog 8x133- on, a Copper nagyon megy, a régebbi stepping is. Az 1000/133- ast pld esélytelen, mert már túl magas az FSB, legalábbis a BE6- nak, max 133- at megy, felette már bizonytalan.
-
fpeter84
senior tag
itt találtam egy érdekes cikkecskét ami a kétféle cache közti differenciát benchmarkolta - érdekes hogy nála WB async cache-el konkrétan lassabb lett a gép mint L2 nélkül, a PB az látványos gyorsulást hozott... ha olyan a lapod amin vannak DIP lábasok is meg lehet bele PB COAST modult is tenni, akkor érdemes lehet kipróbálni csak a PB-vel is, mert lehet az async ugyanígy lehúzza...
akkor most így helyreállt hogy tök logikátlanul mit is hívnak S5 meg mit S7-nek - proci oldalról idejekorán ráragasztották a S7 címkét a single-voltage chipekre is, viszont ha alaplap oldalról nézzük az elméletben mindenképpen MMX-ready dual-voltage-et is tudó lapot jelentene a S7, csak a gyakorlatban ez nem mindig volt így...
-
fpeter84
senior tag
vagy a procira értetted hogy mitől socket 5? ez nem Cyrix Cx486DX2-80, hanem a gyakorlatilag nem is létező socket 5 foglalatos, Pentium kompatibilis Cyrix 6x86-80GP, ami valójában egy picit kevésbé nemlétező de még mindig baromira ritka 6x86-P90+GP, csak erre még nem azt szitázták rá, és a szintén alig létező 40MHz-es FSB-t is tudó S5/S7 alaplapot kíván
-
fpeter84
senior tag
Socket 4 az első kettő 5V-os Pentium 60 és 66MHz
Socket 5 a 3.3V single-voltage 75-200MHz Pentiumok
Socket 7 a dual-voltage MMX-től felfelé
Super 7 szintén dual-voltage, 100MHz FSB, AGP - bár az utóbbi kettőnél vannak eltérések, nincsen annyira kőbe vésve csak ez a jellemzőNo most ez a lap alap kivitelben csak a single-voltage procikat viszi az egyetlen integrált VRM kör miatt így igazából csak Socket5 lenne, de külső VRM modullal bele lehet tenni a Socket 7 dual-voltage MMX-eket is. Már jár is rajta az agyam, hogy készítsek egy saját VRM modult hozzá némi extra szolgáltatással akkor már ha belekezdek: proci hőmérő, venti szabályzás, áramfelvétel mérés...
-
Czo
addikt
A Dallas 1287 replacementje volt a 12887 a gyarto szerint, majd a gyartot megvasarolta a Maxim, igy most a Maxim DS1685/1687 a helyettesito. Ezt ma is gyartjak, a 1687-es verzio pedig pont az, amit keresel. Egy szogletes, gyantaval kiontott fekete doboz, benne egy 1685 (ami 12887 azaz 1287 kompatibilis) egy kvarc es egy lithium elem.
-
Bile Demon
őstag
Memtesztre van ötleted?
Ehhez találtam leírást:
DTK PAM-0055I (VER. 2.20) ezen egy TAG foglalat van.Cache config:
256kB L2 mellé 1db 8K x 8 TAG kell
512kB L2 mellé 1db 16K/32K x 8 TAG kellAz enyém nem tudom milyen VER. nem találom rajta sehol, de azon kettő TAG foglalat van. Az 512kB cache remekül működik, a fenti képek alapján az 1db 16K x 8 TAG-el is.
A RAM mérettel kapcs. igazad van, én is tisztában vagyok vele. Akár ki is vehetném a 128MB felét vagy 3/4-ét... és problem solved.
Négy egyforma EDO RAM-al érkezett és nincs szívem megbontani. Kíváncsiságból rakok bele még egy ugyanilyen TAG-et és kipróbálom bootol e 512MB cacheable ranget választva. -
envagyok
veterán
Olyan Rap-10-est se láttam mostanában eladót
Jó cucc.
Mennyire kompatibilis s játékokkal (mt-32 vs sc-55)?
SCC-1-esed, lapc-1-esed is van?
Én is agyaltam diszkrét kártyán, de egyelőre az sc-55 mellé keresek mt-32-t, akkor azokat összefűzve jól megy minden, azt kapcsolom be, amelyik épp kell. -
Czo
addikt
Raadasul, ha jol emlekszem, az AWE64 egy csunya "megeroszakolsa" volt az AWE32-nek. Az extra polifioniat nem is hardverbol tudta, igy Windows alatt, erosen szoftverbol mixelte a dolgokat. A maga idejeben, a kor hardveren, jelentosen csokkentette az FPS-t, ha Windows 95 alatt jatszottal vele. Nyilvan, mivel szoftveres volt, igy DOS alatt, nem tobb, mint a beepitett hangmintas AWE32, annak minden "szepsegevel".
-
envagyok
veterán
-
Czo
addikt
Szerintem akkor is megeri. Marmint, en eddig ott tartok, hogy kb $20 lesz az 5 db nyak, a szallitassal egyutt (neke ugye, csak 1 kell), $7.90 volt a ketto darab RTC szallitssal (mivan, ha 1-et elrontok
) . kb 300 forint (hestorebol) az elemtarto es a kristaly. Tehat, nekem kb $29-$30-ba lesz, mire 1-et osszerakok. Igaz, ebbol az arbol, pontosn ketto is kijonne, illetve, ha osszeraknek 5-ot, akkor kb $10-12 lenne a darabar, anyagarban.
-
Czo
addikt
A $25-be benne vannak az alkatreszek is, vagy csak a pucer PCB, amire mindent ra kell forrasztanod? Mert, ha $25-be keszreszerelve van, akkor az szerintem megeri. Feltoltottem a nyaktervet JLCPCB-hez, ott $2 a PCB ara (5 db), viszont van hozza egy $17-$20 -ba kerulo szallitas. Nyilvan ha rendel onnan mas os eppen akkor, vagy el tudod passzolni a tobbit, akkor megerheti.
-
Czo
addikt
En csinalni akarok hasonlot. Van egy "Dallas szeru", valojaban egy M48T86-os RTC-t tartalmazo, 14-15 eves ARM SBC-m, azon irja a bootolo linux, hogy lemerult az elem. Nem akartam furassal barkacsolni, plussz minden aron meg akartam szabadulni, az RTC-ben levo elemtol. Kiderult, hogy ezt az RTC-t gyartotta a gyarto olyan formaban, ahol ra kell pattintani az SMD chipre a "kalapot", amiben van az elem es a kristaly (igy ugye a chip marad beepitve, a kalapot pedig tudod cserelni. Szoval, rendeltem ilyen chipet, meg is jott, mar csak a nyakot kell megtervezni. Szerencsere a chipen az 4 ize, az ott van mind a ketto oldalon, szoval, siman ra tudom majd forrasztani a nyakra. Az egyik parra kell kotni a kristalyt, a masikra meg az elemet, amire sima, klasszik kerek, lithium cellat akarok majd hasznalni.
-
Madara-san
aktív tag
A Midi-t akartam ráereszteni a GUS-ra, míg "minden mást" a Vortex-re. (pl.: a Claw, midiket használ a zenéhez tudtommal).
Egyébként talátam egy ilyet: pnpv22a.zip << elvileg GUS PNP 2.2 driver Win95-höz... elég ha ezt felrakom?
Az erőforrások kikapcsolásáról mit lenne érdemes tudnom?
Szerk: Czo, köszönöm szépen! 4 db ismeretlen eszköz pontosan. A vortexnek sárga felkiáltó jeles az SB modulja, illetve pontosan azt írja ki:" Your device is not configured properly or missing".
Szerk 2: 2 mb ramot tettem bele a két foglalatba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest